Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




19-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenrechten blijken het populairste goede doel van de Belgen

Dierenrechten blijken het populairste goede doel van de Belgen

https://images2.persgroep.net/rcs/5HXgPWnd-stvWfOY2cII0XM4biQ/diocontent/138236594/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met de goede voornemens die voor de deur staan en de Warmste Week die gisteren van start ging, doet menig Belg momenteel een grote duit in het zakje om een goed doel te steunen. Maar wat vindt de Belg nu echt van al die liefdadigheidsacties én aan wat doneren we het meest? De social app Twoo onderzocht het bij 1.614 landgenoten.

Geven is het nieuwe krijgen, hoor je soms zeggen, maar zijn de Belgen het daar wel mee eens? Slechts de helft van de Belgen (51%) geeft aan af en toe geld te doneren aan een goed doel. Meer nog, 18,9% van de Belgen doneert zelfs nooit geld aan liefdadigheidsacties. Van wie de middelen heeft wordt echter wel verwacht dat ze zich inzetten voor goede doelen. Zo vindt 2 op de 3 Belgen (67,7%) dat rijke mensen en bedrijven verplicht zouden moeten worden om bij te dragen aan liefdadigheid.

Volle spaarrekening vs. wereldvrede

Wereldvrede en verzoening duiken vaak op in de talrijke nieuwjaarswensen en -toespraken. Uit de bevraging van Twoo blijkt echter dat, als ze konden kiezen, 17,4% van de Belgen toch liever een berg geld in hun bezit heeft dan dat er wereldvrede is.

Opvallend: vrouwen (88%) kiezen over het algemeen net iets vaker voor wereldvrede dan mannen (81,8%). Ook tussen de generaties valt er een verschil op te merken. Vredelievendheid lijkt mee te evolueren met de leeftijd: 88,9% van de 60-plussers verkiest vrede boven rijkdom, in tegenstelling tot 79,1% van de Belgen jonger dan 40 jaar.

Verplicht

Van jongs af aan wordt aan mensen aangeleerd om niet egoïstisch te zijn. Dat weerspiegelt zich in het algemene denkbeeld over liefdadigheid. Zo voelt 65,9% van de Belgen zich verplicht om een steentje bij te dragen aan het goede doel. Maar welke initiatieven genieten dan onze voorkeur? 39,5% van de Belgen geeft aan zich vooral in te willen zetten voor de dierenrechten. Op de tweede plaats staat armoedebestrijding (30,5%), gevolgd door ziektes (21,2%) en natuurrampen (8,8%). Vrouwen zetten zich daarbij vaker in voor aandoeningen (25,4% vs. 19.9% bij de mannen), terwijl mannen frequenter geld schenken aan initiatieven tegen armoede (31.2% vs. 28,1% bij de vrouwen).

Als mannen en vrouwen bijdragen aan een goed doel, dan hebben ze daar ook verschillende beweegredenen voor. Over het algemeen doneert het merendeel van de Belgische bevolking (71,3%) vanuit de wens om de minderbedeelden te helpen. Naastenliefde is niet de enige drijfveer want geld doneren bezorgt natuurlijk ook de gevers een fijn gevoel. Waar één vijfde van de vrouwen (18,3%) aangeeft te doneren omdat het hen een goed gevoel geeft, ligt dat percentage bij mannen meer dan 10% hoger en doneert maar liefst één op drie mannen (33%) omdat het hen een goed gevoel heeft. Geven en krijgen liggen met andere woorden dichter bij elkaar dan we aanvankelijk zouden verwachten … (br.hln)


» Reageer (0)
18-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geredde witte orang-oetan Alba mag naar haar eigen oerwoudeilandje

Geredde witte orang-oetan Alba mag naar haar eigen oerwoudeilandje

https://images4.persgroep.net/rcs/qUAk3aJJTPNfjM614pCgyRe08ck/diocontent/138218046/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Alba, de voor zover bekend enige witte orang-oetan ter wereld, werd vorig jaar zwaar verwaarloosd gevonden in een afgelegen dorpje op Borneo (Indonesië). Het vijfjarige diertje sleet haar dagen in een houten kooitje en woog nog geen negen kilo. Zo’n anderhalf jaar later gaat het veel beter met albino Alba en krijgt ze haar vrijheid terug.

Natuurbeschermers uit Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo, wisten in april samen met de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) de jonge mensaap uit haar benarde positie te bevrijden. Het zeldzame dier werd vanuit het dorpje Tanggirang naar een opvang gebracht, waar het kon aansterken. 
Zich niet bewust van haar bijzondere uiterlijk speelt Alba er in het centrum van BOS  lustig op los met haar koperkleurige soortgenoten. De verzorgers zijn echter bang dat haar witte vacht, blauwe ogen en rode pupillen haar het doelwit van stropers zal maken. Juist daardoor belandde ze eerder als huisdier in handen van de dorpelingen.

Speciale training

Stropers doden doorgaans de moederdieren om hun jong te kunnen pakken. Waarschijnlijk is dit ook bij Alba gebeurd. Als orang-oetans uit het wild worden geroofd, worden ze meestal als huisdier verkocht. Wanneer ze uit die positie gered worden, kunnen ze niet zomaar terug naar het oerwoud. Ze hebben een speciale training nodig om de ervaring op te doen die ze normaal van hun moeders leren.

Voor een albino ligt terugkeer naar het oerwoud lastiger en het dier blijft veelal in gevangenschap. Haar albinisme maakt de aap namelijk vatbaarder voor huidziekten, verlies van zicht en een verminderd gehoor. Ze zou geen schijn van kans maken tussen wilde orang oetans. Hoewel haar verzorgers het nu tijd vinden om Alba weer de vrijheid te geven, is loslaten in het oerwoud daarom geen optie. BOS startte een actie om Alba haar eigen eiland te geven.

Samen met vriendjes

Alba’s verhaal ging de wereld rond en in januari waren de benodigde 80.000 dollar bijeengebracht. BOS kocht een stuk grond in het nationale park Bukit Baka Bukit Ray waar de albino, samen met drie vriendjes uit het opvangcentrum, haar dagen mag slijten. Een aantal kanaaltjes rond het gebied maken van Alba’s nieuwe thuis eigenlijk een eiland binnen een eiland. 

De medewerkers van BOS zullen Alba scherp in de gaten houden. “Het nieuwe boseiland zal 24 uur per dag, zeven dagen per week, door personeel worden beveiligd”, zegt woordvoerder Nico Hermanu tegen de Banjarmasin Post. Er wordt samengewerkt met de lokale overheid en gemeenschappen op het eiland. “Op deze manier kunnen we gerust stellen dat Alba goed beschermd wordt op haar nieuwe eiland.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van kerststress? Zo ga je ermee om!

Last van kerststress? Zo ga je ermee om!

https://images1.persgroep.net/rcs/rAknnNoZKkr1PO2kcUukom5LulI/diocontent/138067172/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Van de zoektocht naar het perfecte cadeau over het vinden van het ideale menu tot de voetjes onder tafel schuiven met een resem familieleden waarmee het niet altijd even goed klikt: de feestdagen kunnen behoorlijk stresserend zijn. Met deze tips doorsta jij de feestdagen in een goed humeur.

Maak een planning

Ben jij zo iemand die het zoeken naar cadeautjes tot het allerlaatste moment laat? Laat die dan je wake-up call zijn om er vandaag nog aan te beginnen. Je bespaart jezelf niet alleen een hoop kopzorgen, maar hoogstwaarschijnlijk ook heel wat geld, aangezien je niet het eerste het beste cadeau moet kopen uit tijdsnood.

Hou je verwachtingen realistisch

Ben jij zo iemand die haast onrealistische verwachtingen heeft over de magie van Kerstmis? Neem dan even tijd om te bedenken dat er onvermijdelijk enkele dingen zullen mislopen… en dat dat helemaal niet erg is. Kerst hoeft niet perfect te zijn om ervan te kunnen genieten.

Delegeer, delegeer, delegeer

Leg je erbij neer dat je niet alle touwtjes zelf in handen kunt hebben. Delegeer daarom enkele taken naar je partner of familieleden: de tafel dekken, de woonkamer stofzuigen of een dessert maken: het is een kleine vraag om aan een ander te stellen, maar maakt een wereld van verschil in jouw planning.

Pick your battles

Teveel suiker, een hoop cadeautjes en bergen aandacht van familieleden: het valt te verwachten dat je kinderen ook overprikkeld raken door al dat feestgedruis. Het gevolg: je kleine engels veranderen in regelrechte bengels. Pick your battles, en tik hen alleen op de vingers wanneer het echt nodig is en bespaar jezelf zo heel wat overbodig gesakker.

Maak tijd voor een leuke gezinsactiviteit

Cadeautjes kopen, inkopen doen voor het familiefeest, een leuke feestoutfit shoppen voor iedereen… het is geen wonder dat we onszelf vaak voorbij lopen in de aanloop naar de feestdagen. Plan enkele momenten in om als gezin tijd te maken voor elkaar. Dat kan zijn door een leuke uitstap te maken of door samen naar een kerstfilm te kijken. (br.hln)


» Reageer (0)
17-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkouden? Deze middeltjes helpen wel (of net niet)

Verkouden? Deze middeltjes helpen wel (of net niet)

https://images1.persgroep.net/rcs/QG-9bL7TH8d8pa1YWe1jQAVgJCc/diocontent/138173200/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hoesten, niezen, snuiten: rond deze periode van het jaar krijgt iedereen er weleens mee te maken. De ene zweert bij kippensoep, de ander bij hoestsiroop. Maar welke middeltjes werken echt en welke zijn geld- en tijdverspilling? Wij zochten het voor je uit.

Honing

Een flinke pot honing in huis halen kan bij een opkomend hoestje zeker geen kwaad. Thee met honing verlicht de hoest en verzacht de pijn van een zere keel. Honing kan volgens een studie van Mayo Clinic zelfs hetzelfde effect hebben als het hoestonderdrukkend middel dextromethorphan.

Vitamine C

Er is geen sluitend bewijs dat vitamine C helpt tegen ziektesymptomen. Er zijn wel studies die suggereren dat vitamine C de duur van een verkoudheid kan verkorten, maar het is niet bewezen dat vitamine C griepsymptomen verzacht. Er is ook geen bewijs dat vitamine C bij voorbaat beschermt tegen het oplopen van een verkoudheid. De vitamine is volgens onderzoek wel nuttig bij verkoudheid als je lichaam er een tekort aan heeft.

Warme thee

Dit eeuwenoude huismiddeltje werkt absoluut: warme thee kan het hoesten, niezen en de verstopte neus verzachten. Warme dranken zorgen ervoor dat vastzittend vocht in de sinussen en de borst makkelijker loskomt, waardoor verstopping vermindert. Ook tegen een pijnlijke keel werkt een hete kop thee of soep onmiddellijk verzachtend.

Chilipepers

Deze hoort thuis in de categorie ‘fabels’. Er wordt weleens beweerd dat bepaalde bestanddelen in chilipepers verstopping tegengaan en preventief werken tegen verkoudheid, maar onderzoek spreekt dat tegen.

Hoestsiroop

Bespaar je de kosten van een hoestsiroop, en koop liever een voorraad thee en honing aan. Er bestaat niet zoiets als hoestsiroop die voor àlle hoesten werkt, en veel van die siropen geven slechts de illusie dat je hoest verbetert. Je voelt je door een placebo-effect misschien beter, maar de symptomen van jouw verkoudheid gaan niet sneller verdwijnen.

Zout

Een oplossing van warm water en zout om je neus te spoelen helpt om verstopping tegen te gaan en de sinussen te spoelen. Let er wel op dat je het water goed laat doorkoken zodat al het vuil eruit is. Ook gorgelen in de keel met zout water kan keelpijn verlichten. Geen zin om zelf te experimenteren met zoutoplossingen? Een neusspray biedt ook verlichting, al gebruik je die beter niet langer dan een paar dagen na elkaar. Kijk voor de juiste richtlijnen op de bijsluiter. (br.hln)


» Reageer (0)
16-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wild idee? Pairi Daiza zet olifant uit in het wild

Wild idee? Pairi Daiza zet olifant uit in het wild

https://images0.persgroep.net/rcs/Me4AzQ4v4SxVBQe5WMq0VgHhUhA/diocontent/137980988/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dierenpark Pairi Daiza gaat één van z’n achttien Aziatische olifanten uitzetten in het wild. Over een goeie vier jaar wordt Ta Wan richting Laos of Thailand gevlogen en daar losgelaten. Een wereldprimeur.

Nu dartelt hij nog tussen de poten van zijn mama Khaing Hnin Hnin in de nagemaakte savanne in Brugelette, maar straks moet de kleine Ta Wan het helemaal alleen zien te redden in de wildernis. Het 1,5 jaar oude kalf wordt de komende jaren klaargestoomd om de dierentuin in te ruilen voor een natuurreservaat. Geen enkele zoo deed het Pairi Daiza ooit voor.

“Het is geen toeval dat Ta Wan de uitverkorene is. Hij is een mannetje. Die scheiden zich na een viertal jaar sowieso af van de kudde”, zegt Aleksandra Vidanovski, secretaris-generaal van de Pairi Daiza Foundation, die het project op poten zet. “Geleidelijk aan zal hij minder interesse tonen in z’n moeder, zussen en tantes. In het wild verlaten mannetjes de vrouwelijke kudde om zich met andere kalveren te groeperen in een zogenaamde ‘bachelor herd’ (vrijgezellenkudde, red.). Als dat moment voor Ta Wan hier aanbreekt, zullen we hem dus overvliegen.”

