Waarom nerds een goede aanwinst kunnen zijn
Volgens nieuw onderzoek zouden bedrijven beter twee keer nadenken voor ze solliciterende 'nerds' afwijzen. Uit de bevindingen blijkt namelijk dat sociale uitsluiting een stimulans is voor zelfstandigheid en creatief denken.
Bijna iedereen komt ergens in zijn of haar leven wel eens in aanraking met sociale afwijzing, de ene al meer dan de andere. In een onderzoek aan de Johns Hopkins universiteit in Maryland werd aangetoond dat deze vorm van uitstoting creatief denkwerk stimuleert, zeker bij mensen die zelfstandig in hun schoenen staan.
"Afgewezen worden door de mainstream, bevestigt voor onafhankelijke mensen wat ze al weten, namelijk dat ze een buitenbeentje zijn. Voor wie zich anders voelt dan de massa, kan sociale uitsluiting een vorm van validatie zijn, een positieve reactie die creativiteit en productiviteit prikkelt", verklaart leidinggevend onderzoekster Sharon Kim. Daar tegenover staat uiteraard dat mensen die van nature een kuddedier zijn, net gedemotiveerd worden door sociale afwijzing.
Kim en haar team gingen de impact onderzoeken van afwijzing bij mensen die trots zijn om af te wijken van de norm. "We zien in deze maatschappij een groeiende bezorgdheid over sociale afwijzing dat vooral in een negatief daglicht komt te staan door de manier waarop media ermee omgaan. Uiteraard is pesten verwerpelijk, maar wat wij wouden aantonen is dat uitsluiting ook positief kan zijn, zeker bij mensen die waarde hechten aan onafhankelijkheid", klinkt het.
Ook de jobmarkt werd bij het onderzoek betrokken. Conclusie? Deze onafhankelijke 'nerds' zouden wel eens de creatieve denkers kunnen zijn waar managers naar op zoek zijn. Inventiviteit staat namelijk hoog aangeschreven als meerwaarde voor een bedrijf of organisatie. (br.hln)
|