Blokus is een strategisch bordspel dat gespeeld wordt met 2 tot 4 personen.
Voor de verandering eens niet van Duitse, maar deze keer van Franse makelij. Het spel is ontworpen in 2000 door Bernard Tavitian en wordt uitgegeven door Sekkoïa.
Dit spel kan zowel thuis als on-line worden gespeeld (wereldwijde tegenspelers of pc als tegenspeler).
|
de 21 speelstenen |
De spelers krijgen een identieke set stenen bij het begin van het spel. Die moeten ze om de beurt op het bord plaatsen, onder bepaalde regels.
- Er wordt gespeeld op een bord van 20 bij 20 vierkante vakjes, dus met 400 vakjes. - Er zijn in vier kleuren elk 21 stenen in de vorm van polyomino's - 12 pentomino's, 5 tetromino's, 2 triomino's, 1 domino en een monomino. Wanneer geen enkele speler meer een steen kwijt kan, is het spel afgelopen en kan men punten gaan tellen. |
vb van het spelbegin( in dit vb Blokus 3-D on-line) |
Er wordt begonnen met een leeg bord. De spelers leggen om de beurt een steen op het bord, te beginnen in een hoek van het bord. Een volgende steen die een speler legt moet minstens met één hoekpunt raken aan een vorige steen van dezelfde kleur, maar nooit met een zijde (een speelstuk van een andere kleur mag wel met de rechte zijde(n) geraakt worden). Op een gegeven moment vloeien de neergelegde stukken van de spelers door elkaar heen en wordt het steeds moeijlijker om nog stukken neer te leggen.
Als een speler niet meer kan leggen, is hij uit het spel. Als niemand meer leggen kan is het spel afgelopen. Winnaar is degene met de meeste punten:
+15 punten voor het leggen van alle stenen, en nog 5 punten als de monomino de laatstgelegde steen is. -1 punt voor elk niet gelegd vierkantje. |
Blokus Trigon |
Er zijn spelvarianten mogelijk, zoals het spelen van twee tegen twee. Ook zijn er varianten in de verkoop:
- Blokus Duo uit 2005 voor twee personen. Dit wordt gespeeld op een kleiner speelbord van 14 bij 14 (196 vakjes) - Blokus Trigon uit 2006 op een zeshoekig speelbord met gelijkzijdige driehoeken als vakjes. Blokus is verrassend diepgaand, en zeer leuk met zijn vieren, wat niet vaak voorkomt bij abstrakte spellen. Het bezorgt je werkelijk hersenbreeksels om jouw laatste speelstukjes nog kwijt te kunnen op het spelbord, hetgeen overigens vaak niet lukt.
Overigens moet je met twee spelers ieder met twee kleuren spelen en met drie spelers om de beurten met de vierde, neutrale kleur, hetgeen zeker in het geval van drie spelers het spel ietsje fletser maakt. Maar verder petje af voor deze puzzelaar ! |
Bron : - Wikipedia CC 3.0 - tinternet |
|