Ik ben Helga
Ik ben een vrouw en woon in Denderleeuw (Belgie/Vlaanderen) en mijn beroep is secretaresse (tegenwoordig heet dat assistant...).
Ik ben geboren op 24/07/1960 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen, reizen, lezen, computeren, en ik volg graag voetbal- en wielerwedstrijden.
Deze profielfoto is genomen in Chileens Patagoniƫ.
Urbanustochten, georganiseerd door Wandelclub De Marktrotters Herne vzw
20.07.2014: Ik parkeerde de auto in de Hernestraat, een eind van Zaal Willem-Tell en schreef me daar in voor 10 km. Eerst nam ik een paar foto's van het beeldje van Urbanus en zijn medestripfiguren want de verharde versie van die korte omloop ging niet langs daar, doch in oostelijke richting, waar een paardenmenner last had met een van zijn dieren, die niet in de trailer wou. De omloop was inderdaad verhard, zoals ik het wou, maar onderweg naar de rustpost (De Hernekouter) bood de omloopcommissaris toch nog de keuze om een natuurlijk pad te volgen: duim omhoog hiervoor! Terugkerend van De Hernekouter blokkeerde ik even de sporen (er kwam toch geen trein, 't is zondag ) om te zien of de bovenleidingen nog intact zijn, met dit warme onweersweder.
Het weer begon met een regenbui zodat mijn cape mij kon behoeden mar na nog geen uur hield het alweer op en brak de zon door om alle wandelaars duchtig te verwarmen. Mijn foto's staan hier: https://picasaweb.google.com/9470hvds/Urbanustochten14
Haervejsvandring 2014, georganiseerd door Fodslaw (DK)
05.07.2014: Proloog
Ik vertrek van huis om zowat 6 uur met een volle dieseltank en stop drie keer onderweg, twee keer enkel voor een sanitaire stop en de derde keer ook om een hap te eten. Om zowat twee uur ben ik in Schleswig (D) en parkeer mijn auto op de koer van de Hiort Lorenzen School. Daar tref ik al bekenden, zoals Paul, Jean-Marie, Pierre, Henri en Willy. Ik installeer me in een klas voor de nacht en ga dan bij die mannen wachten op 3 uur, wanneer we ons kunnen aanmelden en onze ketting afgeven zodat ze er een stukje kunnen bijzetten. Nadat dit ook gebeurd is, we ons omslagje krijgen (waar we onze ketting in proppen en terug geven…) met daarin een plastiek houder met lint voor de startkaart, bewijs voor de bus terug naar Schleswig, adreslabels en maaltijdbonnen, erbij een plastiek koffiekop (zwart - past goed bij de blauwe en witte die ik al heb ) en lepel, en er nog volk aangekomen is, gaan we in het centrum naar een café waar de TV op ARD afgestemd staat voor de wedstrijd van België tegen Argentinië, dat vanaf 18 uur uitgezonden wordt. Tegen 20 uur is duidelijk dat de Rode Duivels terug naar huis mogen, ze verloren met het kleinste verschil, doelpunt gemaakt door Higuain in de 8ste minuut (’t moet niet altijd Messi zijn ). Nadien gaan ex-Sportvriend Paul en ik nog een avondmaal nuttigen en vervolgens terug naar de school, waar we ’s avonds de slaapzak in duiken.
06.07.2014: Etappe 1, Schleswig – Kruså, 49 km
Na het ochtendtoilet en het opruimen van de bagage, zodat de grote reistas afgegeven wordt, rijd ik, net als Paul, achter de bus naar de SIF-Hallen een eind verder, om daar te ontbijten. Zoals bij mijn eerste deelname, tien jaar geleden, voeg ik me bij de tamboerijntjes, dat is zuiver tactisch bekeken, want zo start ik in de kop van de groep. Wanneer even later, na het afgeven van het percussie-instrument, 130 wandelaars mij voorbij gaan, trek ik me dit niet aan. Maar eerst pleegt wandelleider Leif zijn gebruikelijke speech, nog altijd enkel in het Deens, het wordt dan in het Engels en het Duits herhaald door Vibeke (niet langer door Else Marie, dus). Een deelneemster, die vorig jaar (bij mijn afwezigheid) haar debuut vierde, mocht ook in drie talen speechen en vervolgens het lint doorknippen. En dan zijn we weg, achter de vrachtwagen van Niels, een kilometer of zo verder geven we ons speelgoed af en starten de werkelijke tocht. Deze verloopt over verharde en natuurlijke wegen, deze laatste meestal rijkelijk bezaaid met keitjes, wat niet zo lekker aanvoelt wanneer men wandelsandalen draagt, die zolen zijn niet zo dik als van hoge wandelschoenen. Tegenover twee jaar geleden is er een wijziging in het parcours, ik ga zo te zien door een ander bos. Zoals twee jaar geleden krijgen de wandelaars na enkele kilometers een knip in de startkaart en een flesje water van een halve liter. Ik passeer ergens nabij de eerste rustpost (“Rast”) het meer van Idstedt, al zie ik daar niets van. Dat meer is ongeveer 38 hectare groot en zijn maximale diepte is ongeveer 2.50 m. Het wordt door meerdere stromen gevoed, vooral door de Au. 11 km verder is de tweede rustpost waar ik soep drink en er een stuk brood bij eet. Van daar af wandel ik samen met Paul.
Zo bereiken wij de stad Flensburg (in ’t Deens Flensborg) langs enkele bedrijven, de kerk en van daar de winkelstraat. Daar nemen we plaats op een terras om een lekker ijsje te verorberen, ik verkies een coupe advocaat. We gaan dan verder naar de haven en daar is de andere traditionele stop aan Hanssens Brouwerij. We zitten pas neer en hebben nog niets besteld wanneer we een donker bier aangeboden krijgen van twee deelnemers die een plateau vol donkere pinten tussen zich staan hebben. Met dat ene glas komen wij wel toe dus gaan we verder langs de Flensburgse Fjord. Voor de Duitsers is dit de meest noordelijke fjord, voor de Denen de meest zuidelijke, maar de grens hebben wij hier nog niet overschreden. Het is mooi - zonnig en warm - weer en dus is er behoorlijk veel volk op het strand, erg aanlokkelijk maar wij weerstaan aan de lokroep en stappen verder over het fietspad. We passeren zo het grensgebouwtje, Skomagerhus, hier verlaten wij dus Duitsland en betreden Deens grondgebied. Ver is het dan niet meer tot de Grenshal van Kruså, waar wij ons installeren, onze startkaart inwisselen voor die van morgen, een verfrissende douche nemen en gaan eten. Net als vorige jaren drink ik hier een wit wijntje, getrakteerd door Fodslaw, skål!
07.07.2014: Etappe 2, Kruså – Røde Kro, 39 km
Na het ontbijt en de speech vertrekken we weer voor een iets kortere afstand, we krijgen dan ook ineens 3 uur minder tijd, want we vertrekken een uur later en hebben slechts tot 19 uur tijd. Af en toe is een stuk niet uitgepijld als gebruikelijk maar volgen we de permanente route of de veldwachterspaadjes, dat wordt dan ook ter plekke aangekondigd. Dat Gendarmenpad is in totaal 74 km lang en verbindt Padborg met Høruphav, waar Deense veldwachters patrouilleerden langs de Deens-Duitse grens van 1920 tot 1958. Doorheen de Bommerlund Plantage bereiken we de winkel van Gejlå wat een traditionele stop is. Ik heb echter nergens zin in en vervolg na wat zittende rust mijn weg naar de rustpost die er niet zo ver vandaan is, nog geen 4 km. Doordat het de afgelopen nacht hevig geregend (en volgens Paul geonweerd met hagel) heeft, gaat de omloop niet door het Borderslevbos en ook nu regent het tijdens de voormiddag, en nog eens in de namiddag, daarmee weet ik dat ik onlangs een uitstekende regencape gekocht heb. Over Povl’s brug en langs Urnehoved kom ik in Røde Kro aan, maar ik moet zo dringend naar ’t toilet dat ik niet meer kan wachten tot mijn aankomst in ’t school, gelukkig zie ik een biljartclub, ik ga er binnen en mag naar ’t WC, ik moet niet eens een kleine bijdrage leveren. Na de douche en het uitrollen van de matras ga ik avondmalen in de herberg die zijn naam aan de gemeente gaf. Twee jaar geleden was het buffet niet veel zaaks, nu is het weer beter, al is er geen vis (en dat in Denemarken). Maar we hebben geluk, er was een feest en er is nog chocoladetaart over, dus mogen we daar ook een stuk van verorberen. Terug in de school is Benny daar komen goeiedag zeggen, het trio vrienden van destijds is uit elkaar gevallen, want Allan heeft een nieuwe vriendin, Kristin (van uiterlijk een beetje hetzelfde type als Annett: blond, haar in een staart, vriendelijke uitstraling).
