Amberkleurig wazig bier met een redelijke romige witte schuimkraag
De neus ruikt een fijne zoetheid Tropisch Rood fruit Kersen
De eerste slokken zijn zoet Granig Karamelmout Soms een klein bittertje Kersen komen nu en dan boven Tikje munt? Evenwicht Licht bittere afdronk Droog
Een aangenaam Amerikaans bier om te degusteren maar een smaak van spar vind ik niet terug
Met dank aan Stu Stuwart voor het mij bezorgen!
Dikke Jan Quadrupel (10,5%Alc.Vol.) Gebrouwen doorDikke Jan– Desselgem In de ketels van BrouwerijDeca– Woesten
Donkerbruin bier met een lichtbruine volle schuimkraag
Zoete neus Kandijsuiker Karamel
De eerste slokken zijn zoet Moutige prikken Lichte alcoholtoets Kandijsuiker Karamel Vanille? Een tikje kruidigheid doe het bier alle eer aan In balans licht bittere afdronk
Zacht en vol van smaak Voor mij een lekker quad die bij een programma van Canvas past!
Galea Grand Cru (9,5%Alc.Vol.) Gebrouwen voorGaleaCraft Beers - Brasschaat door MicrobrouwerijCraywinckelhof– Lubbeek
Licht amberkleurig bier met een witte schuimkraag
Een moutig aroma Licht kruidig
De aanzet is zoet Moutig Tikje bitterheid tussendoor Lichte kruidigheid van koriander Citrus In balans Degusteert vlot maar blijft toch wat hangen qua pit Iets meer verwacht van een Grand Cru!
Haeseveld Belgian Ultra Strong Blond (10,5%Alc.Vol.) BrouwerijHaeseveld - Sint-Amandsberg
Goudblond tot amberkleurig bier
Zoete neus Karamel Tikje alcohol
De eerste slokken zijn zoet Karamel Rozijntjes Fruitige prikken van abrikoos/banaan Tikje citrus Mooie bitterheid Alcoholwarmte In balans Licht bittere afdronk Fruitig met wat alcohol Lekker zwaar bier die vlot degusteert.
Strogeel wazig bier met een witte fijne schuimkraag
De Neus is moutig Fruitig Citrus Floraal
De eerste slokken zijn pittig en hoppig Grassig Bitterheid komt onmiddellijk boven Florale Toetsen - Citrus Droog Evenwichtig Droge bittere afdronk Heel veel karakter voor een bier van slechts 3,3%
L'Ensemble Superior all-malt barley wine (13,0%Alc. Vol.) BrouwerijDe Dochter van de Korenaar- Baarle-Hertog
Bruinkleurig bier met een beige kleine schuimkraag
De neus ruikt karamel Zoethout Kersen zwate koffie
Smaak gebrande mout Zoete toetsen Karamel Koffie Kersen Rozijntjes Honing? Abrikoos Hout Soms een tikje alcohol die opdwarrelt maar over het algemeen goed verborgen Mooi in balans Zoete afdronk Wijnsmaak Een heerlijk zetelbier!
Toekan (5,2%Alv.Vol.) Gebrouwen door Brouwerij De Schieve – Balen VoorBeer 4 Nature– Mol
Geelblond wazig bier met een witte kleine schuimkraag
Pilsaroma Gist Kruidig
Licht zoetig begin Kruidigheid komt piepen Koriander Hard Scherp van smaak Fris Hopbitterheid In evenwicht Zachte zurigheid bij de afdronk Tussen pils en witbier Zomerbier!
Amberkleurig bier met een romige beige schuimkraag
De neus bied ons een zoet aroma Moutig Fruitigheid van frambozen? Hout Likeurtoetsen
De eerste slokken zijn zoet/bitter Alcohol komt de kop opsteken Whisky – Rhum? Fruitigheid Karamel Houtprikken Kruidigheid Lichte bitterheid In balans Zoete alcoholische afdronk Nabitterheid Alcohol in de mond! Een volmondig zetelbier !!!
Wisent Oak Aged Bourbon Infused (9,0%Alc.Vol.) Micro brouwerijBeer 4 NatureMol
Kastanjebruin helder bier met een romige gebroken witte schuimkraag
De eerste prikken zijn licht zurig Die overgaan in een moutige neus Lichtjes gebrand
De eerste slokken zijn zoet Karamel De alcoholwarmte komt meteen naar boven Bourbon Hout Kruidige prikken Vanille Rozijntjes In balans Romige zoete afdronk.
Aroma is moutig Hoppige prikken Lichte fruitig toets van abrikoos Gist
Zoete aanzet Koriander onmiddellijk gevolgd door een bitterheid Banaan De hopbitterheid neemt een beetje de bovenhand Gistige prikken
Een klein zuurtje tussendoor In evenwicht Droge afdronk Een lekker hoppig bier Niet zagen als ge het niet lekke vind!
De zageman is een figuur in de vorm van iemand met een zaag met een tegengewicht die op de rand van de tafel te balanceren gezet wordt, eertijds als aanduiding in een kroeg dat het tijd werd elders te gaan zagen zageman - WikiWoordenboek (wiktionary.org)
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!
IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN (Deel 2) - HAZEKASTEEL en CHAPLIN (Nieuwkerke)
Deel 2
IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN
HAZEKASTEEL en CHAPLIN (Nieuwkerke)
Nog altijd in het spoor van oud wielrenner Nico Mattan reisden Annemie, Edwin en mezelf ditmaal naar Nieuwkerke. Nieuwkerke is ook een dorp in de provincie West-Vlaanderen en ligt net zoals Basseville (Zie : Proeven in het dorpscafé A La Basse Ville (Wulvergem) in het prachtige Heuvelland.
Het dorp werd vroeger ook Westnieuwkerke genoemd. Het was een zelfstandige gemeente tot in1977. Toen werd het de zuidelijkste deelgemeente van Heuvelland. Het ligt tegen de grens met Frankrijke en Wallonië
We bezochten er een originele kroeg en een restaurant.
Eerst proefden we een Picon bij “Maitje Lalleman” in het volkscafé “Het Hazekasteel”
Maitje of Maria is de derde en laatste generatie van dit origineel Dorpscafé. De kleinste cafébazin van Vlaanderen staat al 52 jaar achter haar toog en telt 77 lentes.
Maar de reden waarom we het Hazekasteel bezochten was de Picon van Maitje. Voor amper 5 euro konden we genieten van haar fruitige frisse zelfgemaakte Picon.
“Maitje, we zien joen gern” staat er ergens te lezen op een ‘schort’ aan de muur. Dit zou een geschenkje geweest zijn van de dorpelingen tijdens een kermis. Ook haar hond Jerom wordt graag gezien. Hij komt meteen kennis maken met de gasten die binnenkomen.
Dat het druk is in dit dorpscafeetje was meteen duidelijk toen we binnen kwamen. Een tiental mensen waren aanwezig in de gelagzaal, niet alleen voor de sympathieke cafébazin maar toen we de prijslijst zagen werd het meteen duidelijk.
Toen we wilden vertrekken kwam oud wielrenner Nico Mattan binnen. Een foto met de cafébazin mocht in mijn reeks niet ontbreken.
’s Middags deden we restaurant ‘Chaplin’ aan.
In deze gezellige eetgelegenheid aten we als lunch ‘Scampi’s van het huis’ en proefden we vooraf een ‘Charlie Dry Hopped Tripel’.
Charlie Dry Hopped Tripel (8,0%Alc.Vol.) Gebrouwen bij Beerselect Gent
Goudkleurig bier met een kleine witte schuimkraag
De neus ruikt fruitig Moutig Banaanprikjes
De eerste slokken zijn zoet Moutig Fruitig (banaan) Hoppige toetsjes Citrusprik In balans Licht fruitige afdronk Tikje bitterheid Een klassieke tripel!
De eerste slokken zijn zoet Fruitig Tikje honing Lichte kruidigheid Degusteert vlot Zacht In balans Zoete afdronk Zoete nasmaak Niet slecht, maar voor mij VEEL te zoet!
Etappe Tripel (8,0% Alc.Vol.) Gebrouwen door de BikingBrewers- Gent
Blond bier met witte schuimkraag
Zoete neus Moutige prikken Fruitig en kruidig
De eerste slokken zijn zoet Banaan Gevolgd door kruidige prikjes Koriander Zachte bitterheid In balans Zoete afdronk
Maar in het peloton zal er na een wielerwedstrijd wel enkele renners zijn die het zullen degusteren! Vooral de supporters van wielrenner Stan Dewulf, die het bier samen met zijn vriend Lowie Lins heeft gebrouwen zullen dit biertje niet links laten liggen!
Amberkleurig helder bier met een grove witte schuimkraag
Moutige neus Tikje fruit Perzik
Ook de eerste slokken zijn vrij moutig Granig Licht kruidig Koriander Perzik Bitterheid tussendoor Karameltoets In evenwicht Licht bittere afdronk Een degelijke klassieke tripel die vlot degusteert.
5 bieren 135 - Pompoenbier - Stoute rené - Tête de mort Christmas - Villee - Walk the red Carpet
5 bieren 135
Pompoenbier - Stoute rené - Tête de mort X-Mas Villee - Walk the red Carpet
Pompoenbier (6,6%Alc.Vol.) Gebrouwen bij‘t Verzet- Anzegem voor deVranckaertshoeve– Wortegem-Petegem
Amberkleurig bier met een kleine gebroken witte schuimkraag.
De neus ruikt kruidig Pompoen Gembernota’s Kruidnagel
Bittere aanzet Moutig Ook gember in de smaak Kruidig Karamel Licht hoppig Droog In balans Licht bittere droge afdronk Niet slecht maar eentje is genoeg!
Stoute rené (7,0%Alc.Vol.) Gebrouwen bij BrouwerijDe Graal- Brakel Gebrouwen voor bierfirmaRenée– Wichelen
Donkerbruin tot zwart bier met een romige lichtbruine schuimkraag
De neus bied ons koffie aan Alsook gebrande mout Een bittertje tussendoor
De eerste slokken zijn moutig Gebrande mout Koffie Donker fruit Karamel Nu en dan een zoetje tussendoor Goed in evenwicht Licht bittere afdronk Beetje fruit Gebrande nasmaak Geen echte topper maar verre van slecht!
Tête de mort X-Mas (8,1%Alc.Vol.) BrasserieDu Bocq- Purnode
Donkerbruin bier (bordeaux) met een beige romige volle schuimkraag
De neus is fruitig Zoet Kandij
De eerste slokken zijn zoet Licht fruitig Moutig Koriander Ook in de smaak een tikje kandij Karamel Zoethout Donker Fruit Licht bittertje Voldoende in balans Zoete afdronk Zoete aangename nasmaak Lekker winterbier!
licht zoet aroma Met een licht zurig citrus prikje
Lichtzurige aanzet Fruitig
Citrusprik Tikje tequila? Gember Lichte bitterheid Waterachtig – Limonade Zwakjes en vervelend Dorstlessser voor tijdens de zomer maar ook niet meer Mooi flesje voor verzamelaars!
Walk the Red Carpet Royal Rouge (7,5%Alc.Vol.) BrouwerijThe Musketeers- Sint-Gillis-Waas
Roodkleurig bier met een licht roze schuimkraag
De neus ruikt fruitig Framboos Zoete aardbei?
De aanzet is zoet Fruitig Nota’s van framboos Grenadine Siroop? nu en dan een bittertje tussendoor Evenwicht Zoete afdronk Lichte bitterheid Het bier valt best mee! Niet te stroperig
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!
Donkerbruin bier met een beige romige schuimkraag. Het schuim is wandklevig.
De neus bied ons een zoete moutgeur met karamelzoete prikkels. kruidige toetsen
De eerste slok is zoet Gebrande mout Karamel met een weinig hopbitterheid Licht kruidg Zoethout Tikje anijs Rozijntjes Mooi in evenwicht De afdronk is zoet Zoethout Lekker winterbier!
De neus ruikt kruidige prikjes Licht hoppig toetsen
Zoete aanzet Granig Hoppige prikken Lichte zuurheid neemt de smaak over Kruidige nota’s Evenwicht Kruidige afdronk Allemaal nogal zacht Toch meer pit verwacht Een zoete nasmaak Eigenlijk een bier dat geen Kerstbier is! Gaat meer uit richting tripel!
Zoete aanzet Ook in de smaak Karamel Rozijntjes Pruimpjes Kaneelkoekjes Lichte kruiden breken door Tikje alcoholwarmte Evenwichtig zou ik het niet noemen Zoete afdronk Eigenlijk over de ganse lijn een iets te zoete smaak! Een bittertje zou het bier nog meer cachet (karakter) gegeven hebben Past eigenlijk perfect bij Kerstmis!
De eerste slokken zijn zoetmoutig Lichtjes gebrande smaak Karamel Vijgen Rozijntjes Wat kaneel Licht geroosterd In evenwicht Zacht Droge licht bittere afdronk Toch heel veel smaak ondanks de maar 6,5% Alcohol.
