Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    01-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 27 - Cesar Tripel - Dunekeun Tripel - Everzwijn Tripel



    Tripels 27


    Cesar Tripel - Dunekeun Tripel - Everzwijn Tripel








    Cesar Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde







    Goudkleurige tripel met een witte romige schuimkraag


    Zoete mout in de neus
    Fruitig aroma van perzik-Banaan
    vanille

    Moutige smaak
    Fruitige slokken van citrus
    Perzik – vleugje banaan
    Suiker
    Lichte bitterheid
    Lichtzurig maar vooral fruitige afdronk
    Gewone allemans tripel









    Dunekeun Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    De Kustbrouwerij – Middelkerke

    Gebrouwen bij Deca Service (Woesten)






    Amberkleurig bier met witte schuimkraag


    Lekker moutig aroma
    Licht kruidig
    Houtaroma

    Aanzet is ietsje zoet
    Maar na enkele slokken komt er een mooie bitterheid naar boven.
    Licht kruidig en ietsje fruitig
    Lichte hoppigheid
    Voldoende in evenwicht
    Het gebruik van appelhout speelt mee in de smaakvorming
    Heerlijke vlot drinkende tripel

    Vroeger Dronkenput Tripel








    Everzwijn Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    De Veluwse Heidebrouwerij – Ede (NL)
    Gebrouwen bij Leroybeweries - Boezinge 




    Blond bier met mooie witte schuimkraag

    Fruitige neus
    Een kleine fruitkorf van abrikozen en banaan

    De eerste slokken zijn zoet
    Lichtmoutig
    granig
    Suiker
    Honing
    minieme kruidige bitterheid
    Evenwichtig
    Volle smaak
    Zoete afdronk
    Degusteert vlot
    Een middelmatige brave tripel.
    Niet slecht maar ook geen wow!




    Groeten
    William





    01-04-2021 om 11:35 geschreven door William Roelens


    27-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 89 - Chouffe Cherry Rouge - Hop Harvest - Kamiel - Minos De Landing - Netebuk Barrel Aged





    Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 89



    Chouffe Cherry Rouge - Hop Harvest - Kamiel - Minos De Landing - Netebuk Barrel Aged












    Chouffe Cherry Rouge (8,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Achouffe (Achouffe) – Duvel Moortgat (Breendonk)







    Donker rood bier met een romige beige schuimkraag


    Aroma van kersen
    Karamel
    Licht zurig
    Maar ook een zoet parfum

    Licht zurige aanzet
    Zoete toetsen
    Kersen
    Tikje karamel
    Evenwicht tussen zoet en zuur
    Lichtzure afdronk
    Voor de liefhebbers van fruitbieren.








    Hop Harvest 2020 (6,0% Alv.Vol.)
    Brouwerij De Ranke – Dottignies







    Goudblond wazig bier met een romige witte schuimkraag


    Het aroma is hoppig
    Gistig
    Tikje grassig

    De aanzet is redelijk bitter
    Hopbitter
    Ook een kruidigheid doorkruist de smaak
    Scherpe toetsen
    Helemaal in balans
    De afdronk is ook bitter
    Die blijft eventjes hangen
    Een lekkere harvest met een echte hopbitterheid!









    Kamiel (9,5% Alc.Vol.)
    Polygoon – Tongeren







    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag

    Zoet aroma
    Karameltoetsen
    Prik Vanille

    Zoete aanzet
    Moutige prikken
    Karamel toetsen
    Koriander
    Vanille komt opzetten
    Weinig bitterheid
    Lichte alcoholwarmte
    Zoete afdronk
    aangenaam om te degusteren!









    Minos De Landing (6,0% Alc.vol)
    Gebrouwen voor Brouwerij De Landing
    Gebrouwen door Brouwerij Deca





    Blond bier met fijne witte schuimkraag

    Fruitige neus

    Gistig
    Granig

     Licht bittere aanzet

    granig
    Kruidig
    Citroenmelise komt nogal piepen
     Lichte muntsmaak

    Hoppige toetsen
    Licht bittere afdronk

    Lekker dorstlessend fris bier










    Netebuk Barrel Aged (8,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Gulden Spoor – Gullegem




    Donkerbruin bier met een romige crèmekleurige schuimkraag

    Een aroma van zuur en zoet
    Balsamico prikjes
    Chocolade

    De aanzet is heerlijk zoet en afwisselend zuur

    Karamel
    toetsen van rode wijn
    Balsamico
    Houtachtige prikjes
    Warme alcohol prik komt nu en dan naar boven
    Voldoende balans
    Zoet-zure afdronk
    Een Gullegems bier om van te genieten.





    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William







    27-03-2021 om 11:15 geschreven door William Roelens


    25-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOPS MEET FRIENDS - UMAMI - JASS









    HOPS MEET FRIENDS


    Bart Dewulf is een geboren en getogen Poperingenaar. Zoals elke Keikop (bijnaam voor Poperingenaar) is hij opgegroeid tussen de hopvelden die Poperinge rijk is. De vele passages tussen de hopperanken en de verhalen die zijn grootouders vertelden zorgden voor de nodige inspiratie!

    Hij verhuisde naar Brugge en werkte er als sociotherapeut in het PC Sint-Amandus.
    Maar eenmaal van de Humulus lupulus geproefd te hebben kon hij het niet laten om creatief verder te doen met deze snelgroeiende plant.
    Hoe kun je het best innovatief omgaan met hop… door bier te brouwen dacht Bart. Zo begon hij te experimenteren met bierrecepten om unieke smaken te ontdekken.

    Een onderneming als hobbybrouwer opstarten, luisterend naar de naam ‘HOPS  MEET FRIENDS’ was een droom die werkelijkheid werd.

    “HOPS” staat voor ‘de hobbybrouwer zelf’ die hij is en de unieke smaken die hij ontdekt.
    “FRIENDS” voor de verrassingen in de fles en het vieren van bijzondere vriendschappen bij het samen genieten en degusteren van zijn bieren.

    Momenteel heeft hij 2 bieren UMAMI (blond), JASS (blond)


    In een select gezelschap en coronaproof proefde Annemie Declerck, Edwin Ghequire en mezelf zijn twee bieren.

     

    Recepten van Bart Dewulf uit Assebroek/Brugge

    De bieren worden gebrouwen bij Fort Lapin Brewery in Brugge











    UMAMI (blond) – 6,0%Alc.Vol.


    Een spontane ontmoeting tussen Phillip Vermeulen
    een gepassioneerd bio tomatenboer en Bart een creatieve hobbybrouwer maakt dit verhaal uniek.







    Licht wazig blond bier met een witte schuimkraag
    De neus ruikt een lichte hoppigheid
    Moutig
    Citrusprikken

    De aanzet is zoet
    gevolgd door een lichte bitterheid
    Ook is er nu en dan een licht zuurtje (citroenzeste) die opduikt
    Floraal
    Enige kruidigheid
    En toch is de smaak iets te veel eenrichtings verkeer
    Een zacht licht fruitig bier met iets te weinig koolzuur
    Zoete afdronk
    De smaak van de umamitomaat breekt niet echt door

    Het bier is wel een zomerse doordrinker met een aparte smaak
    die toch veel mensen zal aanspreken!







    Jass (blond) – 6,5%Alc.Vol.


    Reizen is voor velen een grote passie en ook daar kun je je biergewijs laten inspireren.
    Met als insteek "think out of the box" kwam dit bier tot stand.
    Jasmijnbloesems als partner in crime van hop.










