Download gratis kookboekje vol Europese stoofpotjes
Download gratis kookboekje vol Europese stoofpotjes
In Gent is deze middag een kookboekje voorgesteld dat recepten en
verhalen van Europese stoofpotjes bundelt. In het kader van de Week van
de Smaak proefde Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) van het
gastronomisch patrimonium dat drie topchefs uit België, Hongarije en
Spanje gaarden.
"De drie landen die dit jaar het voorzitterschap van de Europese Unie
delen, hebben een rijke culinaire geschiedenis, " zegt Eef Rombaut van
Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.
In de uitgave
'stEUw' wordt de geschiedenis van Europese stoofpotjes geschetst,
gevolgd door recepten van drie topchefs uit België, Hongarije en Spanje.
Schrijfster Katrien Van Bouwel dook drie maanden lang in oude
kookboeken, historische en archeologische onderzoeken rond eten en
koken.
Ze maakte een overzicht van Europese stoofpotjesgewoontes
van de prehistorie tot de slowfoodtendensen. "Ik ging op zoek naar de
keuken van alledag en de meest gebruikte stoofmethodes. Ik kwam terecht
bij recepten met goedkope ingrediënten en brandstofverbruik maar die wel
gezond zijn en waarbij de smaken heel goed bewaard bleven."
Bij
fornuizenimporteur ADEK stelden drie topchefs een traditioneel en
vernieuwend recept van de uitgave voor. Wouter Keersmaekers, sterrenchef
van restaurant De Schone van Boskoop in Boechout, gaarde kalfswangen
met bier, room en wintergroenten. Sterrenchef en muzikant Sergio Arola
maakte een visstoofpotje. De Brussels-Hongaarse traiteur Valeria Teveli
bereidde een stoopotje met kip en rundstoofvlees.
'StEUw' is vanaf vandaag te downloaden op www.weekvandesmaak.be of te bestellen bij Faro op het nummer 02/243 13 50.
Reacties op bericht (0)
Gastenboek
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek