Meer dan helft van bijensoorten in ons land is verdwenen, of met uitsterven bedreigd
Meer dan helft van bijensoorten in ons land is verdwenen, of met uitsterven bedreigd
Meer dan de helft van de bijensoorten in België is met uitsterven bedreigd (33 procent), komt niet meer in ons land voor (12 procent) of is ‘bijna bedreigd’ (7 procent). Dat blijkt uit het wetenschappelijke project BELBEES. Het project heeft een ‘Rode Lijst van Bijen in België’ opgesteld. De laatste evaluatie van de bijen in België vond 26 jaar geleden plaats, en ondertussen kent hun achteruitgang steeds meer oorzaken.
De Rode Lijst van de Belgische bijen werd opgesteld volgens de methodologie van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). Nu we weten welke soorten het sterkst bedreigd zijn, kan men een breed gamma aan beschermingsmaatregelen nemen, die de toestand van alle soorten moet verbeteren.
Bepaalde streken in België staan bekend om hun grote soortenrijkdom (Zandig Vlaanderen, de oostelijke Kempen, de omgeving van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Condroz, Fagne-Famenne-Calestienne, Gaume), maar bepaalde lokale hotspots verdienen ook aandacht. Het gaat dan vaak om bijzondere habitats, zoals kalkgraslanden of heideterreinen die sterk bedreigd zijn, en dus prioritair beschermd en hersteld moeten worden.
De achteruitgang van de bijen is te wijten aan verschillende menselijke ingrepen, waaronder het verlies en de versnippering van leefgebieden. Dit is het gevolg van de intensivering van de landbouw (het gebruik van meststoffen en pesticiden) of van de verstedelijking, maar ook van de klimaatverandering.
Vlaamse rode Lijst
Nu de Belgische Rode Lijst klaar is en een goede stand van zaken geeft voor heel België, engageert Natuurpunt zich om aan een Vlaamse Rode Lijst van bijen te werken. Dit is nodig om tot een juridisch relevant document te komen, omdat soortbescherming gewestelijke materie is. De meeste specialisten van wilde bijen in Vlaanderen zijn werkzaam bij Natuurpunt en/of actief als vrijwilliger bij Aculea, de wilde-bijenwerkgroep van Natuurpunt. Mits de noodzakelijke ondersteuning door de overheid kunnen zij doorgaan met hun pionierswerk in het verzamelen van de noodzakelijke gegevens rond verspreiding en ecologie van wilde bijen.
De Rode Lijst werd opgesteld in samenwerking met de Université de Mons, Natuurpunt, Université de Liège, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Université libre de Bruxelles en Natagora (natuurbeschermingsorganisatie actief in Brussel en Wallonië nvdr.). (br.hln)
De coltrui is overal: maar kan ook elke man hem dragen?
De coltrui is overal: maar kan ook elke man hem dragen?
De coltrui was vorige winter al populair, dit jaar is er werkelijk geen ontkomen aan. Wout van Aert draagt hem op de rode loper, Ruben Van Gucht en Aster Nzeyimana op tv, Conner Rousseau en Sammy Mahdi in het parlement. Kan elke man hem dragen?
Volgens Wikipedia dateert de coltrui uit de 15e eeuw en werd hij vanaf de 19e eeuw veel gedragen door zeelieden en arbeiders om hun nek te beschermen tegen de koude. Vanaf de 20e eeuw namen artiesten en intellectuelen hem op in hun garderobe en sinds de ‘normcore’-stijl van wijlen Steve Jobs populair werd in 2016 draagt haast elke man de trui met opgerolde kraag.
En dat zint modekenners gelukkig. Zo schreef Cécile Narinx, moderedactrice van de Volkskrant, dat een coltrui altijd goed is. “Het staat iedereen, verbloemt kalkoennekken en onderkinnen en geeft instant een intellectuele zweem.” Ook NINA-styliste Sarah Roelstraete is fan omdat de coltrui volgens haar bijzonder veelzijdig is. “Je kunt het klassieker dragen onder een kostuum als alternatief voor een hemd, maar net zo goed stoerder onder een sweater met ronde hals en een hippe bomberjack.”
“Belangrijke voorwaarde is wel dat je het materiaal en de hoogte van de col afstemt op je figuur. Wie wat zwaarder is, kiest bijvoorbeeld beter voor een wat groffer gebreide trui die minder aftekent. Beschik je niet over een scherpe kaaklijn of heb je een wat kortere nek, dan is een exemplaar met een kortere kraag mooier. De hoge coltrui vestigt namelijk alle aandacht op je gezicht, wat niet voor iedereen even flatterend is. Ook belangrijk is dat het aangeschafte exemplaar vervaardigd is van een kwalitatief materiaal. Dat hoeft gelukkig niet duur te zijn, merinowol en kasjmier kom je tegenwoordig ook gewoon tegen in grotere ketens. Qua kleuren kan je alle kanten uit, hoewel je met basistinten zoals zwart, donkerblauw en (licht)grijs altijd goed zit.” (br.hln)
Chanel bouwt appartement van Coco Chanel na voor nieuwe show
Chanel bouwt appartement van Coco Chanel na voor nieuwe show
Karl Lagerfeld pakte zijn modeshows graag groot uit. Zijn opvolger, creatief directeur Virginie Viard, wil die traditie duidelijk voortzetten. Zij bouwde in Parijs een gigantisch decor dat een kopie moest zijn van het appartement van Coco Chanel.
Deze week vond de Chanel Métiers d’Art 2019-2020 collectie plaats. Deze show wordt elk jaar buiten de gewone modeweken georganiseerd en heeft als doel de verschillende ateliers en hun vakmanschap in de bloemetjes te zetten. Afgelopen jaren vond het event al plaats in New York, Hamburg, Mumbai, Edingburgh, Dallas en Salzbug. Maar Viginie Viard - die sinds het overlijden van Karl Lagerfeld aan het roer staat van Chanel - keerde terug naar de roots van het Franse label: Parijs.
Dat mag je letterlijk nemen. De show kreeg zelfs de naam 31 Rue Cambon, een verwijzing naar het adres van het hoofdkwartier, de iconische boetiek én het appartement van Coco Chanel.
Voor het decor riep Viard de hulp in van filmmaakster Sofia Coppola – die onlangs ook een korte documentaire over het modehuis maakte. En het duo is duidelijk all out gegaan. De volledige ruimte werd een gigantische kopie van het appartement, inclusief de typische kroonluchters en elegante trap.
Ook de collectie an sich zorgde voor een kleine flashback. Van tweed tot mantelpakjes en parelkettingen: alle klassieke elementen passeerden de revue op de catwalk. (br.hln)
Let op wat je zegt: hond verstaat ons beter dan we denken
Let op wat je zegt: hond verstaat ons beter dan we denken
“Zit”, “af” en “pootje” zijn wellicht de meest voorkomende bevelen die baasjes uitdelen aan hun hond. Toch zou het woordenboek van de gemiddelde viervoeter gerust uitgebreid kunnen worden: honden letten immers veel beter op dan we voorheen dachten.
Wat gebeurt er als de klassieke bevelen niet langer uitgedeeld worden door het baasje van de hond, maar op een andere manier worden uitgesproken door een vreemdeling? Zou de hond het verschil dan opmerken? Dat vroegen enkele wetenschappers zich af waarna ze op onderzoek uitgingen. Wat bleek? De viervoeters spitsten wel degelijk hun oren voor nieuwe stemmen en woorden.
De oren spitsen mag overigens letterlijk genomen worden: het was een van de reacties waarmee de onderzoekers rekening hielden. Verder nog keken ze of de honden naar oogcontact zochten. Beide reacties werden gelinkt aan verhoogde aandacht. Wanneer de viervoeter wegkeek, nam zijn aandacht af.
In totaal werden er 42 honden gefilmd terwijl ze naar verschillende audiofragmenten luisterden. Die audiofragmenten werden ingesproken door mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën. Geen bevelen maar wel de (Engelse) woorden “hid”, “had” en “who’d” werden uitgesproken; woorden die bijzonder hard op elkaar lijken.
