Inhoud blog
  • 40ste Dinsdagnamiddagproeverij
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2024
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    25-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een biertje proeven die in België geen biertje is. - Glutaner

    Goed nieuws voor mensen die lijden aan coeliaci.
    Glutenallergie of coeliaci is een ziekte die veroorzaakt wordt door het eten van gluten.
    Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in graan, zoals tarwe.
    Glutenbevattende granen zijn tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en ook haver.
    Deze eiwitten beschadigen de darm en het immuunsysteem en voorkomen dat voedsel en vitaminen worden opgenomen

    De meeste granen worden bij het brouwen van bier gebruikt.
    In feite kunnen coeliaci patiënten nooit geen biertje drinken.

    In samenwerking met Glutaner BV uit Venray (NL) heeft brouwerij Huyghe
    enkele maanden geleden een biertje gebrouwen die glutenvrij is. Nl. Glutaner Premium.
    Huyghe gebruikte Sorghum, teff en rijst als grondstoffen voor deze Premium pils.
    Teff is een oeroude graansoort oorspronkelijk geteelt in Ethiopië.
    Sorghum wordt ook sorgo, durra, kafferkoren, kafir genoemd en behoort tot de grasfamilie.
    Sorghum wordt gebruikt als voedsel, veevoer en de productie van alcoholische dranken (Kafirbier).

    Maar.... een bier volgens de Belgische brouwers en de Belgische wetgeving  mag maar als een bier erkend worden  als het uit 66% gerst of tarwemout bestaat.
    Zo dus mag Glutaner in België als geen bier beschouwd worden.
    Zo vind je op het etiket geen enkele verwijzing naar pils of bier.

    En nu de proefnota's

    Glutaner Premium - 5,2 % Alc.Vol.
    Brouwerij Huyghe




    Blond , kristalhelder bier.
    Witte schuimkraag die nogal snel verdwijnt.
    Het bier ziet er niet zo smakelijk meer uit.
    Zonder schuim en weinig koolzuur lijkt het een plat biertje

    De weinige aroma's zijn van mout en gist

    De smaak is licht zurig.
    smaak van desem.
    Achteraf een lichte bitterheid te bespeuren
    bij momenten denkt ge dat ge appelsap drinkt.
    De nasmaak blijft zurig.
    Een bier niet geheel naar mijn smaak.



    Ondanks dat Glutaner aan de eigenschappen van bier voldoet (bitterheid, schuim, gisting, kleur en brouwproces), mag het toch geen bier genoemd worden in België.


    Kristalhelder (waarschijnlijk door de rijst).

    Glutaner mag geen bier genoemd worden.
    Misschien maar best.  Want smaak en uitzicht zijn eigenlijk geen bier waardig.
    Maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het van brouwerij Huyghe en Glutaner BV
    een lovenswaardig initiatief is om
    coeliacipatiënten de mogelijkheid te geven om toch te kunnen genieten van hun biertje.

    http://www.glutaner.com/
    http://www.delirium.be/

    25-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met HOP op bezoek bij brouwerij De Ranke - Dottenijs

    Beste bezoekers.  Kennen jullie brouwerij "De Ranke" uit Dottenijs (Dottignies)?  Neen?
    U hoeft er niet voor beschaamd te zijn want u bent niet alleen.  Eigenaardig maar waar, maar brouwerij De Ranke is beter gekend in het buitenland dan in zijn eigen bierland België.
    België het land van het bier met het beste gerstenat van de wereld!! 
    Dat verkondigen we toch als we met vakantie in het buitenland zijn?
    Maar een brouwerij uit Dottenijs met West-Vlaamse roots en met uitstekende Karakterbieren die kennen we jammer genoeg niet.  Hoe is het mogelijk?
    Ergens is het een beetje normaal.  De Ranke en andere kleine brouwers beschikken niet over zoveel kapitaal om op welk gebied publiciteit te voeren dan bvb. Interbrew.
    Onze kleine Belgische brouwerijen zijn ook niet te vinden in de publiciteitsblokken op TV. 
    Daarom wil ik jullie met deze bierblog kennis laten maken met deze kleine brouwers en hun grote bieren.  Het zijn trouwens zij die kleur geven aan het Belgisch bierlandschap.

    Een fotoverslag van een leuke en boeiende namiddag.
    Bedankt Nino en Guido

    De bieren Guldenberg, XX-Bitter, Pére Noël en
    Kriek De Ranke zullen later afzonderlijk besproken worden

    Brouwerij "De Ranke"

    Maatschappelijke zetel
    Brugstraat 43, B-8560 Wevelgem
    Tel/Fax +32(0)56 41 82 41

    Brouwerij
    Rue du Petit Tourcoing 1a - Dottignies




    Zoveel schoonheid heb ik nooit gezien.
    Kriek "De Ranke"


    Een lekker bitter Kerstbier
    Pére Noël


    De wikkel en de brouwerij


    Brouwer Guido bij zijn vertouwde brouwkuip


    Stilleven uit de Bottelarij


    Brouwer Nino en de uitleg over het te proeven bier


    Om de smaakpapillen weer op orde te brengen

    Voor een grotere fotoreportage klikt op onderstaande foto

    24-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maar uit de kast - Een Ronsischen Dubbel.

    Mocht brouwerij Jawadde nog bestaan hebben dan zouden zij waarschijnlijk de Ronsischen Dubbel gebrouwen hebben.  Ronsischen dubbel is naast de tripel een streekbiertje uit Ronse.  Jammer genoeg stopte deze brouwerij haar activiteiten in 1996 na amper drie jaar activiteit.

     

    De eer om dit streekbiertje te brouwen komt toe aan Dany De Smet van bierfirma “Het Slaapmutske” uit Melle.  Hij ontwierp het recept.  Hij laat het bier brouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi.
    http://home.tiscali.be/slaapmutske/
    http://www.proefbrouwerij.com/


    Zo maar uit de kast gehaald.  Een Ronsischen Dubbel

    Ronsischen Dubbel 7,4 % Alc.Vol.
    Bierfirma Slaapmutske

    Donker bruin biertje met beige schuimkraag.
    het eerste aroma is dit van zoete alcohol.
    caramelgeurtjes prikkelen de neus.

    en dan de eerste slok is een verrassing.
    u verwacht het zoete maar integendeel.
    de eerste smaken zijn van zoethout en kruiden.
    Het zoethout (drop) overheerst lichtjes het bier.
    het heeft een warm mondgevoel.

