Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
06-10-2006
Persbericht "Arend Blond" en Arend Dubbel" - Brouwerij De Rijck
Dag William
jammer dat jij & Voske er niet bij konden zijn tijdens de persconferentie van de Arend, maar ik heb via John vernomen dat jullie allebei snipverkouden waren. Geen nood, ik stuur je hier alle info door (persbericht, illustraties). Verzorg jullie beiden maar heel goed en tot in Zottegem !
Vriendelijke groeten !
Henk De Bruyckere
Brouwerij DE RYCK Kerkstraat 24 B-9550 Herzele
Dit kreeg ik in mijn mailbus van Henk, een heel attente vertegenwoordiger van brouwerij De Rijck.
Hieronder de persmededeling van dit nieuwe bier
PERSBERICHT
3 oktober 2006
AREND BLOND & AREND DUBBEL
STRIJKEN NEER BIJ BROUWERIJ DE RYCK
De kogel is eindelijk door de Herzeelse kerk.Brouwerij DE RYCK start begin oktober 06 met een klassiek, doch nieuw bierengamma.De nieuwe bieren, Arend blond en Arend dubbel hebben een alcoholpercentage van 6,5 vol. % en worden net als de andere bieren van DE RYCK met zuivere, natuurlijke ingrediënten gebrouwen (hop, mout, gist en water).
Zowel Arend blond als Arend dubbel is verkrijgbaar op vat (20 Liter) helder gefilterd als op fles (33 cl & 75 cl ) met nagisting.Beide bieren zullen vooral terug te vinden zijn in de regio Herzele - Zottegem Aalst.Maar brouwerij DE RYCK wil met deze zwaardere bieren haar vleugels wijder open slaan om ook andere oorden te ontdekken en te verkennen.
Brouwerij DE RYCK is vooral gekend omwille van haar amberkleurig Speciale Belge-bier Special DE RYCK (5,0 vol. % alc.) dat al sinds 1920 menig bierliefhebber aangenaam verrast heeft. Naast de 3 fruitbieren Kriek Fantastiek, Jules de Bananes & Jules de Kriek biedt dit 120 jaar jonge familiebedrijf tijdens de kerstperiode ook een speciaal kerstbier Christmas Pale-Ale aan.
De enige bierfamilie die nog niet vertegenwoordigd was, is hetblond-bruin-trippel-gamma.De zoektocht naar de klinkende naam voor dit assortiment had heel wat voeten in de aarde.Aanvankelijk had An De Ryck voor de naam Kanon gekozen.Deze naam gaven Aalsterse en Brusselse bierliefhebbers in de jaren 20 aan de bieren van DE RYCK.Deze bieren werden op vat geleverd en door de herbergiers eigenhandig in champagneflessen afgevuldHet openen van zon fles ging vaak gepaard met een luide knal en veel schuim.Vandaar de bijnaam Kanon.Maar ondanks deze rycke historie kon men deze naam om juridische redenen niet gebruiken, want brouwerij Grolsch (NL) maakt al sinds enkele jaren een bier genaamd Het Kanon.
Maar een familiebedrijf dat reeds 120 jaar actief is, heeft al heel wat meer geschiedenis geschreven.In 1886 is de brouwerij onder de naam Brouwerij De Gouden Arend opgestart.Omdat An enorm veel respect heeft voor haar overgrootvader en stichter, Gustaaf De Ryck, heeft ze daarom beslist om de nieuwe bieren onder de naam Arend boven de doopvont te houden.Deze naam heeft ze niet alleen gekozen uit eerbetoon aan haar overgrootvader.
De arend is tevens een mythische en elegante vogel die als koning van de vogels wordt aanzien in het luchtruim.Het is een karaktervol dier dat haar jongen op ongekende hoogte beschermt en opvoedt.Het is ook An haar doel om de wijde wereld kennis te laten maken metdeze karaktervolle bieren.De geboorte van het tripel-bier wordt verwacht rond maart 07.Om kannibalisatie tegen te gaan heeft men beslist om het bruin bier Rochus uit het gamma te nemen.
Proefsessie op BierExpo 2006 in Rijsel maandag laatst.
BierExpo 2006 "Le Salon International de La Bière" is maar een schim van wat het ooit geweest is. De vorige uitgaven beschikte Bierexpo nog over een volle zaal in het "Grand Palais" in Rijsel. Nu is het maar een klein onderdeel geworden van de beurs SIAHM. SIAHM is een soort Horecabeurs voor Le Regio Nord in Frankrijk.
We volgden er een proefsessie met Ben Vinken, uitgever van Bierpassie Magazine. Verder kon men genieten van hoofdzakelijk Noord Franse bieren. En natuurlijk lekkere hapjes tussen de bierstandjes door. Nietemin was het toch een gezellige bedoening daar in Rijsel.
Het was de tweede dag van ons driedaagse. De eerste dag (zondag) waren er de 2 brouwerijbezoeken aan Brasserie des Géants en Lefebvre. Zie vorige artikels. Tweede dag (maandag) : Bierexpo Rijsel en de derde dag (dinsdag) was de voorstelling van de nieuwe "Arend" bieren van Brouwerij De Rijck te Herzele. Jammer genoeg konden Voske en ik die niet bijwonen want onze verkoudheid had enorme proporties aangenomen. Gelukkig hadden we nog juist een beetje reservearoma's in onze neus zitten om de proefsessie met Ben Vinken tot een goed einde te brengen.