Assertief

Maar voor het zover is, wordt hij klaargestoomd om op eigen poten te staan. “We gaan hem extra trainen op zelfstandigheid, hem stimuleren om z’n eigen voedsel te vinden en assertief te zijn. We zullen ook groepsoefeningen met andere mannelijke olifanten organiseren.”

De precieze bestemming van Ta Wan is nog niet bekend. Pairi Daiza is in volle onderhandeling om de beste nieuwe thuis voor het kalfje te selecteren. “We zijn in gesprek met natuurreservaten in Laos en Thailand, om te zien welk de beste kansen biedt”, zegt woordvoerder Mathieu Goedefroy. “De lokale bevolking moet mee achter het project staan, want het heeft geen zin om olifanten uit te zetten die daarna verjaagd of gestroopt worden.”

Ook als de verre reis er opzit, zal het olifantje niet aan zijn lot worden overgelaten. “Wees gerust: hij zal niet moederziel alleen ronddolen in de wildernis”, zegt Vidanovski. “Hij zal in het reservaat worden samengebracht met andere mannetjes - zonen van verstoten dieren, bijvoorbeeld, of olifanten die voor arbeid werden ingezet. De kudde zal niet meteen worden losgelaten in het reservaat. Eerst wordt het aftasten. Komen de dieren wel overeen? Vinden ze zelf genoeg voedsel? Pas als alles goed loopt, zal het leefgebied stelselmatig worden uitgebreid.”

Architect

In Zuidoost-Azië leven nog amper 30.000 Aziatische olifanten. “De natuur redt zichzelf niet meer, het is tijd voor actie. De olifant is de architect van de savanne, zegt men weleens. Met z’n uitwerpselen verspreidt hij zaden van planten, hij baant zich een weg tussen bomen en maakt gaten in de bodem om water te vinden - twee zaken waarvan ook andere dieren kunnen profiteren.”

Of het project een grote kans op slagen heeft? “Daar kan niemand op antwoorden. Zelfs het budget is nog onbekend. Elk rationeel mens verklaart ons gek, maar iémand moet het heft in handen nemen.”

Dierentuinen zijn meer dan kooien alleen

De tijd dat dierentuinen niet méér deden dan opgesloten dieren tonen aan bezoekers, is al eventjes voorbij. Steeds meer hebben ze een maatschappelijke en wetenschappelijke functie te vervullen. Met als hoofddoel de bescherming van de natuur.

“Een poel van expertise en onderzoek”, noemt Aleksandra Vidanovski (Pairi Daiza Foundation) dierentuinen anno 2018. “Je kan zó veel over een diersoort in het wild te weten komen, door de kennis van de dierentuinen te gebruiken. Wist je dat de olifantenverzorgers in Europa en Amerika bijvoorbeeld veel verder staan in het verzorgen van de poten van de dieren dan hun collega’s in Azië? We zijn ook op zoek naar een vaccin tegen het herpesvirus bij olifanten. Daarvoor is veel bloed en plasma nodig. Zo makkelijk is dat niet te verzamelen bij dieren in het wild.” De olifant is het grootste dier dat Pairi Daizi probeert te re-integreren, maar niet het eerste. Zo wordt volgend jaar al de zogenaamde spix’ ara - de blauwe papegaai, bekend van de animatiefilm ‘Rio’ - losgelaten in Brazilië. De soort is sinds 2000 helemaal uitgestorven in het wild. In gevangenischap leven er nog maar 160. Andere dierentuinen herintroduceerden al zeven panda’s. Zes daarvan doen het uitstekend. Het zijn overigens niet altijd exoten die worden uitgezet. Pairi Daizi stuurde in Frankrijk bijvoorbeeld ook al een monniksgier opnieuw het wild in en in eigen land werd de korhoen losgelaten. Binnenkort gaat de Foundation ook aan de slag in een 1.700 hectare groot bos in de Ardennen om verdwenen planten en dieren terug te halen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Een warm bad boost je metabolisme’ en ander fit- & gezondnieuws dat je niet gemist mag hebben

‘Een warm bad boost je metabolisme’ en ander fit- & gezondnieuws dat je niet gemist mag hebben

https://images1.persgroep.net/rcs/2JyZFbJ7ZO4wfpGQOkwyu6ZkxaQ/diocontent/137977828/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.

Bewezen: een lang bad nemen is goed voor je metabolisme

Naast het heerlijk ontspannend effect vonden we nog een extra reden om je ’s avonds in je badkuip neer te vlijen. Nieuw onderzoek toont immers aan dat een warm bad je metabolisme kan stimuleren.

Voor de studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Journal of Applied Physiology, werden mannen met overgewicht en een zittende levensstijl onderzocht. Eerst moesten de mannen gedurende 15 minuten in een ruimte vertoeven van 26 graden. Daarna werden ze in twee groepen verdeeld. De eerste moest een uur lang in een warm bad van 39 graden liggen, de andere moest in de ruimte van 26 graden blijven zitten.

Wat bleek? De mannen die een uur lang een warm bad namen van 39 graden hadden een lagere bloedsuikerspiegel én een sneller metabolisme. Betekent dat dat je de loopband nu voorgoed moet afzweren? Neen. Is het een goede reden om jezelf te trakteren op een lang warm bad? Absoluut!

Waarom we schattige kinderen zo graag in de wangen willen knijpen

Misschien herken je dit gevoel: je ziet een überschattige kleuter en je voelt plots een onweerstaanbare drang om in z’n wangetjes te knijpen. Of je spot een dartele puppy en wil ’m helemaal kapotknijpen. Heel normaal, zegt een studie door psychologen aan de Universiteit van Yale. Ze bedachten er zelfs een term voor: ‘schattigheidsagressie’.

De onderzoekers toonden 54 vrijwilligers beelden van pluizige diertjes terwijl ze scans van hun hersenen maakten. En wat bleek: schattigheidsagressie is duidelijk verbonden is met de reflex om te zorgen voor het dier of het kind dat we zien.

Die agressie blijkt een mechanisme te zijn om onze hersenen weer in evenwicht te brengen. We voelen ons zo overweldigd door positieve emoties - de ondraaglijke schattigheid - dat er tegelijkertijd een tegenstrijdige emotie opduikt om ons weer met beide voeten op de grond te brengen. Met andere woorden: de knijpreflex zorgt ervoor dat we niet verdrinken in zoveel aandoenlijkheid zodat we ook daadwerkelijk voor dat schattige katje of die baby kunnen zorgen.

Het Rode Kruis zoekt nieuwe plasmadonoren

Minder gekend, maar even belangrijk als bloeddonatie: plasma doneren. Plasma is een levensreddende vloeistof die in ieders bloed zit. 55% van ons bloed bestaat uit plasma, dat levensnoodzakelijke stoffen bevat voor het bloedstollingsproces en de afweer tegen micro-organismen. Er wordt medicatie van gemaakt die kankerpatiënten helpt genezen, maar plasma helpt ook wanneer iemand heel veel bloed verloren heeft of aan een stollingsziekte lijdt.

