Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
28-11-2006
In Memoriam Michel Slaghmuylder
IN MEMORIAM MICHEL SLAGHMUYLDER
Op zondag 26 november overleed plotseling en onverwacht Michel Slaghmuylder, bestuurder van de gelijknamige brouwerij in Ninove.
Samen met zijn neven Everard en Philippe vormde Michel de vierde generatie in het bedrijf dat in 1860 door zijn overgroot-vader Emmanuel Slaghmuylder was opgericht. Meer dan veertig jaar stonden ze samen aan de leiding van de brouwe-rij. Everard was verantwoordelijk voor de productie, Michel hield zich bezig met de marketing en de verkoop en Philippe zorgde voor de administratieve en financiële aspecten van de zaak. De grootste verdienste van de drie neven Slaghmuylder, die mogelijk zelfs beslissend is geweest voor het overleven van de brouwerij, is ongetwijfeld het verwerven van de rechten op de Witkap-bieren, die in de jaren 30 van vorige eeuw waren gelanceerd door brouwe-rij Verlinden in Brasschaat. Sinds 1981 zijn deze bieren uitgegroeid tot het paradepaardje van brouwerij Slaghmuylder, goed voor zon 60 % van de productie.
Na het overlijden van Michel Slaghmuylder blijft van de vierde generatie nu enkel Everard nog over in de leiding van de brouwerij. Philippe had zich immers reeds een paar jaar geleden uit het bedrijf teruggetrokken en zijn plaats afgestaan aan zijn nicht Brigitte Van Cutsem, dochter van Jacques Van Cutsem van brouwerij Timmermans in Itterbeek. Het is op dit ogenblik nog niet duidelijk of Benoit Slaghmuylder, reeds werkzaam in de brouwerij, de plaats van zijn vader Michel zal innemen in het bestuur van de brouwerij.
Met de dood van Michel Slaghmuylder verliest de Belgische brouwerijwereld een monument van de biercultuur. Tegen de gangbare tendensen van schaalvergroting in, bleef hij vasthouden aan de tradities van het familiebedrijf en verblijdde hij de bierliefhebbers met bieren die tot de excellenties van het Belgische bierpatrimonium behoren.
De Raad van Bestuur van Zythos en alle aangesloten lokale verenigingen bieden aan de familie Slaghmuylder hun gevoelens van oprechte deelneming aan bij het overlijden van Michel.
Pluk eens een Kerstbiertje van de muur - Christmas Leroy
Christmas Leroy was het tweede Kerstbier dat wij op de Horecabeurs in Gent proefden. Onze goeie vriend Sandrino, vertegenwoordiger voor de brouwerijen Van Eecke en Leroy.bood het ons met heel veel plezier aan.
De familie Leroy, die ook eigenaar is van brouwerij Van Eecke in Watou, brouwt in Boezinge vooral de bekende Sas Pils en Katje, maar ze brengt in de eindejaarsperiode ook het donkere kerstbier "Christmas Leroy" uit.
"Christmas Leroy" is van het Scotch-type.
Buiten de eigen regio (streek van Ieper - Poperinge) is dit bier niet zo gemakkelijk te vinden dus indien u de gelegenheid krijgt, vergeet dit biertje niet te proeven! Wie weet ben je er voor gewonnen?
De Kerstbiertjes hangen daar zomaar voor het grijpen!
smaken zijn zoet, licht zurig rozijnen caramel, Een zoete afdronk
Heeft te weinig body om voor mij als volwaardig Kerstbier te fungeren. Voor sommige die graag een licht biertje lusten zou dit wel het ideaal Kerstbier zijn.
Ik heb toch graag ietsje meer power in mijn Kerstbiertje.
Ik meen me ook te herinneren dat het vroeger meer Alc % had (6,8) en ietsje bitterder was.
Herfsttijd Bokbiertijd - Anker Bok - Het Anker - Mechelen
In Nederland is het een Jaarlijkse traditie dat oktober de maand is waar de Nederlandse Bokbieren aan het publiek voorgesteld en te koop aangeboden worden.
Van waar komt de oorsprong "Bokbier" in feite? De naam zou in de 17de eeuw ontstaan zijn in Beieren (Duitsland) Het zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een vermaarde bierstad in Nedersaksen. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en tenslotte vroeg men in gewone taal om "Ein Bock". Met een Bok heeft het bier dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Ook op het etiket van de Belgische Bok "Anker Bok" wordt een bok afgebeeld
Een ander verhaal zou dan wel verwant zijn aan het dier "de bok". Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse God Donar (Hij staat soms afgebeeld als half mens,half bok) Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. En vruchtbaarheid werd altijd geassocieerd met de lente, en dus werd de nieuwe gerst- of tarweoogst gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bokbier dus. Maar hoe zit het dan met die Herfst bok ? We hebben nog altijd het raden naar.