Een behoorlijk aantal proevers, het was tenslotte maandag 14.00u
Een wit biertje met fijne schuimkraag. Wazig Geel - groene schijn
Kruidige aroma's - Koriander, Citrus Licht zuur van smaak - Fruitig - niet zoet. Het ontbreekt wel aan volume. Een dorstlesser.
Witter dan de Hoegaarden die gebrouwen wordt in Jupille?
Het tweede biertje was Jenlain Ambrée 6,5 % Alc.Vol - Brasserie Duyck - Jenlain http://www.duyck.com/
Amber kleur met witte schuimkraag. Helder bier.
Een moutig aroma. Ietsje muf Een zoete aanhef De smaak is een beetje hoppig caramel Een evenwichtig biertje lichte bittreheid waarneembaar. Geen slecht bier.
Een lekker ambertje
Nummer drie was Ch'ti Triple 7,5% Alc. Vol - Castelain - Bénifontaine http://www.chti.com/
Blond helder bier met fijne witte schuimkraag.
Het aroma is zeer fruitig aroma's van bloemen, rabarber, groenten
Licht geparfumeerde smaak. Zeer helder voor een tripel mals en zoet Geen gecompliceerd biertje zonder nagisting. een mooi evenwicht
Niet slecht maar... nog geen Belg.
Tussen het Frans geweld een Belgisch biertje. En wat voor een !!!
Een zeer fruitige smaak banaan een lekkere bittere afdronk Een pracht van een bier.
Een kleine stand met grote bieren
Kortom. Geen slechte Franse bieren maar ze komen toch tekort tegenover de Belgische bieren. Ze hebben minder volume. Ze bezitten ook geen nagisting op de fles vandaar....
Nu we zondag toch van Irchonwelz op weg waren naar Brasserie Lefebvre in Quenast besloten Voske en ik even halt te houden bij de Molens van Arenberg.
Ik had er indertijd nog eens geweest op een bierattributenbeurs.
Moeilijk was het niet om ze te vinden.U rijd gewoon het dorp naar beneden tot het laagste punt en u komt er zo op uit.
De Molens dragen bij tot de unieke sfeer van Rebecq.Want zo heet het dorp waar de molens gevestigd zijn.
Enkele sfeerbeelden van de omgeving
In de molens is het porfiermuseum ingericht.Porfier is graniet waarin grote kristallen van een ander gesteente verspreid liggen.Het museum toont het rijke industriële verleden van de streek.Ook brasserie Lefebvre in het naastliggende dorp Quenast draaide op volle toeren door de grote werkgelegenheid die deze streek te bieden had. De duizenden werknemers hadden tenslotte altijd dorst na de harde arbeid in de steengroeven.
Na een tochtje langs de buitenkant van het complex bezochten we de Taverne van de grote molen.Een gezellig etablissement waar u de bieren van Brasserien Lefebvre kunt proeven.
Taverne "De grote molen"
De gezellige taverne waar kaarten de zondagmorgen de grootste bezigheid is.
Boterhammen met platte kaas, radijsjes en pijpajuintjes. Een lekkernij uit het pajottenland, maar hier ook te vinden.
We dronken er een Saison 1900
Saison 1900 - 5,2 % Alc.Vol.- Brasserie Lefebvre
Donkerblond - Licht amber bier met witte schuimkraag
Aroma is moutig zoet Gistaroma
een zoete aanhef zoete moutsmaak Kruidig, steranijs
Eigenlijk is het geen echte saison. daarvoor is het te zoet. Het is eerder een volmout biertje die fris geschonken aardig smaakt. Voor mij toch ietsjes te zoet. Maar voor veel porfierarbeiders zal dit biertje een aangename verfissing geweest zijn bij het vervaardigen van kasseien..
Gisteren op de Open Bedrijvendag hebben we De Brouwerij van de Reuzen bezocht. Zeg maar Brasserie des Géants. Deze brouwerij gebouwd in een Kasteelhoeve ligt op het gebied Castel d'Irchonwelz een geklasserd erfgoed van de Waalse regio. Een moderne brouwerij omsloten door dikke muren en volledig geïntegreerd in het landschap.
De Kasteelboerderij of is het een Kasteelbrouwerij?
Best dat dit slot goed beveiligd is want de Gouyasse Tripel is om te stelen
Door de ijzeren toegangspoort kun je een glimp opvangen van de brouwerij middenin de omsloten burcht.
Op de binnenkoer van het slot is er het prachtige woonhuis te bewonderen. De restauratie is volop bezig om er in een van de oude gebouwen een proeflokaal in te richten.
De moderne brouwerij "Brasserie des Géants" Een ongelooflijk stukje vakmanschap
Tussen de oude muren en de nieuwe brouwerij twee moutsilo's die in totaal 14 ton mout bevatten
Een beslagkuip uit de jaren 1890 dient voor deze operatie. De kuip, uit gietijzer en met hout geïsoleerd, waarborgt bij de verschillende temperatuur trapsgewijze een constante temperatuur
Cuve de l'ebullition of de kooketel in koper. Hij dateert uit 1930 en zou afkomstig zijn van brasserie Labor uit Mons.