Telkens als een nieuw woord werd uitgesproken, spitsten de honden hun oren. Maar wanneer hetzelfde woord herhaald werd, verloren de meeste viervoeters snel hun interesse. “Ik was verrast hoe goed sommige honden reageerden op onbekende stemmen”, aldus Holly Root-Gutteridge, onderzoeksleider en professor Cognitieve Gedragswetenschappen aan de universiteit van Sussex. “Ze begrijpen meer dan we denken.”
Begrip?
De wetenschappers kunnen natuurlijk niet aantonen dat honden werkelijk begrijpen wat we zeggen, wél toont het onderzoek aan dat honden luisteren, zelfs wanneer we niet tegen hen of over hen praten. (br.hln)
Meeste Vlamingen willen 2 kinderen, maar daar komen we steeds minder aan
Meeste Vlamingen willen 2 kinderen, maar daar komen we steeds minder aan
Een meerderheid van de Vlamingen tussen 18 en 50 jaar ziet een gezin met 2 kinderen nog steeds als het gewenste gezinsmodel. Dat is al drie decennia het geval, zo blijkt uit het rapport ‘Kinderwens in Vlaanderen’ van Statistiek Vlaanderen. In realiteit ligt het gemiddeld aantal kinderen per gezin ondertussen wel iets lager op 1,9.
De studie toont aan dat 57% van de mannen en 55% van de vrouwen tussen 18 en 50 jaar het liefst 2 kinderen wil. Een kwart van de heteroseksuele koppels wil een gezin met 3 of meer kinderen, 1 op de 10 wil het liefst bij één kind houden. Dat cijfer ligt voor vrouwen iets hoger.
Toch zijn het gemiddeld vooral mannen die minder kinderen willen dan vrouwen. Ongeveer 65% van de Vlamingen wil evenveel kinderen als zijn of haar partner. Bij de koppels waar de kinderwens niet overeenstemt, komt dat meestal omdat de man minder baby’s wil. 22% van de vrouwen geeft aan dat hun partner minder kinderen wil. Bij mannen is dat slechts 12%. Wanneer de partner minder kinderen wil, blijkt dat ook daadwerkelijk een remmend effect te hebben op de eigen kinderwens. De minderheid - 7% van de vrouwen en 8% van de mannen - wil kinderloos blijven.
Uit een data-analyse blijkt voorts dat enkel bij mannen een opleidingsniveau een rol speelt in hun kinderwens: hoogopgeleide mannen willen gemiddeld meer kinderen dan laagopgeleide mannen. Bij vrouwen speelt herkomst dan weer een rol. Dames die in België zijn geboren, willen en verwachten minder kinderen dan vrouwen met een buitenlandse herkomst. (br.hln)
De reden waarom veel mensen aan sexting doen, is best verrassend
De reden waarom veel mensen aan sexting doen, is best verrassend
Sexting, volgens Van Dale “het versturen van seksueel getinte boodschappen en foto’s via sms”, hoeft voor veel mensen niet tot seks te leiden. Dat blijkt uit een kleinschalige studie van de Texas Tech University die deelnemers vroeg naar de reden waarom ze aan sexting doen.
Eén op de drie Belgen zou al eens een seksueel getinte foto, bericht of video verstuurd hebben. Voor jongeren gaat dat richting de helft, een kwart wanneer het enkel om foto’s gaat. Een recente internationale studie wees uit dat het fenomeen tussen 2009 en 2016 met 2,6% gestegen is. Omdat meer mensen een smartphone hebben, maar ook omdat het steeds meer genormaliseerd wordt.
Waarom doen we aan sexting?
De onderzoekers van het seksualiteitslab aan de Texas Tech University richten zich voor hun nieuwe studie specifiek op de reden waarom we aan sexting doen. Ze ondervroegen daarvoor 160 mensen tussen 18 en 69 jaar oud en legden hen 3 motivaties voor sexting voor die op basis van eerder onderzoek opgesteld werden:
1. Sexting als voorspel voor daadwerkelijke seks.
2. Sexting om binnen de relatie gerustgesteld te worden dat de ander je nog steeds aantrekkelijk vindt .
3. Sexting met de verwachting dat er iets terug wordt gedaan in een non-seksuele manier zoals een etentje.
Na het analyseren van de antwoorden, bleek dat dat de 3 motivaties allemaal even vaak aangeduid werden. De 2 niet-seksuele redenen werden dus door 66% van de deelnemers ingevuld als voornaamste reden waarom zij aan sexting doen.
“Persoonlijk vond ik het erg verrassend dat twee derde van de proefpersonen aan sexting blijkt te doen zonder dat ze daarvoor iets seksueel terug verwachten”, legt doctoraatsstudent Kassidy Cox, die het onderzoek leidde, uit. “Dit zou eventueel kunnen aantonen dat sommige mensen sexten, terwijl ze dit eigenlijk liever niet doen, maar het gebruiken als middel om bevestiging te krijgen over hun relatie, om bepaalde onzekerheden weg te nemen of om iets tastbaars - op een niet-seksuele manier - terug te krijgen.” Seksuele oriëntatie, geslacht en leeftijd bleken overigens geen invloed te hebben op de antwoorden van de deelnemers.
Dat sexting niet voor iedereen rond seks draait, bleek vorig jaar ook al uit een onderzoek. Het Australisch Instituut voor Criminologie ondervroeg toen 579 studenten erover, en veel jongeren gaven toen aan seksueel getinte foto’s of berichten te sturen om hun zelfvertrouwen een boost te geven, of omdat ze het grappig vinden. Niet omdat ze er seks voor in ruil verwachten.
Risico’s
De laatste tijd is er echter ook veel te doen rond de risico’s die verbonden zijn aan sexting. Vorige week lanceerde Telenet bijvoorbeeld nog de gratis app .comdom. Wie daarin een foto maakt waarop zij of hij (half)naakt te zien is - een zogenaamde ‘sext’ - kan zijn gezicht onherkenbaar maken en/of dat beeld beschermen met een watermerk. Dat bestaat uit de naam en het telefoonnummer van de ontvanger. Voelt die de aandrang om het beeld verder te verspreiden, staat hij dus zelf voor schut. Het telecombedrijf wil de risico’s van sexting daarmee inperken en de privacy van - voornamelijk - jongeren helpen beschermen. (br.hln)
Alcoholverslaving kan al voorspeld worden van het eerste glas alcohol dat je drinkt
Alcoholverslaving kan al voorspeld worden van het eerste glas alcohol dat je drinkt
Voor hun studie observeerden de onderzoekers de hersenactiviteit van muizen in hun laboratorium om de neurologische kant van een alcoholverslaving te achterhalen en wat van mensen dwangmatige bingedrinkers maakt, ofwel mensen die blijven drinken ondanks dat dat negatieve gevolgen kan hebben.
Daarvoor keken ze aanvankelijk naar de hersenactiviteit van de muizen terwijl ze de eerste keer werden blootgesteld aan alcohol. Ze ontdekten een specifiek circuit in hun hersenen dat ‘strafsignalen’ nabootste ofwel verminderde. Zo hadden de muizen bij wie de hersenactiviteit oplichtte tijdens de eerste keer dat ze dronken, wat strafsignalen simuleerde, minder kans hadden om dwangmatig drinkgedrag te ontwikkelen. Afgenomen elektrische hersenactiviteit, wat de strafsignalen verminderde, maakten de muizen dan weer meer vatbaar voor dwangmatig drinkgedrag. Op die manier konden de onderzoekers dwangmatig gedrag al vooraf voorspellen, afhankelijk van hoe hun hersenen de eerste keer op alcohol reageerden.
“Op basis van van de elektrische activiteit in de hersenen tijdens de allereerste keer dat de muizen alcohol dronken, konden we al vroeg zien welke muizen dwangmatig gedrag zouden stellen en welke niet”, aldus professor farmacologie of geneesmiddelleer en auteur van de studie Cody Siciliano.
