Amberkleurig wazig bier met romige witte schuimkraag
Fruitige neus van perzik Mango
De aanzet is lekker en aangenaam Fruitige toetsen vullen de mond Zoet Grapefruit – Citrus Tikje perzik Lichte hopbitterheid Evenwichtig Bittere afdronk Lekkere IPA
De aanzet is zoet Fruitige toetsen Lichte bitterheid Redelijke carbonatie Beetje metaal in de mond Kon mij niet echt bekoren Ook de eerste maal dat ik dit type bier degusteer!
Aroma licht muffig positief Zoet Fruitigheid van perzik Moutig
Zoete aanzet Doordringende fruitsmaak Perzik Mooi in evenwicht Alcohol dringt zich op Lichte bitterheid te proeven in de nasmaak Maar al bij al een degelijk bier
Paulinebier werd gebrouwen ter nagedachtenis van onze prachtige dochter Pauline. Zij heeft ons zoveel warmte en liefde geschonken, die we voor de rest van ons leven meenemen. Ze was en blijft voor ons als een zonnetje. We willen haar energie en stralende lach verder delen. Paulinebier is een karakterbier om met liefde en respect te proeven als eerbetoon aan Paulinetje.
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik laatst heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Fruitige aanzet (citrusprik) Suiker Lichte bitterheid onmiddellijk waarneembaar Daarna zoete smaak van honing Een alcoholwarmte die soms opduikt Mooi in balans Zoete afdronk Best een aardige tripel
Is het de plaats die het bier zoveel beter maakt of is het de kennis van de brouwers? Ik denk toch het laatste, alhoewel de plaats waar de brouwerij gelegen is en dit op het hoogste punt van België ook bijdraagt aan de kwaliteit van het bier! Ik ben er nog nooit geweest maar Sofie Vanrafelghem wist me te vertellen dat de plaats uniek is! Ze was er geweest om informatie voor haar nieuw boek ‘Op Café in Wallonië’ te verzamelen. De brouwerij is gelegen op de wildste plaats van België nl. De Hoge Venen. Dichter bij de natuur kun je niet zijn. Naast het feit dat het één van de mooiste streken van België is, bieden de Hoge Venen een waterreservoir met een perfecte brouwkwaliteit. Deze plek blijkt één van hun grootste inspiratiebronnen te zijn. Alles wordt er huisgemaakt hun bieren, de gerechten enz.. Hun proefruimte is zo ontworpen op de mensen aan te spreken en hun een warm vakantiegevoel te geven. Naast het proeven van hun producten, waaronder dus hun eigen bieren die ter plaatse worden gebrouwen, is het ook mogelijk om de productieruimte te bezoeken en meer te leren over de bieren ...
Goud- tot oranjekleurig bier met witte schuimkraag
Klassieke aroma’s van mout en hop Een vleugje fruit Suikers
De eerste slokken zijn veelbelovend. Gistig Karamel Zoet Fruitig Met een lichte hoppigheid die doorbreekt Tikje alcoholwarmte Voldoende evenwichtigheid Zoet-bittere afdronk Kortom een toffe boerin!
Deze Belgische ambachtelijke brouwerij produceert hun bieren met het label Bière d’Abbaye Erkend op de historische site van de cisterciënzerruïnes van de abdij van Aulne. De ambachtelijke brouwerij bevindt zich in de Peace Valley, in het hart van de abdij van Aulne. De brouwerij is geïnstalleerd in de oude stallen die dateren uit de 18de eeuw. De Abdijbrouwerij vervaardigt en verkoopt Abbaye d’Aulne (ADA) bieren, echte Belgische abdijbieren.
Het nest Dead Man's Hand - Lust4live - Middenvakrijder - Ringmaster - Spelt'Aap
Het Nest Dead Man’s Hand (10,0%Alc.Vol.) BrouwerijHet Nest– Oud-Turnhout
Donkerbruin tot zwartkleurig bier met een stevige romige beige schuimkraag
De neus ruikt moutig Zoet Tikje vanille
De eerste smaak bevat alcolische prikken Donker gebrande mout Toetsen van rhum Mokka koffie Tikje zoethout De alcohol blijft domineren Bitterheid Niet slecht maar voor mij ietsje te alcoholisch
Aroma met fruitige toetsen Tropisch Grapefruit Mandarijn
De eerste slokken zijn licht bitter Fruitig met prikken van ananas Hoppige toetsen Mooi in balans Droge afdronk Laat zich vlot degusteren Heerlijke session IPA van slechts 4,3%
Blond licht wazig bier met een romige witte schuimkraag.
Een fruitig aroma komt naar boven bij het uitschenken Sinaas Perzik
De eerste slokken zijn zoet Fruitige toetsen Banaan Citrus Ook een tikje kruidigheid die voor afwisseling zorgt Hopbitterheid In evenwicht Een lekkere saison met spelt Net nog geen Waalse saison.
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Heilig Hart in de Naam van de Vader Tripel (7,8% Alc.Vol.) Heilig Hart Brouwerij– Kwatrecht
Blond bier met een romige witte schuimkraag
Een fruitig aroma prikkelt de neus Moutig
Zoete aanzet Suiker Fruitige toetsen van sinaas komen boven Lichte kruidigheid Lichte alcoholwarmte Mooi in evenwicht Nu en dan een bittertje Het mocht ietsje meer zijn. Al bij al een redelijke tripel vol met Heiligheid!
De toekomst van kerken die moeten sluiten wordt hoe langer hoe meer verwezenlijkt. Sommige kerken worden verkocht, maar veel kerken krijgen een nieuw leven. De ideeën variëren van een ruimte voor een wekelijkse markt, een culturele zaal of gewoon een kerk voor een brouwerij. Ook de Heilig Hartkerk van Kwatrecht onderging een herschepping. Hans Dusselier richtte er samen met zijn zoon naast een wijnhandel ook een brouwerij in. Hun bieren gaan op in de geest van de locatie nl. In de naam van de vader, de zoon en de Heilige Geest. Hij brouwde vroeger al klassiekers in een brouwerij in Lubbeek. De nieuwe biersoorten worden exclusief in Kwatrecht gebrouwen. In de eerste plaats gaan ze experimenteren met natuurlijk gist van zijn wijnproducenten en leveranciers. Ze brouwen een gamma met bieren volgens speciale recepten of éénmalige exclusieve smaken.
Zoete aanzet Suikers Fruitig toetsen - Banaan Alcohol kom naar boven Lichte bitterheid Niet echt in balans Een te zwaar bier om een tweede te proeven
Meer zetelbier dan terrasbier!