De prachtige capsule en kurk van het Anker die het Bokbier mooi afsluiten van de buitenlucht.
Het PINT Bokbierfestival is het grootste bierfestival van Nederland. Bezoekers kunnen meer dan vijftig bokbieren proeven en zo kennis maken met het brede smakenpalet van het Nederlands speciaalbier bij uitstek. Ook BOK bieren van andere landen treden meer en meer op de voorgrond op dit uniek bierfestival. http://www.pint.nl/pint/bbf.htm
Zo ook dit Belgisch Bokbier die sedert 2003 enkel en alleen verkrijgbaar was op de Nederlandse markt. Anker-Bok is nu ook op flessen getrokken en verkrijgbaar in België
De leden van de Mechelse biervereniging "The Beer Brothers" krijgen alvast het voorrecht om de Anker-bok te voorproeven. Via Patrick, amateur-brouwer en lid van deze lokale vereniging van Zythos kwam ook ik in bezit van dit unieke Belgische bokbier.
Proef de nazomer in je glas. Lekker biertje die Anker Bok!
Roodbruin van kleur Een stevige licht beige schuimkraag.
Zoete moutaroma's strelen de neus gebrande mout Enkele fruitige tikjes
De smaak heeft een licht zurige aanhef die overgaat in een bitter geroosterde smaak
Een mout bitterheid die blijft hangen. Enkele alcoholprikkels. Droge afdronk
Een lekker biertje die naar mijn gevoel ietsje te weinig body heeft. Maar wie ben ik? Ik ben ook nog niet zo vertrouwd met Bokbieren. Ik kan dit bier tot nu toe enkel vergelijken met de prachtige Urthel Bok Maar die had dan ook 7,5 % Alc. onder zijn capsule. Vandaar misschien het verschil?
Corsendonk Christmas Ale - Een Kerstbier met warmte
Kerst, , geldt voor de meeste mensen als de mooiste tijd van het jaar. Het is een sfeervolle tijd van gezellig samenzijn en tradities. Aan deze gezelligheid hechten wij Belgen heel sterk.
Dan is het tijd om een enkele flessen Kerstbier boven te halen en samen met familie of vrienden te proeven van deze Goddelijke dranken.
Om te voorkomen dat ze na de Kerst nog met een hele voorraad blijven zitten noemen sommige brouwers hun bier Winterbier of Driekoningenbier i.p.v. Kerstbier.Zo kunnen ze voor een langer periode hun bier aan de man brengen.
Gelijk hoe je die bieren noemt is het wel opletten geblazen want ze zijn over het algemeen zwaar in alcohol. Het is dus beter om ze te degusteren in plaats van ze te drinken.
Voor wie het hele gamma wil bij mekaar proeven is er de mogelijkheid om naar Essen te gaan naar het Kerstbierfestival die OBER (Een lokale afdeling van Zythos) ieder jaar inricht.Honderden Belgische Kerst-en winterbieren zijn daar bijeen gebracht om geproefd te worden.Het best gaat u met het openbaar vervoer. De zaal waar het gebeuren plaats vind is slechts een 20 min ver van het station van Essen verwijderd.
De Horecabeurs in Gent is een geschikte plaats om op voorhand enkele Kerstbieren beter te leren kennen.
Zo was er de Corsendonk Christmas Ale die we jaarlijks gaan proeven.
Ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan was de stand van Corsendonk uit Oud-Turnhout volledig vernieuwd. Modern design, fris en zoals altijd, vriendelijk personeel.
Corsendonk Christmas Ale 8,5% Alc. Vol. Brouwerij Du Bocq - Purnode Voor Keersmaekers Oud-Turnhout http://www.corsendonk.com/
Een lekker biertje voor de Kerst.
Donkerrood biertje met dikke lichtbruine schuimkraag.
Zoals in vele gevallen was het bier getapt van het vat ietsje te koud om onmiddellijk aroma's uit te halen.
Na een tijdje kwamen ze los. Kruidige Aroma's. Koriander in de verte - Sinaasappel??
De smaak was vrij moutzoet. Lekker warm alcohol gevoel. caramel Een aangenaam mondgevoel warme en droge afdronk
Woensdagavond 22 november 2006 waren Hildegard en Bas van bierfirma "De Leyerth" uit het West-Vlaamse Ruislede op bezoek bij HOP. In het gezellige zaaltje van Café Mozaïek deed kunstenaar, verteller Bas Van Ostaden ons op een boeiende wijze de geschiedenis uiteen van de Erthels. Een volkje dat nog altijd leeft in de zwarte bossen van Ruislede. Terwijl Bas het magische verhaal vertelde kon men proeven van vijf heerlijke Urthel bieren die gebrouwen worden door brouwingenieur Hildegard bij brouwerij Bios in Ertvelde. Hildegard vertelde ons ook dat de bieren voortaan in Nederland meer bepaald in Koningshoeven zullen gebrouwen worden. De abdij van Koningshoeven is ook de plaats waar het enige Nederlandse Trappistenbier "La Trappe" gebrouwen wordt. De Leyerth blijft voor alle duidelijkheid een West-Vlaamse Bierfirma. Een zeer gezellige avond in het gezelschap van twee gedreven mensen die de liefde voor het bier uitstralen.
