Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
12-11-2006
Waarom geen Leireken Special Spelt in plaats van pils!
Een misverstand bij veel mensen is, dat hoe zwaarder een bier in alcohol is hoe beter het smaakt. Wel "Leireken Special Spelt" is een van die bieren die het tegendeel bewijst. Met zijn 5 % Alc.Vol. is dit biertje (gebrouwen door Brasserie Silenrieux) een heel lekker gerstenat.
Het wordt gebrouwen in opdracht van brouwer Leo De Smedt voor nv Guldenboot in Opwijk. Leo is een nakomeling uit de bekende Opwijkse brouwersfamilie De Smedt. Nu brouwerij Affligem genoemd.
Leireken is een bio biertje voornamelijk te vinden in de Colruyt Bio winkels. Het bier is op basis van spelt
Biologisch gecontroleerd en op basis van Spelt Ecocert = product met Bio-certificaat. http://www.ecocert.be/
Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een Eko graan, vooropgesteld dat men wel de oude, echte soorten, spelt kiest. http://www.voedingswaar.nl/speltmeel.htm
Blond biertje met een fijne witte schuimkraag. Fijne pareling
Een moutig aroma geur van granen
Een lichte harde mooie bitterheid (water uit Henegouwen?) De eerste slok is bitter daarna een zoete moutsmaak Kruidige toetsen heel diep ook een smaak van gist droge afdronk wat het bier toch fris maakt.
Een lekker bier die als aperitief goed tot zijn recht komt. Misschien dat eens proeven in plaats van een pilsje, waarom niet?
Liever een Blonde van Han dan pantoffels waar Jehan op staat afgebeeld.
Nog een herinnering aan onze vakantie in de Ardennen. Als ge gehuisvest bent in de omgeving van Han en uw kleinzoon komt op bezoek dan is het niet meer dan normaal dat ge het wildpark van Han bezoekt. Het wildpark is ongeveer 250 hectaren groot. En het bezoek gebeurt via een panoramische wagen zodat ge de dieren op een veilige manier kunt benaderen.
Tal van diersoorten verfraaien het landschap : herten, damherten, everzwijnen, ... maar ook zeldzame of beschermde dieren, zoals de steenbok, de tarpan, het paard van Przewalsky, de Europese bizon en indrukwekkende roofdieren : de wolf, de lynx en de bruine beer.
De Lesse verdwijnt over ongeveer 1100 meter (in vogelvlucht) onder de grond, maar ze doet wel 20 uur over deze afstand.
De oude vallei van de Lesse is een lust voor het oog. Niets is zo leuk als een kleine herinnering aanschaffen vooraleer het domein te verlaten. In de winkel in de ontvangsthal vind u een brede waaier aan souvenirs Hier maakt u kennis met de plaatselijke kwaliteitsprodukten, waaronder de beruchte Blonde van Han. De verpakking en valiesjes van 75 cl of 25 cl maken er een bijzonder origineel geschenk van. (Zo staat er te lezen op de info van hun website)
Als bierproever is een 75cl Fles "Blonde de Han" nog altijd nuttiger dan een paar pantoffels waar Jehan, de gemoedelijke mascotte van het Domein op staat afgebeeld. We gaan eens proeven of dit bier wel echt zo berucht is of dat de info ons laat doorschemeren?
Een goudblond biertje met witte fijne schuimkraag die snel verdwijnt. Lichte pareling. een lichte troebel waarneembaar.(gist)
Een licht hoppig aroma zoete mout geur
de smaak is fruitig gist toetsen een aangename zachte bitterheid. mooi evenwicht. Goed gebrouwen. Het bier is geen hoogvlieger, maar toch aangenaam om te drinken. Een commercieel biertje zeg maar. Misschien is het wel een etiketbier van St. Benoit?
Eén slokje van het Slock bier en je bent verkocht.
HOP lid en Wereldburger Carl Kins heeft zijn eigen biertje ontworpen. Na zijn talrijke bierreizen naar Amerika en een paar jaar als Jurylid op het Great American Beer Festival in Denver gezeteld te hebben kon het niet langer meer uitblijven. Hij wou en zou een bier ontwerpen met zowel Belgische als Amerikaanse ingrediënten.Ik had de eer met hem te mogen aanwezig zijn bij het brouwen in brouwerij De Graal te Brakel.
SLOCK team : vlnr : Mezelf, Wim Saeyens en Carl Kins
Ik laat voor de gelegenheid Carl zelf aan het woord :
Naar aanleiding van mijn vijftigste verjaardag had ik de idee opgevat om een eigen bier te brouwen naar origineel recept.
De biernaam werd gekozen in functie van mijn eigen naam. Zodoende moest er CK (Carl Kins) in voorkomen. Tevens moest het verwijzen naar iets leuks, liefst in verband met drinken.
SLOCK in de Nederlandse betekenis is goed bekend. In het Oud-Engels betekent het onder meer dorst lessen en verleiden. Het feit dat de naam nog niet was gebruikt voor een bier speelde natuurlijk ook een rol.
