4de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius
- Heule
Ondanks dat het blue
Monday was (de derde maandag van het nieuwe jaar, is officieus
de meest deprimerende dag van het jaar.) vertrok
ik toch met een blij gevoel naar de bijeenkomst van het Eutropius
Bierproefgenootschap. Op het programma
stonden weer een aantal superieure bieren en enkele biertjes waar we ons
meningen moesten over uiten.
Bovendien was er ook The Soup War (een wedstrijd wie er de beste maaltijdsoep
kan klaarmaken) De battle ging tussen Bernard Vandamme en Geroen
Vansteenbrugge.
Zoals u leest houd het bierproefgenootschap zich niet enkel bezig met de
biercultuur maar ook met andere culinaire lekkernijen.
Het eerste bier dat
we degusteerden en beoordeelden was 1991 2011 Anniversary Blend. Een blend van 1 jaar. en 2 jr. oude
Lindemans en 2 jr. oude Girardin. De oude geuze werd gebotteld op
17 mei 2011 Dit bier werd speciaal ontwikkeld
voor het befaamde bierrestaurant De Heeren van Liedekercke (Liedekerke - Denderleeuw)
1991 2011 Anniversary
Blend 5% Alc. Vol.
Brouwerij Lindemans - Vlezenbeek
Amberkleurige heldere geuze
Witte schuimkraag
Fijne koolzuurpareling
De neus is licht zurig
Minieme zwavelgeur
Licht gerookte toetsen
De aanzet is zurig
Romig en mals
De geuze trekt de smaakpapillen open
Droge afdronk
Licht aangename zurige nasmaak
Aangename oude geuze
Een prachtige starter!
Het volgende biertje was een green gehopt bier
Dit is reeds het derde bier op een rij waarop brouwerij De Ranke deze
brouwwijze toepast
Het basis bier is de XX Bitter.
De hoppen zijn Brewers Gold voor de bitterheid en Hallertau voor het aroma.
Een greengehopt is echt wel een
speciaal bier omdat er werd gebrouwen met verse ongedroogde hoppebellen.
Dergelijke bieren worden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst. Onder verse
hop wordt begrepen, hoppebellen die ongedroogd en onbehandeld binnen de 24 uur
na de pluk aan de kookketel worden toegevoegd.
Deze techniek werd en wordt beperkt toegepast in het buitenland, vooral de
Verenigde Staten, waar dergelijke bieren fresh hop beer, wet hop beer
harvest ale of "Lupulin Nouveau" worden genoemd.
HOP Harvest 2011 6%
Alc. Vol.
De Ranke Dottignies
(Dottenijs)
Licht wazig blond bier
met witte schuimkraag
Bij het openen van de fles
komt er een prachtig aroma van geurige hop vrij
De eerste slok is vrij bitter
Aangenaam fris
Hoppige toetsen spelen met uw smaakpapillen
Bitter maar toch niet agressief
En toch hier en daar een zoete toets
De nasmaak is lekker bitter
Een aperitiefbiertje bij uitstek
Na deze hoppige verwennerij stond er weer een prachtig bier te wachten
Een Belle Fleur IPA van de dochter van de korenaar.
Dat
brouwer Ronald Mengeringk een rol speelt in de Belgische bierwereld bewijzen
zijn prijzen die hij de laatste twee jaar al heeft binnengerijfd : Goudse
Bierprijs 2009, De Zythos
Consumententrofee 2011 voor de Peated
Oak Aged Embrasse en de Zilveren medaille
op European Beer Star 2011 voor hetzelfde bier.
Belle Fleur IPA 6%
Alc. Vol.
Dochter van de Korenaar Baarle-Hertog
(België)
Donker amber bier
Met een dikke witte
schuimkraag
Een heerlijk aroma
van
Lychees en Frambozen
dwarrelen in de neus.
Hoppige toetsen
De eerste smaak is
die van exotisch fruit
Citrus Grapefruit
Tikkeltje ananas mengt zich soms ertussen
Het bier is heel
zacht van smaak
Maar heeft een harde
bitterheid
De nasmaak is bitter
en laat ons lang genieten
Belle Fleur heeft
zijn naam niet gestolen.
Het volgende bier op
het programma
was een ode aan de
Nelson Sauvin HOP.
Gecreëerd door de Schotse brouwer Allan Graig en gebrouwen in de
Proefbrouwerij.
