Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    22-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 91 - L'Ensemble di Montalcino - Gouden Carolus Christmas - Lambic & Stout Timmermans - Lustrum Vicaris - Maitre Quid








    Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 91






    L'Ensemble di Montalcino - Gouden Carolus Christmas - Lambic & Stout Timmermans - Lustrum Vicaris - Maitre Quid








    L'Ensemble di Montalcino (13% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Dochter van de Korenaar - Baarle Hertog








    Bruin mahoniehoutkleurig bier met een gebroken fijne witte schuimkraag

    Het aroma ruikt naar zoet gedroogd fruit
    Licht gebrande mout
    Tikje wijnaroma

    De eerste slokken zijn overheerlijk
    Rood fruit steelt de hoofdrol
    Karamel
    Een licht aangenaam zuurtje
    Alle smaken vloeien perfect in elkaar.
    Een lichte wijnsmaak komt naar boven
    Tikje hout
    Ondanks de 13% is er weinig alcoholwarmte
    Lichtzure uitvloei
    Knaller van formaat!











    Gouden Carolus Christmas (10,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Anker – Mechelen







    Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag

    Geurig aroma van donker fruit
    Tikje vanille
    Karamel

    De eerste slokken zijn hemels!
    Donker fruit
    Rozijntjes
    Tikje zoethout
    Geroosterde hints
    Kruidig
    Soms een licht zuurtje heel diep!
    Alle smaken vloeien mooi in elkaar
    Zoete afdronk
    Fantastisch bier
    U hoef niet te wachten tot de Kerst om dit bier te nuttigen!











    Lambic & Stout (6,0%Alc.Vol.)
    Timmermans / Guinness - Itterbeek






    Donkerbruin met rode tinten bier met gebroken witte schuimkraag

     De neus is zuurzoet
    tikje eiken hout
    Kersen


    De eerste smaak is die van ingelgde kersen
    Gevolgd door een lichte bitterheid
    Geroosterde mout
    Toetsen van hout
    Na elke slok komt er een aangename bitterheid
    Stout is duidelijk aanwezig
    De lambiek iets minder.
    Droge en geroosterde afdronk
    Een smakelijke 37,5 cl mix



    Guinness & Timmermans creëerden deze geweldige blend van 3 unieke bieren: Guinness West Indies Porter (1801), Guinness Special Export (voor het eerst gebrouwen in 1944 exclusief voor John Martin) en Timmermans Oude Kriek ('s werelds oudste lambiekbrouwerij).










    Lustrum Vicaris 15 years (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Dilewyns – Dendermonde






    Goudkleurig bier met witte schuimkraag


    Fruitige neus die me bevalt

    Bloemig
    Zoete prikken

    De smaak zet het fruitige verder
    Zachte hopbitterheid
    Lichte kruidigheid
    Koriander?
    Mocht toch iets bitterder geweest zijn
    Droge afdronk
    Licht bittere nasmaak
    De toetsen van vlas haal ik er niet uit!
    Toegankelijk bier voor iedereen en dit is toch de bedoeling!


    Vicaris Lustrum is een feestbier gebrouwen ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van Vicaris en het tienjarig bestaan van de brouwerij.
    Dit helder goudblond bier combineert de ambacht van het brouwen met die van de vlasbewerking.













    Maitre Quad (9,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Meester - Stasegem/Harelbeke





    Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag

    Zoet aroma van gebrande mout
    Karamel
    Pruimpjes
    gekonfijt rijp fruit

    De eerste slokken zijn zoet
    Koffietoets

    geroosterde bitterheid
    Fruitig
    Tikje zoethout heel ver weg
    Lichte alcoholwarmte
    Evenwicht
    Romig
    Lekker bruin bier!




    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!




    Groeten William









    22-04-2021 om 16:03 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 jaar Ename: Gezegend zij het nieuwe glas Nieuw Ename glas zorgt voor optimale smaakbeleving
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    PERSBERICHT


    30 jaar Ename: Gezegend zij het nieuwe glas
    Nieuw Ename glas zorgt voor optimale smaakbeleving





    2020 had een feestjaar moeten zijn voor Brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van België. Die vierde niet alleen haar 475e verjaardag maar ook Ename mocht dertig kaarsjes uitblazen. Helaas strooide het coronavirus roet in het eten van de feestelijkheden. Daarom krijgt Ename - 31 jaar jaar na de lancering - bij de aankomende heropening van de horeca een nieuw, uniek glas dat zorgt voor een optimale smaakbeleving.

    Een nieuwe start, een nieuw glas
    De horeca heeft opnieuw perspectief. Op zaterdag 8 mei mogen de terrassen van cafés en restaurants na een sluiting van bijna zeven maanden weer opengaan. Carlo Roman: "De nieuwe start van de horeca zal gepaard gaan met een nieuw Ename glas dat de beleving van de bierdrinker naar een nog hoger niveau zal tillen. We kijken dus heel hard uit naar de heropening van de horeca én de introductie van het nieuwe glas."

    Unieke vorm
    Het glas onderscheidt zich in de eerste plaats door zijn unieke vorm: De gekende nis in het Ename logo diende als inspiratie voor de vorm van de kelk: draai de nis om en je krijgt de mooie, open vorm van het nieuwe glas, legt marketing manager Thomas Lauwaert uit. "Maar het meest opvallende element aan het glas is het bijzondere voetstuk, waar opnieuw de nis in verwerkt zit. Alle elementen samen zorgen ervoor dat het glas een pak eleganter oogt dan het vorige."

    Optimale smaakbeleving, zowel thuis als op café
    Bij het degusteren van bier worden verschillende zintuigen geprikkeld. Niet alleen de smaak- maar ook de reukzin is heel belangrijk. Zo bepalen de vorm en de grootte van de opening van het glas mee welke aroma's er waargenomen worden tijdens het proeven. Door de open vorm van het glas komen alle aroma's mooi vrij waardoor de Ename abdijbieren optimaal tot hun recht komen, benadrukt Thomas. Een leuk extraatje is de toevoeging van de gegraveerde nis onderaan het glas: die zorgt voor schuimstabiliteit en levendigheid in het bier door een voortdurende stroom van koolzuur. Een mooie schuimkraag en voldoende bubbels zijn dus verzekerd. Het glas is beschikbaar in 33cl en 25cl, genieten kan dus zowel thuis als op café (van 't vat)




    22-04-2021 om 10:31 geschreven door William Roelens


    19-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persbericht Het Anker - Eerste Belgische trein op Gouden Carolus Collector's Edition 2021





    Persbericht Het Anker


    Eerste Belgische trein op
    Gouden Carolus Collector's Edition 2021



    Ieder jaar krijgt een artiest carte blanche om een ontwerp te maken voor de drieliterfles Gouden Carolus Classic, het collector’s item van Brouwerij Het Anker. Dit jaar leefde medewerker Ward Baes zich uit op de Jeroboam-fles. Hij liet zich inspireren door de eerste treinreis op het Europese vasteland. Hij vereeuwigde ‘De Olifant’, een van de eerste locomotieven die van Brussel naar Mechelen reed, in graffitistijl op de fles.
    Die is sedert 19 april te koop.




    Ward Baes




    Trots op Mechelen
    “Toen ik aan het brainstormen was over onderwerpen voor de Collector’s Edition, moest ik meteen aan het nieuwe station denken. Ik ben trots op onze stad, en op het station. Wist je dat dat het centrale punt is van het Belgische spoorwegnet?” vertelt Ward Baes. Hij stookt al 7 jaar Gouden Carolus whisky en maakte daarnaast naam als graffitikunstenaar Wayward. Daarom kreeg hij van zijn collega’s de vrijheid om de Gouden Carolus Collector’s Edition 2021 te ontwerpen in graffitistijl.


    Eerste treinrit
    Op 5 mei 1835 reden de drie eerste treinen op het Europese vasteland van Brussel naar Mechelen. Het was wereldnieuws, want Brussel werd de eerste hoofdstad ter wereld met een treinverbinding. Elke trein werd gesleept door een prachtige stoomlocomotief: La Flèche, Stephenson en L’Eléphant, of De Olifant. “Vooral de vormen van De Olifant inspireerden me. Wat een prachtige machine! De trein op de fles is uiteindelijk geen exacte kopie geworden, maar is wel gebaseerd op die locomotief. Ik vind het resultaat op de fles prachtig en ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om hem te mogen ontwerpen.”


    Beperkte uitgave
    Zoals ieder jaar werden er maar 1.500 flessen gemaakt van deze Collector’s Edition. Ze zijn te koop in de betere drankenhandel en de brouwerijwinkel in Mechelen.








    Persinfo
    Veerle Goossens

    https://www.hetanker.be/nl



    Groeten
    William

    19-04-2021 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.75 JAAR BROUWERIJ ST.BERNARDUS - BOEK ‘ST.BERNARDUS’





    75 JAAR BROUWERIJ ST.BERNARDUS

    BOEK ‘ST.BERNARDUS’









    We schrijven 1946. Het jaar waarin de broers Evariste en Antoine Deconinck de kaasmakerij die ze overgenomen hadden van de naar Watou uitgeweken trappisten van Mont des Cats stilaan omtoverden naar een brouwerij. Dat deden ze op vraag van de trappisten van Westvleteren die op dat moment beslisten om hun brouwersactiviteiten te beperken tot hun eigen gemeenschap.

    Dit en veel meer geschiedenis vind je in het gloednieuw boek dat Brouwerij St. Bernardus lanceert naar aanleiding van de 75ste verjaardag van hun brouwerij. 











    In het boek gaan ze ook dieper in op hun brouwproces, ze vertellen er welk pad hun eigenaars hebben bewandeld om tot het punt te komen waar ze nu staan, maar bovenal proberen ze de liefde voor hun bier en hun vak te beschrijven in geuren en kleuren.

    Het boek brengt niet enkel verhalen van vroeger, toen en nu maar biedt ook de mogelijkheid om ermee aan de slag te gaan. Net zoals we in ons dagelijkse doen en laten gedreven zijn om duurzame samenwerkingen op poten te zetten met lokale en regionale bedrijven & ondernemers in functie van productie, expansie, horeca- en bezoekerswerking, enz. hebben ze ook voor het boek deze filosofie ter harte genomen.

    De biercocktails werden gecreëerd in samenwerking met Deluxe Distillery uit Kuurne en het is absoluut geen toeval dat er zoveel chefs uit de regio rond de brouwerij preus lik fjirtig aanwezig zijn met hun St.Bernardus signature dishes. Op die manier wensen ze als brouwerij ook een verhaal te vertellen van de regio en een katalysator te zijn van de economie en het toerisme van hun schone streek.

    Het gastronomisch hoofdstuk van hun boek geeft bijgevolg een forum aan een rits van lokale, regionale, nationale en internationale chefs, al dan niet voorzien van de obligate Michelin sterren. Namedropping? Tim Boury van Restaurant Boury**, Michael & Franky Vanderhaeghe van Hostellerie St.Nicolas**, Bert Recour van Restaurant Pegasus, Raf Sainte van De Gebrande Winning (onlangs nog verkozen tot het beste bierrestaurant ter wereld), Johan Vanhaute van Hotel Ariane (sinds 2013 onafgebroken verkozen tot het beste hotel van België), Dirk Battheu van Restaurant ’t Blauwershuys, Nelson Tanate van het Nederlandse Restaurant De Librije***, Stefaan Coutteneye van Restaurant ’t Hommelhof, Peter Goossens van ’t Hof van Cleve***, hun eigenste Filip Lebbe van Bar Bernard en ga zomaar door.








    Zaakvoerders Hans & Julie Depypere



    Zaakvoerders Hans & Julie Depypere: “Net zoals we bij het maken van ons bier streven naar een onberispelijke kwaliteit, hebben we deze maatstaf ook gehanteerd bij de creatie van dit boek. We zijn ongelofelijk dankbaar dat er zoveel chefs hun vrijwillige medewerking hebben verleend, we zijn trots op ons team die bij de totstandkoming bij wijze van spreken bloed, zweet en tranen heeft verloren maar bovenal zijn we fier dat we op deze manier het verhaal van onze prachtige familiebrouwerij op een nieuwe manier naar buiten kunnen brengen. We voelen ons klaar voor de volgende 75 jaar!”

    Praktisch

    Het boek verschijnt in 3 talen (Nederlands, Engels en Frans) en telt 192 pagina’s;

    Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, o.a. bekend van de boeken van Sandra Bekkari, Nina Mouton, LikeMe, Stefaan Degand, Mathieu Terryn en Thomas De Gendt maar ook van TV-programma’s als ‘De Cel Vermiste Personen’, ‘Lotgenoten’, ‘Durven Falen’ en vele andere;

    Het boek is beschikbaar in de betere boek- en drankenhandel maar ook in de brouwerijwinkel en via de webshop van de brouwerij.










    LIMITED EDITION 75 JAAR BIER

    Net zoals ze naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de brouwerij een eenmalig, limited edition bier op de markt brachten, gaan ze eind 2021 ook een nieuw bier lanceren dat een beperkte oplage zal kennen. Welk bier dat precies gaat zijn, dat gaat de brouwerij communiceren in de loop van de herfst. Wens je als fan of consument daar als één van de eerste van op de hoogte gebracht te worden? Dan raden ze iedereen aan om zich via hun website in te schrijven op hun nieuwsbrief.


    FEEST

    Wat is een verjaardag zonder feest? Oorspronkelijk plande de brouwerij om in de zomer van dit jaar een heus feest op poten te zetten maar ook hier heeft COVID-19 een stokje in de wielen gestoken. Maar niet getreurd, dat geeft hen des te meer tijd om alles uit de kast te halen om in de zomer van 2022 er helemaal te staan. Wat kan je verwachten? Ze plannen een meerdaags openluchtevenement in de buurt van de brouwerij onder de noemer ‘Barn Bernard’. Het zal een Hemels Evenement worden waar naast onze onvolprezen Hemelse Nectar ook ruimte zal zijn voor een sterk programmatorisch aanbod en dito culinaire invulling, beide natuurlijk terug met de nodige lokale touch. Ook hier raad de brouwerij de geïnteresseerden aan om zich via hun website in te schrijven op hun nieuwsbrief, zo verneem je uit eerste bron alle details over dit feest.

    Het evenement maakt ook deel uit van de nieuwe ‘Grote Goesting’ campagne van Westtoer, waarbij o.a. diners op unieke plekken in de kijker worden gezet.





    NIEUW BLIK ST.BERNARDUS WIT









    Sales Manager Marco Passarella : Het is maar een klein jaar geleden dat we voor het eerst uitpakten met een bier in blik (St.Bernardus Tokyo) en vandaag voegen we daar graag een 2de aan toe. St.Bernardus Wit bestaat natuurlijk al langer maar de internationale vraag om het bier ook aan te bieden in blik konden we niet langer in de wind slaan.



    In het buitenland is speciaalbier in blik al heel goed ingeburgerd, onze klanten beseffen dat je blikken overal makkelijk kan meenemen. Het is erg handig om bij een buitenactiviteit, bijvoorbeeld na het sporten, bij een picknick of een wandeling in de natuur eens niet te moeten denken aan die flesjes leeggoed. Je neemt gewoon je lege blikjes mee naar huis en sorteert ze bij jouw PMD. Zeker voor een verfrissend en dorstlessend zomers bier waarvan het de bedoeling is om het jong en ‘vers’ te drinken (lees: geen bewaarbier) is blik als verpakking een goed idee. Als je bier langer wil bewaren, blijf je best bij flessenbier. Onze blikken hebben een THT (ten minste houdbaar tot datum) van 18 maanden.

    Tot slot is het natuurlijk ook zo dat blik minder zwaar is en volledig te recycleren, dit betekent een positief duurzame impact op het milieu. Bovendien is het in functie van de bewaring van het bier ook goed dat er geen licht aan het bier kan.

    Vandaar, St.Bernardus Wit in blik is een perfecte aanvulling in ons gamma.”


    Type & kleur

    St.Bernardus Wit in blik is een traditioneel Belgisch, ongefilterd witbier van alc. 5.0% vol. Het bier werd ontwikkeld in samenwerking met de legendarische meesterbrouwer Pierre Celis, die in zijn ééntje verantwoordelijk was voor de opmars van witbier in de jaren ’60. St.Bernardus Wit onderscheidt zich door de aantrekkelijke goudgele kleur die verhuld wordt in een sublieme sluier om te resulteren in een authentiek Belgisch troebel witbier.


    Karakter – smaak – aroma’s - culinair

    St.Bernardus Wit is gekend om zijn prikkelende aroma’s van koriander en sinaasappel, met op de achtergrond een toets van pittige kruidnagel en fruitige citrus geuren. De energieke kruiden en de romigheid van de tarwe zorgen voor een meesterlijke evenwichtige smaaksensatie. Het zachte mondgevoel herbergt een heerlijk samenspel van een zoete moutsmaak met een verfrissende aciditeit en wordt afgesloten met een frisse nasmaak.

    Dit bier is ongelooflijk veelzijdig voor het gebruik in combinaties met gerechten uit alle uithoeken van de mondiale keuken. Het komt misschien nog het meest tot zijn recht als verfrissende factor bij romige gerechten als risotto en bij zeevruchten & witte vis. Fan van citroen bij jouw vis? Zeker doen, de citrustinten van St.Bernardus Wit zullen jouw gerecht alleen maar sterker uit de verf doen komen.

    Verpakking

    Arno Kiss - Belgische illustrator

    De Antwerpse illustrator Arno Kiss is het levende bewijs dat je wel degelijk meteen met een welluidende artiestennaam ter wereld kan komen. Hoewel hij geen gitaren speelt, noch zich dagelijks bij het ochtendgloren maquilleert als Gene Simmons & co, heeft hij toch al vaak zijn artistieke capaciteiten mogen uiten in de muziekscène. Zo mocht onder meer tourposters ontwerpen voor Metallica, Ween, Arctic Monkeys, Mumford & Sons, Death Cab For Cutie, Queens Of The Stone Age, The War On Drugs en vele anderen. Zowel voor de Netflix reeks “I’m not okay with this” als voor de samenwerking tussen Travis Scott & Fortnite mocht hij verschillende officiële illustraties creëren. Met het nieuwe artwork voor St.Bernardus Wit in blik wil hij vooral het contrast tussen de moderne brouwerij en de landelijke omgeving visualiseren. Vind jij de grappige details die hij in het ontwerp heeft ‘verstopt’?


    www.sintbernardus.be/wit

     

    Info

    Het blik is beschikbaar in Colruyt en de betere drankenhandel.

    Wens je nog meer informatie over St.Bernardus Wit?
    Contacteer ons gerust via marketing@sintbernardus.be of neem een kijkje via www.sintbernardus.be/wit











    INFO


    Trappistenweg 23

    8978 Watou
    +32 57 38 80 21
    BE 0463544291

    Brouwerij St.Bernardus



    Met dank aan Annemie Declerck voor de foto's










    15-04-2021 om 10:32 geschreven door William Roelens


    13-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 28 - Oxfarm Tripel - Werbrouck Tripel Amber - Weldebrouck Tripel




    TRIPELS 28





    Oxfarm Tripel - Werbrouck Tripel Amber - Weldebrouck Tripel












    Oxfam We Want Juste Fair Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    Brasserie des Géants (Brasserie des Légendes) – Irchonwelz









    Donkerblond bier met een witte romige schuimkop

    Zoet fruitig aroma
    Citrus
    Granig

    Zoete aanzet
    Licht moutig
    Frisse smaak
    Tikje kruidigheid tussendoor
    Ook een zachte bitterheid
    Mooi in balans
    Beetje alcoholwarmte in de mond
    Droge afdronk
    Aangenaam bier om te degusteren

    Heeft in 2019 de Bronzen medaille gewonnen op de World Beer Awards in de categorie Belgian Style Tripel.


    Belgisch kwaliteitsbier, fairder dan fair? Da’s JUSTE! | Oxfam-Wereldwinkels










    Werbrouck Tripel Amber (9,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Werbrouck - Roesbrugge
    Gebrouwen bij The Brew Society - Heule







    Amberkleurig helder bier met een gebroken witte schuimkraag


    De neus is kruidig
    Kruidnagel
    Zoethout

    De smaak is zoet
    Honing
    Een gembertoets?
    Alcoholwarmte
    Fruitigheid van banaan
    De kruidigheid neemt de bovenhand
    Lichte bitterheid
    De afdronk is zoet kruidig
    Ook veel kruidigheid in de nasmaak
    Niet iedereen zal deze kruidige tripel lusten maar ik ben er fan van






    Reeds vele jaren is Conrad Werbrouck gepassioneerd door het gerstenat.
    Hij is ook al een tijd bezig met het creëren van eigen bieren in het Oost-Vlaamse Olsene.
    Door de vele positieve reacties groeide het idee om het professioneler aan te pakken.
    Aangezien zijn zoon Sam en zijn echtgenote tijdens het weekend werkzaam waren in de horeca was de stap vlug gezet.
    In Roesbrugge een dorp aan de IJzer en deelgemeente van de bierstad Poperinge  kochten ze het prachtige pand ‘De Gouden Arend’
    Het is de bedoeling om er later een eigen brouwerij op te richten.
    De voorbereidingen zijn er al deels verwezenlijkt maar door de Corona crisis zijn die momenteel stil gelegd.
    Voorlopig laten ze hun bier brouwen bij The Brew Society in Heule.
    Naast hun bieren brengen ze ook verschillende gin’s op de markt!











    Weldebrouck Tripel (8,5%Alc.Vol)
    Microbrouwerij Weldebrouck – Willebroek





    Goudkleurig met een witte romige schuimkraag
    Vlotte carbonatie

    De neus ruikt een moutig aroma
    Fruitige toetsen
    Lichte kruidigheid van specerij - kruidnagel

    De eerste slokken zijn zoet
    Kruidigheid komt boven
    Een overrijpte fruitigheid neemt langzaam de bovenhand
    Niet volledig in evenwicht
    Tikje alcohol
    Licht zoet bittere afdronk
    Niet slecht maar er bestaan betere tripels.






    Met zijn Tripel Weldebrouck zette Luc Piessens in 2014 de gemeente Willebroek op de bierkaart.
    Jaren lang was er geen brouwerij meer actief.
    Aan hun beroemd populair stoofvlees van paardenvlees was er eindelijk een bier om het te vergezellen.
    De naam van het bier verwijst naar de naam van de gemeente.
    Luc was leerling aan de brouwerijschool in Gent.
    Zoals veel brouwers brouwde hij voor de familie-en vriendenkring.
    De Weldebrouck Tripel wordt gebrouwen met een eigen gekweekte gist.
    Het etiket toont een portret van de papierfabriek villa De Nayer.



    Groeten
    William







    13-04-2021 om 10:54 geschreven door William Roelens


    10-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 Beestige bieren - Flurk Hopper - Ganz Geit - Godisvremd - Angèle La Chatte - Leute Bokbier - Voske





    6 Beestige bieren








    Flurk Hopper (6,0% Alc.Vol.)
    De Flurkbrouwers – Neerijse




    Amberkleurig helder bier met witte schuimkraag

    Hoppig aroma
    Fruitig
    Hoppig
    Citrus

    De eerste slokken geven een mooie bitterheid
    Moutig
    Hoppig
    Citrus in de mond
    Droog
    Aanhoudende bitterheid
    Soms een zoetje tussendoor
    Hints van pompelmoes – Perzik?
    Bittere afdronk
    Lekker zachte IPA









    Ganz Geit (5,5% Alc.Vol)
    De Mortselarij - Mortsel






    Wazig Blond bier met een witte schuimkraag

    Moutige neus
    Hoppige prikjes
    Tikje kruidigheid

    Aangename start
    Zacht
    Lichtbittere hoptoetsen
    Ook een fruitigheid komt naar boven
    Mooi evenwicht
    Droge afdronk
    Vlot drinkbaar aangenaam bier
    Een lekkere doordrinker









    Godisvremd (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Vissenberg – Vremde voor Vennehoeve
    Vennehoeve – Zandhoven






    Blond helder bier met een mooie witte schuimkraag


    Moutig aroma
    Gist
    Kruidigheid van Vlierbloesem
    Fruitig (Sinaas) 

    Scherpe aanzet
    Kruidigheid van Vlierbloesem
    Gistig
    Lichte hop bitterheid
    Sinaas
    Licht zuurtje komt even piepen
    Evenwicht
    Droge afdronk
    Kruidige nasmaak
    Niet slecht!

    Godisvremd kun je op z’n Antwerps lezen als ‘Ga eens vreemd!












    Angèle La Chatte (7,0% Alc.Vol)
    Brasserie des Tchèts - Flohimont, Belgisch Luxemburg






    Roodbruin bier met een gebroken witte minuscule schuimkraag

    Weinig koolzuur

    Moutig aroma
    Heel diep duiken zoete prikken op
    Pruimpjes
    Tikje kruidigheid

    Licht bittere aanzet
    Geroosterde mout
    Heel diep een prikje karamel
    Beetje waterachtig

    bitterheid blijft aanhouden
    Geen evenwicht
    Bittere afdronk

    Aroma is leuker dan de smaak
    Beter verwacht!








    Leute Bokbier (7,5% Alc.Vol)
    Brouwerij Van Steenberge – Etvelde







    Kastanjebruin bier met een dikke licht beige schuimkraag


    Een klein beetje saturisatie.