Wat ik wou, namelijk een bier met zowel Belgische als Amerikaanse ingrediënten, stond tamelijk snel vast. Ik koos voor Amerikaanse hop, en wou een IBU (bitterness units = eenheden bitterheid) bereiken tussen 50 en 55. De overige ingrediënten, (water, graan en gist) waren Belgisch. Maar dan begon het.
Er bestaan heel wat soorten Amerikaanse hop, elk met hun specificiteit en smaak. Dat er Cascade in moest stond direct vast. Maar ik wou ook een sterke bitterheid, en keek daarom naar o.m. Amarillo en Nugget.
Toen begon de zoektocht naar een brouwer. Uiteindelijk viel de keuze op De Graal in Brakel. Wim heeft al heel wat ervaring met andermans brouwsels (o.m. voor Bissegem,BLES, enz.) en beschikt ook over een testinstallatie.
Ik begon met het bestellen van twee proefbrouwsels. De een werd gebrouwen met een combinatie van Cascade en Amarillo en de ander met Cascade en Nugget. Beide bieren waren prachtig van uitzicht met een behoorlijke smaak, doch de bitterheid liet wat te wensen over (iets te hard).
Na raadpleging van een aantal Amerikaanse vrienden/bierspecialisten werd het recept veranderd, en werd het uiteindelijk een hopmengsel van Amarillo, Tomahawk en Cascade, gecombineerd met WYEAST Belgian Strong Ale gist.
Het bier werd gebrouwen op 22 juli, in bijzijn van William Roelens en mezelf (zie fotos). Na twee weken gisten en lageren werd het bier gebotteld op 5 augustus, met nagisting op fles. De flessen werden voorzien van een speciaal etiket, dat aan zowat alle etiketcriteria van ZYTHOS voldoet. Dan ging het nog voor een paar weken de warme kamer in voor verdere rijping.
Het is een koperkleurig, hoppig bier geworden dat al zeg ik het zelf - best lekker is, en nog zal verbeteren na verdere rijping in de kelder.
Het bier, dat de liefhebbers van hoppig bier zeker zal behagen, is beschikbaar, zolang (de kleine)voorraad strekt, bij mij thuis.
"De Bieërselaer" Een moeilijke naam voor een lekker bier.
Het bier "De Bieërselaer" zou zijn naam te danken hebben aan de dialectuitspraak van Molenbeersel dat ook wel Bieërsel wordt genoemd. Volgens Wikipedia is molenbeersel een van de 5 kerkdorpen van de gemeente Kinrooi. Het dorp is gesitueerd tussen het dorp Kinrooi en het Nederlandse Stramproy, een dorp in de gemeente Weert. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de twee windmolens de Keijersmolen en de Zorgvlietmolen. Ook de natuurgebieden Stramproyerbroek en De Goort zijn het bezoeken waard.
Via een goede Limburgse vriendin kwam ik in het bezit van twee flesjes "De Bieërselaer". De donderdagavond na de bijeenkomst van de Weichtwatchers is altijd een mooie gelegenheid om een biertje te proeven dan kunnen we de Flexipoints even vergeten.
Op het etiket staan de Keijersmolen en de Zorgvlietmolen links en rechts van de kerk afgebeeld
Het bier wiordt gebrouwen voor drankenhal Nies-Cox uit Kinrooi Molenbeersel
Langs deze weg wil ik de vele Hoppers, Zythologen, brouwers, bierlovers en blogbezoekers bedanken voor het massaal medeleven bij het overlijden van mijn vader Geeraard Roelens. Doordat het leven verder gaat zal vanaf morgen weer regelmatig rubriekjes verschijnen op deze bierblog.
Groeten William Roelens
Afscheid nemen is als een zee die overgaat van vloed naar eb, zich even terugtrekken. Alle sporen in het zand vervagen en verdwijnen. Maar het zand weet dat de zee terugkeert en nieuw leven brengt.
Voske en ik kijken er altijd verlangend naar uit wanneer er weer een ruibeurs voor bierattributen plaats vind op de Campus De Reynaert in Tielt. Deze school heeft haar adres in de stationstraat. En het moet wel lukken zeker dat ook Taverne De Pado in diezelfde straat gevestigd is!
Telkenmale er een meeting plaats vind gaan we na de beurs met hetzelfde groepje vrienden een beetje culinair genieten in deze uitstekende taverne en biercafé.Zie ook http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=118
Zoals gewoonlijk hadden de uitbaters Patrick en Dominiek onze stamtafel dicht tegen de toog weer op voorhand gereserveerd.
Ditmaal stond er een salade met huisgemaakte Orvalpaté en Orvalvinaigrette op het menu.
Tappas bar De Pado is niks voor niks Orval Ambassadeur.Met een bijpassende trappist Orval namen wij mannen dit gerecht voor onze rekening.
Onze vrouwelijke wederhelft koos voor een toast met serranoham en champignons in een smeuïg geroerd eitje.Als biertje kozen ze voor een heerlijke Moinette van Brasserie Dupont.
