Bruschetta is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in Midden-Italië.
Het bestaat uit gegrild brood (kan zowel wit als meergranenbrood zijn), ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met extra-virgine olijfolie, zout en peper.
Er kan gevarieerd worden met rode peper, tomaat, worst, groenten en/of kaas (mozzarella).
In sommige gevallen wordt de olijfolie vooraf vermengd met Italiaanse kruiden zoals basilicum en oregano.
Engels : Bruschetta
Duits : Bruschetta
Frans : Une bruschetta |
Bruschetta met tomaat en basilicum
auteur : Michael Spencer CC 2.0 |
Bruschetta wordt doorgaans geserveerd als een tussendoortje of voorafje.
In Toscane heet bruschetta fettuna, wat "geolied sneetje" betekent.
|
Bruschetta met olijfolie en ham
auteur : Raboe001 CC 3.0 |
Het zelfstandig naamwoord "bruschetta" komt van het Latijnse werkwoord "bruscare", dat "op kolen roosteren" betekent.
De betekenis van het woord is in de VS veranderd zodat met het woord "bruschetta" niet meer het gerecht wordt bedoeld, maar het broodbeleg.
Veel supermarkten daar verkopen "bruschetta" in een fles, die simpelweg bestaat uit tomaten, ui, knoflook en andere kruiden.
|
Bruschetta met guacamole, gerookte sprot en tomatensalsa
auteur : foto op www.een.be |
In Italië wordt bruschetta vaak bereid in een brustolina-grill.
|
Bron : - Wikipedia CC 3.0
- tinternet |