Brasserie Kluiz werd in 2018 opgericht door drie jonge vrienden. De brouwerij ligt tussen Rijsel en Brussel of ook het Picardisch Wallonië genoemd Ze brouwen er in een oude boerderij in Anseroeul een deelgemeente van de Waalse gemeente Mont-de-l'Enclus. De bieren worden gebrouwen met 100%Belgsiche ingrediënten: mout uit Beloeil, hop uit Poperinge en water uit de Mont-bronnen. De naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen ... In het jaar 620 steekt Prins Salvaert van Dijon het Sans-Merci-bos over om met zijn zwangere vrouw Ermengaert naar Engeland te gaan. Hij wordt aangevallen door graaf Phinaert. De hele karavaan komt om, behalve Ermengaert die haar zoon baart. Het kind wordt opgevangen door een plaatselijke kluizenaar die hem zijn naam zal geven, Liedericq (Lydéric). Als volwassene wreekt hij de dood van zijn vader en stichtte hij de stad Lille en werd zo de eerste graaf van Vlaanderen. Kluiz komt van het woord Kluizenaar dat uit het Nederlands is vertaald als "de kluizenaar". De plaats heet vandaag nog steeds Mont de l'Enclus of Kluisbergen in Nederlandstalige België.
De aanzet is zoet (peperkoek) Hoppige toetsen lichte kruidigheid Warme alcoholgloed Alles mooi in evenwicht Lange zoete afdronk Lekkere Henegouwse tripel
De neus is fruitig (Pruimpjes) Moutig Licht kruidig
De eerste slokken zijn zoet Karamel Koffietoets Chocolade Donker fruit Alcoholwarmte Tikje vanille In balans Lekkere zoete afdronk Kan mij bekoren!
Zaakvoerder Jef Versele liet het brouwen als eerbetoon aan zijn grootvader Jozef Van Steenberge en de 230ste verjaardag van de brouwerij Van Steenberge.
Licht bittere aanzet Moutig lichte scherpte Goed in evenwicht Bittere afdronk Lichtbittere nasmaak Niet mis!
MéMé, stammoeder van de familie Maes uit Tielt, bouwde in 1913 een brouwerij uit onder de naam ‘de nieuwe Arend’. Het recept van dit blonde bier werd al die jaren gekoesterd. Honderd jaar later besloten Luc, Patrick, Philip en Jan Maes samen met Brouwerij Maenhout dit bier opnieuw te delen met iedere levensgenieter. Het resultaat: MéMé, een lekker blond bier.
Spanning en sensatie (9,8%Alc.Vol) BrouwerijDe Molen – Bodegraven (NL)
Donkerbruin bier met beige schuimkop
Aangename geur van gerookte mout Chocoladeparfum Koffieprikken Gedroogd fruit
Zoete aanzet Aangename bitterheid komt meteen boven Chocoladetoetsen Cafè Latte Evenwichtig Gedroogd fruit Smaak en aroma zijn in balans Lichte bitterheid op het einde Nederlandse Topper!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Deze serie is geproduceerd volgens een oud recept van brouwerij Alvinne. De drie bieren komen uit de Vintage Recipe Serie die, onder toezicht van Glenn van Alvinne, bij brouwerij Pirlot opnieuw gebrouwen zijn.
Gaspar (8,5%)
Donkergoud kleurig bier met romige witte fijne schuimkraag
Zoete toetsen in de neus Fruitig
De eerste slok is licht bitter Fruitigheid komt opzetten Hoppige toets Redelijke harde bitterheid waar nu en dan een zoete hint naar bovenkomt Steenvrucht Evenwichtig Bittere afdronk
Melchior (9,0%)
Donker amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
Zoete aanzet Karamel Geroosterde mout Kruidig Toetsen van abrikoos Lichte alcoholwarmte Bittertje kom boven Zoete afdronk
De drie nog altijd lekkere bieren doen mij terug denken aan de Proefzolder in Heule waar brouwerij Alvinne jaren gehuisvest was!
St-Feuillien Cuvée de Noël BrasserieSt.Feuillien- Le Roeulx
Robijnkleurig bier met witte schuimkraag
Aroma van zoethout moutig Kruidige prikjes Ook wat donker fruit
De aanzet is fruitig (rode bessen) Geroosterde mout Karamel Dadels en of vijgen? Een lichte pittige bitterheid Mooi in balans Ook in de afdronk een beperkte kruidigheid. Lekkere Waalse Kerstklassieker
Donkeramber helder bier met een romige witte schuimkraag
Zoet aroma van gekonfijte suiker Bloemig Warme alcohol prik
De eerste slokken worden gedomineerd door warme alcohol Zoete prikken Beetje stroperig Karamel Lichte kruidige tonen Tikje sinaasappel Lichte bitterheid In evenwicht Zoete afdronk Met een warme alcoholtoets! Een Kerstbier waar toch elk jaar naar uitgekeken wordt
Amberkleurig helder bier met witte romige schuimkraag Vlotte koolzuur doorstroming
De neus is moutig Zoete licht gebrande prikken Tikje Karamel Biscuit koekjes
De aanzet is zoet Karamel Honing Onmiddellijk alcoholwarmte Hard De bitterheid komt opzetten en vult de mond Complex Bittere afdronk Speciale tripel waar de alcohol toch een beetje triomfeert Brussels Beer Challenge Bronze medal 2012
De naam Caulier komt van de vroegere Brasserie Caulier uit Brussel. Deze werkte indertijd samen met Brasserie de Glin die jammerlijk begin de jaren 70 de brouwdeuren moesten sluiten. Een Brasserie uit Péruwelz (waar de Struise Brouwers hun eerste bieren brouwden) kreeg in 2006 de naam in handen. Ze brouwden er ook een suikerbier voor de bierfirma Bien-Être Developpement Het ‘Bon Secours Bien-être’ bier had een bijzondere wijze van gisting en zorgde ervoor dat vrijwel alle suikers geëlimineerd werden. Het werd niet gefilterd noch gepasteuriseerd. Toen de brouwerij uit Péruwelz in 2008 failliet ging, nam deze bierfirma het merk over en veranderde de naam tot Caulier Developpement, vervolgens tot Caulier Sugar Free (2013). Het cijfer “28” verwees toen naar het aantal kilo korrels per hectoliter
Amberkleuring mat bier met een witte fijne schuimkraag
Zwoele kruidige neus
Zoete aanzet van honing - gebak Gevolgd door een redelijke kruidigheid Floraal Rozemarijn? Lavendel domineert het bier en verdringt de andere smaken Redelijk bitter Zoet-bittere afdronk De bitterheid blijft hangen Voor de kruidenliefhebber! Een speciale Tripel die mij niet echt kan bekoren
De naam van het bier is genoemd naar het jaar waar het Siphon-restaurant werd geopend. Voor wie het nog niet zou weten, de brouwerij is gevestigd op de grond van het restaurant langs de Damse vaart. Het werd gebrouwen (volgens hun website) om de rijke geschiedenis en voortdurende culinaire uitmuntendheid van het Siphon-restaurant te vieren. De visuele identiteit van het bier is het "monnikenrede" -symbool dat op elk bord en elke glas in het restaurant verschijnt. Het is een knipoog naar het historische dorp dat in de 17e eeuw op de plaats van de sifon was gevestigd en waar religieuze groepen de palingvissers verwelkomden.