Toast met serranoham en champignons in een smeuïg geroerd eitje met een heerlijke Moinette
Salade met huisgemaakte Orvalpaté en Orvalvinaigrette en hoe kan het anders een lekkere Orval
Als toetje achteraf hadden Patrick en Dominiek voor ons nog een kleine verrassing in petto.
Een 75cl fles en een 33cl flesje met als inhoud het eerste proefbrouwsel - 30 liter - van de Halleschelle (de naam bestond toen nog niet eens).Het proefbrouwsel werd twee jaar geleden gebrouwen.Om precies te zijn op 15.08.2004 tijdens de Tieltse stationsfeesten buiten op straat voor de taverne.
De storting van de mout
Glenn en Dominiek in actie. Bemerkt rechts hoe simpel een hoppegift is !! (foto's 2004)
Naast de twee biertjes plaatste Dominiek nog een proefglas bij met het jongste brouwsel van Halleschelle.
Drie Halleschellen naast mekaar Links : Eentje uit de 75cl fles Midden een verse Halleschelle Rechts, eentje uit een 33 cl flesje
Als eerste proevertje de Halleschelle uit de grote fles.Het eerste aroma was niks.Daarna een lichte fruitgeur
Koriander en toetsen van zoethout anijs.Het bleef in uw gehemelte rondhangen.
Zeer droge afdronk.
In het eerste brouwsel werd toen 40 gr Koriander ingedaan op de 30 liter brouwsel.
Het proefglaasje met de Halleschelle uit de 33cl fles was van meer schuim voorzien
Aromas van rode sinaasappel, overrijpe banaan.Heel diep een licht wrange bitterheid te bespeuren.
De verse Halleschelle tenslotte is natuurlijk veel aromatischer en komt frisser over. Een kruidentuiltje van Koriander.
Een biertje proeven die in België geen biertje is. - Glutaner
Goed nieuws voor mensen die lijden aan coeliaci. Glutenallergie of coeliaci is een ziekte die veroorzaakt wordt door het eten van gluten. Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in graan, zoals tarwe. Glutenbevattende granen zijn tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en ook haver. Deze eiwitten beschadigen de darm en het immuunsysteem en voorkomen dat voedsel en vitaminen worden opgenomen
De meeste granen worden bij het brouwen van bier gebruikt. In feite kunnen coeliaci patiënten nooit geen biertje drinken.
In samenwerking met Glutaner BV uit Venray (NL) heeft brouwerij Huyghe enkele maanden geleden een biertje gebrouwen die glutenvrij is. Nl. Glutaner Premium. Huyghe gebruikte Sorghum, teff en rijst als grondstoffen voor deze Premium pils. Teff is een oeroude graansoort oorspronkelijk geteelt in Ethiopië. Sorghum wordt ook sorgo, durra, kafferkoren, kafir genoemd en behoort tot de grasfamilie. Sorghum wordt gebruikt als voedsel, veevoer en de productie van alcoholische dranken (Kafirbier).
Maar.... een bier volgens de Belgische brouwers en de Belgische wetgeving mag maar als een bier erkend worden als het uit 66% gerst of tarwemout bestaat. Zo dus mag Glutaner in België als geen bier beschouwd worden. Zo vind je op het etiket geen enkele verwijzing naar pils of bier.
Blond , kristalhelder bier. Witte schuimkraag die nogal snel verdwijnt. Het bier ziet er niet zo smakelijk meer uit. Zonder schuim en weinig koolzuur lijkt het een plat biertje
De weinige aroma's zijn van mout en gist
De smaak is licht zurig. smaak van desem. Achteraf een lichte bitterheid te bespeuren bij momenten denkt ge dat ge appelsap drinkt. De nasmaak blijft zurig. Een bier niet geheel naar mijn smaak.
Ondanks dat Glutaner aan de eigenschappen van bier voldoet (bitterheid, schuim, gisting, kleur en brouwproces), mag het toch geen bier genoemd worden in België.
Kristalhelder (waarschijnlijk door de rijst).
Glutaner mag geen bier genoemd worden. Misschien maar best. Want smaak en uitzicht zijn eigenlijk geen bier waardig. Maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat het van brouwerij Huyghe en Glutaner BV een lovenswaardig initiatief is om coeliacipatiënten de mogelijkheid te geven om toch te kunnen genieten van hun biertje.
Met HOP op bezoek bij brouwerij De Ranke - Dottenijs
Beste bezoekers. Kennen jullie brouwerij "De Ranke" uit Dottenijs (Dottignies)? Neen? U hoeft er niet voor beschaamd te zijn want u bent niet alleen. Eigenaardig maar waar, maar brouwerij De Ranke is beter gekend in het buitenland dan in zijn eigen bierland België. België het land van het bier met het beste gerstenat van de wereld!! Dat verkondigen we toch als we met vakantie in het buitenland zijn? Maar een brouwerij uit Dottenijs met West-Vlaamse roots en met uitstekende Karakterbieren die kennen we jammer genoeg niet. Hoe is het mogelijk? Ergens is het een beetje normaal. De Ranke en andere kleine brouwers beschikken niet over zoveel kapitaal om op welk gebied publiciteit te voeren dan bvb. Interbrew. Onze kleine Belgische brouwerijen zijn ook niet te vinden in de publiciteitsblokken op TV. Daarom wil ik jullie met deze bierblog kennis laten maken met deze kleine brouwers en hun grote bieren. Het zijn trouwens zij die kleur geven aan het Belgisch bierlandschap.