Jouw donatie kan dus levens redden. Kom snel te weten of jij ook plasma kan doneren via de zelftest van het Rode Kruis. (br.hln)


» Reageer (0)
15-12-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf volgend schooljaar ook gratis vaccin tegen HPV voor jongens

Vanaf volgend schooljaar ook gratis vaccin tegen HPV voor jongens

https://images2.persgroep.net/rcs/4deZDevg5oVgb6ZFZQC1DUeNSuY/diocontent/138066126/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vlaanderen trekt extra geld uit om vaccins aan te kopen voor de inenting van jongens tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) vanaf volgend schooljaar.  Op basis van het laatste advies van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat ook bij jongens, dankzij het vaccin, aanzienlijke gezondheidswinst geboekt kan worden. 

Eerder dit jaar werd bij de begrotingscontrole al extra geld voorzien voor een verbeterde versie van het vaccin voor meisjes waardoor een inenting beschermt tegen 90% van de types die baarmoederhalskanker uitlokken. De Hoge Gezondheidsraad vernieuwde daarna zijn advies. Er kwam recent steeds meer bewijs dat door vaccinatie van HPV ook andere kankers zoals penis-, hoofd- en nekkankers die ook bij jongens voorkomen, vermeden kunnen worden.

Tot voor kort werd aangenomen dat de gezondheidswinst, die wordt geboekt door ook jongens in te enten, relatief beperkt was. Zeker in verhouding tot de vaccinatiegraad voor meisjes die zeer hoog is – in Vlaanderen bedraagt die namelijk 90%. Jongens genieten immers ook van een bescherming door de HPV-vaccinatie bij meisjes omdat het Humaan Papillomavirus vooral overgedragen wordt via seksuele contacten. Die grote groep gevaccineerde meisjes hebben minder kans besmet te geraken en dragen het virus dan ook minder over. Niet alleen voor de types betrokken bij kankers is dat zo, maar ook voor die voor genitale wratten.

Vernieuwd vaccin

In het voorjaar van 2017 kwam er een nieuw 9-valent HPV-vaccin op de markt dat beschermt tegen meer types HPV die kankers kunnen veroorzaken dan de vroegere vaccins. Dit vaccin is gericht tegen dezelfde 2 kankerverwekkende HPV-types als de vroegere vaccins. Daarnaast is het gericht tegen 5 extra types die kankerverwekkend kunnen zijn en tegen 2 types die genitale wratten veroorzaken. Hierop heeft de Vlaamse Regering besloten om te investeren in een optimale gezondheidswinst van wie het vaccin toegediend krijgt.

Gratis ter beschikking gesteld vaccin

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Daarom gaan we vanaf het schooljaar 2019-2020 over tot het gratis ter beschikking stellen van deze vaccins voor jongens in het eerste jaar secundair onderwijs. De ouders en de kinderen worden hierover geïnformeerd via de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) aan het begin van het schooljaar en zullen, zoals bij elke vaccinatie, hun toestemming moeten verlenen voor de vaccinatie.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs: “Kanker treft elk jaar duizenden gezinnen. Het is dan ook goed dat we het vaccin gratis ter beschikking stellen en ervoor zorgen dat meisjes, maar ook jongens worden ingeënt. Zo vermijden we onnodige slachtoffers. Een vaccinatie bij het CLB is een leermoment voor vele jongeren waar ze stilstaan bij de ontwikkeling van hun lichaam. Naast deze inenting ter preventie van baarmoederhalskanker, penis- en hoofd/nekkanker worden leerlingen tijdens hun schoolloopbaan ook gevaccineerd tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, mazelen, bof en rubella.” (br.hln)


» Reageer (0)
23-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van 9 naar 440 euro om zeldzame komodovaranen te zien: “Deze plek is enkel voor mensen met geld”

Van 9 naar 440 euro om zeldzame komodovaranen te zien: “Deze plek is enkel voor mensen met geld”

https://images2.persgroep.net/rcs/C67iz_SvrJVIUuLf0zo0Jae_Y2I/diocontent/136879453/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Indonesische gouverneur is van plan om toeristen 500 dollar (circa 440 euro) per persoon te vragen om het Nationaal park Komodo binnen te mogen. Dat melden lokale media. In dat park leeft de komodovaraan.

Victor Laiskodat, de gouverneur van Oost-Nusa Tenggara, zegt dat de hoge toegangsprijs bedoeld is om de prestige van het conservaat te verhogen. Momenteel bedraagt de toegangsprijs 10 dollar (8,8 euro). 

“Dit is een zeldzame plaats, enkel voor mensen met geld”, aldus de gouverneur. “Zij die niet genoeg geld hebben, moeten niet komen. Enkel uitzonderlijke mensen zijn welkom.” Een toeristenboot die de UNESCO-werelderfgoedsite binnenvaart, zou in de toekomst 44.000 euro moeten betalen.

De regering liet eerder al weten de toegang te willen beperken tot slechts 5.000 bezoekers per maand. Doel is om de veiligheid te verhogen na een brand in augustus. Die werd vermoedelijk veroorzaakt door een sigaret die een toerist had weggegooid. Er zou ook een online registratie komen. Het park ontvangt nu maandelijks meer dan 10.000 bezoekers. (br.hln)


» Reageer (0)
22-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begint jouw maag ook al om 11 uur te knorren? Hier ontdek je waarom én: wat je eraan kan doen

Begint jouw maag ook al om 11 uur te knorren? Hier ontdek je waarom én: wat je eraan kan doen

https://images0.persgroep.net/rcs/Bl7R76feRBeeYvx0W1lNylFg8Fs/diocontent/136839046/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Welke dag van de week het ook is, om klokslag 11 uur beginnen de maagjes hier op de redactie steevast te grommen. Heb jij ook nog voor de middag al zin in je lunch? Wij zochten voor je uit hoe dat komt en vooral: wat je eraan doet!

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat je door je ontbijt over te slaan razende honger hebt nog voor middag, maar ook een verkeerd ontbijt zorgt er weleens voor dat je buik vroeger dan normaal begint te knorren. Kies daarom altijd voor een ontbijt met veel vezels en een beetje eiwitten zoals wat havermout met een handjevol noten. Die combinatie bezorgt je voor uren een voldaan gevoel.

Kies je wel altijd voor een vullend ontbijt, maar hunker je toch al in de voormiddag naar je lunch? Dan denk je misschien gewoon dat je honger hebt. Velen onder ons zijn immers door de dag heen voortdurend bezig met eten (denk maar aan die perfecte foodfoto’s op Instagram). Dat knoeit met je lichaam en geest waardoor die dénken dat je voedsel nodig hebt. Ook je lunch meenemen naar het werk kan dat effect hebben. Als er maar op een armlengte van jou eten ligt, kan je namelijk vaak onbewust je hongergevoel aanwakkeren.