    Sterk koolzuurhoudend wazig goudblond bier met witte schuimkop

    Bloemig aroma (Jasmijnbloemen?)
    Floraal
    Pompelmoes
    Koriander
    Moutig

    De aanzet is zoet
    Lichtgranig
    Florale smaken duiken op
    Ook een prikje vlierbes?
    Hints van citroen waarneembaar
    Zacht
    Mooi in balans
    Zoete afdronk
    Een vlotte lekkere doordrinker







    De etiketten zijn aan de hand van illustrator Pieter Vaneenooghe uit Assebroek





    www.hopsmeetfriends.be 

    Bart Dewulf

    Gulden-Peerdenstraat 119

    8310 Assebroek

    +32 (0)498 43 07 13






    Groeten
    William Roelens






    25-03-2021 om 14:54 geschreven door William Roelens


    20-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OMER Brut Nature







    OMER. Brut Nature







    12 jaar na de lancering van hun ‘OMER Traditional Blond’ kwam brouwerij Omer Vander Ghinste op 19 november 2020 midden in de Coronacrisis met dit uniek ‘Limited Edition’ bier op de markt.

    Het bier is ontstaan door Gery de oudste zoon van Omer Jean Vander Ghinste. 
    hij is inmiddels al de 5de generatie.
    Gery was al enkele jaren samen met zijn creatieve brouwers bezig om een volledig nieuw bier te brouwen. Het moest een uniek bier worden in de Belgische bierwereld, vernieuwend, maar toch met respect voor de traditie van Brouwerij Omer Vander Ghinste.













    Dit eenmalig, unieke brouwsel, met maar liefst 5 hopsoorten, en gebruik makend van dry hopping is een echt pareltje op brouwtechnisch vlak. Na de hoge gisting werd dit bier hergist met wilde gisten (Brett).
    Door het gebruik te maken van dry hopping met Belgische hop komt het fruitige en kruidige karakter van de 5 hopsoorten extra naar voor. Het resultaat is een droog, bitter bier met een fijne nasmaak.

    De verschillende gistingsstadia, hoge gisting en hergisting op fles met wilde gisten vereisten een brouwproces van minimum 8 weken.
    Dit unieke bier werd afgevuld op 40.000  75cl flessen waarvan er in een half uur tijd via hun webshop al 8000 verkocht werden.

    Woordvoerder Nicolas Degryse sprak van Tomorrowland toestanden!







    OMER. Brut Nature (7,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Omer Vander Ghinste – Bellegem


    Koperkleurig bier met een schuimende witte kraag

    Aroma van wilde gist
    Licht fruitig
    Muffig
    Tikje hopbitterheid

    Licht fruitige aanzet
    Broodprikken
    Zoete moutigheid
    Neigt soms naar Orval maar met een veel mindere bitterheid
    Zacht met een aardige hopsmaak
    Tikkeltje bitterheid komt soms naar boven
    Droge afdronk
    Lekker en Karaktervol





    Groeten
    William





    20-03-2021 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TRIPELS 26 - Kru – Tripel K – Sancti Adalberti Miraculum Novum Egmondse Tripel





    TRIPELS 26






    Kru – Tripel K – Sancti Adalberti Miraculum Novum Egmondse Tripel











    Kru (8,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Kru bv – Deinze





    Amberkleurig bier met witte schuimkraag


    Neus
    Moutig
    licht fruitig
    Abrikoos

    Eerste slokken zijn zoet
    Fruit (banaan- abrikoos)
    Koriander
    Karameltoets
    Lichte alcoholtoets

    Volmondig
    Lekker
    Lichte bitterheid
    Smaak en aroma vullen elkaar mooi aan
    Lichte alcoholwarmte
    Mooie tripel

    Met dank aan biervriend Geroen Vansteenbrugge









    Sancti Adalberti Miraculum Novum Egmondse Tripel (7,5 % Alc.Vol.)
    Brouwerij Egmond - Egmond a/d Hoef (NL)







    Amberkleurige lichtwazig bier met een romige schuimkraag


    Het aroma is een tikje aards
    Bloemig
    Fruitig (Banaan)

    De eerste slokken zijn lichtkruidig van smaak
    Fruitige toetsen van banaan
    Lichte bittere hop
    Kruidige prikken
    Smaken wisselen elkaar af
    Soms een beetje wrang
    In balans
    Nu en dan een lichte alcoholwarmte
    Lekkere pittige klassieke tripel









    Tripel K Blond (7,5 % Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Het Nest – Turnhout





    Goudblond bier met een romige witte schuimkraag

    Het aroma is moutzoet
    Enige hoppigheid

    De aanzet is zoet
    banaanprik
    Kruidigheid zorgt voor een aangenaam smaak
    Lichte hopbitterheid komt naar boven
    Floraal
    Koriander
    Voldoende evenwicht
    Fruitige afdronk
    Een aangename licht bittere nasmaak
    Lekkere biologische tripel die vlot degusteert





    Groeten

    William






    13-03-2021 om 10:08 geschreven door William Roelens


    05-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Online Bierproeverij van uit het HOPmuseum - Grimor Specialty Saison n°16 - Kuul Tripel - Gulden Draak Smoked






    Online Bierproeverij van uit het HOPmuseum



    De coronacrisis treft alle sectoren! Ook de bierwereld lijdt onder deze pandemie. Cafés blijven dicht waardoor we voor de gezelligheid om een lekker biertje te proeven aangewezen zijn om het in eigen huis te doen. Ook de vele bierverenigingen kunnen geen proefavonden meer inrichten en dus proberen enkele die online te organiseren. Zo ook het HOPmuseum uit Poperinge bleef niet bij de pakken zitten en richtte onlangs een online bierproeverij in.
    De organisatie berustte bij Caroline Bequoye en moderator Edwin Ghequire.
    Er werden drie minder gekende Belgische bieren voorgesteld en van commentaar voorzien. Wie aan de avond meedeed kon de bieren op voorhand gaan ophalen in het HOPmuseum.

    Het was een fijne thuisavond en door het succes er is er al een tweede op komst!

    De bieren waren Grimor Specialty Saison n°16, Kuul Tripel en
    Gulden Draak Smoked








    Grimor Specialty Saison n°16 (7,5%Alc.Vol.)
    Ontwikkeld door Technical Manager Gabriela Montandon - Sensory Analyst bij Fermentis By LesaffreGebrouwen bij Brouwerij De Graal – Brakel








    Amberkleurig bier met een romige witte schuimkop.

    De neus ruikt een zoete fruitigheid.
    citrustoetsje.
    Moutig. 

    De eerste slokken zijn zoet
    Gevolgd door een fijne hopbitterheid
    Fruitigheid van exotisch fruit
    Ook de verschillende hopsoorten spelen een voorname rol
    Alles mooi in evenwicht
    Droge afdronk
    Met een mooie bitterheid in de nasmaak
    Een bier om U tegen te zeggen!










    Kuul Tripel (8,6%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij BeerSelect – Gent







    Blond bier met witte romige schuimkraag


    Het aroma is zoet
    Toetsen van banaan
    Tikje kruidigheid
    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Fruitig
    Banaan en citrus
    Een lichte hoppigheid laat zich opmerken
    Kruidigheid
    In balans
    Lichtbittere afdronk
    Droog
    Lekker maar zeker geen hoogvlieger









    Gulden Draak Smoked (10,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde







    Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag


    De neus ruikt zoete toetsen van Chocolade
    gerookt mout en spekprikken
    Houtsnippers

    De smaak zet het aroma verder
    Zoete mout
    Karamel
    Gerookte toetsen
    Hout
    Alcohol warmte
    Vlezig
    Tikje kruidigheid
    Goed in balans
    Zoete afdronk
    Met een warm gevoel
    Ik kan mij in dit soort bieren vinden!