    Het is een bier die niet iedereen meteen zal lusten.
    Anderen zullen het adoreren.
    Toch een biertje met karakter.
    Een Slaapmutske waardig.

    19-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    18-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maredsous Tripel in het rechter gedeelte van de abdij.

    Het verschil tussen een toerist en een pelgrim is waarschijnlijk het duidelijkst als u de abdij van Maredsous bezoekt.  De pelgrims gaan de stilte van de abdij opzoeken en trekken naar het linker gedeelte.  De toerist zoekt onmiddellijk het ontvangst gedeelte op.  Daar kun je de lekkere kaas en het heerlijke bier van Maredsous proeven.
    Omdat een zinnetje uit de regel van Sint-Benedictus zegt :
    "Alle gasten die aankomen moeten ontvangen worden als Christus zelf"
    zijn we na het linker ook naar de rechter vleugel van het abdijencomplex  gestapt.
    Een Maredsous Tripel zagen we wel zitten.

    Het abdijbier Maredsous wordt gebrouwen door brouwerij Moortgat uit Breendonk. 
    Sedert  1963 vertrouwd de Benedictijnerabdij van Maredsous de productie en commercialisering van de befaamde Maredsous-bieren toe aan Duvel Moortgat. De paters blijven wel tot op vandaag een strenge controle uitoefenen op de recepten en kwaliteitsnormen van hun bieren.

     


    Enkele sfeerbeelden van het rustige gedeelte van de abdij.
    We voelden ons een beetje Pelgrim.



    Maredsous Tripel 10% Alc. Vol.
    Brouwerij Moortgat - Breendonk

    http://www.duvel.be/pages/home.aspx?culture=nl&pageid=home


    Deze lekkernij bevond zich in het rechter gedeelte van de abdij.

    Een oranje amber kleurig biertje
    Dikke witte romige schuimkraag.

    Aroma's van alcohol
    fruit : overrijpte banaan

    De eeste smaak is dit van een zwaar bier.
    Een warm mondgevoel.
    Gistsmaakje
    fruitige toetsen van banaan en/of perzik.
    Een mooi evenwichtig bier.

    Het best is naar een glas vragen want ze schenken het bier normaal uit in stenen potten.
    Het heeft zijn charmes maar ik zie graag een biertje in al zijn glorie.

    Als ge bij de terugweg met de wagen nog de vallei van de Molignée
    moet doorkruisen is het best dat ge er maar eentje drinkt.
    Zeg dat het een toeristische pelgrim gezegd heeft.

    http://www.maredsous.be/index.php?home&L=1

    18-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bacholdus op de meer dan geslaagde BLES Happening

    Een Bierfestival waar we altijd verlangend naar uitkijken is de BLES Happening in Zottegem.
    (BLES staat voor De Bierliefhebbers van de  EgmontStede)
    Het jaarlijkse nieuwe BLES bier, de sfeer, de talrijke brouwers en de sympathie die de Oost-Vlamingen uitstralen maken van deze gebeurtenis altijd een heel groot feest.
    Dit jaar was het niet anders en het was terug een schot in de roos.
    22 brouwerijstandjes, eethoekje, Bacholdus het nieuwe BLES bier 2006, interessante bezoekers. Dit alles maakte deze avond weer zo boeiend.
    http://www.bles.be/

     

      

      
    Enkele leuke beelden. (voor een fotoreprtage zie onderaan deze rubriek)

    Het nieuwe BLES bier
    Bacholdus - 6,6 % Alc.Vol.
    Brouwerij Alvinne
    http://www.alvinne.be/




    De naam "Bacholdus" komt van Bachus de God van de wijn en Sint-Arnoldus de patroonheilige van de brouwers.
    Waarom de God van de wijn  met dit bier te maken heeft is eenvoudig.
    Het bier bevat een % sap van de blauwe druif. Vandaar de naam Bacholdus.

    Het is een donkerblond biertje
    met een witte fijne schuimkraag.

    De eerste aroma's zijn die van gist.
    Ook lichte hoppetoetsen.
    enkele vluchtige geuren doen denken aan een wit biertje

    De smaak is iets zurig.  Citrus.
    lichte prikkeling op de zijkanten van de tong
    Weinig bitterheid te bespeuren.
    Het bier drinkt fris.

    Voske en ik  hebben er enkele kleine Franse Muskaat druiven bij gesnoept en ik moet zeggen
    dat het perfect te combineren valt.  De zoete smaak van de druif en het bierzuurtje.

    Het bier werd ontworpen door Bart Camijn (Brouwer bij De Ryck)
    en Glenn Castelein (brouwer bij Alvinne)
    Niet het beste BLES bier maar toch terug een gedurfd initiatief.
    En dat hebben we graag.

    Voor een fotoreportage van dit evenement klikt op onderstaande foto.

    <
    Powered by Telenet Foto
    <

    16-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een zeer oude caracole uit Namen.

    Wat ik eerst wil vertellen is, dat alle bieren het liefst vers gedronken worden.  Bepaalde bieren worden beter met een paar maanden te liggen. Sommige tot een paar jaar.  Dat hangt van uw persoonlijke smaak af.

     

    Maar als bierproever ben je altijd nieuwsgierig naar een bier van meer dan 10 jaar oud.  Wetend dat er oxidatie (een verouderingssmaak) zal opgetreden zijn.  Dit kan gebeuren na 5 jaar,  bij sommige bieren pas na 10 jaar.  De smaak is dan zoals Porto (bij donkere bieren) of Madera (bij blonde bieren).

    Het is altijd leuk zo’n bier te proeven.  Maar eentje is meer dan genoeg.

    Let wel, de verouderde smaak is altijd beter bij bieren met een % van meer dan 8 Alc.Vol.

     

    Bij het bezoek aan het proeflokaal van Brasserie “Caracole” in Falmignoul dicht bij Dinant konden we een oude Caracole proeven van in de tijd toen de brouwerij in Namen gevestigd was.   Ik schat een bier van ongeveer 15 jaar oud.


    Brasserie Caracole in het prachtige dorpje Falmignoul.


    De naam "Caracole" is geïnspireerd op de bijnaam van de inwoners van Namen.  Ze worden trage slakken genoemd. De "caracole" is trouwens het embleem van de Waalse hoofdstad.

