1 op 2 Vlamingen wil minder vlees op het menu
Hoewel vegetariërs nog steeds een kleine minderheid vormen in
Vlaanderen, geven steeds meer mensen aan dat ze hun vleesverbruik willen
verminderen. Eén of twee Vlamingen wil minder vlees eten, zo blijkt uit
een onderzoek dat vorige maand werd uitgevoerd door iVOX in opdracht
van EVA vzw en de stad Gent, in samenwerking met C-Change.
Het onderzoek, uitgevoerd bij 1.993 Vlamingen, toont aan dat vegetarisme
nog steeds iets voor een vrij selecte groep is. Ongeveer 5,6 van de
Vlamingen eet zelden of nooit vlees, nog eens 6 procent noemt zichzelf
'deeltijds' vegetarisch en eet slechts enkele keren per week vlees. Iets
meer dan één op drie Vlamingen eet wel 's vleesvervangers.
Het
aandeel vegetariërs op de totale bevolking neemt toe, en afgaande op de
intenties van de deelnemers aan het onderzoek zal die trend zich in de
toekomst doorzetten. Liefst één op twee Vlamingen geeft aan in de
toekomst minder vlees te willen eten. Gezondheid, nieuwe smaken leren
kennen, milieubewustzijn en dierenwelzijn zijn de belangrijkste factoren
bij die beslissing.
Bij de mensen die niét vegetarisch zijn,
spelen beperkte interesse ('nog nooit over nagedacht') en twijfels over
de eigen kookkunst een belangrijke rol. Ook familieleden die graag vlees
op tafel zien komen, vormen een hinderpaal voor vaker vegetarisch eten.
Tot
slot blijkt het concept Donderdag Veggiedag aan te slaan. In Gent, de
stad waar het concept het meeste navolging krijgt, wordt er opvallend
mlinder vlees gegeten dan in de andere delen van Vlaanderen.
|