Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




04-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat het betekent als je je ‘dik voelt’

Wat het betekent als je je ‘dik voelt’

https://images1.persgroep.net/rcs/709soZ-kcckzYe1skUb1zNfuLIM/diocontent/138909763/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

We moeten het toegeven: de voorbije weken hebben we niet al te gezond geleefd. Een glaasje cava hier en daar, de kroketjes die nog eens mochten passeren. Met als resultaat? Een broek die wat harder spant dan normaal, of ja, toch harder lijkt te spannen. Heb je al opgemerkt dat je je de ene dag slank kan voelen en de volgende dik? Dat heeft meestal weinig te maken met je eigenlijke lichaamsgewicht, en alles met je zelfbeeld.

Het kan een gevolg zijn van goede feestdagen maar velen onder ons weten dat het vaker voorkomt dan alleen tijdens de kerstdagen: het gevoel dat je dikker bent dan normaal. Hoewel je gewicht op twee opeenvolgende dagen hoogstwaarschijnlijk niet al te veel fluctueert kan het gebeuren dat je je de ene dag dik voelt en de andere dag slank. Op zo’n dikke dag kan je uren voor de kleerkast staan om de juiste outfit te zoeken, maar lijkt niets goed te zitten. Dat gevoel heb je te danken aan je zelfbeeld, dat op zo’n moment in een negatieve modus verkeert.

Belangrijk is om je te realiseren dat dat dikke gevoel niets te maken heeft met je lichaam zelf, maar wel met de manier waarop jij je lichaam ziet. Om dit gevoel weer te counteren is het belangrijk dat je eerst even bij dat besef stilstaat. Vervolgens kan je actief aan de slag om je zelfbeeld weer naar de positieve kant te doen overslaan. Sta negatieve gedachten over je lichaam niet toe en probeer je te concentreren op wat je wel mooi vindt aan je lichaam. Door actief op zoek te gaan naar het positieve zal ook je zelfbeeld weer de juiste kant op gaan.

Bryan Karazsia, assistent psychologie professor aan de College of Wooster legt uit dat er psychologische karakteristieken zijn die iemand het gevoel kunnen geven dat ze dik zijn. Vaak heeft het allemaal te maken met het feit dat we andermans ideeën overnemen. “De media duwt het idee dat een vrouw slank moet zijn en een man gespierd haast door onze strot”, legt hij uit. “Als je het daarmee eens bent, is dat vaak een teken dat je het voorbeeld van de maatschappij geaccepteerd hebt en tegen jezelf zegt dat dit is hoe je eruit moet zien.” 

Maar soms heeft het effectief gewoon te maken met je lichaam. Er zijn dagen waarop we ons meer opgeblazen voelen, dat kan komen door wat bacteriën in je darmen of door wat veel zout na een ongezonde snack.  (br.hln)


» Reageer (0)
03-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WW (Weight Watchers) opnieuw verkozen tot het beste dieet om af te vallen

WW (Weight Watchers) opnieuw verkozen tot het beste dieet om af te vallen

https://images2.persgroep.net/rcs/EV7L7n8zLXMPsPd5LzsptJQhFaA/diocontent/138917309/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

WW, het vroegere Weight Watchers, is voor het negende jaar op rij uitverkozen tot het beste afslankdieet in het ‘Best Diet Report 2019’, dat uitgebracht werd door U.S. News & World Report, een van de grootste nieuwsplatforms van de Verenigde Staten.

Elk jaar evalueert U.S. News, het tweede grootste nieuwsmagazine van de Verenigde Staten, de meest populaire diëten in zijn jaarlijkse dieetrapport ‘U.S. News & World Report’. Het panel van gezondheidsdeskundigen van het U.S. News & World Report omvat voedingsdeskundigen, artsen en andere specialisten inzake diabetes, hartgezondheid, menselijk gedrag en gewichtsverlies. De diëten zijn gerangschikt in acht categorieën, waaronder preventie en beheersing van diabetes en hart- en vaatziekten en waarschijnlijkheid van gewichtsverlies.

Daaruit blijkt voor het negende jaar op rij dat WW (het vroegere Weight Watchers) het beste afslankdieet is, en ook het beste dieet om het snelst gewicht te verliezen. Daarnaast werd Weight Watchers erkend als het beste commerciële dieetprogramma en als tweede makkelijkste dieet om te volgen.

De opeenvolgende topposities van het Weight Watchers-programma stemmen overeen met klinische studies die de effectiviteit van het programma staven. Een studie uit 2013 in ‘The American Journal of Medicine’ toonde aan dat je met de ondersteuning van Weight Watchers tot acht keer meer gewicht verliest dan wanneer je het alleen doet.

De prijs voor het beste dieet in het algemeen en het beste dieet voor je gezondheid ging dit jaar naar het mediterraanse dieet waarbij weinig rood vlees, suiker en verzadigd vet wordt consumeert en veel groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis. Van het mediterraanse dieet is inmiddels bewezen dat het risico op een hartinfarct, hartfalen en ischemische beroerte (CVA) verlaagt, en je preventief beschermt tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals een hoge bloeddruk en cholesterol. (br.hln)


» Reageer (0)
01-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beautyvoornemens waaraan je je in 2019 moet houden

De beautyvoornemens waaraan je je in 2019 moet houden

https://images2.persgroep.net/rcs/tqL1AtZzNDiwrwNce5Oy-nIPwr4/diocontent/138622087/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het is geen geheim dat december een van de meest belastende maanden is voor je huid. Feestjes, drank, late nachtjes en een constante afwisseling van koude en warme temperaturen plegen een regelrechte aanslag op je huid. Geen wonder dus dat we tegen januari toe zijn aan enkele goede voornemens voor onze huid en ons lichaam en ons haar.

Haar

Opsteekkapsels, een overdosis stylingproducten en af en toe een dikke wintermuts op ons hoofd: december is niet lief voor ons haar. Neem jezelf daarom voor je lokken vanaf nu op een goede manier te borstelen. Begin daarvoor aan de puntjes, en borstel zo verder tot aan de haarwortels. Door dit te doen vermijd je dat je haren breken.

Daarnaast is het beter voor je haar om het met lauw water te wassen. Warm water heeft immers schadelijke effecten op je lokken en maakt het broos en breekbaar. Wist je trouwens dat ook je dieet een invloed heeft op de gezondheid van je lokken? Voeding die vol omega 3 zit, zoals zalm, heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Ideaal voor wie makkelijk last heeft van een geïrriteerde hoofdhuid.

Gezicht

Maak er een punt van om je gelaat zo snel mogelijk na het thuiskomen grondig te reinigen. Hoef je ’s avonds de deur niet meer uit? Reinig je gezicht dan bijvoorbeeld meteen na het avondeten. Door dit taakje niet tot vlak voor het slapengaan uit te stellen verzeker je jezelf ervan dat je een grondige gelaatsreiniging niet overslaat omdat je er te moe (of lui) voor bent. Gebruik hiervoor bij voorkeur een product dat wel efficiënt is om make-up grondig te verwijderen, maar dat de natuurlijke vetten van je huid niet verwijdert.

Maak er ook een gewoonte van om elke dag een zonnebeschermingsfactor te gebruiken. Zeker in de donkere wintermaanden lijkt dit overbodig, maar ook dan kunnen uv-stralen schade berokkenen aan je huid.