     
    Het is er of de tijd is blijven stil staan.
    Links de oven om de brouwketel te verwarmen.  Hier wordt er nog met hout gestookt.
    Rechts de oude moutmolen.

     
    De gelagzaal.  Uw ogen moeten even wennen aan de duisternis
    bij het binnenkomen.


    En kijk een Brugse brouwer op bezoek bij de Waalse collega's!
    De sympathieke Johan Brandt van brouwerij "De Regenboog".



    La Caracole Brune - 7 % Alc.Vol.
    15 jaar oud.  Toen de brouwerij nog gevestigd was in Namen.


    Nostalgie in een groene fles.

    Het bier heeft een dieprode kleur zoals een Pinot Noire.
    Heel eventjes schuim dat onmiddellijk verdwijnt.

    Aroma's en smaak zijn zoals een porto.
    Geen volle smaak daar is de Alc % te laag voor.
    Maar het is nog perfect drinkbaar.
    Eentje is echter meer dan genoeg.

    We kunnen natuurlijk oud bier niet vergelijken met oude wijn.
    Maar een ouder bier is nog drinkbaar en zeker niet gevaarlijk voor de gezondheid
    zoals veel mensen denken.
    Er is natuurlijk een smaakevolutie.  Bij het ene bier al beter dan bij het ander.
    Vind u in uw kelder een flesje terug met een alc % van 8 of meer proef er maar eerst even van
    vooraleer het weg te gieten.
    U zal verwonderd zijn welke smaken uit het flesje uw smaakpapillen kunnen strelen




    BRASSERIE LA CARACOLE - MR TONGLET & MR DEBRAS
    Côte Marie-Thérèse, 86 - 5500 FALMIGNOUL
    Tél : 082/74.40.80 - Fax : 082/74.52.38

    10-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    08-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een hemel verdienen in de Hemelpoorte te Rekkem

    Ze zeggen dat ge uw Hemel moet verdienen om er in te komen. 
    Het is niet altijd gemakkelijk om dit voor mekaar te krijgen.  Een eenvoudige tip om toch maar een zitje in het hiernamaals te verwerven is via “De Hemelpoorte”.
     
    Zeg nu zelf, eenvoudiger kan het niet.  U moet er zich wel naar Rekkem voor verplaatsen.

    Café “De Hemelpoorte” is eigenlijk niet zo makkelijk te vinden ware het niet dat Pierre de sympathieke uitbater over een enorme lach met veel decibels beschikt.  Zo kunt u zich al beter oriënteren als u in de nabijheid bent.

    Waarom is de Hemelpoorte zo bijzonder? 

    De oudste broer van uitbater Pierre Gallant is niemand minder dan Marc Gallant.  De vroegere vader abt van de Trappistenabdij "De Achelse Kluis".  Hij kwam in 1994 via Orval in Achel terecht.  Eerst als Superior en een jaar later als Vader Abt.  Onder zijn impuls en door het aandringen van Dom Hubert werd uiteindelijk op 3 december 1998 het eerste bier gebrouwen in de Achelse Kluis.

    Voor meer informatie leest of liever koopt u best het boek van Jef van den Steen “Trappist” het bier en de monniken.  (zie rechter kolom van mijn blog).


    De Hemelpoorte, éénmaal binnen en uw hemel is verdiend.

     


    De Hemelpoorte
    Paradijsstraat

    (toepasselijker kan niet)
    Rekkem



    Pierre Gallant.
    Zijn gulle lach is te horen in de hele grensstreek


    Wij dronken er de Achel Extra Bruin, een Hemels bier van 9,5 % Alc.Vol. We hadden deze lekkernij al eens eerder geproefd bij Gerten in “De Bierkamer” te Kluizen. 
    Dit bier zou volgens Pierre Gallant gebrouwen geweest zijn voor de 75ste verjaardag van zijn broer Vader Abt Marc.
     
    Het werd ook nog uitgebracht als “Achel Extra Bruin - de drie Wijzen.  Zeg maar als een Kerstbiertje.

     
    Een hemels bier in de Hemelpoorte.

    Achel Extra - 9,5 % Alc. Vol.
    De Achelse Kluis - Achel
    http://www.achelsekluis.org/general/home.htm


    Donkerbruin bier (een beetje wazig) met romige beige fijne schuimkraag.

    Prachtig fruitige geurtjes prikkelen de neus (pruim?).
    wijnaroma’s
    chocolade

    De eerste smaak is vrij zoet.
    karamel, fruitige toetsjes
    een warm alcohol aroma.

    Een heel lichte bitterheid in de verte maar bijna niet te smaken.

    Het is een mooi uitgebalanceerd bier.
    Het hoeft  geen Kerstmis te zijn om dit pareltje te drinken.

    Met een tweede fles te bestellen krijgt u toegang tot de hemel.
    De niet Leffe drinkers weliswaar!


    Opletten met zijn 9,5 % Alc.Vol. ga je het best te voet naar de Hemel!


    Hetzelfde bier met een ander etiket.
    Marc Gallant voormalige Vader Abt van De Achelse Kluis.

    08-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persbericht "Arend Blond" en Arend Dubbel" - Brouwerij De Rijck
    Dag William
     
    jammer dat jij & Voske er niet bij konden zijn tijdens de persconferentie van de Arend, maar ik heb via John vernomen dat jullie allebei snipverkouden waren.  Geen nood, ik stuur je hier alle info door (persbericht, illustraties).  Verzorg jullie beiden maar heel goed en tot in Zottegem !
     
    Vriendelijke groeten !
    Henk De Bruyckere

    Brouwerij DE RYCK
    Kerkstraat 24
    B-9550 Herzele

    Dit kreeg ik in mijn mailbus van Henk, een heel attente vertegenwoordiger van brouwerij De Rijck.

     Hieronder de persmededeling van dit nieuwe bier



    PERSBERICHT

     

    3 oktober 2006


    AREND BLOND & AREND DUBBEL

    STRIJKEN NEER BIJ BROUWERIJ DE RYCK

     

    De kogel is eindelijk door de Herzeelse kerk.  Brouwerij DE RYCK start begin oktober ’06 met een klassiek, doch nieuw bierengamma.  De nieuwe bieren, Arend blond en Arend dubbel hebben een alcoholpercentage van
    6,5 vol. % en worden net als de andere bieren van DE RYCK met zuivere, natuurlijke ingrediënten gebrouwen (hop, mout, gist en water).