Probeer daarom voordat je iets in je mond stopt na te gaan of je wel degelijk honger hebt. Focus je daarbij op je lichaam. Stel jezelf de vraag of je echt nood hebt aan een grote maaltijd of eerder aan een kleine snack. Zodra je leert om je eten meer af te stemmen op je lichaam, zal je ook te weten komen wanneer je echt honger hebt. Is dat al om 11 uur? Dan is dat ook zo.

Soms kan het ook zijn dat je misschien meer zin hebt om gewoon op iets te knabbelen, en dat is oké. Probeer gewoon om altijd enkele gezonde snacks zoals wat komkommerschijfjes, snoeptomaatjes of wat noten bij de hand te houden. Reageert je lichaam beter op meerdere kleinere maaltijden per dag? Kies dan bijvoorbeeld voor een groene salade met kip als lunch en een Griekse yoghurt met wat noten en een appel met pindakaas als tussendoortjes tijdens de namiddag. Die geven je voldoende energie om het vol te houden tot het avondmaal. (br.hln)


» Reageer (0)
15-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nooit ruziemaken, is het gezond of net gevaarlijk voor je relatie?

Nooit ruziemaken, is het gezond of net gevaarlijk voor je relatie?

https://images2.persgroep.net/rcs/Ef8fDbLS76uMUn5K9HUq8XmDpaE/diocontent/136417533/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Koppels die nooit, never, jamais ruziemaken: geloof het of niet, ze bestaan. We weten niet wat hun geheim is, maar het zegt blijkbaar wel iets over hun relatie.

“Er zijn sommige paren die zelden ruziemaken. Vaak komt dat doordat ze op een bepaalde manier communiceren over hun wensen, behoeften, voorkeuren en meningen die voor beiden aanvaardbaar is”, vertelt klinisch psycholoog Joshua Klapow. Maar het betekent niet, omdat ze zelden ruziemaken, dat er geen meningsverschillen kunnen zijn. Toch lossen die zich vaak vanzelf op. “Koppels die eerlijk zijn tegen elkaar en bij wie wederzijds vertrouwen belangrijker is dan het winnen of verliezen van een discussie, hebben minder de neiging om ruzie te maken. Over de meningsverschillen wordt gepraat, net zodat ze niet escaleren tot een ruzie”, aldus Klapow.

Als koppels daarentegen geen ruziemaken, omdat ze liever alle conflicten vermijden, ongeacht hoe ze zich daarbij voelen, kan dat wél voor problemen zorgen. “De emoties van het meningsverschil zijn nog altijd aanwezig. Geen oplossing ervoor zoeken, het conflict uit de weg gaan, voortdurend compromissen maken of het geschil gewoon negeren, zorgt voor een miscommunicatie in de relatie en misvattingen over de relatie. De partner die bijvoorbeeld probeert om de conflicten te vermijden, kan bewust of onbewust de ander kwalijk nemen dat die zijn of haar emoties niet erkent”, vertelt Kaplow.

Als jij en je wederhelft geen ruziemaken, en je bent niet zeker of dat komt, omdat jullie zo goed communiceren of omdat jullie het met opzet vermijden, raadt Klapow aan om jezelf enkele vragen te stellen. “Zijn er onderwerpen, problemen of situaties waarvan ik weet dat we niet op dezelfde golflengte zitten en we er daardoor ook niet kunnen over praten?”, “Vermijd ik discussies omdat ik niet wil ruziemaken?”, “Ben ik bang voor wat mijn partner gaat zeggen of doen?”, “Ben ik bang dat het mijn relatie zal kapotmaken?”, “Ga ik discussies uit de weg omdat ik het niet belangrijk vind om te communiceren?”

“Als je antwoord op een van deze vragen “ja” is, ligt er een groter communicatieprobleem aan de oorzaak waarom jullie nooit ruziemaken”, vertelt Klapow. Uiteindelijk draait het immers niet over of een koppel al dan niet ruziemaakt, maar wel waarom ze dat wel of niet doen. “Maak je geen ruzie, omdat jullie gewoon openlijk en goed communiceren over alles? Of ruzie je niet, omdat je bang bent om een conflict te hebben met je partner? Als je behoort tot de eerste groep, ben je gewoon een van de gelukkige koppels die zelden ruziemaakt. Behoor je tot de tweede dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en doen jullie er goed aan om erover met elkaar of met een therapeut te praten”, besluit Klapow. (br.hln)


» Reageer (0)
14-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piloten opgeschrikt boven Ierland: “Zeer helder licht en razendsnel vliegend object”

Piloten opgeschrikt boven Ierland: “Zeer helder licht en razendsnel vliegend object”

https://images1.persgroep.net/rcs/9uS5kcJabxAbXFtTlq-f5xWWL3o/diocontent/136339959/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Ierse luchtvaartautoriteiten gaan onderzoek doen naar meldingen van piloten over ufo’s. Een piloot meldde afgelopen week een ongeïdentificeerd vliegend object toen hij boven Ierland vloog. Ook andere piloten deden melding van snel bewegende vliegende objecten.

Het incident gebeurde afgelopen vrijdag, tijdens een vlucht van het Canadese Montreal naar Londen, aldus nieuwszender BBC.

De piloot vroeg omstreeks zeven uur ’s ochtends de verkeersleiding van het vliegveld Shannon of er een militaire oefening gaande was, nadat hij een voorwerp nabij had gespot dat zich “razendsnel verplaatste”. Dat bleek niet het geval.
Vervolgens meldde de piloot een “zeer helder licht” te zien en een voorwerp dat aan de linkerkant van zijn vliegtuig vloog en snel naar het noorden verdween.

“Astronomische snelheid”

Een andere piloot zegt “twee felle lichten” te hebben gezien, die met hoge snelheid omhoog vlogen. Hij spreekt van iets met een “astronomische snelheid, bijna twee keer dat van het geluid”.

De piloot van een Virgin-toestel suggereert dat het mogelijk een meteoriet was die de atmosfeer binnenkwam. Volgens de man volgden meerdere objecten dezelfde baan.

De Ierse luchtvaartautoriteiten nemen de meldingen serieus, maar heeft nog geen verklaring. “De IAA heeft een rapport ingediend, nadat een aantal vliegtuigen melding heeft gemaakt van ongewone luchtactiviteit”. ' br.hln)


» Reageer (0)
12-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je maar beter niet naar buiten gaat met nat haar als het koud is

Waarom je maar beter niet naar buiten gaat met nat haar als het koud is

https://images4.persgroep.net/rcs/ErHCT0x9wvgYQFsBP0eJNpklw5s/diocontent/136218100/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

En neen, het is niét omdat je er ziek van zou kunnen worden!

Wanneer de temperaturen de dieperik ingaan en de ochtenden killer en kouder worden, is het goed om even wat meer aandacht te besteden aan je haarverzorgingsroutine. Zeker wanneer je zo iemand bent die rechtstreeks uit de douche met nat haar naar buiten gaat. De koude kan immers zorgen voor serieus wat haarschade.