Volgens de onderzoekers zou maar liefst 30% van de volwassenen dergelijk dwangmatig gedrag stellen. Met deze resultaten hopen ze nieuwe manieren te vinden om mensen met een alcoholverslaving te helpen. (br.hln)
Belg verbruikte afgelopen oktobermaand 13% meer: zo beperk je je energieverbruik komende winter
Belg verbruikte afgelopen oktobermaand 13% meer: zo beperk je je energieverbruik komende winter
Het energieverbruik van de Belgische gezinnen lag in oktober maar liefst 13% hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van energieleverancier Essent. Afgelopen maand was zachter dan normaal met een gemiddelde temperatuur van 12 graden Celsius, maar uit gegevens van het KMI blijkt ook dat afgelopen maand somberder was met meer regen en opvallend weinig zon.
“Gemiddeld lag het verbruik van de Belg tijdens de oktobermaand van dit jaar meer dan 13% hoger dan vorig jaar”, vertelt Koen Colpaert van Essent. “Opvallend, want oktober was een zachte maand met een gemiddelde temperatuur die gelijkaardig is aan die van vorig jaar”, aldus Colpaert. Maar oktober was een uitzonderlijke sombere maand. Uit cijfers van het KMI blijkt namelijk dat het de vierde somberste oktobermaand was sinds het begin van de metingen, met erg veel regen en weinig zon. Zo waren er 20 regendagen en scheen de zon maar liefst 25 uur minder dan normaal.
“Qua temperatuur bleef oktober stabiel ten opzichte van andere jaren. Afgelopen oktobermaand zelfs iets warmer dan gemiddeld”, weet Koen Colpaert van Essent. “We merken echter wel dat het verbruik deze oktobermaand iets meer dan 13% hoger lag dan vorig jaar. Het lijkt erop dat de Belg geneigd is de verwarming op te zetten omdat het buiten grijs en somber is, ook al is de temperatuur niet heel laag. De gevoelstemperatuur speelt hier wellicht een rol.”
Wil je je energieverbruik deze winter toch inperken? Dat kan met deze 5 tips:
1. Ontlucht je radiator. De radiator ontluchten aan het begin van de winter zorgt voor een lager verbruik.
2. Verlucht je huis regelmatig. Frisse lucht is vaak drogere lucht en is daarom ook goedkoper om te verwarmen.
3. Hang gordijnen op en doe de rolluiken ’s nachts dicht: gordijnen en rolluiken zijn perfecte isolatoren en houden de koude tegen die ook door de ramen komt.
4. Trek de stekker uit. Wanneer je een apparaat niet gebruikt, kunnen ze in stand-bymodus nog 75% van hun energie verbruiken. Ook een oplader die niet aan een telefoon hangt, verbruikt nog extra energie.
5. Verbruik minder warm water. Een warme douche kan na een wandeling in de kou zeker deugd doen, maar het verwarmen van water kost ook enorm veel energie. Gebruik daarom zeker een energiezuinige douchekop en beperk je tijd onder de douche. (br.hln)
Boer Gerard en Marijke vormen onverwacht toch een koppel: bestaat liefde op het tweede gezicht?
Boer Gerard en Marijke vormen onverwacht toch een koppel: bestaat liefde op het tweede gezicht?
Het was gisterenavond een erg uitzonderlijke aflevering van ‘Boer zkt Vrouw: De Wereld Rond’. Het programma werd niet alleen eenmalig op donderdag uitgezonden, maar de aflevering kende ook een verrassende plottwist. Zo vormen boer Gerard en Marieke na een moeilijke start toch een koppel. Kunnen gevoelens en verliefdheid na verloop van tijd toch nog omkeren en groeien? Wij vroegen het aan relatietherapeut en seksuoloog Filip Geelen.
Het was dé verrassing van de laatste aflevering van ‘Boer zkt Vrouw: De Wereld Rond’. Alleen Gerard hield een relatie over aan het programma en dat was op z’n zachts gezegd onverwacht te noemen. Marijke had namelijk geen gevoelens voor de boer uit Duitsland en besloot niet mee te gaan op romantische trip. Maar na de opnames spraken de twee opnieuw af en sprong de vonk toch geleidelijk aan over. En dat is niet abnormaal volgens relatietherapeut Filip Geelen. “Gevoelens, liefde en verliefdheid kunnen absoluut groeien.” Zelfs als de spark er niet meteen is. “Soms is de vonk niet meteen voelbaar of besef je het zelf niet. Zeker in het kader van een programma als ‘Boer zkt Vrouw’ kan dat gevoel ondergesneeuwd raken door het hele tv-gebeuren. Maar als er tijd en ruimte is om bij zichzelf stil te staan, kan er plots toch iets in het lichaam opduiken. Je ziet dingen in een ander daglicht. Denk maar aan vrienden die elkaar jarenlang kennen en plots toch verliefd op elkaar worden”, aldus de relatietherapeut.
Al stipt Geelen aan dat er het best wel al een soort van fysieke aantrekkingskracht is. “Lust kan moeilijker groeien, gevoelens wel. Een initiële klik of connectie is dus zeker wenselijk, anders stap je immers niet op iemand af. En zo’n klik wordt alleen maar verdiept door tijd te nemen voor elkaar en elkaar beter te leren kennen. Zo kunnen iemands manier van praten, visie op het leven, humor, zorgzame kant ... allemaal triggers zijn om gevoelens te doen groeien.”
Knuffelhormoon
Hij geeft daarbij aan dat je moet openstaan voor de ander en met een onbevooroordeelde en ruime blik moet kijken naar elkaar. “Als je aan elkaar duidelijk maakt dat je tijd voor elkaar wil vrijmaken, oprecht interesse toont en de moeite doet om in jezelf en naar de ander te kijken, kan daaruit een diepere band ontstaan. Samen herinneringen maken en activiteiten doen, stimuleert daarenboven het knuffelhormoon oxytocine, wat je aan elkaar bindt.”
Ook het effect van elkaar te missen valt niet te onderschatten volgens Geelen. “Als je elkaar een tijdje niet ziet zoals bij Gerard en Marijke, kan er een verlangen naar elkaar ontstaan. Niet per se of uitsluitend verlangen naar intimiteit, maar zeker naar nabijheid met die andere persoon. Op die manier toon je eigenlijk dat je elkaar beter wil leren kennen en zo kunnen gevoelens naar wie de ander écht is iets losmaken. Als je die innerlijk kan matchen met je eigen doelen, waarden, visies en opvattingen over het leven, kan ook daaruit verliefdheid ontstaan. De gevoelens worden dan sterker door het verlangen om de ander dicht bij je te hebben en te houden.”
“Verliefdheid kan dus groeien en hoeft zeker niet altijd te vertrekken vanuit een eerste spark, al kan dat wel een voordeel zijn”, besluit de relatietherapeut. (br.hln)
Belg betaalt twee keer zoveel voor zijn gezondheid als Nederlander
Belg betaalt twee keer zoveel voor zijn gezondheid als Nederlander
In 2018 heeft de Belg gemiddeld 1.300 euro aan gezondheidszorg gespendeerd. In geen enkel ander Europees land gaven de burgers zoveel geld aan hun gezondheid uit. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat over de uitgaven van de Europese huishoudens, waarover De Standaard bericht.
In onze buurlanden ligt die kost een stuk lager: 640 euro in Nederland, 730 euro in Frankrijk, 1.050 euro in Duitsland. Gezondheidszorg wordt breed ingevuld: van bezoeken aan de huisarts en specialist, tot ziekenhuisopnames, maar evenzeer medicijnen, anticonceptiva en zelfs vitamine- en mineralensupplementen.
De cijfers zijn gebaseerd op de nationale rekeningen, en komen oorspronkelijk van het RIZIV. “Ze kijken enkel naar het remgeld”, zegt Kelly Sabbe, analiste bij het Belgische statistische bureau Statbel, aan De Standaard. Het geld dat de burger dus zélf ophoest, buiten de terugbetaling van de ziekteverzekering.
“De eigen bijdrage, het remgeld, ligt op 25 à 28 procent”, zegt Lieven Annemans, gezondheidseconoom aan de UGent, in de krant. “Dat is tamelijk hoog. Het is meer dan de meeste mensen denken.”