Voor het gisten beschikt de brouwerij over een drietal cilindrische conische tanks van ieder 41 hl en nog eens drie van 65 hl tanks voor de lagering
We proefden er, ondanks het maar 10.45u was een heerlijke Gouyasse Tripel van het vat. De jongste creatie van Pierre Delcoigne en zijn partner Vinciane Wergifosse.
Wat betekent Gouyasse ?
Tijdens het vierde weekend van de maand augustus trilt Ath op het ritme van de folklore en traditie. 's Zaterdags gaat de reus Goliath die liefdevol "Gouyasse" word genoemd na zijn befaamd huwelijk ter gelegenheid van de vespers, een gevecht aan tegen de herder David. 's Anderdaags trekt een stoet door de stad, bestaande uit verschillende dansende reuzen op de muziek van de fanfares, en schilderachtige wagens en groepen. Een traditie die terug gaat tot in de middeleeuwen, en door de tijden heen nog steeds zeer levendig is.
De Gouyasse Triple van 9 % Alc.Vol. - Brasserie des Géants
een streling voor het oog en een streling voor de tong!
Goud blond bier met een fijne witte schuimkraag.
Ietsje te koud uit het vat om onmiddellijke aroma's te onderscheiden maar daarna krijgt ge een pachtig boeket voorgeschoven van fijne aroma's van mout en gist Fruitig, perzik?
Heerlijke Poperingse hoptoetsen en een lekkere bitterheid. Bittere nasmaak.
Het is een gevaarlijk biertje. Lekker en makkelijk drinkbaar maar die 9 % Alc. Vol. kan veraderlijk uit de hoek komen.
Een smakelijke tripel gebrouwen achter deze ijzeren poort. Niet enkel voor de reuzen van Ath maar voor iedereen die graag eens een lekker biertje lust dan de alledaagse eenheidsworst.
Een prachtig bier die te vinden is op de kaart van 't Rusteel is Bink Blond van brouwerij Kerkom (Limburg). Een 33 cl van slechts 5,5 % alc vol. Kleur = Goudblond Schuim = fijn wit - verdwijnt tamelijk snel. Misschien door te koud opdienen? Fijne pareling. Hoppige aroma's - Challanger, East-Kent Goldings en Saazer De smaak geef je bittere toetsen. Drop? Een lekkere bittere nasmaak. Een bier voor liefhebbers van Karakterbieren. Een dorstlesser tout court.
Nadien nog het gistdepot erbij gedaan, maar de smaak veranderde niet veel. De bittreheid had zijn werk verricht.
"Reigerke", de goede daad van een Gentse Scoutbeweging.
Van de scoutbeweging is geweten dat hun leden iedere dag een goede daad moeten verrichten. Wel, ik moet eerlijk zeggen dat de scoutgroep "FOS* De Reiger" uit Gent dit met brio volbracht hebben. Dorstige laven is één van de mooiste goede daden die er bestaat. Maar dorstige laven met een prima biertje genaamd "Reigerke" is zelfs meer dan een goede daad.
De tekst op het rugetiket vermeld waarom ze dit heerlijke biertje hebben uitgebracht.
"Reigerke" Een prachtig biertje, puur natuur.
Reigerke 6,5 % Alc. Vol. - De Proefbrouwerij - Lochristi
Goudblond bier met een zeer mooie romige witte schuimkraag. Een fijne doorlopende pareling.
Aroma van mout Een parfum van granen. In de verte een lichte alcoholgeur.
Het begin met een halfzoete smaak Een lekkere niet overdreven moutsmaak. Caramelmout? Heel diep, bittere toetsjes. Ietsje volmondig
Dit is werkelijk een plezierig mout biertje. Met een licht bitter einde die blijft hangen.
Een uitstekend bier niet te zwaar in alcohol. Dirk Naudts kennende zal het wel geen etiketbiertje zijn. Maar het is een typisch Proefbrouwerij product. Goed gemaakt en punt uit.
Uitstekend geschikt voor gezellige avonden rond het kampvuur. Baden Powell kan terecht fier zijn op zijn Gentse Reigerscouts.
Het derde weekend van september is voor Voske en mij altijd een hoogdag. Dan trekken we alleen of met onze Hoppevrienden Pierre en Gilberte naar Tourpes. Tourpes het kleine dorp bij Leuze is dan in werking of zoals onze Franstalige medemensen dat zo mooi noemen "Tourpes en Activite". Het dorp is in feest en alsook brouwerij Dupont. De Brasserie zet dan gedurende twee dagen haar deuren wijd open. De zondag begin altijd met een beurs voor bierattributen ingericht door "Cervesia Tornacum". Daarna aperitieven we in de gele tent naast de brouwerij de smakelijke bieren van Dupont. s'middags gaan we de plaatselijke Pave gaan proeven in "La Forge" een café op 100 meter van de brouwerij. U kunt er ook een Redor pils bestellen. Een lekkere bittere pils van Dupont. Daarna een wandeling door het dorp om dan terug te eindigen in de gele tent. Moinette en Saison zijn de bieren die we dan nuttigen. We vergeten ook nooit om Flessen "Avec les Bon Voeux" naar huis mee te doen. En dit om het nieuwe jaar goed in te zetten.