    De neus heeft een moutachtig aroma
    kruidig
    Karamel

    De smaak is moutig
    Geroosterde prikken
    Karameltoetsjes
    Een lichte bitterheid streelt de smaakpapillen
    Rumtoetsje
    Ietwat geparfumeerd.
    Een lichte saturatie was waarneembaar maar stoorde niet echt
    Droge afdronk
    Lekker bier









    Voske (5,3% Alc.Vol)
    Microbrouwerij Beer 4 Nature - Mol




    Amberkleurig helder bier met een fijne witte schuikraag


    Moutige neus
    Lichte brett in de neus

    De eerste toets is een licht lambieksmaakje
    Karamel
    Een lichte bitterheid komt piepen
    Licht zuurtje tussendoor
    Wilde gist
    Licht zurige afdronk
    mooie nabitterheid
    Droge nasmaak

    Prachtig bier met heel veel smaak voor 5,3%
    Mooi etiket











    Wederom een geslaagde verassende bierbox van de Waregemse bierfanaten die met hun Boerderijpakket 2021 voor proefvreugde zorgden in deze triestige Coronatijd !

    Mijn smaakpapillen waren blij

    en dit is het voornaamste volgens mij!


    Groeten
    William






    10-04-2021 om 11:34 geschreven door William Roelens


    06-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 90 - Gulden Draak Brewmaster - Kroost - Ma Mere Speciale - Mareklop Quadrupel - See The Nothern Lights Grand Cru










    Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 90




    Gulden Draak Brewmaster - Kroost - Ma Mere Speciale - Mareklop Quadrupel -
    See The Nothern Lights Grand Cru










    Gulden Draak Brewmaster(10,5%Alc.Vol)
    Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde








    Donker amberkleurig bier met een kleine witte schuimkraag

    Het aroma is aangenaam om te ruiken
    Fruitige neus
    Karamelmout
    Tikje kruidnagel?

    De aanzet is zoet
    Karamel
    Donker fruit rozijntjes - pruimen
    Ook in de smaak een tikje kruidnagel
    Zacht
    Evenwichtig
    Warme alcohol toets
    Zoete afdronk
    Bier om te genieten bij een Netflixserie!









    Kroost (6,0%Alc.Vol)
    Gebrouwen bij Bierselect (Gent)







    Donkerblond bier met een romige dikke schuimkraag

    De neus ruikt fruitige prikken
    Banaan
    Moutig

    De eerste slokken zijn redelijk zoet
    Ook hier tikjes van fruit
    Citrus
    banaan
    Niet overweldigend maar toch aanwezig
    Lichte hopbitterheid komt naar boven
    Tikje metaal
    Evenwichtig
    Slecht? Nee – Lekker? Kan beter









    Ma Mere Speciale (6,0%Alc.Vol)
    Brouwerij De Leite - Ruddervoorde







    Goudkleurig bier met een romige witte schuimkraag


    De neus ruikt zacht fruitig
    Mandarijn
    Tikje kruidig

    De aanzet is zacht fruitig – perzik
    Tikje honing
    Moutige prikken
    Malse pittige bitterheid
    Licht hoppig
    Mooi in balans
    Droge fruitige afdronk
    Een lekker glas Ruddevoorde bier









    Mareklop Quadrupel(12,0%Alc.Vol)
    Gebrouwen bij ’t Hofbrouwerijke – Beerzel







    Donker tot zwart bier
    lichtbruine schuimkraag

    Koffie aroma
    gist
    Tikje chocolat en licht nootachtig

    Bitter aanzet
    Met een lichtzoete toets in de achtergrond.
    Zoethout in de verte
    Gebrande mout
    Donkerfruit
    Warm alcoholtoets
    Licht bittere afdronk
    bier om langzaam te genieten!









    See The Nothern Lights Grand Cru (10,2%Alc.Vol)
    Brouwerij The Musketeers - Sint-Gillis-Waas




    Amberkleurig helder bier met een mooie  gebroken witte schuimkraag
    Vlotte koolzuurdoorstroming

    De neus is moutig
    zoete koekjes
    Fruitigheid van abrikoos
    Alcoholwarmte
    Tikje Mandarijn

     

    Zoete aanzet
    Alcohol onmiddellijk in de smaak aanwezig
    Fruitige toetsen
    Mandarijn
    Zoet
    Bitterheid komt in de achtergrond opzetten
    Evenwichtig
    Zoete alcoholische afdronk
    Na enkele slokken passen de smaakpapillen zich gemakkelijk aan en het bier degusteert vlot maar opletten!!!!!!
    Zetelbier en een lekkere digestief !

     



    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!




    Groeten
    William




    06-04-2021 om 14:53 geschreven door William Roelens


    01-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 27 - Cesar Tripel - Dunekeun Tripel - Everzwijn Tripel



    Tripels 27


    Cesar Tripel - Dunekeun Tripel - Everzwijn Tripel








    Cesar Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde







    Goudkleurige tripel met een witte romige schuimkraag


    Zoete mout in de neus
    Fruitig aroma van perzik-Banaan
    vanille

    Moutige smaak
    Fruitige slokken van citrus
    Perzik – vleugje banaan
    Suiker
    Lichte bitterheid
    Lichtzurig maar vooral fruitige afdronk
    Gewone allemans tripel









    Dunekeun Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    De Kustbrouwerij – Middelkerke

    Gebrouwen bij Deca Service (Woesten)






    Amberkleurig bier met witte schuimkraag


    Lekker moutig aroma
    Licht kruidig
    Houtaroma

    Aanzet is ietsje zoet
    Maar na enkele slokken komt er een mooie bitterheid naar boven.
    Licht kruidig en ietsje fruitig
    Lichte hoppigheid
    Voldoende in evenwicht
    Het gebruik van appelhout speelt mee in de smaakvorming
    Heerlijke vlot drinkende tripel

    Vroeger Dronkenput Tripel








    Everzwijn Tripel (8,5%Alc.Vol.)
    De Veluwse Heidebrouwerij – Ede (NL)
    Gebrouwen bij Leroybeweries - Boezinge 




    Blond bier met mooie witte schuimkraag

    Fruitige neus
    Een kleine fruitkorf van abrikozen en banaan

    De eerste slokken zijn zoet
    Lichtmoutig
    granig
    Suiker
    Honing
    minieme kruidige bitterheid
    Evenwichtig
    Volle smaak
    Zoete afdronk
    Degusteert vlot
    Een middelmatige brave tripel.
    Niet slecht maar ook geen wow!




    Groeten
    William





    01-04-2021 om 11:35 geschreven door William Roelens


    27-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 89 - Chouffe Cherry Rouge - Hop Harvest - Kamiel - Minos De Landing - Netebuk Barrel Aged





    Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 89



    Chouffe Cherry Rouge - Hop Harvest - Kamiel - Minos De Landing - Netebuk Barrel Aged












    Chouffe Cherry Rouge (8,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Achouffe (Achouffe) – Duvel Moortgat (Breendonk)







    Donker rood bier met een romige beige schuimkraag


    Aroma van kersen
    Karamel
    Licht zurig
    Maar ook een zoet parfum

    Licht zurige aanzet
    Zoete toetsen
    Kersen
    Tikje karamel
    Evenwicht tussen zoet en zuur
    Lichtzure afdronk
    Voor de liefhebbers van fruitbieren.








    Hop Harvest 2020 (6,0% Alv.Vol.)
    Brouwerij De Ranke – Dottignies







    Goudblond wazig bier met een romige witte schuimkraag


    Het aroma is hoppig
    Gistig
    Tikje grassig

    De aanzet is redelijk bitter
    Hopbitter
    Ook een kruidigheid doorkruist de smaak
    Scherpe toetsen
    Helemaal in balans
    De afdronk is ook bitter
    Die blijft eventjes hangen
    Een lekkere harvest met een echte hopbitterheid!









    Kamiel (9,5% Alc.Vol.)
    Polygoon – Tongeren







    Donkerbruin bier met een beige schuimkraag

    Zoet aroma
    Karameltoetsen
    Prik Vanille

    Zoete aanzet
    Moutige prikken
    Karamel toetsen
    Koriander
    Vanille komt opzetten
    Weinig bitterheid
    Lichte alcoholwarmte
    Zoete afdronk
    aangenaam om te degusteren!