    Zowel Arend blond als Arend dubbel is verkrijgbaar op vat (20 Liter) helder gefilterd als op fles (33 cl & 75 cl ) met nagisting.    Beide bieren zullen vooral terug te vinden zijn in de regio Herzele - Zottegem – Aalst.  Maar brouwerij DE RYCK wil met deze zwaardere bieren haar vleugels wijder open slaan om ook andere oorden te ontdekken en te verkennen. 

    Brouwerij DE RYCK is vooral gekend omwille van haar amberkleurig Speciale Belge-bier  Special DE RYCK (5,0 vol. % alc.) dat al sinds 1920 menig bierliefhebber aangenaam verrast heeft. Naast de 3 fruitbieren – Kriek Fantastiek, Jules de Bananes & Jules de Kriek – biedt dit 120 jaar jonge familiebedrijf tijdens de kerstperiode ook een speciaal kerstbier
    Christmas Pale-Ale aan.

    De enige bierfamilie die nog niet vertegenwoordigd was, is het    blond-bruin-trippel-gamma.  De zoektocht naar de klinkende naam voor dit assortiment had heel wat voeten in de aarde.  Aanvankelijk had An De Ryck voor de naam “Kanon” gekozen.  Deze naam gaven Aalsterse en Brusselse bierliefhebbers in de jaren ’20 aan de bieren van DE RYCK.  Deze bieren werden op vat geleverd en door de herbergiers eigenhandig in champagneflessen afgevuld  Het openen van zo’n fles ging vaak gepaard met een luide knal en veel schuim.  Vandaar de bijnaam “Kanon”.  Maar ondanks deze “rycke” historie kon men deze naam om juridische redenen niet gebruiken, want brouwerij Grolsch (NL) maakt al sinds enkele jaren een bier genaamd “Het Kanon”.

    Maar een familiebedrijf dat reeds 120 jaar actief is, heeft al heel wat meer geschiedenis geschreven.  In 1886 is de brouwerij onder de naam “Brouwerij De Gouden Arend” opgestart.  Omdat An enorm veel respect heeft voor haar overgrootvader en stichter, Gustaaf De Ryck,  heeft ze daarom beslist om de nieuwe bieren onder de naam “Arend” boven de doopvont te houden.  Deze naam heeft ze niet alleen gekozen uit eerbetoon aan haar overgrootvader.

     

     

    De arend is tevens een mythische en elegante vogel die als koning van de vogels wordt aanzien in het luchtruim.  Het is een karaktervol dier dat haar jongen op ongekende hoogte beschermt en opvoedt.  Het is ook An haar doel om de wijde wereld kennis te laten maken met  deze karaktervolle bieren.  De geboorte van het tripel-bier wordt verwacht rond maart ’07.  Om kannibalisatie tegen te gaan heeft men beslist om het bruin bier Rochus uit het gamma te nemen.

     

    //////EINDE PERSBERICHT//////

    http://www.brouwerijderyck.be/

    06-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proefsessie op BierExpo 2006 in Rijsel maandag laatst.
    BierExpo 2006 "Le Salon International de La Bière" is maar een schim van wat het ooit geweest is.  De vorige uitgaven beschikte Bierexpo nog over een volle zaal in het "Grand Palais" in Rijsel.
      Nu is het maar een klein onderdeel geworden van de beurs SIAHM. 
    SIAHM is een soort Horecabeurs voor Le Regio Nord in Frankrijk.



    Ben Vinken in volle voorbereiding op de proefsessie.
    http://www.beerpassion.com/index2.html

     
    We volgden er een proefsessie met Ben Vinken, uitgever van Bierpassie Magazine. 
    Verder kon men genieten van hoofdzakelijk Noord Franse bieren.
    En natuurlijk lekkere hapjes tussen de bierstandjes door. 
    Nietemin was het toch een gezellige bedoening daar in Rijsel.

    Het was de tweede dag van ons driedaagse.
    De eerste dag (zondag) waren er de 2 brouwerijbezoeken aan Brasserie des Géants en Lefebvre.
    Zie vorige artikels.
    Tweede dag (maandag) : Bierexpo Rijsel
    en de derde dag (dinsdag) was de voorstelling van de nieuwe "Arend" bieren van Brouwerij
    De Rijck te Herzele.
    Jammer genoeg konden Voske en ik die niet bijwonen want onze verkoudheid had enorme proporties aangenomen.
    Gelukkig hadden we nog juist een beetje reservearoma's in onze neus zitten om de proefsessie met Ben Vinken tot een goed einde te brengen.


    Een behoorlijk aantal proevers, het was tenslotte maandag 14.00u

    We proefden 6 biertjes.

    Het eerste was
    Kronenbourg 1664 Blanc.  5 % Alc. Vol.
    http://www.brasseries-kronenbourg.com

    Een wit biertje met fijne schuimkraag.
    Wazig
    Geel - groene schijn

    Kruidige aroma's - Koriander, Citrus
    Licht zuur van smaak - Fruitig - niet zoet.
    Het ontbreekt wel aan volume.
    Een dorstlesser.


    Witter dan de Hoegaarden die gebrouwen wordt in Jupille?



    Het tweede biertje was
    Jenlain Ambrée 6,5 % Alc.Vol - Brasserie Duyck - Jenlain
    http://www.duyck.com/


    Amber kleur met witte schuimkraag.
    Helder bier.

    Een moutig aroma.  Ietsje muf
    Een zoete aanhef
    De smaak is een beetje hoppig
    caramel
    Een evenwichtig biertje
    lichte bittreheid waarneembaar.
    Geen slecht bier.


    Een lekker ambertje


     
    Nummer drie was
    Ch'ti Triple 7,5% Alc. Vol - Castelain - Bénifontaine
    http://www.chti.com/

    Blond helder bier met fijne witte schuimkraag.

    Het aroma is zeer fruitig
    aroma's van bloemen, rabarber, groenten

    Licht geparfumeerde smaak.
    Zeer helder voor een tripel
    mals en zoet
    Geen gecompliceerd biertje
    zonder nagisting.
    een mooi evenwicht


    Niet slecht maar... nog geen Belg.



    Tussen het Frans geweld een Belgisch biertje.
    En wat voor een !!!

