Keukenweetje: Hoe kook je het perfecte ei
Het beste is een
ei te koken in kokend water. Prik eerst met een naald of een speciale
eierprikker een klein gaatje aan de stompe kant van het ei zodat er
lucht kan ontstnappen en de schaal niet kan barsten tijdens het koken.
Als je meer eieren tegelijk kookt leg ze dan op een zeef zodat je elk
ei tegelijk in het kokende water kan dompelen. Hieronder volgen
richtlijken hoe je het beste een ei kan koken. Alleen kan dit niet
altijd het perfecte resultaat geven. Belangrijke invloeden op de
kooktijden is de lucht, hoe ijler de lucht hoe langer en de warmte van
het ei. Let op als je een ei te lang kookt komt er een onaangename
lucht vrij, dit komt door de zwavelwaterstof uit de proteine van het
eiwit.
Eieren kook je: 4 tot 5 minuten: het eiwit is alleen van buiten vast, de dooier is nog vloeibaar en donker van kleur. 5 tot 6 minuten: het eiwit is vast, het buitenste van de dooier is vast maar het midden is nog vloeibaar. 6 tot 8 minuten: het eiwit is door en door gestold, de dooier is alleen in het midden nog enigszins zacht. 7
tot 9 minuten: het eiwit en dooier zijn gestold, de dooier is in het
midden nog romig, de kleur van de dooier is lichter geworden. 10 tot 12 minuten: het eiwit en de dooier zijn massief, de kleur van de dooier is bleekgeel. 15 minuten: de dooier is zijn kleur bijna helemaal kwijt, het is droog geworden en verkruimeld bij het snijden.
Let
op de tijden zijn vanaf dat het water begint te koken en om het
perfecte gekookte ei te krijgen is veel experimenteren in de keuken
gewenst!
|