Wazig donkerblond tot licht amber bier met witte fijne schuimkraag Fijne koolzuurdoorstroming Moutige neus
De eerste slok is bitter en gaat over in een matige zoetigheid Fruitige smaak banaan Suikerzoetje tussendoor De bitterheid blijft behouden op de achtergrond Mooi in balans Bloemig Lichte alcoholwarmte Droge lichtbittere afdronk Zoete nasmaak Een tripel die me kan smaken!
De geschiedenis van Brasserie des Bobelines is nauw verbonden met die van de stichter Didier Dumalin. Hij verhuisde in 1993 met zijn ouders naar Spa en bracht er in zijn jeugd de augustusmaanden door. Hij kreeg heel veel goesting om met zijn vroegere herinneringen iets te verwezenlijken in het land van de bronnen (zo wordt Spa ook nog genoemd) Hij behaalde zijn diploma bedrijfskunde en boekhouding en hield van bier. Vooral Brasserie Vielsalm trok zijn aandacht. Hij had nog geen verstand van brouwen en wende zicht tot Brouwerij Huyghe om een bier te brouwen voor Spa.
Ondertussen is er nu ook de Brasserie des Bobelines gelegen in het centrum van Spa. Het bevind zich in een historisch 19e-eeuws gebouw, waar Bobelins en Bobelines, aristocratische en burgerlijke kuurgasten, zich kwamen vermaken in het Belle Époque tijdens hun verblijf in de City of Waters. Vandaar ook de naam "Bobeline".
Het Kerst-Winterpakket 2020 van WBF - Goliath Winter - Sarazen de Noël - St-Feuillien Cuvée de Noël - Broers Winter Barley Wine - Préaris Winter Smoke
Het Kerst-Winterpakket 2020 van WBF
Goliath Winter (7,0%Alc.Vol.) Brasseriedes Géants(Brasserie des Légendes)
Amberkleurig tot Bruin bier met gebroken witte schuimkraag
Aroma van gebrande mout Koffietoets Tintje fruitigheid
Eerste smaak van gebrande mout Bitterheid komt boven Karamel Koffietoets Prikje hoppigheid
Lichtzoete afdronk Een licht Kerstbier dat vrede op aarde brengt
Sarazen de Noël (9,0% Alc.Vol.) BrasserieDeseveaux– Boussu
Roestkleurig bier met een fijne witte schuimkraag
Kruidige prikken tikje karamel Zoetje
De eerste slokken zijn zoet Gevolgd door een kruidige lichte bitterheid Rozijnen komen naar boven Tikje honing Karameltoets frisse zure Rode bessen Droge afdronk
Een lekker Kerstbier van een van mijn favoriete Waalse brouwerijen
St-Feuillien Cuvée de Noël (9,0% Alc.Vol.) BrasserieSt.Feuillien- Le Roeulx
Robijnkleurig bier met witte schuimkraag
Aroma van zoethout moutige Kruidige prikjes Ook wat donker fruit komt even naar buisten
De aanzet is fruitig (rode bessen) Moutig Karamel Een lichte pittige bitterheid Mooi in balans Ook in de smaak een beperkte kruidigheid. Lekker Kerstklassieker waar ik van genoten heb
Licht donker koperkleurig bier met een witte fijne schuimkraag
Muffe geur van gedroogd fruit Zoet Nootachtig Karamel
Zoete aanzet Lichte lekkere bitterheid komt boven Ook een tikje fruitigheid is te smaken Karameltoetsen Lichte alcoholwarmte Evenwichtig Bittere toetsen brengen afwisseling Licht zoete afdronk Lekkere gerst wijn die vlot degusteert ondanks 11,5%
Moutige neus Zuurtje Balsamico Donker fruit (Pruimpjes)
De eerste slokken zijn licht zurig Balsamico Een zoete toets van donker fruit Een beetje aards Ook een lichte zuurtoets komt boven en neemt de smaak over Lichtbitter hopprikken Droge bittere afdronk Pittig bier
Licht amberkleurig bier met witte fijne schuimkraag
Kruidige neus Gist
Aanzet is lichtbitter tot bitter Een zurig trekje volgt Daarna wrang hoppig Peper De fruitigheid wordt opgeslorpt Droge bittere afdronk Lichtzure nasmaak Een interessant bier die mij ligt ondanks de soms rauwe wrangheid die het heeft.