Kunstmatig hoger
Zelden blijft het bij dat remgeld. Vaak komen er nog supplementen bij, zoals de meerprijs die een niet-geconventioneerde arts vraagt, of de supplementen voor een eenpersoonskamer in het ziekenhuis.
Naast het remgeld zitten in die 1.300 euro ook de bedragen vervat die hospitalisatieverzekeringen in naam van een patiënt uitkeren. Iets wat andere landen, met een andere organisatie van hun gezondheidsapparaat, mogelijk niet doen. “Dat maakt het niveau van België in deze cijfers kunstmatig hoger”, zegt Sabbe. Maar dan nog is het volgens haar “een feit dat we aan de top van Europa staan, en effectief grote uitgaven hebben”. (br.hln)
Draag morgen rood en steun Rode Neuzen Dag: tips en tricks van een stylist
Draag morgen rood en steun Rode Neuzen Dag: tips en tricks van een stylist
Morgen, vrijdag 29 november, wordt overal in Vlaanderen Rode Neuzen Dag gevierd. Ook jij kunt je steentje bijdragen door “a touch of red” toe te voegen aan je outfit. Met behulp van onderstaande tips en tricks van onze NINA-stylist lukt dat zelfs zonder moeite.
“Kleurrijke kledij heeft een grote invloed op hoe je gezien wordt. Kies je voor een felle kleur, dan geef je een signaal naar andere mensen. Zo blijkt uit onderzoek dat mannen vrouwen aantrekkelijker vinden in een rode jurk dan in een jurk met een andere kleur. Wie een outfit in een felle tint draagt, straalt zelfverzekerdheid uit. Felle kleuren zijn immers voor durvers. Bovendien fungeren ze vaak als ‘conversation starters’, en kunnen ze zo het ijs breken,” legt trendwatcher en kleurexperte Hilde Francq van trendstudio Francq Colors uit.
Zo draag je rood
“Rood is mijn favoriete kleur, en volgens mij kan je er dan ook niet veel mis mee doen”, zegt stylist Sarah Roelstraete. “Al snap ik dat veel mensen niet goed weten hoe ze het moeten combineren. Het is immers een opvallende kleur die al snel met alle aandacht gaat lopen. Gelukkig staat rood eigenlijk iedereen. Alleen blondines moeten opletten met tomaatrood, dat kan er soms een beetje tacky uitzien. Zij kiezen beter voor warmere variaties zoals bordeaux of oranjerood. Die tinten zagen we ook veel terug op de catwalk, vaak in combinatie met winterse kleuren zoals bruin, okergeel en donkergroen. Donkere types kunnen alle tinten rood dragen, maar pittig rood is helemaal mooi.”
“Een rode jas of trui vind ik prachtig en fleurt meteen je grijze winterlook op. In het gezelschap van basics in neutrale kleuren zoals marineblauw, beige en wit ziet het er niet té opzichtig uit, zeker niet als je ze combineert met een casual sneaker. Is zo’n fel kledingstuk alsnog too much voor jou? Rode accessoires zoals pumps of enkellaarsjes, een riem of sjaal zijn subtieler maar hebben toch een wow-effect. Alleen van een rode das bij mannen ben ik geen fan, dat vind ik meer weggelegd voor politiekers”, lacht Roelstraete.
Do’s-and-don’ts
- “Doorgewinterde fashionista’s combineren dit seizoen verschillende tinten rood in één outfit. Cognacrood met koraalrood en tomaat bijvoorbeeld. Superopvallend, dus enkel voor durvers.”
- “Felrood gaat heel goed samen met lichte denim. De combinatie doet een beetje denken aan wat vrouwen droegen in de jaren zestig, maar werkt anno 2019 minstens even goed.”
- “Rood en zwart samen is sexy en uitdagend, dus die combinatie is eerder weggelegd voor het uitgaansleven. Overdag kan het wat hard overkomen omdat rood zo nog meer opvalt.”
- “Op de catwalk was het een en al ruitentroef en dat is meteen ook een makkelijke manier om rood in je outfits te verwerken op een meer subtiele manier. De winkels liggen momenteel vol met schotse ruiten, waar altijd rood in verwerkt zit. Kies voor een sjaal, een blazer of kokerrok en je bent helemaal mee met de laatste mode.”
- “Felrood combineer je beter niet met andere primaire kleuren zoals geel of kobaltblauw. Dat is een beetje te veel van het goede, zeker in de winter.”
- “Een rode jeansbroek is een beetje passé, maar rode pantalons zijn dan weer wél je van het. Staat heel chique met een blouse in het gebroken wit bijvoorbeeld.”
- “Ook voor mannen gelden de bovenstaande tips, trouwens. Leuk is ook om een rode rolkraagtrui onder een kostuum te dragen, of onder een blazer. Rode sneakers onder een jeansbroek zie je tegenwoordig ook veel op straat, net als rode sweaters met kap. Je van kop tot teen in het rood hullen, ligt voor mannen iets moeilijker. Hou het bij één stuk in het rood. Less is more, heren.”
- “Overdrijf niet met juwelen als je een rood bovenstuk draagt. Omdat de kleur al genoeg opvalt, creëer je een kerstboomeffect als je er oorbellen, een halsketting én armbanden bij draagt. Kies ook eerder voor goud dan zilver, dat staat chiquer.”
Hieronder vind je wat voorbeelden ter inspiratie!
Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
Dolfijnen hebben, net zoals mensen, een dominante rechterkant. Dat blijkt uit recent onderzoek dat gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Royal Society Open Science.
Ongeveer 90 procent van de mensen zijn rechtshandig. En we zijn overigens niet de enigen die een dominante rechterkant hebben: gorilla’s zijn meestal rechtshandig en zelfs katten hebben een voorkeur voor één dominante kant. Zo’n voorkeur wordt door wetenschappers ‘lateraal gedrag’ genoemd.
Uit recent onderzoek blijkt dat dolfijnen - tuimelaars in het bijzonder –een nog sterkere voorkeur hebben voor hun rechterzijde dan mensen.
Dezelfde bochten
Voordat die conclusie getrokken werd, bestudeerden enkele wetenschappers een groep tuimelaars in de Bahama’s terwijl ze met behulp van echolocatie naar prooien zochten op de zeebodem. Daarbij maken de dieren scherpe bochten vlak voordat ze hun bek in het zand duwen om hun maaltijd te grijpen. Het was de kapitein van het onderzoeksschip die voor het eerst opmerkte dat de dolfijnen daarbij altijd in dezelfde richting leken te draaien.
“Ik merkte het eerst niet op, maar na een tijdje observeren zag ik het ook. Ik dacht dat het een geweldig onderwerp voor onderzoek zou zijn,” aldus Jennifer Kaplan die deel uitmaakt van de onderzoeksgroep.
In totaal werden er tussen 2012 en 2018 maar liefst 709 gemaakte bochten bestudeerd en 99 procent van die bochten draaiden naar links. Nog belangrijker: op die manier hielden de dolfijnen hun rechteroog op de zeebodem gericht. Slechts vier van de 709 bestudeerde bochten draaiden naar rechts, en alle vier die bochten werden gemaakt door dezelfde ‘linkshandige’ dolfijn met een vreemd gevormde rechtervin.
Hersenfunctie
Mogelijke redenen voor het gedrag werden voorlopig niet onderzocht, maar de onderzoekers introduceerden alvast enkele hypotheses. Zo stellen ze in hun studie dat de overweldigende dominantie van de rechterzijde verband moet houden met de hersenfunctie van dolfijnen.
Zo bevinden de fonische lippen – waarmee dolfijnen hun klikgeluiden maken – zich aan de rechterkant. “En ze moeten naar beneden gericht worden voor echolocatie”, aldus Kaplan. En net zoals mensen taal verwerken in de linkerhersenhelft, gebruiken dolfijnen wellicht ook de linkerkant van hun hersenen om de sensorische informatie van hun rechteroog te verwerken. (br.hln)
14 psychologisch bewezen trucjes om sneller vrienden te maken
14 psychologisch bewezen trucjes om sneller vrienden te maken
De meeste vriendschappen ontstaan op een natuurlijke en ongedwongen manier, waardoor je meestal zelf niet eens doorhebt hoe of wanneer ze juist begonnen zijn. Soms wil je echter wel proberen om beter bevriend te raken met een kennis die je wel leuk lijkt. Gelukkig bestaan er heel wat door de wetenschap gesteunde trucjes om jezelf in een mum van tijd populair te maken bij een potentiële vriend of vriendin.