Een laatste goede gewoonte die je jezelf kan aanleren het komende jaar? Smeer een gelaatsolie op je gezicht vlak voor het slapengaan, zodat je huid optimaal kan herstellen tijdens de nacht.

Lichaam

Onder het motto ‘uit het oog, uit het hart’, vergeten we tijdens de wintermaanden maar al te vaak zorg te dragen voor de lichaamsdelen die onder een warme laag kledij verstopt zitten. Neem daarom ook tijdens de wintermaanden enkele minuutjes tijd om een goede bodylotion aan te brengen. Doe dit bij voorkeur meteen na het douchen, zodat vocht optimaal behouden wordt. Je huid zal je dankbaar zijn. 

Ook van binnenuit voor je huid zorgen is belangrijk. Dat doe je door voldoende water te drinken gedurende de hele dag. Water helpt toxines uit je lichaam te verwijderen, waardoor je huid, haar en nagels er beter zullen gaan uitzien.  (br.hln)


» Reageer (0)
30-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jager schiet papegaai Rambo neer: “De opleiding tot vrij rondvliegende vogel heeft duizenden euro’s gekost”

Jager schiet papegaai Rambo neer: “De opleiding tot vrij rondvliegende vogel heeft duizenden euro’s gekost”

https://images1.persgroep.net/rcs/rHG9CLuSE1GhSRLn7Kdg52P_fXk/diocontent/138767640/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een jager heeft zaterdag in Westmalle een rondvliegende papegaai afgeschoten. Joseph Verdyck, eigenaar van papegaai Rambo, heeft aangifte gedaan bij de politie. “De opleiding van mijn papegaai tot vrij rondvliegende vogel heeft duizenden euro’s gekost maar het verlies van Rambo is met geen geld goed te maken”, zegt Verdyck. 

Joseph Verdyck is een vogelliefhebber die thuis vier papegaaien heeft. Een ouder koppel en twee jongen: Rambo en Mero. De twee jonge papegaaien zijn vanuit het ei opgeleerd tot ‘vrij vliegende vogel’. Daarvoor zit Joseph in een groep van “Free Flight”- liefhebbers. 

“Rambo is na drie jaar een volleerde free flight vogel. Volgens kenners is hij één van de best opgeleide papegaaien in België.  Hij mag samen met Mero elke dag uitvliegen, in de zomer wat langer dan in de winter. Daarvoor gaan wij dikwijls naar  een akker aan de Sint-Jobbaan in Westmalle. De boer heeft ons daarvoor de toelating gegeven. Iedereen in de buurt kent onze papegaaien”, laat Joseph Verdyck weten. 

Zaterdagmiddag waren enkele jagers in de buurt. Eén van hen zag de vogel vliegen en haalde hem neer. Volgens Joseph Verdyck hebben jachthonden de vogel daarna verscheurd en zijn nek gebroken. De jager liet de dode papegaai achter aan een beek.

Toen Joseph Verdyck verhaal ging halen, verontschuldigde de jager zich. Hij wist niet dat de papegaai dagelijks een vrije vlucht maakt in de buurt van de Sint-Jobbaan. De jager zag de vogel overvliegen en legde  aan omdat  volgens hem de jacht op exotische vogels is toegelaten.  De man beloofde zijn verzekeringmaatschappij te vragen of er een schadevergoeding kan worden uitbetaald.

Joseph Verdyck: “Die man heeft puur voor zijn plezier op Rambo geschoten. Een jager jaagt op wild: op konijnen, duiven, fazanten. Toch niet op een felgekleurde papegaai die duidelijk een rood harnasje aanheeft. Dat is een huisdier, daar schiet je niet op. 

 Ik heb aangifte gedaan op het politiekantoor te Brecht en heb mij echt kwaad moeten maken vooraleer ze een proces-verbaal wilden opstellen. De agenten konden niet uitmaken of het hier om een strafbaar feit ging. 

Na opzoekwerk stelde de politie dat geen enkele wet verbiedt om exotische vogels die als huisdier worden gehouden, vrij te laten rondvliegen. Exotische vogels uitzetten in de natuur is wél bij wet verboden.” (br.hln)


» Reageer (0)
29-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoveel kom je écht aan tijdens de feestdagen

Zoveel kom je écht aan tijdens de feestdagen

https://images3.persgroep.net/rcs/a9WJiVO8MTmJnfFRgleDal-hh-0/diocontent/138653987/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Talrijke warme én koude hapjes, een romige soep, urenlang gourmetten of fonduen, te veel kroketjes, een gigantische kerststronk én een cavaatje hier en een wijntje daar: ongeacht aan welk feestdis je aanschuift, bijna iedereen eet zijn buikje net iets te rond tijdens de kerstperiode. Maar hoeveel kom je daar nu echt van aan?

Om meteen met de deur in huis te vallen, het idee dat je 2 tot 5 kg kan aankomen tijdens de feestdagen is nonsens. Je kan wel degelijk een beetje aankomen door al het feestgedruis, maar meestal is dat in werkelijkheid niet zo veel, en hoef je je er al zeker geen zorgen over te maken.

Volgens een internationaal onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift New England Journal of Medicine, verschilt je gewicht rond de feestdagen immers slechts 0,7% van je lichtste gewicht dat jaar. Voor iemand die 68 kg weegt, betekent dat een kleine halve kg. Een recente overzichtsstudie die verscheen in het tijdschrift Journal of Obesity wees dan weer uit dat mensen gemiddeld 0,2 à 0,9 kg aankomen tijdens de feestdagen. Mensen die hun gewicht doorgaans al nauwlettend in het oog houden, merkten zelfs geen verschil op.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met overgewicht de meeste kans hebben om het nieuwe jaar met wat extra kilootjes in te zetten én dat zij meer moeite hebben om ze er opnieuw af te krijgen. Zo blijkt uit een studie bij studenten dat degenen met overgewicht gemiddeld 1 kg aankomen tijdens de feestdagen, en studenten met een normaal gewicht niets.

Raak dus zeker niet in paniek als er plots een hoger getal op de weegschaal prijkt. Vaak hou je tijdens zo’n overdadige periode meer vocht vast, en ben je niet écht aangekomen in gewicht. Je moet immers al 3.500 calorieën meer eten dan je dagelijkse behoefte om 0,5 kg aan te komen. Probeer na de feestdagen dus gewoon opnieuw gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen en je zal zien dat de feestkilo’s er zo weer af zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
27-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom tuinieren niet alleen voor ‘oude mensen’ is

Waarom tuinieren niet alleen voor ‘oude mensen’ is

https://images3.persgroep.net/rcs/q_zwpmsXShb3BQAplWnglyjFDzw/diocontent/138618115/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Geef maar toe: wanneer we het woord tuinieren in de mond nemen komt je waarschijnlijk een beeld van een gepensioneerd persoon voor de ogen. Toch wagen heel wat jongeren zich tegenwoordig in de tuin, gewapend met een hark en een schop. Terecht!

Tuinieren blijkt namelijk heel wat voordelen te hebben (buiten het feit dat je tuin er altijd netjes bij ligt, natuurlijk). Wij zetten ze graag even voor je op een rijtje.

1. Het helpt om stress te verminderen

Voor een Nederlands onderzoek werd aan 2 testgroepen gevraagd om een stresserende taak uit te voeren. Daarna kreeg 1 groep de opdracht om gedurende 30 minuten in de tuin te werken. De andere groep mocht binnen een boek lezen. Uit het onderzoek bleek dat de groep die mocht tuinieren niet alleen een beter humeur had aan het einde van de test, maar ook een lager cortisolniveau (cortisol staat ook gekend als het stresshormoon).

2. Het geeft je zelfvertrouwen een boost

We zien zelden zo snel de resultaten van onze positieve acties als bij tuinieren. Je tuin verzorgen en hem nadien - letterlijk - zien bloeien geeft je zelfvertrouwen een echte boost. Jij bent immers degene die ervoor gezorgd heeft dat je planten de liefde en verzorging kregen waardoor ze konden groeien en bloeien.

3. Het helpt om angsten of depressieve gevoelens te verminderen

In de natuur zijn wordt warm aanbevolen door medische professionals voor mensen die kampen met problemen met hun geestelijke gezondheid zoals angsten en depressie. Meer nog: er bestaat iets als tuinbouwtherapie. De voordelen hiervan komen voort uit de combinatie van fysieke activiteit, bewustzijn van de natuurlijke omgeving, cognitieve stimulatie en tevredenheid over het gedane werk. De ideale ‘therapeutische tuin’ bevat een combinatie van voedselproducerende, bloemende en geurende planten, zodat alle zintuigen gestimuleerd worden.

4. Het helpt het risico op Alzheimer te beperken

Een langetermijnstudie volgde bijna 3.000 oudere volwassenen gedurende 16 jaar, waarbij verschillende vormen van dementie en verschillende leefstijlfactoren onderzocht werden. Onderzoekers kwamen er daarbij achter dat dagelijks tuinieren de grootste risicoreductie voor dementie met zich meebracht.

Alzheimer is een enigszins mysterieuze ziekte, dus het is moeilijk om precies vast te stellen wat het is dat tuinieren zo heilzaam maakt. Er wordt echter gedacht dat, omdat tuinieren zoveel van onze belangrijke functies aanspreekt (zoals kracht, uithoudingsvermogen, behendigheid, leren, probleemoplossend vermogen en sensorisch bewustzijn), de voordelen waarschijnlijk te danken zijn aan een combinatie van de verschillende aspecten die het tuinieren omvat.

5. Het houdt je fit

De verschillende posities die we moeten aannemen tijdens het tuinieren zorgen ervoor dat ons lichaam in vorm blijft. Niet alleen verbrand je flink wat calorieën tijdens het tuinieren, je lichaam heeft er ook baat bij. Zo is het hurken bij het wieden van onkruid bijvoorbeeld goed voor je dijen en train je bij het schoppen en rondrijden met de kruiwagen je armspieren en je buikspieren.

6. Het is goed voor je immuunsysteem

Vies worden en je blootstellen aan bacteriën helpt je immuunsysteem te versterken. Van tuinders is bekend dat ze een sterker immuunsysteem hebben, en dat kan alleen maar goed van pas komen wanneer het griepseizoen weer in alle hevigheid uitbarst.  (br.hln)


» Reageer (0)
26-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iets te veel gegeten? Zo masseer je je buikje weg

Iets te veel gegeten? Zo masseer je je buikje weg

https://images4.persgroep.net/rcs/ZPIaqN9nAX4HOjKg-1Jt5ED6oWw/diocontent/138597769/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hebben de vele kerstdiners met champagne, aangepaste wijnen en gigantische chocoladedessert je opgezadeld met een boze maag? Geef jezelf dan eens een massage vooraleer je naar je joggingbroek grijpt of naar je medicijnkastje rent.

Een plattere buik zonder uit je zetel te komen? Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar met een buikmassage kan het echt. Want net zoals een goede training, verbetert een massage je doorbloeding en brengt ze verse zuurstof naar je spieren. Daardoor stimuleer je je immuunsysteem, verhelp je constipatie en buikpijn en breng je je spijsvertering weer op gang.

Bovendien verlost een massage je ook van krampen. Krampen worden veroorzaakt door het vasthouden van water en abdominale contractie. Door lichtjes in cirkelvormige bewegingen op je buik te drukken, verhoog je je bloedstroom en komen je spieren tot rust. Dat betekent een minder opgeblazen gevoel én een plattere buik.

Zorg er wel voor dat je de massage op de juiste manier uitvoert. Ga neerliggen en leg je ene hand op je andere. Start aan je rechter heupbeen. Ga dan in cirkelvormige bewegingen en met de klok mee richting je ribben en naar je linker heupbeen. Voer de cirkelvormige bewegingen langzaam uit en herhaal 10 keer. (br.hln)


» Reageer (0)
23-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaarwel perfect getekende wenkbrauwen: dit is de nieuwe trend voor 2019

Vaarwel perfect getekende wenkbrauwen: dit is de nieuwe trend voor 2019

https://images1.persgroep.net/rcs/fFPbiR4uFIwN9QOsYemP15_4OMA/diocontent/138314936/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Meer nog dan oogschaduw of lippenstift zijn wenkbrauwen het beauty-element dat het meeste veranderingen doormaakt doorheen de jaren. Na de potloodstreepwenkbrauw en de perfect getekende ‘Instagram’-wenkbrauw lijkt nu een nieuwe wenkbrauwtrend definitief voet aan grond te krijgen.

De beautywereld lijkt de perfect getekende en ingekleurde wenkbrauw definitief beu te zijn. “Te veel werk, te veel onderhoud en het ziet er niet eens natuurlijk of realistisch uit”, klinkt het bij Malinda Vigliotti van de Boom Boom Brow Bar.

Wat we dan wel mogen verwachten in de komende maanden? Als we de beautylooks op de catwalks voor het komende seizoen mogen geloven, wordt de zogenaamde messy brow de ultieme trend. Denk hierbij aan een minder gestileerde wenkbrauw, met een rechtere en langere vorm. “Belangrijk hierbij is dat de wenkbrauw er nog steeds vol uitziet, maar dat stylingproducten als wenkbrauwpotlood of -gel nauwelijks tot niet zichtbaar zijn”, aldus Alyssa Anderson, creative marketing manager van Anastasia Beverly Hills.

Zo doe je het zelf

De belangrijkste tip die we je vandaag gaan geven? Leg dat pincet maar weer weg. Zelfs enkele haartjes verwijderen onder de wenkbrauwboog is uit den boze als je een mooie messy brow wil verkrijgen.

Kleur daarnaast je wenkbrauwen in met een wenkbrauwpoeder in een tint die heel dicht aansluit bij je natuurlijke kleur. Borstel vervolgens alle haartjes omhoog en fixeer met een wenkbrauwgel. 

Wie door moeder natuur niet gezegend werd met een paar stevige wenkbrauwen kan proberen voorzichtig enkele haartjes bij te tekenen met een wenkbrauwpotlood. Let er hierbij wel op dat je zo subtiel mogelijk te werk gaat, zodat het resultaat er erg natuurlijk uit ziet.
 (br.hln)


» Reageer (0)
21-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 tips om langer te genieten van je favoriete geurtje

3 tips om langer te genieten van je favoriete geurtje

https://images4.persgroep.net/rcs/_WN-f8Of05q7PrQTUy8IpsZH228/diocontent/138275515/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je beautyproducten gaan er waarschijnlijk in sneltreintempo door dezer dagen, vermits je er op elk eindejaarsfeestje op je best wil uitzien. Omdat je bankrekening het al zwaar te verduren kreeg met het kopen van de perfecte cadeaus, geven we graag enkele tips om langer te doen met je favoriete parfum. Zo kan je daar alvast wat op besparen.