Een lichte kruidigheid waarneembaar Kruidnagel? Anijs
De eerste slokken zijn zoet Moutig Zoethout Koekjes Ook in de smaak een lichtbittere kruidigheid Soms een chocoladetoets Voldoende balans Kruidige afdronk Karamel Ook hier een tikje anijs met zoete prikken tussendoor Lichte zoete nasmaak! Het konijntje vind ik niet terug !
Ter Dolen Winter (9,1%Alc.Vol.) BrouwerijTer Dolen- Helchteren
Een donker amberkleurig wazig bier met een rode schijn Romige beige schuimkraag
De eerste geuren zijn zoet Karamel Kaneel honing
De smaak begin zoetjes Zacht Karamel Kaneel
Tikje kruidigheid Ook tikje honing komt door Rozijntjes Bruine suiker Anijs Zacht Klein bittertje tussendoor Evenwichtig Zoete afdronk 25 decemberbier!!!
Zoete aanzet Lichte kruidigheid Tikje karamel Pruimpjes Prikje alcohol Dunne textuur In balans Zoete droge afdronk Mocht iets steviger zijn van smaak voor een Kerstbier!
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag
De neus is granig Zoete toetsen wat fruitigheid
De aanzet is moutig zoet Lichte granigheid Een kruidige toets Karamel Geroosterde notities Mooi in balans Zoete afdronk Prikje hop Kruidigheid in de nasmaak Lekker bier met een rode Kerstmuts
Bijna zwart bier met een heel klein fijn lichtbruin schuimkraagje die vlug verdwijnt!
De neus wordt verwend met toetsen van Bourbon Chocolade Vanille
De eerste slokjes zijn zoetromig Lekkere smaak van bourbon Chocolade uit Wieze! Vanille Gebrand Houttoetsje? Goed evenwicht Zachte afdronk Heerlijke zoete warme nasmaak Sjonge wat een lekker zetelbier! Brouwerij De Meester is een meester in het brouwen!
Punaise Rosse Tinke (6,9% Alc.Vol.) Gebrouwen bij brouwerijDe Meester – Lendelede De Koekoeksbrouwe-ei - Izegem
Donker amberkleurig bier met een beige schuimkraag
De neus ruikt een tikje karamel Brood Beetje gebrand
De smaak is moutig Beetje zoet (Koekje) Licht kruidig Tikje bitter afwisselend met zoete nota’s van fruit Evenwichtig Licht bittere afdronk Kruidige nasmaak Lekker doordrink biertje met een leuk etiket
Rome City IPA (5,8%Alc.Vol.) - Blik Brew Hub– Lakeland Florida USA
Blond wazig bier met witte schuimkraag
De neus ruikt tropisch fruit Sinaas Licht hoppige nota’s
De aanzet is licht hoppig Tropische smakene Citrus Pompelmoes Sinaas Tikje karamel tussendoor Goed in balans Bittere afdronk Lekker
Heerlijke fruitige neus Sinaas, citrus, mandarin Gistig De aanzet is lekker fruitig Hoppige toetsen Kleine kruidenprikkels De mooie hoppige bitterheid brengt schwung in het bier mooi in evenwicht. De alcohol is goed gemaskeerd, maar laat nu en dan zijn aanwezigheid opmerken met een aangenaam mondgevoel Fruitige afdronk Bittere nasmaak die lang uitvloeit Topbier
Zoete aanzet Kruidig Heel veel gember in de mond Zoete sinaas Honing Het zoet blijft aanhouden maar in de diepte een hoppige bitterheid Ook de afdronk verandert niet Eigenaardig verrassend Is dit de kijk op de toekomst?
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!
Een heerlijk aroma van zoete mout Karamel Vijgen? Geroosterde nota’s
De eerste slokken zijn zoet Karamel Geroosterde prikjes In de smaak ook pruimpjes, vijgen? Tikje chocolade Brood In balans Zoete afdronk met wat kruidigheid Karamel in de nasmaak Een klassiek bruin bier in een mooie 75cl fles
Blond lichtwazig bier met een fijne witte schuimkraag
Bitter aroma Hoppig Moutig
De eerste slokken zijn bitter Hard Granig Grassig Licht hoppig Droog Gistig Sprankelend Tikje zurig Evenwicht Bittere grasachtige afdronk en nasmaak Het kan mij behagen!
Clash Of The Titans Reserva – vintage 2018 (12.0%Alc.Vol.) De StruiseBrouwers– Oost-Vleteren
Donker amberkleurig bier met schuim die vlug verdwijnt
De neus ruikt zoetig Fruitig Rozijnen Karamel Alcohol
De eerste slokken zijn lekker zoet Karamel Tikje rokerig Smaak van bourbon Pruimpjes
In balans Zoete afdronk Beetje vanille in de nasmaak Vloeit lang uit Biersnoepje om te genieten in uw luie zetel!
Demil de Melee (5,9%Alc.Vol.) BrouwerijDe Brabandere– Bavikhove
Blond licht wazig bier met een witte romige fijne schuimkraag
De neus is moutig Lichte bitterheid Tikje kruidig
Bij de eerste slokken is er een lichte fruitigheid Enige kruidigheid Hoppig Fris Tikje fruitig Allemaal miniem Evenwichtig Droge afdronk U kan het vergelijken met een lekkere frisse Pils Frans Rugby doordrinkbier voor na de match
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag die traag verdwijnt.
De neus bied ons enige mout Tropisch fruit Kruidig
De eerste slokken zijn zoet Tropisch fruit Lichte hopbitterheid Tikje vanille? Karamel Voldoende evenwicht Lange bittere afdronk droog Bittere nasmaak Niet slecht
Vlinder Blond (6,2% Alc.Vol) DeHeideBrouwerij - Ede (NL) Gebrouwen bijLeroyBreweries!
Amberkleurig bier met witte schuimkraag
De neus is fruitig Zoet moutig
De aanzet is licht zurig Zoete toets Lichte botertoets Citrustoets Perzik Tikje honing Weinig bitterheid Evenwichtig Zacht zomers bier die vlot degusteert meer ook niet meer!
Whiskey Barrel aged Grand cru deluxe (10,0%) Brouwerij The Musketiers - Sint-Gillis-Waas
Amberkleurig wazig bier met een witte schuimkraag
Zoet aroma van fruit Whisky Karamel Rozijnen
De eerste slokken zijn zoet Vanille in de mond Whisky komt naar boven Tikje hout Karamel In evenwicht Zoete kruidige afdronk met een beetje hopbitterheid Zacht Smakelijk bier
In de Wijnberg heeft brouwerij De Ranke geprobeerd om de twee traditionele stijlen 'oud bruin' (Roeselare – Oudenaarde) te verenigen met een derde jong bier tot een nieuw soort 'oud bruin' bier.