Allain Craig uit
Edinburgh is gekwalificeerd als een Meester in het mouten,
brouwen en distilleren. Hij heeft meer
dan tien jaar bier gebrouwen in
diverse micro-brouwerijen in
Schotland. Hij verkochte
geselecteerde malt
whiskys aan een onafhankelijk bedrijf en heeft gewoon voor de lol deelgenomen aan de ontwikkeling van enkele grote wijnen uit de Bourgogne.
Gefrustreerd omdat de bieren die hij
wilde drinken niet op de markt waren
begon Craig
te brouwen voor zichzelf.
Hij bezochte verschillende brouwerijen in de wereld om zijn recepten te kunnen creëerden
en vond uiteindelijk in de Proefbrouwerij bij Dirk Naudts de perfecte plaats
waar hij zijn wetenschappelijke principes en technieken kon toepassen.
Dus het was normaal dat onze verwachtingen bij dit bier hoog waren
Cuvée dOscar 7,5%
Alc. Vol.
De
Proefbrouwerij Lochristi
Donker amber bier
Met een witte schuimkraag
De neus is heerlijk
Hoppig met
Fruitige toetsen van lychees
Wij vonden in het begin dat er meer aroma was dan smaak
Maar dan veranderde het bier in een exotisch fruitkorfje.
Ietsje geparfumeerd
Mals bier met zoete toetsen
Van lychee en ananas.
Soms prikkels van aardbeien
In de achtergrond een lichte bitterheid die
voor de nodige balans zorgt.
De afdronk is fruitig zoet
En de nasmaak vloeit ook fruitig uit.
Onze hoge verwachtingen werden ingelost.
Heel lekker biertje.
Het volgende biertje had een heel ander smaakpalet.
De drie jonge rebellen van het Brouwers Verzet hadden na achtereenvolgens Rebel Local en een experimenteel oud bruin een lichter stout type uit hun brouwketels getoverd.
Het is te zeggen uit de brouwinstallatie van het Gulden Spoor, want ze
beschikken nog niet over hun eigen materiaal om grote brouwsels te creëren.
Na de officiële bekendmaking van hun brouwerij op 15 april 2011 zijn deze jonge leeuwen aardig op weg om hun plaats in de
Belgische biercultuur te verstevigen.
Ook naar dit bier keek het bierproefgenootschap met verlangen naar uit.
Hun eerste prachtig etiket van Rebel Local was geïnspireerd (bewust of
niet bewust)
op de stijl van het Schotse Brewdog.
Op het etiket van hun Moos Blues want zo heet het nieuwe biertje zijn Beavis
and Butthead niet ver uit de buurt.
Moose Blues 7,5%
Alc. Vol.
Het Gulden Spoor Gullegem
Naar een recept van het Brouwers Verzet
Lichtbruin helder
bier met
gebroken witte schuimkraag
De neus ruikt
chocolade
Lichtje gebrande en
geroosterde prikkels
De eerste slokken
zijn moutig zoet
Karamel
Gebrande mout
met geroosterde
toetsen.
Ook smaken van donker
fruit laten zich nu en dan gelden.
Hier en daar een prikkel
van zoethout
Bitterheid in de
achtergrond
Het bier is goed in
evenwicht
Afdronk zoet met hel
diep een licht bitterheid.
Mocht iets meer schwung
gehad hebben,
Ik bedoel dat
tikkeltje meer.
Wat niet wegneemt dat
het een heel lekker bier is
Maar onze
verwachtingen liggen bij sommige brouwers veel te hoog J
Het 85 punten reglement voor de soepwedstrijd werd door mij voorgelezen
Vooraleer we nog
enkele andere bieren degusteerden ging onze aandacht naar The Soup Battle tussen
Geroen en Bernard.
Na de artisanale hutsepot
contest van Alain en mezelf waren de verwachtingen heel hoog
Beiden waren
bloednerveus om hun soep te presenteren.
Vooral de
voorafgaande aankondigingen en speculaties op Facebook bezorgden de soepmakers menige
slapeloze nachten.
Hoe zou je zelf zijn
als er geschreven en bewijzen met foto werden geleverd dat Bernard gesignaleerd
werd in de buurt van het Hof van Cleve.
Bernard Vandamme in uiterste concentratie!
Geroen was een week
spoorloos en zocht zijn kruiden in de Franse Alpen. Hij bracht zelfs zuiver
gletsjer water mee!
