Wat is het gevaarlijke 'zikavirus' dat Latijns-Amerika in de ban houdt?
Wat is het gevaarlijke 'zikavirus' dat Latijns-Amerika in de ban houdt?
Zwangere vrouwen kunnen de komende periode beter niet naar bepaalde delen van Latijns-Amerika en de Caraïben reizen. Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC heeft dat vrijdag geadviseerd. Waarom? In veel landen heerst het zikavirus dat gevaarlijk is voor ongeboren kinderen.
Het virus, dat wordt overgedragen door dezelfde mug die onder meer het denguevirus verspreidt, is niet gevaarlijk voor volwassenen. De symptomen van het virus voor volwassenen zijn koorts, huiduitslag en gewrichtspijn. Soms zijn er zelfs nauwelijks klachten.
Maar als een zwangere vrouw besmet raakt, kan het virus wel grote gevolgen hebben voor haar kind. Dat kan geboren worden met een te klein hoofd wat tot ernstige complicaties kan leiden. Er zijn ook gevallen bekend van baby's die na de geboorte overleden ten gevolge van het virus.
Voor welke landen geldt de waarschuwing?
De waarschuwing geldt volgens het CDC voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela. Eerder riepen gezondheidsautoriteiten in Brazilië al op om zwangerschapsplannen even uit te stellen.
Welke regio wordt het hardst getroffen?
In zes Braziliaanse staten is de noodtoestand uitgeroepen. Vooral de staat Pernambuco is getroffen.
Het virus is sinds begin 2015 actief in het Zuid-Amerikaanse land. Het is niet duidelijk hoeveel Brazilianen ziek zijn geworden. Volgens de overheid gaat het naar schatting om een half tot anderhalf miljoen mensen.
Eind vorige maand legde de Braziliaanse overheid voor het eerst een verband tussen de opkomst van het virus en de aandoening bij pasgeboren baby's. De autoriteiten hebben hulp ingeroepen van wetenschappers die de link verder moeten onderzoeken.
"In deze onzekere tijden raden we gezinnen aan hun zwangerschapsplannen uit te stellen als dat kan", zo heeft de Braziliaanse arts Angela Rocha aan nieuwszender CNN verkondigd. (br.hln)
IJzingwekkend: dokter vermomt zich met enge maskers en sluit vrouw op in 'Fritzl-bunker'
IJzingwekkend: dokter vermomt zich met enge maskers en sluit vrouw op in 'Fritzl-bunker'
Een 38-jarige Zweedse dokter gaf een vrouw aardbeien waarin hij Rohypnol had verwerkt en sloot haar op in een bunker waar hij vijf jaar aan had gebouwd. Hij verkrachtte haar en pas een week later was de horror voorbij, na een gigantische flater van de dokter. De politie heeft aanwijzingen dat de man van plan was om zijn slachtoffer jaren in zijn bunker te houden.
Het verhaal van de Zweedse Fritzl schokt de wereld. De dokter, die zijn slachtoffer al een keer ontmoet had, bezocht haar op 12 september in haar flat in het centrum van Stockholm. Daar gaf hij haar aardbeien met chocolade, waarvan sommige bewerkt waren met Rohypnol.
Om geen argwaan te wekken, markeerde hij de aardbeien zonder Rohypnol, zodat hij er ook van kon eten. De man verkrachtte haar in haar huis, waarna hij haar in een rolstoel naar zijn wagen bracht.
De horrordokter vervoerde zijn slachtoffer van Stockholm naar zijn landgoed in Kristianstad, een trip van ruim 550 kilometer. Tijdens de rit verdoofde hij de vrouw nog extra, zodat ze niet wakker zou worden. Hij zou ook maskers gedragen hebben, zodat hij niet herkend werd tijdens de lange autorit.
Toen hij na een rit van enkele uren aankwam op zijn landgoed, sloot hij het slachtoffer op in een 60 m² grote bunker waar hij vijf jaar aan had gewerkt. Met een slaapkamer, een toilet en een keuken was de bunker geschikt om een persoon voor lange tijd op te sluiten. Bovendien waren de muren versterkt met gewapend beton. En de bunker had zelfs een piepklein tuintje dat volledig onttrokken was aan het zicht van de buren.
De dokter gaf de vrouw contraceptiva en verkrachtte haar verschillende keren tijdens haar zes dagen durende gevangenschap. Het grootste deel van de tijd was de vrouw vastgebonden, ook tijdens de verkrachtingen. De man trok ook bloed en nam uitstrijkjes die hij onderzocht in een labo op zijn werk. Hij bekende later dat hij zeker wou zijn dat zijn slachtoffer geen seksueel overdraagbare aandoeningen had.
Na enkele dagen keerde de dokter terug naar de flat van zijn slachtoffer om enkele persoonlijke bezittingen op te pikken. Daar ontdekte hij dat de vrouw als vermist was opgegeven en dat de politie al in haar flat was binnengevallen. De dokter panikeerde en bracht de vrouw terug naar Stockholm, waar ze samen een verklaring gingen afleggen bij de politie.
De man dwong het slachtoffer een vals verhaal te vertellen om zo de politie gerust te stellen. De agenten betrouwden het zaakje echter niet en namen de vrouw apart, waarna ze de ware toedracht van de situatie onthulde.