Kastanjekleurig bier met een romige licht beige schuikraag
Het aroma is zuur Balsamico prik Kersen Hout
Zurige aanzet Groene appel Scherp Hout Goed in evenwicht
Blond bier met een witte schuimkraag die vlug verdwijnt
Het aroma is zoet Tikje kruidig Een lichte fruitigheid
De aanzet is zoet Moutig Een licht hoppigheid komt naar boven In de achtergrond komt de kruidigheid van Wilgenbast naar boven zij het heel zwakjes. Zacht Mooi in balans De afdronk is zoet met een lichte bitterheid tussendoor Voor mij een lekker zomers biobier die zich vlot degusteert! Gebrouwen i.o.v. en t.v.v. van Natuurpunt Midden-West-Vlaanderen
Houthakker - Maredsous 6 Blond - Obscuur Papegaei - Ramon
Houthakker – Houtland Pale-Ale (7,0%Alc.Vol.) La bière quit Envoie du bois Brasserie3 Monts- St. Sylvestre-Cappel
Amberkleurig bier met een romige dikke witte schuimkraag
Het aroma is hoppig Bitter Tikje karamel
De eerste slokken zijn zoet Karamel Een kruidigheid wringt zich erdoor Bitterheid komt boven Tikje alcohol Eenrichting Droog Bittere nasmaak Een soort IPA Typische stijl van 3 Monts Ik lust hem wel!
Goudkleurig bier met een vloeiende koolzuurdoorstroming en een witte schuimkraag
Moutige neus Fruitige tonen van perzik Honing? zoet
De eerste slokken zijn lichtbitter Fruitige toets Tikje kruidigheid Koriander Mooie volle smaak In balans Bittere toetsen spelen met uw smaakpapillen Verfrissend Droge afdronk Met een lichtbittere nasmaak Lekker verfrissend Abdijbier!
Zoete moutige aanzet Tonen van karamel Licht gebrand Koffietoets Chocolade Allemaal braafjes Zacht Mooi in evenwicht Droog Lichte alcoholwarmte Kleine nabitterheid Een smakelijk bier uit de Groeninghestad!
Licht wazig amberkleurig bier met een witte romige schuimkraag
Aroma’s van abrikoos Moutig Gist
De eerste slokken zijn zoet zacht moutig Tikje granig Abrikoos Lichte alcoholwarmte Tikje kruidigheid een kleine bitterheid komt opzetten en zorgt voor evenwicht De afdronk is fruitig zoet Een eenvoudig maar toch lekker bier
Ramon (0,3%Alc.vol.) - Blik BrouwerijRoman– Brakel/Oudenaarde
Geel helder bier met fijne witte schuimkraag
Moutige neus Met een lichte hop aroma
Moutige aanzet Zoete smaak met een geringe bitterheid Granig One direction smaak Geen evenwicht Vervelend na een tijdje Licht zurige afdronk Mag niet te lang staan anders verdwijnt de frisheid Tja, Alcoholvrij bier is niet echt mijn ding! Sorry!
Groeten William
Vervelend na een tijdje Licht zurige afdronk Mag niet te lang staan anders verdwijnt de frisheid Tja, Alcoholvrij bier is niet echt mijn ding! Sorry!
Blond helder bier met een romige witte schuimkraag Vloeiende koolzuurdoorstroming
Moutige neus Gist Granig
De eerste slok is bitter Hoge carbonatie Moutig Granig Tikje fruit Hoppige prikken Droog In balans Bittere afdronk Een frisse zomerse blonde van maar slechts 5,2°Alc.Vol. Kan mijn dorstige smaakpapillen sussen met zijn door-drinkbaar karakter! I like it!
De neus bied ons moutige prikken Een lichte fruitigheid van banaan
De eerste slokken zijn licht moutig Zoetje van karamel Gevolgd door een lichte bitterheid Hoppige prikjes Een minieme kruidigheid laat zich smaken Mooi in evenwicht Droge afdronk. Een lekker verjaardagsbier waar iets meer power mocht inzitten! Maar soit, wie zijn wij? Er bestaan verschillende etiketten van dit bier!
Gouden Carolus Indulgence 2021 - Anno 1521 (8,5%Alc.Vol.) – 75cl BrouwerijHet Anker– Mechelen
Goudkleurig wazig bier met witte schuimkraag
Moutig Gistig Fruitige neus
De eerste slokken zijn fruitig en een tikkeltje zoet Abrikoos Bloemig Hoppige prikken Onmiddellijk gevolgd door een lichte bitterheid Warm alcohol gevoel
Tripel gelijkenis De balans is goed Fruitige en bittere afdronk Mooie bitterheid in de nasmaak Vloeit lang uit TOP bier!
De eerste slokken zijn zoet Tikje honing Lichte bitterheid Droog Fruitige nota’s Perzik Koriander Mooi uitgebalanceerd Droge bittere afdronk Fris Ondertussen een klassieker met klasse geworden!
Kamielke (8,0%Alc.Vol.) Gebrouwen bij BrouwerijDe Feniks– Heule VoorDe BiersmidZomergem
Amberkleurig bier met een romige witte schuimkraag.
Moutige prikken in de neus Fruitig
De aanzet is licht fruitig Zoet Brood Tikje honing Abrikoos? Maar alles minimaal In balans Zoete afdronk Lichtbittere nasmaak
Ik denk niet dat dit biertje nog gebrouwen wordt?
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden! Ze kunnen ook uit de handel verdwenen zijn!
DE NAAM TRIPEL Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
De eerste slokken zijn zoet Citrus in de mond Koriander Lichte bitterheid komt boven Ook een tikkeltje kruidigheid zorgt voor afwisseling In evenwicht Afdronk is droog Een licht bittere nasmaak Niet slecht!
Gigant Beachy Tripel Shore Thing (7,7%Alc.Vol.) KanaalOne– De Panne
Blond wazig bier met een witte schuimkraag
Een aroma van hop Fruitigheid Abrikoos
De aanzet is fruitig Abrikoos Banaan? Enige kruidigheid Kruidnagel? Zacht Mooi in balans Ik kan er geen zeekraal of zeewier uithalen Licht bittere afdronk Lekkere tripel!
