"Chocolade wordt schaarse delicatesse zoals kaviaar"
Door de combinatie van een stijgende vraag en veranderende
economische en klimatologische omstandigheden dreigt cacao, de grondstof
van chocolade, een schaars goed te worden. Deskundigen vergelijken het
product binnen enkele decennia zelfs met kaviaar.
De cacaoproductie is in gevaar door een combinatie van factoren, met de
erg lage verloning van de cacaoboeren als belangrijkste. De boeren
verkopen hun productie in de meeste gevallen tegen een erg lage prijs
aan grote multinationals. Van de anderhalve euro die de consument
betaalt voor een chocoladereep, gaat nog geen drie eurocent naar de
boer.
Dat probleem wordt extra prangend omdat de planten
regelmatig vervangen moeten worden. Boeren moeten daarvoor in veel
gevallen een nieuw stuk grond zoeken en drie tot vijf jaar wachten voor
de nieuwe planten volwassen zijn. Veel boeren opteren liever voor een
ander gewas, en vooral de jongere generatie bedankt vaak voor het harde
werk en trekt liever naar de stad.
In landen als Ghana en
Ivoorkust raakt de bodem van cacaoplantages bovendien aan snel tempo
uitgeput, en ook de klimaatverandering kan de oogst doen dalen. In
Indonesiƫ, de derde grootste cacaoproducent ter wereld, hebben
veranderende weerspatronen de cacaoteelt al in de war gestuurd.
Delicatesse Volgens
wetenschappers kunnen een aantal van die problemen opgelost worden met
andere varianten en betere methoden. Maar die kunnen niet vermijden dat
de cacaoproductie steeds meer concurrentie krijgt van andere gewassen
waar veel vraag naar is, zoals palmolie voor biobrandstoffen. Nieuwe
productie in regio's als Latijns-Amerika en Aziƫ kunnen voor soelaas
zorgen, maar vormen een druppel op de hete plaat als chocolade ook in
markten als China en India een populaire zoetigheid wordt.
In de
voorbije zes jaar is de prijs voor cacao op de wereldmarkt al
verdubbeld. Naarmate die trend zich doorzet, zal chocolade over enkele
decennia minder alomtegenwoordig in ontbijtgranen en snacks. Er zal een
groeiende kloof komen tussen goedkope producten die vooral uit suiker en
palmolie bestaan, en echte chocolade, die opnieuw de oorspronkelijke
status van delicatesse zal krijgen.
Echte liefhebbers zullen dan
een pak dieper in de buidel moeten tasten. In de Britse krant The
Independent vergelijkt Sara Jayne Stanes van de British Academy of
Chocolate het met goede rode wijn. "Consumenten moeten begrijpen dat
fijne chocolade, net als fijne wijn, aanzienlijk meer zal kosten."
|