"We geloven dat het zijn bedoeling was om de vrouw verschillende jaren op te sluiten", zegt openbare aanklager Peter Claeson in een statement. "Hij was al jaren bezig met de voorbereidingen en zijn bunker was geschikt voor een of meerdere slachtoffers." (br.hln)
Zo dankbaar was Brusselse na redding uit Australië
Zo dankbaar was Brusselse na redding uit Australië
Het gezicht vol modder tegen zonnebrand, maar wél met een glimlach tot achter de oren. Véronique Biunkens (41) kon haar geluk duidelijk niet op toen Australische reddingswerkers haar maandag na vijf dagen uit de wildernis hadden gered.
De Brusselse vloog haar redders in de armen. "Ze konden het maar niet geloven dat ik vijf dagen in de wildernis had overleefd", vertelde Véronique eerder al in onze krant. "Ze dachten mij dood terug te vinden."
De vrouw was vertrokken voor een wandeling in de zuidelijke staat Victoria, waar ze verbleef in een boeddhistisch oord. Al snel verdwaalde ze in het dichtbegroeide woud. Ze besliste om te blijven wachten op hulp bij een rivier, maar die kwam er niet. Eten durfde ze niet uit schrik om zichzelf te vergiftigen, dus dronk de vrouw enkel water uit de beek. Ze hield zich sterk door meditatie en yoga. Tegen de kou en insecten beschermde Véronique zichzelf met een deken van mos. En tegen de brandende zon smeerde ze zich in met modder.
Pas na vijf dagen en nachten kwam er eindelijk hulp. Reddingswerkers vonden de vrouw op 1,3 kilometer van het boeddhistisch oord. Véronique zoekt nu contact met haar helden om hen persoonlijk te bedanken. (br.hln)
Aardappel, afdekdoek of shampoo: wat werkt écht tegen een bevroren ruit?
Aardappel, afdekdoek of shampoo: wat werkt écht tegen een bevroren ruit?
's Nachts dalen de temperaturen onder nul en de autoruit vriest aan. 's Morgens begint het karwei om het ijs van de ruit te verwijderen. Er bestaan heel wat tips om te voorkomen dat je ruit aanvriest, maar werken deze ook? VAB zocht het uit.
Plaats een scherm of een stuk karton op je voorruit VAB testte enkele tips uit om je voorruit ijsvrij te houden en kwam tot de conclusie dat de oudste tip die er bestaat nog steeds de beste is: bedek de ruit met een stuk karton of een scherm. Zorg er wel voor dat je ruit schoon en droog is en steek het stuk karton of het scherm tussen de ruitenwisser, zodat deze niet aan de ruit vriest.
Gebruik zeker geen aardappel: niet alleen werkt deze tip niet, hij is ook gevaarlijk voor de zichtbaarheid Een tip die elk jaar terugkeert, is het gebruik van een halve aardappel om de ruit in te smeren. Uit de test van VAB blijkt dat de "tip met de aardappel" niet alleen niet werkt, hij is ook nog eens gevaarlijk: de aardappel laat strepen achter op je voorruit. Die zorgen voor een beperkte zichtbaarheid, zeker in het donker.
Gebruik een klein beetje shampoo om te voorkomen dat je ruit aan de binnenzijde aandampt Aan de binnenkant van je voorruit kan je tegen dampaanslag de ruit inwrijven met een beetje schoonmaakmiddel of shampoo. Daarnaast kan je ook je airconditioning gebruiken om je ruiten snel te ontwasemen: de airconditioning blaast namelijk altijd zeer droge lucht in je auto. Door de ventilator op de hoogste stand 'recirculatie' te zetten en recht op de voorruit te richten, kan je de voorruit snel ontwasemen.
Extra tips om schade te voorkomen: 1. Giet geen warm of koud water op de ruit. Door kleine barstjes in de ruit, die zelfs niet zichtbaar hoeven te zijn, kan de hele ruit breken.
2. Gebruik de ruitenwisser niet als ijskrabber. Het rubber van je ruitenwissers zal sneller afslijten en je hebt zelfs kans dat de motor of de zekering van je ruitenwissers het begeeft.
3. Volgens de wegcode moet elke bestuurder steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig in de hand hebben. Dat betekent dus onder andere dat je een goed zicht moet hebben door de voor- en achterruit, maar ook door de zijruiten. IJs op de ruiten kan dat zicht belemmeren, maak ze daarom ijsvrij. Wanneer de ruiten niet voldoende ijsvrij zijn, kan een politie dat als een overtreding beschouwen.
VAB verwacht zware maandagochtend VAB verwacht maandagochtend een zeer zware winterpiek op de alarmcentrale. Op 23 november was er al een stijging van 60% van het aantal oproepen, nu verwacht de pechverhulpingsdienst meer dan een verdubbeling. Daarom wordt zowel op de alarmcentrale als bij de wegenwacht extra personeel ingezet. Daarnaast wordt er ook nog 40% personeel 'stand-by' gehouden, zodat zij kunnen inspringen als het écht heel erg druk wordt in bepaalde regio's. VAB heeft ook 200 vervangwagens klaarstaan om pechvogels waarvan de wagen niet hersteld kan worden verder te helpen.
Hoe batterijpech voorkomen Bij startproblemen door winterkoude is 4 op 5 keer de batterij de oorzaak. Bij koude werkt de batterij namelijk minder goed. Heel wat chauffeurs kunnen dus 's morgens niet starten na nachtelijke vriestemperaturen. Vooral na een weekend, omdat de meeste wagens dan langer hebben stilgestaan en de batterij aan startcapaciteit verloren heeft.