    Minos De Landing (6,0% Alc.vol)
    Gebrouwen voor Brouwerij De Landing
    Gebrouwen door Brouwerij Deca





    Blond bier met fijne witte schuimkraag

    Fruitige neus

    Gistig
    Granig

     Licht bittere aanzet

    granig
    Kruidig
    Citroenmelise komt nogal piepen
     Lichte muntsmaak

    Hoppige toetsen
    Licht bittere afdronk

    Lekker dorstlessend fris bier










    Netebuk Barrel Aged (8,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Gulden Spoor – Gullegem




    Donkerbruin bier met een romige crèmekleurige schuimkraag

    Een aroma van zuur en zoet
    Balsamico prikjes
    Chocolade

    De aanzet is heerlijk zoet en afwisselend zuur

    Karamel
    toetsen van rode wijn
    Balsamico
    Houtachtige prikjes
    Warme alcohol prik komt nu en dan naar boven
    Voldoende balans
    Zoet-zure afdronk
    Een Gullegems bier om van te genieten.





    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William







    27-03-2021 om 11:15 geschreven door William Roelens


    25-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOPS MEET FRIENDS - UMAMI - JASS









    HOPS MEET FRIENDS


    Bart Dewulf is een geboren en getogen Poperingenaar. Zoals elke Keikop (bijnaam voor Poperingenaar) is hij opgegroeid tussen de hopvelden die Poperinge rijk is. De vele passages tussen de hopperanken en de verhalen die zijn grootouders vertelden zorgden voor de nodige inspiratie!

    Hij verhuisde naar Brugge en werkte er als sociotherapeut in het PC Sint-Amandus.
    Maar eenmaal van de Humulus lupulus geproefd te hebben kon hij het niet laten om creatief verder te doen met deze snelgroeiende plant.
    Hoe kun je het best innovatief omgaan met hop… door bier te brouwen dacht Bart. Zo begon hij te experimenteren met bierrecepten om unieke smaken te ontdekken.

    Een onderneming als hobbybrouwer opstarten, luisterend naar de naam ‘HOPS  MEET FRIENDS’ was een droom die werkelijkheid werd.

    “HOPS” staat voor ‘de hobbybrouwer zelf’ die hij is en de unieke smaken die hij ontdekt.
    “FRIENDS” voor de verrassingen in de fles en het vieren van bijzondere vriendschappen bij het samen genieten en degusteren van zijn bieren.

    Momenteel heeft hij 2 bieren UMAMI (blond), JASS (blond)


    In een select gezelschap en coronaproof proefde Annemie Declerck, Edwin Ghequire en mezelf zijn twee bieren.

     

    Recepten van Bart Dewulf uit Assebroek/Brugge

    De bieren worden gebrouwen bij Fort Lapin Brewery in Brugge











    UMAMI (blond) – 6,0%Alc.Vol.


    Een spontane ontmoeting tussen Phillip Vermeulen
    een gepassioneerd bio tomatenboer en Bart een creatieve hobbybrouwer maakt dit verhaal uniek.







    Licht wazig blond bier met een witte schuimkraag
    De neus ruikt een lichte hoppigheid
    Moutig
    Citrusprikken

    De aanzet is zoet
    gevolgd door een lichte bitterheid
    Ook is er nu en dan een licht zuurtje (citroenzeste) die opduikt
    Floraal
    Enige kruidigheid
    En toch is de smaak iets te veel eenrichtings verkeer
    Een zacht licht fruitig bier met iets te weinig koolzuur
    Zoete afdronk
    De smaak van de umamitomaat breekt niet echt door

    Het bier is wel een zomerse doordrinker met een aparte smaak
    die toch veel mensen zal aanspreken!







    Jass (blond) – 6,5%Alc.Vol.


    Reizen is voor velen een grote passie en ook daar kun je je biergewijs laten inspireren.
    Met als insteek "think out of the box" kwam dit bier tot stand.
    Jasmijnbloesems als partner in crime van hop.










    Sterk koolzuurhoudend wazig goudblond bier met witte schuimkop

    Bloemig aroma (Jasmijnbloemen?)
    Floraal
    Pompelmoes
    Koriander
    Moutig

    De aanzet is zoet
    Lichtgranig
    Florale smaken duiken op
    Ook een prikje vlierbes?
    Hints van citroen waarneembaar
    Zacht
    Mooi in balans
    Zoete afdronk
    Een vlotte lekkere doordrinker







    De etiketten zijn aan de hand van illustrator Pieter Vaneenooghe uit Assebroek





    www.hopsmeetfriends.be 

    Bart Dewulf

    Gulden-Peerdenstraat 119

    8310 Assebroek

    +32 (0)498 43 07 13






    Groeten
    William Roelens






    25-03-2021 om 14:54 geschreven door William Roelens


    20-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OMER Brut Nature







    OMER. Brut Nature







    12 jaar na de lancering van hun ‘OMER Traditional Blond’ kwam brouwerij Omer Vander Ghinste op 19 november 2020 midden in de Coronacrisis met dit uniek ‘Limited Edition’ bier op de markt.

    Het bier is ontstaan door Gery de oudste zoon van Omer Jean Vander Ghinste. 
    hij is inmiddels al de 5de generatie.
    Gery was al enkele jaren samen met zijn creatieve brouwers bezig om een volledig nieuw bier te brouwen. Het moest een uniek bier worden in de Belgische bierwereld, vernieuwend, maar toch met respect voor de traditie van Brouwerij Omer Vander Ghinste.













    Dit eenmalig, unieke brouwsel, met maar liefst 5 hopsoorten, en gebruik makend van dry hopping is een echt pareltje op brouwtechnisch vlak. Na de hoge gisting werd dit bier hergist met wilde gisten (Brett).
    Door het gebruik te maken van dry hopping met Belgische hop komt het fruitige en kruidige karakter van de 5 hopsoorten extra naar voor. Het resultaat is een droog, bitter bier met een fijne nasmaak.

    De verschillende gistingsstadia, hoge gisting en hergisting op fles met wilde gisten vereisten een brouwproces van minimum 8 weken.
    Dit unieke bier werd afgevuld op 40.000  75cl flessen waarvan er in een half uur tijd via hun webshop al 8000 verkocht werden.

    Woordvoerder Nicolas Degryse sprak van Tomorrowland toestanden!







    OMER. Brut Nature (7,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Omer Vander Ghinste – Bellegem


    Koperkleurig bier met een schuimende witte kraag

    Aroma van wilde gist
    Licht fruitig
    Muffig
    Tikje hopbitterheid

    Licht fruitige aanzet
    Broodprikken
    Zoete moutigheid
    Neigt soms naar Orval maar met een veel mindere bitterheid
    Zacht met een aardige hopsmaak
    Tikkeltje bitterheid komt soms naar boven
    Droge afdronk
    Lekker en Karaktervol





    Groeten
    William





    20-03-2021 om 00:00 geschreven door William Roelens


    13-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TRIPELS 26 - Kru – Tripel K – Sancti Adalberti Miraculum Novum Egmondse Tripel





    TRIPELS 26






    Kru – Tripel K – Sancti Adalberti Miraculum Novum Egmondse Tripel











    Kru (8,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Kru bv – Deinze





    Amberkleurig bier met witte schuimkraag


    Neus
    Moutig
    licht fruitig
    Abrikoos

    Eerste slokken zijn zoet
    Fruit (banaan- abrikoos)
    Koriander
    Karameltoets
    Lichte alcoholtoets

    Volmondig
    Lekker
    Lichte bitterheid
    Smaak en aroma vullen elkaar mooi aan
    Lichte alcoholwarmte
    Mooie tripel

    Met dank aan biervriend Geroen Vansteenbrugge









    Sancti Adalberti Miraculum Novum Egmondse Tripel (7,5 % Alc.Vol.)
    Brouwerij Egmond - Egmond a/d Hoef (NL)







    Amberkleurige lichtwazig bier met een romige schuimkraag


    Het aroma is een tikje aards
    Bloemig
    Fruitig (Banaan)

    De eerste slokken zijn lichtkruidig van smaak
    Fruitige toetsen van banaan
    Lichte bittere hop
    Kruidige prikken
    Smaken wisselen elkaar af
    Soms een beetje wrang
    In balans
    Nu en dan een lichte alcoholwarmte
    Lekkere pittige klassieke tripel









    Tripel K Blond (7,5 % Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Het Nest – Turnhout





    Goudblond bier met een romige witte schuimkraag

    Het aroma is moutzoet
    Enige hoppigheid

    De aanzet is zoet
    banaanprik
    Kruidigheid zorgt voor een aangenaam smaak
    Lichte hopbitterheid komt naar boven
    Floraal
    Koriander
    Voldoende evenwicht
    Fruitige afdronk
    Een aangename licht bittere nasmaak
    Lekkere biologische tripel die vlot degusteert





    Groeten

    William






    13-03-2021 om 10:08 geschreven door William Roelens


    05-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Online Bierproeverij van uit het HOPmuseum - Grimor Specialty Saison n°16 - Kuul Tripel - Gulden Draak Smoked






    Online Bierproeverij van uit het HOPmuseum



    De coronacrisis treft alle sectoren! Ook de bierwereld lijdt onder deze pandemie. Cafés blijven dicht waardoor we voor de gezelligheid om een lekker biertje te proeven aangewezen zijn om het in eigen huis te doen. Ook de vele bierverenigingen kunnen geen proefavonden meer inrichten en dus proberen enkele die online te organiseren. Zo ook het HOPmuseum uit Poperinge bleef niet bij de pakken zitten en richtte onlangs een online bierproeverij in.
    De organisatie berustte bij Caroline Bequoye en moderator Edwin Ghequire.
    Er werden drie minder gekende Belgische bieren voorgesteld en van commentaar voorzien. Wie aan de avond meedeed kon de bieren op voorhand gaan ophalen in het HOPmuseum.

