Bibimbap is een populair Koreaans gerecht. Het woord betekent letterlijk gemixte rijst of gemixte maaltijd en bestaat dan ook uit rijst met een aantal groenten die door elkaar gemixt worden.
Bibimbap wordt voor het eerst genoemd in een Koreaans kookboek uit de late 19e eeuw, Siui jeonseo, waar het wordt aangeduid als bubuimbap. |
Dolsot bibimbap auteur : flickr gebruiker abex CC 2.0 |
Bibimbap wordt opgediend als een kom warme rijst met een aantal geselecteerde groenten, vlees, gebakken ei, en gochujang. Bibimbap kan ook als vegetarisch gerecht, dus zonder het vlees, gegeten worden. De ingrediënten worden door degene die het gerecht nuttigt zelf door elkaar geroerd alvorens hij het tot zich neemt. Het gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden.
In de moderne Koreaanse keuken wordt bibimbap ook wel bereid met restjes groente en vlees van een eerdere maaltijd. |
bibimbap ingrediënten auteur : flickr gebruiker dizznbonn CC 2.0 |
Groenten die men vaak terug zal vinden in bimbimbap zijn onder meer komkommer, asperge, mu (daikon), paddenstoelen, doraji (wortel van de ballonbloem) en gim (zeewier), maar ook spinazie, kongnamul (spruiten van de sojaboon) en gosari (varenstam). Het vlees kan eventueel weggelaten worden of vervangen door kip, tofu of vis. |
Nakji bibimbap (met inktvis) auteur : flickr gebruiker cube300 CC 2.0 |
Dolsot bibimbap
De bekendste variatie is waarschijnlijk dolsot bibimbap (dolsot betekent stenen pot), waar de ingrediënten opgediend worden in een verwarmde stenen pot. Het gebakken ei is vervangen door een rauw ei dat door de warmte van de pot automatisch gebakken wordt. Voor de rijst in de pot wordt gedaan, smeert men de bodem in met sesamolie waardoor de rijst onderin knapperig wordt. |
Jeonju bibimbap auteur : flickr gebruiker aka_maya CC 2.0 |
Jeonju bibimbap
De bibimbap uit de stad Jeonju is beroemd in geheel Korea. De Jeonju-versie zou gebaseerd zijn op een recept uit het hof van de Koreaanse koning uit de Joseondynastie. |
Bron : Wikipedia CC 3.0 |