Een nieuwigheid voor 2007 is dat "Avec les Bon Voeux" in kleinere flessen zal gebotteld worden. Een tip van Ann Frankie en Luc Smekens van de "Leuvense Biertherapeuten" die ook in Tourpes beland waren.
De gele tent. Het hart van "Tourpes en Activité"
Enkele foto's van de brouwerij. Met de oude brouwketel uit 1844.
Is "Bersalis" het reddend bier voor de oude Geuze en Kriek van Beersel?
Een bier die ik nu zal voorstellen is "Bersalis" gebrouwen bij brouwerij Huyghe te Melle. Het recept is afkomstig van Gert Christiaens en Roland De Bus. Het bier Bersalis is zo bijzonder omdat de opbrengst van de verkoop, bestemd is om de ambachtelijke Lambikbrouwerij van Oud Beersel weer te kunnen opstarten. "Bersalis" is in feite de oude latijnse naam voor Beersel. Lees alles op hun website:
Helder goudblond bier met een witte schuimkraag. Het aroma is moutig
De eerste smaak is moutzoet met daarna een iets wrange bitterheid. (kruiden bittreheid?) Ook lichte toetsen van metaal en alcohol. U proeft onmiddellijk dat we met een zware klepper te doen hebben. Op het eind een droog mondgevoel. Het is geen evenwichtig bier.
Het bier is niet meteen mijn smaak. Anderen zullen er anders over denken. En dat maakt het Belgisch bierlandschap zo uniek.
Jammer dat beide brouwers voor een zwaar alcoholisch bier gekozen hebben. Een lichter bier zou eerder welkom geweest zijn. Ondertussen heb ik vernomen dat ze waarschijnlijk de Lambikbrouwerij zullen kunnen opstarten in het begin van 2007. En dit is het belangrijkste. Weer kunnen genieten van een nieuwe oude geuze en kriek
Een klein festival met grote uitstraling - Sainte-Marie-Cappel
Zaterdag zijn we naar Sainte-Marie-Cappel de 9de editie van het "Festival International de la Bière Artisanale" gaan bijwonen. Dit kleine Franse dorpje aan de voet van de Casselberg (Mont de Cassel) juist boven Poperinge ontvangt ieder jaar zo'n 10.000 bezoekers.
De hoofdingang van het FIBA feest. Een echt gezellige bedoening.
Bier is het thema gedurende twee dagen. Het dorp is in feest. Naast het bierfestival die in de sporthal van het dorp doorgaat is er ook nog een wedstrijd voor amateur-brouwers ingericht door "Les Amis Du Bière". Ook diverse streekproducten zoals brood met bier bereid, kazen, verschillende soorten paddestoelen, potjesvleesch enz... kunt u op dit gezellige evenement aankopen. Ze bakken er zelfs nog frietjes met ajuin.
Dit jaar opvallend veel Belgische brouwers te zien tussen hun Franse collega's. Ze hebben blijkbaar de weg gevonden naar dit Noord Franse dorpje. Aanwezig : Van Eecke - Leroy, Slaapmutske, Verhaeghe (importeur uit Rijsel), Brasserie a Vapeur, De Ryck, Brugse Zot, Brasserie de Cazeau, St. Feuillien, La Wépionnaise.
Ook een eigenaardigheidje! Bij amateur-brouwer Olivier Duthoit van het "Institut Supérieur d'Aguculture" uit Rijsel, kon je het in de school gebrouwen biertje proeven en uw bevindingen op papier schrijven. Zelfs de naam mocht je verzinnen voor dit toch lekker fruitig biertje. Gebrouwen met Belgische gist.
Voor een fotoimpressie klikt op onderstaande foto.
Honingbierproeverij met HOP in het Bijenhof in Bissegem
Honing is een product waar niet veel aandacht meer voor is. We hebben immers allerlei andere zoetmiddelen gekregen in de laatste decennia, maar als enig zoetmiddel is het honderden jaren gebruikt en heeft het zijn waarde bewezen.
Vrijdagavond laatst hadden we een honingbier proeverij met HOP. Er stonden zes bieren op het programma. De bieren werden geschonken in kleine proefglaasjes. Barbar en Barbar Winter Bok van Brasserie Lefebvre uit Quenast. Bière de Miel van Brasserie Dupont uit Tourpes, La Saint-Monon au Miel van Brasserie St. Monon uit Aubel, Bieken van Brouwerij Boelens uit Belsele en een primeur "Honingbier van het Bijenhof", een huisbier gebrouwen volgens de uitbater bij Brasserie Caulier uit Peruwelz. Het is enkel dit laatste bier dat ik hier gaat introduceren.
Het huisbier van het Bijenhof is enkel te verkrijgen in 75cl flessen.
Kleur : Wit Blond Licht wit schuim .
