Zo organiseer je stressvrij een dineetje
Een dineetje voor de vrienden is de ideale ontspanning tijdens de feestdagen. Maar kan je eigenlijk wel kalm blijven onder al die kerststress?
Maak het jezelf niet te moeilijk en hou het bij dingen die je goed kan maken. Bedenk vooraf je hele menu en probeer het nogmaals uit gedurende de week voordien. Zo fris je de kookkennis weer een beetje op, en ben je zeker dat er niets mis zal gaan op de dag zelf. Concentreer je best op 1 gerecht en maak daarbij zijgerechten. Het heeft geen zin om én kip én vis én vlees te serveren.
Volg een soort van formule, zodat je nooit te veel eten maakt. De ideale tip: maak zoveel gerechten als er gasten komen. Ben je maar met 3? Maak dan een hoofdgerecht, en serveer dat met brood en wat groenten. Ben je met vier? Voeg dan nog een dessert toe. Vijf personen en je maakt een heerlijk zijgerecht zoals een risotto. Uiteraard geldt deze tip niet voor feestjes met 30 gasten.
Probeer je hapjes zo simpel mogelijk te houden. Een paar olijfjes, wat kaas en je bent al een heel eind op weg. Wil je toch origineel uit de hoek komen? Neem wat bladerdeeg, snijdt het in dunne reepjes, besprenkel het met kaasschilfers en kruiden, draai de hebbedingen rond je vinger en bak ze verder in de oven.
Focus je niet te veel op de details. Het belangrijkste aan een dinertje is het eten. Je kan je leuke servies bovenhalen en voor een mooie ijsemmer zorgen, maar daar blijft het dan ook bij. Al die decoratieve bloemen zijn voor niets nodig.
|