    Het was een fijne thuisavond en door het succes er is er al een tweede op komst!

    De bieren waren Grimor Specialty Saison n°16, Kuul Tripel en
    Gulden Draak Smoked








    Grimor Specialty Saison n°16 (7,5%Alc.Vol.)
    Ontwikkeld door Technical Manager Gabriela Montandon - Sensory Analyst bij Fermentis By LesaffreGebrouwen bij Brouwerij De Graal – Brakel








    Amberkleurig bier met een romige witte schuimkop.

    De neus ruikt een zoete fruitigheid.
    citrustoetsje.
    Moutig. 

    De eerste slokken zijn zoet
    Gevolgd door een fijne hopbitterheid
    Fruitigheid van exotisch fruit
    Ook de verschillende hopsoorten spelen een voorname rol
    Alles mooi in evenwicht
    Droge afdronk
    Met een mooie bitterheid in de nasmaak
    Een bier om U tegen te zeggen!










    Kuul Tripel (8,6%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij BeerSelect – Gent







    Blond bier met witte romige schuimkraag


    Het aroma is zoet
    Toetsen van banaan
    Tikje kruidigheid
    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig
    Fruitig
    Banaan en citrus
    Een lichte hoppigheid laat zich opmerken
    Kruidigheid
    In balans
    Lichtbittere afdronk
    Droog
    Lekker maar zeker geen hoogvlieger









    Gulden Draak Smoked (10,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde







    Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag


    De neus ruikt zoete toetsen van Chocolade
    gerookt mout en spekprikken
    Houtsnippers

    De smaak zet het aroma verder
    Zoete mout
    Karamel
    Gerookte toetsen
    Hout
    Alcohol warmte
    Vlezig
    Tikje kruidigheid
    Goed in balans
    Zoete afdronk
    Met een warm gevoel
    Ik kan mij in dit soort bieren vinden!














    De Moderator van uit het Hopmuseum
    Edwin Ghequire




    Groeten
    William






    05-03-2021 om 15:14 geschreven door William Roelens


    04-03-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 88 - Avena Saison - Brosserke - Cornet Oaked Smoked 1 - Cornet Oaked Smoked 2 - L'Arogante Sessio, reserve - Moab-o






    Vijf bieren die u smaakpapillen versieren 88





    Avena Saison -  Brosserke - Cornet Oaked Smoked 1 - Cornet Oaked Smoked 2 - L'Arogante Sessio, reserve - Moab-o









    Avena Saison Bio
    Brasserie Deseveaux – Boussu







    Blond bier met een witte schuimkraag


    Moutig aroma
    Tikje gist
    Lichte bitterheid

    Hitse aanvang
    Maar toch zacht
    Moutig aroma
    Granig
    Bitterheid komt naar boven
    Tikje fruit tussenin
    Bittere afdronk
    Lekkere biologische Waalse saison.









    Brosserke (6,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Meester Stasegem







    Donkerblond bier met een witte romige schuimkraag

    Vlotte koolzuurpareling

    Moutige neus met een aangename fruitachtigheid van perzik

    De aanzet is zoet/bitter
    Fruitig
    Kleine kruidigheid
    Een lichte bitterheid dringt zich ertussen
    Hopbitterheid blijft behouden tot de afdronk.
    Lekker ? Ja maar verschillende smaken komen niet boven
    Droge hopbittere afdronk










    Cornet Oaked Smoked (8,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij De Hoorn – Steenhuffel (Brouwerij Palm – Swinkels Family Brewers)









    Goudblond helder bier met een romige witte schuimkraag


    Subtiele rookaroma
    Hout
    Zoete prikken

    De eerste slokken zijn moutig
    Gerookt
    Lichte kruidigheid
    Zoete toetsen
    Zacht
    in balans
    Lichte alcoholwarmte
    De afdronk is rokerig
    Lekker bier voor mensen die van een rokerige bbq toets houden.
    Misschien iets te braafjes, maar dit is de bedoeling.









    L'Arogante Session Edition (3,9%Alc.Vol.)

    L’Arogante BVBA – Oostakker
    Gebrouwen in de Proefbrouwerij – Lochristi







    Goudblond bier met een witte schuimkraag


    Exotische parfum
    Perzik
    Citrus

    Zoete fruitige aanvang
    Exotisch
    Gevolgd door een bittertje
    Ook een tikje kruidigheid
    Afwisselend met prikken van citrus
    Evenwichtig
    Droge afdronk
    Een aangenaam bier met lage alcohol %









    Moab-o
    Bossuwé Brewing – Kortrijk
    Gebrouwen bij Eutropius – Menen





    Goudkleurig bier met een witte schuimkraag

    De neus ruikt fruitige aroma’s
    Moutige prikken
    Tikje granig

    Zoete aanzet
    Moutig
    Karamel
    Ook een fruitige toets sinaasappel
    Lichte bitterheid in de achtergrond
    Zacht doordrinkbier met een droge afdronk.





    Let op!

    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!


    Groeten
    William






    04-03-2021 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 25 - Houblonde Tripel – Maredsous Tripel – Vlaamsche Leeuw




    TRIPELS 25



    Houblonde Tripel – Maredsous Tripel – Vlaamsche Leeuw











    Houblonde Triple (8,0%Alc.Vol.)
    Brasserie De Brunehaut – Brunehaut







    Amberkleurig wazig bier met witte schuimkraag

    De neus wordt verwend met een geurige fruitigheid
    Perzik

    De aanzet is zoet
    Ook hier de perziksmaak
    Tikje honing
    Bloemig
    Evenwichtig
    Lichte bitterheid
    Een ietsje beetje meer bitterheid had het bier nog meer karakter gegeven
    Zoete afdronk
    Al bij al een voortreffelijke allemans biologische tripel





    Het recept van HOUBLONDE werd ontwikkeld in samenwerking met het laboratorium voor Brouwwetenschappen en Technologieën van de UCL (Université Catholique de Louvain-La-Neuve, België). Dat is het oudste universitaire brouwersinstituut ter wereld, goed voor een eeuwenlange expertise!
    Het Bier wordt op een traditionele manier gebrouwen in de Brunehaut-brouwerij in België, die werd opgericht in 1890 en die traditie en moderniteit combineert.












    Maredsous Tripel (10,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Moortgat – Breendonk







    Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag

    Zoet moutaroma
    Broodachtig
    Fruitige prikken

    Romige aanzet
    Zachte mout
    Karamel
    Fruitigheid van abrikoos-banaan
    De alcohol komt soms eventjes piepen maar is goed verborgen!
    Ook de bitterheid komt soms boven
    Tikje kruidigheid
    Goed in balans
    De afdronk is zoals de smaak
    Moutig kruidig
    Heerlijke zeteltripel










    Vlaamsche Leeuw Tripel (8,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde

    Goudblond van kleur met een romige witte schuimkraag

    Moutig aroma
    Honingzoet
    Fruitige toetsen
    Allemaal ver uit elkaar

    De smaak is vrij zoet
    Licht bittere toetsen
    die vlug verdwijnen
    Fruitigheid van appels
    Suikertoets
    Niet een echte samenhang

    Licht hoppige afdronk
    Verveeld na een tijdje!
    Geen topper




    Groeten
    William











    25-02-2021 om 10:31 geschreven door William Roelens


    16-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 87 - Col Roulé - Ezel – Flavas - Fourchette - Klondiker Saison d'Or



    VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 87






    Col Roulé - Ezel – Flavas - Fourchette - Klondiker Saison d'Or 










    Col Roulé (5,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij Beerselect (Gent)

    Voor bierfirma Klootzakske- Deerlijk







    Licht wazig blond bier met een romige witte schuim(Col) kraag die zich ontplooit bij het uitschenken.