Hij had er zelfs voor
over om door een sneeuwstorm twee dagen afgezonderd te worden van de
buitenwereld.
Geroen in actie
We spreken dan nog
niet van onderschepte twitter en emails. Plus de vele berichten op FB
Maar goed. Bernard presenteerde een lekkere vissoep
klaar gemaakt met het bier First Angel en Geroen een uitmuntende vleessoep
bereid met bons voeux.
Beide soepen waren mooi
gepresenteerd en van uitzonderlijke kwaliteit.
De jury kon niet
anders dan beiden gelijke punten geven.
De vissoep van Bernard
De vleessoep van Geroen
Jurylid Alain laat de soep smaken en Bernard gaat even polshoogte nemen!
Tussen het proeven
van de soepen door degusteerden wij La Cherie een kersenbiertje van Brasserie Val de Sambre.
Dit biertje is al op
de markt sinds 2006.
Van de brouwer hadden
we op de onlangs gehouden Horecabeurs in Gent enkele flesjes meegekregen om met
het genootschap te proeven.
La Chérie 5,0% Alc. Vol.
Val de Sambre Gozee
Licht roze wazig bier
met dikke witte
schuimkraag.
Heel zoet fruitig
aroma
De smaak is heel zoet
Karamelmout
Zoete kersensmaak
De smaak van poepkes (knalrode bonbons
in de vorm van een halve kers)
Frutella
Het bier komt
stroperig over
en beschikt maar over
één smaak.
Het biertje is niet
echt onze dada. Maar het bier is correct gebrouwen!
Een bier voor de
echte zoete bekken
Misschien als een
dessertje uitschenken na een maaltijd
Van Brouwerij Den
Triest hebben we altijd hoge verwachtingen
Brouwer Marc heeft
ons eigenlijk nog nooit teleurgesteld.
Op de Eutropius toog
staat een green gehopt bier van hem
Een bier met 100%
biologische Belgische hop en gebrouwen 1dag na de pluk.
Het zou om zelf
geteeld target hop gaan?
Dus heel vers gehopt.
Green Hopping Oogst
2011 6,5% Alc. Vol.
Den Triest Kapellen-op-den-bos
Blond helder bier met
witte schuimkraag
De neus is hoppig
Bloempjesaroma
De smaak is hoppig en
fris
Een volle mondsmaak
Lichte bitterheid in
de achtergrond Licht fruitig!
Maar die komt beetje
bij beetje
Meer opzetten
Maar alles blijft in
de perken.
De afdronk hoe kan
het anders is mooi bitter
Ook de nasmaak is lekker
bitter
Een heerlijk groen gehopt
biertje en zo hebben we ze graag.
Om af te sluiten
proeven we nog de AmBassadeur 2012
Dit bier is al aan
zijn tweede uitgave toe.
Het is een green gehopt bier.
Dit wil zeggen dat de gebruikte HOP (in dit geval Saazhop)
niet gedroogd wordt maar rechtstreeks
vers in de kookketel gebracht wordt.
Zytholoog Koenraad Goddeau was verantwoordelijk voor deze opdracht.
Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië bracht hij de
verse saazer hopbellen mee en reed met het groene goud
onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi.
Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om
de hop om te draaien en zo vers te houden.
AmBassadeur 8,8%
Alc. Vol.
De
Proefbrouwerij Lochristi
Goudkleurig bier met een mooie
fijne
witte schuimkop.
De neus laat ons hoppige
aromas ruiken
met toetsen van fruit en zoete
mout
Ook warm alcohol waarneembaar
De smaak is hoppig met
een lekkere bittere toets in
de achtergrond
Het zoete blijft bij elke slok aanwezig,
Een aangename hopbitterheid
zorgt voor evenwicht.
Fruitige toetsen laten zich ook in de smaak opmerken
Een tikkeltje amandel laat
zich smaken
Karaktertrekjes van de
greenhopping.
Aromatisch met een likje
alcoholwarmte
Het bier heeft een droge
afdronk
En laat wat leuke bitterheid
in de mond achter.
Prachtige afsluiter van de namiddag.
Bij het afsluiten was deze rij sterk vermindert
Ondertussen staan er weerom
enkele leuke bieren
op ons te wachten.
23-01-2012 om 00:00
geschreven door William Roelens
|