Biltong is de naam voor een versnapering gemaakt van gedroogde reepjes vlees. Het wordt voornamelijk geproduceerd en gegeten in Zuid-Afrika. Het is verboden om Biltong te importeren in het Verenigd Koninkrijk in verband met wetten voor de volksgezondheid. Daarom wordt Biltong tegenwoordig ook veel zelf gemaakt in dit land. Ook is het tegenwoordig verkrijgbaar bij benzinestations en supermarkten naast het aan Biltong verwante Beef jerky.
Ook in andere landen waar Afrikaners naar toe zijn geëmigreerd, zoals Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Australië, etc. is het zelf maken van Biltong populair.
Het vlees wordt gesneden in stroken van ongeveer 1 centimeter dik. Breedte en lengte hangen af van het beschikbare stuk vlees.
Voordat het vlees te drogen wordt gehangen wordt het eerst in grof zout(keukenzout is te fijn) gelegd. Nadat het een tijdje heeft gelegen wordt het zout met de achterkant van een mes verwijderd. Hoe langer in het zout, hoe zouter de smaak. Tien minuten is vaak genoeg. Nadien wordt het door azijn met een aantal druppels worcestersaus gehaald. Traditioneel wordt appelazijn voor de bereiding gebruikt maar andere smaken zijn ook heel goed bruikbaar.
Het vlees wordt na de zout- en azijnbehandeling ingewreven met een kruidenmengsel. Traditioneel bestaat het mengsel uit bruine suiker, gemalen zwarte peperkorrels en gemalen korianderzaadjes. Soms voegt men wat natriumbicarbonaat (bakpoeder) aan het mengsel toe om het vlees zachter te maken. Na de behandeling wordt het vlees, in een kartonnen doos of droogkast, in de buitenlucht gehangen om te drogen. De droogtijd varieert.
Het Nederlandse klimaat is te vochtig om het vlees buiten te hangen. Daarom kan je het ook te drogen hangen in een zelf gemaakte droogkast met een lamp vanaf 50 Watt. Maar tegenwoordig is een heteluchtoven op plusminus 40 tot 70 graden ook een goede (snellere) oplossing. De Biltong is dan klaar in ongeveer 4 tot 5 uur, en kan meteen geconsumeerd worden alhoewel het afgekoeld beter smaakt. Het is aan te raden de Biltong, na het drogen in een heteluchtoven, op te hangen. Zo kan het nadrogen en gaat het langer mee. Hoe langer de Biltong wordt bewaard hoe harder en droger hij wordt. Het krijgt dan meer de structuur zoals je het kan kopen in Zuid-Afrika.
voorverpakte biltong
Er zijn verschillende geheime familierecepten waar men persoonlijk gekozen ingrediënten toevoegt, waaronder bijvoorbeeld ui, knoflook en diverse kruiden zoals kruidnagel en steranijs.
In de vroege jaren werden de repen vlees gemarineerd in de dicht genaaide huid van het geslachte beest.
- Bij een rugby-wedstrijd in Zuid-Afrika is Biltong een onmisbare snack voor Afrikaners. - Biltong wordt in Zuid-Afrika veel gegeten bij een braai (bbq) of film zoals men in Nederland veel borrelnootjes eet.