Wat is het gevaarlijke 'zikavirus' dat Latijns-Amerika in de ban houdt?
Zwangere vrouwen kunnen de komende periode beter niet naar bepaalde delen van Latijns-Amerika en de Caraïben reizen. Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC heeft dat vrijdag geadviseerd. Waarom? In veel landen heerst het zikavirus dat gevaarlijk is voor ongeboren kinderen.
Het virus, dat wordt overgedragen door dezelfde mug die onder meer het denguevirus verspreidt, is niet gevaarlijk voor volwassenen. De symptomen van het virus voor volwassenen zijn koorts, huiduitslag en gewrichtspijn. Soms zijn er zelfs nauwelijks klachten.
Maar als een zwangere vrouw besmet raakt, kan het virus wel grote gevolgen hebben voor haar kind. Dat kan geboren worden met een te klein hoofd wat tot ernstige complicaties kan leiden. Er zijn ook gevallen bekend van baby's die na de geboorte overleden ten gevolge van het virus.
Voor welke landen geldt de waarschuwing?
De waarschuwing geldt volgens het CDC voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela. Eerder riepen gezondheidsautoriteiten in Brazilië al op om zwangerschapsplannen even uit te stellen.
Welke regio wordt het hardst getroffen?
In zes Braziliaanse staten is de noodtoestand uitgeroepen. Vooral de staat Pernambuco is getroffen.
Het virus is sinds begin 2015 actief in het Zuid-Amerikaanse land. Het is niet duidelijk hoeveel Brazilianen ziek zijn geworden. Volgens de overheid gaat het naar schatting om een half tot anderhalf miljoen mensen.
Eind vorige maand legde de Braziliaanse overheid voor het eerst een verband tussen de opkomst van het virus en de aandoening bij pasgeboren baby's. De autoriteiten hebben hulp ingeroepen van wetenschappers die de link verder moeten onderzoeken.
"In deze onzekere tijden raden we gezinnen aan hun zwangerschapsplannen uit te stellen als dat kan", zo heeft de Braziliaanse arts Angela Rocha aan nieuwszender CNN verkondigd. (br.hln)
|