Een fotoverslag van een leuke en boeiende namiddag. Bedankt Nino en Guido
De bieren Guldenberg, XX-Bitter, Pére Noël en Kriek De Ranke zullen later afzonderlijk besproken worden
Mocht brouwerij Jawadde nog bestaan hebben dan zouden zij waarschijnlijk de Ronsischen Dubbel gebrouwen hebben.Ronsischen dubbel is naast de tripel een streekbiertje uit Ronse.Jammer genoeg stopte deze brouwerij haar activiteiten in 1996 na amper drie jaar activiteit.
Donker bruin biertje met beige schuimkraag. het eerste aroma is dit van zoete alcohol. caramelgeurtjes prikkelen de neus.
en dan de eerste slok is een verrassing. u verwacht het zoete maar integendeel. de eerste smaken zijn van zoethout en kruiden. Het zoethout (drop) overheerst lichtjes het bier. het heeft een warm mondgevoel.
Het is een bier die niet iedereen meteen zal lusten. Anderen zullen het adoreren. Toch een biertje met karakter. Een Slaapmutske waardig.
Maredsous Tripel in het rechter gedeelte van de abdij.
Het verschil tussen een toerist en een pelgrim is waarschijnlijk het duidelijkst als u de abdij van Maredsous bezoekt.De pelgrims gaan de stilte van de abdij opzoeken en trekken naar het linker gedeelte.De toerist zoekt onmiddellijk het ontvangst gedeelte op.Daar kun je de lekkere kaas en het heerlijke bier van Maredsous proeven. Omdat een zinnetje uit de regel van Sint-Benedictus zegt : "Alle gasten die aankomen moeten ontvangen worden als Christus zelf" zijn we na het linker ook naar de rechter vleugel van het abdijencomplex gestapt. Een Maredsous Tripel zagen we wel zitten.
Het abdijbier Maredsous wordt gebrouwen door brouwerij Moortgat uit Breendonk. Sedert 1963 vertrouwd de Benedictijnerabdij van Maredsous de productie en commercialisering van de befaamde Maredsous-bieren toe aan Duvel Moortgat. De paters blijven wel tot op vandaag een strenge controle uitoefenen op de recepten en kwaliteitsnormen van hun bieren.
Enkele sfeerbeelden van het rustige gedeelte van de abdij. We voelden ons een beetje Pelgrim.
Deze lekkernij bevond zich in het rechter gedeelte van de abdij.
Een oranje amber kleurig biertje Dikke witte romige schuimkraag.
Aroma's van alcohol fruit : overrijpte banaan
De eeste smaak is dit van een zwaar bier. Een warm mondgevoel. Gistsmaakje fruitige toetsen van banaan en/of perzik. Een mooi evenwichtig bier.
Het best is naar een glas vragen want ze schenken het bier normaal uit in stenen potten. Het heeft zijn charmes maar ik zie graag een biertje in al zijn glorie.
Als ge bij de terugweg met de wagen nog de vallei van de Molignée moet doorkruisen is het best dat ge er maar eentje drinkt. Zeg dat het een toeristische pelgrim gezegd heeft.
Een Bierfestival waar we altijd verlangend naar uitkijken is de BLES Happening in Zottegem. (BLES staat voor De Bierliefhebbers van de EgmontStede) Het jaarlijkse nieuwe BLES bier, de sfeer, de talrijke brouwers en de sympathie die de Oost-Vlamingen uitstralen maken van deze gebeurtenis altijd een heel groot feest. Dit jaar was het niet anders en het was terug een schot in de roos. 22 brouwerijstandjes, eethoekje, Bacholdus het nieuwe BLES bier 2006, interessante bezoekers. Dit alles maakte deze avond weer zo boeiend. http://www.bles.be/
Enkele leuke beelden. (voor een fotoreprtage zie onderaan deze rubriek)
Het nieuwe BLES bier Bacholdus - 6,6 % Alc.Vol. Brouwerij Alvinne http://www.alvinne.be/
De naam "Bacholdus" komt van Bachus de God van de wijn en Sint-Arnoldus de patroonheilige van de brouwers. Waarom de God van de wijn met dit bier te maken heeft is eenvoudig. Het bier bevat een % sap van de blauwe druif. Vandaar de naam Bacholdus.
Het is een donkerblond biertje met een witte fijne schuimkraag.
De eerste aroma's zijn die van gist. Ook lichte hoppetoetsen. enkele vluchtige geuren doen denken aan een wit biertje
De smaak is iets zurig. Citrus. lichte prikkeling op de zijkanten van de tong Weinig bitterheid te bespeuren. Het bier drinkt fris.