1. Kopiëren en imiteren
Deze strategie staat ook bekend onder de naam ‘spiegelen’ en bestaat eruit om subtiel het gedrag van de tegenpartij te imiteren. Ben je met iemand aan het praten? Probeer dan zijn of haar lichaamstaal, gebaren en gezichtsuitdrukkingen subtiel na te doen. Uit een onderzoek van de universiteit van New York blijkt dat dit zogenaamde ‘kameleon-effect’, dat optreedt wanneer mensen elkaars gedrag onbewust nabootsen, ervoor zorgt dat jullie elkaar makkelijker leuk gaan vinden.
2. Breng meer tijd samen door
Volgens het ‘loutere blootstellingseffect’ houden mensen van dingen die ze kennen. Kennis rond dit fenomeen dateert uit de jaren ’50, toen MIT-onderzoekers ontdekten dat studenten die dicht bij elkaar woonden vaker vrienden waren dan studenten die verder uit elkaar woonden. Dat kan zijn omdat ze meer passieve dagelijkse interacties met elkaar kunnen ervaren, zoals elkaar begroeten in de gang of in een gemeenschappelijke ruimte. Onder bepaalde omstandigheden kunnen die interacties zich verder ontwikkelen tot volwaardige vriendschappen.
Deze bevinding suggereert dat gewoon meer tijd doorbrengen met mensen ervoor kan zorgen dat ze je leuker gaan vinden. Woon je niet in de buurt van je vrienden? Probeer dan een vaste routine te implementeren - zoals bijvoorbeeld samen koffie gaan drinken - om jullie vriendschapsband te versterken.
3. Geef complimentjes …
Mensen associëren de bijvoeglijke naamwoorden die je gebruikt om anderen te beschrijven met je eigen persoonlijkheid. Dat fenomeen staat ook bekend onder de naam ‘spontane eigenschapsoverdracht’. Volgens Gretchen Rubin, auteur van onder andere ‘The Happiness Project’ heeft alles wat je over anderen zegt een invloed op hoe mensen jou zien. Als je dus iemand beschrijft al oprecht en vriendelijk, zullen mensen die eigenschappen ook met jou gaan associëren. Het omgekeerde is ook waar: als je constant over anderen roddelt achter hun rug, zullen ze die negatieve eigenschappen ook met jou gaan associëren.
4. … maar wees er niet te gul mee
De winst-verliestheorie van interpersoonlijke aantrekkelijkheid suggereert dat complimentjes die je geeft meer effect zullen hebben als je er niet al te gul mee bent. Een onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Minnesota toont hoe deze theorie in de praktijk werkt. De onderzoekers lieten 80 vrouwelijke studenten in tweetallen aan een taak werken, en zorgden ervoor dat de studenten vervolgens hun partners over hen ‘hoorden’ praten. In werkelijkheid hadden de wetenschappers die het experiment uitvoerden aan hen verteld wat er gezegd moest worden. In één scenario waren alle opmerkingen positief, in een ander allemaal negatief. In een derde scenario gingen de opmerking van positief naar negatief en in een vierde van negatief naar positief. Het bleek dat studenten hun partners het leukst vonden als de reacties van positief naar negatief gingen, wat aantoont dat mensen graag het gevoel hebben dat ze je op één of andere manier voor zich hebben gewonnen. Conclusie: hoewel het contra-intuïtief lijkt moet je proberen je vrienden minder vaak een compliment te geven.
5. Zorg ervoor dat je zelf een goed humeur hebt
‘Emotionele besmetting’ beschrijft wat er gebeurt als mensen sterk worden beïnvloed door de gemoedstoestand van andere mensen. Volgens een onderzoek van de universiteit van Ohio en de universiteit van Hawaï kunnen mensen onbewust de stemming van de mensen om zich heen voelen. Zodus: als je wil dat anderen gelukkig zijn in jouw bijzijn, dan zorg je er beter voor dat je zelf ook in een goed humeur bent.
6. Zorg ervoor dat je gemeenschappelijke vrienden hebt
De sociale netwerktheorie achter dit effect wordt triadische sluiting genoemd, wat betekent dat twee mensen waarschijnlijk betere vrienden zullen zijn als ze een gemeenschappelijke vriend hebben. Om dat effect te illustreren, ontwierpen studenten van de universiteit van British Columbia een programma dat willekeurige individuen op Facebook bevriendt. Ze ontdekten zo dat mensen meer geneigd waren om hun vriendschapsverzoek te accepteren naarmate hun aantal gemeenschappelijke vrienden toenam. Dat ging van 20% zonder gemeenschappelijke vrienden tot bijna 80% met meer dan 11 gemeenschappelijke vrienden.
7. Wees warm en bekwaam
Sociaal psycholoog Susan Fiske heeft een theorie die de naam ‘het stereotiepe inhoudsmodel’ noemt. Deze theorie stelt dat we mensen beoordelen op basis van hun warmte en competentie. Volgens dat model krijgen anderen het gevoel dat ze je kunnen vertrouwen als je jezelf afschildert als niet-competitief en vriendelijk. Als je competent lijkt (bijvoorbeeld door een hoge economische of educatieve status) zijn anderen eerder geneigd om je te respecteren.
8. Toon je mindere kantjes
Volgens het ‘Pratfall-effect’ zullen mensen je leuker vinden als je af en toe een foutje maakt. Let wel, dat is enkel en alleen het geval als ze geloven dat je meestal wel een competent persoon bent. Het onthullen dat je niet perfect bent, en ook mindere kantjes hebt, maak je herkenbaarder voor de mensen om je heen.
9. Leg de nadruk op gedeelde waarden
Volgens een klassiek onderzoek van Theodore Newcomb voelen mensen zich aangetrokken tot andere mensen die op hen lijken. Deze theorie staat bekend als het aantrekkelijkheidseffect. In zijn experiment mat Newcomb de houding van zijn proefpersonen ten opzichte van bepaalde controversiële onderwerpen, zoals seks en politiek, en bracht hen vervolgens samen onder in een huis van de universiteit van Michigan om daar een bepaalde periode te wonen. Aan het einde van hun verblijf vonden de proefpersonen de huisgenoten die een vergelijkbare houding hadden ten opzichte van bepaalde onderwerpen leuker. Je doet er dus goed aan om uit te zoeken wat je gemeenschappelijk hebt met een vriend of vriendin, en daar de nadruk op te leggen.
10. Ga voor een vluchtige aanraking
Subliminaal aanraken doet zich voor wanneer je iemand zo subtiel aanraakt dat hij of zij het nauwelijks merkt. Veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn het tikken op iemands rug of het aanraken van zijn of haar arm, waardoor de persoon in kwestie zich warmer zal beginnen gedragen. Dat dit werkt, blijkt uit een experiment van de universiteit van Mississippi en Rhodes College. Zij lieten serveersters in een restaurant kort de hand of schouder van hun klanten aanraken wanneer ze wisselgeld teruggaven. De serveersters die dit deden, verdienden beduidend meer dan zij die hun klanten niet hadden aangeraakt.
11. Zie de ander hoe hij of zij gezien wil worden
Mensen willen worden gezien op een manier die aansluit bij hoe ze over zichzelf denken. Dat fenomeen staat ook bekend als de zelfverificatie-theorie. Die zegt dat we allemaal bevestiging zoeken voor onze opvattingen, of die nu positief of negatief zijn. Voor een reeks onderzoeken aan de Stanford universiteit en de universiteit van Arizona, werd aan deelnemers met positieve en negatieve meningen over zichzelf gevraagd of ze liever wilden communiceren met mensen die een positieve of een negatieve indruk van hen hadden. De deelnemers met een positieve zelfvisie gaven de voorkeur aan mensen die positief over hen dachten. Wie een negatief zelfbeeld had, gaf aan liever te communiceren met iemand die eerder kritisch ingesteld was over hen. Dat kan zijn omdat we graag communiceren met mensen wiens feedback consistent is met wat we over onszelf denken.
