De Aziatische korfmossel (Corbicula fluminea) is een exoot die in 1988 voor het eerst in de Nederlandse en Belgische wateren is gevonden en nu algemeen voorkomt. De vermoedelijke oorsprong is Zuidoost-Rusland. Een volwassen Aziatische korfmossel wordt tot 3,8 cm lang. Het uiterlijk lijkt sterk op de nauw verwante toegeknepen korfmossel die eveneens in onze wateren is te vinden. Verschillen zijn dat de toegeknepen korfmossel fijner is geribbeld, van boven is toegeknepen en van binnen paarser is dan de Aziatische korfmossel. In de Verenigde Staten is het dier eveneens een exoot en uitgezet door de Aziatische gemeenschap die het dier graag eet.
Aziatische korfmossel (foto:Johan Bolckmans)
Aziatische lariks
De Aziatische lariks (Larix gmelinii, synoniemen: Larix dahurica en Larix olgensis) is een lariks die van nature voorkomt in Siberië. De soort komt echter ook voor in het noordoosten vanMongolië, het noordoosten van China (Heilongjiang), Noord-Korea en in Japan. In Siberië vormt de Aziatische lariks zeer uitgesterkte en grote wouden (taiga). Ze groeien op 50-1200 m hoogte, op zowel moerassige als op goed-gedraineerde gronden boven op de permafrost. De boom is uniek in twee opzichten, ten eerste omdat de Aziatische lariks de meeste noordelijk groeiende boom ter wereld is (hij bereikte 72° 30' NB in Ary-Mas op 102° 27' OL) en het is ook de boom die het best tegen de koude kan aangezien hij temperaturen onder -70 °C tolereert. Van een lariks in Yakutia is bekend omdat hij 919 jaar oud zou zijn. Het is dus duidelijk dat deze boom ook heel oud kan worden.
Dahurian lariks woud,Kolyma regio Arctisch noordoost Siberië
Het is een middelgrote conifeer, die een hoogte van 10-30 meter bereikt (zelden hoger dan 40 m) en waarvan de diameter van de boomstam tot 1m kan zijn. De naalden zijn lichtgroen en 2- 3 cm lang. Ze worden eerst geel en dan oranje, voordat ze in de herfst afvallen. De kegels zijn dik, staan rechtop en zijn 1- 2 cm lang, met gemiddeld vijftien tot vijfentwintig zaadlobben. Wanneer de kegels onrijp zijn, zijn ze groen (zelden paars) en gesloten, later worden ze bruin en openen zich om het zaad te verspreiden. De oude kegels blijven vaak aan de boom hangen en worden grijs tot zwart. Binnen de Aziatische lariks worden er drie variëteiten onderscheiden: -Larix gmelinii var. gmelinii: het grootste deel van deze variëteit reikt van het oosten van de vallei van Yenisei tot aan Kamchatka. -Larix gmelinii var. japonica: komt voor op de Kurileilanden en op Sakhalin (Japan). -Larix gmelinii var. olgensis: komt voor in Noord-Korea en in het Sikhote-Alinofgebergte.
Bron : Wikipedia http://users.skynet.be/bolckmans/
Reacties op bericht (4)
10-02-2009
HALLO
Mosselen zijn voor veel mensen een lekkernij maar ik durf ze niet op eten, ik vind dat zo vies....
Gevoel voor humor kan je op de been houden wanneer alles hopeloos lijkt.
GROETJES VAN YESSIE
10-02-2009 om 19:53
geschreven door YESSIE
fijne dinsdag
Wat een weer is het toch pfff. Al hoestend kom ik je nog een fijne dinsdag wensen. Liefs en knuf, Martine
10-02-2009 om 13:32
geschreven door martine
Een lieve groet doet altijd goed
Het was heel fijn om hier te zijn En ik wens je van harte een hele mooie dinsdag toe ondanks het slechte weer Maak er iets moois van Dikke knuff,liefs xxx
10-02-2009 om 10:33
geschreven door Jose
Goede morgen,Geef mee maar de zeeuwse mosselen hmmm lekker
We hebt geluk vandaag
Het douchke is gratis vandaag als ge u parapluke niet mee buiten neemt mateke