Op Open Monumentendag 2006 hebben we ditmaal geen brouwerij bezocht. Nee, we hebben ons in het spoor van de Keteniers gewaagd. De Keteniers zijn de behoeders van de hop. Zij voerden zondag samen met andere verenigingen een Open monumentenstrijd. Hun doel is, het redden van de hopcultuur. Het bewaren van de hommelketen. En omdat HOP één van de belangrijkste ingrediënten van bier is vonden wij als Zythologen het maar normaal om deze vereniging te steunen. Daarbij het was lekker warm weer en de fijne geur van HOP opsnuiven is een van de heerlijkheden die ge niet aan uw neus mag laten voorbijgaan
De Open Monumentendag van de Keteniers was op drie plaatsen in de hoppestreek rond Poperinge.
Een eerste bestemming was het vakantiehotel dHommelbelle. Daar kon je samen met eigenaar Guido Vanexem een begeleidende wandeling maken door een Hoppeveld.
d'Hommelbelle - vakantiehoeve Watouseweg 5 - 8970 Poperinge http://home.scarlet.be/~tsb98522/
Een gezellige hoppesfeer op het erf van d'Hommelbelle
Op de accordeon Vilbert (geen typfout!) Vanrentegem Samen met nonkel Henri de rijkste van Poperinge! Niet alleen .... maar samen de rijkste!!! HOP overal HOP.
U kon ook in de hopasten terecht waar een beperkte tentoonstelling liep over de geschiedenis van de Hoppeteelt.
Bertin Demeire Hopkenner bij uitstek verschafte maar al te graag enige uitleg. Hij is gids in het Hoppemuseum en auteur van zeven x Hop
Ook Annemie Declerck secretaresse bij "De Keteniers" was druk in de weer om de bezoekers van uitleg te voorzien. Er waren ook twee boeken te verkrijgen Reynold Scot en de Poperingse hoppeteelt De kroniek van de Poperingse hoppeteelt - 1850 - 1868 http://www.deketeniers.be/
Als bierproever kun je er niet omheen. Een mooie dag vol hoppegeuren vraagt om een heerlijk bitter hommelbiertje.
Er was ook nog een tentoonstelling te bwonderen van Luc Ameel Schilderijen over Hoppevelden.
De volgende stop was bij hopboer Johan Derycke in Watou Een modern hopbedrijf in werking. Hier kon je de moderne Pluktechniek bekijken
De hoppevelden van Johan Derycke
De moderne hoppepluk
De hop wordt binnen gehaald
De Hopbloemen worden machinaal verwijderd van de ranken.
Hopboer Johan Derijcke verschaft ons uitleg hoe alles juist in zijn werk gaat. Dit jaar zou door het slechte weer 1/3 minder opbrengst zijn. Ook de bellen zijn iets kleiner.
Natuurlijk kon het Poperings Hommelbier niet ontbreken. Hommel is het Poperings dialect voor HOP.
Een heerlijk goudblond biertje van 7,5 % Alc.Vol. Met witte schuimkraag.
Hoppige aroma's een zeer lekkere hopbitterheid. Een zeer verfrissend biertje Het bier uit de fles was bitterder dan van het vat. Het is een biertje dat geen constante heeft. het ene brouwsel bij het ander verschilt. En dit is juist de charme van dit Biertje van brouwerij Van Eecke. http://hommel3.tripod.com/
De derde en laatste stop was bij Wally's Farm Het Las Vegas tussen de Hoppevelden. (ik kom er later nog op terug) Hier was er een echt "Plukfeest" aan de gang. Ieder bezoeker kon als "vreemde plokker" zijn beste handje bijdragen. hieronder enkele beelden die duidelijk maken hoe het vroeger er aan toeging.
Het Plukfeest. Mooi en levensecht in beeld gebracht door ervaren plukkers.
Twee "Vreemde Plokkers" - Voske (HOP) en Bianca (Oostendse Bierjutters)
Het bier werd recht gezet in de hoppemand
Je kon ook een tentoonstelling bekijken over de evolutie van de hopasten door de eeuwen heen en een gerestaureerde ast uit de jaren '20 bezoeken.
Guido Vandermarliere die zijn sporen in de hopgeschiedenis al verdiend heeft verzorgde de rondleiding.
In 'n oedn tied dèj olleman mèj an 'n ommelpluk - die nog manueel was. Da wos zwoar werk - sertoe at 't rènde, want toe laagn jen an opn va de rank'n. Om d'ambiance d'r in 't oen, zoengn de mensje liedjes. D'r bestoa zefs e hiël Hoppelied. Dit is 't 1e refring: Als wij de schoenen tatsen Om naar de pluk te gaan En staan met de bazatsen Om onze rug gelaan; Dan jaagt van aandoeninge, Ons hartje naar 't geluk Naar 't land van Poperinge En van den hommelpluk
11-09-2006 om 00:00
geschreven door William Roelens
|