1. Breng aan op het ideale moment

Het ideale moment om je parfum aan te brengen is meteen nadat je uit de douche stapt. Dep jezelf droog, maar zorg ervoor dat je huid (zeker op de plekken waar je parfum wil aanbrengen) nog licht vochtig is. Op deze manier kan je parfum zich vasthechten aan de waterdruppels, die dienen als een soort van lijm tussen je parfum en je huid.

2. Gebruik een bodylotion

Volgens hetzelfde principe als hierboven kan je bodylotion ook helpen om je parfum langer te doen houden. Gebruik een geurloze bodylotion als primer voor je parfum, of ga voor een exemplaar met dezelfde geur als je parfum voor extra effect.

3. Kies de juiste plek

Het ideale plekje kiezen om je parfum aan te brengen is ook een goed idee. Spuit je geurtje in je nek, aan de binnenkant van je ellebogen, op je polsen en in je knieholtes. Dit zijn namelijk allemaal ‘pulspunten’ waar je lichaamstemperatuur fluctueert, waardoor je parfum de hele avond lang blijft geuren.

Een extra tip hierbij is vaseline smeren op deze plaatsen, en daarover je parfum aan te brengen. Vaseline werkt in dit geval net als een bodylotion als een soort van primer voor je parfum, waardoor je langer van je geurtje kunt genieten. (br.hln)


» Reageer (0)
20-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 onvertaalbare woorden die je gelukkiger kunnen maken

10 onvertaalbare woorden die je gelukkiger kunnen maken

https://images0.persgroep.net/rcs/1SPWRIVTvdLRtZNEdoh_Kd4N8xk/diocontent/137969354/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Woorden als hygge en fika ken je waarschijnlijk al, maar wist je dat bizarre woorden uit vreemde talen meer zijn dan een trend? Uit onderzoek van de Britse Tim Lomas, lector in de positieve psychologie aan de universiteit van Oost-Londen, blijkt dat dit soort onvertaalbare tongbrekers onze belevingswereld rijker maken. 

Vreemde woorden kunnen namelijk die prettige gevoelens beschrijven waar niet meteen een synoniem voor is in onze eigen taal. Door een gevoel te kunnen benoemen, in plaats van het vaag te omschrijven, zijn we beter in staat het te herkennen en waarderen. Beseffen dat een gevoel, een handeling of wat dan ook een naam heeft, kan er een extra waarde aan geven en ons nog meer zin geven om er ook echt iets mee te doen.

Pretoogjes

Lomas verzamelde voor zijn onderzoek een lijst met wel 1.000 positieve woorden, waaronder ook een paar pareltjes uit onze Nederlandse taal. ‘Pretoogjes’, bijvoorbeeld. Maar ook ‘uitbuiken’ en ‘uitwaaien’ blijken woorden voor een prettig iets, waarvoor ze in andere talen niet meteen één enkel synoniem bedacht hebben.

Volgens Lomas moeten deze woorden mensen doen stilstaan bij de blijdschap die ze kunnen voelen op deze voor hen vaak nog onbekende, verborgen momenten. Daarom, een lijstje met 10 woorden uit de lijst van Lomas die je waarschijnlijk nog niet kende.

10 toppers uit de lijst van Lomas

1. Avos (Russisch): hoop op en vertrouwen in je lot

2. Avspasere (Noors): een vrije dag nemen omdat je veel overuren gepresteerd hebt

3. Boketto (Japans): nietsdoen, doelloos in de verte staren zonder ergens aan te denken

4. Daggfrisk (Zweeds): de tevredenheid die je voelt nadat je een nacht goed geslapen hebt

5. Estrenar (Spaans): het gevoel van vertrouwen dat je weleens ervaart wanneer je een nieuwe outit draagt

6. Hyppytyynytyydytys (Fins): verwijst naar de voldoening die je krijgt als je op een springkussen of een comfortabele stoel zit

7. Hugfanginn (IJslands): gefascineerd of gecharmeerd zijn door iets of iemand

8. Jaksaa (Fins): energie hebben voor en enthousiast zijn over een bepaalde taak

9. Ohanami (Japans): samen naar bloemen kijken en ervan genieten

10. Tabanca (Creools): liefdesziek, het bitterzoete gevoel dat je hebt als de persoon van wie je houdt vertrekt (br.hln)


» Reageer (0)
19-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenrechten blijken het populairste goede doel van de Belgen

Dierenrechten blijken het populairste goede doel van de Belgen

https://images2.persgroep.net/rcs/5HXgPWnd-stvWfOY2cII0XM4biQ/diocontent/138236594/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met de goede voornemens die voor de deur staan en de Warmste Week die gisteren van start ging, doet menig Belg momenteel een grote duit in het zakje om een goed doel te steunen. Maar wat vindt de Belg nu echt van al die liefdadigheidsacties én aan wat doneren we het meest? De social app Twoo onderzocht het bij 1.614 landgenoten.

Geven is het nieuwe krijgen, hoor je soms zeggen, maar zijn de Belgen het daar wel mee eens? Slechts de helft van de Belgen (51%) geeft aan af en toe geld te doneren aan een goed doel. Meer nog, 18,9% van de Belgen doneert zelfs nooit geld aan liefdadigheidsacties. Van wie de middelen heeft wordt echter wel verwacht dat ze zich inzetten voor goede doelen. Zo vindt 2 op de 3 Belgen (67,7%) dat rijke mensen en bedrijven verplicht zouden moeten worden om bij te dragen aan liefdadigheid.

Volle spaarrekening vs. wereldvrede

Wereldvrede en verzoening duiken vaak op in de talrijke nieuwjaarswensen en -toespraken. Uit de bevraging van Twoo blijkt echter dat, als ze konden kiezen, 17,4% van de Belgen toch liever een berg geld in hun bezit heeft dan dat er wereldvrede is.

Opvallend: vrouwen (88%) kiezen over het algemeen net iets vaker voor wereldvrede dan mannen (81,8%). Ook tussen de generaties valt er een verschil op te merken. Vredelievendheid lijkt mee te evolueren met de leeftijd: 88,9% van de 60-plussers verkiest vrede boven rijkdom, in tegenstelling tot 79,1% van de Belgen jonger dan 40 jaar.

Verplicht

Van jongs af aan wordt aan mensen aangeleerd om niet egoïstisch te zijn. Dat weerspiegelt zich in het algemene denkbeeld over liefdadigheid. Zo voelt 65,9% van de Belgen zich verplicht om een steentje bij te dragen aan het goede doel. Maar welke initiatieven genieten dan onze voorkeur? 39,5% van de Belgen geeft aan zich vooral in te willen zetten voor de dierenrechten. Op de tweede plaats staat armoedebestrijding (30,5%), gevolgd door ziektes (21,2%) en natuurrampen (8,8%). Vrouwen zetten zich daarbij vaker in voor aandoeningen (25,4% vs. 19.9% bij de mannen), terwijl mannen frequenter geld schenken aan initiatieven tegen armoede (31.2% vs. 28,1% bij de vrouwen).