Donkerbruin tot zwart bier met een beige schuimkraag
Aroma van Mout en karameltoetsen Gedroogd fruit Rozijntjes
De smaak is zoet Karamel Ook hier de smaak van droog fruit Pruimpjes Dadels Een tikje hout Alcoholwarmte Een lichte bitterheid in de achtergrond In balans Zoete afdronk Een lekkere Nederlandse klassieker
Licht blond ietwat wazig bier met een romige witte schuimkraag
De neus ruikt moutige geuren Tikje fruit Lichte hoppigheid
Licht bittere aanzet Moutige prikken Verfrissend van smaak Smaak van een jeneverbes komt eventjes piepen De bitterheid houd aan wat dit bier sterk ten goed komt Evenwichtig Bittere afdronk Ook in de nasmaak is er enige bitterheid te proeven Een verfrissend bier
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens. Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 82 - 3 Mons Bio - Bar Belge - 39 Bloed Broeder - Grailee’s - Netebuk Original
Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 82
3 Monts Bio (6,5%Alc.Vol) Brasserie3 Monts– Saint Sylvestre in Saint Sylvestre Cappel,
Blond geel helder bier met een witte fijne schuimkraag
Moutige Neus Licht granig Tikje fruitig
De aanzet is vrij moutig Zoete tonen Tikje kruidigheid van koriander Lichte bitterheid die zich beetje voor beetje opwerkt maar zich niet opdringt Evenwichtig Zoete afdronk Een biologisch bier die vlot degusteert
Bar Belge (6,0% Alc.Vol.) BrouwerijStil Ende(Brugge) Gebrouwen bijEutropius(Menen)
Amberkleurig bier met romige lichte gebroken witte schuimkraag
De eerste aroma’s zijn kruidig Peper in de neus
Ook de eerste slokken zijn kruidig Bittere toetsen Droog Tikje anijs Ook een koriander prik Hoppig Scherp van smaak Droge afdronk Een lekker bier Voor de echte bierliefhebbers
Won een bronzen medaille op de World Beer Awards
Kompaan 39 Bloed Broeder (9,1% Alc.Vol.) BrouwerijKompaan– Den Haag (NL)
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag
Krachtige aroma’s van koffie/Cacao Karamel, geroosterde mout
De smaak maakt mij blij Complex Zoetheid witte chocolade Soms rokerig Tikje warme alcohol van Porto Gemiddelde bitterheid Balans is ok Zoete afdronk Lekker zetelbier
Blond bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt
De neus ruikt kruidnagel Tikje peper
Het begin heeft grassige toetsen Gevolgd door een zoetigheid Floraal Hoppig In de nasmaak wel een mooi bittertje Lekker voor maar 4,0% Bier ideaal voor een babyborrel!
Netebuk Original (6,0%Alc.Vol.) BrouwerijGulden Spoor - Gullegem
Koperachtig bier met witte schuimkraag
Licht aroma van geroosterde mout Gist Fruitige toetsen
De aanzet is lichtzoet Honingtoetsje Fruitigheid van appeltjes Volmondig Lichte kruidige bitterheid Evenwichtig Een mooie bitterheid in de afdronk Nog een Netebukje? Ewel ja….
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
De eerste slokken zijn aangenaam Zoet Fruitig En een mooie bitterheid die erdoorheen walst Mooi in balans Fruitige afdronk
65 Drunken Sailor (7,5%Alc.Vol) geproefd werd gelanceerd in 2019 in café ‘Tribunaal’, het enige nog bestaand bruin café in de binnenstad van Bilzen. Het bier verwijst naar Jazz Bilzen, de moeder van alle festivals in ons land dat zeventien jaar lang in het centrum van Bilzen doorging. Op de eerste editie van Jazz Bilzen in 1965 trad Ferre Grignard, de ondertussen overleden zanger uit Antwerpen, op. Het bier is een eerbetoon aan hem..
De ‘65 Drunken Sailor werd op 10.000 liter gebrouwen door Hendrick Hanssen, die brouwmeester is bij Ter Dolen. Hij is trouwens van Bilzen. Met dank aan Geroen Vansteenbrugge
Tripel Oude statie (7,5% Alc.Vol.) MicrobrouwerijStanium – Beveren
Amberkleurig bier licht wazig met een witte schuimkraag
De neus ruikt een zacht zoet aroma Lichte hoppige toetsen Petitte Beure koekje prik Moutig
De eerste slok is moutzoet Gevolgd door een fijne bitterheid Licht hoppig Fruitige toetsen van banaan Goed in balans Nu en dan een licht zoetje Bittere afdronk en nasmaak Maar de voortdurende aanwezigheid van bittere hoppige toetsen maken van dit bier een voortreffelijke tripel
Cafébaas Hendrik De Jonghe wilde voor zijn nieuw bier het niet zoveelste etikette bier. Het moest een unieke creatie zijn! Hij ging aankloppen bij brouwerij Stanium een brouwerij die opgericht is in 2016 en die brouwt op maat van de klant.
Samen met Bart Van Overmeiren, Jurgen Van Steenberg en Bjorn Claeye proefde hij enkele proefbrouwsels. Uiteindelijk viel hun voorkeur op een tripel van 7.5%. Het bier viel in de smaak en in geen tijd was het bier uitverkocht! De vrouw van Hendrik maakt het logo van de tripel, een gestileerd treinspoor. Voorlopig is de tripel (Ou)de Statie enkel verkrijgbaar in het café zelf.
Aroma’s van granen, Fruit (perzik) lichte kruiden Tikje karamel
Zoete smaak in de aanzet Suiker Fruitigheid komt boven Banaan in de smaak Prik honing Fruitige afdronk met een lichte bitterheid Verfrissende tripel Die nog beter smaakt aan het meer van Genval!
Onze 23ste Dinsdagnamiddagproeverij tussen twee lockdowns door bestond eigenlijk uit twee uitersten! We konden bijna als eersten de nieuwe trappist Rochefort Triple Extra proeven. Naast deze op weg zijnde klassieker proefden we nog drie bieren van een microbrouwerij! De bieren werden zoals altijd aangebracht door voordrachtgever en bierdeskundige Geroen Vansteenbrugge!
Waarom op dinsdagnamiddag vragen jullie af?
Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Rochefort Triple Extra
Het eerste bier dat we deze namiddag proefden was het nieuwe bier van Trappistenbrouwerij Rochefort. Ditmaal geen bruin maar een nieuwe blonde variëteit. De bierwereld werd ermee verrast vooral omdat het maar liefst 65 jaar geleden is dat de trappisten van Rochefort nog met een bier voor de dag kwamen. Dat dit bier voor de bierproevers een prioriteit was om het als eerste in bezit te hebben was te voorzien. Geroen was er als de kippen bij en reed speciaal een 50km ver om het samen met mij te kunnen proeven? Waarom een nieuw bier was dit echt wel nodig voor deze Trappistenbrouwerij? Eigenlijk niet want hun inkomsten op hun bruine bieren waren voldoende voor het levensonderhoud. Maar achter de muren was er toch heel veel goesting om een blond bier te brouwen. In hun archieven vonden ze dat ze 100jaar terug een blond sterk bier brouwden. Die verjaardag was een mooie aanleiding om dit nu ook te doen. Uit zeventien proefbrouwsels kozen ze uiteindelijk voor dit blonde bier van 8,1% Alc.Vol. En wij er maar van genieten… op een dinsdag dan nog!
Wazig goudblond bier met een witte romige schuimkraag
Een fruitig aroma verwend de neus Tikje steenfruit
De eerste smaak is fruitig Net zoals het aroma laat perzik zich hier gelden Ook een prikje banaan komt naar voren Koriander zachte broodtoets mooi uitgebalanceerd Lichte alcohol prik Bittere afdronk Een fruitige bitterheid blijft hangen. Net zoals de andere Rochefortpareltjes is het een klassebier!