Ander onderzoek toont aan dat de communicatie met een ander persoon vlotter verloopt als diens mening over ons in lijn is met wat we over onszelf denken. Dat komt waarschijnlijk omdat we ons dan begrepen voelen.
12. Vertel een geheim
Jezelf onthullen is één van de beste technieken voor het opbouwen van een relatie. In een onderzoek onder leiding van Arthur Aron van de Stony Brook universiteit werden studenten aan elkaar gekoppeld en kregen ze te horen dat ze 45 minuten moesten besteden aan het elkaar beter leren kennen. De onderzoekers gaven enkele paren een reeks vragen om te stellen, die steeds dieper en persoonlijker werden. Andere paren kregen lichtere vragen, die niet erg in de diepte gingen.
Aan het einde van het experiment meldden de studenten die persoonlijke vragen gesteld hadden dat ze zich closer voelden met elkaar dan wie over koetjes en kalfjes gepraat had.
13. Heb gevoel voor humor
Uit onderzoek van de Illinois State universiteit en de California State universiteit blijkt dat gevoel voor humor erg belangrijk is, zowel bij een mogelijke romantische partner als bij een vriend. Het niet hebben van een gevoel voor humor kan dan weer averechts werken. Uit een onderzoek onder 140 Chinese werknemers tussen 26 en 35 blijkt dat mensen minder geliefd en populair zijn als ze ‘moreel gefocust’ zijn. Dat wil zeggen dat ze veel waarde hechten aan het tonen van zorgzaamheid, eerlijkheid en andere morele eigenschappen. De onderzoekers zeiden dat moreel gefocuste personen door hun collega’s als minder humoristisch werden ervaren en dus minder geliefd waren.
14. Laat hem of haar over zichzelf vertellen
Onderzoekers van de universiteit van Harvard ontdekten dat over jezelf praten inherent lonend kan zijn, op dezelfde manier dat eten, geld en seks dat zijn. Voor een onderzoek lieten de wetenschappers de deelnemers plaatsnemen onder een MRI-apparaat en daar reageren op vragen over hun eigen mening, of over die van iemand anders. Aan de deelnemers was gevraagd om een vriend of familielid mee te nemen naar het experiment, die buiten de machine moest blijven. In sommige gevallen werd de deelnemers verteld dat hun antwoorden met die vriend of dat familielid zouden worden gedeeld, in andere gevallen zouden hun antwoorden privé blijven. De resultaten toonden aan dat de hersengebieden geassocieerd met motivatie en beloning het meest actief waren wanneer de deelnemers informatie publiekelijk uitwisselden, maar ook als ze over hun eigen mening spraken (en dat zelfs wanneer aan hen verteld was dat er niemand meeluisterde).
Met andere woorden: iemand een verhaal over zijn of haar leven laten vertellen, in plaats van het enkel en alleen over jezelf te hebben, zorgt ervoor dat de ander een positieve herinnering aan jullie interactie overhoudt. (br.hln)
Opstaan, wat water in je gezicht pletsen en aan je dag beginnen. Het is een droom van veel vrouwen. Een perzikhuid is ons niet allemaal gegund. Maar er zijn meer manieren om aan een goede huid te komen dan een heleboel crèmes op je snoet te smeren.
“We kunnen niets veranderen aan ons DNA of acne volledig wegwerken, maar we kunnen wel voeding eten dat hand in hand gaat met een mooie huid,” vertelt Kimberly Snyder, nutritionist, aan lifestylewebsite Well + Good. Dus ja, het klopt: je bent écht wat je eet. Snyder deelt zes voedingsmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je huid er beter uitziet en gezonder wordt.
Komkommer
Komkommer is een wondermiddeltje uit de natuur. De hydraterende structuur van de groente zorgt voor een jongere, gezondere en zachtere huid. Komkommer zit boordevol vitamine B en C en bevat ook zink, ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast werkt het ook verkoelend, dé reden waarom we het op onze ogen leggen bij een DIY gezichtsbehandeling.
Kale of boerenkool
Een groene en supergezonde bron van vitamine A, C en E. Deze vitamines werken verjongend en stimuleren celgroei. Daarnaast is de groente een bron van mineralen zoals magnesium en calcium, exact wat een gezonde huid nodig heeft.
Papaya
Papaya heeft zijn oranje kleur te danken aan het pigment bètacaroteen, wat een hoge hoeveelheid aan vitamine A bezit. Dit zorgt voor een goede reparatie van de huid. Wanneer je deze vrucht eet, gaat het je spijsvertering bevorderen en je huid schoon houden.
Pompoenzaad
Een handvol pompoenzaad is hetzelfde als een pilletje vitamine B inslikken. Een essentieel ingrediënt voor sterk haar, mooie nagels en een glanzende huid. Pompoenzaden zitten boordevol mineralen die ook voor minder acne kunnen zorgen.
Chiazaad
Chiazaadjes voeden de huid en hoofdhuid. Ze bevatten antioxidanten die helpen tegen eventuele schade. Aan chiazaad wordt ook een bloedverdunnende en bloeddrukverlagende werking toegeschreven. Maak ze wel eerst nat voor je ze opeet of doe ze in pudding of smoothie.
Citroen
Met citroen kan je op zo’n eenvoudige en lekkere manier veel smaak aan eten en drinken toevoegen. Het geeft je daarnaast ook een boost van vitamine C en helpt het collageen in je huid te onderhouden, een eiwit dat de structuur van de huid bepaalt. (br.hln)
‘Belgium’s Got Talent’-jurylid Dan Karaty betrokken bij kettingbotsing op snelweg
‘Belgium’s Got Talent’-jurylid Dan Karaty betrokken bij kettingbotsing op snelweg
‘Belgium’s Got Talent’-jurylid Dan Karaty is gisteren betrokken geraakt bij een ernstig verkeersongeval. Dat meldt het Nederlandse Shownieuws. De presentator is geschrokken door het ongeluk, maar hij maakt het naar omstandigheden goed.
Dan lag ten tijde van het ongeval op de achterbank te slapen, toen meerdere auto’s achterop de auto van zijn chauffeur knalden. “Ik remde op tijd”, laat de chauffeur aan de Nederlandse pers weten. Hoewel Dan Karaty erg geschrokken is, werkt hij wel gewoon verder. Hij wordt wel nog onderzocht om te kijken of hij geen letsel heeft opgelopen door de botsing. (br.hln)
Hartverscheurend verhaal in ‘Mij Overkomt Het Niet’: Martine verloor kleinzoon Siebe nadat ze met hem van de trap viel
Hartverscheurend verhaal in ‘Mij Overkomt Het Niet’: Martine verloor kleinzoon Siebe nadat ze met hem van de trap viel
De verhalen in ‘Mij Overkomt Het Niet’ zijn altijd erg emotioneel, maar de aflevering van aanstaande maandag is nog een pak schrijnender dan gewoonlijk. Fatma Taspinar luistert naar het verhaal van een gebroken familie. Oma Martine viel met haar kleinzoon Siebe, een baby van negen maanden, van de trap. Het jongetje overleefde de valpartij niet. Voor de ouders van het kindje werd de confrontatie met Martine te zwaar. “Ik was op dat moment zowel mijn kind als mijn moeder kwijt”, reageert Dieter in de aflevering.
Het drama vond acht jaar geleden plaats in de woonst van Martine. Ze ging de trap af met haar kleinzoon op de arm, maar verloor haar evenwicht en gleed uit. “Ik probeerde hem nog te beschermen, maar Siebe viel uit mijn handen naar beneden. Hij kreunde en ik wist meteen dat het niet goed was.” De hulpdiensten kwamen ter plaatse en ook Dieter, de zoon van Martine en vader van baby Siebe, repte zich naar de plaats van het ongeval. De man had nog oogcontact met zijn zoontje en hoopte even dat alles goed zou komen, maar in het ziekenhuis werd al snel duidelijk dat het einde nabij was.