08.07.2014: Etappe 3, Røde Kro - Jels, 49 km
Zoals gebruikelijk wordt aan de herberg gestart, en het weer moet goed genoeg zijn om door het bos van Jels te wandelen, een afstand van wel enkele kilometers over een breed pad vol keitjes. Onderweg naar de Immervadbrug begint het weer te regenen, ik ben in het gezelschap van Paul, Charles en Dirk (“broer”). Een der medewerkers van de club verkoopt regencapes, zowel aan het pad naar de brug, als even later op de Rast, aan 10 DKK (ongeveer anderhalve EUR). Ter hoogte van die brug waar eerstelingen onderdoor stappen, heb ik Stefaan ingehaald, ik neem dan een paar foto’s van hem, want hij loopt er alleen bij. Niet veel verder is dus de rustpost en daar koopt Charles zich zo’n regencape, al heeft hij er al ene (hij dacht misschien dat die gele capes langer zijn, maar dat is niet waar).
Wat verder ligt het meer van Vedsted waar een stuk voorbehouden is voor zwemmers, maar er plonst niemand en het weer is er nog niet aanlokkelijk genoeg voor, dus ik wandel verder. Dat meer is 12 hectare groot, men kan er ook vissen, maar mag er niet zeilen en als het al dichtgevroren is, het ijs is niet veilig (dat staat op een bordje aan de oever). Op weg naar de derde rustpost ga ik doorheen Vojens waar ik gebruik maak van een openbare toilet, wat mij pas opvalt doordat er wandelaarsters hun beurt afwachten. Voorbij de vierde Rast laat ik Paul op eigen verzoek achter en geniet ten volle van de natuur van het Trollenbos. Trollen heb ik niet gezien maar wel een kabouter. Veel bomen in die Stursbøl Plantage en Trollenbos vielen in 1999 om tijdens een storm, de nieuwe aanplantingen zijn meer gevarieerd. Niet ver uit het Trollenbos is de aankomst van deze etappe, waar we ons een slaapplaats vinden en, een eindje verder, gaan avondmalen. ’s Avonds blijven er enkele naar de voetbalwedstrijd tussen Brazilië en Duitsland kijken, maar zelfs zonder verlengingen duurt die toch tot ongeveer middernacht, ik besluit dus te gaan slapen.
09.07.2014: Etappe 4, Jels – Randbøl Kirke, 49 km
’s Morgens weet Kobe me te zeggen dat Duitsland met 7-1 gewonnen heeft van Brazilië, en nee, ’t is geen late aprilvis… Ik zie na ’t ontbijt een van de dochters van Niels schommelen en er is nog een schommel over dus ik amuseer me gauw ook nog wat eer het tijd is om de tamboer te slaan (maar eigenlijk is die schommel iets te smal voor mij). Kort nadat de percussie-instrumenten en de vlaggen afgegeven worden, wandel ik door het Haraldsholmwoud, dat het centrale deel is van een groter woudcomplex welk behoorde tot de boerderij Haraldsholm. Het woud werd flink beschadigd door de orkaan van het jaar 1999. In Vejen zit de HVV er voor de helft op, het regent eens niet (allez: het is intussen opgehouden met regenen) wanneer ik aan het halfwegbord ben. Henri, die is de dag ervoor moeten stoppen wegens gezondheidsredenen, heeft zich ontpopt tot helper (heeft er een polo voor gekregen zodat hij als dusdanig herkenbaar is) en neemt foto’s voor de wandelaars die dat graag hebben. Die wandelaars worden getrakteerd door Fodslaw op een drankje (witte wijn) en een stukje cake. Ik ga dan verder naar Bække en onderweg aan het fietspad staat een oudere man die me wijs maakt dat het nog 2 km zijn tot de rustpost met de soep. Maar het zijn wel erg elastische kilometers... Ik geniet daar van de schaduw want de zon jaagt de temperatuur de hoogte in, en wanneer ik werkelijk in Bække ben (de straat is afgezoomd met Deense vlaggen), koop ik eerst zonnemelk met factor 30 in de supermarkt rechtover de toeristische dienst. Daar geniet ik van een fris fruitsapje, krijg zoals gebruikelijk een klein aandenken en schrijf mijn weinige gegevens in het gastenboek. Na de derde rustpost begint het bekende saaie stuk naar de witte kerk, maar de vierde rustpost is wel gelegen in het Randbøl heideparkje (“Randbøl Hede”), kort na de controlepost, Randbøl Hede is een 706 are groot staatsgebied met enkele private percelen, een groot deel ervan is beschermd gebied en opgetekend als EU-Natura-2000-gebied. Daar word ik voorbij gesjeesd door een groep wandelaars die 1 dag mee wandelen en geen geduld heeft met wandelaars die al bijna 190 km in de benen hebben. Voor het laatste stuk van bijna 7 km zet ik wat muziek op, dat leidt de gedachten af en geeft soms zelfs een goed wandeltempo aan. De aankomst aan de kerk van Randbøl is iets gewijzigd, in plaats van recht op de kerk af te gaan, duikt die ineens aan de rechter zijde op. Er is al een bus, dus ik stap gauw in, naast Paul, die er even voor mij aankwam.
In Billund neem ik me enkel tijd om mijn “bed” op te maken, te douchen en te eten, ik koop nog gauw een flesje plat water en drink dat meteen uit, bij zo’n warm weer heb ik helemaal geen zin in bier. Bij het omwisselen van de startkaart neem ik, zoals elke dag, een Haervejstidende (’t krantje) en het parcoursblad mee, vandaag staat in het krantje met hoeveel wandelaars we zijn. We zijn gestart met 151 wandelaars, daarvan 84 Denen en 22 Belgen, dat zijn er 3 meer dan Duitsers, en hiermee het best vertegenwoordigd buitenland. Frankrijk (Nathalie, de vriendin van neofiet Gunther) en Italië (ik ken zijn naam niet maar hij is een habitué) zijn ’t minst vertegenwoordigd met 1 deelnemer.
10.07.2014: Etappe 5, Randbøl Kirke – Nørre Snede, 46 km
Deze keer was de uitslag van de voetbalwedstrijd iets gematigder: Nederland verloor van Argentinië, maar 1 Nederlandse zal toch blij geweest zijn, Koningin Máxima. Voor deze morgen zijn maar 3 bussen voorzien, het (enige) nadeel van zo’n kleine groep deelnemers (nog geen 150, want er zijn opgaves opgetekend): 07.00, 07.05 en … 07.30 uur. Ik sta te ver achteraan de groep om met een van de eerste twee mee te kunnen, dus wordt het de derde en laatste, maar daar is dan ook plaats genoeg in. Aan de kerk van Randbøl vertrek ik op ’t gemak want binnenkort gaat het bergop en ik reken er toch op om tijdig aan de aankomst te zijn.
Halverwege het stuk naar de eerste rustpost kom ik voorbij het kasteel Engelsholm aan het gelijknamige meer, dat 4 ha groot is, maximaal 6 meter diep, gevoed door een bron en erg helder. De Vejle rivier heeft hier zijn bron. Ineens komt Stefaan van een ander pad, hij was wat uitgeweken voor een sanitaire stop en toen hij het parcours opnieuw bereikte was Uffe (de echtgenoot van Jette) al aan ’t afpijlen… Kort na de eerste rustpost kom ik voorbij Fårup boerderij, maar da’s meer een kasteel, daterend uit de 15de eeuw, vroeger verdeeld onder kleine landbouwers, maar nu tehuis voor jongeren met bijzondere behoeften. Wat verder kom ik in Jelling aan, door een bos en dan met de kerk en de "beginnelingenheuvel" in zicht, het museum rechts. In het museum zie ik geen wandelaars drinken, daar is zelfs geen plaats meer voor, dus ik ga verder, want ik heb toch geen zin in bier (tien jaar geleden was dat nog van een goed merk, Fuglsang is niet echt mijn merk) en ik stap verder naar de soeprust, voorbij een openlucht zwembad… Wat zou ik liever daar in plonsen dan hier mijn sandalen te verslijten! Ook in de oudste herberg van ’t land, Harresø Kro, stop ik niet (anderen wel, om eens lekker te eten), wel een eindje verder voor een sanitaire stop. Man, wat is dat kraantjeswater fris om de handen mee te wassen!!! Ongeveer halverwege tussen rustpost 3 en 4 kom ik door Kollemorten, ook een traditionele stop. Gelukkig vind ik in een van de twee supermarkten een fles drank om mee te trakteren. Enkele kilometers verder zie ik de kerk van Øster Nykirke, waar ik rond ga maar ook weer met een sanitaire stop (dat is gebruikelijk in Denemarken, een gebouwtje met o.a. WC bij elke kerk, alleen spijtig dat de Randbøl Kirke altijd gesloten is bij mijn aankomst). Die “oostelijke nieuwkerk” ligt 127 m boven zeespiegel en werd gebouwd als pelgrimskerek in de 12de eeuw als Sint-Pieter van de Heilige Bron.