• Schakel bij het starten alle onnodige stroomverbruikers (zoals GPS, verwarming, enz.) uit en ontsteek de lichten pas na het starten. • Ontkoppel bij het starten, zodat de starter de minste weerstand ondervindt. • Spaar je batterij en zet onder andere de achterruitontdooiing af als de ruit ontdooid is.
VAB-tip bij batterijpech: als je wagen niet start door een platte batterij, gebruik dan geen startkabels. Deze kunnen, in geval van fout gebruik, ernstige schade berokkenen aan de gevoelige elektronische systemen van moderne wagens. Roep de hulp van een professional in. (br.hln)
De top 5 winterpechgevallen bij VAB: 1. Startproblemen 34% 2. Lekke band 28% 3. Motorproblemen 14% 4. Ongeval en vastgereden 10% 5. Koppeling en versnelling 4%
In een vlaag van goede voornemens kiezen we in de broodjeszaak af en toe eens voor een gezonde wrap met pakweg zalm en kruidenkaas, in plaats van een broodje. Niet omdat we dat noodzakelijk lekkerder vinden - eerlijk: wraps neigen qua smaak soms naar nat karton - maar omdat we hopen dat het iets gezonder is. Is dat zo?
Kamp je met het dilemma "brood of wraps" uit gezondheidsoverwegingen, dan is het verstandig om de voedingswaarde van wraps op de verpakking eens van dichtbij te bekijken. Volgens voedingsexperten zijn de meeste wraps meer bewerkt én bevatten ze meer calorieën dan 2 sneetjes brood.
Volle granen "Kijk altijd even op de voedingstabel op de verpakking," adviseert Carrie Jennis, diëtiste en voedingsdeskundige uit New York. "De graanproducten zouden bij voorkeur 'vol' moeten zijn. Volle tarwebloem, volle roggebloem,... Dit verzekert je dat je een vol graanproduct eet, waardoor je vezels, mineralen en voedingsstoffen binnenkrijgt." Zijn de granen bewerkt, dan verlies je die voedzame bestanddelen.
Mijd transvetten "Een ander ingrediënt om oog voor te hebben zijn transvetten, omdat je die net beter mijdt," vervolgt Jennis. Die transvetten zijn niet goed voor je, en komen af en toe voor in wraps. Niet altijd letterlijk onder die naam, maar vaak verstopt onder termen als "gehydrogeneerde olie of vet". Daarnaast bevat een gemiddelde wrap zo'n 500 mg zout, waar twee sneetjes volkorenbrood ongeveer 200 à 300 mg bevatten.
Tot 300 kcal Een andere onderschatte eigenschap van wraps is de grootte van sommige exemplaren. Je hebt wraps die even groot zijn als een pizza, en bijna tot 300 kcal bevatten. Als je die helemaal vult, krijg je ook nog eens extra veel calorieën binnen door de vulling. Een doorsnee wrap zal meer calorieën en koolhydraten bevatten dan een à twee sneetjes brood, omdat wraps geconcentreerder zijn.
Dilemma opgelost Het goede nieuws aan dit verhaal: je hoeft uit gezondheidsoverwegingen geen wrap te kiezen in de broodjeszaak. Ga voor dat echte broodje, wat je eigenlijk al van in het begin wilde. En vind je wraps echt lekker, dan kan het natuurlijk geen kwaad om ze af en toe te eten. Maar maak jezelf daarbij alleen niet wijs dat je heel gezond bezig bent. (br.hln)
Een 70-jarige Russische vrouw, die al haar hele leven in afzondering leeft in de Russische wildernis, nam contact op met de hulpdiensten via een satelliettelefoon. De gouverneur van Siberië beval daarop dat de vrouw per helikopter geëvacueerd zou worden naar een ziekenhuis.
Agafia Lykova is de laatste overlevende van een erg religieuze familie die in 1937 de beschaving de rug toekeerde en koos voor een leven in afzondering. Het duurde tot 1978 voor de familie voor het eerst hoorde over de Tweede Wereldoorlog toen enkele geologen hun nederzetting ontdekten.
Deze week contacteerde Lykova de hulpdiensten omdat ze erge pijn aan haar been had. Een reddingshelikopter pikte de vrouw op op haar boerderij bracht haar over naar een ziekenhuis. Ze wordt behandeld voor verzwakt kraakbeen en moet nog een week in het ziekenhuis blijven.
Lykova is lid van de Oudgelovigen: een sekte die zich 350 jaar geleden afsplitste van de Russisch-orthodoxe kerk. Nadat zijn broer werd doodgeschoten door Sovjetsoldaten sloeg haar vader met zijn vrouw en twee kinderen op de vlucht. Het gezin vestigde zich diep in de wildernis, op 240 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp. Daar overleefden ze tientallen jaren op een afgelegen boerderij, waar de temperaturen in de winter tot 40 graden onder het vriespunt duiken.