Als mannen en vrouwen bijdragen aan een goed doel, dan hebben ze daar ook verschillende beweegredenen voor. Over het algemeen doneert het merendeel van de Belgische bevolking (71,3%) vanuit de wens om de minderbedeelden te helpen. Naastenliefde is niet de enige drijfveer want geld doneren bezorgt natuurlijk ook de gevers een fijn gevoel. Waar één vijfde van de vrouwen (18,3%) aangeeft te doneren omdat het hen een goed gevoel geeft, ligt dat percentage bij mannen meer dan 10% hoger en doneert maar liefst één op drie mannen (33%) omdat het hen een goed gevoel heeft. Geven en krijgen liggen met andere woorden dichter bij elkaar dan we aanvankelijk zouden verwachten … (br.hln)


» Reageer (0)
18-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geredde witte orang-oetan Alba mag naar haar eigen oerwoudeilandje

Geredde witte orang-oetan Alba mag naar haar eigen oerwoudeilandje

https://images4.persgroep.net/rcs/qUAk3aJJTPNfjM614pCgyRe08ck/diocontent/138218046/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Alba, de voor zover bekend enige witte orang-oetan ter wereld, werd vorig jaar zwaar verwaarloosd gevonden in een afgelegen dorpje op Borneo (Indonesië). Het vijfjarige diertje sleet haar dagen in een houten kooitje en woog nog geen negen kilo. Zo’n anderhalf jaar later gaat het veel beter met albino Alba en krijgt ze haar vrijheid terug.

Natuurbeschermers uit Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo, wisten in april samen met de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) de jonge mensaap uit haar benarde positie te bevrijden. Het zeldzame dier werd vanuit het dorpje Tanggirang naar een opvang gebracht, waar het kon aansterken. 
Zich niet bewust van haar bijzondere uiterlijk speelt Alba er in het centrum van BOS  lustig op los met haar koperkleurige soortgenoten. De verzorgers zijn echter bang dat haar witte vacht, blauwe ogen en rode pupillen haar het doelwit van stropers zal maken. Juist daardoor belandde ze eerder als huisdier in handen van de dorpelingen.

Speciale training

Stropers doden doorgaans de moederdieren om hun jong te kunnen pakken. Waarschijnlijk is dit ook bij Alba gebeurd. Als orang-oetans uit het wild worden geroofd, worden ze meestal als huisdier verkocht. Wanneer ze uit die positie gered worden, kunnen ze niet zomaar terug naar het oerwoud. Ze hebben een speciale training nodig om de ervaring op te doen die ze normaal van hun moeders leren.

Voor een albino ligt terugkeer naar het oerwoud lastiger en het dier blijft veelal in gevangenschap. Haar albinisme maakt de aap namelijk vatbaarder voor huidziekten, verlies van zicht en een verminderd gehoor. Ze zou geen schijn van kans maken tussen wilde orang oetans. Hoewel haar verzorgers het nu tijd vinden om Alba weer de vrijheid te geven, is loslaten in het oerwoud daarom geen optie. BOS startte een actie om Alba haar eigen eiland te geven.

Samen met vriendjes

Alba’s verhaal ging de wereld rond en in januari waren de benodigde 80.000 dollar bijeengebracht. BOS kocht een stuk grond in het nationale park Bukit Baka Bukit Ray waar de albino, samen met drie vriendjes uit het opvangcentrum, haar dagen mag slijten. Een aantal kanaaltjes rond het gebied maken van Alba’s nieuwe thuis eigenlijk een eiland binnen een eiland. 

De medewerkers van BOS zullen Alba scherp in de gaten houden. “Het nieuwe boseiland zal 24 uur per dag, zeven dagen per week, door personeel worden beveiligd”, zegt woordvoerder Nico Hermanu tegen de Banjarmasin Post. Er wordt samengewerkt met de lokale overheid en gemeenschappen op het eiland. “Op deze manier kunnen we gerust stellen dat Alba goed beschermd wordt op haar nieuwe eiland.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van kerststress? Zo ga je ermee om!

Last van kerststress? Zo ga je ermee om!

https://images1.persgroep.net/rcs/rAknnNoZKkr1PO2kcUukom5LulI/diocontent/138067172/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Van de zoektocht naar het perfecte cadeau over het vinden van het ideale menu tot de voetjes onder tafel schuiven met een resem familieleden waarmee het niet altijd even goed klikt: de feestdagen kunnen behoorlijk stresserend zijn. Met deze tips doorsta jij de feestdagen in een goed humeur.

Maak een planning

Ben jij zo iemand die het zoeken naar cadeautjes tot het allerlaatste moment laat? Laat die dan je wake-up call zijn om er vandaag nog aan te beginnen. Je bespaart jezelf niet alleen een hoop kopzorgen, maar hoogstwaarschijnlijk ook heel wat geld, aangezien je niet het eerste het beste cadeau moet kopen uit tijdsnood.

Hou je verwachtingen realistisch

Ben jij zo iemand die haast onrealistische verwachtingen heeft over de magie van Kerstmis? Neem dan even tijd om te bedenken dat er onvermijdelijk enkele dingen zullen mislopen… en dat dat helemaal niet erg is. Kerst hoeft niet perfect te zijn om ervan te kunnen genieten.

Delegeer, delegeer, delegeer

Leg je erbij neer dat je niet alle touwtjes zelf in handen kunt hebben. Delegeer daarom enkele taken naar je partner of familieleden: de tafel dekken, de woonkamer stofzuigen of een dessert maken: het is een kleine vraag om aan een ander te stellen, maar maakt een wereld van verschil in jouw planning.

Pick your battles

Teveel suiker, een hoop cadeautjes en bergen aandacht van familieleden: het valt te verwachten dat je kinderen ook overprikkeld raken door al dat feestgedruis. Het gevolg: je kleine engels veranderen in regelrechte bengels. Pick your battles, en tik hen alleen op de vingers wanneer het echt nodig is en bespaar jezelf zo heel wat overbodig gesakker.

Maak tijd voor een leuke gezinsactiviteit

Cadeautjes kopen, inkopen doen voor het familiefeest, een leuke feestoutfit shoppen voor iedereen… het is geen wonder dat we onszelf vaak voorbij lopen in de aanloop naar de feestdagen. Plan enkele momenten in om als gezin tijd te maken voor elkaar. Dat kan zijn door een leuke uitstap te maken of door samen naar een kerstfilm te kijken. (br.hln)


» Reageer (0)
17-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkouden? Deze middeltjes helpen wel (of net niet)

Verkouden? Deze middeltjes helpen wel (of net niet)

https://images1.persgroep.net/rcs/QG-9bL7TH8d8pa1YWe1jQAVgJCc/diocontent/138173200/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hoesten, niezen, snuiten: rond deze periode van het jaar krijgt iedereen er weleens mee te maken. De ene zweert bij kippensoep, de ander bij hoestsiroop. Maar welke middeltjes werken echt en welke zijn geld- en tijdverspilling? Wij zochten het voor je uit.

Honing

Een flinke pot honing in huis halen kan bij een opkomend hoestje zeker geen kwaad. Thee met honing verlicht de hoest en verzacht de pijn van een zere keel. Honing kan volgens een studie van Mayo Clinic zelfs hetzelfde effect hebben als het hoestonderdrukkend middel dextromethorphan.