Bedankt Hildegard en Bas voor deze unieke proefavond.
De vijf Urthel bieren die we op deze magische avond proefden waren
Brouwerij Van Honsebrouck heet voortaan THE CASTLE BREWERY Van Honsebrouck - Ingelmunster http://www.vanhonsebrouck.be/
Het bier Brigand kreeg een nieuwe Look. Het verouderde etiket is vernieuwd. Geen tekening meer maar een foto van een levende Brigand moet dit bier weer herpositioneren. Het bier was een beetje ongewaardeerd geraakt sinds de opkomst van de Kasteelbieren.
Met de nieuwe stijl en met de Robin Hood figuur op het label moet Brigand weer de harten van menig bierliefhebber veroveren.
Ik heb het bier reeds geproefd op de Horecabeurs in Gent. En...?? het smaakt naar meer.
Het bier is nu blond in plaats van Amber. Maar ik zal de bespreking van het bier voor later houden wanneer ik het nieuwe naast het oude bier kan proeven. Ook de proefomstandigeheden op de Horecabeurs zijn niet zo ideaal. Hier alvast enkele foto's van de new look.
Door naar een Horeca-stand achter die van Van Honsebrouck te gaan, kon ik het nieuwe Brigand glas een Futuristisch tintje geven.
Fredje Tavernier een kapper uit Izegem is het nieuwe gezicht van Brigand poserend voor mijn BIERBLOG.
Gilberte (links) en Voske (rechts) stonden maar al te graag naast het levende model Fred.
Detail van het nieuwe glas
Veel volk bij de Castle Brewery
Oud en nieuw! Twee Brigands naast elkaar.
Ik verlang al om eens de beide bieren te vergelijken
Vandaag was ons aperitiefbier "Triverius" van brouwerij De Graal uit Brakel. Ik had nog enkele flesjes staan die ik meegebracht had toen ik het SLOCK bier was gaan helpen bottelen.
De naam van het bier is afkomstig van de Geschied- en Heemkundige Kring TRIVERIUS die het werkgebied Brakel, Lierde en Horebeke bestrijkt. http://www.triverius.be/
Hieremias De Drijvere of De Drivere werd in 1504 te Nederbrakel geboren als zoon van Jeroom, een chirurgijn. Deze tijdgenoot van Keizer Karel was een schitterende student aan de Leuvense universiteit waar hij "eerste professor" werd. Naar de gebruiken van die tijd, gaf ook deze uitmuntende geleerde zijn naam een Latijns tintje, en liet zich Triverius' of 'Thriverius' noemen. http://orde.triverius.be/figuur.html
Het helder blond met een witte romige schuimkraag.
De eerste aroma's zijn die van gist en granen
De eerste slok is verfrissend - Koriander Een zacht mals bier met een lichte voldoende bitterheid Moutbitterheid Wanneer het bier ietsje warmer wordt zijn er fruitige toetsjes van banaan zijn waar te nemen.
Kortom een leuke frisse aperitief. Niet zwaar in alcohol maar toch smaakvol. En zo moet een biertje zijn.
Triverius werd uitgebracht in 2004 het Triverius Jubileumjaar vandaar het cijfer 500 op het label.
't Eenvoudig Bestaan - Waar de tijd blijft stille staan
Geluk is voor Caeiro "eenvoudig bestaan", al is dat lang niet zo eenvoudig. Alberto Caeiro (6 april 1889, 13.45 uur - 1915 aan tbc) was een van de heteroniemen van de Portugese schrijver Fernando Pessoa.
Gelukkig is voor ons" 't Eenvoudig Bestaan "eenvoudig te vinden. U hoeft er maar naar toe te rijden en u komt in een wereld waar de tijd blijft stille staan.
Vanaf de parking tussen de hagen en struikgewas kom je in een andere wereld terecht. Een wereld van stilte en rust.
Een plank laat ons weten waar we heen moeten.
Het lijkt op een kapel maar het is een oud schuurtje waar 't Eenvoudig Betsaan gehuisvest is.
Rustiek en sfeervol. Simpel gezellig. Hier kan u zich onthaasten.
Zoals vroeger.
Als de avond valt creëren de twee houtkachels en de kaarsen een unieke en warme sfeer.
Na een koffie gedronken te hebben besloten we een biertje te proeven Een leuke bierkaart met een keus uit een zestigtal bieren. Trappisten, abdijbieren, een drietal Urthellbiertjes, Oude Kwarrmont enz..