    De Moderator van uit het Hopmuseum
    Edwin Ghequire




    Groeten
    William






    05-03-2021 om 15:14 geschreven door William Roelens


    04-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 88 - Avena Saison - Brosserke - Cornet Oaked Smoked 1 - Cornet Oaked Smoked 2 - L'Arogante Sessio, reserve - Moab-o






    Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 88





    Avena Saison -  Brosserke - Cornet Oaked Smoked 1 - Cornet Oaked Smoked 2 - L'Arogante Sessio, reserve - Moab-o









    Avena Saison Bio
    Brasserie Deseveaux – Boussu







    Blond bier met een witte schuimkraag


    Moutig aroma
    Tikje gist
    Lichte bitterheid

    Hitse aanvang
    Maar toch zacht
    Moutig aroma
    Granig
    Bitterheid komt naar boven
    Tikje fruit tussenin
    Bittere afdronk
    Lekkere biologische Waalse saison.









    Brosserke (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Meester Stasegem







    Donkerblond bier met een witte romige schuimkraag

    Vlotte koolzuurpareling

    Moutige neus met een aangename fruitachtigheid van perzik

    De aanzet is zoet/bitter
    Fruitig
    Kleine kruidigheid
    Een lichte bitterheid dringt zich ertussen
    Hopbitterheid blijft behouden tot de afdronk.
    Lekker ? Ja maar verschillende smaken komen niet boven
    Droge hopbittere afdronk










    Cornet Oaked Smoked (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Hoorn – Steenhuffel (Brouwerij Palm – Swinkels Family Brewers)









    Goudblond helder bier met een romige witte schuimkraag


    Subtiele rookaroma
    Hout
    Zoete prikken

    De eerste slokken zijn moutig
    Gerookt
    Lichte kruidigheid
    Zoete toetsen
    Zacht
    in balans
    Lichte alcoholwarmte
    De afdronk is rokerig
    Lekker bier voor mensen die van een rokerige bbq toets houden.
    Misschien iets te braafjes, maar dit is de bedoeling.









    L'Arogante Session Edition (3,9%Alc.Vol.)

    L’Arogante BVBA – Oostakker
    Gebrouwen in de Proefbrouwerij – Lochristi







    Goudblond bier met een witte schuimkraag


    Exotische parfum
    Perzik
    Citrus

    Zoete fruitige aanvang
    Exotisch
    Gevolgd door een bittertje
    Ook een tikje kruidigheid
    Afwisselend met prikken van citrus
    Evenwichtig
    Droge afdronk
    Een aangenaam bier met lage alcohol %









    Moab-o
    Bossuwé Brewing – Kortrijk
    Gebrouwen bij Eutropius – Menen





    Goudkleurig bier met een witte schuimkraag

    De neus ruikt fruitige aroma’s
    Moutige prikken
    Tikje granig

    Zoete aanzet
    Moutig
    Karamel
    Ook een fruitige toets sinaasappel
    Lichte bitterheid in de achtergrond
    Zacht doordrinkbier met een droge afdronk.





    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!


    Groeten
    William






    04-03-2021 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 25 - Houblonde Tripel – Maredsous Tripel – Vlaamsche Leeuw




    TRIPELS 25



    Houblonde Tripel – Maredsous Tripel – Vlaamsche Leeuw











    Houblonde Triple (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie De Brunehaut – Brunehaut







    Amberkleurig wazig bier met witte schuimkraag

    De neus wordt verwend met een geurige fruitigheid
    Perzik

    De aanzet is zoet
    Ook hier de perziksmaak
    Tikje honing
    Bloemig
    Evenwichtig
    Lichte bitterheid
    Een ietsje beetje meer bitterheid had het bier nog meer karakter gegeven
    Zoete afdronk
    Al bij al een voortreffelijke allemans biologische tripel





    Het recept van HOUBLONDE werd ontwikkeld in samenwerking met het laboratorium voor Brouwwetenschappen en Technologieën van de UCL (Université Catholique de Louvain-La-Neuve, België). Dat is het oudste universitaire brouwersinstituut ter wereld, goed voor een eeuwenlange expertise!
    Het Bier wordt op een traditionele manier gebrouwen in de Brunehaut-brouwerij in België, die werd opgericht in 1890 en die traditie en moderniteit combineert.












    Maredsous Tripel (10,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Moortgat – Breendonk







    Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag

    Zoet moutaroma
    Broodachtig
    Fruitige prikken

    Romige aanzet
    Zachte mout
    Karamel
    Fruitigheid van abrikoos-banaan
    De alcohol komt soms eventjes piepen maar is goed verborgen!
    Ook de bitterheid komt soms boven
    Tikje kruidigheid
    Goed in balans
    De afdronk is zoals de smaak
    Moutig kruidig
    Heerlijke zeteltripel










    Vlaamsche Leeuw Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde

    Goudblond van kleur met een romige witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Honingzoet
    Fruitige toetsen
    Allemaal ver uit elkaar

    De smaak is vrij zoet
    Licht bittere toetsen
    die vlug verdwijnen
    Fruitigheid van appels
    Suikertoets
    Niet een echte samenhang

    Licht hoppige afdronk
    Verveeld na een tijdje!
    Geen topper




    Groeten
    William











    25-02-2021 om 10:31 geschreven door William Roelens


    16-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 87 - Col Roulé - Ezel – Flavas - Fourchette - Klondiker Saison d'Or



    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 87






    Col Roulé - Ezel – Flavas - Fourchette - Klondiker Saison d'Or 










    Col Roulé (5,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Beerselect (Gent)

    Voor bierfirma Klootzakske- Deerlijk







    Licht wazig blond bier met een romige witte schuim(Col) kraag die zich ontplooit bij het uitschenken.


    Licht kruidige toets
    Moutig

    De eerste slokken zijn zoet
    Harde smaak
    Bitter
    Kruidigheid komt opzetten
    Geen evenwicht
    Droge afdronk
    Enige bitterheid in de nasmaak
    Sorry - Een bier die het meest geschikt is als dorstlesser dan als smaakmaker en daar blijf het bij.









    Ezel Blond (6,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij De Brabandere (Bavikhove)








    Blond helder bier met een romige witte schuimkraag

    Zoet aroma
    Gistig
    Prikje peperkoek

    De aanzet is zoet licht bitter
    Fris
    Moutig
    Tikje karamel
    Koreander
    Honingtoets
    Afdronk is droog
    Fruitig
    Mocht een beetje meer karakter hebben
    Al bij al een lekker doordrink bier









    Flavas (5.7% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Feniks Heule/Gullegem





    Donkerblond bier met witte schuimkraag


    Kruidig neus
    Venkel – selder – Tijm?
    Moutig

    Kruidige aanzet
    Harde bitterheid
    Nu en dan een zoetje
    Hoppige toetsen
    Bittere kruidige afdronk
    even als de lange nasmaak
    Vloeibaar kruidentuiltje!









    Fourchette (7,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge (Ertvelde)







    Blond wazig bier met een romige witte schuimkraag


    Aroma is moutig
    granig
    Zoete suiker

     De eerste slokken zijn moutig

    Licht zoet en een zuurtje
    Koriander
    Een bittertje komt achteraf
    Aangenaam afwisselend van smaak
    Degusteert vlot
    Lichte bitterheid in de achtergrond blijft aanhouden
    Mooi in balans
    Kruidige afdronk met een licht zuurtje
    Lekker bier
    Bij een tweede zou er eventueel verveling kunnen optreden.