Vitamine C

Er is geen sluitend bewijs dat vitamine C helpt tegen ziektesymptomen. Er zijn wel studies die suggereren dat vitamine C de duur van een verkoudheid kan verkorten, maar het is niet bewezen dat vitamine C griepsymptomen verzacht. Er is ook geen bewijs dat vitamine C bij voorbaat beschermt tegen het oplopen van een verkoudheid. De vitamine is volgens onderzoek wel nuttig bij verkoudheid als je lichaam er een tekort aan heeft.

Warme thee

Dit eeuwenoude huismiddeltje werkt absoluut: warme thee kan het hoesten, niezen en de verstopte neus verzachten. Warme dranken zorgen ervoor dat vastzittend vocht in de sinussen en de borst makkelijker loskomt, waardoor verstopping vermindert. Ook tegen een pijnlijke keel werkt een hete kop thee of soep onmiddellijk verzachtend.

Chilipepers

Deze hoort thuis in de categorie ‘fabels’. Er wordt weleens beweerd dat bepaalde bestanddelen in chilipepers verstopping tegengaan en preventief werken tegen verkoudheid, maar onderzoek spreekt dat tegen.

Hoestsiroop

Bespaar je de kosten van een hoestsiroop, en koop liever een voorraad thee en honing aan. Er bestaat niet zoiets als hoestsiroop die voor àlle hoesten werkt, en veel van die siropen geven slechts de illusie dat je hoest verbetert. Je voelt je door een placebo-effect misschien beter, maar de symptomen van jouw verkoudheid gaan niet sneller verdwijnen.

Zout

Een oplossing van warm water en zout om je neus te spoelen helpt om verstopping tegen te gaan en de sinussen te spoelen. Let er wel op dat je het water goed laat doorkoken zodat al het vuil eruit is. Ook gorgelen in de keel met zout water kan keelpijn verlichten. Geen zin om zelf te experimenteren met zoutoplossingen? Een neusspray biedt ook verlichting, al gebruik je die beter niet langer dan een paar dagen na elkaar. Kijk voor de juiste richtlijnen op de bijsluiter. (br.hln)


» Reageer (0)
16-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wild idee? Pairi Daiza zet olifant uit in het wild

Wild idee? Pairi Daiza zet olifant uit in het wild

https://images0.persgroep.net/rcs/Me4AzQ4v4SxVBQe5WMq0VgHhUhA/diocontent/137980988/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dierenpark Pairi Daiza gaat één van z’n achttien Aziatische olifanten uitzetten in het wild. Over een goeie vier jaar wordt Ta Wan richting Laos of Thailand gevlogen en daar losgelaten. Een wereldprimeur.

Nu dartelt hij nog tussen de poten van zijn mama Khaing Hnin Hnin in de nagemaakte savanne in Brugelette, maar straks moet de kleine Ta Wan het helemaal alleen zien te redden in de wildernis. Het 1,5 jaar oude kalf wordt de komende jaren klaargestoomd om de dierentuin in te ruilen voor een natuurreservaat. Geen enkele zoo deed het Pairi Daiza ooit voor.

“Het is geen toeval dat Ta Wan de uitverkorene is. Hij is een mannetje. Die scheiden zich na een viertal jaar sowieso af van de kudde”, zegt Aleksandra Vidanovski, secretaris-generaal van de Pairi Daiza Foundation, die het project op poten zet. “Geleidelijk aan zal hij minder interesse tonen in z’n moeder, zussen en tantes. In het wild verlaten mannetjes de vrouwelijke kudde om zich met andere kalveren te groeperen in een zogenaamde ‘bachelor herd’ (vrijgezellenkudde, red.). Als dat moment voor Ta Wan hier aanbreekt, zullen we hem dus overvliegen.”

Assertief

Maar voor het zover is, wordt hij klaargestoomd om op eigen poten te staan. “We gaan hem extra trainen op zelfstandigheid, hem stimuleren om z’n eigen voedsel te vinden en assertief te zijn. We zullen ook groepsoefeningen met andere mannelijke olifanten organiseren.”

De precieze bestemming van Ta Wan is nog niet bekend. Pairi Daiza is in volle onderhandeling om de beste nieuwe thuis voor het kalfje te selecteren. “We zijn in gesprek met natuurreservaten in Laos en Thailand, om te zien welk de beste kansen biedt”, zegt woordvoerder Mathieu Goedefroy. “De lokale bevolking moet mee achter het project staan, want het heeft geen zin om olifanten uit te zetten die daarna verjaagd of gestroopt worden.”

Ook als de verre reis er opzit, zal het olifantje niet aan zijn lot worden overgelaten. “Wees gerust: hij zal niet moederziel alleen ronddolen in de wildernis”, zegt Vidanovski. “Hij zal in het reservaat worden samengebracht met andere mannetjes - zonen van verstoten dieren, bijvoorbeeld, of olifanten die voor arbeid werden ingezet. De kudde zal niet meteen worden losgelaten in het reservaat. Eerst wordt het aftasten. Komen de dieren wel overeen? Vinden ze zelf genoeg voedsel? Pas als alles goed loopt, zal het leefgebied stelselmatig worden uitgebreid.”

Architect

In Zuidoost-Azië leven nog amper 30.000 Aziatische olifanten. “De natuur redt zichzelf niet meer, het is tijd voor actie. De olifant is de architect van de savanne, zegt men weleens. Met z’n uitwerpselen verspreidt hij zaden van planten, hij baant zich een weg tussen bomen en maakt gaten in de bodem om water te vinden - twee zaken waarvan ook andere dieren kunnen profiteren.”

Of het project een grote kans op slagen heeft? “Daar kan niemand op antwoorden. Zelfs het budget is nog onbekend. Elk rationeel mens verklaart ons gek, maar iémand moet het heft in handen nemen.”

Dierentuinen zijn meer dan kooien alleen

De tijd dat dierentuinen niet méér deden dan opgesloten dieren tonen aan bezoekers, is al eventjes voorbij. Steeds meer hebben ze een maatschappelijke en wetenschappelijke functie te vervullen. Met als hoofddoel de bescherming van de natuur.

“Een poel van expertise en onderzoek”, noemt Aleksandra Vidanovski (Pairi Daiza Foundation) dierentuinen anno 2018. “Je kan zó veel over een diersoort in het wild te weten komen, door de kennis van de dierentuinen te gebruiken. Wist je dat de olifantenverzorgers in Europa en Amerika bijvoorbeeld veel verder staan in het verzorgen van de poten van de dieren dan hun collega’s in Azië? We zijn ook op zoek naar een vaccin tegen het herpesvirus bij olifanten. Daarvoor is veel bloed en plasma nodig. Zo makkelijk is dat niet te verzamelen bij dieren in het wild.” De olifant is het grootste dier dat Pairi Daizi probeert te re-integreren, maar niet het eerste. Zo wordt volgend jaar al de zogenaamde spix’ ara - de blauwe papegaai, bekend van de animatiefilm ‘Rio’ - losgelaten in Brazilië. De soort is sinds 2000 helemaal uitgestorven in het wild. In gevangenischap leven er nog maar 160. Andere dierentuinen herintroduceerden al zeven panda’s. Zes daarvan doen het uitstekend. Het zijn overigens niet altijd exoten die worden uitgezet. Pairi Daizi stuurde in Frankrijk bijvoorbeeld ook al een monniksgier opnieuw het wild in en in eigen land werd de korhoen losgelaten. Binnenkort gaat de Foundation ook aan de slag in een 1.700 hectare groot bos in de Ardennen om verdwenen planten en dieren terug te halen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Een warm bad boost je metabolisme’ en ander fit- & gezondnieuws dat je niet gemist mag hebben

‘Een warm bad boost je metabolisme’ en ander fit- & gezondnieuws dat je niet gemist mag hebben

https://images1.persgroep.net/rcs/2JyZFbJ7ZO4wfpGQOkwyu6ZkxaQ/diocontent/137977828/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.