We kozen voor het huisbier "Nen Bruinen Eenvoudigen" Op mijn vraag, vertelde Geert de vriendelijke uitbater ons dat het wel degelijk een etiketbiertje is. Welk bier? Dat laat ik aan jullie over. Misschien een reden om eens tot daar te rijden!
Geert schonk perfect zoals het moet het biertje in de glazen.
"Nen Bruinen Eenvoudigen" - 8,5 % Alc.Vol. - 75cl Huisbier van 't Eenvoudig Bestaan
Donker bier met een beige schuimkraag
Een moutaroma prikkelt onze neus warm alcohol
Een zoete smaak Rozijnen, Pruimen? Ook lichte Rhumsmaak chocolade toetsen op het eind
Een lekker warm evenwichtigbier uitstekend om er op een koude herfstdag van te genieten.
Een pracht van een biertje. Een knusse herberg met hier en daar een knipoogje. Rustig en aangenaam vertoeven en.... twee vriendelijke uitbaters, Geert en Dorine
Brasserie de Belleveaux - Een nieuwe Belgische Brouwerij
Waarvoor een blog goed kan zijn. Enkele weken terug kreeg ik van de bloggers en fervente wandelaars Johnny en Christiane uit Borgloon melding van een nieuwe brouwerij die zij tijdens het wandelen ontdekt hadden. Het ging over "Brasserie de Bellevaux". Omdat ik er nooit van gehoord had zette ik een zoekertje op het Zythosforum. Resultaat! De eigenaars zelf zochten contact met mij op en stuurden zelfs 4 foto's door van hun brouwerij.
De brouwerij
De koperen brouwketels
De Gisttanks
De brouwerij heeft een cap. van 1000 l. en er wordt met veel zorg en aandacht gebrouwen door Wil en zoon Tom Schuwer. Ze hebben er de tijd voor genomen om vier bieren te ontwikkelen die aan de smaakcriteria van een (veeleisende)proefpanel voldeden. Zodra de brouwerij helemaal klaar is worden er rondleidingen gegeven en kan er gedegusteerd worden in hun proeflokaal. Ze hebben er naar gestreefd om precies de sfeer te scheppen die nodig is om even tot rust en bezinning te komen met een Blanche, Brune, Black of Blonde van hun Brasserie de Bellevaux evt.vergezeld van eenvoudige artisanale producten (kaas, brood, ham enz.). Zij richten zich niet alleen op pure bierliefhebbers maar ook op mensen die graag in de natuur zijn en het heerlijk vinden om (met kinderen) op het terras of in hun ROOKVRIJE proeflokaal te genieten van de landelijke eenvoud van vroeger. Misschien is het nu een beetje duidelijker wat hun 'koers' is?
De gebouwen
Brasserie de Bellevaux
gaat 4 bieren brouwen. Black: donker bier met karakter (mix tussen Belgisch en Engels bier) Blanche: verfrissend wit bier Blonde: een stevig blondje voor bij de open haard Brune: bruin bier om een Ardense regendag af te sluiten
Glenn Castelein (brouwerij Alvinne), Voske en ik bezochten enkele tijd terug in het gezelschap van een dertigtal Engelse bierproevers de prachtige brouwerij "Old Bailey" in St. Eloois Winkel
De mooie gaper maakt u meteen duidelijk dat hier een brouwerij gevestigd is.
Gesticht in 1996 door Jan Vanhie en Caroline Cokelare capaciteit : Een 560hl per jaar Ze brouwen momenteel een vijftal bieren. St. Honoré Blond en Bruin, de Loïs (genoemd naar de dochter Lotje), een kriek en een pilsbier Er bestaat jammer genoeg twijfel of dat alle bieren wel in deze huisbrouwerij gebrouwen worden?
De volledig computergestuurde brouwerij
Old Baily beschikt niet enkel over een brouwerij, maar ook nog een taverne, restaurant, feestzaal en hotel.
Enkele foto's van de prachtige zaak. De koperen leidingen laten het bier van de tanks naar de tapkranen stromen. de vraag is of dit nog wel effectief gebeurt?
Een detail van een van de mooie bierglazen
we proefde de twee bieren St. Honoré Blond eentje van de fles en eentje van het vat. en Bruin
St. Honoré Blond - 8,5 %Alc.Vol. Fles en van 't vat
Goud blond biertje Uit het vat was het bier iets donkerder dan uit de fles. Fijne witte schuimkraag.
De eerste aroma's waren fruitig. De aroma's van de fles waren iets fruitiger dan 't vat. Ook gistaroma's kwamen voor uit de fles. misschien door het onmiddellijk opsnuiven bij het uitschenken?
De smaak is zoet, fruitig en iets hoppigs de smaak uit de fles was meer gesatureerd. We vonden het bier uit de fles beter dan uit het vat.