Aroma : honing overheerst hier duidelijk en drukt andere aroma's een beetje de kop in.. Een echte honinggeur prikkelt uw neus
Smaak : Tarwemout en honing die het bier zijn eigen smaak geeft. Bittere afdronk. Op het etiket vermeld dat het gebrouwen is met Haver, Rogge, Tarwe en mout.
Dit is duidelijk een echt honingbier. Er zit ook maar liefst 5 % honing in. Zij die de smaak van honing niet lusten zullen dit biertje geen tweede maal bestellen. Daartegenover zullen de liefhebbers dit een fantastisch bier vinden.
Een stil vermoeden doet me denken dat het basisbier van dit gerstenat "Blanche des Sources" is.
Voor veel bezoekers van mijn blog zal de naam "De Podge" onbekend in de oren klinken. Maar iedereen die het Belgisch streekbierwereldje van nabij volgt zal bij het horen van de naam een glimlach naar boven toveren.
Chris Pollard alias "De Podge"
De Podge, de Engelse bierliefhebber met zijn collectie kleurrijke hemden.
Chris Pollard (zo is zijn echte naam) staat nog meer bekend voor zijn talloze bierreizen die hij sinds 1994 van uit Engeland organiseert naar België met Engelse biertoeristen.
Hij is lid van CAMRA (Campagne for Real Ale, zeg maar het Engelse Zythos) en lid van verschillende Belgische bierverenigingen, dus ook van mijn eigen bierproeversvereniging HOP.
Ik had hem de dag voordien al tegengekomen met zijn 30 bierlovers op het Belgisch-Frans Bierfestival van Komen Waasten.Zondag laatst was hij samen met zijn groep te gast bij Alvinne.
De Podge samen met zijn Engelse biertoeristen. Rechts onder : Samen met Glenn Castelein één van de Alvinne brouwers.
Alvinne is een brouwerij die hem nauw aan het hart ligt want deze Picobrouwerij heeft een bier gebrouwen in opdracht van de Podge. "Podge Belgian Imperial Stout"
Podge Belgian Imperial Stout - 10,5 % Alc. Vol.
Nog één van de eerste brouwsels : Botteldatum : september 2005
Kleur : Donker - Zwart Beige romige schuimkraag.
Aroma : Donkere chocolade gebrande mout en geur van een oude port.
Hemelse smaken van warme alcohol. Oude port, pure zwarte chocolade een zoete aanvang en een heerlijk bitter einde Een lange intense afdronk Een hemels bier met een pracht aroma om langzaam te genieten. Bijhorende muziek bij het nuttigen van deze heerlijke stout : Diana Krall http://www.dianakrall.com/music.aspx Let op !! mets zijn 10,5 % alc. is het een gevaarlijk biertje.
Het verschil met de fles is volgens Davy Spiessens :
"Er is toch wel degelijk een verschil. Ik zou niet durven zeggen dat hij minder bitter smaakt, maar hij smaakt zeker 'frisser'. Die van de fles bevat meer zwavelcomponenten. Dit heeft vooral te maken met de nagisting die in de fles intenser is (8gr suiker per liter) dan op vat (4 gr) waardoor de fles dus meer tijd nodig heeft om tot evenwicht te komen. Het verschil tussen vat en fles is dus duidelijker als het bier jong is. Hoe ouder, hoe meer het op elkaar zal gaan lijken.
Als je de gist uit de fles ook in je glas giet zal het bier uiteraard wel een stuk bitterder smaken."
Ik versta nog altijd niet waarom we bier moesten drinken uit aarden potten?
Nochtanshet glas of liever het glasblazen is uitgevonden geweest rond 50 jaar voor Christus.
Meer bepaald in Syrië die deel uitmaakte van het Romeinse Rijk. In die tijd waren over dit hele grote Romeinse rijk glasblazers aan het werk.
En toch dronken we in het Gallo Romeinse openlucht Museum van Malagne uit aarden potten. Ik denk dat ze bewust de glazen voor de niet bierproevers of Leffe drinkers achterhielden?
Zo konden we in feite het kleur van het bier moeilijk bepalen. Waarschijnlijk zal de smaak ook anders zijn in een aarden kom dan in een glas? Ik heb mommenteel geen Romeinse vrienden die het me kunnen uitleggen.
Links "La malagne Bière brune artisanale au mièl" en rechts "l'Arduinna Malagne"
La malagne Bière brune artisanale au mièl 7,5 % Alc. Vol. Brasserie St. Monon - Aubel http://www.saintmonon.be/
Fijn beige schuimkraag.
Zoete aroma's van honing, peperkoek
Smaak : een zoete aanhef Smaakt duidelijk honing en zoete mout. Een licht zure nasmaak. Hop en bitterheid ontbreken in dit biertje.
Aroma van mout De geur is zoals de geur van het maïschen in een brouwzaal. Ook lichte fruitaroma's naar het einde wordt het bier een beetje plakkerig ook geen bitterheid en hop te proeven. Bij dit biertje zou spelt gebruikt worden.
Twee moutige bieren die de bezoekers van dit Openluchtmuseum wel zullen lusten. Door dat het bier in een aarden kom geschonken wordt verhoogd alleen maar de pret. Maar ik drink liever mijn bier uit een glas. Het gaat waarschijlijk om twee etiketbieren van Saint-Monon. Maar ik ken de bieren niet zo goed om duidelijkheid te verschaffen.