    Licht kruidige toets
    Moutig

    De eerste slokken zijn zoet
    Harde smaak
    Bitter
    Kruidigheid komt opzetten
    Geen evenwicht
    Droge afdronk
    Enige bitterheid in de nasmaak
    Sorry - Een bier die het meest geschikt is als dorstlesser dan als smaakmaker en daar blijf het bij.









    Ezel Blond (6,5%Alc.Vol.)
    Gebrouwen bij De Brabandere (Bavikhove)








    Blond helder bier met een romige witte schuimkraag

    Zoet aroma
    Gistig
    Prikje peperkoek

    De aanzet is zoet licht bitter
    Fris
    Moutig
    Tikje karamel
    Koreander
    Honingtoets
    Afdronk is droog
    Fruitig
    Mocht een beetje meer karakter hebben
    Al bij al een lekker doordrink bier









    Flavas (5.7% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Feniks Heule/Gullegem





    Donkerblond bier met witte schuimkraag


    Kruidig neus
    Venkel – selder – Tijm?
    Moutig

    Kruidige aanzet
    Harde bitterheid
    Nu en dan een zoetje
    Hoppige toetsen
    Bittere kruidige afdronk
    even als de lange nasmaak
    Vloeibaar kruidentuiltje!









    Fourchette (7,5%Alc.Vol.)
    Brouwerij Van Steenberge (Ertvelde)







    Blond wazig bier met een romige witte schuimkraag


    Aroma is moutig
    granig
    Zoete suiker

     De eerste slokken zijn moutig

    Licht zoet en een zuurtje
    Koriander
    Een bittertje komt achteraf
    Aangenaam afwisselend van smaak
    Degusteert vlot
    Lichte bitterheid in de achtergrond blijft aanhouden
    Mooi in balans
    Kruidige afdronk met een licht zuurtje
    Lekker bier
    Bij een tweede zou er eventueel verveling kunnen optreden.

    Met dank aan Dominique Vanderstraeten van Drankenhandel Pauwels











    Klondiker Saison d'Or (5,5%Alc.Vol.)
    Huisbrouwerij Klondiker – Meulebeke






    Goudblond wazig bier met witte fijne schuimkraag

    Fruitige neus
    Banaan
    Koriander

    De eerste slokken zijn fris
    Zoet gevolgd door een lichte bitterheid
    Vlotte degustatie
    Koriander
    Fruitigheid van citrus
    Allemaal redelijk gedoseerd
    Zacht
    De smaak is behoorlijk volgens het alcohol %
    Droge licht bittere afdronk
    Geen Waalse saison maar toch een genietbaar bier




    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William








    16-02-2021 om 14:59 geschreven door William Roelens


    12-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 86 - Jacks Precious IPA - Prearis Kölch - Martha Guilty Pleasure - Nogniet naar huismus - Pauline





    VIJF BIEREN DIE U SMAAKPAPILLEN VERSIEREN 86






    Jacks Precious IPA - Prearis Kölch - Martha Guilty Pleasure - Nogniet naar huismus - Pauline












    Jacks Precious IPA (5,9%Alc.Vol.)
    Brouwerij The Musketeers - Sint-Gillis-Waas








    Amberkleurig wazig bier met romige witte schuimkraag


    Fruitige neus van perzik
    Mango

    De aanzet is lekker en aangenaam
    Fruitige toetsen vullen de mond
    Zoet
    Grapefruit – Citrus
    Tikje perzik
    Lichte hopbitterheid
    Evenwichtig
    Bittere afdronk
    Lekkere IPA











    Prearis Kölch (4,2%Alc.Vol.)
    Vliegende
    Paard Brouwers – Oedelem








    Blond wazig bier met een fijne witte schuimkraag


    Zoet aroma
    Moutige prikken
    Fruitigheid van perzik

    De aanzet is zoet
    Fruitige toetsen
    Lichte bitterheid
    Redelijke carbonatie
    Beetje metaal in de mond
    Kon mij niet echt bekoren
    Ook de eerste maal dat ik dit type bier degusteer!









    Martha Guilty Pleasure (8.0%Alc.Vol.)
    The Brew society -  Heule







    Rood Bordeaux kleurig bier met roze schuimkraag


    Zoet Fruitig aroma
    Kersen

    De eerste slokken zijn zoet
    Fruitig
    Cherry
    Frutella snoep
    Zacht aangenaam
    In balans
    Zoete afdronk
    Lichte bitterheid
    Zomerbier van toch een 8%Alc.Vol.









    Nogniet naar huismus (6,4% Alc.Vol.)
    Bird Brewery – Amsterdam

    Het bier werd gebrouwen bij Jopen (Haarlem)






    Bruin wazig bier met fijne volle gebroken witte schuimkraag


    Moutig
    Zoet
    Lichtjes gebrand

    Zoete aanzet
    Koffie met melktoets
    Melkchocolade
    Hazelnoot?
    Lichte bitterheid
    Zoete afdronk
    Lekker bier









    Pauline (10%Alc.Vol.)
    Bierfirma Vindevogel - Elverdinge
    gebrouwen bij Deca Service Woesten





    Donkerblond bier met witte schuimkraag

    Aroma licht muffig positief
    Zoet
    Fruitigheid van perzik
    Moutig

    Zoete aanzet
    Doordringende fruitsmaak
    Perzik
    Mooi in evenwicht
    Alcohol dringt zich op
    Lichte bitterheid te proeven in de nasmaak
    Maar al bij al een degelijk bier



    Paulinebier werd gebrouwen ter nagedachtenis van onze prachtige dochter Pauline.
    Zij heeft ons zoveel warmte en liefde geschonken, die we voor de rest van ons leven meenemen. Ze was en blijft voor ons als een zonnetje. We willen haar energie en stralende lach verder delen. Paulinebier is een karakterbier om met liefde en respect te proeven als eerbetoon aan Paulinetje.


    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William







    12-02-2021 om 15:18 geschreven door William Roelens


    05-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 24 - Belgian Peak Tripel - Boerinneken Tripel - Christmas Beer Triple Aulne



    Tripels 24






    Belgian Peak Tripel - Boerinneken Tripel - Christmas Beer Triple Aulne






    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang.
    Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de

    IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik laatst heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel. 







    Belgium Peak Beer Triple (8,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij Belgium Peak Beer – Sour Brodt







    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Hoppige neus
    Fruitige prikken
    Ietsje zoet

    Fruitige aanzet (citrusprik)
    Suiker
    Lichte bitterheid onmiddellijk waarneembaar
    Daarna zoete smaak van honing
    Een alcoholwarmte die soms opduikt
    Mooi in balans
    Zoete afdronk
    Best een aardige tripel




    Is het de plaats die het bier zoveel beter maakt of is het de kennis van de brouwers?
    Ik denk toch het laatste, alhoewel de plaats waar de brouwerij gelegen is en dit op het hoogste punt van België ook bijdraagt aan de kwaliteit van het bier!
    Ik ben er nog nooit geweest maar Sofie Vanrafelghem wist me te vertellen dat de plaats uniek is! Ze was er geweest om informatie voor haar nieuw boek ‘Op Café in Wallonië’ te verzamelen.
    De brouwerij is gelegen op de wildste plaats van België nl. De Hoge Venen.
    Dichter bij de natuur kun je niet zijn.
    Naast het feit dat het één van de mooiste streken van België is, bieden de Hoge Venen een waterreservoir met een perfecte brouwkwaliteit. Deze plek blijkt één van hun grootste inspiratiebronnen te zijn.
    Alles wordt er huisgemaakt hun bieren, de gerechten enz..
    Hun proefruimte is zo ontworpen op de mensen aan te spreken en hun een warm vakantiegevoel te geven.
    Naast het proeven van hun producten, waaronder dus hun eigen bieren die ter plaatse worden gebrouwen, is het ook mogelijk om de productieruimte te bezoeken en meer te leren over de bieren ...









    Boerinneken Tripel (9,5%Alc.Vol.)
    De Proefbrouwerij – Lochristi








    Goud- tot oranjekleurig bier met  witte schuimkraag

    Klassieke aroma’s van mout en hop
    Een vleugje fruit
    Suikers

    De eerste slokken zijn veelbelovend.
    Gistig
    Karamel
    Zoet Fruitig
    Met een lichte hoppigheid die doorbreekt
    Tikje alcoholwarmte
    Voldoende evenwichtigheid
    Zoet-bittere afdronk
    Kortom een toffe boerin!