Daarna kom ik door een prachtig natuurgebied, prachtig in zijn verscheidenheid met heide, een aanlokkelijk meer (twee jaar geleden gingen twee deelnemers even zwemmen) en het Nedergårdbos, alleen spijtig van de keitjes en de vele vliegen. In de bocht van de laatste rechte lijn, alweer op asfalt, zie ik een samenscholing: Finn en Jytte bieden de wandelaars een frisdrank (of bier), wat snoep en een zitplaats. Ik neem daar dankbaar gebruik van en stap na een 5-tal minuten op wanneer een andere wandelaar hetzelfde aangeboden wordt. Ik zou, zoals gebruikelijk, aan het kruispunt bij de school geld uit de muur halen, maar die bankautomaat is weg! De crisis, zeker?
Dus ga ik maar mijn startkaart omwisselen, ook het witte busbonnetje voor een geel met mijn naam en deelnemersnummer, en vind dan een slaapplaats in een klas naast de EHBO-post (Paul had wel plaats op de eerste verdieping, maar ik had geen zin om mijn bagage de trap op te dragen). En na het avondmaal moet ik toch eens bij het EHBO-team langs om een zalf aan mijn zongebakken kuiten te smeren. Daarna ga ik lekker slapen want ik ben echt wel vermoeid.
11.07.2014: Etappe 6, Nørre Snede - Thorning, 47 km
Bij het ontbijt en de verzameling voor de start wens ik mijn gewestgenoten een prettige feestdag (maar mijn vlaggetje ligt wel nog thuis…). Ter gelegenheid van de speech, laat Leif ook twee (jawel, twee) kaarten trekken, de gebruikelijke (voor een Deen) en voor een nieuweling (ook een Deen, denk ik). Aan het meer van Torup krijgen we onze eerste controle en het flesje water, dat is wel flink over halfweg tot de eerste rustpost maar misschien hebben ze gekozen voor een mooie locatie, eerder dan voor ongeveer halfweg. Het meer van Torup is 18 ha groot en tot 10 m diep, helaas is het bezoedeld door nitraten, al doet men zijn best om dit te verhelpen. De eerste rustpost is ook fraai met de mooi beschilderde gevel en het ligt in Vrads. De kerk daar is gebouwd in Romaanse stijl in (ongeveer) 1200 in bijzondere stenen en ook gewone bakstenen. Wat verder volg ik een nieuw stuk over een fietspad waar vroeger een spoorlijn lag (die ligt er recht tegenover) door Vrads Sande en Snabegård Plantage. Op weg van rustpost 2 ga ik langs de kerk van Brande, eens geen witte gevels maar een bakstenen gebouw zoals we bij ons gewend zijn. In Funder aan de school zie ik opnieuw een samenscholing met o.a. Paul en Dorte, ditmaal zijn het Karsten (de langharige vader van de 3 langharige jongens) en Lone die een zitje en een frisdrank aanbieden. Ik knabbel ook zoute stokjes want het is nog altijd dorstig weer en dan moet het zoutgehalte op pijl gehouden worden.
In Kragelund ga ik eens kijken of ik er Paul zie, maar ik moet niet goed gekeken hebben, ik vind hem niet en ga dus verder. Onderweg naar Thorning valt de batterij van mijn GSM (tevens muziekspeler) plat, dus moet ik zelf mijn tempo zoeken, ik ben dus erg blij dat ik het F1 bord zie, en even later het welkomstbord. Bij het zien van een wandelaar (m/v) komt een vrouw met een ijsje en ik dank haar hartelijk hiervoor. Dat ijsje ga ik binnen in de school rustig oplikken in het gezelschap van Roland, zijn broer Bernard en hun makker Jean-Jacques. Jean-Paul leidt mij naar de klas waar hij en zijn gezelschap hun matten uitgerold hebben, Luc ligt er uit te rusten en ik ga de bagage (die ik eerst in een sportzaaltje gelaten had) naar daar brengen. Ik ga dan lekker douchen (niet in de koude maar in de warme douche) en dan avondmalen in het gezelschap van Marie-Paule, Frans, Jean-Paul en Danny, daar komt wat later Basse ook bij zitten. De huldiging van de medewerkers begint om 22.45 en nadien duurt het niet lang of we gaan terug naar het klasje.
12.07.2014: Etappe 7, Thorning - Viborg, 25 km
Het is half zes als ik mijn ogen open doe, enkele wandelaars in de klas zijn al wakker, anderen slapen nog, ik ga mijn toilet maken, dan mijn bagage verzamelen om dan af te geven en te gaan ontbijten. Tijdens zijn ochtendspeech zei Leif, als ik hem en Vibekes vertaling goed begrepen heb, dat het zijn laatste keer was dat hij ons ’s ochtends toespreekt, hij is duidelijk niet 100% gezond. Aanvankelijk is het parcours zoals ik het altijd geweten heb – zoals door Stendhal Plantage, maar Uffe (ik veronderstel dat hij ook verantwoordelijk is voor de wijzigingen in de tocht) heeft toch weer enkele verrassingen in petto. Zo laat hij ons niet de tamelijk drukke weg naar de traditionele halte, een restaurant met terras, volgen, maar stuurt hij ons de heuvels van Dollerup op. De hoogste heuvel geraakt tot 80m hoog, het is een propere omgeving met behoorlijk diverse fauna en flora, zowat 1.600 hectare is een natuurreservaat. Eens terug op straat trakteren Finn en Jytte met frisdranken en bier en net na dat restaurant, waar o.a. Hilde en Jan een lekkere maal verorberen, bezien we het Hald meer van wat dichterbij want ook nu verlaten we de straat. Zo snijden we ook een stuk af van de weg naar Viborg, maar de winkel waar zowat iedereen stopt, ligt gelukkig nog langs de omloop. Ik bied hier mijn gezelschap, Charles en Dirk, wat aan (frisdrank en bier) en geniet zelf van een lekker ijsje. Dan volgen we het fietspad naar de stad, het F1-bord lacht ons tegemoet en daar passen natuurlijk foto’s bij. We draaien de flauwe bocht om en zien in de verte de brug waar we onderdoor gaan en dan zo goed als meteen linksaf naar de koer van de school, onder luid applaus van enkele medewerkers en andere supporters. Op weg naar ’t toilet wissel ik felicitaties uit en tot mijn groot plezier en gemak is Paul inderdaad vroeg genoeg voor mij aangekomen om mijn T-shirt voor de parade uit mijn bagage te halen, ik haal er nog mijn gewone sandalen uit en wissel die kledingstukken om in de bus. Ik geniet dan nog van een frisdrank want dat water komt bij manier van spreken mijn oren uit, te meer daar het niet lang fris blijft bij deze hoogzomertemperaturen. Het is dan tijd om positie in te nemen en om half twee start de stoet, met Allan op kop, de fanfare, dan de twee Denen met het spandoek, en dan de wandelaars per land. Zo komen we aan het stadhuis waar Leif zijn toespraak houdt, Vibeke deze vertaalt en er een Deen zijn speech zelf vertaald heeft. De medewerkers en de jubilarissen worden gehuldigd, en dan mogen de nieuwelingen hun eerste ketting komen halen. De anderen halen hun ketting gewoon in ’t zakje af en krijgen een frisdrank of bier (Royal Classic, ook niets speciaals van smaak). We moeten dan een heel eind naar de bus want die staat niet op zijn gewone plaats, en om zes uur zijn we terug op de parking van de SIF-Hallen in Schleswig. Elk laadt zijn bagage in, neemt afscheid en ik rij achter Paul naar het tankstation, waar ik de tank vol diesel giet en er een broodje met Bockwurst koop, die ik in mijn auto op eet. Ik kom vlot in Hannover aan waar ik me aanmeld in ’t hotel. Een frisse douche en de troostfinale op TV zien zijn mijn laatste prestaties van de dag.