Dit openluchtmuseum is nog niet helemaal klaar. Het is wel voor mensen die van archeologie houden. Als het wil toeristen lokken gaat het toch werk moeten maken om de informatie die op het terrein verspreid is ook in andere talen te laten vertalen dan het Frans alleen zo dat het ietsje duidelijker wordt voor iedere bezoeker. Het beste is de site best te ontdekken wanneer er randanimatie te beleven valt. De data zijn vermeld in de plaatselijke folder of op de website
Op de archeologische overblijfselen van een van de grootste villa's van Noord-Gallië, kunt u in Malagne het dagelijkse leven van de Gallo-Romeinen ontdekken.
Ook de laatste molenaar Jean-Baptiste Soete was in Komen-Waasten. Niet als persoon maar als een streekbier. Een biertje gebrouwen als eer aan de laatste Molenaar van Soete's molen te Komen-Ten Brielen. Niet verwarren met "Soetens Molen" in Kortrijk Vroeger werd het bier gebrouwen door brouwerij Riva, nu door Brasserie Lefebvre - Quenast.
Een zoete aanhef de smaak van karamelmout toetsjes van honing? Een lichte bitterheid. Het is waarschijnlijk een etiketbier. Ik denk van Barbar door de honingtoetsen Het is een evenwichtig bier goed in balans maar voor mij toch ietsje te zoet.
Jean-Baptiste flesjes en glazen te koop in in een kratje
Nieuw! Fruitsapje met alcohol - Grisette Country Cool
John Denver heeft het over zijn Counrtry Roads St. Feuillien over Country Cool.
Op het festival van Franco-Belge de la Bière in Komen was dit nieuw snoepje te proeven en te verkrijgen.
Gebrouwen op basis van mout en tarwe is "Grisette Country Cool" een licht bier, zacht en fris van toon, subtiel qua aroma. In harmonie de volle fruitsmaken van ons platteland bindend, openbaart deze nectar zich als onvergelijkelijk flatterend en heerlijk. zo kun je de omschrijving lezen op de website van St. Feuillien. http://www.st-feuillien.com/
Grisette Country Cool in het mooie nieuwe proefglaasje van het Festival
Grisette Country Cool 3,5 % Alc.Vol.
Wazig en Amber van kleur met een fijne schuimkraag.
Het eerste aroma is een beetje muffig Daarna overwegend appelen
Het is een fruitmandje geworden van banaan, appelen en pruimen. Mierzoet. Het smaakt als een appelsapje die we soms aan ons kleinkind geven maar dan met 3,5% Alc. Het is nu niet mijn smaak, maar net als hun (voor mij veel betere) "Grisette Fruits des bois" waar ge nog een Hoppeprik kunt smaken zal dit vele zoetemonden en suikerbekken aanspreken.
In de Zytholoog nr.14 staan er een 120 Belgische fruitbieren opgesomd. Wel dit is nr 121. Let op de lijst is nog lang niet volledig volgens Casimir Elsen schrijver van het artikel!
Het levert wel een nieuw bierviltje op! En dat spreekt mij wel aan.
Een Chimay Tripel tussen de vrachtwagens van Romedenne.
Daar we gelogeerd waren in Vodelée was Romedenne niet zo veraf. Zeg maar het dorpje naast het onze. Romedenne is gelegen in de vallei van de Hermeton. Het is een hooggelegen dorp die uitkijkt over de Naamse Fagne.
Een vrij rustig dorpje die al drie jaar na mekaar opgeschrikt wordt door de feesten rondom het Gambrinus Drivers Museum. Volgend jaar op 7 en 8 juli 2007 wordt het de vierde editie. en de 10de verjaardag van het museum. http://www.gambrinus-drivers-museum.be/
Deze bierwagen van de Antwerpse brouwerij De Koninck kijkt uit op de Naamse Fagne
Ingang van het museum. Wanneer je binnen gaat moeten je ogen even wennen aan de duisternis.
Maar dan volstrekt zich een wondere wereld van biervrachtwagens. Boven de toog hangt er een heuse bierwagen
Het is het enige museum dat gewijd is aan brouwerijvrachtwagens. Het museum is gevestigd in een oude mouterij-brouwerij-hoeve van de 19de eeuw Het museum telt een 20 vrachtwagens en 50 thematische vitrines.
Gezellig keuvelen onder een vrachtwagen met een lekker streekbiertje ! Moet kunnen.
De tafels zijn wel van een Frans biermerk.. maar er staat een bierwagen op en dit is het voornaamste.
Chimay Tripel van 't vat - 8 %Alc.Vol. Brasserie de lAbbaye N.D. de Scourmont Forges-Lez-Chimay http://www.chimay.be/
Wat kan een trappist toch mooi zijn! zelfs in een vrachtwagenmuseum
Goudblond bier met stevige witte schuimkraag. die nogal snel wegdijmsterde Het bier was nogal te koud getapt.
De eerste aroma's waren bijna reukloos.