Lykova is de jongste van vier kinderen: tot haar 35ste had ze nooit andere mensen dan haar eigen familieleden ontmoet, had ze enkel de Bijbel en gebedenboeken gelezen en nooit brood of melk geproefd. Sinds haar vader in 1988 overleed, woont ze helemaal alleen. (br.hln)
Nadat baasje van deze hond stierf, doet buurvrouw iets wat elke dierenliefhebber zal ontroeren
Nadat baasje van deze hond stierf, doet buurvrouw iets wat elke dierenliefhebber zal ontroeren
Eén wens had Dominique Delaere (55) nog toen hij deze week stierf: dat er een goeie thuis gevonden zou worden voor zijn cockerspaniel Xena. Overbuurvrouw Heidi neemt die taak sindsdien echt ter harte. Uit meer dan 300 kandidaten selecteert ze tegen morgen de beste. En dat doet ze grondig. Met drie dagen lang elk halfuur een 'sollicitatiegesprek'met een potentieel baasje.
Gisterenavond was het een komen en gaan aan het huis van onthaalmoeder Heidi Deschamps in het West-Vlaamse Vichte. Het schema is strak. Elk halfuur heeft iemand een afspraak. De variatie is groot: staat hier het ene moment nog een gezin met kwetterende kroost, dan staat er het volgende een ouder koppel zonder kinderen. Maar allemaal willen ze Xena een warme thuis bezorgen. Sinds ze deze week op Facebook door twee trieste, reebruine ogen werden betoverd, willen ze allemaal Xena's nieuwe baasje worden.
Het was Heidi zelf die haar vereenzaamde overbuurman Dominique drie jaar geleden op het idee bracht een hond in huis te nemen. Hij kampte met een slechte gezondheid en ze dacht dat een trouwe hond hem goed zou doen. Samen zochten ze Xena uit en Dominique fleurde helemaal op. Maar met Kerstmis begon het plots erg bergaf te gaan met Dominique. Hij overleed afgelopen dinsdag. En toen begon Heidi aan het inlossen van de belofte die ze haar buurman had gemaakt: een nieuw baasje zoeken voor Xena. Dat de oproep zo massaal zou worden gedeeld én beantwoord, had ze nooit kunnen raden. Het bericht werd 6000 keer gedeeld en al meer dan 300 mensen lieten weten dat ze Xena willen opvangen. (br.hln)
Zoeken naar de fantasie Die we als volwassene verloren zijn Zien we hier alles weer Wat we mooi vinden en fijn Een bos vol nimfen vliegend als vlinders Bloemblaadjes bedekken de paden Elfen en dwergen wijzen ons de weg Zodat we niet zullen verdwalen Bomen met takken als armen En een lichtgevende beek Bloemen in alle maten en kleuren Met voor ons onbekende geuren Paddestoelen van ongekende grote De lucht vol van magie Laat ik me voeren door dit land Een land van mijn eigen fantasie Ontvlucht ik even de realiteit Verstokt van normen en waarde Om weer te kunnen geloven In een mooie en liefdevolle aarde
Dit is de verrassende reden waarom je niet uit bed geraakt 's ochtends
Dit is de verrassende reden waarom je niet uit bed geraakt 's ochtends
Heb je soms last van hoofdpijn, geïrriteerde ogen, allergieën en geraak je maar niet uit bed 's ochtends? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met de ongezonde lucht bij je thuis. Wist je bijvoorbeeld dat het belangrijk is om meteen na het kuisen en koken je ramen open te zetten? Met deze tips blijft de binnenlucht in huis gezond.
Zelfs al woon je in het centrum van een stad, dan nog is de lucht buiten gezonder dan die in huis. Daarom is het altijd belangrijk om je woning te verluchten, óók in de winter. Zo zorg je er immers voor dat er genoeg verse zuurstof in de lucht hangt, dat vocht wordt afgevoerd, schadelijke stoffen (verwarming, CO, rook, schoonmaakproducten,...) niet blijven hangen en andere onaangenaamheden zoals geurtjes en huisstofmijt verminderen.
Sommige momenten zijn belangrijk(er) Hoewel je natuurlijk je woonst best zo vaak mogelijk verlucht, zijn bepaalde momenten belangrijker dan andere. Na het douchen, koken en poetsen is de concentratie schadelijke stoffen in de lucht bijvoorbeeld stukken hoger dan goed voor je is. De ruimte meteen erna en ook liefst tijdens verluchten is dus de boodschap.
Kies je ruimte Niet elke kamer in huis moet trouwens even vaak verlucht worden. Zoals hiervoor al gezegd, is de lucht (en vooral het vocht) dat ontsnapt tijdens het koken en douchen niet bepaald gezond. Je keuken- en badkamerramen moet je dus vaker openzetten dan die van de woonkamer. Daarnaast verlies je veel vocht tijdens het slapen, ook je slaapkamer moet goed verlucht worden. Verder is het washok ook een plek die je best niet overslaat.
Het hoeft geen uren Een huis moet 24 op 24 uur ventileren, maar dat is niet hetzelfde als verluchten. Door spleetjes, kieren en ventilatiesystemen wordt de lucht in huis continu ververst, verluchten doe je daarentegen net kort maar krachtig. Een tiental minuutjes een raam of de buitendeur openzetten is meestal al voldoende om vocht en schadelijke stoffen uit je woonst te krijgen. Zeker in de winter is het begrijpelijk dat je niet uren aan een stuk verlucht.
Nog enkele tips voor een gezond binnenklimaat: - Rook niet binnen. Zelfs regelmatig verluchten kan niet alle schadelijke stoffen die hierbij vrijkomen elimineren.
- Brand niet te veel geurkaarsen en wierrook, en zet achteraf altijd een raam open.