Bewezen: een lang bad nemen is goed voor je metabolisme

Naast het heerlijk ontspannend effect vonden we nog een extra reden om je ’s avonds in je badkuip neer te vlijen. Nieuw onderzoek toont immers aan dat een warm bad je metabolisme kan stimuleren.

Voor de studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Journal of Applied Physiology, werden mannen met overgewicht en een zittende levensstijl onderzocht. Eerst moesten de mannen gedurende 15 minuten in een ruimte vertoeven van 26 graden. Daarna werden ze in twee groepen verdeeld. De eerste moest een uur lang in een warm bad van 39 graden liggen, de andere moest in de ruimte van 26 graden blijven zitten.

Wat bleek? De mannen die een uur lang een warm bad namen van 39 graden hadden een lagere bloedsuikerspiegel én een sneller metabolisme. Betekent dat dat je de loopband nu voorgoed moet afzweren? Neen. Is het een goede reden om jezelf te trakteren op een lang warm bad? Absoluut!

Waarom we schattige kinderen zo graag in de wangen willen knijpen

Misschien herken je dit gevoel: je ziet een überschattige kleuter en je voelt plots een onweerstaanbare drang om in z’n wangetjes te knijpen. Of je spot een dartele puppy en wil ’m helemaal kapotknijpen. Heel normaal, zegt een studie door psychologen aan de Universiteit van Yale. Ze bedachten er zelfs een term voor: ‘schattigheidsagressie’.

De onderzoekers toonden 54 vrijwilligers beelden van pluizige diertjes terwijl ze scans van hun hersenen maakten. En wat bleek: schattigheidsagressie is duidelijk verbonden is met de reflex om te zorgen voor het dier of het kind dat we zien.

Die agressie blijkt een mechanisme te zijn om onze hersenen weer in evenwicht te brengen. We voelen ons zo overweldigd door positieve emoties - de ondraaglijke schattigheid - dat er tegelijkertijd een tegenstrijdige emotie opduikt om ons weer met beide voeten op de grond te brengen. Met andere woorden: de knijpreflex zorgt ervoor dat we niet verdrinken in zoveel aandoenlijkheid zodat we ook daadwerkelijk voor dat schattige katje of die baby kunnen zorgen.

Het Rode Kruis zoekt nieuwe plasmadonoren

Minder gekend, maar even belangrijk als bloeddonatie: plasma doneren. Plasma is een levensreddende vloeistof die in ieders bloed zit. 55% van ons bloed bestaat uit plasma, dat levensnoodzakelijke stoffen bevat voor het bloedstollingsproces en de afweer tegen micro-organismen. Er wordt medicatie van gemaakt die kankerpatiënten helpt genezen, maar plasma helpt ook wanneer iemand heel veel bloed verloren heeft of aan een stollingsziekte lijdt.

Jouw donatie kan dus levens redden. Kom snel te weten of jij ook plasma kan doneren via de zelftest van het Rode Kruis. (br.hln)


» Reageer (0)
15-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf volgend schooljaar ook gratis vaccin tegen HPV voor jongens

Vanaf volgend schooljaar ook gratis vaccin tegen HPV voor jongens

https://images2.persgroep.net/rcs/4deZDevg5oVgb6ZFZQC1DUeNSuY/diocontent/138066126/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vlaanderen trekt extra geld uit om vaccins aan te kopen voor de inenting van jongens tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) vanaf volgend schooljaar.  Op basis van het laatste advies van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat ook bij jongens, dankzij het vaccin, aanzienlijke gezondheidswinst geboekt kan worden. 

Eerder dit jaar werd bij de begrotingscontrole al extra geld voorzien voor een verbeterde versie van het vaccin voor meisjes waardoor een inenting beschermt tegen 90% van de types die baarmoederhalskanker uitlokken. De Hoge Gezondheidsraad vernieuwde daarna zijn advies. Er kwam recent steeds meer bewijs dat door vaccinatie van HPV ook andere kankers zoals penis-, hoofd- en nekkankers die ook bij jongens voorkomen, vermeden kunnen worden.

Tot voor kort werd aangenomen dat de gezondheidswinst, die wordt geboekt door ook jongens in te enten, relatief beperkt was. Zeker in verhouding tot de vaccinatiegraad voor meisjes die zeer hoog is – in Vlaanderen bedraagt die namelijk 90%. Jongens genieten immers ook van een bescherming door de HPV-vaccinatie bij meisjes omdat het Humaan Papillomavirus vooral overgedragen wordt via seksuele contacten. Die grote groep gevaccineerde meisjes hebben minder kans besmet te geraken en dragen het virus dan ook minder over. Niet alleen voor de types betrokken bij kankers is dat zo, maar ook voor die voor genitale wratten.

Vernieuwd vaccin

In het voorjaar van 2017 kwam er een nieuw 9-valent HPV-vaccin op de markt dat beschermt tegen meer types HPV die kankers kunnen veroorzaken dan de vroegere vaccins. Dit vaccin is gericht tegen dezelfde 2 kankerverwekkende HPV-types als de vroegere vaccins. Daarnaast is het gericht tegen 5 extra types die kankerverwekkend kunnen zijn en tegen 2 types die genitale wratten veroorzaken. Hierop heeft de Vlaamse Regering besloten om te investeren in een optimale gezondheidswinst van wie het vaccin toegediend krijgt.

Gratis ter beschikking gesteld vaccin

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Daarom gaan we vanaf het schooljaar 2019-2020 over tot het gratis ter beschikking stellen van deze vaccins voor jongens in het eerste jaar secundair onderwijs. De ouders en de kinderen worden hierover geïnformeerd via de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) aan het begin van het schooljaar en zullen, zoals bij elke vaccinatie, hun toestemming moeten verlenen voor de vaccinatie.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs: “Kanker treft elk jaar duizenden gezinnen. Het is dan ook goed dat we het vaccin gratis ter beschikking stellen en ervoor zorgen dat meisjes, maar ook jongens worden ingeënt. Zo vermijden we onnodige slachtoffers. Een vaccinatie bij het CLB is een leermoment voor vele jongeren waar ze stilstaan bij de ontwikkeling van hun lichaam. Naast deze inenting ter preventie van baarmoederhalskanker, penis- en hoofd/nekkanker worden leerlingen tijdens hun schoolloopbaan ook gevaccineerd tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, mazelen, bof en rubella.” (br.hln)


» Reageer (0)
23-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van 9 naar 440 euro om zeldzame komodovaranen te zien: “Deze plek is enkel voor mensen met geld”

Van 9 naar 440 euro om zeldzame komodovaranen te zien: “Deze plek is enkel voor mensen met geld”

https://images2.persgroep.net/rcs/C67iz_SvrJVIUuLf0zo0Jae_Y2I/diocontent/136879453/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Indonesische gouverneur is van plan om toeristen 500 dollar (circa 440 euro) per persoon te vragen om het Nationaal park Komodo binnen te mogen. Dat melden lokale media. In dat park leeft de komodovaraan.