    Met dank aan Dominique Vanderstraeten van Drankenhandel Pauwels











    Klondiker Saison d'Or (5,5%Alc.Vol.)
    Huisbrouwerij Klondiker – Meulebeke






    Goudblond wazig bier met witte fijne schuimkraag

    Fruitige neus
    Banaan
    Koriander

    De eerste slokken zijn fris
    Zoet gevolgd door een lichte bitterheid
    Vlotte degustatie
    Koriander
    Fruitigheid van citrus
    Allemaal redelijk gedoseerd
    Zacht
    De smaak is behoorlijk volgens het alcohol %
    Droge licht bittere afdronk
    Geen Waalse saison maar toch een genietbaar bier




    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William








    16-02-2021 om 14:59 geschreven door William Roelens


    12-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 86 - Jacks Precious IPA - Prearis Kölch - Martha Guilty Pleasure - Nogniet naar huismus - Pauline





    VIJF BIEREN DIE U SMAAKPAPILLEN VERSIEREN 86






    Jacks Precious IPA - Prearis Kölch - Martha Guilty Pleasure - Nogniet naar huismus - Pauline












    Jacks Precious IPA (5,9%Alc.Vol.)
    Brouwerij The Musketeers - Sint-Gillis-Waas








    Amberkleurig wazig bier met romige witte schuimkraag


    Fruitige neus van perzik
    Mango

    De aanzet is lekker en aangenaam
    Fruitige toetsen vullen de mond
    Zoet
    Grapefruit – Citrus
    Tikje perzik
    Lichte hopbitterheid
    Evenwichtig
    Bittere afdronk
    Lekkere IPA











    Prearis Kölch (4,2%Alc.Vol.)
    Vliegende
    Paard Brouwers – Oedelem








    Blond wazig bier met een fijne witte schuimkraag


    Zoet aroma
    Moutige prikken
    Fruitigheid van perzik

    De aanzet is zoet
    Fruitige toetsen
    Lichte bitterheid
    Redelijke carbonatie
    Beetje metaal in de mond
    Kon mij niet echt bekoren
    Ook de eerste maal dat ik dit type bier degusteer!









    Martha Guilty Pleasure (8.0%Alc.Vol.)
    The Brew society -  Heule







    Rood Bordeaux kleurig bier met roze schuimkraag


    Zoet Fruitig aroma
    Kersen

    De eerste slokken zijn zoet
    Fruitig
    Cherry
    Frutella snoep
    Zacht aangenaam
    In balans
    Zoete afdronk
    Lichte bitterheid
    Zomerbier van toch een 8%Alc.Vol.









    Nogniet naar huismus (6,4% Alc.Vol.)
    Bird Brewery – Amsterdam

    Het bier werd gebrouwen bij Jopen (Haarlem)






    Bruin wazig bier met fijne volle gebroken witte schuimkraag


    Moutig
    Zoet
    Lichtjes gebrand

    Zoete aanzet
    Koffie met melktoets
    Melkchocolade
    Hazelnoot?
    Lichte bitterheid
    Zoete afdronk
    Lekker bier









    Pauline (10%Alc.Vol.)
    Bierfirma Vindevogel - Elverdinge
    gebrouwen bij Deca Service Woesten





    Donkerblond bier met witte schuimkraag

    Aroma licht muffig positief
    Zoet
    Fruitigheid van perzik
    Moutig

    Zoete aanzet
    Doordringende fruitsmaak
    Perzik
    Mooi in evenwicht
    Alcohol dringt zich op
    Lichte bitterheid te proeven in de nasmaak
    Maar al bij al een degelijk bier



    Paulinebier werd gebrouwen ter nagedachtenis van onze prachtige dochter Pauline.
    Zij heeft ons zoveel warmte en liefde geschonken, die we voor de rest van ons leven meenemen. Ze was en blijft voor ons als een zonnetje. We willen haar energie en stralende lach verder delen. Paulinebier is een karakterbier om met liefde en respect te proeven als eerbetoon aan Paulinetje.


    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William







    12-02-2021 om 15:18 geschreven door William Roelens


    05-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 24 - Belgian Peak Tripel - Boerinneken Tripel - Christmas Beer Triple Aulne



    Tripels 24






    Belgian Peak Tripel - Boerinneken Tripel - Christmas Beer Triple Aulne






    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang.
    Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de

    IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik laatst heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 







    Belgium Peak Beer Triple (8,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Belgium Peak Beer – Sour Brodt







    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Hoppige neus
    Fruitige prikken
    Ietsje zoet

    Fruitige aanzet (citrusprik)
    Suiker
    Lichte bitterheid onmiddellijk waarneembaar
    Daarna zoete smaak van honing
    Een alcoholwarmte die soms opduikt
    Mooi in balans
    Zoete afdronk
    Best een aardige tripel




    Is het de plaats die het bier zoveel beter maakt of is het de kennis van de brouwers?
    Ik denk toch het laatste, alhoewel de plaats waar de brouwerij gelegen is en dit op het hoogste punt van België ook bijdraagt aan de kwaliteit van het bier!
    Ik ben er nog nooit geweest maar Sofie Vanrafelghem wist me te vertellen dat de plaats uniek is! Ze was er geweest om informatie voor haar nieuw boek ‘Op Café in Wallonië’ te verzamelen.
    De brouwerij is gelegen op de wildste plaats van België nl. De Hoge Venen.
    Dichter bij de natuur kun je niet zijn.
    Naast het feit dat het één van de mooiste streken van België is, bieden de Hoge Venen een waterreservoir met een perfecte brouwkwaliteit. Deze plek blijkt één van hun grootste inspiratiebronnen te zijn.
    Alles wordt er huisgemaakt hun bieren, de gerechten enz..
    Hun proefruimte is zo ontworpen op de mensen aan te spreken en hun een warm vakantiegevoel te geven.
    Naast het proeven van hun producten, waaronder dus hun eigen bieren die ter plaatse worden gebrouwen, is het ook mogelijk om de productieruimte te bezoeken en meer te leren over de bieren ...









    Boerinneken Tripel (9,5%Alc.Vol.)
    De Proefbrouwerij – Lochristi








    Goud- tot oranjekleurig bier met  witte schuimkraag

    Klassieke aroma’s van mout en hop
    Een vleugje fruit
    Suikers

    De eerste slokken zijn veelbelovend.
    Gistig
    Karamel
    Zoet Fruitig
    Met een lichte hoppigheid die doorbreekt
    Tikje alcoholwarmte
    Voldoende evenwichtigheid
    Zoet-bittere afdronk
    Kortom een toffe boerin!









    Christmas beer Tripel (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie d’Aulne - Gozee






    Lichtbruin bier met een gebroken witte schuimkraag
    Weinig koolzuur

    De neus is zoet en kruidig

    Moutzoete aanzet
    Kruidige toetsen
    Kaneel
    Zacht
    Peperkoek
    zoete afdronk
    munt
    Lekker Kerstbier Tripel




    Deze Belgische ambachtelijke brouwerij produceert hun bieren met het label Bière d’Abbaye
    Erkend op de historische site van de cisterciënzerruïnes van de abdij van Aulne.
    De ambachtelijke brouwerij bevindt zich in de Peace Valley, in het hart van de abdij van Aulne.
    De brouwerij is geïnstalleerd in de oude stallen die dateren uit de 18de eeuw.
    De Abdijbrouwerij vervaardigt en verkoopt Abbaye d’Aulne (ADA) bieren, echte Belgische abdijbieren.