- Verlucht na de aankoop van nieuwe gordijnen of meubelen en ook na en tijdens het schilderen.
- Van zodra er meerdere mensen in huis zijn, neemt het zuurstofgehalte in de lucht af. Zet dus regelmatig een raam open als je gasten over de vloer krijgt.
- Gebruik wat minder poetsmiddelen dan normaal, want hoe meer je ervan gebruikt, hoe meer chemische stoffen er vrijkomen. (br.hln)
Ze waren alleen op de wereld. Dan kwam plots de liefde in hun leven
Ze waren alleen op de wereld. Dan kwam plots de liefde in hun leven
Hun baasje zette hen af aan het opvangcentrum zonder enige uitleg. Daar zaten ze dan helemaal alleen op de wereld. De twee pitbulls leken enkel nog elkaar te hebben. Althans zo leek het.
Bridget en Louie zaten dicht tegen elkaar aan in het asiel van Conroe in de Amerikaanse staat Texas. Ze bibberden van angst. Niet wetende wat komen zou.
Honden die in een onbekende, luide omgeving worden gedropt, zijn helemaal uit balans door al die nieuwe prikkels. Geen wonder dat ze schrik krijgen en bibberen bij een eerste kennismaking met hun nieuwe verblijfplaats. Zelfs al was hun vorige woonplaats een hel, een andere omgeving maakt hen onzeker.
Eén ding was wel onmiddellijk duidelijk, de viervoeters hadden geen warme thuis gehad. De sporen van mishandeling waren zichtbaar. Bridget had zelfs geen boventanden meer. De vacht van Louie had betere tijden gekend.
De verzorgers in het opvangcentrum zagen hoe Bridget en Louie op elkaar vertrouwden en besloten om beiden een kennel te laten delen. Voor hun redders stond het ook vast dat beide honden samen moesten geadopteerd worden door een liefdevol gezin.
Op 8 januari werd bovenstaande foto genomen en de reacties bleven niet uit. Bridget en Louie vonden in geen tijd een adoptiegezin. Daar leerden ze snel dat ze niet alleen op de wereld waren. Ja, ze hadden elkaar maar nog zo veel meer.
De geweldige avonturen die ze nu beleven en nog zullen beleven in de toekomst, kan je volgen op deze Facebookpagina. Hun nieuwe leven is gevuld met liefde en de allerbeste zorgen. En dat is onbetaalbaar. (br.hln)
Bijna twee jaar na de mysterieuze verdwijning van de vlucht MH370 van Malaysian Airlines, hebben de onderzoekers die de zeebodem afzoeken een meterslang wrak ontdekt op de bodem van de Indische Oceaan. Dat blijkt echter niet het vermiste vliegtuig zijn, maar een scheepswrak uit de negentiende eeuw.
Drie schepen doorzoeken stapvoets met een sonar een gebied van 120.000 vierkante kilometer in de oceaan ten zuidwesten van Perth. Daarvan is al een derde afgewerkt en net voor kerstmis werd een groot object ontdekt. Met een onbemande duiker werden foto's genomen en het voorwerp is nu geïdentificeerd als een metalen scheepswrak, aldus de coördinatiecel JACC vanuit het Australische Canberra.
Wetenschappers merken op dat er al meer onderzoek is verricht naar de bodem van de maan dan naar de bodem van deze Oceaan, en dus worden er af en toe verrassende ontdekkingen gedaan. Eerder werden al een ander scheepswrak en enkele ondergrondse vulkanen ontdekt.
De zoektocht zal midden dit jaar worden afgesloten, voorlopig is er geen uitbreiding gepland.
De vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 met 239 mensen aan boord. Het vliegtuig was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking, maar uit satellietbeelden bleek dat het toestel nog urenlang in zuidelijke richting is doorgevlogen, voor het boven de Indische Oceaan van de radar verdween. Op het eiland La Réunion werden in augustus enkele wrakstukken van het toestel aangetroffen. (br.hln)
Brusselse verdwaalt vijf dagen in Australische outback en doet wat nooit iemand deed: overleven
Brusselse verdwaalt vijf dagen in Australische outback en doet wat nooit iemand deed: overleven
Het leest als een onwaarschijnlijk spannend avonturenverhaal en dat was het ook. Al kan ze het zelf wel relativeren. De Brusselse Véronique Biunkens (41) raakte tijdens een wandeling in de Australische outback verdwaald en deed dan wat geen Australiër ooit voor mogelijk hield. Ze overleefde vijf dagen lang zonder voedsel en bij hoge temperaturen en ze weerstond aan alle uitdagingen van de veeleisende outback.
"Dankzij yoga, én op mijn CV staat dat ik een creatieve probleemoplosser ben. Zelf heb ik er nauwelijks bij stilgestaan dat het om een verhaal op leven en dood ging. Pas toen ik gered werd, besefte ik het. Ook al omdat ik toen overvallen werd door televisieploegen en omdat reddingswerkers met me op de foto wilden", lacht Véronique als ze haar verhaal doet aan een collega van Radio 1.