Goudblond licht wazig bier met een witte romige schuimkraag
De neus bied een beetje granigheid Banaan Tikje kruidig
De eerste slokken zijn zoet Moutig Fruitig Citrus Banaan Tikje broodachtig Evenwicht Lichtbittere en kruidige afdonk Droog Een redelijke tripel voor de toeristische sector Niet slecht!
Goudkleurig helder bier met witte romige schuimkraag die vlug inzakt
Moutige neus Fruitige prikken van banaan Kruidigheid Koriander
Zoete aanzet Moutig Fruitig banaan Licht kruidig Koriander Tikje gember Onmiddellijk gevolgd door een klein bittertje Goed in evenwicht Een lekkere klassieke tripel
Rodenbach Red Tripel (8,2%Alc.Vol.) BrouwerijRodenbach- Roeselare
De eerste slokken zijn licht zoet Een lekker smakenpallet Kersen Moutig Karamel Lichte zuurheid komt boven Minder zuur als ik had gedacht Ook af en toe een bittertje die doorbreekt Hout? Mooi in balans Licht zure afdronk Voor mij een Roeselaarse topper!
Ter ere van het 200-jarig bestaan bracht Rodenbach een tripel uit, al even eigenzinnig als de brouwerij zelf. De Red Tripel is geïnspireerd op de eeuwenoude blend van een jonge tripel, in combinatie met een 2-jarig houtgerijpt foederbier. De precieze verhouding? Die is geheim. Het resultaat is de herkenbare zachtzure frisheid van Rodenbach, met een moutig en fruitig karakter. En ondanks de 8,2 % vol drinkt het verrassend makkelijk weg. https://www.colruyt.be/nl/over-colruyt/ons-aanbod/bier/in-de-kijker/rodenbach-red-tripel/
Van Bulck Tripel Blond (8,0%) Van BulckBeers - Oostende
Goudblond bier met een witte fijne schuimkraag
Moutige neus met een zoete toets Fruitigheid
Frisse aanzet Zoet en fruitig Banaan Honing Licht hopbitterheid Mooi in balans Licht fruitige afdronk Lekkere biologische tripel
De naam Van Bulck is een eerbetoon aan hun moeder Liesbeth Van Bulck. Als petekind van een bekende brouwer uit Watou, groeide Liesbeth op tussen het bier. Haar ouders hadden in die tijd een hotel-restaurant in Westende, dus als jong meisje kreeg ze de smaak al snel te pakken. Ze haalde haar koksdiploma en volgde een opleiding tot sommelier. Gedurende veertig jaar stond ze als chef aan het hoofd van twee bloeiende horecazaken aan de Belgische kust. De filosofie van het familiebedrijf was om steeds met verse kwaliteitsproducten te werken.
5 bieren 129 - Assahi - Atrium The One - Coffee and Beer are my 2 best friends – Hilleveld - Wipers Times Blond
5 bieren 129
Assahi - Atrium The One - Coffee and Beer are my 2 best friends – Hilleveld - Wipers Times Blond
Assahi Super Dry (5,0%Alc.Vol.) AsahiGroup Holdings– Tokyo Japan
Goudgeel helder bier met een fijne witte schuimkraag die vlug verdwijnt.
Weinig aroma in de neus Granig Rijst? tikje hop
Moutig Lichte fruitigheid Verfrissend De smaak is in het begin nog aangenaam Daarna een beetje waterig en licht zurig Weinig hop in de smaak In balans Korte droge afdronk Tja, men moet ook eens een massaproduct uit de bierwereld proeven! Waarom niet het bekendste bier van Japan!
Atrium The One (6,5%Alc.Vol.) BrasserieAtrium- Marche-en-Famenne
Goudkleurig wazig bier met witte schuimkraag.
Hoppige prikken Citrustonen Koriander
Licht kruidige aanvang Citrus Tikje bitterheid Kruidigheid Fruitige prikjes Prikje koriander Mooi in evenwicht Afwisselende smaken maken dit bier aangenaam om te degusteren
Coffee & Beer Coffee and Beer are my 2 best friends (10%Alc.Vol.) Gebrouwen doorBrambras Gebrouwen bijDe Feniks – Wevelgem
Donker tot zwart bier met een romige schuimkraag
De eerste toetsen geven een aroma van koffie Geroosterde prikken Donker chocolade
De smaak zet het aroma door Koffie Espresso Chocoladetoetsen Gedroogd fruit (Pruimpjes) Keurig in balans De afdronk is de smaak van een koffietafel Zacht romig Kortom een perfect Netflix bier van Bram
Eerste slokken zijn zoet Brett komt naar boven Licht zuurtje Fruitig Fris Zacht In balans Droog ook een tikje brett in de nasmaak! Verrassend!
Wipers Times Blond (6,2%Alc.Vol) BrouwerijDe Kazematten– Ieper
Blond bier met witte schuimkraag
De neus ruikt gistig Licht moutig Peperprik Tikje fruit
De eerste slokken zijn moutig Zoetzuur Granig Brood Lichte fruitigheid Tikje kruidigheid komt naar boven Evenwichtig Licht hoppige afdronk Doordrinkbier
Met WBF op bezoek bij brouwerij Beerstorming - St. Gillis.
Met WBF op bezoek bij Brouwerij Beerstorming - St. Gillis
Vanuit Poperinge reisden Edwin, Annemie en ik op 24 september 20220af naar Kortrijk. Meer bepaald naar de carpoolparking Cowboy Henk. Daar wachtte een bus ons op om dan met de club van de Waregemse Bier Fanaten verder door te reizen naar het Brusselse! Meer bepaald naar St. Gillis waar we een bezoek brachten aan brouwerij Beerstorming. Verder stond ook nog de Food tempel ‘Wolf’ en het legendarisch café “De Rare Vos” in Schepdaal op het programma! Deze onderstaande foto reportage richt zich enkel op de brouwerij in St. Gillis.
Brouwerij Beerstorming.
Beerstorming is een samenwerkende microbrouwerij die de mogelijkheid biedt om elke bierliefhebber zijn eigen ambachtelijke bier te laten brouwen tijdens een van hun brouwworkshops.
Hun belangrijkste focus ligt op het ontdekken van de wereld van het brouwen en het creëren van nieuwe bieren. Men kan er elk kwartaal een bier creëren (100 liter) en om het dan op grote schaal te laten brouwen en te lanceren. Hierdoor kunnen ze originele, zeldzame en lokale bieren op de markt brengen bedacht, ontwikkeld en gebrouwen door Belgen.