Voske en ik hebben er enkele kleine Franse Muskaat druiven bij gesnoept en ik moet zeggen dat het perfect te combineren valt. De zoete smaak van de druif en het bierzuurtje.
Het bier werd ontworpen door Bart Camijn (Brouwer bij De Ryck) en Glenn Castelein (brouwer bij Alvinne) Niet het beste BLES bier maar toch terug een gedurfd initiatief. En dat hebben we graag.
Voor een fotoreportage van dit evenement klikt op onderstaande foto.
Wat ik eerst wil vertellen is, dat alle bieren het liefst vers gedronken worden.Bepaalde bieren worden beter met een paar maanden te liggen. Sommige tot een paar jaar.Dat hangt van uw persoonlijke smaak af.
Maar als bierproever ben je altijd nieuwsgierig naar een bier van meer dan 10 jaar oud.Wetend dat er oxidatie (een verouderingssmaak) zal opgetreden zijn.Dit kan gebeuren na 5 jaar, bij sommige bieren pas na 10 jaar.De smaak is dan zoals Porto (bij donkere bieren) of Madera (bij blonde bieren).
Het is altijd leuk zon bier te proeven.Maar eentje is meer dan genoeg.
Let wel, de verouderde smaak is altijd beter bij bieren met een % van meer dan 8 Alc.Vol.
Bij het bezoek aan het proeflokaal van Brasserie Caracole in Falmignoul dicht bij Dinant konden we een oude Caracole proeven van in de tijd toen de brouwerij in Namen gevestigd was.Ik schat een bier van ongeveer 15 jaar oud.
Brasserie Caracole in het prachtige dorpje Falmignoul.
De naam "Caracole" is geïnspireerd op de bijnaam van de inwoners van Namen. Ze worden trage slakken genoemd. De "caracole" is trouwens het embleem van de Waalse hoofdstad.
Het is er of de tijd is blijven stil staan. Links de oven om de brouwketel te verwarmen. Hier wordt er nog met hout gestookt. Rechts de oude moutmolen.
De gelagzaal. Uw ogen moeten even wennen aan de duisternis bij het binnenkomen.
En kijk een Brugse brouwer op bezoek bij de Waalse collega's! De sympathieke Johan Brandt van brouwerij "De Regenboog".
La Caracole Brune - 7 % Alc.Vol. 15 jaar oud. Toen de brouwerij nog gevestigd was in Namen.
Nostalgie in een groene fles.
Het bier heeft een dieprode kleur zoals een Pinot Noire. Heel eventjes schuim dat onmiddellijk verdwijnt.
Aroma's en smaak zijn zoals een porto. Geen volle smaak daar is de Alc % te laag voor. Maar het is nog perfect drinkbaar. Eentje is echter meer dan genoeg.
We kunnen natuurlijk oud bier niet vergelijken met oude wijn. Maar een ouder bier is nog drinkbaar en zeker niet gevaarlijk voor de gezondheid zoals veel mensen denken. Er is natuurlijk een smaakevolutie. Bij het ene bier al beter dan bij het ander. Vind u in uw kelder een flesje terug met een alc % van 8 of meer proef er maar eerst even van vooraleer het weg te gieten. U zal verwonderd zijn welke smaken uit het flesje uw smaakpapillen kunnen strelen
Ze zeggen dat ge uw Hemel moet verdienen om er in te komen. Het is niet altijd gemakkelijk om dit voor mekaar te krijgen.Een eenvoudige tip om toch maar een zitje in het hiernamaals te verwerven is via De Hemelpoorte. Zeg nu zelf, eenvoudiger kan het niet.U moet er zich wel naar Rekkem voor verplaatsen.
Café De Hemelpoorte is eigenlijk niet zo makkelijk te vinden ware het niet dat Pierre de sympathieke uitbater over een enorme lach met veel decibels beschikt.Zo kunt u zich al beter oriënteren als u in de nabijheid bent.
Waarom is de Hemelpoorte zo bijzonder?
De oudste broer van uitbater Pierre Gallant is niemand minder dan Marc Gallant.De vroegere vader abt van de Trappistenabdij "De Achelse Kluis".Hij kwam in 1994 via Orval in Achel terecht.Eerst als Superior en een jaar later als Vader Abt.Onder zijn impuls en door het aandringen van Dom Hubert werd uiteindelijk op 3 december 1998 het eerste bier gebrouwen in de Achelse Kluis.
Voor meer informatie leest of liever koopt u best het boek van Jef van den Steen Trappist het bier en de monniken.(zie rechter kolom van mijn blog).
De Hemelpoorte, éénmaal binnen en uw hemel is verdiend.