Victor Laiskodat, de gouverneur van Oost-Nusa Tenggara, zegt dat de hoge toegangsprijs bedoeld is om de prestige van het conservaat te verhogen. Momenteel bedraagt de toegangsprijs 10 dollar (8,8 euro). 

“Dit is een zeldzame plaats, enkel voor mensen met geld”, aldus de gouverneur. “Zij die niet genoeg geld hebben, moeten niet komen. Enkel uitzonderlijke mensen zijn welkom.” Een toeristenboot die de UNESCO-werelderfgoedsite binnenvaart, zou in de toekomst 44.000 euro moeten betalen.

De regering liet eerder al weten de toegang te willen beperken tot slechts 5.000 bezoekers per maand. Doel is om de veiligheid te verhogen na een brand in augustus. Die werd vermoedelijk veroorzaakt door een sigaret die een toerist had weggegooid. Er zou ook een online registratie komen. Het park ontvangt nu maandelijks meer dan 10.000 bezoekers. (br.hln)


» Reageer (0)
22-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begint jouw maag ook al om 11 uur te knorren? Hier ontdek je waarom én: wat je eraan kan doen

Begint jouw maag ook al om 11 uur te knorren? Hier ontdek je waarom én: wat je eraan kan doen

https://images0.persgroep.net/rcs/Bl7R76feRBeeYvx0W1lNylFg8Fs/diocontent/136839046/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Welke dag van de week het ook is, om klokslag 11 uur beginnen de maagjes hier op de redactie steevast te grommen. Heb jij ook nog voor de middag al zin in je lunch? Wij zochten voor je uit hoe dat komt en vooral: wat je eraan doet!

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat je door je ontbijt over te slaan razende honger hebt nog voor middag, maar ook een verkeerd ontbijt zorgt er weleens voor dat je buik vroeger dan normaal begint te knorren. Kies daarom altijd voor een ontbijt met veel vezels en een beetje eiwitten zoals wat havermout met een handjevol noten. Die combinatie bezorgt je voor uren een voldaan gevoel.

Kies je wel altijd voor een vullend ontbijt, maar hunker je toch al in de voormiddag naar je lunch? Dan denk je misschien gewoon dat je honger hebt. Velen onder ons zijn immers door de dag heen voortdurend bezig met eten (denk maar aan die perfecte foodfoto’s op Instagram). Dat knoeit met je lichaam en geest waardoor die dénken dat je voedsel nodig hebt. Ook je lunch meenemen naar het werk kan dat effect hebben. Als er maar op een armlengte van jou eten ligt, kan je namelijk vaak onbewust je hongergevoel aanwakkeren.

Probeer daarom voordat je iets in je mond stopt na te gaan of je wel degelijk honger hebt. Focus je daarbij op je lichaam. Stel jezelf de vraag of je echt nood hebt aan een grote maaltijd of eerder aan een kleine snack. Zodra je leert om je eten meer af te stemmen op je lichaam, zal je ook te weten komen wanneer je echt honger hebt. Is dat al om 11 uur? Dan is dat ook zo.

Soms kan het ook zijn dat je misschien meer zin hebt om gewoon op iets te knabbelen, en dat is oké. Probeer gewoon om altijd enkele gezonde snacks zoals wat komkommerschijfjes, snoeptomaatjes of wat noten bij de hand te houden. Reageert je lichaam beter op meerdere kleinere maaltijden per dag? Kies dan bijvoorbeeld voor een groene salade met kip als lunch en een Griekse yoghurt met wat noten en een appel met pindakaas als tussendoortjes tijdens de namiddag. Die geven je voldoende energie om het vol te houden tot het avondmaal. (br.hln)


» Reageer (0)
15-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nooit ruziemaken, is het gezond of net gevaarlijk voor je relatie?

Nooit ruziemaken, is het gezond of net gevaarlijk voor je relatie?

https://images2.persgroep.net/rcs/Ef8fDbLS76uMUn5K9HUq8XmDpaE/diocontent/136417533/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Koppels die nooit, never, jamais ruziemaken: geloof het of niet, ze bestaan. We weten niet wat hun geheim is, maar het zegt blijkbaar wel iets over hun relatie.

“Er zijn sommige paren die zelden ruziemaken. Vaak komt dat doordat ze op een bepaalde manier communiceren over hun wensen, behoeften, voorkeuren en meningen die voor beiden aanvaardbaar is”, vertelt klinisch psycholoog Joshua Klapow. Maar het betekent niet, omdat ze zelden ruziemaken, dat er geen meningsverschillen kunnen zijn. Toch lossen die zich vaak vanzelf op. “Koppels die eerlijk zijn tegen elkaar en bij wie wederzijds vertrouwen belangrijker is dan het winnen of verliezen van een discussie, hebben minder de neiging om ruzie te maken. Over de meningsverschillen wordt gepraat, net zodat ze niet escaleren tot een ruzie”, aldus Klapow.

Als koppels daarentegen geen ruziemaken, omdat ze liever alle conflicten vermijden, ongeacht hoe ze zich daarbij voelen, kan dat wél voor problemen zorgen. “De emoties van het meningsverschil zijn nog altijd aanwezig. Geen oplossing ervoor zoeken, het conflict uit de weg gaan, voortdurend compromissen maken of het geschil gewoon negeren, zorgt voor een miscommunicatie in de relatie en misvattingen over de relatie. De partner die bijvoorbeeld probeert om de conflicten te vermijden, kan bewust of onbewust de ander kwalijk nemen dat die zijn of haar emoties niet erkent”, vertelt Kaplow.

Als jij en je wederhelft geen ruziemaken, en je bent niet zeker of dat komt, omdat jullie zo goed communiceren of omdat jullie het met opzet vermijden, raadt Klapow aan om jezelf enkele vragen te stellen. “Zijn er onderwerpen, problemen of situaties waarvan ik weet dat we niet op dezelfde golflengte zitten en we er daardoor ook niet kunnen over praten?”, “Vermijd ik discussies omdat ik niet wil ruziemaken?”, “Ben ik bang voor wat mijn partner gaat zeggen of doen?”, “Ben ik bang dat het mijn relatie zal kapotmaken?”, “Ga ik discussies uit de weg omdat ik het niet belangrijk vind om te communiceren?”

“Als je antwoord op een van deze vragen “ja” is, ligt er een groter communicatieprobleem aan de oorzaak waarom jullie nooit ruziemaken”, vertelt Klapow. Uiteindelijk draait het immers niet over of een koppel al dan niet ruziemaakt, maar wel waarom ze dat wel of niet doen. “Maak je geen ruzie, omdat jullie gewoon openlijk en goed communiceren over alles? Of ruzie je niet, omdat je bang bent om een conflict te hebben met je partner? Als je behoort tot de eerste groep, ben je gewoon een van de gelukkige koppels die zelden ruziemaakt. Behoor je tot de tweede dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en doen jullie er goed aan om erover met elkaar of met een therapeut te praten”, besluit Klapow. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!