"Allemaal niet zo dramatisch" "En in mijn ogen was het ook allemaal niet zo dramatisch", luidt het relativerend. Véronique die sinds eind november in de Sakya Buddhist Academy in Buchan verblijft, raakte verdwaald tijdens een wandeling en wachtte aan een riviertje tot ze haar zouden terugvinden. "Ik zat aan een stroom en dacht dat ik daar nog wel water kon drinken. Ik ging er gewoon blijven wachten tot iemand mij zou vinden. Ik dacht ook dat het wel redelijk snel zou gebeuren toen ze merkten dat ik weg was. Het is pas toen ik mensen hoorde zeggen dat het een zaak was op leven en dood dat ik het allemaal besef. Ook pas toen mensen mij huilend in de armen vielen, drong het door hoe erg dat het wel was..."
"Hoe ik verdwaalde? Ik had een vrij korte wandeling gemaakt op een oude bushtrack. Ze hadden me wel gezegd dat het pad niet meer onderhouden was maar dat ik gewoon naar beneden moest lopen en dat ik dan zou uitkomen bij een rivier. Er zouden ook wel slangen zitten en toen maakte ik me de bedenking dat het echt geen goed idee was om het pad tussen hoge varens te blijven volgen omdat ik gebeten kon worden. Dus heb ik rechtsomkeer gemaakt en blijkbaar heb ik toen de verkeerde heuvel terug naar huis genomen. Uiteindelijk ben ik dan toch bij die stroom gekomen en dacht ik dat ik het best bij het water kon blijven zitten en niet verder meer de wildernis in te lopen. Ik ging er gewoon wachten tot iemand me er zou vinden. Maar ik ben hier op retrait en iedereen volgt hier zijn eigen programma, dus wist ik dat het nog wel drie dagen zou duren voor ze me zouden vinden."
Overleven op water en yoga Overleven deed ze op water. "Ja, ik zat aan een klein riviertje en Australië is nog een van de weinige plekken op aarde waar het zo puur is dat je hier nog water uit de rivier kunt drinken. Het was heel lekker water!" Intussen heeft ze nog geen contact gehad met haar familie. "Mijn mama zit nu in Vietnam en ik durf haar eigenlijk niet te bellen omdat ik denk dat die gewoon onmiddellijk op een vliegtuig springt en naar hier komt."
"Ja, ik heb wel even gedacht dat het een zaak op leven en dood was, want ik zat daar dan en ik ben maar een gewoon meiske uit Brussel... Toen ik opnieuw terecht was, zag ik dan plots die twintig reddingswerkers samen met mij op de foto staan. En iedereen wou ook dat ik met een helikopter naar het ziekenhuis zou gaan, maar ik was volledig gezond en pas achteraf hoorde ik van de media hier dat nooit iemand zoiets overleefd heeft en ik ben gewoon kerngezond", lacht Veronique. "Dus ja, lang leve yoga en lang leve gezond eten! Absoluut, yoga heeft me erdoor geholpen, alléén yoga. Ik was projectmanager en ik wil nu graag yogalerares worden. Op mijn CV staat dat ik een 'creatieve probleemoplosser' ben, dat in combinatie met het onderdrukken van angst door yoga heeft ervoor gezorgd dat ik het gehaald heb."
Hutje gebouwd Geslapen heeft ze in een hutje. "Dat had ik gebouwd met boomstronken die er lagen en onder die boomstronken heb ik een soort bed gemaakt van takjes en mos. Ik heb ook gewoon alle blaadjes weggedaan om geen slangen aan te trekken." Gelukkig heeft ze die reptielen niet ontmoet. "Neen, alleen maar met mooie vogels, kangoeroes én een watersalamander mààr geen slangen."
Véronique is nog in Victoria maar of ze morgen opnieuw een wandeling maakt, weet ze nog niet zeker. "Euh, waarschijnlijk ga ik morgen een totale emotionele breakdown hebben maar nu voel ik me nog heel goed, ja", lacht ze. "Ook al omdat ik echt wel veel aan yoga doe en voor zo'n sessie doe ik dan retraits waarbij ik eigenlijk niet veel eet en daar word ik ook heel rustig van. Ook het in de natuur zijn en de focus op de gedachte dat ze me komen halen, heeft ervoor gezorgd dat ik me niet heb laten gaan. Maar dat kan morgen wel gebeuren...", besluit ze haar onwaarschijnlijke avontuur. (br.hln)
Losse haren, restjes styling mousse, volumepoeder en haarlak, je haarborstel bevat meer vuiligheid dan je denkt. En al die viezigheid komt keer op keer opnieuw in je haar terecht. Geen wonder dat het zo snel weer vettig is.
Het doel van je haar kammen? Zorgen dat het er netjes, schoon en glad uitziet. Maar als je borstel een broeihaard is geworden voor dode haren en restjes stylingproduct, dan doe je eigenlijk meer kwaad dan goed. Bovendien vergroot dat het risico op schade: je haren kunnen blijven plakken aan restjes opgedroogd product en zo afbreken.
Broeihaard van bacteriën en schimmels Vuile borstels zorgen ervoor dat je haar verzwaart en er sneller vuil en vettig uitziet. Bovendien wordt zo'n borstel na verloop van tijd een broeihaard voor stof, huisstofmijt, bacteriën en schimmels.
Sla jij het schoonmaken van je borstel wel eens over? Dan verdeel je die gezellige mix iedere keer opnieuw weer over je haar en hoofdhuid. Dat kan er voor zorgen dat je hoofdhuid geïrriteerd raakt, en dat brengt dan weer roodheid, jeuk en velletjes met zich mee. Mensen met roos moeten nog eens extra opletten, want zo'n vuile borstel kan haarschilfers namelijk alleen maar verergeren.