Op die paar regenbuien na was het weer zeer zomers en de temperaturen hoog. Het eten is er nog altijd hetzelfde (behalve in Røde Kro, waar het buffet is) en er moet nog altijd voor alles betaald worden behalve voor plat water onderweg en voor de soep ’s middags. Daarover had Frans op een avond een discussie met een medewerker met enige verantwoordelijkheid, omdat tijdens de edities van Vichte-Dhron (die hij met zijn comité organiseerde) er enkel voor bier moest betaald worden, ’s middags werd er meer aangeboden dan enkel soep met een homp brood, en de inschrijving was zowat 100 EUR minder voor een wandeldag meer. Misschien is het daarom dat in een der krantjes opgeroepen wordt om suggesties te sturen naar Jette van ’t secretariaat. Ik zal dat een dezer dagen eens doen, zie.
13.07.2014: Terwijl ik op wandel was van Sleeswijk (D) naar Viborg (DK) is er wat nieuws te rapen over Eendracht Aalst, zoals dat het transferverbod opgeheven is. Het ontbrekende rsz-attest werd aan de voetbalbond bezorgd en alle bondsfacturen zijn ondertussen vereffend. De transfers van Philippe Janssens, Vansimpsen, Koulibaly en Lapage kunnen dus geofficialiseerd worden en het licht staat op groen als zich nog een opportuniteit voordoet.
Voorts werd een oefenwedstrijd tegen Racing Genk verloren met 1-2, het doelpunt voor Eendracht werd gescoord door aanwinst Vansimpsen. Van tweedeprovincialer Sinaai werd gewonnen met 1-5, doelpunten van De Greef, Koulibaly, Bael, Van Der Hoeven, een thuisspeler scoorde nog een own-goal.
Ex-Eendrachter Dries Mertens en zijn collega's verloren op 5 juli van Argentinië, een van de twee latere finalistan, met 1-0. Ik denk dat Wilmots en zijn spelers mogen terugblikken op een goed WK, het is geen schande om met zo'n minieme eindstand te verliezen (als je bedenkt welk een bittere pil Brazilië - zonder Neymar tussen de lijnen - moest slikken van Duitsland, 7-1...) en ze kunnen beginnen aan de voorbereiding van het EK van 2016.
02.07.2014: Gisteravond won België met 2-1 van de Verenigde Staten van Amerika, deze doelpunten vielen in de verlengingen. Intussen was Dries Mertens al vervangen door Mirallas, wat niets wil zeggen over zijn prestaties. Zaterdag a.s. om 18 uur (West-Europese tijd) treden de Rode Duivels aan tegen Argentinië. De Belgische doelpunten waren van De Bruyne op aangeven van de ingevallen Lukaku, en van hem zelf, op aangeven van ... De Bruyne. Amerika kon scoren omdat Alderweireldt te laat terug gekomen was.
26.06.2014: Eendracht Aalst kreeg een transferverbod opgelegd, de reden ken ik niet, maar de kern was al samengesteld, dus heeft dat niet (meteen) gevolgen.
22.06.2014: België won ook de wedstrijd tegen Rusland met 1-0, deze keer geen doelpunt van Mertens (die vervangen werd door Mirallas, al deed hij nog zijn best), doch van invaller (voor Lukaku) Origi op zowat 5' van het einde (in de drie extra minuten werd niet gescoord). Nog in de eerste helft werd Vermaelen trouwens vervangen door Vertonghen, Vermaelen had een knieblessure waar niets over verteld werd aan de media, alle aandacht ging naar de lies van Kompany, die de hele wedstrijd speelde...
17.06.2014: Het bestuur meldt op de website dat alles in orde was met Ghelamco voor een nieuw stadion, alleen moet het nu op zoek naar een ander terrein. Hopelijk vinden de partijen die ook weldra.
Intussen hebben supporters in het huidig stadion gezien hoe ex-Eendrachter Dries Mertens het winnend doelpunt maakte in de wedstrijd tegen Algerije (Feghouli 0-1 en Fellaini 1-1). Opvallend is dat zowel Fellaini als Mertens van de bank kwamen, zij vervingen resp. Lukaku en Chadli.
13.06.2014: Eendracht Aalst kan dan toch geen nieuw stadion laten bouwen in Industriezone IV Zuid. Het perceel zal aangekocht worden door Movianto, die nog niet genoeg opslagplaats heeft. Het bestuur van de club is natuurlijk erg ontgoocheld, want het heeft het nodige gedaan om die grond te kunnen kopen en er een nieuw stadion op te laten bouwen. De stad zou niet eens een financiële inbreng moeten doen, op uitzondering van de opbrengst van het Pierre Cornelisstadion. Voor het afleveren van de nodige vergunningen zou de stad zich dan wel weer ten volle engageren. De club vond een stabiele grote bouwpromotor (Ghelamco, die ook het huidige stadion voor AA Gent had gebouwd) die ervoor zou zorgen dat S.C. Eendracht Aalst haar ambities eindelijk zou kunnen bewerkstelligen en de stad kreeg binnen haar grondgebied zowaar gratis een multifunctioneel stadion dat zou inspelen op alle noden die de stad op dit ogenblik kent. De attesten, verklaringen en reserveringsvergoeding werden voorgelegd zodat het woord van de stad eindelijk ook kon verzilverd worden in daden. Maar vrijdag, 13/6, blijkt dat S.C. Eendracht Aalst een gewone gesprekspartner is geweest waarbij zij grote investering heeft gedaan in tijd, geduld, onderhandelingen en confidentieel handelen.
11.06.2014: Kindermans komt dan toch niet, en Nelis gaat bij Lede voetballen.
31.05.2014: De samenstelling van de Belgacom League 2014-15 is gekend: Oud-Heverlee Leuven, Bergen, Eupen, Sint-Truiden, Lommel United, Tubeke, Antwerp, RFC Sérésien, Geel, Eendracht Aalst, White Star Brussels, Virton, Dessel, Roeselare, Heist, Racing Mechelen, Woluwe-Zaventem en Patro Eisden Maasmechelen. De A-kern van Eendracht Aalst ziet er momenteel als volgt uit: Kevin Van Den Noortgaete, Kevin Kempeneer, Predrag Filipovic, Jonas Bogaerts, Matthias Lievens, Arnaud De Greef, Mike Smet, Falco Geenens, Wesley Vanbelle, Ken Van Damme, Gianni De Neve, Tjendo De Cuyper, Kevin Janssens, Niels Martin, Donjet Shkodra, Philippe Janssens, Youri Lapage, Ratko Vansimpsen, Elis Coulibaly, Steve Bael en Stef Van Der Hoeven. Het drietal Thomas Weydisch, Gigli Ndefe en Robin Nelis wordt ter beschikking gesteld. Kindermans heeft dus nog niet beslist noch getekend.
23.05.2014: Sportief manager Van Hauwermeiren en Van Holsbeeck hebben deze namiddag een mooie samenwerking bekrachtigd tussen Eendracht en Sporting Anderlecht. Die stalt drie aanvallers bij onze tweedeklasser: Elis Koulibaly (21) komt uit Burkina Faso en arriveerde in 2011 op Anderlecht. De centrumspits vond afgelopen seizoen vlot de weg naar de netten. Ook de andere nieuwkomers, Jonathan Kindermans (19) en Youri Lapage (19), hadden hun vaste stek bij de beloften van paarswit. Laatstgenoemde is trouwens de kleinzoon van voetbalicoon en oud-Eendracht speler Paul Van Himst.
21.05.2014: De Neve en Bael hebben vandaag hun handtekening gezet onder een contract voor de komende twee seizoenen.
16.05.2014: Kuifje is gearriveerd bij Eendracht, nu is er een tweede Janssens aangeworven, met name Philippe die van Westerlo komt (hij zal dus wellicht een job niet kunnen combineren met voetbal in eerste klasse, want Westerlo promoveert, of hij bolt het daar af omdat hij het afgelopen seizoen al niet veel meer aan de bak kwam). Hij is 26 en een linksvoetige "nummer 10".
04.05.2014: Terwijl ik een stadsbezoek aan Hamburg combineerde met de laatste thuiswedstrijd van HSV, won Eendracht de oefenpot op Ronse met 1-2 dankzij doelpunten van Bogaerts en Geenens.