    Hommelbier 7,5 % Alc. Vol. - Van Eecke - Watou

    http://hommel3.tripod.com/

    Voor de beschrijving van Hommel bier zie :
    In het spoor van de Keteniers
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=127



    Een bittere lekkere Belg



    Het vijfde biertje was
    Gavroche 8,5 % Alc. Vol. - Brasserie de Saint-Sylvestre-Cappel
    http://www.lachope.com/sylvest.html

    Een donker amberkleurig biertje met een romige beige schuimkraag.

    Fruitig aroma
    Meloen

    Moutig en zeer fruitig
    Een volmondig biertje
    Niet uitgegist?  Restsuikers?

    Gavroche is een figuur uit "Les Miserables".



    Een biertje van een eigenwijze brouwer uit de Regio Nord.



    Als laatste biertje terug een Belg.
    Een klepper uit Buggenhout.


    La Malheur 10 % Alc. Vol. van 't vat - De Landtsheer - Buggenhout
    http://www.malheur.be/flash.html

    Prachtig blond bier met een witte schuimkraag.

    Aroma's van alcohol
    Hop in de neus en gistaroma's

    Een zeer fruitige smaak
    banaan
    een lekkere bittere afdronk
    Een pracht van een bier.


    Een kleine stand met grote bieren

    Kortom.  Geen slechte Franse bieren maar ze komen toch tekort
    tegenover de Belgische bieren.
    Ze hebben minder volume.  Ze bezitten ook geen nagisting op de fles vandaar....



    Klik op naastliggende foto voor enkele foto's van de Bierexpo van Rijsel

    05-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open bedrijvendag - Brasserie Lefebvre

    Na het bezoek aan de Molens van Arenberg zijn we in de namiddag n.a.v. Open bedrijvendag Brasserie Lefebvre gaan bezoeken.

    Brasserie Lefebvre - Quenast
    http://www.brasserielefebvre.be/historique.php?lang=nl


    Bierbespreking van enkele bieren van Lefebvre vind ge op volgende links

    Jean Baptiste Soete in Komen Waasten
    Floreffe Prima Melior - Brasserie de Moulin - Floreffe

    Een Saison 1900 in "Les Moulins d'Arenberg

    Hieronder enkele leuke opnamen.


    Zelfs de giraffen ontbraken niet.


    Twee prachtige mastodonten


    High·tech en Nostalgie


    Van het product van deze boom wordt het "Newton" bier gebrouwen.


    Gezondheid !!!

    Klik op onderstaande foto voor een bezoek aan Brasserie Lefebvre

    04-10-2006 om 16:47 geschreven door William Roelens


    03-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Saison 1900 in "Les Moulins d'Arenberg

    Nu we zondag toch van Irchonwelz op weg waren naar Brasserie Lefebvre in Quenast besloten Voske en ik even halt te houden bij de Molens van Arenberg.

    Ik had er indertijd nog eens geweest op een bierattributenbeurs.

    Moeilijk was het niet om ze te vinden.  U rijd gewoon het dorp naar beneden tot het laagste punt en u komt er zo op uit.

    De Molens dragen bij tot de unieke sfeer van Rebecq.  Want zo heet het dorp waar de molens gevestigd zijn.













    Enkele sfeerbeelden van de omgeving
     

    In de molens is het porfiermuseum ingericht.  Porfier is graniet waarin grote kristallen van een ander gesteente verspreid  liggen.  Het museum toont het rijke industriële verleden van de streek.  Ook brasserie Lefebvre in het naastliggende dorp Quenast draaide op volle toeren door de grote werkgelegenheid die deze streek te bieden had. De duizenden werknemers hadden tenslotte altijd dorst na de harde arbeid in de steengroeven.

     

    Na een tochtje langs de buitenkant van het complex bezochten we de Taverne van de grote molen.  Een gezellig etablissement waar u de bieren van Brasserien Lefebvre kunt proeven.


    Taverne "De grote molen"

      


    De gezellige taverne waar kaarten de zondagmorgen de grootste bezigheid is.


    Boterhammen met platte kaas, radijsjes en pijpajuintjes.
    Een lekkernij uit het pajottenland, maar hier ook te vinden.


    We dronken er een Saison 1900

    Saison 1900 - 5,2 % Alc.Vol.- Brasserie Lefebvre



    Donkerblond - Licht amber bier met witte schuimkraag

    Aroma is moutig zoet
    Gistaroma

    een zoete aanhef
    zoete moutsmaak
    Kruidig, steranijs

    Eigenlijk is het geen echte saison.  daarvoor is het te zoet.
    Het is eerder een volmout biertje die fris geschonken aardig smaakt.
    Voor mij toch ietsjes te zoet.
    Maar voor veel porfierarbeiders zal dit biertje een aangename verfissing geweest zijn bij het vervaardigen van kasseien..

    03-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij van de Reuzen - Gouyasse Tripel

    Gisteren op de Open Bedrijvendag hebben we De Brouwerij van de Reuzen bezocht. Zeg maar Brasserie des Géants. Deze brouwerij gebouwd in een Kasteelhoeve ligt op het gebied Castel d'Irchonwelz een geklasserd erfgoed van de Waalse regio. Een moderne brouwerij omsloten door dikke muren en volledig geïntegreerd in het landschap.


    De Kasteelboerderij of is het een Kasteelbrouwerij?


    Best dat dit slot goed beveiligd is want de Gouyasse Tripel is om te stelen


    Door de ijzeren toegangspoort kun je een glimp opvangen van de brouwerij
    middenin de omsloten burcht.
     


     
    Op de binnenkoer van het slot is er het prachtige woonhuis te bewonderen.
    De restauratie is volop bezig om er in een van de oude gebouwen een proeflokaal in te richten.



    De moderne brouwerij "Brasserie des Géants"
    Een ongelooflijk stukje
    vakmanschap


    Tussen de oude muren en de nieuwe brouwerij
    twee moutsilo's die in totaal 14 ton mout bevatten


    Een beslagkuip uit de jaren 1890 dient voor deze operatie. De kuip, uit gietijzer en met hout geïsoleerd, waarborgt bij de verschillende temperatuur trapsgewijze een constante temperatuur


    Cuve de l'ebullition of de kooketel in koper.
    Hij dateert uit 1930 en zou afkomstig zijn van brasserie Labor uit Mons.



    Voor het gisten beschikt de brouwerij over een
    drietal cilindrische conische tanks van ieder 41 hl en nog eens drie van 65 hl tanks
    voor de lagering

    Informatie over deze unieke brouwerij kunt u vinden op hun website
    http://www.brasseriedesgeants.com/index_nl.php


    We proefden er, ondanks het maar 10.45u was een heerlijke Gouyasse Tripel van het vat.
    De jongste creatie van Pierre Delcoigne en zijn partner Vinciane Wergifosse.

