Veroorzaakt koffie dan toch geen hartkloppingen?
Om hartkloppingen te vermijden wordt (te veel) koffie drinken vaak afgeraden, omdat de cafeïne uit dat drankje ons hartritme in de war zou kunnen sturen. Onderzoek van University California spreekt dit tegen, en oppert voorzichtig dat die aanbevelingen misschien wel aan vernieuwing toe zijn.
Onderzoeken uit het verleden wijzen op een link tussen cafeïneconsumptie en hartkloppingen, omdat het goedje uit onder meer koffie, thee en chocolade onze hartslag drastisch de hoogte in zou jagen. Een studie van University California spreekt dit nu tegen, en suggereert zelfs dat cafeïnehoudende producten zoals chocolade, koffie of thee net voordelen voor het hart kunnen opleveren.
Koffie, thee en chocolade De onderzoekers analyseerden 1.388 willekeurige deelnemers van gemiddeld 72 jaar uit een database van een Amerikaans cardiovasculair instituut. Ze hielden bij hoe vaak die proefpersonen aten, en of ze daarnaast koffie, thee of chocolade consumeerden. De deelnemers werden ook onderworpen aan een ECG- test - een registratie van de activiteiten van het hart - voor 24 uur.
Geen hartkloppingen 80% van de deelnemers consumeerden dagelijks meer dan één cafeïnehoudend product. Bij deze mensen werd geen versnelde hartslag gemeten, ook niet na het eten of drinken van koffie, thee en chocolade. Cardioloog Gregory Marcus: "Klinische aanbevelingen die waarschuwen tegen regelmatige consumptie van cafeïne om hartstoornissen tegen te gaan, moeten volgens ons herbekeken worden. Mogelijk raden we onnodig af dat hartpatiënten koffie, thee en chocolade consumeren."
Gematigde koffieconsumptie kan net goed zijn bij het voorkomen van hartziekten. Vier à vijf kopjes per dag zouden bovendien geen ongewenste effecten met zich mee brengen. Al is het nog te vroeg om voorbarig conclusies te trekken op basis van deze studie alleen. De wetenschappers zelf geven ook aan dat meer onderzoek nodig is om te bepalen of grote hoeveelheden cafeïne wel een negatieve invloed hebben op de hartslag. (br.hln)
|