Morgen zet Ratko Vansimpsen zijn handtekening onder een contract van twee seizoenen bij Eendracht Aalst. De 24-jarige aanvaller (1,87 m) komt over van Dessel Sport waar hij de voorbije twee seizoenen actief was. Eerder speelde Vansimpsen voor Willem II en FC Eindhoven. De Limburger is een jeugdproduct van Sint-Truiden. 't Is te hopen dat hij rapper speelt dan ze daar spreken.
30.04.2014: Op de website van de club staat al een lijst vertrekkers, Glouftsis (allicht, maar hoe zou het met hem gesteld zijn?), Petrovic, Verhoeven, Kabeya, Kompany, Ngasseu en Van Belle (terug naar Westerlo, en dus meteen in eerste klasse!). Weydisch, Nelis en Ndefe mogen ook vertrekken als ze elders een ploeg vinden. Met Van Steenbrugghe wordt nog gepraat over zijn toekomst. En dezen blijven: De Greef, De Cuyper en Shkodra (alvast tot 2015), Van Den Noortgaete, Van Damme, Filipovic, Bogaerts, Smet, Janssens, Lievens, Vanbelle en de van Berchem terugkerende Martin. Dat Kempeneer gevolg gaf aan zijn heimwee, was al eerder bekend. Met De Neve en Bael zijn de onderhandelingen in een eindfase en twee beloften stromen door naar de A-kern: Geenens en Van Der Hoeven.
29.04.2014: Eendracht Aalst heeft al een nieuwe trainer gevonden, Regi Van Acker, die met Hoogstraten naar 2de klasse promoveerde. De 59-jarige trainer werkte voordien bij KV Kortrijk, FC Antwerp en SK Lierse. Donderdag mag hij meteen voor zijn nieuwe werkgever aan de slag in Ronse, een oefenwedstrijd. Dit verklaart waarom Desaeyere bedankt werd: hij moest Eendracht trainen nadat Janssens andere oorden zocht en tot Van Acker vrij was.
Overigens werd zondag jl. Wesley Vanbelle verkozen tot 'Man van het seizoen 2013-2014', en is, als linksback, topscorer van de ploeg.
30.06.2014: Het treinverkeer in België is maandag zwaar verstoord door een 24-urenstaking van de vakbond ACOD Spoor. Slechts één op de vijf treinen kon vertrekken. In de meeste gevallen ging het dan nog om lokale treinen. Uit cijfers van de NMBS blijkt dat zowat een derde van de treinbelegeleiders en een derde van de bestuurders het werk heeft neergelegd. Maar toch zijn de meeste treinen afgelast omdat er onvoldoende aanwezigheid is in de seinhuizen en er in veel gevallen onduidelijkheid is over het feit of de trein wel op zijn bestemming zou raken. De staking is vooral goed opgevolgd in Wallonië (durf niet zeggen "Typisch", want dan ben je een nationale separatist, of separatistische nationalist ), waar slechts 54 procent van de belegeleiders en 64 procent van de bestuurders kwam opdagen. In Vlaanderen is dat respectievelijk 78 en 85 procent. In Brussel kwamen slechts 56 procent van de begeleiders naar het werk, terwijl er onder de bestuurders nauwelijks stakers waren: 97 procent van hen kwam opdagen in de hoofdstad. Dat TreinTramBus boos is, mag verwacht worden, deze vereniging komt op voor de klant van 't spoor. Maar ook deel van het NMBS-personeel vindt het niet kunnen dat de stakende NMBS-werknemers seinhuizen bezetten en sporen blokkeren. "Het recht op staken eindigt waar het de vrijheid van werken niet meer erkent." Geldt dat ook voor de vrijheid om op zijn werkplaats te geraken en liefst ook terug thuis?
26.06.2014: De staking gaat toch door van zondagavond 22 uur tot maandagavond 22 uur. De actie is onder meer gericht tegen de trage aanwervingspolitiek bij de spoorwegen (allez, da's al een opluchting waard, 't is niet gericht tegen de betalende klanten...). De liberale spoorbond VSOA staakt niet mee. ACV Transcom beslist vrijdag om 10 uur of ze deelneemt aan de stakingsactie. Dus als er 1 vakbond op tijd een staking aankondigt, mogen anderen een paar dagen voordien inpikken om nog niet van wilde staking beschuldigd te worden? Bovy, de algemeen directeur van HR Rail en voormalig algemeen voorzitter bij ACV-Transcom, reageert 'ontsteld' en 'bijzonder verrast' op de voor 30 juni aangekondigde spoorstaking. En vroeger was hij er met zijn vakbond nog al eens graag bij om de pendelaar in de kou te laten.Mij kunnen ze niet bestelen, ik betaal alleen als ik meerijd, en ik mag maandag telewerken van mijn afdelingshoofd.
Trouwens, er moet niet gestaakt worden, de pendelaars hebben al genoeg aan vertragingen en afgeschafte treinen. Gistermorgen werd de trein van 07.19 uur in Denderleeuw afgeschaft. Wellicht moest die onderhouden of hersteld worden door een team dat zijn overuren opnam... Gisternamiddag waren er nog meer treinen afgeschaft, niet allemaal met aantoonbare redenen, en de trein naar Poperinge-Kortrijk had een vertraging die steeds maar opliep. Ik nam er toch een plaats in en zag van daar dat de trein naar Zottegem, nochtans niet ook verhuisd naar perron 11, ook een vertraging had opgelopen.
23.06.2014: De Standaard brengt voorzichtig uitzicht op goed nieuws, de Socialistische spoorbond sluit de annulering van de voor volgende week maandag aangekondigde staking niet uit. De vakbond zal donderdag tijdens een uitvoerend bureau definitief beslissen of er op maandag 30 juni gestaakt wordt.
19.06.2014: De Standaard meldt dat duizenden festivalgangers wel eens in de problemen zouden kunnen komen als het op maandag 30 juni effectief tot een staking komt bij de spoorwegen. Dat is immers de dag van de terugtocht van festivals als Graspop Metal Meeting, Summerfestival en Couleur Café. Wil men bij die krant eens berekenen hoeveel werknemers (vaste klanten bij de NMBS) wel eens in de problemen zouden kunnen komen? Het is naar verluidt nog niet zeker dat er op 30 juni gestaakt wordt bij het spoor. De socialistische spoorbond heeft een aanzegging ingediend, maar heeft de deur voor overleg nog niet gesloten. De christelijke vakbond beslist op 27 juni of hij deelneemt aan de eventuele acties. Da's ook op tijd...
Treinreizigers hebben vorig jaar overigens fors meer aanvragen ingediend om gecompenseerd te worden voor vertragingen, en ze kregen ook een pak meer uitbetaald. De NMBS ontving 105.531 aanvragen voor compensatie, of bijna een derde meer dan in 2012. Het uitbetaalde bedrag ging ruim een vijfde hoger tot 1,6 miljoen euro.
17.06.2014: 't Is lang geleden dat de vakbonden nog eens de treinreizigers kon ambeteren, dat plannen ze dan op 30 juni (dus de staking begint op 29 om 22.00 uur en duurt 24 uur). Voorlopig is het enkel het ACOD (dat noemt zich eensocialistische spoorvakbond...) dat aan staken denkt, de christelijke spoorbond, ACV-Transcom, wacht voorlopig af.
27.05.2014: Vanmorgen bleef de trein naar Schaarbeek veel te lang staan in Brussel Zuid, en dan nog met de deuren dicht, zodra het gebruikelijke in- en uitstappen gedaan was. Als de trein dan toch aan 't perron blijft staan, waarom de deuren niet weer "gelost", zodat reizigers, die een alternatieve route kennen (zoals ik) konden uitstappen?
En dat heeft niet te zien met een trein die van Antwerpen-Centraal naar Charleroi-Zuid reed, die ontruimd werd na de vondst van een verdacht pakket, want dat was om . Ook het perron waar de trein arriveerde, werd ontruimd. De veiligheidsdiensten controleerden de trein, maar het pakket bleek niet gevaarlijk te zijn. De trein werd rond 18.40 uur opnieuw vrijgegeven. Dat melden Infrabel en NMBS. En dat enkele dagen na een aanslag op het Joods Museum (twee Israëlische toeristen en een medewerker, ook al met joods bloed, vermoord en een suppoost zwaar gewond).