    Wat betekent Gouyasse ?

    Tijdens het vierde weekend van de maand augustus trilt Ath op het ritme van de folklore en traditie. 's Zaterdags gaat de reus Goliath die liefdevol "Gouyasse" word genoemd na zijn befaamd huwelijk ter gelegenheid van de vespers, een gevecht aan tegen de herder David. 's Anderdaags trekt een stoet door de stad, bestaande uit verschillende dansende reuzen op de muziek
    van de fanfares, en schilderachtige wagens en groepen. Een traditie die terug gaat tot in de middeleeuwen, en door de tijden heen nog steeds zeer levendig is.


    De Gouyasse Triple van 9 % Alc.Vol. - Brasserie des Géants



    een streling voor het oog en een streling voor de tong!

    Goud blond bier met een fijne witte schuimkraag.

    Ietsje te koud uit het vat om onmiddellijke aroma's te onderscheiden
    maar daarna krijgt ge een pachtig boeket voorgeschoven van
    fijne aroma's  van mout en gist
    Fruitig, perzik?

    Heerlijke Poperingse hoptoetsen en een lekkere bitterheid.
    Bittere nasmaak.

    Het is een gevaarlijk biertje.
    Lekker en makkelijk drinkbaar maar die 9 % Alc. Vol.
    kan veraderlijk uit de hoek komen.


    Een smakelijke tripel gebrouwen achter deze ijzeren poort.
    Niet enkel voor de reuzen van Ath maar voor iedereen die graag eens een lekker biertje lust
    dan de alledaagse eenheidsworst.

    02-10-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lievelingsbier 2 - Bink Blond - Brouwerij Kerkom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een prachtig bier die te vinden is op de kaart van 't Rusteel is Bink Blond van brouwerij Kerkom (Limburg).
    Een 33 cl van slechts 5,5 % alc vol.
    Kleur = Goudblond
    Schuim = fijn wit - verdwijnt tamelijk snel.  Misschien door te koud opdienen?
    Fijne pareling.
    Hoppige aroma's - Challanger, East-Kent Goldings en Saazer
    De smaak geef je bittere toetsen.  Drop?
    Een lekkere bittere nasmaak.
    Een bier voor liefhebbers van Karakterbieren.
    Een dorstlesser tout court.

    Nadien nog het gistdepot erbij gedaan, maar de smaak veranderde niet veel.
    De bittreheid had zijn werk verricht.

    30-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Reigerke", de goede daad van een Gentse Scoutbeweging.

    Van de scoutbeweging is geweten dat hun leden iedere dag een goede daad moeten verrichten.
    Wel, ik moet eerlijk zeggen dat de scoutgroep "FOS* De Reiger" uit Gent dit met brio volbracht hebben. Dorstige laven is één van de mooiste goede daden die er bestaat.
    Maar dorstige laven met een prima biertje genaamd "Reigerke" is zelfs meer dan een goede daad.

    * FOS staat voor : Federatie Open Scoutisme.
    http://users.telenet.be/vozzmozz/hannes/reiger/



    De tekst op het rugetiket vermeld waarom ze dit heerlijke biertje hebben uitgebracht.



    "Reigerke" Een prachtig biertje, puur natuur.

    Reigerke 6,5 % Alc. Vol. - De Proefbrouwerij - Lochristi

    Goudblond bier met een zeer mooie romige witte schuimkraag.
    Een fijne doorlopende pareling.

    Aroma van mout
    Een parfum van granen.
    In de verte een lichte alcoholgeur.

    Het begin met een halfzoete smaak
    Een lekkere niet overdreven moutsmaak.
    Caramelmout?
    Heel diep,  bittere toetsjes.
     Ietsje volmondig

    Dit is werkelijk een plezierig mout biertje.
     Met een licht bitter einde die blijft hangen.

    Een uitstekend bier niet te zwaar in alcohol.
    Dirk Naudts kennende zal het wel geen etiketbiertje zijn.
    Maar het is een typisch Proefbrouwerij product.
    Goed gemaakt en punt uit.

    Uitstekend geschikt voor gezellige avonden  rond het kampvuur.
    Baden Powell kan terecht fier zijn op zijn Gentse Reigerscouts.


    Dit is nu wat je noemt een prachtige schuimkraag

    29-09-2006 om 18:45 geschreven door William Roelens


    28-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tourpes en Activité - Het feest van Moinette

    Het derde weekend van september is voor Voske en mij altijd een hoogdag.  Dan trekken we alleen of met onze Hoppevrienden Pierre en Gilberte naar Tourpes.  Tourpes het kleine dorp bij Leuze is dan in werking of zoals onze Franstalige medemensen dat zo mooi noemen "Tourpes en Activite".  Het dorp is in feest en alsook brouwerij Dupont. 
    De Brasserie zet dan gedurende twee dagen haar deuren wijd open.
    De zondag begin altijd met een beurs voor bierattributen ingericht door "Cervesia Tornacum".  Daarna aperitieven we in de gele tent naast de brouwerij de smakelijke bieren van Dupont. s'middags gaan we de plaatselijke Pave gaan proeven in "La Forge" een café op 100 meter van de brouwerij.  U kunt er ook een Redor pils bestellen.  Een lekkere bittere pils van Dupont.
    Daarna een wandeling door het dorp om dan terug te eindigen in de gele tent.
    Moinette en Saison zijn de bieren die we dan nuttigen.
    We vergeten ook nooit om Flessen "Avec les Bon Voeux" naar huis mee te doen.
     En dit om het nieuwe jaar goed in te zetten.

    Een nieuwigheid voor 2007 is dat "Avec les Bon Voeux" in kleinere flessen zal gebotteld worden.
    Een tip van Ann Frankie en Luc Smekens van de
    "Leuvense Biertherapeuten" die ook in Tourpes beland waren. 


    De gele tent.  Het hart van "Tourpes en Activité"

     

     

     
    Enkele foto's van de brouwerij.  Met de oude brouwketel uit 1844.

    Voor een Historisch overzicht zie : http://www.brasserie-dupont.com/dupont/


    De Moinette staat ieder jaar nog meer in de belangstelling dan anders gedurende 
    "Tourpes en Activité" 


    Dit prachtige bier zal ik later nog op dit bierblogje bespreken

    Voor enkele sfeerbeelden van
    Tourpes en Activité
    Klik op onderstaande foto.