St. Honoré Bruin - 8,5 %Alc.Vol. Van 't vat
Donker bruin bier Fijne beige schuimkraag. die al vlug verdwijnt. Het bier was ietsje te koud
Aroma's van chocolade Lichte aromatisch geuren.
De smaak is zoet en moutig chocolade en caramel toetsen van boterspekken alcohol toetsen goede volle body
Geen slechte bieren Het bruin bier springt er toch iets bovenuit.
Maar de vraag blijft nog altijd Waar worden ze gebrouwen? Het flessenbier wordt zeker bij brouwerij Strubbe in Ichtegem gebotteld!!
Bij de bieren hoort ook een lekkere paté klaar gemaakt met St. Honoré
Waarom geen Leireken Special Spelt in plaats van pils!
Een misverstand bij veel mensen is, dat hoe zwaarder een bier in alcohol is hoe beter het smaakt. Wel "Leireken Special Spelt" is een van die bieren die het tegendeel bewijst. Met zijn 5 % Alc.Vol. is dit biertje (gebrouwen door Brasserie Silenrieux) een heel lekker gerstenat.
Het wordt gebrouwen in opdracht van brouwer Leo De Smedt voor nv Guldenboot in Opwijk. Leo is een nakomeling uit de bekende Opwijkse brouwersfamilie De Smedt. Nu brouwerij Affligem genoemd.
Leireken is een bio biertje voornamelijk te vinden in de Colruyt Bio winkels. Het bier is op basis van spelt
Biologisch gecontroleerd en op basis van Spelt Ecocert = product met Bio-certificaat. http://www.ecocert.be/
Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een Eko graan, vooropgesteld dat men wel de oude, echte soorten, spelt kiest. http://www.voedingswaar.nl/speltmeel.htm
Blond biertje met een fijne witte schuimkraag. Fijne pareling
Een moutig aroma geur van granen
Een lichte harde mooie bitterheid (water uit Henegouwen?) De eerste slok is bitter daarna een zoete moutsmaak Kruidige toetsen heel diep ook een smaak van gist droge afdronk wat het bier toch fris maakt.
Een lekker bier die als aperitief goed tot zijn recht komt. Misschien dat eens proeven in plaats van een pilsje, waarom niet?
Liever een Blonde van Han dan pantoffels waar Jehan op staat afgebeeld.
Nog een herinnering aan onze vakantie in de Ardennen. Als ge gehuisvest bent in de omgeving van Han en uw kleinzoon komt op bezoek dan is het niet meer dan normaal dat ge het wildpark van Han bezoekt. Het wildpark is ongeveer 250 hectaren groot. En het bezoek gebeurt via een panoramische wagen zodat ge de dieren op een veilige manier kunt benaderen.
Tal van diersoorten verfraaien het landschap : herten, damherten, everzwijnen, ... maar ook zeldzame of beschermde dieren, zoals de steenbok, de tarpan, het paard van Przewalsky, de Europese bizon en indrukwekkende roofdieren : de wolf, de lynx en de bruine beer.
De Lesse verdwijnt over ongeveer 1100 meter (in vogelvlucht) onder de grond, maar ze doet wel 20 uur over deze afstand.
De oude vallei van de Lesse is een lust voor het oog. Niets is zo leuk als een kleine herinnering aanschaffen vooraleer het domein te verlaten. In de winkel in de ontvangsthal vind u een brede waaier aan souvenirs Hier maakt u kennis met de plaatselijke kwaliteitsprodukten, waaronder de beruchte Blonde van Han. De verpakking en valiesjes van 75 cl of 25 cl maken er een bijzonder origineel geschenk van. (Zo staat er te lezen op de info van hun website)
Als bierproever is een 75cl Fles "Blonde de Han" nog altijd nuttiger dan een paar pantoffels waar Jehan, de gemoedelijke mascotte van het Domein op staat afgebeeld. We gaan eens proeven of dit bier wel echt zo berucht is of dat de info ons laat doorschemeren?
Een goudblond biertje met witte fijne schuimkraag die snel verdwijnt. Lichte pareling. een lichte troebel waarneembaar.(gist)
Een licht hoppig aroma zoete mout geur
de smaak is fruitig gist toetsen een aangename zachte bitterheid. mooi evenwicht. Goed gebrouwen. Het bier is geen hoogvlieger, maar toch aangenaam om te drinken. Een commercieel biertje zeg maar. Misschien is het wel een etiketbier van St. Benoit?
Eén slokje van het Slock bier en je bent verkocht.
HOP lid en Wereldburger Carl Kins heeft zijn eigen biertje ontworpen. Na zijn talrijke bierreizen naar Amerika en een paar jaar als Jurylid op het Great American Beer Festival in Denver gezeteld te hebben kon het niet langer meer uitblijven. Hij wou en zou een bier ontwerpen met zowel Belgische als Amerikaanse ingrediënten.Ik had de eer met hem te mogen aanwezig zijn bij het brouwen in brouwerij De Graal te Brakel.