“Wanneer het buiten koud is ga je beter niet naar buiten met nat haar”, vertelt Anwar Zahar van Aveda. “Je lokken zijn immers veel kwetsbaarder wanneer ze nat zijn. Watermolecules in het haar kunnen uitzetten - of zelfs stollen wanneer het buiten vriest - waardoor de haarschacht kan opzwellen en bijgevolg makkelijker kan breken.”

Het is dus aan te raden om tijdens de wintermaanden wat extra zorg te besteden aan je lokken, en niet naar buiten te gaan alvorens je haar volledig droog is. “Hierbij is het gebruik van een haardroger de snelste en makkelijkste optie”, gaat Zahar verder, “maar let er wel op dat ook de hitte van een droger je haardos kan beschadigen. Gebruik daarom een goede haardroger en een spray die je haar beschermt tegen beschadiging door de hitte.” (br.hln)


» Reageer (0)
11-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Police - Every Breath You Take

The Police - Every Breath You Take

Klik op de foto om ze te beluisteren







The Police is een popgroep die bestaat uit drie leden: Sting, Stewart Copeland en Andy Summers. Zij boekten hun grootste successen in de jaren tachtig en zijn officieel nooit uit elkaar gegaan.


» Reageer (0)
28-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louis Vuitton gaat nu ook geurkaarsen maken

Louis Vuitton gaat nu ook geurkaarsen maken

https://images4.persgroep.net/rcs/rkQIJOMRx29ujFiZK06elRVIKIU/diocontent/134935817/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een heerlijke geurkaars kan ons altijd bekoren. Het is immers de ideale manier om elke ruimte meteen -letterlijk en figuurlijk- op te frissen. De nieuwste lancering van Louis Vuitton is dan ook meteen een schot in de roos. 

Vanaf 5 november in de winkel, maar nu al bovenaan onze wishlist: de nieuwe geurkaarsen van Louis Vuitton. Het modehuis brengt komende maand 4 geparfumeerde kaarsen op de markt, prachtig vormgegeven in een minimalistisch wit keramieken potje met gouden deksel en afgewerkt met leren handvat. De lont van elk van de vier verschillende kaarsen heeft daarnaast ook een verschillende kleur.

Het parfum van elk van de geurkaarsen werd bedacht door parfumeur Jacques Cavallier Belletrud. De geuren werden geïnspireerd op het idee van geuren die door een open raam naar binnen komen waaien. “De eerste rozenknopjes uit de tuin (L’Air du Jardin), een warm zonovergoten eiland (Île Blanche), kreupelhout dat kleding doordringt tijdens een wandeling in het bos (Feuilles d’Or) en de magie van vallende sneeuwvlokken (Dehors Il Neige)”, aldus Cavallier Belletrud. Wij zijn alvast benieuwd!

De kaarsen zijn vanaf 5 november verkrijgbaar voor € 175 in geselecteerde winkels en op de Louis Vuitton website.  (br.hln)


» Reageer (0)
26-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Peppino Di Capri - Roberta

Peppino Di Capri - Roberta

Klik op de foto om hem te beluisteren





Peppino di Capri (Napels, 27 juli 1939) is een Italiaanse zanger, zijn echte naam is Giuseppe Faiella.

In 1970 won hij het Festival van Napels met Me chiamme ammore.

Hij won het San Remo Festival 2 maal, in 1973 met Un grande amore e niente più en in 1976 met Non lo faccio più.

Hij had zijn grootste successen in de jaren 70 met liedjes als Voce 'e notte, I'te vurria vasà (Eduardo Di Capua), Let's Twist Again, St. Tropez Twist, Nun è peccato, Malatia, Nessuno al mondo, Luna caprese, Nessuno al mondo, Roberta en Champagne. Bij ons is Roberta één van zijn bekendste liedjes.

In 1991 verdedigde hij de Italiaanse kleuren op het Eurovisiesongfestival in Rome met Comme E'Ddoce 'O Mare, een lied in zijn moedertaal, het Napolitaans. Hij eindigde op de zevende plaats.


» Reageer (0)
25-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vroege vogel of eerder een nachtbraker? Wat je slaappatroon onthult over je persoonlijkheid

Vroege vogel of eerder een nachtbraker? Wat je slaappatroon onthult over je persoonlijkheid

https://images4.persgroep.net/rcs/rEO9IRAmaG4HiNBy_2Qvpwa2pWY/diocontent/134752293/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Slaap is een van die dingen, ook al doen we het allemaal, iedereen een beetje anders aanpakt. Sommigen zijn nog voor dag en dauw op pad, anderen zijn dan weer rasechte nachtraven. Maar wat zegt dat nu over je persoonlijkheid? Enkele experts geven uitleg.

Als je wakker wordt nog voordat je wekker afgaat

Als je op een natuurlijke manier wakker kunt worden zonder het helse gering van je alarm, allereerst: gefeliciteerd. Ten tweede wijst het erop dat je het type persoon bent dat er stiekem alles aan doet om op schema te zijn. Iedereen heeft een uniek circadiaans ritme, meer bekend als je interne slaap-waakritme. En iemand die zonder wekker kan opstaan, leeft in harmonie met zijn circadiaans ritme. Maar dat betekent daarom niet dat je een ochtendmens bent. “Het betekent alleen dat je lichaam een bepaald ritme gewoon is geworden en dat dat ritme je ligt. Vaak zijn het dan ook mensen die erg houden van routine in hun leven en niet van onverwachte gebeurtenissen of verrassingen”, vertellen de experts van de slaapblog Mattress Online.

Als je een ochtendmens bent

Vroege vogels zijn speciallekes. Het zijn de mensen die ervoor kiezen om bij het krieken van de dag al uit de veren te zijn, en het ook leuk vinden om zo vroeg op te staan. Ben jij zo’n ochtendmens? Dan stel jij je wekker waarschijnlijk een uur voordat je daadwerkelijk moet vertrekken naar je werk in. Je zorgt ervoor dat je tijd hebt om te ontbijten, misschien doe je nog een korte ochtendwandeling en je rekt meer dan genoeg tijd uit om naar je werk te gaan. Wat het weekend betreft, uitslapen betekent minder uren wakker zijn, dus daar bedank je liever voor. “Mensen die vroeg opstaan zijn daarnaast vaak erg gemotiveerd en gaan graag uitdagingen aan. Het zijn meestal mensen die erg georganiseerd zijn en al een heel plan hebben uitgedokterd over hun carrière en leven. Mensen die nog liever doodvallen dan voor zonsopgang op te staan, kennen het woord glimlach voor 10 uur ’s morgens waarschijnlijk niet. Vroege vogels daarentegen zijn veel goedlachser en hebben doorgaans een positievere kijk op het leven”, vertelt dokter Robert Glatter. 