    William

    05-02-2021 om 10:33 geschreven door William Roelens


    28-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 85 - Man's Hand - Lust4live - Middenvakrijder - Ringmaster - Spelt'Aap

    Vijf Bieren 85




    Het nest Dead Man's Hand - Lust4live - Middenvakrijder - Ringmaster -  Spelt'Aap









    Het Nest Dead Man’s Hand (10,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Nest – Oud-Turnhout








    Donkerbruin tot zwartkleurig bier met een stevige romige beige schuimkraag

    De neus ruikt moutig
    Zoet
    Tikje vanille

    De eerste smaak bevat alcolische prikken
    Donker gebrande mout
    Toetsen van rhum
    Mokka koffie
    Tikje zoethout
    De alcohol blijft domineren
    Bitterheid
    Niet slecht maar voor mij ietsje te alcoholisch











    Lust4live (4,3%Alc.Vol.)
    Brouwerij Brussels Beer Project (Brussel)







    Wazig geel bier met witte schuimkraag

    Aroma met fruitige toetsen
    Tropisch
    Grapefruit
    Mandarijn

    De eerste slokken zijn licht bitter
    Fruitig met prikken van ananas
    Hoppige toetsen
    Mooi in balans
    Droge afdronk
    Laat zich vlot degusteren
    Heerlijke session IPA van slechts 4,3%









    Middenvakrijder (3,1%Alc.Vol.)
    Brouwerij Hedonis - Zwalm






    Blond wazig bier met romige schuimkraag


    De neus ruikt citrus
    Grapefruit

    Licht bittere aanzet
    Nu en dan een zoete toets van fruit
    Granig
    Bitterheid houd aan
    lichte fruittoets wisselt af

    Scherp
    Hoppige afdronk
    Sunny Session IPA









    Ringmaster Session Porter 4,5%
    Circusbrouwerij – Zwevegem





    Donkerbruin bier met beige schuimkraag


    Lekker ruikend aroma van donkere mout
    Tikje hout
    Geroosterde prikken 

    Ook de eerste slokken zijn positief
    Geroosterde mout
    Lichte bitterheid
    Prachtig bier











    Gistgeest Spelt'Aap (8,0%Alc.Vol.)
    Gistgeest – Deurne

    Blond licht wazig bier met een romige witte schuimkraag.

    Een fruitig aroma komt naar boven bij het uitschenken
    Sinaas
    Perzik

    De eerste slokken zijn zoet
    Fruitige toetsen
    Banaan
    Citrus
    Ook een tikje kruidigheid die voor afwisseling zorgt
    Hopbitterheid
    In evenwicht
    Een lekkere saison met spelt
    Net nog geen Waalse saison.







    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William





    28-01-2021 om 09:58 geschreven door William Roelens


    21-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 23 - Heilig Hart Tripel - Kluiz Triple - Tournay Triple





    Tripels 23



    Heilig Hart Tripel - Kluiz Triple - Tournay Triple


    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de
    IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.









    Heilig Hart in de Naam van de Vader Tripel (7,8% Alc.Vol.)
    Heilig Hart Brouwerij – Kwatrecht








    Blond bier met een romige witte schuimkraag

    Een fruitig aroma prikkelt de neus
    Moutig

    Zoete aanzet
    Suiker
    Fruitige toetsen van sinaas komen boven
    Lichte kruidigheid
    Lichte alcoholwarmte
    Mooi in evenwicht
    Nu en dan een bittertje
    Het mocht ietsje meer zijn.
    Al bij al een redelijke tripel vol met Heiligheid!





    De toekomst van kerken die moeten sluiten wordt hoe langer hoe meer verwezenlijkt.
    Sommige kerken worden verkocht, maar veel kerken krijgen een nieuw leven.
    De ideeën variëren van een ruimte voor een wekelijkse markt, een culturele zaal of gewoon een kerk voor een brouwerij.
    Ook de Heilig Hartkerk van Kwatrecht onderging een herschepping. Hans Dusselier richtte er samen met zijn zoon naast een  wijnhandel ook een brouwerij in.
    Hun bieren gaan op in de geest van de locatie nl. In de naam van de vader, de zoon en de Heilige Geest.

    Hij brouwde vroeger al klassiekers in een brouwerij in Lubbeek. 
    De nieuwe biersoorten worden exclusief in Kwatrecht gebrouwen. In de eerste plaats gaan ze experimenteren met natuurlijk gist van zijn wijnproducenten en leveranciers. Ze brouwen een gamma met bieren volgens speciale recepten of éénmalige exclusieve smaken.








    Kluiz Triple (10,0%Alc.Vol.)
    Brasserie kluiz - Mont-de-l-Enclus







    Goudblond Bier met romige witte schuimkraag

     Fruitige neus
    Alcohol komt sterk naar boven

    Zoete aanzet
    Suikers
    Fruitig toetsen - Banaan
    Alcohol kom naar boven
    Lichte bitterheid
    Niet echt in balans
    Een te zwaar bier om een tweede te proeven

    Meer zetelbier dan terrasbier!




    Brasserie Kluiz werd in 2018 opgericht door drie jonge vrienden.
    De brouwerij ligt tussen Rijsel en Brussel of ook het Picardisch Wallonië genoemd
    Ze brouwen er in een oude boerderij in Anseroeul een deelgemeente van de Waalse gemeente Mont-de-l'Enclus.
    De bieren worden gebrouwen met 100%Belgsiche ingrediënten:
    mout uit Beloeil, hop uit Poperinge en water uit de Mont-bronnen.
    De naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen ... In het jaar 620 steekt Prins Salvaert van Dijon het Sans-Merci-bos over om met zijn zwangere vrouw Ermengaert naar Engeland te gaan. Hij wordt aangevallen door graaf Phinaert. De hele karavaan komt om, behalve Ermengaert die haar zoon baart. Het kind wordt opgevangen door een plaatselijke kluizenaar die hem zijn naam zal geven, Liedericq (Lydéric). Als volwassene wreekt hij de dood van zijn vader en stichtte hij de stad Lille en werd zo de eerste graaf van Vlaanderen.
    Kluiz komt van het woord Kluizenaar dat uit het Nederlands is vertaald als "de kluizenaar". De plaats heet vandaag nog steeds Mont de l'Enclus of Kluisbergen in Nederlandstalige België.












    Tournay Triple (9,2%Alc.Vol.)
    Brasserie de Cazeau – Tempeleuve






    Goudkleurig bier met een witte volle schuimkraag

    Fruitige neus
    Sinaas
    Honingtoets

    De aanzet is zoet (peperkoek)
    Hoppige toetsen
    lichte kruidigheid
    Warme alcoholgloed
    Alles mooi in evenwicht
    Lange zoete afdronk
    Lekkere Henegouwse tripel






    21-01-2021 om 15:49 geschreven door William Roelens


    16-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 84 - Gulden draak Bremaster - Karlan Blonde - La Mere Noel - mémé - Spanning en sensatie






    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 84







    Gulden draak Bremaster - Karlan Blonde - La Mere Noel - mémé - Spanning en sensatie






    Gulden draak Bremaster(10,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde
     






    De neus is fruitig (Pruimpjes)
    Moutig
    Licht kruidig

    De eerste slokken zijn zoet
    Karamel
    Koffietoets
    Chocolade
    Donker fruit
    Alcoholwarmte
    Tikje vanille
    In balans
    Lekkere zoete afdronk
    Kan mij bekoren!

    Zaakvoerder Jef Versele liet het brouwen als eerbetoon aan zijn grootvader Jozef Van Steenberge en de 230ste verjaardag van de brouwerij Van Steenberge.