De Hemelpoorte Paradijsstraat (toepasselijker kan niet) Rekkem
Pierre Gallant. Zijn gulle lach is te horen in de hele grensstreek
Wij dronken er de Achel Extra Bruin, een Hemels bier van 9,5 % Alc.Vol. We hadden deze lekkernij al eens eerder geproefd bij Gerten in De Bierkamer te Kluizen. Dit bier zou volgens Pierre Gallant gebrouwen geweest zijn voor de 75ste verjaardag van zijn broer Vader Abt Marc. Het werd ook nog uitgebracht als Achel Extra Bruin - de drie Wijzen.Zeg maar als een Kerstbiertje.
Persbericht "Arend Blond" en Arend Dubbel" - Brouwerij De Rijck
Dag William
jammer dat jij & Voske er niet bij konden zijn tijdens de persconferentie van de Arend, maar ik heb via John vernomen dat jullie allebei snipverkouden waren. Geen nood, ik stuur je hier alle info door (persbericht, illustraties). Verzorg jullie beiden maar heel goed en tot in Zottegem !
Vriendelijke groeten !
Henk De Bruyckere
Brouwerij DE RYCK Kerkstraat 24 B-9550 Herzele
Dit kreeg ik in mijn mailbus van Henk, een heel attente vertegenwoordiger van brouwerij De Rijck.
Hieronder de persmededeling van dit nieuwe bier
PERSBERICHT
3 oktober 2006
AREND BLOND & AREND DUBBEL
STRIJKEN NEER BIJ BROUWERIJ DE RYCK
De kogel is eindelijk door de Herzeelse kerk.Brouwerij DE RYCK start begin oktober 06 met een klassiek, doch nieuw bierengamma.De nieuwe bieren, Arend blond en Arend dubbel hebben een alcoholpercentage van 6,5 vol. % en worden net als de andere bieren van DE RYCK met zuivere, natuurlijke ingrediënten gebrouwen (hop, mout, gist en water).
Zowel Arend blond als Arend dubbel is verkrijgbaar op vat (20 Liter) helder gefilterd als op fles (33 cl & 75 cl ) met nagisting.Beide bieren zullen vooral terug te vinden zijn in de regio Herzele - Zottegem Aalst.Maar brouwerij DE RYCK wil met deze zwaardere bieren haar vleugels wijder open slaan om ook andere oorden te ontdekken en te verkennen.
Brouwerij DE RYCK is vooral gekend omwille van haar amberkleurig Speciale Belge-bier Special DE RYCK (5,0 vol. % alc.) dat al sinds 1920 menig bierliefhebber aangenaam verrast heeft. Naast de 3 fruitbieren Kriek Fantastiek, Jules de Bananes & Jules de Kriek biedt dit 120 jaar jonge familiebedrijf tijdens de kerstperiode ook een speciaal kerstbier Christmas Pale-Ale aan.
De enige bierfamilie die nog niet vertegenwoordigd was, is hetblond-bruin-trippel-gamma.De zoektocht naar de klinkende naam voor dit assortiment had heel wat voeten in de aarde.Aanvankelijk had An De Ryck voor de naam Kanon gekozen.Deze naam gaven Aalsterse en Brusselse bierliefhebbers in de jaren 20 aan de bieren van DE RYCK.Deze bieren werden op vat geleverd en door de herbergiers eigenhandig in champagneflessen afgevuldHet openen van zon fles ging vaak gepaard met een luide knal en veel schuim.Vandaar de bijnaam Kanon.Maar ondanks deze rycke historie kon men deze naam om juridische redenen niet gebruiken, want brouwerij Grolsch (NL) maakt al sinds enkele jaren een bier genaamd Het Kanon.
Maar een familiebedrijf dat reeds 120 jaar actief is, heeft al heel wat meer geschiedenis geschreven.In 1886 is de brouwerij onder de naam Brouwerij De Gouden Arend opgestart.Omdat An enorm veel respect heeft voor haar overgrootvader en stichter, Gustaaf De Ryck, heeft ze daarom beslist om de nieuwe bieren onder de naam Arend boven de doopvont te houden.Deze naam heeft ze niet alleen gekozen uit eerbetoon aan haar overgrootvader.
De arend is tevens een mythische en elegante vogel die als koning van de vogels wordt aanzien in het luchtruim.Het is een karaktervol dier dat haar jongen op ongekende hoogte beschermt en opvoedt.Het is ook An haar doel om de wijde wereld kennis te laten maken metdeze karaktervolle bieren.De geboorte van het tripel-bier wordt verwacht rond maart 07.Om kannibalisatie tegen te gaan heeft men beslist om het bruin bier Rochus uit het gamma te nemen.
Proefsessie op BierExpo 2006 in Rijsel maandag laatst.
BierExpo 2006 "Le Salon International de La Bière" is maar een schim van wat het ooit geweest is. De vorige uitgaven beschikte Bierexpo nog over een volle zaal in het "Grand Palais" in Rijsel. Nu is het maar een klein onderdeel geworden van de beurs SIAHM. SIAHM is een soort Horecabeurs voor Le Regio Nord in Frankrijk.
We volgden er een proefsessie met Ben Vinken, uitgever van Bierpassie Magazine. Verder kon men genieten van hoofdzakelijk Noord Franse bieren. En natuurlijk lekkere hapjes tussen de bierstandjes door. Nietemin was het toch een gezellige bedoening daar in Rijsel.
