De slimste koffiekeuze
De mythe die zegt dat koffie ongezond is, blijkt moeilijk te
weerleggen. Het zwarte goud bestrijdt nochtans rimpels, verkleint het
risico op Alzheimer én geeft meer zin in seks. Helaas wil dat niet
zeggen dat een kopje koffie ook goed is voor je lijn. Als je echter
kiest voor de juiste soort, kan je de calorieën beperken.
Nutritioniste Angela Dowden onderzocht verschillende soorten koffie en gaf punten op gezondheid. Een overzicht:
Cafetièrekoffie: 3/10 calorieën en vetgehalte zijn te verwaarlozen, 120 mg cafeïne per kopje
Het
is helemaal niet gezond om ongefilterde koffie te drinken. Die maak je
meestal in een cafetière, een glazen pot waairn je heet water en grof
gemalen koffie samenvoegt. "Uit recent onderzoek is gebleken dat
cafetièrekoffie veel cafestol bevat, een stof die enorm slecht is voor
onze cholesterol", zegt Dowden.
Zwarte filter: 6/10 calorieën en vetgehalte zijn te verwaarlozen, 169 mg cafeïne per kopje
Door
koffie te filteren, verwijder je de schadelijke cafestol. Een hoge
consumptie van gefilterde koffie heeft dan ook geen effecten op onze
cholesterol. Deze koffie bevat echter wel ontzettend veel cafeïne.
"Probeer 's avonds dus geen zwarte gefilterde koffie te drinken, anders
heb je gegarandeerd slaapproblemen", waarschuwt Dowden.
Latte: 7/10 95 calorieën, 3,5 gram vet, 75 mg cafeïne (gemaakt met halfvolle melk)
Een
latte is eigenlijk een espresso met heel veel melk. Een klein kopje
verschaft al 30 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
calcium. Aangezien het ook een bron van eiwitten is, kan je deze koffie
gebruiken om je eetlust in te tomen. "Bovendien kan je 30 calorieën
besparen door halvolle in plaats van volle melk te gebruiken."
Oploskoffie: 7/10 calorieën en vetgehalte zijn te verwaarlozen, 100 mg cafeïne per kopje
Oploskoffie
is een goeie keuze omdat de korrels geen cafestol bevatten, dus er is
geen gevaar voor de gezondheid van je hart. Bovendien bevat oploskoffie
ook minder cafeïne.
Decafeïné: 8/10 calorieën en vetgehalte zijn te verwaarlozen, net zoals de cafeïne
Volgens
een Amerikaanse studie bij zo'n 28.000 vrouwen doet het drinken van zes
kopjes decafeïne het risico op diabetes dalen. "Koffie bevat een aantal
fytochemicaliën, die de insuline-producerende cellen in onze
alvleesklier beschermt", weet de nutritioniste. "De cafeïne in gewone
koffie breekt die bescherming echter af, dus kiezen voor decafeïne is
een goed idee."
Espresso: 4/10 calorieën en vetgehalte zijn te verwaarlozen, 75 mg cafeïne per kopje
Hoewel
het gaat om een heel klein kopje koffie, bevat deze koffie erg veel
cafeïne. Geen probleem als je deze soort met mate drinkt, maar wel als
je dagelijks een aantal dubbele espresso's achteroverslaat om een
stressvolle dag door te komen. "De combinatie van cafeïne en stress kan
leiden tot een hoge bloeddruk", zegt Dowden. "Bovendien bevat een
espresso ongeveer één derde tot half zoveel cafestol als een
cafetièrekoffie." Geen aanrader dus.
Cappuccino: 6/10 80 calorieën, ongeveer 75 mg cafeïne (gemaakt met halfvolle melk)
Een
cappuccino bestaat uit een espresso-shot en ongeveer evenveel warme
melk, aangevuld met een derde melkschuim. Elk kopje levert ongeveer één
vierde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Het toevoegen
van extra chocoladepoeder zorgt ervoor dat cappuccino iets minder gezond
is dan een latte.
|