Een jonge man Arthur genaamd gaf ons in het Engels hun manier van brouwen uit. Terzelfder tijd konden we ook vier biertjes proeven uit hun biervoorraad. Het is hun wens om elke persoon die de brouwerij binnenkomt kennis te laten maken met hun gevarieerde universum. Hiervoor wapenen ze zich met kwaliteitsingrediënten en brouwkennis om al het moois van het brouwvak te laten zien en te proeven. Natuurlijk houden ze ervan om te innoveren en de gekste bieren te creëren, maar bovenal houden ze ervan om verschillende stijlen te brouwen, traditioneel of experimenteel, om alle smaakpapillen te verrassen!
Het starten van een brouwerij duurt lang en vergt veel investeringen. Daarom is hun visie voor het project om zich in eerste instantie te concentreren op ons brouwlaboratorium van 100 liter. Ze gingen daarom op zoek naar brouwerijen die hun visie op bier delen om de beste recepten in grote hoeveelheden te brouwen.
Brouwerij Deseveaux is een trouwe partner sinds het begin van het project waar ze enkele van hun bieren brouwen in 1400 en 2800 liter. Omdat de brouwerij groeit, hebben ze besloten om hun partners uit te breiden door bepaalde recepten te gaan brouwen bij Brasserie Valduc (open sinds juni 2017) in 2000 en 4000 liter.
Onlangs hebben ze, in overeenstemming met de groeiende vraag, ook samengewerkt met de Anders-brouwerij, een leider in het brouwen van bier in grote hoeveelheden en in de voorhoede van brouwtechnologie. Momenteel hebben ze met Duck Storm ook een collaboration beschikbaar met l'Annexe.
Elk brouwsel dat ze in deze drie brouwerijen gaan maken, is een rijke kennisdeling en weer een stap op weg naar hun eigen "grote" brouwerij...
Bij het verlaten van de brouwerij kreeg elk van ons 6 bieren mee om thuis te proeven. Het zijn deze bieren die ik hieronder heb besproken! Concept — Beerstorming
Nordic Hopster BS#0105 (5,0%Alc.Vol.)
Blond bier met een romige witte schuimkraag
De neus ruikt een fruitige aangename geur hoppige prikken Granig
De eerste slokjes zijn bitter granig afwisselend met een fruitige smaakje Citrus Tikje karamel Fris Mooi in balans Zacht droge moutige afdronk Zoet zuur Een lekker bier die mij kan bekoren
Pink Pepper BS#0374 (5,7%Alc.Vol.)
Koperkleurig bier met witte volle schuimkraag
Fruitig zacht zuur aroma Kruidige prikjes Pittig
Fruitige aanzet zoet Abrikoos Nu en dan een tikje pittige kruidigheid van peper zachte fruitigheid die voor afwisseling zorgt In balans Kruidige afdronk Een bier om U tegen te zeggen!
GMGK BS#0028 (6,0%Alc.Vol.)
Eerste batch gebrouwen bij Beerstorming. Alle toekomstige batches bij Brasserie Deseveaux.
Goudblond wazig bier met een witte schuimkraag
Zoete neus Karamel Mout Fruitige prikjes
De aanzet is zoet Fruitigheid van sinaas Druiven? Kruidige hints Fris mooi in evenwicht Zoete afdronk Pittige hoppige en kruidige smaak Verassend biertje
Pam'la BS#0327 (6,5%Alc.Vol.)
Oranje kleurig met een lichtbeige witte volle schuimkraag
De neus heeft een kruidig aroma Tikje fruitig Grapfruits
De eerste slokken zetten het aroma om in smaak Moutig Kruidigheid Fruit – Pompelmoes Allemaal zacht Toch nu en dan een bittertje die doorbreekt In evenwicht De pompelmoes laat zich ook gelden in de afdronk Droog Samen met wat kruidigheid geven ze het bier een lekkere smaak Een smaak die mij wel bevalt
Welsh Groseille BS#0286 (7%Alc.Vol.)
Bordeaux kleurig bier met een lichtroze schuimkraag
De eerste geurtjes zijn die van fruit rode bessen Licht zuurtje
De aanzet is ook een tikkeltje zurig Ook hier een fruitige smaakje Framboos Een bittertje tussendoor Een kleine kruidigheid dringt zich soms op Voldoende evenwicht De afdronk is licht bitter Droog Kruidig en zacht Lekker!
Duck Storm (8,5% Alc.Vol.)
100% SaintGilloise-samenwerking tussen Beerstorming en L'Annex.
Amberkleurig bier met een romige beige schuimkraag
De neus ruikt zoet Een prikje kruiden Moutig
De eerste slokken zijn zoet Rozijntjes in de mond Karamel Kaneel Steranijs? Moutige prikjes Mooi in evenwicht Zoete afdronk Ook de nasmaak is zoet kruidig Een lekker winterbier!
Kortom een boeiende trip naar deze Brusselse Micro brouwerij met hun voor mij originele verrassende creaties Bedankt WBF
5 bieren 128 - Atrium Mout de Raison Limited Edition - Monolith - Nova – Potiblonde - Scotch Silly
5 bieren 128
Atrium Mout de Raison Limited Edition - - Monolith Quintupel Ale - Nova Tripel – Potiblonde - Scotch Silly
Atrium Moût de Raison Limited Edition 2020(8,0%Alc.Vol) BrasserieAtrium- Marche-en-Famenne
Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag
Neus bied ons pruimpjes Koffie Chocolade
Zoete aanzet Geroosterde mout Toch een licht zuurtje Pruimpjes Kruidige prikjes Beetje plat Droog In balans Rozijntjes in de afdronk
Monolith Quintupel Ale (19,9%Alc.Vol.) WhitePonyMicrobrewery
Donkerbruin tot zwart bier met een beige romige schuimkraag.
De neus ruikt zoet Karamel Mout Chocolat
De eerste slokken zijn zoet Ook in de smaak triomfeert chocolat en karamel Tikje fruit komt soms door Ook nu en dan een prikje alcoholwarmte maar ondanks de bijna 20% niet opdringerig. Weinig bitterheid te proeven Zoete afdronk Tja een speciaal bier zoals we gewoon zijn van White pony Lekker maar eentje is voldoende om goed te slapen!
Nova Tripel (8,0%Alc.Vol.) StadsboerderijRuimtegist- Kortrijk
Blond helder bier met witte romige schuimkraag
Fruitig aroma Kruidige prikjes Tikje peper
De aanzet is kruidig Moutig Fris Fruitige toetsen Banaan Ietsje scherp Te veel aan esters? Niet in balans Scherpe afdronk.
Donkerblond wazig bier met een witte romige schuimkraag
De neus is zuur Azijn Wat kruidig
De eerste slokken zijn zurig droog Gistig Aards en bitter Kruidige nota’s Pompoen kom nu en dan boven Citrus bied zich meer aan. Onvoldoende evenwicht Pompoen in de afdronk? Niet echt mijn ding!