Het was de tweede dag van ons driedaagse. De eerste dag (zondag) waren er de 2 brouwerijbezoeken aan Brasserie des Géants en Lefebvre. Zie vorige artikels. Tweede dag (maandag) : Bierexpo Rijsel en de derde dag (dinsdag) was de voorstelling van de nieuwe "Arend" bieren van Brouwerij De Rijck te Herzele. Jammer genoeg konden Voske en ik die niet bijwonen want onze verkoudheid had enorme proporties aangenomen. Gelukkig hadden we nog juist een beetje reservearoma's in onze neus zitten om de proefsessie met Ben Vinken tot een goed einde te brengen.
Een behoorlijk aantal proevers, het was tenslotte maandag 14.00u
Een wit biertje met fijne schuimkraag. Wazig Geel - groene schijn
Kruidige aroma's - Koriander, Citrus Licht zuur van smaak - Fruitig - niet zoet. Het ontbreekt wel aan volume. Een dorstlesser.
Witter dan de Hoegaarden die gebrouwen wordt in Jupille?
Het tweede biertje was Jenlain Ambrée 6,5 % Alc.Vol - Brasserie Duyck - Jenlain http://www.duyck.com/
Amber kleur met witte schuimkraag. Helder bier.
Een moutig aroma. Ietsje muf Een zoete aanhef De smaak is een beetje hoppig caramel Een evenwichtig biertje lichte bittreheid waarneembaar. Geen slecht bier.
Een lekker ambertje
Nummer drie was Ch'ti Triple 7,5% Alc. Vol - Castelain - Bénifontaine http://www.chti.com/
Blond helder bier met fijne witte schuimkraag.
Het aroma is zeer fruitig aroma's van bloemen, rabarber, groenten
Licht geparfumeerde smaak. Zeer helder voor een tripel mals en zoet Geen gecompliceerd biertje zonder nagisting. een mooi evenwicht
Niet slecht maar... nog geen Belg.
Tussen het Frans geweld een Belgisch biertje. En wat voor een !!!
Een zeer fruitige smaak banaan een lekkere bittere afdronk Een pracht van een bier.
Een kleine stand met grote bieren
Kortom. Geen slechte Franse bieren maar ze komen toch tekort tegenover de Belgische bieren. Ze hebben minder volume. Ze bezitten ook geen nagisting op de fles vandaar....
Nu we zondag toch van Irchonwelz op weg waren naar Brasserie Lefebvre in Quenast besloten Voske en ik even halt te houden bij de Molens van Arenberg.
Ik had er indertijd nog eens geweest op een bierattributenbeurs.
Moeilijk was het niet om ze te vinden.U rijd gewoon het dorp naar beneden tot het laagste punt en u komt er zo op uit.
De Molens dragen bij tot de unieke sfeer van Rebecq.Want zo heet het dorp waar de molens gevestigd zijn.
Enkele sfeerbeelden van de omgeving
In de molens is het porfiermuseum ingericht.Porfier is graniet waarin grote kristallen van een ander gesteente verspreid liggen.Het museum toont het rijke industriële verleden van de streek.Ook brasserie Lefebvre in het naastliggende dorp Quenast draaide op volle toeren door de grote werkgelegenheid die deze streek te bieden had. De duizenden werknemers hadden tenslotte altijd dorst na de harde arbeid in de steengroeven.
Na een tochtje langs de buitenkant van het complex bezochten we de Taverne van de grote molen.Een gezellig etablissement waar u de bieren van Brasserien Lefebvre kunt proeven.
Taverne "De grote molen"
De gezellige taverne waar kaarten de zondagmorgen de grootste bezigheid is.
Boterhammen met platte kaas, radijsjes en pijpajuintjes. Een lekkernij uit het pajottenland, maar hier ook te vinden.
We dronken er een Saison 1900
Saison 1900 - 5,2 % Alc.Vol.- Brasserie Lefebvre
Donkerblond - Licht amber bier met witte schuimkraag
Aroma is moutig zoet Gistaroma
een zoete aanhef zoete moutsmaak Kruidig, steranijs
Eigenlijk is het geen echte saison. daarvoor is het te zoet. Het is eerder een volmout biertje die fris geschonken aardig smaakt. Voor mij toch ietsjes te zoet. Maar voor veel porfierarbeiders zal dit biertje een aangename verfissing geweest zijn bij het vervaardigen van kasseien..
Gisteren op de Open Bedrijvendag hebben we De Brouwerij van de Reuzen bezocht. Zeg maar Brasserie des Géants. Deze brouwerij gebouwd in een Kasteelhoeve ligt op het gebied Castel d'Irchonwelz een geklasserd erfgoed van de Waalse regio. Een moderne brouwerij omsloten door dikke muren en volledig geïntegreerd in het landschap.
De Kasteelboerderij of is het een Kasteelbrouwerij?