    Karland Blonde(5,0% Alc.Vol.)
    Ferme-Brasserie Garland – Algans (Fr)









    Donkerblond bier met een fijne witte maar kortstondige schuimkraag

    Fruitig aroma van perzik
    Tikje mandarijn
    Een fijne moutigheid laat zich ruiken

    De aanzet is moutig
    Fruitige prikkels
    Zacht
    Tikje honing
    Lichte hopbitterheid
    Evenwichtig
    Biologisch
    Fris in de mond










    La Mere Noel (8,4% Alc.Vol)
    Brouwerij Huyghe – Melle








    Goudkleurig bier met een fijne witte schuimkraag

    Zoet moutaroma
    Honing
    Karamel
    Fruitige prikken

    De aanzet is veelbelovend
    Fruitig
    Zoete toetsen van honing
    Romig
    Kruidnagel
    Evenwicht
    Lichte bitterheid in de afdronk






    Mémé (6,9%Alc.vol.)
    Brouwerij Maenhout – Pittem






    Blond bier met witte schuimkraag

    Moutige neus
    Licht fruitig
    Tikje bitterheid

    Licht bittere aanzet
    Moutig
    lichte scherpte
    Goed in evenwicht
    Bittere afdronk
    Lichtbittere nasmaak
    Niet mis!



    MéMé, stammoeder van de familie Maes uit Tielt, bouwde in 1913 een brouwerij uit onder de naam ‘de nieuwe Arend’. Het recept van dit blonde bier werd al die jaren gekoesterd. Honderd jaar later besloten Luc, Patrick, Philip en Jan Maes samen met Brouwerij Maenhout dit bier opnieuw te delen met iedere levensgenieter. Het resultaat: MéMé, een lekker blond bier.

     

     

     

     




    Spanning en sensatie (9,8%Alc.Vol)
    Brouwerij De Molen – Bodegraven (NL)


    Donkerbruin bier met beige schuimkop

    Aangename geur van gerookte mout
    Chocoladeparfum
    Koffieprikken
    Gedroogd fruit

    Zoete aanzet
    Aangename bitterheid komt meteen boven
    Chocoladetoetsen
    Cafè Latte
    Evenwichtig
    Gedroogd fruit
    Smaak en aroma zijn in balans
    Lichte bitterheid op het einde
    Nederlandse Topper!


    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!




    Groeten
    William







    16-01-2021 om 11:03 geschreven door William Roelens


    08-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Kerstbieren - Gaspar - Melchior - Balthazar - St.Feuillien Cuvée de Noël - Stille Nacht






    Vijf Kerstbieren




    Gaspar - Melchior - Balthazar - St.Feuillien Cuvée de Noël - Stille Nacht










    Gaspar – Melchior – Balthazar
    Recepten Brouwerij Alvinne – Moen

    Gebrouwen bij Brouwerij Pirlot (Zandhoven)


    Deze serie is geproduceerd volgens een oud recept van brouwerij Alvinne.
    De drie bieren komen uit de Vintage Recipe Serie die, onder toezicht van Glenn van Alvinne, bij brouwerij Pirlot opnieuw gebrouwen zijn.







    Gaspar (8,5%)







    Donkergoud kleurig bier met romige witte fijne schuimkraag

    Zoete toetsen in de neus
    Fruitig

     De eerste slok is licht bitter
    Fruitigheid komt opzetten

    Hoppige toets
    Redelijke harde bitterheid
    waar nu en dan een zoete hint naar bovenkomt
    Steenvrucht
    Evenwichtig
    Bittere afdronk









    Melchior (9,0%)






    Donker amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag

    Kruidig aroma
    Tikje fruit
    Anijs

    Zoete aanzet
    Gistig
    Kruidige toetsen
    Tikje fruitigheid (banaan)
    Zoethout
    Lichte bitterheid
    Evenwichtig
     Lichte alcoholwarmte
    Zoete kruidige afdronk.








    Balthazar (11,0%)







    Donker bier met een romige beige schuimkraag


    Geroosterde mout
    Kruidig
    Bloemig
    Zoet aroma
    Abrikoos

    Zoete aanzet
    Karamel
    Geroosterde mout
    Kruidig
    Toetsen van abrikoos
    Lichte alcoholwarmte
    Bittertje kom boven
    Zoete afdronk

    De drie nog altijd lekkere bieren doen mij terug denken aan de Proefzolder in Heule waar brouwerij Alvinne jaren gehuisvest was!













    St-Feuillien Cuvée de Noël
    Brasserie St.Feuillien - Le Roeulx







    Robijnkleurig bier met witte schuimkraag


    Aroma van zoethout
    moutig
    Kruidige prikjes
    Ook wat donker fruit

    De aanzet is fruitig (rode bessen)
    Geroosterde mout
    Karamel
    Dadels en of vijgen?
    Een lichte pittige bitterheid
    Mooi in balans
    Ook in de afdronk een beperkte kruidigheid.
    Lekkere Waalse Kerstklassieker








    Stille Nacht (12,0 )
    Brouwerij De Dolle brouwers – Esen






    Donkeramber helder bier met een romige witte schuimkraag

    Zoet aroma van gekonfijte suiker
    Bloemig
    Warme alcohol prik

    De eerste slokken worden gedomineerd door warme alcohol
    Zoete prikken
    Beetje stroperig
    Karamel
    Lichte kruidige tonen
    Tikje sinaasappel
    Lichte bitterheid
    In evenwicht
    Zoete afdronk
    Met een warme alcoholtoets!
    Een Kerstbier waar toch elk jaar naar uitgekeken wordt





    Groeten

    William








    08-01-2021 om 10:05 geschreven door William Roelens


    03-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 22 - Tripel 28 - 1902 - Bobeline tripel




    Tripels 22





    Tripel 28 - 1902 - Bobeline tripel









    28 Tripel (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie28 Low Carb Craft Beer – Enghien







    Amberkleurig helder bier met witte romige schuimkraag
    Vlotte koolzuur doorstroming

    De neus is moutig
    Zoete licht gebrande prikken
    Tikje Karamel
    Biscuit koekjes

    De aanzet is zoet
    Karamel
    Honing
    Onmiddellijk alcoholwarmte
    Hard
    De bitterheid komt opzetten en vult de mond
    Complex
    Bittere afdronk
    Speciale tripel waar de alcohol toch een beetje triomfeert
    Brussels Beer Challenge Bronze medal 2012





    De naam Caulier komt van de vroegere Brasserie Caulier uit Brussel.
    Deze werkte indertijd samen met Brasserie de Glin die jammerlijk begin de jaren 70
    de brouwdeuren moesten sluiten.

    Een Brasserie uit Péruwelz (waar de Struise Brouwers hun eerste bieren brouwden)
    kreeg in 2006 de naam in handen.

    Ze brouwden er ook een suikerbier voor de bierfirma Bien-Être Developpement
    Het ‘Bon Secours Bien-être’ bier had een bijzondere wijze van gisting en zorgde ervoor dat vrijwel alle suikers geëlimineerd werden.
    Het werd niet gefilterd noch gepasteuriseerd.
    Toen de brouwerij uit Péruwelz in 2008 failliet ging, nam deze bierfirma het merk
    over en veranderde de naam tot Caulier Developpement, vervolgens tot Caulier Sugar Free (2013).
    Het cijfer “28” verwees toen naar het aantal kilo korrels per hectoliter












    1902 (8,5%Alc.Vol.)
    Siphon Brouwerij – Damme







    Amberkleuring mat bier met een witte fijne schuimkraag

    Zwoele kruidige neus

    Zoete aanzet van honing - gebak
    Gevolgd door een redelijke kruidigheid
    Floraal
    Rozemarijn?
    Lavendel domineert het bier
    en verdringt de andere smaken
    Redelijk bitter
    Zoet-bittere afdronk
    De bitterheid blijft hangen
    Voor de kruidenliefhebber!
    Een speciale Tripel die mij niet echt kan bekoren





    De naam van het bier is genoemd naar het jaar waar het Siphon-restaurant werd geopend. Voor wie het nog niet zou weten, de brouwerij is gevestigd op de grond van het restaurant langs de Damse vaart.
    Het werd gebrouwen (volgens hun website) om de rijke geschiedenis en voortdurende culinaire uitmuntendheid van het Siphon-restaurant te vieren. De visuele identiteit van het bier is het "monnikenrede" -symbool dat op elk bord en elke glas in het restaurant verschijnt. Het is een knipoog naar het historische dorp dat in de 17e eeuw op de plaats van de sifon was gevestigd en waar religieuze groepen de palingvissers verwelkomden.