De hechte familie kon het verlies niet verwerken. Het leidde tot een breuk. Lien, de moeder van Siebe, kon het niet langer aan om in dezelfde ruimte te zijn als haar schoonmoeder en verbrak alle contact. “Mag ik zeggen dat je op bepaalde momenten zowel je kind als je moeder kwijt was?”, vraagt Fatma in de aflevering. Dieter knikt. “Dat zij de oorzaak was, maakte die confrontatie te zwaar.” Ondanks de moeilijkheden besloot Dieter om het contact met zijn moeder niet te verbreken. Maar de vrouw bleef wel gebroken achter. De zus van Dieter weigerde om haar kindje nog bij haar moeder achter te laten, en toen Dieter en Lien een nieuw kindje kregen, mocht Martine de baby pas na dertien maanden voor het eerst in haar armen sluiten. “We konden het niet aan om haar met een baby te zien.”
De familie probeert ondertussen verder te gaan met hun leven. Elk jaar vieren ze de verjaardag van Siebe, maar de band wordt nooit meer volledig hersteld. “Ik hoop dat ze nog geluk kan vinden, maar haar vergeven kan ik niet”, zegt Lien. Of Martine echt schuld heeft aan het jammerlijke ongeval, daar wil haar zoon niet op antwoorden. “Als ik ‘nee’ zou zeggen, zou ik me schuldig voelen ten opzichte van mijn zoon. Maar ik zeg ook geen ‘ja’”, klinkt het tegenstrijdig.
‘Mij Overkomt Het Niet’, maandag om 20.40 uur op Eén. (br.hln)
Steeds meer vrouwen doen zich op Instagram voor als man voor meer views en likes
Steeds meer vrouwen doen zich op Instagram voor als man voor meer views en likes
Steeds meer vrouwen veranderen hun geslacht op het socialemediaplatform Instagram. De reden? Ze zouden opnieuw meer zichtbaar zijn en krijgen meer views en likes. Volgens hen probeert Instagram immers vrouwen die “ongepaste” inhoud, denk aan expliciete foto’s, zoveel mogelijk te verbergen en zo’n geslachtswisseling zou dat kunnen omzeilen.
Sinds april verbergt Instagram foto’s en videos die het socialemediaplatform als “ongepast” beschouwt. Helaas doet het dat zonder uit te leggen wat het nu precies als ongepast ziet. De berichten worden op algoritmische wijze geblokkeerd.
Dat soort censuur zorgt al een tijdje voor hetze bij veel vrouwen. Expliciet naakt zou immers verboden zijn op Instagram, maar mannen kunnen hun blote torso wel nog posten bij de vleet. Murielle Scherre van lingeriemerk La Fille d’O mocht dat aan den lijve ondervinden. Haar Instagramprofiel is al een tijdlang minder vindbaar op de app. “Ik weet dat je op Instagram geen vrouwentepels of schaamhaar mag tonen dus laat ik die – tegen mijn zin – op alle foto’s van La Fille d’O blurren. Maar zelfs dan word ik gecensureerd”, vertelde ze eerder aan De Standaard. “Uit protest ben ik nu begonnen met foto’s te posten van mannen in mijn lingerie: mannentepels mogen absurd genoeg wel.”
Maar nu gaan vrouwen van over heel de wereld nog een stapje verder. Want dit soort censuur treft ook vrouwen die de app gebruiken als kostwinning. Denk maar aan paaldanseressen en fitnessinstructrices. “Als paaldanseres gebruik ik Instagram vaak om trainingsvideo’s te delen, contact te leggen met nieuwe mensen, informatie te geven en uiteraard mijn bedrijf te laten groeien”, aldus Michelle, een Australische paaldanseres en eigenares van een paaldansstudio. Toen ze eind vorige maand zag dat haar views en likes maar bleven achteruitgaan, besloot ze om haar profiel te bewerken en haar geslacht naar man te veranderen. De Australische had namelijk ergens gelezen dat het algoritme bevooroordeeld is tegenover vrouwen.
En wat bleek? Binnen de drie dagen nadat ze haar geslacht had veranderd, kregen haar berichten opnieuw meer views en likes, wat doet suggereren dat Instagram haar account weer zichtbaarder heeft gemaakt. “Het is belachelijk dat we onze toevlucht moeten nemen tot deze soort acties”, vertelt Michelle.
Everybodyvisible
En zij is niet de enige die positieve veranderingen meldde na de geslachtswisseling, die op gang kwam nadat activistische anticensuurpagina’s als @everybodyvisible in het leven werden geroepen. “Het is verontrustend en belachelijk dat vrouwen van geslacht moeten veranderen op Instagram om te voorkomen dat ze gecensureerd moeten worden”, vertelt Carolina, een van de oprichtsters van @everybodyvisible en doctoraatsstudente die onderzoek doet naar content moderation ofwel het controleren van beelden en posts op sociale media en verwijderen van aanstootgevend materiaal.
Ook de Vlaamse Jitske Van de Veire merkte dat haar profiel bijna onvindbaar werd gemaakt. Op Instagram pleit ze al langer voor wat meer positiviteit over het vrouwenlichaam. En dat doet ze door af en toe zelf een streepje naakt te tonen. “Vandaag ontdekt dat Instagram mijn profiel gigantisch onvindbaar heeft gemaakt”, stond er te lezen op haar pagina. “Ik pas niet meer in de ‘community richtlijnen’ door hetgeen ik post. Dus als je niet elke dag een outfit of the day of een mooie zonnige bikinifoto aan een schoon strand door mensen hun keel ramt, pas je er niet in. Als je jezelf bloot geeft, taboes wil doorbreken, onderwerpen bespreekbaar wil maken en aandacht wil vestigen op de gigantische onzekerheid hier op dit platform, pas je er niet meer in. En mogen mensen je niet meer vinden.”
De oorzaak van dit alles was een foto waarop Jitske halfnaakt - de borsten zedig met de arm bedekt - op een stoel zit. “Deze foto werd al twee keer verwijderd wegens te naakt en ‘seksuele handelingen’”, stond er te lezen op het beeld. “Door zo’n foto’s te verwijderen die niks, maar dan ook niks met seks te maken hebben, seksualiseren jullie ons”, ging ze nog verder.
En ook nu is Jitkse verbaasd als we haar vertellen over welk effect de geslachtsverandering heeft op Instagram. “Ik sta er altijd gigantisch van versteld hoe Instagram het algemene vrouw-zijn steeds meer in de schaduw zet”, aldus een verontwaardigde Jitske. “Dit zou dus een soort van rebellie kunnen zijn tegen het hele Instagramgegeven, maar aan de andere kant geven we ook toe aan alles wat ons opgelegd wordt door het medium en gaan we zo weer binnen de lijntjes kleuren. Erg dubbel allemaal.”
Gefreezed
Fotografe Noortje Palmers van het Instagram-account ‘Taboob’ is ook niet voor het verwijderen van aanstootgevende foto’s van vrouwen, maar ook niet tegen. Zij stak samen met Jasper Declercq de draak met de blootgrens van het sociale medium door creatief gekadreerde borsten te posten. “Ik vind het eigenlijk normaal dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen een man en een vrouw. In de zomer neem je ook geen aanstoot aan een man in bloot bovenlijf, aan een vrouw met blote borsten daarentegen wel. Op zich snap ik die keuze van Instagram dus wel. We mogen ook niet vergeten dat Instagram een Amerikaans bedrijf is, waar ze nog altijd veel conservatiever zijn dan hier. Bovendien zijn zowel mijn account als die van mijn mannelijke partner van Taboob Jasper gefreezed zodra we enkele foto’s van onze reeks erop hadden gepost. We merkten wel dat er geen logica zat in welke beelden nu wel of niet verwijderd werden. Na wat research kwamen we er ook achter dat soms erg vulgaire beelden wél toegelaten werden, terwijl kunstzinnige geblokkeerd werden.”