Na een tijdje het glas met de handen opgewarmd te hebben kwamen de eerste zoete aroma's de neus strelen. Hoppig en fruitig (druiven)
De smaak van fruit treed u tegemoet. Ook hoppetoetsen zijn te bespeuren. Ook een beetje mout waar te nemen Alles is in evenwicht met een mooie lekkere bitterheid. Een uitstekend bier waar de bitterheid blijft hangen.
Oud en nieuw Blond en Donker Maar alle twee de perfectie in het Belgisch bierlandschap !! Bedankt Voske voor het niet beven bij de opname!
Kijk, dat vroeg ik me ook af en nam een fles mee uit het schap van Delhaize. Ik weet het er staan andere bieren met meer klinkende namen dan "Florival Blond" want zo heet het bier in het echt. Maar ik had er al zo vaak langs gelopen dat ik uiteindelijk besloot om er toch eentje mee te nemen. Het is een niet erkend abdijbier gebrouwen bij brouwerij "Affligem" in Opwijk.
In de abdij zouden er Cisterciënzer zusters geleefd hebben. De abdij zou zich in de nabijheid van Archenne nabij Waver (Waals Brabant) bevonden hebben.
De aroma's komen je neus tegemoet. Zeer aromatische mout aroma ook fruitige toetsen
De smaak is overwegend zoet en licht fruitig. Een heel klein beetje smaak van peper en licht hoppig. Een afgewerkt product. Een perfect commercieel biertje.
Een karakterbier? Ik denk het niet
Geef mij maar lievr het "Patersvat" van Affligem.
Florival = een etiketbier van Affligem Blond speciaal gebrouwen voor de winkelketen Delhaize
Cuvée St. Hadelin proeven bij een sprookjeskasteel.
De smaak ven één en hetzelfde bier kan verschillen naargelang de plaats waar je het consumeert.
Neem nu een biertje als De Koninck (Antwerps Bolletje).Dit bier smaakt veel lekkerder als u dat verbruikt op een terras ergens in Antwerpen of dat u dat thuis drinkt.Het is maar een gedacht maar toch is het zo. Ook het gezelschap waarin je vertoeft kan het bier aangenamer doen smaken.
Ik was ditmaal alleen met Voske (ook een aangenaam gezelschap) maar de plaats waar we een "Cuvée St. Hadelin" proefden was effenaf prachtig. Dit bier smaakte dan ook uitzonderlijk lekker!
het Kasteel van Vêves . Ik weet niet of velen onder u dit sprookjeskasteel zullen kennen. Dit zou normaal zijn volgens een tekstje op Internet.U bent er welkom, maar de eigenaars - de zesentwintigste generatie van dezelfde familie - voeren niet veel reclame omdat ze niet willen dat het kasteel overrompeld wordt. Dit mooie slot ligt trouwens in België niet ver van Dinant.
De weg naar het prachtige Sprookjeskasteel
Vêves is het meest kenmerkende voorbeeld van veertiende-eeuwse militaire architectuur in ons land. Het vijfhoekige sprookjeskasteel is op een rots gebouwd en heeft ronde hoektorens die doen denken aan de tijd toen we voor onze St. Niklaas een houten kasteel kregen met soldaatjes. Een bezoek loont zeker de moeite. Naast vreemde curiosa als een wijnfles uit de achttiende eeuw, worden schitterend meubilair en huisraad uit diverse periodes tentoongesteld.
Speciaal voor de vrouwelijke bloggers enkele foto's van het interieur
Cuvée St. Hadelin 6,3 % Alc. Vol Brasserie Du Bocq - Purnode http://www.bocq.be/
Nee, u bent niet dronken! Het is het glas dat scheef staat!
Blond bier met een witte romige schuimkraag.
Fijne pareling
Hop en moutgeuren Ook gistprikkels
Een zoete aanhef door de gekozen moutsoort Licht fruitige smaakpiekjes.
Ook toetsjes van Citrus waarneembaar Een lichte bitterheid in de achtergrond en afdronk.
Een heerlijke dorstlesser van Brasserie Du Bocq.
Het is wel een etiketbiertje van St. Benoit. Het wordt gebrouwen voor het dorp Celles. Een van de mooiste dorpen van Wallonië, met een kerk in Romaanse kunst.
Op Open Monumentendag 2006 hebben we ditmaal geen brouwerij bezocht. Nee, we hebben ons in het spoor van de Keteniers gewaagd. De Keteniers zijn de behoeders van de hop. Zij voerden zondag samen met andere verenigingen een Open monumentenstrijd. Hun doel is, het redden van de hopcultuur. Het bewaren van de hommelketen. En omdat HOP één van de belangrijkste ingrediënten van bier isvonden wij als Zythologen het maar normaal om deze vereniging te steunen. Daarbij het was lekker warm weer en de fijne geur van HOP opsnuiven is een van de heerlijkheden die ge niet aan uw neus mag laten voorbijgaan
De Open Monumentendag van de Keteniers was op drie plaatsen in de hoppestreek rond Poperinge.
Een eerste bestemming was het vakantiehotel dHommelbelle.Daar kon je samen met eigenaar Guido Vanexem een begeleidende wandeling maken door een Hoppeveld.