SLOCK team : vlnr : Mezelf, Wim Saeyens en Carl Kins
Ik laat voor de gelegenheid Carl zelf aan het woord :
Naar aanleiding van mijn vijftigste verjaardag had ik de idee opgevat om een eigen bier te brouwen naar origineel recept.
De biernaam werd gekozen in functie van mijn eigen naam. Zodoende moest er CK (Carl Kins) in voorkomen. Tevens moest het verwijzen naar iets leuks, liefst in verband met drinken.
SLOCK in de Nederlandse betekenis is goed bekend. In het Oud-Engels betekent het onder meer dorst lessen en verleiden. Het feit dat de naam nog niet was gebruikt voor een bier speelde natuurlijk ook een rol.
Wat ik wou, namelijk een bier met zowel Belgische als Amerikaanse ingrediënten, stond tamelijk snel vast. Ik koos voor Amerikaanse hop, en wou een IBU (bitterness units = eenheden bitterheid) bereiken tussen 50 en 55. De overige ingrediënten, (water, graan en gist) waren Belgisch. Maar dan begon het.
Er bestaan heel wat soorten Amerikaanse hop, elk met hun specificiteit en smaak. Dat er Cascade in moest stond direct vast. Maar ik wou ook een sterke bitterheid, en keek daarom naar o.m. Amarillo en Nugget.
Toen begon de zoektocht naar een brouwer. Uiteindelijk viel de keuze op De Graal in Brakel. Wim heeft al heel wat ervaring met andermans brouwsels (o.m. voor Bissegem,BLES, enz.) en beschikt ook over een testinstallatie.
Ik begon met het bestellen van twee proefbrouwsels. De een werd gebrouwen met een combinatie van Cascade en Amarillo en de ander met Cascade en Nugget. Beide bieren waren prachtig van uitzicht met een behoorlijke smaak, doch de bitterheid liet wat te wensen over (iets te hard).
Na raadpleging van een aantal Amerikaanse vrienden/bierspecialisten werd het recept veranderd, en werd het uiteindelijk een hopmengsel van Amarillo, Tomahawk en Cascade, gecombineerd met WYEAST Belgian Strong Ale gist.
Het bier werd gebrouwen op 22 juli, in bijzijn van William Roelens en mezelf (zie fotos). Na twee weken gisten en lageren werd het bier gebotteld op 5 augustus, met nagisting op fles. De flessen werden voorzien van een speciaal etiket, dat aan zowat alle etiketcriteria van ZYTHOS voldoet. Dan ging het nog voor een paar weken de warme kamer in voor verdere rijping.
Het is een koperkleurig, hoppig bier geworden dat al zeg ik het zelf - best lekker is, en nog zal verbeteren na verdere rijping in de kelder.
Het bier, dat de liefhebbers van hoppig bier zeker zal behagen, is beschikbaar, zolang (de kleine)voorraad strekt, bij mij thuis.
"De Bieërselaer" Een moeilijke naam voor een lekker bier.
Het bier "De Bieërselaer" zou zijn naam te danken hebben aan de dialectuitspraak van Molenbeersel dat ook wel Bieërsel wordt genoemd. Volgens Wikipedia is molenbeersel een van de 5 kerkdorpen van de gemeente Kinrooi. Het dorp is gesitueerd tussen het dorp Kinrooi en het Nederlandse Stramproy, een dorp in de gemeente Weert. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de twee windmolens de Keijersmolen en de Zorgvlietmolen. Ook de natuurgebieden Stramproyerbroek en De Goort zijn het bezoeken waard.
Via een goede Limburgse vriendin kwam ik in het bezit van twee flesjes "De Bieërselaer". De donderdagavond na de bijeenkomst van de Weichtwatchers is altijd een mooie gelegenheid om een biertje te proeven dan kunnen we de Flexipoints even vergeten.
Op het etiket staan de Keijersmolen en de Zorgvlietmolen links en rechts van de kerk afgebeeld
Het bier wiordt gebrouwen voor drankenhal Nies-Cox uit Kinrooi Molenbeersel
Langs deze weg wil ik de vele Hoppers, Zythologen, brouwers, bierlovers en blogbezoekers bedanken voor het massaal medeleven bij het overlijden van mijn vader Geeraard Roelens. Doordat het leven verder gaat zal vanaf morgen weer regelmatig rubriekjes verschijnen op deze bierblog.
Groeten William Roelens
Afscheid nemen is als een zee die overgaat van vloed naar eb, zich even terugtrekken. Alle sporen in het zand vervagen en verdwijnen. Maar het zand weet dat de zee terugkeert en nieuw leven brengt.
