Implantaat moet epileptici waarschuwen voor aanval
Epilepsieaanvallen komen meestal erg onverwacht, wat het voor de patiënten erg moeilijk maakt. Maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen, zo stellen Australische wetenschappers. Zij ontwikkelden een apparaatje dat waarschuwt voor een aanval, doordat het signalen oppikt van elektrodes die ingeplant werden in het brein.
De technologie werkt met operatief ingeplante elektrodes tussen het brein en de schedel. De signalen van die elektrodes worden overgedragen via een andere elektrode in de borstkas naar een draadloos apparaatje. Dat waarschuwt de patiënten voor de dreiging van een epilepsieaanval, door te piepen en te trillen. Het apparaat heeft drie waarschuwingsniveau's: laag, gemiddeld of hoog.
De nieuwe technologie werd gedurende meer dan vier maanden getest in Melbourne bij 15 mensen tussen 20 en 62 jaar. De voorspellingen bleken 56 tot 100 procent van de tijd accuraat te zijn. De gemiddelde tijd tussen de waarschuwing en de aanval was 100 minuten. Volgens de wetenschappers ging het bijna altijd om aanvallen met een gemiddeld of hoog risico.
Onderzoeksleider professor Mark Cook is ervan overtuigd dat het apparaat het leven kan verbeteren van heel wat epileptici die hun aandoening niet onder controle krijgen met de bestaande medicatie. Dat is het geval bij ongeveer een derde van de 60 miljoen mensen ter wereld die epilepsie hebben.
"Weten wanneer een aanval zal komen kan de levenskwaliteit en afhankelijkheid van de patiënten extreem verbeteren. Bovendien kunnen ze zo ook gevaarlijke situaties vermijden, zoals autorijden en zwemmen. Anderen kunnen dan weer medicijnen nemen om de aanval te stoppen voor die begint in plaats van permanent."
De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in 'Lancet Neurology'.(br.hln)
|