20.05.2014: Descheemaeker komt op voor de verkiezingen van komende zondag (we kiezen het Vlaams, de Belgische vertegenwoordigers en het Europees Parlement) en dus moet hij ook iets vertellen. Hij pleit ervoor om bij stakingsacties van de NMBS toch treinen te laten rijden. Dat kan als 7.000 van de 35.000 werknemers aan de slag blijven. Waarom zorgde hij er niet voor toen hij nog spoorbaas was?
In april reed 90,8 procent van de reizigerstreinen volgens schema, dat betekent met minder dan 6 minuten vertraging. Dat cijfer is beter dan vorige maand (88,8 procent) en van april vorig jaar (87 procent) en de hoogste score voor 2014. Dat staat ook al in De Standaard.
17.05.2014: Bij de NMBS zullen ze wat meer voor stiptheid moeten zorgen, ze moeten nu rekenen op 1,3 miljoen minder inkomsten omdat het de tarieven niet in lijn met de inflatie mocht verhogen. Dat komt omdat de treinen vorig jaar te veel vertraging opliepen.De verhoging van de kosten voor het gebruik van de spoorweginfrastructuur bezwaart de boekhouding van de NMBS nog eens met 9 miljoen euro.
08.05.2014: De nieuwe dienstregeling van de NMBS, die in december van kracht wordt, gaat ten koste van veel vroege en late treinen. Dat melden reizigersverenigingen TreinTramBus en Navetteurs.be en consumentenorganisatie Test-Aankoop donderdag in een gezamenlijk persbericht. Ook de rechtstreekse treinen Luik-Hasselt-Antwerpen en Denderstreek-Brussel verdwijnen.
24.04.2014: Volgens De Standaard moeten we voor 12 mei (een maandag) geen algemene staking bij 't spoor vrezen. Die dag wordt er nog overlegd.
23.04.2014:Bij de NS zijn ze helemaal besodemieterd, volgens wat in De Standaard staat, zou ze de prijs van een ticket tijdens de spitsuur met 10% opslaan, en tijdens daluren met 12% laten zakken. Ze willen daar niet dat te veel reizigers rechtstaand reizen, dus denken ze daar ook dat je extra moet betalen om te zitten... Welk type reizigers willen ze dan vermijden tijdens de spits? De mensen die moeten gaan werken? Krijgen ze daar van hun werkgever ook een deel van terugbetaald? Als de NMBS nu maar niet op dezelfde gekke ideeën komt...
Over plaats gesproken: de trein in Denderleeuw van 07.19 uur is deze week geen dubbeldekker meer, en daar staan nu wel meer mensen recht.
22.04.2014: Sommigen konden blijkbaar niet wachten tot begin mei om de pendelaars eens te pesten. Mijn collega die naar Waremme moest, kwam me zeggen dat ze noodgedwongen wat vroeger moest vertrekken omdat er minder treinen reden, net als 's morgens. Er was ergens een conflict en hoe los je dat beter op dan door je klanten in 't zak te zetten? Zo stipt als in maart zullen de treinen in april dan niet rijden...
18.04.2014: Ik heb tot en met maandag geen trein nodig, maar toch een nieuwtje, en helaas geen goed. In De Standaard staat nl. te lezen dat er een algemene spoorstakingdreigtaan te komen. Dat zegt Jean Pierre Goossens, algemeen secretaris bij de socialistische vakbond ACOD Spoor. Er is groeiende ontevredenheid over het personeelstekort bij de spoorwegen. De christelijke ACV Transcom wacht liever nog wat af. Wat hebben de reizigers nu weer uitgespookt? Niets, maar dat is ook niet nodig... De stakingsdreiging kwam tot uiting op intern overleg bij de socialistische spoorvakbond. Her en der dreigen blijkbaar spontane acties te ontstaan. Om dat te kanaliseren, bestaat de kans dat een algemene staking wordt georganiseerd. Zeker is dat nog niet. Volgende week is nog overleg gepland met de spoordirectie. Dat overleg wordt afgewacht om al dan niet een stakingsaanzegging in te dienen. Als het effectief tot een staking komt, zou dat begin mei gebeuren. Willen ze de brug maken met 1 mei? Dat ze dan een dag vrijaf vragen, op andere werkvloeren wordt dat ook zo gedaan.
16.03.2014: In Brussel Zuid stonden nogal wat treinen met vertraging, aan spoor 13 nog niet, maar dat duurde niet lang want er stond een andere trein te wachten op geel licht. Op de duur vertrok de trein naar Poperinge/Kortrijk nog later dan ik eigenlijk in Denderleeuw had moeten uitstappen... Een reden is daar blijkbaar niet voor nodig.
10.03.2014: In 2013 reden in ons land 115 treinen een halte voorbij waar deze normaliter hadden moeten stoppen. Dat staat op de website van De Standaard, maar de reden of oorzaak staat er niet bij. Is de trein te vol? Is er een mechanisch defect?
20.03.2014: Straf nieuws in De Standaard, de NMBS heeft vorig jaar 232,4 miljoen reizigers vervoerd. Dat is 1,2 miljoen mensen of ruim een half procent meer dan in 2012, meldt de NMBS. Tiens, ik wist niet dat we met zoveel waren. 't Kan niet missen dat op sommige verbindingen reizigers moeten blijven rechtstaan. Alle gekheid op een stokje, het aantal binnenlandse reizigers bedroeg 223 miljoen. Dat is volgens de NMBS 0,8 % meer dan in 2012. Vorig jaar had de spoorwegmaatschappij een cijfer van 223,3 miljoen binnenlandse reizigers gecommuniceerd, maar daar werden nu de reizigers vervoerd door de Benelux-trein van afgetrokken. Dat gebeurde omdat in 2013 de reizigers vervoerd door de IC Den Haag (de vervanger van de Benelux-trein) niet meer bij het binnenlands verkeer worden geteld.
18.03.2014: Een trein tussen Brussel-Zuid en Denderleeuw viel vandaag even voor 17 uur in panne ter hoogte van het station Brussel-Kapellekerk. Achter die trein stond nog een andere trein geblokkeerd. In de loop van dinsdagavond werden beide treinen weggesleept. De problemen zijn momenteel opgelost, maar er zijn nog veel gevolgvertragingen op de Brusselse Noord-Zuidas. Die schommelen tussen 20 en 40 minuten. De trein naar Poperinge/Kortrijk vertrok in Brussel Zuid zowat op het ogenblik dat hij in Denderleeuw moest toekomen, die naar Zottegem of naar Aalst heb ik zelfs niet horen aankondigen.
Treintickets moeten tot 30 procent duurder worden. Dat schrijft voormalig NMBS-topman Karel Vinck in het voorwoord van ‘Dwarsligger’, het boek van Marc Descheemaecker. Ik weet nog niet zo of in zijn tijd de treinen beter onderhouden werden en dus stipter reden. ‘Als de reiziger een goede treindienst wil, zal hij meer moeten betalen voor een ticket,’ aldus Vinck. Ik denk dat hij de O'Leary van het treinvervoer zou kunnen zijn, mocht hij nog aan 't hoofd van de NMBS staan (ik had destijds toch een betere indruk van Vinck). Waarom zou er nog meer moeten betaald worden? Zouden de treinen stipter rijden tijdens de spitsuren? Zou niemand nog staand moeten meerijden als zijn ticket 30% duurder is (tenzij hij dat absoluut wil, natuurlijk)? Is verwarming in de winter, verkoeling in de zomer en verlichting in de rijtuigen (veel mensen zitten te lezen) nu een luxe?
Dat boek van Descheemaecker heeft het in zijn boek ook over de Fyra en de vakbonden. Maar vooral over SP.A-vicepremier Vande Lanotte, met wie hij niet kon opschieten.
25.02.2014: In de e-krant staat een bericht waar men niet zo aan gewend is. In januari reed 90 % van de treinen volgens schema. Dat is een stijging met 4,5 % ten opzichte van januari 2013. Ook in vergelijking met december 2013 ging de stiptheid er op vooruit: toen reed 86,7 % van de treinen op tijd. Als er rekening wordt gehouden met het aantal reizigers - waarbij een trein met veel reizigers zwaarder doorweegt in de cijfers - dan steeg de stiptheid van 81,9 % in januari 2013 naar 87,2 % de voorbije maand. Spoorwegmaatschappij NMBS is verantwoordelijk voor 36,2 % (iets meer dan een derde dus,) van de vertragingen en Infrabel voor 20,9 % (samen voor mij ook NMBS, dus samen meer dan de helft). Derden, bijvoorbeeld personen die langs de sporen lopen, zijn verantwoordelijk voor 36,4 % van de vertragingen in januari. Er werden vorige maand ten slotte 1267 treinen afgeschaft tegenover 2216 in januari vorig jaar. Maar dat zal aan 't weer gelegen hebben, het was toen echt winter, nu lijkt de herfst meteen in de lente over te gaan.