Voske en ik kijken er altijd verlangend naar uit wanneer er weer een ruibeurs voor bierattributen plaats vind op de Campus De Reynaert in Tielt. Deze school heeft haar adres in de stationstraat. En het moet wel lukken zeker dat ook Taverne De Pado in diezelfde straat gevestigd is!
Telkenmale er een meeting plaats vind gaan we na de beurs met hetzelfde groepje vrienden een beetje culinair genieten in deze uitstekende taverne en biercafé.Zie ook http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=118
Zoals gewoonlijk hadden de uitbaters Patrick en Dominiek onze stamtafel dicht tegen de toog weer op voorhand gereserveerd.
Ditmaal stond er een salade met huisgemaakte Orvalpaté en Orvalvinaigrette op het menu.
Tappas bar De Pado is niks voor niks Orval Ambassadeur.Met een bijpassende trappist Orval namen wij mannen dit gerecht voor onze rekening.
Onze vrouwelijke wederhelft koos voor een toast met serranoham en champignons in een smeuïg geroerd eitje.Als biertje kozen ze voor een heerlijke Moinette van Brasserie Dupont.
Toast met serranoham en champignons in een smeuïg geroerd eitje met een heerlijke Moinette
Salade met huisgemaakte Orvalpaté en Orvalvinaigrette en hoe kan het anders een lekkere Orval
Als toetje achteraf hadden Patrick en Dominiek voor ons nog een kleine verrassing in petto.
Een 75cl fles en een 33cl flesje met als inhoud het eerste proefbrouwsel - 30 liter - van de Halleschelle (de naam bestond toen nog niet eens).Het proefbrouwsel werd twee jaar geleden gebrouwen.Om precies te zijn op 15.08.2004 tijdens de Tieltse stationsfeesten buiten op straat voor de taverne.
De storting van de mout
Glenn en Dominiek in actie. Bemerkt rechts hoe simpel een hoppegift is !! (foto's 2004)
Naast de twee biertjes plaatste Dominiek nog een proefglas bij met het jongste brouwsel van Halleschelle.
Drie Halleschellen naast mekaar Links : Eentje uit de 75cl fles Midden een verse Halleschelle Rechts, eentje uit een 33 cl flesje
Als eerste proevertje de Halleschelle uit de grote fles.Het eerste aroma was niks.Daarna een lichte fruitgeur
Koriander en toetsen van zoethout anijs.Het bleef in uw gehemelte rondhangen.
Zeer droge afdronk.
In het eerste brouwsel werd toen 40 gr Koriander ingedaan op de 30 liter brouwsel.
Het proefglaasje met de Halleschelle uit de 33cl fles was van meer schuim voorzien
Aromas van rode sinaasappel, overrijpe banaan.Heel diep een licht wrange bitterheid te bespeuren.
De verse Halleschelle tenslotte is natuurlijk veel aromatischer en komt frisser over. Een kruidentuiltje van Koriander.
Een biertje proeven die in België geen biertje is. - Glutaner
Goed nieuws voor mensen die lijden aan coeliaci. Glutenallergie of coeliaci is een ziekte die veroorzaakt wordt door het eten van gluten. Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in graan, zoals tarwe. Glutenbevattende granen zijn tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en ook haver. Deze eiwitten beschadigen de darm en het immuunsysteem en voorkomen dat voedsel en vitaminen worden opgenomen
De meeste granen worden bij het brouwen van bier gebruikt. In feite kunnen coeliaci patiënten nooit geen biertje drinken.
In samenwerking met Glutaner BV uit Venray (NL) heeft brouwerij Huyghe enkele maanden geleden een biertje gebrouwen die glutenvrij is. Nl. Glutaner Premium. Huyghe gebruikte Sorghum, teff en rijst als grondstoffen voor deze Premium pils. Teff is een oeroude graansoort oorspronkelijk geteelt in Ethiopië. Sorghum wordt ook sorgo, durra, kafferkoren, kafir genoemd en behoort tot de grasfamilie. Sorghum wordt gebruikt als voedsel, veevoer en de productie van alcoholische dranken (Kafirbier).
Maar.... een bier volgens de Belgische brouwers en de Belgische wetgeving mag maar als een bier erkend worden als het uit 66% gerst of tarwemout bestaat. Zo dus mag Glutaner in België als geen bier beschouwd worden. Zo vind je op het etiket geen enkele verwijzing naar pils of bier.
Blond , kristalhelder bier. Witte schuimkraag die nogal snel verdwijnt. Het bier ziet er niet zo smakelijk meer uit. Zonder schuim en weinig koolzuur lijkt het een plat biertje
De weinige aroma's zijn van mout en gist
De smaak is licht zurig. smaak van desem. Achteraf een lichte bitterheid te bespeuren bij momenten denkt ge dat ge appelsap drinkt. De nasmaak blijft zurig. Een bier niet geheel naar mijn smaak.