Een gezellige hoppesfeer op het erf van d'Hommelbelle
Op de accordeon Vilbert (geen typfout!) Vanrentegem Samen met nonkel Henri de rijkste van Poperinge! Niet alleen .... maar samen de rijkste!!! HOP overal HOP.
U kon ook in de hopasten terecht waar een beperkte tentoonstelling liep over de geschiedenis van de Hoppeteelt.
Bertin Demeire Hopkenner bij uitstek verschafte maar al te graag enige uitleg. Hij is gids in het Hoppemuseum en auteur van zeven x Hop
Ook Annemie Declerck secretaresse bij "De Keteniers" was druk in de weer om de bezoekers van uitleg te voorzien. Er waren ook twee boeken te verkrijgen Reynold Scot en de Poperingse hoppeteelt De kroniek van de Poperingse hoppeteelt - 1850 - 1868 http://www.deketeniers.be/
Als bierproever kun je er niet omheen. Een mooie dag vol hoppegeuren vraagt om een heerlijk bitter hommelbiertje.
Er was ook nog een tentoonstelling te bwonderen van Luc Ameel Schilderijen over Hoppevelden.
De volgende stop was bij hopboer Johan Derycke in Watou Een modern hopbedrijf in werking. Hier kon je de moderne Pluktechniek bekijken
De hoppevelden van Johan Derycke
De moderne hoppepluk
De hop wordt binnen gehaald
De Hopbloemen worden machinaal verwijderd van de ranken.
Hopboer Johan Derijcke verschaft ons uitleg hoe alles juist in zijn werk gaat. Dit jaar zou door het slechte weer 1/3 minder opbrengst zijn. Ook de bellen zijn iets kleiner.
Natuurlijk kon het Poperings Hommelbier niet ontbreken. Hommel is het Poperings dialect voor HOP.
Een heerlijk goudblond biertje van 7,5 % Alc.Vol. Met witte schuimkraag.
Hoppige aroma's een zeer lekkere hopbitterheid. Een zeer verfrissend biertje Het bier uit de fles was bitterder dan van het vat. Het is een biertje dat geen constante heeft. het ene brouwsel bij het ander verschilt. En dit is juist de charme van dit Biertje van brouwerij Van Eecke. http://hommel3.tripod.com/
De derde en laatste stop was bij Wally's Farm Het Las Vegas tussen de Hoppevelden. (ik kom er later nog op terug) Hier was er een echt "Plukfeest" aan de gang. Ieder bezoeker kon als "vreemde plokker" zijn beste handje bijdragen. hieronder enkele beelden die duidelijk maken hoe het vroeger er aan toeging.
Het Plukfeest. Mooi en levensecht in beeld gebracht door ervaren plukkers.
Twee "Vreemde Plokkers" - Voske (HOP) en Bianca (Oostendse Bierjutters)
Het bier werd recht gezet in de hoppemand
Je kon ook een tentoonstelling bekijken over de evolutie van de hopasten door de eeuwen heen en een gerestaureerde ast uit de jaren '20 bezoeken.
Guido Vandermarliere die zijn sporen in de hopgeschiedenis al verdiend heeft verzorgde de rondleiding.
In 'n oedn tied dèj olleman mèj an 'n ommelpluk - die nog manueel was. Da wos zwoar werk - sertoe at 't rènde, want toe laagn jen an opn va de rank'n. Om d'ambiance d'r in 't oen, zoengn de mensje liedjes. D'r bestoa zefs e hiël Hoppelied. Dit is 't 1e refring: Als wij de schoenen tatsen Om naar de pluk te gaan En staan met de bazatsen Om onze rug gelaan; Dan jaagt van aandoeninge, Ons hartje naar 't geluk Naar 't land van Poperinge En van den hommelpluk
Floreffe Prima Melior - Brasserie de Moulin - Floreffe
De Abdij van Floreffe werd gesticht in 1121 en overheerst, hoog gelegen, het dorp. Het grote complex rond een Frans ingerichte binnenhof (stijl Lodewijk XIV), werd tot aan de Franse Revolutie bewoond door paters van de Orde der Premonstratenzers. Zij geeft sinds 1819onderdak aan een belangrijk diocesaan college. Aan de grote middelbare school is een internaat verbonden dat is ondergebracht in een moderne nieuwbouw aan de zuidkant van het complex. Bij de watermolen-brouwerij aan de voet van het complex is een herberg die met lokale producten als het Bière de Floreffe, kaas, gerookte worst en abdijbrood, een trekpleister voor toeristen is.
Van boven op de abdij heb je een mooi uitzicht op de Samber.
In de watermolenbrouwerij genieten we van een heerlijke Floreffe Prima Melior
Floreffe Prima Melior (ook wel Floreffe Meilleure genoemd) is gekozen door de paters van de Abdij zelf.en geldt voor het donkerste en zwaarste bier van het gamma Floreffe bieren.
Het kleur is donker bruin, bijna zwart. Fijne mooie beige romige schuimkraag. Wandklevend.
Aroma's van Chocolade, oude port en zoethout
De eerste smaken zijn die van gebrande mout zoet met bittere natoetsen zoethout - het oude snoepje "roodhoofd" Ook een lichte smaak van alcohol kortom een heerlijk abdijbier die warmte uitstraalt