    28-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is "Bersalis" het reddend bier voor de oude Geuze en Kriek van Beersel?

    Een bier die ik nu zal voorstellen is "Bersalis" gebrouwen bij brouwerij Huyghe te Melle.
    Het recept is afkomstig van Gert Christiaens en Roland De Bus.
    Het bier Bersalis is zo bijzonder omdat de opbrengst van de verkoop, bestemd is om de ambachtelijke Lambikbrouwerij van Oud Beersel weer te kunnen opstarten.
    "Bersalis" is in feite de oude latijnse naam voor Beersel. Lees alles op hun website:

    http://www.oudbeersel.com/index_ob.php


    Ludo Donny, vertegenwoordiger bij Oud Beersel
    voor de mooie affiche met de Mysterieuze vrouw en het Kasteel van Beersel.

      
    De verkoop van het bier is belangrijk voor het opstarten van de ambachtelijke Lambikbrouwerij

    Bersalis 9,5 % Alc.Vol. - Brouwerij Huyghe - Melle
    http://www.delirium.be/


    Dit bier moet ander bier redden

    Helder goudblond bier met een witte schuimkraag.
    Het aroma is moutig

    De eerste smaak is moutzoet
    met daarna een iets wrange bitterheid. (kruiden bittreheid?)
    Ook lichte toetsen van metaal en alcohol.
    U proeft onmiddellijk dat we met een zware klepper te doen hebben.
    Op het eind een droog mondgevoel.
    Het is geen evenwichtig bier.

    Het bier is niet meteen mijn smaak. Anderen zullen er anders over denken.
    En dat maakt het Belgisch bierlandschap zo uniek. 

    Jammer dat beide brouwers voor een zwaar alcoholisch bier gekozen hebben. 
    Een lichter bier zou eerder welkom geweest zijn.
    Ondertussen heb ik vernomen dat ze waarschijnlijk de Lambikbrouwerij
    zullen kunnen opstarten in het begin van 2007.
    En dit is het belangrijkste.
    Weer kunnen genieten van een nieuwe oude geuze en kriek

    27-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een klein festival met grote uitstraling - Sainte-Marie-Cappel

    Zaterdag zijn we naar Sainte-Marie-Cappel de 9de editie van het "Festival International de la Bière Artisanale" gaan bijwonen.  Dit kleine Franse dorpje aan de voet van de Casselberg (Mont de Cassel) juist boven Poperinge ontvangt ieder jaar zo'n 10.000 bezoekers.


    De hoofdingang van het FIBA feest.
    Een echt gezellige bedoening.


    Bier is het thema gedurende twee dagen.  Het dorp is in feest.  Naast het bierfestival die in de sporthal van het dorp doorgaat is er ook nog een wedstrijd voor amateur-brouwers ingericht door "Les Amis Du Bière". Ook diverse streekproducten zoals brood met bier bereid, kazen, verschillende soorten paddestoelen, potjesvleesch enz... kunt u op dit gezellige evenement aankopen.
    Ze bakken er zelfs nog frietjes met ajuin. 

    Dit jaar opvallend veel Belgische brouwers te zien tussen hun Franse collega's. 
    Ze hebben blijkbaar de weg gevonden naar dit Noord Franse dorpje.
    Aanwezig : Van Eecke - Leroy, Slaapmutske, Verhaeghe (importeur uit Rijsel), Brasserie a Vapeur,
    De Ryck, Brugse Zot, Brasserie de Cazeau, St. Feuillien, La Wépionnaise.

     

    Ook een eigenaardigheidje!
    Bij amateur-brouwer Olivier Duthoit van het "Institut Supérieur d'Aguculture" uit Rijsel,
    kon je het in de school gebrouwen biertje proeven en uw bevindingen op papier schrijven.
    Zelfs de naam mocht je verzinnen voor dit toch lekker fruitig biertje.
    Gebrouwen met Belgische gist.

    Voor een fotoimpressie klikt op onderstaande foto.

    25-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honingbierproeverij met HOP in het Bijenhof in Bissegem

    Honing is een product waar niet veel aandacht meer voor is. We hebben immers allerlei andere zoetmiddelen gekregen in de laatste decennia, maar als enig zoetmiddel is het honderden jaren gebruikt en heeft het zijn waarde bewezen.

    Vrijdagavond laatst hadden we een honingbier proeverij met HOP. 
    Er stonden zes bieren op het programma.
    De bieren werden geschonken in kleine proefglaasjes. 
    Barbar en Barbar Winter Bok van Brasserie Lefebvre uit Quenast.  Bière de Miel van Brasserie Dupont uit Tourpes, La Saint-Monon au Miel van Brasserie St. Monon uit Aubel, Bieken van Brouwerij Boelens uit Belsele en een primeur "Honingbier van het Bijenhof", een huisbier gebrouwen volgens de uitbater bij Brasserie Caulier uit Peruwelz. Het is enkel dit laatste bier dat ik hier gaat introduceren.

    Voor de resultaten van de proefavond surf naar
    HONINGBIER PROEVERIJ

    Honing Bier 6 % Alc.Vol
    Brasserie Caulier - Peruwelz
    http://www.peruwelz.be/fr/commerces/index.php?page=24


    Het huisbier van het Bijenhof is enkel te verkrijgen in 75cl flessen.

    Kleur : Wit Blond
    Licht wit schuim .

    Aroma : honing overheerst hier duidelijk
    en drukt andere aroma's een beetje de kop in..
    Een echte honinggeur prikkelt uw neus

    Smaak : Tarwemout en honing die het bier zijn eigen smaak geeft.
    Bittere afdronk.
    Op het etiket vermeld dat het gebrouwen is met
    Haver, Rogge, Tarwe en mout.

    Dit is duidelijk een echt honingbier. Er zit ook maar liefst 5 % honing in.
    Zij die de smaak van honing niet lusten zullen dit biertje geen tweede maal bestellen.
    Daartegenover zullen de liefhebbers dit een fantastisch bier vinden.

    Een stil vermoeden doet me denken dat het basisbier van dit gerstenat
    "Blanche des Sources" is.