Ondanks dat Glutaner aan de eigenschappen van bier voldoet (bitterheid, schuim, gisting, kleur en brouwproces), mag het toch geen bier genoemd worden in België.
Kristalhelder (waarschijnlijk door de rijst).
Glutaner mag geen bier genoemd worden. Misschien maar best. Want smaak en uitzicht zijn eigenlijk geen bier waardig. Maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het van brouwerij Huyghe en Glutaner BV een lovenswaardig initiatief is om coeliacipatiënten de mogelijkheid te geven om toch te kunnen genieten van hun biertje.
Met HOP op bezoek bij brouwerij De Ranke - Dottenijs
Beste bezoekers. Kennen jullie brouwerij "De Ranke" uit Dottenijs (Dottignies)? Neen? U hoeft er niet voor beschaamd te zijn want u bent niet alleen. Eigenaardig maar waar, maar brouwerij De Ranke is beter gekend in het buitenland dan in zijn eigen bierland België. België het land van het bier met het beste gerstenat van de wereld!! Dat verkondigen we toch als we met vakantie in het buitenland zijn? Maar een brouwerij uit Dottenijs met West-Vlaamse roots en met uitstekende Karakterbieren die kennen we jammer genoeg niet. Hoe is het mogelijk? Ergens is het een beetje normaal. De Ranke en andere kleine brouwers beschikken niet over zoveel kapitaal om op welk gebied publiciteit te voeren dan bvb. Interbrew. Onze kleine Belgische brouwerijen zijn ook niet te vinden in de publiciteitsblokken op TV. Daarom wil ik jullie met deze bierblog kennis laten maken met deze kleine brouwers en hun grote bieren. Het zijn trouwens zij die kleur geven aan het Belgisch bierlandschap.
Een fotoverslag van een leuke en boeiende namiddag. Bedankt Nino en Guido
De bieren Guldenberg, XX-Bitter, Pére Noël en Kriek De Ranke zullen later afzonderlijk besproken worden
Mocht brouwerij Jawadde nog bestaan hebben dan zouden zij waarschijnlijk de Ronsischen Dubbel gebrouwen hebben.Ronsischen dubbel is naast de tripel een streekbiertje uit Ronse.Jammer genoeg stopte deze brouwerij haar activiteiten in 1996 na amper drie jaar activiteit.
Donker bruin biertje met beige schuimkraag. het eerste aroma is dit van zoete alcohol. caramelgeurtjes prikkelen de neus.
en dan de eerste slok is een verrassing. u verwacht het zoete maar integendeel. de eerste smaken zijn van zoethout en kruiden. Het zoethout (drop) overheerst lichtjes het bier. het heeft een warm mondgevoel.
Het is een bier die niet iedereen meteen zal lusten. Anderen zullen het adoreren. Toch een biertje met karakter. Een Slaapmutske waardig.
Maredsous Tripel in het rechter gedeelte van de abdij.
Het verschil tussen een toerist en een pelgrim is waarschijnlijk het duidelijkst als u de abdij van Maredsous bezoekt.De pelgrims gaan de stilte van de abdij opzoeken en trekken naar het linker gedeelte.De toerist zoekt onmiddellijk het ontvangst gedeelte op.Daar kun je de lekkere kaas en het heerlijke bier van Maredsous proeven. Omdat een zinnetje uit de regel van Sint-Benedictus zegt : "Alle gasten die aankomen moeten ontvangen worden als Christus zelf" zijn we na het linker ook naar de rechter vleugel van het abdijencomplex gestapt. Een Maredsous Tripel zagen we wel zitten.
Het abdijbier Maredsous wordt gebrouwen door brouwerij Moortgat uit Breendonk. Sedert 1963 vertrouwd de Benedictijnerabdij van Maredsous de productie en commercialisering van de befaamde Maredsous-bieren toe aan Duvel Moortgat. De paters blijven wel tot op vandaag een strenge controle uitoefenen op de recepten en kwaliteitsnormen van hun bieren.
Enkele sfeerbeelden van het rustige gedeelte van de abdij. We voelden ons een beetje Pelgrim.
Deze lekkernij bevond zich in het rechter gedeelte van de abdij.
Een oranje amber kleurig biertje Dikke witte romige schuimkraag.
Aroma's van alcohol fruit : overrijpte banaan
De eeste smaak is dit van een zwaar bier. Een warm mondgevoel. Gistsmaakje fruitige toetsen van banaan en/of perzik. Een mooi evenwichtig bier.
Het best is naar een glas vragen want ze schenken het bier normaal uit in stenen potten. Het heeft zijn charmes maar ik zie graag een biertje in al zijn glorie.
Als ge bij de terugweg met de wagen nog de vallei van de Molignée moet doorkruisen is het best dat ge er maar eentje drinkt. Zeg dat het een toeristische pelgrim gezegd heeft.