Opgelet! Wij hadden het geluk om het bier van de eerste batch te proeven. Naar het schijnt zou de volgende batches een andere smaak hebben!
Microbrouwerij 't Atelier.
Mathias Vanoverschelde is de stichter van de Microbrouwerij ’t Atelier Net zoals zo veel andere brouwerijen ontstond dit bedrijf uit een uit de hand gelopen hobby.
Mathias was als jonge kerel geboeid door de grote variatie aan aroma’s, smaken dat de Belgische biercultuur te bieden had.
Toen besefte hij dat hij als brouwer door het leven wil gaan. In 2013 is Mathias beginnen brouwen bij een industriële brouwerij. Hij kocht met het geld dat hij verdiende zijn eerste bouwinstallatie van 20 liter. Zo kon hij al zijn eerste biertjes brouwen. In 2018 besloot hij zijn eerste biertje op de markt te brengen onder de naam van 'Microbrouwerij 't Atelier.' Zijn eerste drie vaste bieren: Alier (tripel), Aldaar (quadrupel) en Alhunter (IPA) worden hieronder besproken. Hij brouwt ook voor derden Het unieke aan zijn brouwsels is dat hij ervoor kiest om op een beperkte schaal te brouwen, Kwaliteit zal voor hem altijd primeren boven kwantiteit. Geen gedoe met kleur-, smaak- of zoetstoffen, bewaarmiddelen, chemicaliën,... enkel de pure smaak van de kwaliteitsvolle grondstoffen, gecombineerd met liefde en passie voor het vak.
Blond wazig bier met romige schuimkraag Mooie koolzuurdoorstroming
Kruidige neus Tijm
Lichtbittere aanzet Moutig Tikje fruitig Bananeprik Ananastoetsje In balans Bittertje op het einde Lichtbittere nasmaak Smaakvol bier van slechts 5% Als.Vol. maar geen IPA voor mij
Alier Tripel (8,5% Alc.Vol.)
Donker amberkleurig bier met fijne witte schuimkraag
Bloemig aroma
Zoete aanzet Kruidig (koriander) Karamel Peperprik Fruitigheid (perzik) komt naar boven piepen Alcoholwarmte Hopbitterheid op het einde Niet slecht
Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 81 - Bière du Corbeau - Export Vandamme - Gouden Gans - Kerel Biere de Garde - Martha Brown eyes
Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 81
Bière du Corbeau (9,0% Alc.Vol.) BrouwerijRoman- Mater
Helder goudgeel bier met een middelgrote witte schuimkraag.
Het aroma is gistig Moutig Lichte kruiden Geel fruit
De eerste slokjes zijn zoet Een lichte aardse bitterheid Fruitig Aanhoudende kruidigheid Lichte alcoholwarmte Droge fruitige afdronk Niet slecht Kwam volledig tot zijn recht in het gezellige café ‘Het Mysterie’ in Poperinge
De eerste slokken zijn zoet Een lichte fruitigheid komt boven Perzik Zacht bittere toetsen laten zich smaken Voldoende evenwicht Zachte body (Mocht iets meer zijn) Een goed gebrouwen bier maar ook niet meer!
Kerel Biere de Garde (7,0% Alc.Vol.) VBDCK- Brouwerij - Tielrode
Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag
De neus ruikt geroosterde mout Lichte zoetheid van karamel Tikje fruit
Een bitterzoete aanzet Moutigheid speelt de hoofdrol Zacht lichte hopbitterheid Goed uitgebalanceerd Lekker maar niet het beste bier van de brouwerij!
Het aroma laat ons een zoete geur ruiken Een tikje fruitig Moutig Chocolade toets Een prikje alcohol
De eerste slokken zijn zoet suikerprik Nu en dan een heel licht zuurtje Gebrande smaak
Tikje peperkoek
Chocolade
lichte alcohol warmte Zoete likeursmaak Mooi in balans Zoetbittere afdronk Prachtig bier om te genieten bij de gelijknamige film uit 1997
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Eerste slokken zijn licht bitter Hard Fruitigheid komt naar boven Enige kruidigheid neemt de bovenhand Bitterheid in de achtergrond Alcoholwarmte laat zich opmerken Licht bittere afdronk Een tripel zoals er veel zijni Slecht? Nee, lekker? Kan beter
Zoals elke brouwerij van start gaat is het bij de vrienden van Stekene niet anders.Chris De Bruyne, Bert Van Hooste en Peter Van Severen zijn kameraden die op café al plannen koesterden om een eigen brouwerij op te starten.Hetgeen ze normaal dronken was niet slecht maar ze misten een bier die hen achterover doet vallen.Ze volgden cursussen en de raad van enkele brouwers.
Hun proefbrouwsels waren door vrienden en familieleden geprezen en ja zelfs hun eigen vrouwen waren enthousiast. Ze raden hun mannen zelfs aan om een brouwerij op te starten! Alle onderdelen in de microbrouwerij werden eigenhandig gebouwd. Ze bouwden de ketels zelf en timmerden ze de gistkamer. Dan installeerden ze de nodige meetapparatuur. Dat heeft hen een jaar tijd gekost. Ze zijn dan ook bijzonder fier om de brouwerij succesvol van start te laten gaan.”
Intussen hebben ze al vier bieren uitgebracht. Ze zijn begonnen met de bovenstaande 4KNT Daarna volgden al snel de Carré C, het bruin bier Square B en het pils bier Penta. Zeg nu zelf! KNT4 : Knappe gasten Nooit Thuis, 4 of a kind, ….? Met dank aan vriend Geroen Vansteenbrugge voor het bier
Keun Tripel Saison 7,5% Alc.Vol MicrobrouwerijKeun– Ronse
Blond licht wazig bier met een fijne witte schuimkraag
Heerlijk aroma van fruit en gist Abrikoos Moutig
De eerste slokken zijn licht bitter moutig Grassig Droog Harde smaak Kruidig Over de ganse lijn een hopbitterheid Licht bittere afdronk Een karaktervolle tripel
‘Ronse’ koningin van de Vlaamse Ardennen is niet alleen gekend als de stad van de Ronde van Vlaanderen maar bierliefhebbers kennen deze groene faciliteitengemeente ook als thuishaven van Microbrouwerij Keun. De brouwerij is al actief sedert 2016. Hij brouwt gelimiteerde bieren op kleine schaal. Voor zijn basisbieren doet hij een beroep op brouwerij De Graal van Wim in Brakel.