Als je altijd te laat wakker blijft

Volgens slaapcoach Chris Brantner zijn er twee soorten avondmensen. “Je hebt slaapuitstellers en nachtraven. De eerste groep slaagt er meestal niet in om op tijd onder de wol te kruipen, ook al zijn er geen belangrijke zaken die hen tegenhouden om in bed te kruipen”, aldus de slaapcoach. Met ander woorden, in plaats van op tijd te gaan slapen, scroll je nog even door je sociale media, bekijk je nog dat YouTubefilmpje van die o zo schattige kat of bingewatch je het nieuwste seizoen van je favoriete Netflixserie. Vaak zijn het mensen die veel dingen uitstellen om niet geconfronteerd te moeten worden met de dingen die de volgende dag te gebeuren staan. Nachtbrakers zijn daarentegen ’s nachts productiever dan overdag. “Nachtbrakers zijn niet overdag maar ’s nachts het meest creatief. Op dat moment leveren ze het beste werk. Vaak zijn het dan ook erg artistieke mensen zoals schrijvers, kunstenaars of muzikanten”, vertelt Brantner. 

Als je altijd tientallen keren op de snoozeknop duwt

Ben jij iemand die niet een, twee, maar vijf keer snoozet? Dat maakt nog niet per se een nachtbraker van je, volgens slaapdeskundige Michael Breus, maar het betekent ook niet dat je een ochtendmens bent. “Mensen die snoozen, zijn vaak degenen die te laat gaan slapen, maar ’s morgens wel o zo graag wat langer comfortabel in bed blijven liggen”, vertelt Breus. “In tegenstelling tot ochtendmensen, zijn snoozers vaak heel ongeorganiseerd. Maar, aan de andere kant zijn het wel creatievere geesten. Tot slot zijn ze meestal erg bedacht- en opmerkzaam. ’s Morgens doen ze er immers net dat tikkeltje langer over om aan hun dag te beginnen waardoor hun gedachten op een gestage manier binnenkomen en ze er wat rustiger over kunnen nadenken.” (br.hln)


» Reageer (0)
23-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit doen slaappillen met jou

Dit doen slaappillen met jou

https://images0.persgroep.net/rcs/SrakRMLf-Cvw3BhUtuJy25_6CK8/diocontent/134569185/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Slaappillen slik je beter niet als Tic Tacs. Toch nemen heel wat Belgen er meer dan goed is voor hen, of gebruiken de medicatie verkeerd. Met alle gezondheidsrisico’s vandien, want slaappillen zijn allesbehalve onschuldig! Wij schudden je wakker met enkele feiten.

In België grijpt 1 op de 8 regelmatig naar hulpmiddelen om zijn nachtrust te bevorderen. Als we kijken naar de 75-plussers, blijkt zelfs 1 op de 3 een oplossing voor slaapmoeilijkheden te zoeken in pilvorm. Het Belgische gebruik van slaapmedicatie ligt daarmee een stuk boven het gemiddelde, terwijl volwassenen in ons land niet meer slaapproblemen hebben dan elders in de wereld. Ongeveer 1 op 3 geeft aan moeilijk te slapen.

Slaapkater

Wie daarvoor zijn heil zoekt in de medicijnkast, loopt het risico ook nog eens problemen te krijgen om op te staan. De farmaceutische industrie ontwikkelt slaappillen immers zo dat de gemiddelde mens er 7 tot 8 uur ‘out’ door is. Omdat niet iedereen de gemiddelde mens is, zal de werking bij de een al wat langer duren, met als gevolg dat sommigen ’s ochtends maar moeilijk uit bed raken. Het gevaar bestaat dat de pillen ook daarna nog doorwerken. Je voelt je dan niet alleen moe, maar hebt ook last van concentratiestoornissen en kampt met een vertraagd reactievermogen. Daardoor is de kans op ongevallen, zowel op de werkvloer als in het verkeer, of valpartijen groter.

Afkickverschijnselen

Net zoals de meeste drugs, zijn slaappillen bovendien verslavend. Al na enkele weken hebben ze nauwelijks nog het gewenste effect. Om hetzelfde resultaat te bereiken als in het begin, zul je de dosis steeds moeten verhogen. Slaappillen worden zo een dagelijkse gewoonte. Je raakt psychisch afhankelijk en als je ophoudt met ze in te nemen, zal je lichaam afkickverschijnselen vertonen. Die gaan van nervositeit en prikkelbaarheid tot… nog slechter slapen.

Angst en agressie

Na gemiddeld een viertal weken tasten slaappillen je slaapkwaliteit aan. Blijf je slaappillen gebruiken, kan je diepe slaap zelfs volledig verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam niet meer voldoende recupereert en je geheugen achteruit gaat. Staan nog zoal op het lijstje van bijwerkingen: agressie, verwardheid en angst. Ouderen, kinderen en jongeren zijn doorgaans extra gevoelig voor deze bijwerkingen.

Tip: Wil je meer weten over de effecten van slaappillen op lichaam en geest? In je Goed Gevoel van deze maand vertellen professor in de klinische farmacologie Thierry Christiaens en psychiater en professor aan de slaapkliniek An Mariman er alles over. Ze geven meteen handige tips hoe je een gezond slaappatroon kan inbouwen. (br.hln)


» Reageer (0)
22-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOS gekrompen kledingstukken: zo herstel je ze

SOS gekrompen kledingstukken: zo herstel je ze

https://images2.persgroep.net/rcs/L9DYtEh5bvLPzCXvrQVXY5bHHZk/diocontent/134338117/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Eerlijk? Wij zijn gek op het herfstseizoen. Want hey, er zijn maar weinig stuks in onze kledingkast die zowel warm, makkelijk als stijlvol zijn. Dan is het ook zo zonde als je favoriete wollen trui krimpt tot een kindermaat doordat iemand (oké, oké, we waren het zelf) hem per ongeluk in de droogkast stopte. Maar geen paniek! Als je dit korte stappenplan volgt kan je je weer in geen tijd in je favoriete trui hullen.

Stap 1

Vul je gootsteen met lauw water en voeg ongeveer een eetlepel van je conditioner of babyshampoo toe (voeg wat meer toe als je trui of ander kledingstuk erg gekrompen is).

Stap 2

Dompel je te klein geworden trui onder en laat hem 30 minuten weken.

Stap 3

Laat het water weglopen uit je gootsteen. Knijp nu voorzichtig het overtollige water uit je trui. Wring of spoel hem zeker niet uit. Tip: druk je trui lichtjes tegen de gootsteen om het teveel aan water eruit te krijgen.

Stap 4

Leg een dikke handdoek op een vlakke ondergrond zoals je vloer of tafel en leg je trui erover. Rol nu de handdoek, met je trui erin, op. Laat even liggen tot de handdoek het water heeft geabsorbeerd.