18.02.2014: Het was al eens gemeld dat de treinen trager zullen rijden, vandaag werden er al cijfers meegedeeld. Eigenlijk rijden treinen al jaren trager, alleen zal het nu ook te boek staan (en op het internet), de dienstregeling wordt aangepast aan de realiteit. Dat is interessant voor de NMBS want de stiptheidscijfers kunnen wat verbeteren. Het is ook interessant voor de reiziger die een overstap heeft, nu weet hij welke hij kan halen. Volgens het schema op de website van De Standaard verandert er voor mij nauwelijks iets, van Brussel naar Aalst zou het 3 minuten langer duren, maar ik stap reeds in Denderleeuw uit (stopt die trein in Liedekerke en Erembodegem? Dat kan ook een paar minuten schelen). Beter af is men tussen Brussel en Kortrijk en dat dan niet via Gent, dus de trein die ik ook neem (als er zitplaats is, tenminste, maar dat is zelfs in het laatste rijtuig soms niet het geval).
28.01.2014: De laatste tijd is er in de trein naar Kortrijk/Poperinge nauwelijks nog vrije zitplaats. Mijn suggestie aan J. Cornu is dus niet om overal gratis Wifi te voorzien, maar wel in elke trein op elk moment van de dag zitplaats voor elke passagier.
Volgende maand slaan de tarieven weer op, niet zo veel als andere jaren, en voor wie een Key Card koopt, zoals ik, blijft de prijs hetzelfde. Dat is niet zo voor de 10-rittenkaart van de MIVB, die zal vanaf zaterdag 14 (ipv 13.50) EUR kosten.
Zwartrijders op de Diabolo-lijn richting Brussel-Luchthaven kosten de NMBS jaarlijks veel geld. De NMBS overweegt daarom poortjes te zetten in het treinstation onder de luchthaven. Zwartrijden op de Diabolo-lijn betekent in het treinstation Brussel-Luchthaven af- of instappen zonder de verplichte toeslag op het treinticket te hebben betaald. Wie bijvoorbeeld vanuit Antwerpen naar de luchthaven van Zaventem moet, is goedkoper af door het iets verder gelegen station Brussel-Noord op te geven als bestemming en dan af te stappen in Brussel-Luchthaven. Wie met de trein via de Diabolo-lijn reist maar niet afstapt in het station Brussel-Luchthaven, is immers vrijgesteld van de toeslag. Ze zouden die toeslag beter helemaal afschaffen.
21.01.2014: Vanavond, in Brussel Zuid, zag ik dat er, zelfs in het laatste rijtuig, geen vrije zitplaatsen meer waren in de trein naar Kortrijk/Poperinge, die bij aankomst 5' vertraging had. En die trein was niet de enige, ook de volgende (die naar Zottegem waarmee ik dan naar huis reed, en die naar Aalst-Gent).
Vorig jaar was 't ook gene vette met de stiptheid bij de NMBS, zo laat De Standaard weten. De stiptheid op het Belgische spoor heeft vorig jaar een nieuw dieptepunt bereikt. Over het hele jaar reed 85,6 procent van de treinen op tijd of met een vertraging van hoogstens 6 minuten. Het is het slechtste resultaat in minstens vijftien jaar. De cijfers voor 2013 werden dinsdag gepubliceerd op de website van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Als er rekening wordt gehouden met het aantal reizigers - waarbij een trein met veel reizigers (zoals die naar Kortrijk/Poperinge, vermoed ik) zwaarder doorweegt in de cijfers - dan daalde de stiptheid over het volledige jaar tot 83,2 procent, tegen 85,8 procent in 2012.
Ondanks deze teleurstellende cijfers, zullen de tarieven binnenkort (per 1 februari) wel weer stijgen...
17.01.2014: 't Was vanmorgen niet lollig voor de mensen die de trein naar Geraardsbergen moesten nemen (en in de andere richting wellicht ook niet). Door een "persoonsongeval" reden die treinen niet, zo werd in 't station omgeroepen, maar wat de omroepster niet zei, was wat de reizigers te doen stond. Ze konden bij voorbeeld de bus naar Ninove (31, 32 of 33) nemen, er waren vervangingsbussen ingelegd volgens De Standaard. Die schrijft dat in Okegem, een deelgemeente van Ninove, vanmorgen een persoon aangereden werd door een trein, het slachtoffer is overleden. Het slachtoffer werd aangereden door een trein die van Ninove naar Denderleeuw reed. Er zaten een zestigtal reizigers op die trein, die werden geëvacueerd. Tegen dat ik terug was van 't werk, reden de treinen weer van en naar Geraardsbergen.
Ook lollig is het niet voor de inhoud van de portemonnee van wie de trein naar de nationale luchthaven in Zaventem. Vanaf 1 februari betaalt men voor de Diabolo-lijn richting nationale luchthaven 5,07 euro in plaats van 4,44 euro. Eind vorig jaar werd al duidelijk dat de prijs onhoudbaar was door het tegenvallend aantal passagiers en treinaanbod. De toeslag van 5,07 euro is een extra bedrag dat boven het 'gewone' ticket komt. Het was de private investeerder Northern Diabolo die eind vorig jaar aan de alarmbel trok omdat de passagiersaantallen en het treinaanbod onder de afgesproken drempels zakten. Daardoor kon Northern Diabolo volgens het contract met de Belgische overheid en spoorwegbeheerder Infrabel een verhoging van de ticketprijs eisen. Bizarre gedachtegang...
09.01.2014: Kersverse NMBS-baas Cornu heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gepleit voor wifi op de trein en in het station. En daarmee breekt hij met de visie van de vorige directie. Er loopt wel nog een studie naar de haalbaarheid en mogelijke alternatieven. Er rijden nog oude barakken op de sporen (b.v. tussen Aalst en Geraardsbergen), laat hij die eerst vervangen?
03.01.2014 Mijn pendelaarswensen voor dit jaar zijn stipter en comfortabele treinen met voor iedereen een volwaardige zitplaats, en vooral geen enkele staking, die wordt toch gehouden om redenen waar de pendelaar geen enkele invloed op heeft.
In De Standaard lees ik dat de toeslag die treinreizigers moeten betalen omdat ze zonder ticket zijn opgestapt, in de tweede helft van dit jaar wordt herzien. Dat heeft minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) gezegd in de commissie Infrastructuur. De NMBS bevestigt, maar benadrukt dat eerst in voldoende voorverkoopmogelijkheden voorzien zal worden. Nog dit jaar zal al wie nog geen ticket heeft, 7 euro extra betalen, of ze de conducteur nu verwittigen of niet. Op dit moment bestaan er nog twee verschillende toeslagen: 3 en 12,5 euro. De redenering daarachter is dat wie de treinbegeleider op voorhand verwittigt, minder moet betalen, maar dat leidt tot heel wat discussies. De NMBS zegt daarom al lang een vereenvoudiging te willen. De spoorwegmaatschappij is de mogelijkheden om vooraf een ticket te kopen aan het uitbreiden. "We plaatsen bij alle opstapplaatsen nieuwe ticketautomaten", zegt woordvoerster Frieke Neyrinck aan Belga. "We streven ernaar 740 automaten te plaatsen, een pak meer dan vandaag." Daarnaast is het ook al mogelijk om tickets te kopen via de mobiele site van de NMBS (m.nmbs.be - op eigen kosten voor elektriciteit, papier en inkt), of via de iPhone-toepassing. Betekent dit dat elke reiziger een iPhone moet hebben voor 't geval de ticketautomaat defect is?
