Welk bier past bij jouw feestgerecht?
De feestdagen staan synoniem voor rijke maatlijden en heel wat wijn. Het
is lang not done geweest om tijdens deze periode bier op tafel te
zetten, maar tegenwoordig kan dit wel, daarom enkele combinatietips.
Pils Er
zijn genoeg variaties van deze drank om genoeg smaak en diversiteit te
bieden bij feestmaaltijden. Pils is verfrissend en haast overal
verkrijgbaar, maar zijn zelden een goede partner voor maaltijden met een
sterke smaak. Er zijn tal van andere rijkere soorten met meer
diversiteit. Deze bevatten wel meer calorieën, maar tijdens de
feestdagen mag je je al eens ontspannen en jezelf belonen. Je kunt dit
er de volgende dag de calorieën terug af gaan sporten.
Omdat
iedereen zijn smaakpalet anders is, zijn de voorgestelde combinaties
suggesties en geen verplichtingen. Amberbieren zijn fruitiger en robuust
als rode wijn, ze passen ook bij dezelfde gerechten als steak en
spaghetti bolognèse. Pils lijkt dan weer op witte wijn, dit is iets
verfijnder en zachter, deze combineren dus beter bij delicate gerechten
als gegrilde vis en sushi.
Kaas Hoewel wijn
heel goed bij sommige kazen gaat, is bier een betere partner door zijn
bubbels en diversiteit. Deze geven de tong namelijk een scrub, waardoor
je beter voorbereid bent op de volgende hap.
Vlees Steak
past bij een droge, rode wijn, maar is ook een perfecte partner voor
pittige bieren als Chimay Rood. Varkensvlees vraagt om meer subtiele
smaken, kies daarom voor een amberbier.
Schaaldieren Een
rijke vissoep kan qua overweldigd worden door een sterk bier, kies
daarom voor een stout als Guiness. Kreeft gaat goed samen met een pils.
Chocolade Of het nu gaat om pure chocolade of een chocoladetaart, een donkere stout past hier het best bij.
|