    Bobeline tripel (8,5% Alc.Vol.)
    Gebrouwen door La Brasserie Bobeline de Spa Spa





    Wazig donkerblond tot licht amber bier met witte fijne schuimkraag
    Fijne koolzuurdoorstroming

    Moutige neus

    De eerste slok is bitter en gaat over in een matige zoetigheid
    Fruitige smaak
    banaan
    Suikerzoetje tussendoor
    De bitterheid blijft behouden op de achtergrond
    Mooi in balans
    Bloemig
    Lichte alcoholwarmte
    Droge lichtbittere afdronk
    Zoete nasmaak
    Een tripel die me kan smaken!




    De geschiedenis van Brasserie des Bobelines is nauw verbonden met die van de stichter Didier Dumalin.  
    Hij verhuisde in 1993 met zijn ouders naar Spa en bracht er in zijn jeugd  de augustusmaanden door.
    Hij kreeg heel veel goesting om met zijn vroegere herinneringen iets te verwezenlijken in het land van de bronnen (zo wordt Spa ook nog genoemd)
    Hij behaalde zijn diploma bedrijfskunde en boekhouding en hield van bier.
    Vooral Brasserie Vielsalm trok zijn aandacht.
    Hij had nog geen verstand van brouwen en wende zicht tot Brouwerij Huyghe om een bier te brouwen voor Spa.

    Ondertussen is er nu ook de Brasserie des Bobelines gelegen in het centrum van Spa. Het bevind zich in een historisch 19e-eeuws gebouw, waar Bobelins en Bobelines, aristocratische en burgerlijke kuurgasten, zich kwamen vermaken in het Belle Époque tijdens hun verblijf in de City of Waters.
    Vandaar ook de naam "Bobeline".




    Groeten
    William





    03-01-2021 om 10:35 geschreven door William Roelens


    27-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Kerst-Winterpakket 2020 van WBF - Goliath Winter - Sarazen de Noël - St-Feuillien Cuvée de Noël - Broers Winter Barley Wine - Préaris Winter Smoke






    Het Kerst-Winterpakket 2020 van WBF 








    Goliath Winter (7,0%Alc.Vol.)
    Brasserie des Géants (Brasserie des Légendes)








    Amberkleurig tot Bruin bier met gebroken witte schuimkraag

    Aroma van gebrande mout
    Koffietoets
    Tintje fruitigheid

    Eerste smaak van gebrande mout
    Bitterheid komt boven
    Karamel
    Koffietoets
    Prikje hoppigheid

    Lichtzoete afdronk
    Een licht Kerstbier dat vrede op aarde brengt











    Sarazen de Noël (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie Deseveaux – Boussu








    Roestkleurig bier met een fijne witte schuimkraag

    Kruidige prikken
    tikje karamel
    Zoetje

    De eerste slokken zijn zoet
    Gevolgd door een kruidige lichte bitterheid
    Rozijnen komen naar boven
    Tikje honing
    Karameltoets 
    frisse zure Rode bessen
    Droge afdronk

    Een lekker Kerstbier van een van mijn favoriete Waalse brouwerijen

    Zie ook : Bierblog (seniorennet.be)

     











    St-Feuillien Cuvée de Noël (9,0% Alc.Vol.)
    Brasserie St.Feuillien
     - Le Roeulx






    Robijnkleurig bier met witte schuimkraag

    Aroma van zoethout
    moutige
    Kruidige prikjes
    Ook wat donker fruit komt even naar buisten

    De aanzet is fruitig (rode bessen)
    Moutig
    Karamel
    Een lichte pittige bitterheid
    Mooi in balans
    Ook in de smaak een beperkte kruidigheid.
    Lekker Kerstklassieker waar ik van genoten heb









    Broers Winter Barley Wine (11,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Broers – Wachtebeke







    Licht donker koperkleurig bier met een witte fijne schuimkraag


    Muffe geur van gedroogd fruit
    Zoet
    Nootachtig
    Karamel

    Zoete aanzet
    Lichte lekkere bitterheid komt boven
    Ook een tikje fruitigheid is te smaken
    Karameltoetsen
    Lichte alcoholwarmte
    Evenwichtig
    Bittere toetsen brengen afwisseling
    Licht zoete afdronk
    Lekkere gerst wijn die vlot degusteert ondanks 11,5%











    Préaris Winter Smoke (7%Alc.Vol.)
    Vliegende Paard Brouwers - Oedelem

    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag die vlug verdwijnt

    Aroma van gerookte mout
    Koffieprik 

    Licht zoete aanzet
    Moutig
    Rokerige smaak
    Turf
    Houterig
    Niet echt in balans
    Ook eenrichtingsverkeer qua smaak
    Licht rokerige afdronk

    Goed maar iets te weinig karakter




    Beste lezers mag ik jullie een gezond Gezond 2021 toewensen

    William

    27-12-2020 om 15:48 geschreven door William Roelens


    15-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 83 - Cul de Chien - Back to Black - Hertog Jan Grand Prestige - Force Majeur - RDV – Rendez Vous



    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 83






    Back to Black - Cul de Chien - Hertog Jan Grand Prestige -
    Force Majeur - RDV – Rendez Vous












    Back to Black (9,5%Alc.Vol.)
    De Ranke – Dottignies








    Donkerbruin tot zwart bier met beige schuimkraaag

    Moutige neus
    Zuurtje Balsamico
    Donker fruit (Pruimpjes)

    De eerste slokken zijn licht zurig
    Balsamico
    Een zoete toets van donker fruit
    Een beetje aards
    Ook een lichte zuurtoets komt boven en neemt de smaak over
    Lichtbitter hopprikken
    Droge bittere afdronk
    Pittig bier











    Cul de Chien(6,3%Alc.Vol.)
    Tall Poppy Brewing company – Kontich
    Collab met Lobos







    Licht amberkleurig bier met witte fijne schuimkraag

    Kruidige neus
    Gist

    Aanzet is lichtbitter tot bitter
    Een zurig trekje volgt
    Daarna
    wrang hoppig
    Peper
    De fruitigheid wordt opgeslorpt
    Droge bittere afdronk
    Lichtzure nasmaak
    Een interessant bier die mij ligt ondanks de soms rauwe wrangheid die het heeft.









    Force Majeur (0,4%Alc.Vol)
    Force Majeur Brouwerij Belgium
    Gebrouwen bij Eutropius – Menen







    Goudgeel bier met een fijne witte schuimkraag die vlug verdwijnt

    Licht moutige geur

    De smaak is moutig en eentonig
    Zeer lichte fruitigheid
    Hoppe is nergens te vinden
    Weinig body

    Flauwe afdronk
    Toch enige bitterheid op het laatst.