Best dat dit slot goed beveiligd is want de Gouyasse Tripel is om te stelen
Door de ijzeren toegangspoort kun je een glimp opvangen van de brouwerij middenin de omsloten burcht.
Op de binnenkoer van het slot is er het prachtige woonhuis te bewonderen. De restauratie is volop bezig om er in een van de oude gebouwen een proeflokaal in te richten.
De moderne brouwerij "Brasserie des Géants" Een ongelooflijk stukje vakmanschap
Tussen de oude muren en de nieuwe brouwerij twee moutsilo's die in totaal 14 ton mout bevatten
Een beslagkuip uit de jaren 1890 dient voor deze operatie. De kuip, uit gietijzer en met hout geïsoleerd, waarborgt bij de verschillende temperatuur trapsgewijze een constante temperatuur
Cuve de l'ebullition of de kooketel in koper. Hij dateert uit 1930 en zou afkomstig zijn van brasserie Labor uit Mons.
Voor het gisten beschikt de brouwerij over een drietal cilindrische conische tanks van ieder 41 hl en nog eens drie van 65 hl tanks voor de lagering
We proefden er, ondanks het maar 10.45u was een heerlijke Gouyasse Tripel van het vat. De jongste creatie van Pierre Delcoigne en zijn partner Vinciane Wergifosse.
Wat betekent Gouyasse ?
Tijdens het vierde weekend van de maand augustus trilt Ath op het ritme van de folklore en traditie. 's Zaterdags gaat de reus Goliath die liefdevol "Gouyasse" word genoemd na zijn befaamd huwelijk ter gelegenheid van de vespers, een gevecht aan tegen de herder David. 's Anderdaags trekt een stoet door de stad, bestaande uit verschillende dansende reuzen op de muziek van de fanfares, en schilderachtige wagens en groepen. Een traditie die terug gaat tot in de middeleeuwen, en door de tijden heen nog steeds zeer levendig is.
De Gouyasse Triple van 9 % Alc.Vol. - Brasserie des Géants
een streling voor het oog en een streling voor de tong!
Goud blond bier met een fijne witte schuimkraag.
Ietsje te koud uit het vat om onmiddellijke aroma's te onderscheiden maar daarna krijgt ge een pachtig boeket voorgeschoven van fijne aroma's van mout en gist Fruitig, perzik?
Heerlijke Poperingse hoptoetsen en een lekkere bitterheid. Bittere nasmaak.
Het is een gevaarlijk biertje. Lekker en makkelijk drinkbaar maar die 9 % Alc. Vol. kan veraderlijk uit de hoek komen.
Een smakelijke tripel gebrouwen achter deze ijzeren poort. Niet enkel voor de reuzen van Ath maar voor iedereen die graag eens een lekker biertje lust dan de alledaagse eenheidsworst.
Een prachtig bier die te vinden is op de kaart van 't Rusteel is Bink Blond van brouwerij Kerkom (Limburg). Een 33 cl van slechts 5,5 % alc vol. Kleur = Goudblond Schuim = fijn wit - verdwijnt tamelijk snel. Misschien door te koud opdienen? Fijne pareling. Hoppige aroma's - Challanger, East-Kent Goldings en Saazer De smaak geef je bittere toetsen. Drop? Een lekkere bittere nasmaak. Een bier voor liefhebbers van Karakterbieren. Een dorstlesser tout court.
Nadien nog het gistdepot erbij gedaan, maar de smaak veranderde niet veel. De bittreheid had zijn werk verricht.
"Reigerke", de goede daad van een Gentse Scoutbeweging.
Van de scoutbeweging is geweten dat hun leden iedere dag een goede daad moeten verrichten. Wel, ik moet eerlijk zeggen dat de scoutgroep "FOS* De Reiger" uit Gent dit met brio volbracht hebben. Dorstige laven is één van de mooiste goede daden die er bestaat. Maar dorstige laven met een prima biertje genaamd "Reigerke" is zelfs meer dan een goede daad.
De tekst op het rugetiket vermeld waarom ze dit heerlijke biertje hebben uitgebracht.
"Reigerke" Een prachtig biertje, puur natuur.
Reigerke 6,5 % Alc. Vol. - De Proefbrouwerij - Lochristi
Goudblond bier met een zeer mooie romige witte schuimkraag. Een fijne doorlopende pareling.
Aroma van mout Een parfum van granen. In de verte een lichte alcoholgeur.
Het begin met een halfzoete smaak Een lekkere niet overdreven moutsmaak. Caramelmout? Heel diep, bittere toetsjes. Ietsje volmondig
Dit is werkelijk een plezierig mout biertje. Met een licht bitter einde die blijft hangen.
Een uitstekend bier niet te zwaar in alcohol. Dirk Naudts kennende zal het wel geen etiketbiertje zijn. Maar het is een typisch Proefbrouwerij product. Goed gemaakt en punt uit.
Uitstekend geschikt voor gezellige avonden rond het kampvuur. Baden Powell kan terecht fier zijn op zijn Gentse Reigerscouts.