In de brouwerij doet Gert alles zelf: hij plant en oogst zijn hop in zijn tuin, zoekt naar nieuwe recepten, brouwt en vult de flessen, zet er een kroonkurk op, labelt met een zelf ontworpen etiket, laat alles op fles gisten en drie maanden later is het bier klaar. De brouwerij heeft een eigen hopveld met elf verschillende hopsoorten. Er groeien Britse, Duitse, Amerikaanse maar ook enkele zeldzame Belgische hopvariëteiten. De hop die in Ronse gekweekt wordt, smaakt anders dan elders door de specifieke grondsamenstelling. Daardoor geeft hop zogenaamd “terroir” aan het bier en zo krijg je volledig unieke producten. Het hopveld maakt het mogelijk om bijna volledig met hop van eigen kweek te brouwen.
Moutige aanzet Licht bittertje Daarna zoet Fruitig Zoete afdronk Smaak komt sterk naar voor Misschien ietsje vervelend! Maar wie ben ik?
‘Onze Henri’ is een eerbetoon aan de grootvader van Rik Vanblaere en Patrick Decock. Samen met Bert Soete runnen zij de Roeselaarse brouwerij ‘Zwaan9’ uit.
Bezoek aan Brouwerij Deca - Vleteren Alt - Vleteren Alt - Antiek Blond - Sir. Grasshopper
Bezoek aan Brouwerij Deca
De brouwkuip de trots van de brouwerij valt onmiddellijk op bij het binnen komen
Het was al een lange tijd geleden (eigenlijk veel te lang) dat ik nog Brouwerij Deca bezocht had. Ik denk dat het op 15 februari 2008 moest geweest zijn op de open brouwdag van de Struise Brouwers die er hun Black Albert brouwden. Ik was er met mijn biervriend Carl Kins. Ook de Franstalige TV RTBF was toen aanwezig. Na 12 jaar was ik er nu tussen twee 'lockdowns' in, samen met Annemie Declerck en Edwin Ghequire. De brouwerij heeft ondertussen een geweldige metamorfose ondergaan (zie foto's).
Brouwerij Decaestecker, kortweg Deca, werd gesticht tussen 1880 en 1890. Georges Christiaens was de vierde generatie in de brouwerij. In 1980 had hij de voormalige brouwerij Decaestecker in Woesten overgenomen. Samen met zijn zoon Nicolas runden ze de zaak sinds 1991 en maakten ze van Deca een brouwerij van aanzien en rendabiliteit. Na de dood van zijn vader probeerde Nicolas het zware verlies te boven te komen. Hij deed de brouwerij weer herleven en er kwamen meer en meer gastbrouwers die hun bieren er lieten brouwen. Sommige brouwden er zelf hun gerstenat. Deca Service was in de streek ook gekend als drankcentrale. Maar daar wou Nicolas verandering inbrengen. Samen met zijn echtgenote Katrien waarmee hij in 2018 huwde en vijf medewerkers runt hij nu de brouwerij, de biershop en de gezellige degustatieruimte die er aan verbonden is.
Al hun bieren zijn van hoge gisting. Bij bieren van hoge gisting leven de gistcellen tussen 20 tot maximum 30 graden. In hun kelder gebruiken ze nog koperen gistvaten uit 1920. De bieren laten ze een maand rusten, zodat het bier helder en rijp wordt. De nagisting gebeurt in de fles. Ze zijn begonnen met zes inoxkuipen. Nu zitten ze aan 29 kuipen. De bieren worden hier gebotteld in onze volledig automatische bottelarij. Na het bottelen blijven de flessen één week tot 10 dagen in een warme cel voor nagisting. Het proces brouwen tot drinkbaar bier duurt om en bij twee maanden.”
Gerijpt in eiken vaten
Naast de 29 inoxkuipen worden enkele bieren ook gerijpt in eiken vaten. Hun Bruin Vleteren met Porto en Blond Vleteren met whisky rusten hier minimaal één jaar voor de smaak. In de toekomst gaan ze hun kelder uitbreiden. Er zullen meer extra eiken vaten komen want daar is er ook echt heel veel vraag naar.
Zij brouwen zeven eigen bieren: De Antiekbieren : Blonde Super 5 Ale en Antiek Blonde 8%, en de Vleterenbieren: Vleteren Bruin 8° Port Barrel, Vleteren Blond 12° en Vleteren Bruin 12° Port Bruin en de Vleteren Alt 8° en Georges IV als eerbetoon aan Nicolas overleden vader.
Naast hun eigen bieren brouwen ze ook bier voor een 15-tal brouwerijen. Per jaar brouwen ze 5.000 hectoliter, waarvan de helft hun eigen bieren zijn.”
De gezellige degustatieruimte
Nostalgie
Zaakvoerder Nicolas Christiaens
Elke zaterdag van 13 tot 18 uur kun je de bieren van de brouwerij uitgebreiddegusterenin de degustatieruimte. Op afspraak is er dan ook gratis een kleine rondleiding door de brouwerij. Groepen (vanaf 10 personen) kunnen een brouwerijbezoek reserveren. Rekening houden met de huidige Coronatoestanden!
Vleteren Alt (12,0% Alc.Vol.)
Donkerbruin bier met een fijne beige schuimkraag
Zoet zwoel aroma Gekonfijt fruit - Honing Alcoholwarmte
De aanzet is veelbelovend Romige geroosterde mout Pruimpjes en rozijnen Portotoetsen Alcohol Volle body In balans Zoete afdronk Vloeit lang uit Een zetelbier om U tegen te zeggen!
Antiek Blond (8,0% Alc.Vol.)
Goudblond bier met een fijne witte schuimkraag
Moutig Zoete neus Klein tikje karamel Fruitige prikken Bloemig
De aanzet is zoet Moutig Honing Een lichte alcoholwarmte In balans Degusteert vlot Achteraf komt er een matige hopbitterheid boven Mocht voor mij ietsje bitterder zijn Maar het blijft een lekkere klassieker
Deca Sir. Grasshopper (6,5%Alc.Vol.)
Goudkleurig bier met een kleine witte schuimkraag
De neus ruikt hoppig Fruitig Grapefruit Hars
De eerste slokken zijn vrij bitter Grapefruit prikken zitten ook in de smaak Droog Bittere afdronk Eenrichtingsverkeer Een tussendoortje van brouwer Jeroen.
