Belg doorkruist Death Valley te voet in zijn eentje
Niemand deed het hem voor. De Belgische avonturier Louis-Philippe Loncke (38) is er naar eigen zeggen in geslaagd om als eerste zonder assistentie en te voet het National Park Death Valley in de Amerikaanse staat Californië te doorkruisen. Het gaat om een wandeltocht van 242 kilometer op een van de heetste plekken op aarde. Met deze helletocht wil Loncke aandacht vragen voor "ons te hoge waterverbruik."
Loncke liep het hele parcours zonder gebruik te maken van wegen of paden. Hij deed de trek zonder enige logistieke ondersteuning. De wandelaar had het park zelfs nooit op voorhand bezocht. Loncke deed de tocht in oktober vorig jaar, maar maakte het nieuws nu pas bekend.
De Belg plande om de tocht van 242 km door Death Valley in 6 dagen af te leggen, maar hij deed het uiteindelijk in 8 dagen. "Een trek in Death Valley is technisch zeer moeilijk door het onbegaanbare oppervlak: er zijn rotsen, erosieplekken, canyons, zandduinen, en grote zoutvlaktes die de zon weerkaatsen en die daardoor nog extra warmte genereren," zegt Loncke. De temperatuur tijdens zijn 8-daagse tocht schommelde tussen de 10 en 35 graden Celcius.
De Amerikaanse businessman en avonturier Todd Carmichael deed de voorbije jaren ook enkele pogingen om Dead Valley over te steken, maar die mislukten.
Louis-Philippe Loncke maakte de tocht omdat hij wil dat we zuiniger omgaan met water: "Het was voor mij een persoonlijke uitdaging om met minder dan 4 liter drinkwater per dag toe te komen op zo'n dorstige plek. Water is leven, en we moeten dit blauwe goud beschermen. Als we allemaal een kleine inspanning doen om ons waterverbruik te verminderen, kunnen we veel van onze watervoorraden redden. Een kleine individuele inspanning om 10 tot 30% minder water te verbruiken volstaat."
De Belgische avonturier is met deze woestijnwandeling niet aan zijn proefstuk toe: hij heeft ondertussen drie wereldprimeurs op vlak van volledig autonome woestijntreks op zijn naam staan. Zo stak hij in 2007 al de Tasmanian Wilderness in Australië over. In 2008 bedwong hij de Australische Simpson Desert. (br.hln)
|