    Hertog Jan Grand Prestige (10,0%Alc.Vol)
    Arcense Bierbrouwerij (AB-InBev) – Arcen NL







    Donkerbruin tot zwart bier met een beige schuimkraag

    Aroma van Mout en karameltoetsen
    Gedroogd fruit
    Rozijntjes

    De smaak is zoet
    Karamel
    Ook hier de smaak van droog fruit
    Pruimpjes
    Dadels
    Een tikje hout
    Alcoholwarmte
    Een lichte bitterheid in de achtergrond
    In balans
    Zoete afdronk
    Een lekkere Nederlandse klassieker









    RDV – Rendez Vous (5,2%)
    Gebrouwen bij Het Anker – Mechelen
    Verdeeld door NV. ETN. P.Bruggeman







    Licht blond ietwat wazig bier met een romige witte schuimkraag

    De neus ruikt moutige geuren
    Tikje fruit
    Lichte hoppigheid

    Licht bittere aanzet
    Moutige prikken
    Verfrissend van smaak
    Smaak van een jeneverbes komt eventjes piepen
    De bitterheid houd aan wat dit bier sterk ten goed komt
    Evenwichtig
    Bittere afdronk
    Ook in de nasmaak is er enige bitterheid te proeven
    Een verfrissend bier




    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!




    Groeten
    William





    15-12-2020 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 82 - 3 Mons Bio - Bar Belge - 39 Bloed Broeder - Grailee’s - Netebuk Original






    Vijf Bieren om je smaakpapillen te versieren 82








    3 Monts Bio (6,5%Alc.Vol)
    Brasserie 3 Monts – Saint Sylvestre in Saint Sylvestre Cappel,







    Blond geel helder bier met een witte fijne schuimkraag

    Moutige Neus
    Licht granig
    Tikje fruitig

    De aanzet is vrij moutig
    Zoete tonen
    Tikje kruidigheid van koriander
    Lichte bitterheid die zich beetje voor beetje opwerkt maar zich niet opdringt
    Evenwichtig
    Zoete afdronk
    Een biologisch bier die vlot degusteert









    Bar Belge (6,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Stil Ende (Brugge)
    Gebrouwen bij Eutropius (Menen)







    Amberkleurig bier met romige lichte gebroken witte schuimkraag

    De eerste aroma’s zijn kruidig
    Peper in de neus

    Ook de eerste slokken zijn kruidig
    Bittere toetsen
    Droog
    Tikje anijs
    Ook een koriander prik
    Hoppig
    Scherp van smaak
    Droge afdronk
    Een lekker bier
    Voor de echte bierliefhebbers

    Won een bronzen medaille op de World Beer Awards










    Kompaan 39 Bloed Broeder (9,1% Alc.Vol.)
    Brouwerij Kompaan – Den Haag (NL)







    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag

    Krachtige aroma’s van koffie/Cacao
    Karamel, geroosterde mout

    De smaak maakt mij blij
    Complex
    Zoetheid
    witte chocolade
    Soms rokerig
    Tikje warme alcohol van Porto
    Gemiddelde bitterheid
    Balans is ok
    Zoete afdronk
    Lekker zetelbier









    Grailee’s (4,0% Alc.Vol.)
    The Brew Society – Heule







    Blond bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt

    De neus ruikt kruidnagel
    Tikje peper

    Het begin heeft grassige toetsen
    Gevolgd door een zoetigheid
    Floraal
    Hoppig
    In de nasmaak wel een mooi bittertje
    Lekker voor maar 4,0%
    Bier ideaal voor een babyborrel!









    Netebuk Original (6,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Gulden Spoor - Gullegem





    Koperachtig bier met witte schuimkraag

    Licht aroma van geroosterde mout
    Gist
    Fruitige toetsen

    De aanzet is lichtzoet
    Honingtoetsje
    Fruitigheid van appeltjes
    Volmondig
    Lichte kruidige bitterheid
    Evenwichtig
    Een mooie bitterheid in de afdronk
    Nog een Netebukje? Ewel ja….


     

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!


    Groeten William






    13-12-2020 om 09:21 geschreven door William Roelens


    05-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 21 - 65 Drunken Sailor - Tripel Oude statie - Waterlo Tripel Blond




    Tripels 21

    65 Drunken Sailor - Tripel Oude statie - Waterlo Tripel Blond










    65 Drunken Sailor (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Dool – Houthalen - Helchteren







    Amberkleurig bier met witte schuimkraag 

    De neus ruikt moutig
    Zoet
    Toetsje banaan 

    De eerste slokken zijn aangenaam
    Zoet
    Fruitig
    En een mooie bitterheid die erdoorheen walst
    Mooi in balans
    Fruitige afdronk




    65 Drunken Sailor (7,5%Alc.Vol) geproefd werd gelanceerd in 2019 in café ‘Tribunaal’, het enige nog bestaand bruin café in de binnenstad van Bilzen. Het bier verwijst naar Jazz Bilzen, de moeder van alle festivals in ons land dat zeventien jaar lang in het centrum van Bilzen doorging. Op de eerste editie van Jazz Bilzen in 1965 trad Ferre Grignard, de ondertussen overleden zanger uit Antwerpen, op. Het bier is een eerbetoon aan hem..

    De ‘65 Drunken Sailor werd op 10.000 liter gebrouwen door Hendrick Hanssen, die brouwmeester is bij Ter Dolen. Hij is trouwens van Bilzen.
    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge

     https://www.hln.be/in-de-buurt/bilzen/jazz-bilzen-bierbrouwers-brengen-bier-uit-ter-ere-van-ferre-grignard~af3dce38/














    Tripel Oude statie (7,5% Alc.Vol.)
    Microbrouwerij Stanium – Beveren








    Amberkleurig bier licht wazig met een witte schuimkraag

    De neus ruikt een zacht zoet aroma
    Lichte hoppige toetsen
    Petitte Beure koekje prik
    Moutig

    De eerste slok is moutzoet
    Gevolgd door een fijne bitterheid
    Licht hoppig
    Fruitige toetsen van banaan
    Goed in balans
    Nu en dan een licht zoetje
    Bittere afdronk en nasmaak
    Maar de voortdurende aanwezigheid van bittere hoppige toetsen maken van dit bier een voortreffelijke tripel







    Cafébaas Hendrik De Jonghe wilde voor zijn nieuw bier het niet zoveelste etikette bier. Het moest een unieke creatie zijn!
    Hij ging aankloppen bij brouwerij Stanium een brouwerij die opgericht is in 2016 en die brouwt op maat van de klant.

    Samen met Bart Van Overmeiren, Jurgen Van Steenberg en Bjorn Claeye proefde hij enkele proefbrouwsels.
    Uiteindelijk viel hun voorkeur op een tripel van 7.5%.
    Het bier viel in de smaak en in geen tijd was het bier uitverkocht!
    De vrouw van Hendrik maakt het logo van de tripel, een gestileerd treinspoor.
    Voorlopig is de tripel (Ou)de Statie enkel verkrijgbaar in het café zelf.


    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge voor het bier!











    Waterlo Tripel Blond (8,0% Alc.Vol.)
    John Martin


    Goudkleurig bier met een hoge schuimkraag

    Aroma’s van granen, Fruit (perzik) lichte kruiden
    Tikje karamel 

    Zoete smaak in de aanzet
    Suiker
    Fruitigheid komt boven
    Banaan in de smaak
    Prik honing
    Fruitige afdronk met een lichte bitterheid
    Verfrissende tripel
    Die nog beter smaakt aan het meer van Genval!





    05-12-2020 om 09:58 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!