Onmiddellijk gevolgd door een rookprik Die blijft hangen Mooi in balans Hoppig
Lichte bitterheid Rokerige afdronk
Toen we nog jong waren gingen we met enkele leden van de Fotoclub ‘Groeninghe’ elke dinsdagavond een lekkere spaghetti eten in het bekende café ‘Petit Paris’ gelegen aan de veemarkt in Kortrijk. Het eetcafé sloot in 2006, daags voor Kerstmis, omdat het gebouw zoals zoveel andere weg moest voor het winkelcentrum K. Petit Paris nam in april 2007 een nieuwe start op de hoek van de Rijselsestraat en het Sint-Michielsplein. De zaak werd op beide plaatsen opengehouden door Claude Dezitter. Claude overleed jammer genoeg 6 jaar geleden en om deze bekende sympathieke caféuitbater te eren werd onlangs een nieuw aperitiefbier Claudette gelanceerd. Een blond bier met een licht bittere afdronk en slechts 4,5 procent alcohol, dat wordt gebouwen door Eutropius in Menen. De vrouw op het label, die Claudette voorstelt, heeft een bril op haar voorhoofd. Ook dat verwijst naar Claude Dezitter, want hij zette zijn bril altijd op zijn voorhoofd.
In het bier werd Saltverk's Birch Smoked Salt toegevoegd, een IJslands met de hand geoogst duurzaam zeezout dat al meer dan 24 uur boven IJslandse berk wordt gerookt. Het zorgt voor een extra peaty hint, een fluwelen smaak en een lichte bittere afwerking!
Wazig blond bier met een witte schuimkraag Mooie koolzuurdoorstroming Matige brett in de neus
De aanzet is aangenaam bitter tikje fenolisch! Fris Een tikje beperkte wilde smaak muffig Niet zuur De bitterheid blijft aanhouden Droge afdronk Lekker maar eentje is genoeg
Funky Brett, de nieuwste toevoeging aan het Lefebvre-assortiment, is precies het resultaat van het “unplugged” -project. "Het combineert de vurigheid van onze jeugd met de erfenis van onze tradities en bewijst dat lokale en exotische ingrediënten hand in hand kunnen gaan."
't IJ van de Duvel (6,7% Alc.Vol.) Gebrouwen bijDuvel– Breendonk- Puurs ism brouwerij't IJ - Amsterdam
Licht wazig goudkleurig bier met witte dunne schuimkraag.
Bloemig Citrusaroma Tikje kruidigheid Tikje diacetyl in de neus
Zoete toetsen Licht hoppig Cytrus Kruidige tonen in de achtergrond Licht hoppige en fruitige droge afdronk Niet echt een IPA Maar een bier dat zich toch lekker en vlot laat drinken! En dit is toch de bedoeling!
In de microbrouwerij van Duvel-Moortgat werd samen met hun Nederlandse collega’s uit Amsterdam een nieuw bier gebrouwen! Na het succes van hun vorige bier in 2017 sloegen ze terug de roerstokken bij elkaar. ’t IJ van de Duvel werd geboren. Een fruitig bier met verschillende zachte hoparoma’s Dit speciaalbier van de Lage Landen combineert perfect het Duvels karakter met Amsterdams lef. ’t IJ van de Duivel lag midden mei 2020 in de rekken van de warenhuizen
Wazig amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag
De neus ruikt citrus Limoen
Tikje karamel in de aanzet Fruitigheid (citrus) Ietsje hoppigheid Allemaal mooi verdeeld Licht bittere afdronk Evenwichtig Droog Een prachtig aangenaam bier met weinig alcohol! Lekkere session IPA
Na een succesvolle pop-up en een crowdfunding waarbij bijna twintigduizend euro werd opgehaald openden in 2019 de Kompanen Bart Struyf, Kevin Thys, Tom Van der Veken en Tom Wuyts de Hoogmis in de Strijdersstraat van Edegem.
Het pronkstuk is hun microbrouwerij waar ze de gekende bieren Jour De Fête, Bittere Bloemen, Hoogheid en Winter Black Pudding van hun Vleesmeester Brewery zullen brouwen. Daarvoor hebben ze zware leidingen moeten aanleggen en beton moeten gieten. Voordien maakten ze hun bieren in een keukentje in pannen en potten.
In de brouwerij staan vier gisttanken waarin samen tweeduizend liter bier kan rusten om later op vat of fles gestoken te worden. Ze blijven de stijl van hun pop-up behouden. Het bier blijft centraal staan, maar ook hun podium voor nieuwe en gevestigde artiesten.
Nieuw is dat de vier kompanen versterking krijgen van Philippe Geubels. Bart speelde nog gitaar voor de komiek en leerde hem goed kennen in Boechout via Vleesmeester Brewery. “Hij geloofde van bij de start in ons idee en besloot nu ook om partner te worden. Hij kan hun helpen om hun comedy-programma uit te werken.”
Valeir Extra ( 6,5% Alc.Vol.) BrouwerijContreras - Gavere
Goudkleurig licht wazig oranje bier met een romige witte schuimkraag.
De neus bied ons een lichte fruitigheid Tikje mango Bloemig Tikje bitterheid
De smaak is lekker moutig Licht zoet Een mooie bitterheid vult de mond tikje fruitigheid Mango en grapefruit
Evenwichtig
Een IPA zou ik het niet noemen maar toch gaat het die richting uit! Kortom een goed gebrouwen bier die mij kan bekoren!
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
De aanzet is moutig Ook hier verschillende smaken die elkaar goed aanvullen Fruitig Soms een wijnprikkel Hoppig Tikje brett Alcoholwarmte Lichte zurigheid komt naar boven Hoppige afdronk Lekkere maar o zo complexe tripel
Goudkleurig bier met een mooie romige witte schuimkraag
Een aroma van zoete sinaasappel komt naar boven Koriander Tikje citrus
De smaak is zoet Granig Fruitig honing? De alcohol is goed verborgen en gedoseerd mooi in evenwicht Zachte vlotte afdronk Een lekker mondgevoel Heerlijke tripel die me altijd kan bekoren!
De neus ruikt aangenaam fruitig. een beetje bloemig Moutig parfum.
Ook de smaak is moutig Prikken van Perziken en abrikozen komen naar boven. Een beetje karamel. Op de achtergrond is een lichte kruidige bitterheid waarneembaar. Licht hoppig alcoholwarmte Droge lange afdronk. Een genietbare tripel.
Zoete aanzet Gedroogd fruit Zacht en mals Afwisselend met zachte hoppigheid Tikje kruidigheid Perfect in balans Lange licht kruidige afdronk Typisch Belgisch!
Goudkleurig wazig bier met een witte volle schuimkraag.