De eerste slokken zijn zoet Fijn mondgevoel Moutig Kandij Ook hier karamel aanwezig Toffee Gedroogd donker fruit - Rozijntjes Alcoholwarmte In evenwicht Zoete warme afdronk Zoete nasmaak!
Gevaarlijk lekker bier die vlot naar binnen glijd!
Op vrijdag 07 oktober vond in het hopmuseum van Poperinge de proclamatie plaats van de Hopprijskamp 2022.
Naast Schepen van landbouw Kris Notebaert waren Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst), Marc Strubbe - ex Voorzitter van de Kortrijkse brouwers en talrijke hoptelers aanwezig.
Aan de hoptelers met een ereplaats werd een aanmoedigingspremie geschonken.
De winnaar per variëteit kreeg een diploma, een bierpakket en een aanmoedigingspremie. Deze prijzen werden uitgereikt door Elien Rosseel.
De prijzen van de stad Aalst werden uitgereikt door Dhr. Paul Stockman. De sprekers werden aangekondigd door Peter Cleenewerck.
De sprekers werden aangekondigd door Peter Cleenewerck.
Schepen van landbouw Kris Notebaert
Marc Strubbe ex-voorzitter van de Kortrijkse brouwers had lof voor de Poperingse hoptelers
Paul Stockman (vertegenwoordiger Plattelandsontwikkeling - Hopproject bij de stad Aalst)
Beste genodigden
Met de start begin september van het Vlaio project ‘HopBel 2.0’, als het vervolg van het leaderproject ‘HopBel – Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ is er terug leven in de ‘hopsector’.
Het leaderproject ‘HopBel – Ontwikkeling van streekeigen Belgische hopvariëteiten’ eindigde dus op 30 juni 2022. De verschillende overlegmomenten met de hop- en brouwerijsector gedurende de volledige looptijd creëerden een voldoende groot draagvlak voor een Belgisch hopveredelingsprogramma. Het co-financieren door alle belanghebbende sectoren, zowel vanuit de hopsector, de Boerenbond als de brouwerijsector van het ingediende en ondertussen reeds goedgekeurde Vlaio project ‘HopBel 2.0’ als een vervolg, is hiervan hét bewijs.
Dit vervolgproject startte begin september 2022 met een looptijd van 4 jaar. Tijdens het traject worden er ieder jaar nieuwe ‘gerichte’ kruisingen uitgevoerd. De zaadjes uit deze kruisingen worden telkens uitgezaaid. De bedoeling is dat bij afloop van het vervolgproject een zadenbank beschikbaar is. In de toekomst kan dit genetisch materiaal door de hoptelers gebruikt worden als basis voor het veredelen van nieuwe rassen.
Zo werden dit jaar ongeveer 1750 zaden uit de kruisingen van 2021 uitgezaaid. Hiervan kiemden er ruim 1400. Idem als voorgaande jaren werden hierop dan meeldauwinfecties uitgevoerd en 84 nakomelingen geselecteerd en aangeplant bij Inagro. Eind augustus werden ze door enkele hoptelers geëvalueerd. Alleen de beste zaailingen vertrekken naar een praktijkperceel. Momenteel staan er 4 praktijkpercelen in Poperinge met zaailingen. De opschaling van deze zaailingen zal meer info verschaffen over de groeikenmerken, opbrengst en kwaliteit. Deze verzamelde gegevens proberen we geleidelijk aan door te trekken op de praktijkpercelen waardoor het aantal proefranken elk jaar toeneemt. Dit jaar werden deze ranken, in plaats van handmatig, voor de eerste keer met de mobiele plukmachine, eigendom van het Hopmuseum, machinaal geplukt. Enkele medewerkers van het ILVO onderzoeken momenteel ook de mogelijkheid om via het Vlaio project een eigen mobiele hopplukmachine te ontwikkelen en volgend jaar te gebruiken. Een reportage over dit HopBel 2.0 project wordt binnenkort op PlattelandsTV uitgezonden.
Op woensdag 17 augustus organiseerde de vzw Hop en de stad Poperinge een studietrip naar Wallonië en de streek van Aalst. Een 30-tal personen maakten deze dag mee. In Luik werd in de voormiddag ‘Brasserie Coopérative Liégoise’ bezocht en ’s namiddags enkele hopvelden en het hopbedrijf ‘Houblon Made in Liège’. Deze geslaagde dag werd in het Aalsterse afgesloten met een bezoek aan het hopveld en hopbedrijf van Johan Morlion. Ook Krishan Maudghal, directeur van de Belgische brouwersfederatie, was er aanwezig. In zijn speech wenste hij iedereen een goede pluk toe. Met zijn toekomstvisie ondersteunde hij de sector en gaf hiermee de hoptelers een duwtje in de rug. We eindigde de dag in de abdij van Affligem en dankzij de vzw Orde van de groene bel kon iedereen zijn dorst lessen. We kijken al uit om in de toekomst nog dergelijke bedrijfsbezoeken te organiseren.
Inagro vzw is lid van de Europese werkgroep ‘Harmonisatie van de erkenningen van gewasbeschermingsmiddelen voor hop in Europa’. Deze werkgroep komt voor het eerst sinds de start van de covid-epidemie weer fysiek samen. Dit jaar is Poperinge de gaststad om deze werkgroep te ontvangen. We willen Inagro vzw bedanken voor hun inzet in deze werkgroep.
Namens de vzw Hop en het stadsbestuur van Poperinge verwelkomen wij een vertegenwoordiging van de diensten Landbouw en Visserij, zowel uit Vlaanderen en Wallonië. Met een zopas afgelopen vergadering werd een eerste aanzet gegeven om de hopsector en -telers optimaal te beschermen qua certificering van teeltmateriaal van hop.
Ook de hoptelers wensen we te bedanken voor de omschakeling naar de digitalisering bij het ingeven van de nodige productiegegevens via het online platform Belgische hop. We merken dat dit vlot en goed verloopt.
Voor de hopkeuring van dinsdag laatst werden er in totaal 94 hopstalen ter keuring aangeboden. De uitslag van deze keuring wordt binnen enkele ogenblikken bekendgemaakt. Tijdens de staalophaling merkte de dienst landbouw op dat er heel wat stalen bijgekomen zijn uit de regio van Aalst. Dit bewijst dat er ook in die regio terug leven zit in de hopsector.