    Het label vermeld dat het bier 5% honing bevat

    Het bijenhof - Bissegem
    http://www.bijenhof.com

    24-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Podge op bezoek bij Picobrouwerij Alvinne

    Voor veel bezoekers van mijn blog zal de naam "De Podge" onbekend in de oren klinken.
    Maar iedereen die het Belgisch streekbierwereldje van nabij volgt zal bij het horen van de naam een glimlach naar boven toveren.


    Chris Pollard alias "De Podge"

    De Podge, de Engelse bierliefhebber met zijn collectie kleurrijke hemden. 

    Chris Pollard (zo is zijn echte naam) staat nog meer bekend voor zijn talloze bierreizen die hij sinds 1994 van uit Engeland organiseert naar België met Engelse biertoeristen.

    Jim White van White beer travels noemt hem de beer investigator.

    Hij is lid van CAMRA (Campagne for Real Ale, zeg maar het Engelse Zythos) en lid van verschillende Belgische bierverenigingen, dus ook van mijn eigen bierproeversvereniging HOP.

    Ik had hem de dag voordien al tegengekomen met zijn 30 bierlovers op het Belgisch-Frans Bierfestival van Komen Waasten.  Zondag laatst was hij samen met zijn groep te gast bij Alvinne.



     
     
    De Podge samen met zijn Engelse biertoeristen.
    Rechts onder : Samen met Glenn Castelein één van de Alvinne brouwers.


    Alvinne is een brouwerij die hem nauw aan het hart ligt want deze Picobrouwerij heeft een bier gebrouwen in opdracht van de Podge.
    "Podge Belgian Imperial Stout"


    Podge Belgian Imperial Stout - 10,5 % Alc. Vol.


    Nog één van de eerste brouwsels : Botteldatum : september 2005

    Kleur : Donker - Zwart
    Beige romige schuimkraag.

    Aroma : Donkere chocolade
    gebrande mout en geur van een oude port.

    Hemelse smaken van warme alcohol.
    Oude port, pure zwarte chocolade
    een zoete aanvang en een heerlijk bitter einde
    Een lange intense afdronk
    Een hemels bier met een pracht aroma om langzaam te genieten.
    Bijhorende muziek bij het nuttigen van deze heerlijke stout : Diana Krall
    http://www.dianakrall.com/music.aspx
    Let op !! mets zijn 10,5 % alc. is het een gevaarlijk biertje.



    Die zondag was er ook nog als primeur een "Gaspar" van 't vat te krijgen.
    zie ook : Gaspar - Het nieuwe Driekoningenbier van Pico brouwerij Alvinne


    De Gaspar van 't vat : Een eerlijke bitter bier

    Het verschil met de fles is volgens Davy Spiessens :

    "Er is toch wel degelijk een verschil. Ik zou niet durven zeggen dat hij minder bitter smaakt, maar hij smaakt zeker 'frisser'. Die van de fles bevat meer zwavelcomponenten. Dit heeft vooral te maken met de nagisting die in de fles intenser is (8gr suiker per liter) dan op vat (4 gr) waardoor de fles dus meer tijd nodig heeft om tot evenwicht te komen. Het verschil tussen vat en fles is dus duidelijker als het bier jong is. Hoe ouder, hoe meer het op elkaar zal gaan lijken.
    Als je de gist uit de fles ook in je glas giet zal het bier uiteraard wel een stuk bitterder smaken."

    Santé

    21-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.l'Arduinna en Malagne in een aarden kom

    Ik versta nog altijd niet waarom we bier moesten drinken uit aarden potten?

    Nochtans  het glas of liever het glasblazen is uitgevonden geweest rond 50 jaar voor Christus.

    Meer bepaald in Syrië die deel uitmaakte van het Romeinse Rijk. 
    In die tijd waren over dit hele grote Romeinse rijk glasblazers aan het werk.

    En toch dronken we in het Gallo Romeinse openlucht Museum van Malagne uit aarden potten. 
    Ik denk dat ze bewust de glazen voor de niet bierproevers of Leffe drinkers achterhielden?

     

    Zo konden we in feite het kleur van het bier moeilijk bepalen.
    Waarschijnlijk zal de smaak ook anders zijn in een aarden kom dan in een glas?

    Ik heb mommenteel geen Romeinse vrienden die het me kunnen uitleggen.


    Links "La malagne Bière brune artisanale au mièl"
    en rechts  "l'Arduinna Malagne"


    La malagne Bière brune artisanale au mièl 7,5 % Alc. Vol.
    Brasserie St. Monon - Aubel

    http://www.saintmonon.be/

    Fijn beige schuimkraag.

    Zoete aroma's van honing, peperkoek

    Smaak : een zoete aanhef
    Smaakt duidelijk honing en zoete mout.
    Een licht zure nasmaak.
    Hop en bitterheid ontbreken in dit biertje.


    Stilleven "Bier met aarden pot"

    l'Arduinna Malagne 5,5 % Alc. Vol.
    Brasserie St. Monon - Aubel


    Dikke witte schuimkraag

    Aroma van mout
    De geur is zoals de geur van het maïschen in een brouwzaal.
    Ook lichte fruitaroma's
    naar het einde wordt het bier een beetje plakkerig
    ook geen bitterheid en hop te proeven.
    Bij dit biertje zou spelt gebruikt worden.

    Twee moutige bieren die de bezoekers van dit Openluchtmuseum wel zullen lusten.
    Door dat het bier in een aarden kom geschonken wordt verhoogd alleen maar de pret.
    Maar ik drink liever mijn bier uit een glas.
    Het gaat waarschijlijk om twee etiketbieren van Saint-Monon.
    Maar ik ken de bieren niet zo goed om duidelijkheid te verschaffen.

    LA GALLO-ROMAINE - Malagne
    http://www.malagne.be/fr/index.php

    Dit openluchtmuseum is nog niet helemaal klaar.
    Het is wel voor mensen die van archeologie houden.
    Als het wil toeristen lokken gaat het toch werk moeten maken om de
    informatie die op het terrein verspreid is ook in andere talen te laten vertalen dan het Frans alleen
    zo dat het ietsje duidelijker wordt voor iedere bezoeker.
    Het beste is de site best te ontdekken wanneer er randanimatie te beleven valt.
    De data zijn vermeld in de plaatselijke folder of op de website

     

     
     
    Op de archeologische overblijfselen van een van de grootste villa's van Noord-Gallië, kunt u in Malagne het dagelijkse leven van de Gallo-Romeinen ontdekken.

    19-09-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!