Wat nu? De beste manier om dit te vermijden is door je borstel schoon te houden. En dat hoeft niet eens veel moeite te kosten. Verwijder na gebruik steeds de dode haren en maak hem één keer per week grondig schoon. Dat doe je het best met een tandenborstel en wat water en zeep. De haren zijn immers klein genoeg om in alle hoekjes te komen, mar ze zijn ook zacht genoeg zodat de borstel niet beschadigd wordt.
Blijven er hardnekkige restjes opgedroogd product achter? Maak dan een cocktail van soda en water om de restanten los te weken. Vervolgens doe je een beetje shampoo in je handpalm en zeep je de borstel in. Was uit met lauwwarm water en laat een nachtje drogen.
Wanneer vervangen? Hoe vaak je van borstel verandert, hangt af van verschillende factoren. Allereerst is er de kwaliteit van de borstel (gebruik je een Mason Pearson, ook wel de rolls royce onder de borstels, of ééntje van Kruidvat?), maar ook hoe vaak je de borstel gebruikt, hoe je ermee omspringt en hoeveel product je gebruikt spelen een rol.
Een eerste teken zijn de haren die uit elkaar gaan staan. Dat proces kan je bij natuurlijke borstels gelukkig wel vertragen door ze te te hydrateren met een beetje argan olie. Een andere weggever is wanneer er borstelharen beginnen missen. Als meer dan 10 procent van je borstel uit lege plekken bestaat, is het tijd voor een nieuwe. Merk je dat je haar makkelijk klem blijft zitten, dan is het hoe dan ook tijd voor een nieuw exemplaar, ongeacht hoe oud de borstel is. (br.hln)
David Bowie heeft er in de jaren negentig voor gezorgd dat zijn nabestaanden er financieel gezien warmpjes bij zitten. Na wat zakelijke mislukkingen maakte de zondag overleden artiest schoon schip. Zijn erfenis zou momenteel omgerekend zo'n 180 miljoen euro waard zijn, aldus Daily Mail.
Het is Bowie niet altijd voor de wind gegaan op financieel gebied. In de jaren zeventig was hij naar verluidt bijna bankroet. In 1997 nam de zanger een drastische stap. Hij besloot tot het instellen van de zogeheten Bowie Bonds. Daarbij kregen investeerders recht op de royalty's van zijn liedjes gedurende tien jaar. Na die periode kreeg Bowie zelf de rechten weer in handen.
De investeerder Prudential Insurance Company betaalde 37 miljoen dollar voor de rechten op Bowies eerste 25 albums, die voor 1990 waren opgenomen. De basis voor Bowies nalatenschap werd gelegd met die kapitaalinjectie.
Bowies tweede vrouw Iman, hun dochter Alexandria (15) en Davids zoon Duncan (44) uit zijn eerste huwelijk, zijn naar verwachting de belangrijkste erfgenamen. (br.hln)
Het is de FBI menens: dierenbeulen in hetzelfde rijtje als aanranders en brandstichters
Het is de FBI menens: dierenbeulen in hetzelfde rijtje als aanranders en brandstichters
De FBI beschouwt dierenmishandeling voortaan als een zware misdaad, die in dezelfde categorie thuishoort als doodslag, aanranding en brandstichting. Uit onderzoek is gebleken dat veel criminelen -alvorens ze mensen aanpakken- eerst hun pijlen gericht hebben op dieren.
Er worden nu vier onderverdelingen gemaakt: verwaarlozing, foltering, georganiseerde mishandeling (denk aan honden- of hanengevechten; nvdr) en seksueel misbruik.
De nieuwe regelgeving zat al enkele jaren in de pijplijn, met dank aan advocate Mary Lou Randour. Zij wist er de FBI van te overtuigen dat dierenmishandeling strenger bestraft moeten worden. "Het gaat om kleine wezens waarvan we weten dat ze pijn kunnen lijden. Wie afhankelijk is van anderen moet beschermd worden. Of het nu om oudere mensen, kinderen of dieren gaat, dat doet er niet toe."
Nog belangrijk om aan te stippen: het gaat in eerste instantie niet zozeer om straffen, wel om gegevens verzamelen. Vandhana Bala, een advocate van dierenrechtenorganisatie Mercy for Animals, vindt de bewustwording een stap in de goede richting. "Al bestaat er nog een verschil in de manier waarop bestraft wordt: honden en katten genieten een andere behandeling dan pakweg varkens, koeien en kippen. Maar het is hartverwarmend dat de FBI de ernst van dierenmishandeling begint te begrijpen." (br.hln)
David Robert Jones, beter bekend onder zijn artiestennaam David Bowie, (Londen, 8 januari 1947 – New York, 10 januari 2016[1]) was een Brits zanger en songwriter. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste rockmuzikanten vanaf de jaren zestig tot heden.
David Bowie werd bekend door wereldhits zoals Space Oddity, Changes, Ziggy Stardust, Let's Dance, Dancing in the Street, Heroes en Under Pressure. Daarnaast was hij bekend van de verschillende imago's, die vooral in de jaren zeventig excentriek te noemen waren. Met de personage Ziggy Stardust introduceerde Bowie de glamrock.