Terrest Golden Tripel - Tripel 20 - Warsage Triple
DE NAAM TRIPEL
Van waar de naam Tripel komt is onduidelijk maar wat zeker is, is dat de naam de kracht van het bier aangeeft. De naam zou kunnen komen van de Abdij van Westmalle want de Tripel Westmalle kwam al uit in 1934. Dat het van de krijttekens op tonnen uit de Middeleeuwen zou komen is ook best mogelijk. Want de tonnen waren in die tijd gekenmerkt door kruisen naargelang het gebruik van de hoeveelheid grondstoffen. Op de tonnen van tafelbier of bier voor de minder bedeelden stond één kruis. Rijkere gasten konden proeven uit een ton gekenmerkt met twee kruisen (Dubbel) en die met drie kruisen (Tripel) waren bestemd voor de speciale gasten of voor vader Abt.
Tripel is een bovengistend vrij zware biersoort met een alcoholpercentage (bepaald door de hoeveelheid granen en suikers) tussen 7% en 10%. Het is hergist op fles. De kleur is over het algemeen blond tot goudblond alhoewel er ook donkere Tripels bestaan! Denk maar aan Triple Brune van Abbaye de Landelin gebrouwen door Les Brasseurs de Gayant of de Nederlandse Kraaike Tripel.
Terrest Golden Tripel (8,0% Alc.Vol.) TerrestBrewery – Houthulst
Koperkleurig met een fijne witte schuimkraag
Moutzoet Fruitig (Citrus) Perzik
Moutige aanzet Lichte bitterheid Kleine hoppeprikken Kruidig Peper Munt Zoet Evenwichtig Lichte bitterheid bij de afdronk Niet slecht!
Terrest komt van de naam van het gehucht waar Vader Johan en dochter Valerie wonen en is tevens ook de naam van een heuveltje dichtbij. Zoals elke brouwer begonnen Johan met een klein keteltje van 50 liter. De brouwsels vielen in de smaak bij vrienden en familie. Stillaan begon de dochter Valerie zich ook te interesseren en volgde ze een cursus. In Leiden (NL) konden ze een tweedehands bouwinstallatie aankopen en zo hun capaciteit verhogen. Ze hebben een hoeveboerderij met een eigen hop-en gerstveld. Vandaar hun naam Hoevebrouwerij Terrest.
Tripel 20 (8,5%Alc.Vol.) Gebrouwen door MicrobrouwerijBeerSelect– St. Denijs Westrem VOF Checkouts by BeerSelect
Blond helder bier met een vloeiende koolzuurdoorstroming en een witte schuimkraag
Zoete frisse neus Fruitige hints van banaan
Zoete aanzet Brood enige hoppigheid Een bittertje komt zich ertussen wringen Ook wat kruidigheid Evenwichtig Ietwat alcoholwarmte droog Scherpe afdronk Hoppige nasmaak
Goudblond helder bier met een witte romige schuimkraag
Zoet aroma Moutig Fruitige prikken van perzik
Zoete aanzet Moutzoetig Gevolg door een redelijk bittertje Fruitige toetsen Pompelmoes? Bloemig Ook een lichte kruidigheid te proeven Goed in evenwicht Hoppige bittere afdronk Deze Waalse tripel kan mij wel smaken
Met dank aan Geroen Vansteenbrugge die het mij bezorgde
De neus is Bitter Scherp aroma van bitterheid Gras?
De eerste slokken zijn bitter Brood Licht zurig Scherpe smaak Grassig Bitterheid blijft aanhouden maar neemt af en verandert in een lichte vervelende zuurheid Niet genoeg in balans Eenrichtings verkeer in smaak Afdronk en nasmaak licht zurig Dorstlessend Lekker, maar toch net geen wow voor mij! Wel mooi blikje!
De Meester Quadrupel (9,5% Alc.Vol.) Gebrouwen bij BrouwerijDe Meester- Lendelede
Donkerbruin bier met romige beige schuimkraag
Zoet aroma Koffie Donker chocolade Fruit
De eerste slokjes zijn bitter Koffiebitter Lichte zoete toets Een prikje zoethout De bitterheid laat zich gelden Ook een tikje alcoholwarmte komt naar boven Evenwicht tussen zoet en bitter met de bitterheid ietsje meer bovenuit Hoppige afdronk Een Meesterlijke quadruppel!
Strakke aanzet Moutig Lichte bitterheid Tikje kruidigheid Romig Allemaal goed verdeeld De bitterheid neemt stilletjes toe Goed in balans Zoete afdronk Niet slecht
Op 18 november 2019 is Remi Blond door de internationale jury van Brussels Beer Challenge bekroond met een bronzen medaille in de categorie 'Pale & Amber Ale: Bitter Blond/Golden Ale'.
Tripels 44 - Marcus Tripel - Mira Tripel Hop – Orbi’t Ale – Triple Atomatic
Tripels 44
Marcus Tripel - Mira Tripel Hop – Orbi’t Ale – Triple Atomatic
Marcus Tripel (8,5%Alc.Vol.) BrouwerijDe Plukker– Poperinge
Goudkleurig lichtwazig bier met een fijne witte schuimkraag
Zoet aroma Moutig fruitig Banaan
Zoete aanzet Moutig Fruitige prikkels Banaan Koriander Licht bittertje in de achtergrond Evenwichtig Zoete afdronk
Nasmaak lichte bitterheid Een brave smakelijke biologische tripel!
Gebrouwen voor Sterrenrestaurant Marcus uit Deerlijk
Mira Tripel Hop (6,5%Alc.Vol) Brouwerij’t Verzet- Anzegem
Licht wazig blond bier met witte schuimkraag
Moutige neus Fruitig Citrus
Zoete aanzet Suiker Tikje karamel Moutige toetsen Hoppigheid komt naar boven Lichte bitterheid Fruitige nota’s van banaan In balans Droog Lichtbittere afdronk Niet slecht!
Orbi’t Ale – Triple Atomatic (8,4%Alc.Vol.) BrouwerijExperiment Ale- Esneux
Blond redelijk helder bier met een romige witte schuimkraag
De neus is moutig Zoet (Karamel) Fruitig Brood
De eerste slokken zijn zoet Zacht Gistig Karamel Fruit Sinaas Bitterheid komt naar boven Zorgt voor evenwicht Hoppige afdronk Lekker bier
Experiment'Ale is een jonge Luikse brouwerij, gelegen tussen Esneux en Poulseur, in een gebouw van meer dan 200 jaar oud. Johan Riga verliet de brouwerij Grain d'Orge in Hombourg om zich bij Christophe Leroi aan te sluiten bij dit ietwat gekke, maar zeer opwindende project.