Het aroma is gistig en bloemig Licht kruidig Koriander
Moutige aanzet Zoete fruitige prikken van abrikoos tikje bitterheid Mooi in balans Aangenaam in de mond Licht fruitige afdronk Weinig alcohol lekkere trappist
Dead Man's Hand (10,0%Alc.Vol.) Brouwerij HetNest – Turnhout
Donkerbruin tot zwart bier met een romige beige volle schuimkraag
Het aroma bied ons chocolade Geroosterde mout Rozijntjes Tikje alcohol
De smaak zet de geuren verder Geroosterde mout Chocolade Koffietoetsen Rozijntjes De bitterheid lost zich op in een prik alcohol Evenwichtig Zoete afdronk Heerlijk bier
De eerste slokken zijn lichtbitter Moutig Hoppe breekt door en blijft aanhouden Tikje fruitigheid Mango De smaak houd aan Evenwichtig Droge bittere afdronk Een fris biertje van slechts 3,3% Chapeau!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
ik meld onze bevindingen op deze blog onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Voor onze 23ste proeverij bracht Geroen 3 bieren mee van deDecumbrouwerij uit Tienen
Decum is de latijnse naam voor “met Tienen” verwijzend naar de suikerstad Tienen waar de drie brouwers Ben, Daniel en Dirk afkomstig zijn. Hun proefbrouwerij staat in Mollem. Ze willen in hun proefbrouwerij zoals veel andere brouwers perfecte en originele bieren creëren die door de Tiense bevolking en diverse bierliefhebbers geapprecieerd worden. Hun bieren worden in grote hoeveelheid in een andere brouwerij gebrouwen.
Decum 6 - OUR DAILY BREAD (6,0%Alc.Vol.)
Goudblond bier met een fijne witte schuimkraag Mooie koolzuurpareling
Aroma is moutig Lichte kruidigheid Fruitige toets van sinaas
Lichtzurige aanzet Een florale toets verrast onze smaakpapillen Tarweprik Aromahop komt boven Tikje Kruidigheid Redelijk in evenwicht Smaakt naar witbier Een bier die best te genieten valt op warme dagen
Brussels Beer Challenge 2018 | Certificate of Excellence
Decum 9 TRIPEL GOLD (9,1%Alc.Vol.)
Donker amberkleurig bier schuimkraag met witte schuimkraag
Moutig aroma met zoete toetsen van karamel Enige fruitigheid (sinaas)
De eerste slokjes zijn bitter Volmondig Alcoholwarmte vult de mond Fruitige prikken De hopbitterheid blijft aanhouden Fruitige afdronk Stevige tripel met ietsje te weinig afwisseling in de smaak
Decum 10 WHISKY INFUSED (10,2%Alc.Vol.)
Donkerbruin tot bijna zwart bier met romige lichtbruine schuimkraag
Zoet aroma van chocolat Café latte geurtje Vanilletoets
De aanzet is zoet Gebrande mout Romig Koffietoets Vanille Alcoholnota’s van Whisky De bitterheid blijft mooi stabiel Evenwichtig Lekker bier
Tripels 18 – Boerinneken - Bush Tripel - Chimay Tripel
Tripels 18 – Boerinneken - Bush Tripel - Chimay Tripel
Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen. Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk? Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop. De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen. Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje! Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven. Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Licht wazig amberkleurig bier met een witte schuimkraag
De neus is vrij moutig Fruitig (Perzik) Tonen van gist
De smaak is intens Zoete fruitige smaak Lichte hoppige prikken Warm alcoholisch Evenwichtig Afdronk bevat zoet tonen van mout Een lekkere tripel met voldoende alcohol in de mond!
Het bier wordt gebrouwen voor Verstraeten H&S te Beveren (Oost-Vlaanderen)
Oorspronkelijk werd het bier gebrouwen in opdracht van Den Ouden Advokaat, maar sinds 2013 werd het overgenomen door de huidige bierfirma. Het bier wordt naast België en Nederland geëxporteerd naar Spanje, Engeland en Laos.(Bron Wikipedia)
Bush Triple ( 10,5% Alc.Vol.) BrasserieDubuisson– Pippaix
Goudblond helder bier met een witte romige schuimkraag.
Een lekker aroma van fruit doet de neus open bloeien Perzik en banaan spelen er de hoofdrol Karamelleprik Een licht snuifje alcohol laat ons weten dat we met een kanjer te doen hebben.
Zoete aanzet Honingtoets karamel Lichte bitterheid Fruitige prikken van banaan Mooi in balans De afdronk is alcoholisch Redelijke klepper Een zetelbiertripel
Ik proefde in de jaren 60 voor het eerst een bush bier in Café ”De Ronde van Vlaanderen” in Bellegem bij Kortrijk! Het café werd uitgebaat door de indertijd bekende wielrenner Germain Derycke. Het was de enige plaats in de streek tussen Kortrijk en Doornik die dit bier serveerde! Het eerste Bush-bier werd al in 1933 gebrouwen en dit volgens Engelse traditie. Vandaar ook de naam Bush Beer. Dit is een vertaling van Bière Dubuisson: “buisson” is het Frans voor struik of “bush”.(Wikipedia) De Bush Tripel is gelanceerd in 2008. Hij werd indertijd Bush Blonde genoemd. N.a.v. hun 250ste verjaardag veranderde Dubuisson het Bush-gamma met een nieuwe naam en look.
De smaak en het aroma beleven hetzelfde, maar de naam ‘Triple’ stond beter voor dit krachtige bier! Nog bij vertellen dat brouwerij Dubuisson de oudste brouwerij van Wallonië is.
Strogeel licht wazig bier met een romige witte schuimkraag en een mooie sprankeling.
In de neus komen fruitige tonen van perzik naar boven Zoete prikken Lichte kruidigheid
De smaak zet het goed gevoel verder Sprankelende smaken van geel fruit Ook een lichte toets van kruidnagel Ook een lichte zoetigheid van karamel Opkomende hopbitterheid Evenwichtig Een tikje alcoholwarmte Frisse droge afdronk Lekkere tripel
Hij werd ontwikkeld door Père Théodore in de late jaren zestig. Deze tripel werd in 1986 bekend onder de naam Cinq Cents en was verkrijgbaar in 75cl flessen. In 1996 werd het bier omgedoopt tot Witte Chimay (Chimay Blanche) Hij is de benjamin van de brouwerij en is het enige trappistenbier die op vat aangeboden wordt!
Zie ook http://blog.seniorennet.be/bierblog/zoeken.php