Toch is Palmers ervan overtuigd dat Instagram elke dag bezig is om die grens op punt te stellen. “Instagram moet zoveel content verwerken dat het onmogelijk is om er een strakke lijn in te vinden. Wij vonden het vooral grappig om het platform uit te dagen, een spel dat we verloren hebben want ons account is offline gehaald. Maar als paaldanseres of lingeriemerk moet dat wel enorm frustrerend zijn. Want waar trek je de grens? Mocht ik Instagram zijn, ik zou het zelf niet weten. Aan de ene kant ben ik blij dat er een filter is. Anders zouden we bijvoorbeeld ook beelden van onthoofdingen te zien krijgen. Maar aan de andere kant is het niet altijd correct waar die grens ligt. Ik denk aan artistieke foto’s van een lingeriemerk, van vrouwen die borstvoeding geven of bijvoorbeeld van Jitske, die ook al vaak geblokkeerd werden. Die zijn compleet onschuldig en dan is het jammer dat net die foto’s van Instagram geweerd worden.” (br.hln)
“Nog 43 minuutjes...”: ietsje langer slapen is al goed voor je gezondheid
“Nog 43 minuutjes...”: ietsje langer slapen is al goed voor je gezondheid
Korte nachtjes zijn nergens goed voor. De dag erna ben je extra hongerig, ziet je snoet er verfomfaaid uit, kan jij je slechter focussen én krijg je last van moodswings. Maar volgens een nieuwe studie maakt iets langer slapen - exact 43 minuten om precies te zijn - een wereld van verschil.
Dat een slechte nachtrust niet bepaald gezond is, moeten we u niet meer vertellen. Toch maken we er ons allemaal wel eens schuldig aan. ’s Avonds een serie bingewatchen, te lang op café blijven zitten met je vrienden of tot diep in de nacht werken om een deadline te halen: het is ons allemaal al eens overkomen. Maar als het té vaak voorvalt, heeft dat nare gevolgen. Denk maar aan vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid.
Een nieuwe studie - die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep Health - benadrukt nog maar eens hoe belangrijk voldoende slaap is. Amper 43 minuutjes extra zouden al gezondheidsvoordelen bieden.
‘Druk, druk, druk’ als ultieme excuus
Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Pennsylvania State Universiteit. Zij hadden 53 gezonde studenten opgetrommeld, die eerst naar het labo moesten komen om hun gewicht, bloeddruk, hartslag et cetera te laten opmeten. Alle proefpersonen kregen ook een smartwatch die ze ’s nachts moesten dragen. Zo konden de wetenschappers hun slaappatronen in de gaten houden. Tijdens de eerste week mochten de studenten hun gewone slaapritme aanhouden - ze sliepen allemaal minstens 6 uur per nacht - tijdens de tweede week kregen ze de opdracht om een uurtje langer te dutten. Tussendoor gingen ze opnieuw naar het labo om hun bloeddruk en hartslag te laten opmeten.
Opvallend genoeg slaagden de meeste studenten er niet in om effectief een uur langer in dromenland te vertoeven. Hun excuus: “We hadden het te druk, druk, druk”. Zo’n 66 procent speelde het wel klaar om meer dan een halfuur per nacht extra te slapen.
Bloody surprise
En die extra tijd onder de lakens - gemiddeld 43 minuten - bracht een heleboel gezondheidsvoordelen teweeg. Geen grote verrassing: overdag voelde de studenten zich minder slaperig. Wel opvallend: ze hadden een veel betere bloeddruk. “We hadden wel verwacht dat een goede nachtrust het humeur en energiepeil zou beïnvloeden, maar we hadden in de verste verte geen effect verwacht op de bloeddruk”, reageert professor Anne-Marie Chang, hoofdauteur van de studie.
“Zelfs een kleine aanpassing of iets vroeger in bed kruipen kan een enorme impact hebben op de gezondheid”, zo gaat ze verder. “Onze proefpersonen waren allemaal jong en gezond, en toch zagen we nog significante en medisch relevante verbetering. Slaap je niet genoeg? Dan is deze studie toch de ideale aanmoediging om daar verandering in te brengen, zeker als je weet dat het kan leiden tot fysieke veranderingen.”
Hoe lang is lang genoeg?
Hoe lang moet je dan precies slapen? Geldt het vaak gehoorde advies van 8 uur per nacht? Neen, stelt psychologe en slaapcoach Annelies Smolders. “Het aantal uur slaap dat je nodig hebt is afhankelijk van persoon tot persoon. De ene persoon heeft meer slaap nodig dan de andere. Het heeft dus geen zin om je blind te staren op die 8 uur. Als jij schoenmaat 40 hebt, ga je jezelf toch ook niet in een maatje 36 wurmen?”, legt ze uit. “Opgelet, élke nacht minder dan zes uur slapen is wel schadelijk voor je gezondheid.”
Als je te veel focust op die 8 uur per nacht, kan dat zelfs tegen je werken. Stel: na 7 uur onder de lakens ben je plots klaarwakker. Dan heeft het geen nut om nog te blijven liggen. Of wat als je wekker aanduidt dat je maar 6 uur kunt slapen? Dan is de kans groot dat je begint te piekeren omdat je niet voldoende slaapt, et voilà, de rest van de nacht lig je te woelen. De enige oplossing: probeer zo veel mogelijk om op hetzelfde moment onder de wol te kruipen en zoek je eigen slaapritme. (br.hln)
Originele Kuifje-prent van Hergé onder de hamer voor bijna 400.000 euro
Originele Kuifje-prent van Hergé onder de hamer voor bijna 400.000 euro
Bij veilinghuis Christie’s in Parijs is een originele prent van de Belgische tekenaar Hergé de deur uitgegaan voor 394.000 euro.
Het gaat om een print uit het Kuifje-album ‘De scepter van Ottokar’.
De prent uit het achtste Kuifje-album was geschat op 280.000 à 300.000 euro. Ze werd getekend met Chinese inkt, blauwe aquarel en witte waterverf, en toont de jonge journalist met zijn hondje Bobby, terwijl die de scepter van Ottokar roven van boeven. (br.hln)
Australische vrouw zet alles op alles en redt zwaar verbrande koala uit vlammenzee
Australische vrouw zet alles op alles en redt zwaar verbrande koala uit vlammenzee
In Australië zijn indrukwekkende beelden uitgezonden van een koala die vlucht voor de bosbranden die het oosten van het land momenteel teisteren. Het diertje lijkt niet te kunnen ontkomen aan de vlammen en is zwaargewond. Totdat een toegesnelde vrouw haar t-shirt uittrekt, op het diertje af rent, hem in het katoen wikkelt en uit het vuur redt. Ze giet daarna water over de brandplekken op het beestje, de koala heeft duidelijk veel pijn. Intussen likt de geredde nationale troetelbeer gelukkig wel zijn wonden.
Het is een filmpje dat gelukkig relatief goed afloopt: het dier is gered. De vrouw laat lokale media weten de koala naar het bekende koalaziekenhuis in Port Macquarie te brengen. Daar worden de laatste tijd elke dag weer nieuwe dieren met brandwonden binnengebracht.
Te traag
Koala’s zijn te traag om het vuur voor te blijven. Hun instinct is niet om te vluchten, maar om bij gevaar hoog in een boom te klimmen, wat meestal einde verhaal betekent. Experts lieten eerder al weten dat ze denken dat de helft van de koalapopulatie in New South Wales is omgekomen door de vele branden daar en in Queensland in het oosten van Australië. In het reservaat rond Port Macquarie zijn alleen al naar schatting 350 van de 500-600 dieren overleden. In heel Australië zouden 50.000 à 100.000 koala’s wonen.
Tientallen branden
De oostkust van Australië gaat gebukt onder vele branden. Ruim 350 huizen zijn de afgelopen maand verwoest. Hittegolven en stevige winden maken de situatie er niet makkelijker op voor de 1.400 brandweermannen die dagelijks vechten tegen tientallen branden. Zes mensen kwamen tot nu toe om het leven en zo’n 2,5 miljoen hectare is al verbrand.
Ook de komende dagen is er geen verbetering in zicht. Verwacht wordt dat het kwik op vele plaatsen rond de 40 graden Celsius zal schommelen, wat gecombineerd met een droge lucht en windsnelheden van 65 kilometer per uur en meer het risico op nieuwe branden nog doet toenemen. (br.hln)