Laatste clip van David Bowie was voorafspiegeling van zijn dood
Laatste clip van David Bowie was voorafspiegeling van zijn dood
Klik op de foto om de clip te beluisteren
Drie dagen voor Bowie overleed, lanceerde hij zijn laatste clip, die nu een soort van voorafspiegeling van zijn dood lijkt te zijn. In 'Lazarus' speelde de zanger namelijk een verontruste ziekenhuispatiënt, de clip werd geregisseerd door Johan Renck.
In de clip zie je hoe een getormenteerde Bowie in een ziekenhuisbed ligt met een verband rond zijn hoofd. Op de plaats waar je zijn ogen zou verwachten, zitten twee knopjes. De lyrics Look up here, I'm in heaven klinken vandaag wel heel erg wrang. Ook zie je in de video hoe Bowie met veel moeite een brief probeert te schrijven, wat nu een verwijzing naar zijn testament lijkt. Ook de titel 'Lazarus' zal bewust gekozen zijn, dat is namelijk een bijbelfiguur die in het Johannesevangelie voorkomt. Lazarus was persoonlijk bevriend met Jezus. Het evangelie verhaalt dat hij door Jezus uit de dood werd opgewekt nadat hij reeds vier dagen voordien gestorven was.
Renck zei na het inblikken van de clip dat het een hele eer was om samen te werken met een genie als Bowie. "Hij is erg intuïtief, speels, mysterieus en intens. Ik wil geen clips meer maken nu ik weet dat het nooit meer zo formidabel en bevredigend zal zijn als dit."
Vrijdag 8 januari bracht David Bowie zijn laatste album 'Blackstar' uit. Producer Tony Visconti zei naar aanleiding van de lancering dat hij en Bowie veel geluisterd hebben naar Kendrick Lamar. "Hij is erg open minded. Deze artiest gooit alle stijlen door elkaar op zijn album en dat is wat wij wilden bereiken. We wilden vooral geen rock 'n roll meer maken." (br.hln)
Efteling viert 65e verjaardag met grootste en duurste attractie ooit
Efteling viert 65e verjaardag met grootste en duurste attractie ooit
De Efteling krijgt er in de zomer van 2017 een attractie bij. De nieuwe trekpleister gaat 'Symbolica: Paleis der Fantasie' heten. Dit wordt een overdekte attractie voor de hele familie, zoals bijvoorbeeld de Droomvlucht, Fata Morgana en Carnaval Festival ook zijn. De nieuwe attractie maakt deel uit van het 65-jarige jubileum van het pretpark.
In een paleis waar Pardoes de Tovernar de gastheer is, worden bezoekers uitgenodigd hun eigen fantasie te herontdekken via een avontuur langs magische en verborgen kamers. Bezoekers kunnen kiezen uit drie verschillende routes en stapppen met maximaal zes personen in een 'Fantasievaarder'. "Iedere rit zorgt keer op keer voor verwondering en prikkelt de fantasie op steeds een andere manier'', zegt voorzitter Fons Jurgens van de Raad van Bestuur.
35 miljoen Met de bouw van Symbolica is zo'n 35 miljoen euro gemoeid, waarmee deze attractie de grootste en duurste ooit wordt. "We zijn blij om nu officieel bekend te kunnen maken dat, naast de nieuwe verblijfsaccommodatie in het Loonsche Land, ook deze attractie in 2017 wordt geopend - een voor de Efteling bijzonder jaar'', vertelt Jurgens.
Met Symbolica wil de Efteling de vernieuwing en vergroting van het attractieaanbod blijven garanderen. Jurgens: "Symbolica wordt echt een attractie voor de hele familie, gasten van alle nationaliteiten en generaties gebruiken immers hun fantasie.'' (br.hln)
De Britse muzieklegende David Bowie is gisteren op 69-jarige leeftijd overleden aan kanker. De zanger leed sinds anderhalf jaar aan de ziekte. Twitter stroomt over met reacties, de wereld rouwt om zijn dood.
"Hij deed altijd wat hij wilde", schrijft zijn vaste producer Tony Visconti op Facebook. "Hij wilde het doen op zijn manier en hij wilde het doen op de beste manier. Zijn dood verschilde in niets van zijn leven, een kunstwerk. Hij maakte Blackstar voor ons, zijn afscheidscadeau. Ik wist al een jaar dat het zo zou gaan. Desondanks was ik er niet klaar voor. Hij was een buitengewone man, vol liefde en leven. Hij zal altijd bij ons zijn. Op dit moment is vooral gepast om te huilen."
"Een held voor zoveel langer dan één dag"
Op sociale media wordt niet alleen zijn muziek geroemd - de hits van Bowie als Let's Dance, Space Oddity, Heroes, Under Pressure, Rebel, Rebel, Life on Mars and Suffragette City - maar ook zijn persoonlijkheid en films.
Zo liet de Britse premier David Cameron via een tweet weten: "Ik groeide op met David Bowie. Dit is een groot verlies." Ook de Schotse leider Nicola Sturgeon brengt haar condoleances uit, ze schrijft: "Bowie was een held voor zoveel langer dan één dag".
Ook de muziekwereld reageert. De Amerikaanse rapper Kanye West stelt dat Bowie een van zijn grootste inspiratiebronnen was. Artiesten zoals Pharell Williams, Josh Groban en Randy Jackson reageren, maar ook de comedian Ricky Gervais, die zondagavond nog de Golden Globes Awards presenteerde. Ook Belgische muzikanten en mediapersoonlijkheden reageren verslagen. (br.hln)