    Christmas beer Tripel (9,0%Alc.Vol.)
    Brasserie d’Aulne - Gozee






    Lichtbruin bier met een gebroken witte schuimkraag
    Weinig koolzuur

    De neus is zoet en kruidig

    Moutzoete aanzet
    Kruidige toetsen
    Kaneel
    Zacht
    Peperkoek
    zoete afdronk
    munt
    Lekker Kerstbier Tripel




    Deze Belgische ambachtelijke brouwerij produceert hun bieren met het label Bière d’Abbaye
    Erkend op de historische site van de cisterciënzerruïnes van de abdij van Aulne.
    De ambachtelijke brouwerij bevindt zich in de Peace Valley, in het hart van de abdij van Aulne.
    De brouwerij is geïnstalleerd in de oude stallen die dateren uit de 18de eeuw.
    De Abdijbrouwerij vervaardigt en verkoopt Abbaye d’Aulne (ADA) bieren, echte Belgische abdijbieren.


    William

    05-02-2021 om 10:33 geschreven door William Roelens


    28-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf Bieren 85 - Man's Hand - Lust4live - Middenvakrijder - Ringmaster - Spelt'Aap

    Vijf Bieren 85




    Het nest Dead Man's Hand - Lust4live - Middenvakrijder - Ringmaster -  Spelt'Aap









    Het Nest Dead Man’s Hand (10,0%Alc.Vol.)
    Brouwerij Het Nest – Oud-Turnhout








    Donkerbruin tot zwartkleurig bier met een stevige romige beige schuimkraag

    De neus ruikt moutig
    Zoet
    Tikje vanille

    De eerste smaak bevat alcolische prikken
    Donker gebrande mout
    Toetsen van rhum
    Mokka koffie
    Tikje zoethout
    De alcohol blijft domineren
    Bitterheid
    Niet slecht maar voor mij ietsje te alcoholisch











    Lust4live (4,3%Alc.Vol.)
    Brouwerij Brussels Beer Project (Brussel)







    Wazig geel bier met witte schuimkraag

    Aroma met fruitige toetsen
    Tropisch
    Grapefruit
    Mandarijn

    De eerste slokken zijn licht bitter
    Fruitig met prikken van ananas
    Hoppige toetsen
    Mooi in balans
    Droge afdronk
    Laat zich vlot degusteren
    Heerlijke session IPA van slechts 4,3%









    Middenvakrijder (3,1%Alc.Vol.)
    Brouwerij Hedonis - Zwalm






    Blond wazig bier met romige schuimkraag


    De neus ruikt citrus
    Grapefruit

    Licht bittere aanzet
    Nu en dan een zoete toets van fruit
    Granig
    Bitterheid houd aan
    lichte fruittoets wisselt af

    Scherp
    Hoppige afdronk
    Sunny Session IPA









    Ringmaster Session Porter 4,5%
    Circusbrouwerij – Zwevegem





    Donkerbruin bier met beige schuimkraag


    Lekker ruikend aroma van donkere mout
    Tikje hout
    Geroosterde prikken 

    Ook de eerste slokken zijn positief
    Geroosterde mout
    Lichte bitterheid
    Prachtig bier











    Gistgeest Spelt'Aap (8,0%Alc.Vol.)
    Gistgeest – Deurne

    Blond licht wazig bier met een romige witte schuimkraag.

    Een fruitig aroma komt naar boven bij het uitschenken
    Sinaas
    Perzik

    De eerste slokken zijn zoet
    Fruitige toetsen
    Banaan
    Citrus
    Ook een tikje kruidigheid die voor afwisseling zorgt
    Hopbitterheid
    In evenwicht
    Een lekkere saison met spelt
    Net nog geen Waalse saison.







    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.

    Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!

    Groeten William





    28-01-2021 om 09:58 geschreven door William Roelens


    21-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tripels 23 - Heilig Hart Tripel - Kluiz Triple - Tournay Triple





    Tripels 23



    Heilig Hart Tripel - Kluiz Triple - Tournay Triple


    Ik ben niet de enige die graag weer eens naar een tripel verlang. Hier en daar hoor en lees ik van bierkenners die de
    IPA’s , Session IPA’s, DIPA’s, Neipa’s en Apa’s even links laten staan en zich weer op het proeven van klassiekers toeleggen.
    Niet dat ze tegen de allernieuwste creaties zijn integendeel… maar… eerlijk?
    Er zitten daar soms bieren tussen die maar over één enkele smaak meer beschikken en dit is hop, hop en nog eens hop.
    De smaak en het aroma van de gist komt u in sommige bieren nog nauwelijks tegen.
    Een goed gebrouwen bier moet ook uw reukorgaan en smaakpapillen verwennen en vertroetelen zodat u zin krijgt in nog eentje!
    Ik had me voorgenomen om regelmatig eens een klassieke tripel terug te proeven.
    Daarom zal ik op mijn BIERblog enkele tripels bespreken die ik deze zomer heb genuttigd thuis of op een terras.


    DE NAAM TRIPEL
    Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934.

    Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.

    Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles.
    De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.









    Heilig Hart in de Naam van de Vader Tripel (7,8% Alc.Vol.)
    Heilig Hart Brouwerij – Kwatrecht








    Blond bier met een romige witte schuimkraag

    Een fruitig aroma prikkelt de neus
    Moutig

    Zoete aanzet
    Suiker
    Fruitige toetsen van sinaas komen boven
    Lichte kruidigheid
    Lichte alcoholwarmte
    Mooi in evenwicht
    Nu en dan een bittertje
    Het mocht ietsje meer zijn.
    Al bij al een redelijke tripel vol met Heiligheid!





    De toekomst van kerken die moeten sluiten wordt hoe langer hoe meer verwezenlijkt.
    Sommige kerken worden verkocht, maar veel kerken krijgen een nieuw leven.
    De ideeën variëren van een ruimte voor een wekelijkse markt, een culturele zaal of gewoon een kerk voor een brouwerij.
    Ook de Heilig Hartkerk van Kwatrecht onderging een herschepping. Hans Dusselier richtte er samen met zijn zoon naast een  wijnhandel ook een brouwerij in.
    Hun bieren gaan op in de geest van de locatie nl. In de naam van de vader, de zoon en de Heilige Geest.

    Hij brouwde vroeger al klassiekers in een brouwerij in Lubbeek. 
    De nieuwe biersoorten worden exclusief in Kwatrecht gebrouwen. In de eerste plaats gaan ze experimenteren met natuurlijk gist van zijn wijnproducenten en leveranciers. Ze brouwen een gamma met bieren volgens speciale recepten of éénmalige exclusieve smaken.








    Kluiz Triple (10,0%Alc.Vol.)
    Brasserie kluiz - Mont-de-l-Enclus







    Goudblond Bier met romige witte schuimkraag

     Fruitige neus
    Alcohol komt sterk naar boven

    Zoete aanzet
    Suikers
    Fruitig toetsen - Banaan
    Alcohol kom naar boven
    Lichte bitterheid
    Niet echt in balans
    Een te zwaar bier om een tweede te proeven

    Meer zetelbier dan terrasbier!




    Brasserie Kluiz werd in 2018 opgericht door drie jonge vrienden.
    De brouwerij ligt tussen Rijsel en Brussel of ook het Picardisch Wallonië genoemd
    Ze brouwen er in een oude boerderij in Anseroeul een deelgemeente van de Waalse gemeente Mont-de-l'Enclus.
    De bieren worden gebrouwen met 100%Belgsiche ingrediënten:
    mout uit Beloeil, hop uit Poperinge en water uit de Mont-bronnen.
    De naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen ... In het jaar 620 steekt Prins Salvaert van Dijon het Sans-Merci-bos over om met zijn zwangere vrouw Ermengaert naar Engeland te gaan. Hij wordt aangevallen door graaf Phinaert. De hele karavaan komt om, behalve Ermengaert die haar zoon baart. Het kind wordt opgevangen door een plaatselijke kluizenaar die hem zijn naam zal geven, Liedericq (Lydéric). Als volwassene wreekt hij de dood van zijn vader en stichtte hij de stad Lille en werd zo de eerste graaf van Vlaanderen.
    Kluiz komt van het woord Kluizenaar dat uit het Nederlands is vertaald als "de kluizenaar". De plaats heet vandaag nog steeds Mont de l'Enclus of Kluisbergen in Nederlandstalige België.












    Tournay Triple (9,2%Alc.Vol.)
    Brasserie de Cazeau – Tempeleuve






    Goudkleurig bier met een witte volle schuimkraag

    Fruitige neus
    Sinaas
    Honingtoets

    De aanzet is zoet (peperkoek)
    Hoppige toetsen
    lichte kruidigheid
    Warme alcoholgloed
    Alles mooi in evenwicht
    Lange zoete afdronk
    Lekkere Henegouwse tripel






    21-01-2021 om 15:49 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!