Stap 5

Rol je trui er opnieuw uit en trek hem nu hij nog vochtig is opnieuw zachtjes in zijn oorspronkelijke vorm. Laat hem daarna aan de lucht drogen en ta-da: je favoriete trui ziet er weer als nieuw uit. Als je trui erg gekrompen is, laat hem dan op een vlakke ondergrond liggen en stretch hem elke 30 minuten uit terwijl hij droogt.

Waarom werkt dit?

Conditioner en babyshampoo verzachten en versoepelen de kledingvezels waardoor ze flexibel genoeg worden om je kledingstuk opnieuw in zijn origineel vorm te trekken. Makkelijker kan haast niet! (Maar was je wollen truien de volgende keer met koud water en stop hem niet meer in de droogkast, oké?) (br.hln)


» Reageer (0)
21-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe mama’s hebben drie maanden nodig om zeker te zijn van hun opvoedingsstijl

Nieuwe mama’s hebben drie maanden nodig om zeker te zijn van hun opvoedingsstijl

https://images4.persgroep.net/rcs/eo5dy7Vl5aIqsKqDKF5XQlQDgKo/diocontent/134323241/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kinderen, als er iets is waar we eigenlijk een handleiding voor zouden moeten hebben, zijn zij het wel. Leren hoe je ouder moet zijn, is niet gemakkelijk en er gaat wat tijd over voor we het echt onder de knie hebben. 

Er wordt wel eens gezegd dat sommige mensen een waar natuurtalent zijn wanneer het op opvoeding aankomt. Is dat bij jou niet meteen het geval? Geef de hoop dan nog niet meteen op. Volgens een  onderzoek kan het bij nieuwe moeders gemakkelijk drie maanden duren voor ze het moederschap onder de knie hebben. 

2.000 Amerikaanse moeders met kinderen van drie jaar of jonger werden ondervraagd voor het onderzoek. De studie werd uitgevoerd door OnePoll op vraag van Store Brand Formula, een bedrijf dat zich specialiseert in babyvoeding. Meer dan de helft van de ondervraagde mama’s gaf aan dat ze de eerste maanden bezorgd waren over hun manier van opvoeden en vaak dachten dat ze iets fout deden. 

Ze maakten zich vooral zorgen over het algemene welzijn van hun kind, maar verschillende moeders gaven ook aan dat ze vaak dachten dat hun baby ziek zou worden. De tweede meest voorkomende zorg was dat ze niet wisten hoeveel eten ze hun kind exact moesten geven. Op nummer drie van het zorgenlijstje stond het prijskaartje voor de opvoeding van hun zoon of dochter.  (br.hln)


» Reageer (0)
18-10-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Vergeet 8 uur slaap per nacht”: bekende slaapcoach helpt je aan een betere nachtrust

“Vergeet 8 uur slaap per nacht”: bekende slaapcoach helpt je aan een betere nachtrust

https://images2.persgroep.net/rcs/Z0Oene0J0KyBYefPQ8c3OJngMxY/diocontent/134256035/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Lig jij elke nacht wakker in bed, te wachten op Klaas Vaak die slaapzand in je ogen komt strooien? Dan bieden de ultieme tips van slaapcoach Floris Wouterson misschien wel soelaas.

Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat zowat 15% van de Belgen kampt met slaapproblemen. Het duurt meer dan een half uur vooraleer ze naar dromenland vertrekken, ze liggen minder dan zes uur in hun bed of ze worden ’s nachts vaak wakker. En dat is problematisch, zegt Floris Wouterson. “Vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid”, zo somt hij de nare gevolgen van een slechte nachtrust op. “Het werkt tegen je in je werk en in je relaties. Ook de kans op blessures of ongelukken neemt met 40% toe.”

De Nederlander heeft er zelfs een boek over geschreven: ‘Superslapen’. Naar aanleiding daarvan deelt hij op Business Insider zijn ultieme tips om een superslaper te worden. 

1. Vergeet de ‘acht uur slaap’-regel

Idealiter moet je 8 uur per nacht slapen, dat advies hebben we al vaak gehoord. Maar volgens Wouterson moet jij je daar - raar maar waar - niets van aantrekken. “Als je meent dat je elke nacht acht uur moet slapen, kan dat tegen je werken.” 

Stel: na 7 uur onder de lakens ben je plots klaarwakker. Dan heeft het toch geen nut om nog te blijven liggen? Of wat als je wekker aanduidt dat je maar 6 uur kunt slapen? Dan is de kans groot dat je begint te piekeren omdat je niet voldoende slaapt, et voila, de rest van de nacht lig je te woelen. De enige oplossing: probeer zo veel mogelijk om op hetzelfde moment onder de wol te kruipen en zoek je eigen slaapritme. 

2. Kortslapers zijn de uitzondering op de regel

Wat hebben Donald Trump, Tom Ford, Richard Branson en de CEO van Yahoo Marissa Ann Mayer gemeen? Ze overleven op minder dan 6 uur slaap per nacht. Zo’n routine kan werken voor enkele uitzonderingen, geeft Wouterson toe, maar de overgrote meerderheid heeft nood aan meer slaap. 

Wie toch een kort nachtje achter de rug heeft, kan energie bijtanken dankzij een korte siësta. “Je kan met een powernap van 12 minuten voor twee uur energie opdoen”, beweert hij. Het is alleen oppassen geblazen dat je op tijd weer wakker wordt. Wouterson raadt aan om een wekker te zetten of je sleutelbos - letterlijk - bij de hand te nemen. “Zodra je te diep wegzakt, ontspant je hand, de sleutels vallen op de grond en je bent weer wakker.”

3. Wees tevreden met kleine stapjes

Jammer genoeg bestaat er geen geheime formule om beter te slapen. Maar met vele, kleine stapjes kom je al een heel eind. Wouterson verwijst naar een goede slaaproutine, gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging én je houding ten opzichte van slapen. “Slapen zit tussen de oren”, zegt hij. 

Als je voortdurend piekert omdat je te weinig dut of tegen Jan en alleman zegt dat je een slechte slaper bent, is het geen verrassing dat je nachtrust te wensen overlaat.

4. Ook met de cliché-adviezen hou je best rekening

We hebben het al vaak gehoord: ongezond eten, alcohol, stress én blauw licht zijn stuk voor stuk zaken die je slaap verstoren. Ook Wouterson hamert erop. Wees zuinig met koolhydraten, suiker en drank en probeer niet te piekeren over problemen die je niet in de hand hebt. En kruip - uiteraard - niet in bed met je smartphone. 

5. Werkgevers moeten oog hebben voor de slaap van medewerkers

Een betere nachtrust staat gelijk aan een beter concentratievermogen en betere prestaties, ook op de werkvloer. “Als werkgever wil je niet in de slaapkamer van je medewerkers komen. Maar slaaptrainingen of slaapfaciliteiten aanbieden kan een prima investering zijn”, volgens Wouterson. Bedrijven kunnen zich laten inspireren door Japan, waar zulke investeringen gebruikelijk zijn. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!