8e Bergenmeersentocht, georganiseerd door Wandelclub 'De Schooiers' Wichelen vzw
29.06.2014: Op aangeven van een medewerker parkeerde ik de auto op de parking van het station, en ging me een eind verder inschrijven voor de omloop van 15 km. Na een babbel met clubgenoot Bruno wandelde ik vooral langs natuurlijke paden (veld- en boswegen) naar Uitbergen, maakte hierbij een lusje in de Bergemeersen, een fraai natuurdomein met o.a. eenden (maar die heb ik niet gezien). In Uitbergen was een eerste rustpost waar ik een frisdrank genoot alvorens terug te keren (want ik was zowat halfweg). Terug in Schellebelle nam ik, zoals andere wandelaars, de veerpont naar de overkant van de Schelde om even verder de tweede rustpost te bereiken. Die deed me denken aan sommige rustposten van Fodslaw (de Deense wandelclub die de Heirwegwandeling van Sleeswijk naar Viborg organiseert): tenten in de tuin van de pastorie. De medewerkster aan de stempeltafel vertelde dat er binnen een parketvloer ligt en zij die daarom niet mochten gebruiken, stel je voor: bemodderde wandelschoenen, verschuiven van tafels en stoelen, misschien een accidentje met een glas of koffiekop, ... De laatste 4 en een beetje kilometer voerden naar het centrum van Schellebelle waar ik mijn boekje en 30-stempelblad liet bestempelen.
Het weer was wat regenachtig, en het druppelde ook een paar keer (aan het begin van mijn wandeling en tijdens de overtocht van de Schelde). Dit was de mooiste 15 km tocht die ik sinds lang voorgesteld kreeg! Mijn foto's staan hier: https://picasaweb.google.com/9470hvds/8eBergenmeersentocht14
14.06.2014: Euraudax London, georganiseerd door Ruud Zwart
14.06.2014: De avond voordien kwam ik er aan samen met Danny en Jean-Paul, om er twee dagen te wandelen onder leiding van organisator en baankapitein Ruud (Nederlander die in Engeland woont). Wij logeerden in het Ibis Budget hotel in Whitechapel, zoals Ruud en nog enkele wandelaars. Na inchecken en installeren in de kamer, gingen we eten en nadien een bier drinken. Ik nam overigens deel in de plaats van Eddy (Euraudax Affligem) die eind april zijn voet brak, en dus niet mee kon - zo kon hij wel de kosten voor trein en hotel recupereren.
Na het gezamelijk ontbijt namen we de metro naar Waterloo station waar we wachtten op de wandelaars die in dit stadsdeel overnachtten. De eerste helft van de wandeling werd gewijd aan de vele bezienswaardigheden van de hoofdstad, zoals, in willekeurige opsomming: London Eye (waar Ruud de wandelaars toesprak omdat het door de drukte niet gegarandeerd is dat we elke 25 km inderdaad binnen de 5 uur zouden gestapt hebben), Thames rivier (waar een vast wandelpad langs gaat), Millenium Bridge, London Bridge, HMS Belfast, City Hall, Tower of London, Tower Bridge, Trafalgar Square, St. James’s Park, Parliament Square, Big Ben, Westminster Abbey, Houses of Parliament, St. Paul’s Cathedral, Covent Garden, Guildhall Art Gallery, Barbican Arts Centre, Museum of London, British Museum (waar we effectief binnen gingen, 't is toch gratis), British Library, The Mall. En natuurlijk, zelfs op het laatst van de stadswandeling, Buckingham Palace. Dat bereikten we overigens via The Mall, en de laan die naar het koninklijk paleis leidde, was mooi versierd en flink bevolkt. Ineens vlogen helicopters over, gevolgd door ander vliegend tuig en het laatste vliegtuig loste stoom in de drie Britse kleuren. Sue deed alsof ze niet wist wat de aanleiding was, maar ik denk wel dat ze weet dat Koningin Elisabeth haar zoveelste verjaardag vierde. De lunchpauze, waar zij die het bij 25 km hielden, van ons afscheid namen, hielden wij in Young's "Riverside" pub, ca. 200 m na Vauxhall Bridge. Danny, Jean-Paul en ik moesten nogal wachten op onze bestelling, nochtans een simpele burger met frietjes.
Na dit middagmaal wandelden wij voort langs de River Thames, via Battersea Park, Wandsworth Park en Richmond Park naar de finish in Richmond station. Dat Richmond Park is erg groot en daar loopt het wild gewoon vrij rond, al bleven de vele herten wel ver uit de buurt. Dit was een erg mooie en boeiende wandeling, en ik heb, sedert vorig jaar, mijn dagafstandsrecord gebroken (van 25 naar 50 km).
Het weer wat bewolkt, de zon kwam er pas in de namiddag door, we kregen een klein beetje druilregen en de temperatuur was aangenaam. Mijn foto's staan hier, in 1 album voor het hele weekend: https://picasaweb.google.com/9470hvds/EuraudaxLondon14
15.06.2014: Euraudax London, georganiseerd door Ruud Zwart
15.06.2014: Ook vandaag verzamelden we in Waterloo station, van daar namen we de trein naar Petts Wood, ten zuid-oosten van Londen. Vandaag ging het om een wandeling puur natuur, maar al gauw bleek ook dat het een pittiger tocht zou worden dan op zaterdag. Ik ging mee langs de London Loop (London Outer Orbital Path, in totaal 245 km) via Fernborough (waar we wat proviand zoals frisdrank, fruit, knabbels kochten) en Keston (voor de caférust in The Greyhound Put) tot Upper Shirley. Ik kreeg last van mijn voeten waarvan de huid van tenen en hiel tegen de schoen schuurde en besloot in de Sandrock Pub een punt achter mijn deelname te zetten (al had ik ingeschreven en betaald voor 2 * 50 km). Net als gisteren bij de middagpauze gaf Ruud een speechje voor zij die daar stopten, en deze keer mocht hij ook een Audax Schelp uitrijken, aan Ivo.
Intussen heeft Ruud zoveel goeie kritieken gekregen dat hij overweegt, maar niet eerder dan in 2016, nog zo'n Euraudax weekend te organiseren, evenwel dan in graafschap Kent. We zullen wat reclame maken, opdat hij dan meer wandelaars meekrijgt dan zo'n 30-tal (wat ook al niet slecht is).
4e Gaverswandeling, georganiseerd door Padstappers Geraardsbergen vzw
09.06.2014: Ik vond nog een van de laatste beschikbare parkeerplaatsen en schreef me in voor 16 km. Een paar foto's later werd ik ingehaald door ex-Sportvriend Paul met wie ik verder wandelde, over verharde en vooral natuurlijke wegen, naar Idegem waar de rustpost was. Daar genoten we van een frisdrank alvorens weer te vertrekken. Paul koos voor het dubbele van de afstand en dus scheidden onze wegen zich tijgens de Idegemse lus. Terug in Idegem trof ik niemand om mee een babbeltje te slaan en dus ging ik terug, deze keer via de Gavers. Tegen de tijd dat ik daar aankwam, begon het te regenen en dat bleef het doen. De Padstappers zorgden voor de overzet per vlot en, na een toertje door het recreatiepark, was er de gratis bedeling van kriek, blond bier van dezelfde brouwerij of een frisdrank. Daar trof ik enkele Sportvrienden en nadat mijn glas leeg was, ging ik terug naar de startplaats en naar mijn auto.
Barbecuetocht, georganiseerd door WSV De Kadees vzw
31.05.2014: Ik parkeerde op de weide nabij het Sint-Janshof waar ik meteen drie Sportvrienden (dan nog bestuursleden) aantrof, Yvette, Nicole en Tony, met wie ik eerst een paar glazen dronk en wat babbelde. Toen zij naar Haaltert terug reden begon ik aan mijn wandeling langs openbare en natuurlijke wegen naar Vlierzele. Daar is een gehucht dat Uilebroek heet en waar de rustpost was. Daar trof ik geen Sportvrienden meer maar wel enkele bekenden. 't Was dorstig weer en dus trakteerde ik mezelf op een frisdrank alvorens terug te keren, niet langs dezelfde weg, natuurlijk.
Het was een mooi en rustig parcours (al ging ik een eind langs de autosnelweg, maar in de namiddag op de derde dag van een verlengd weekend was er niet veel verkeer) en het weer was perfect voor een wandeling: zonnig en droog. Mijn foto's staan hier: https://picasaweb.google.com/9470hvds/Barbecuetocht14
20e Egmonttocht - 18e Wisselbekertocht, georganiseerd door Wsv Egmont Zottegem vzw (163)
29.05.2014: Ik parkeerde bij het zwembad (wellicht de grootste parking door welke club ook voorzien nabij de startplaats) en schreef me in voor 18 km (dat er eigenlijk minder waren ). Deze omloop leidde me eerst in een lus over een veldweg tot bijna terug aan de parking, om dan richting Erwetegem te voeren. Daarvoor ging ik (zoals in december 2013 eigenlijk) over een plankenpad in een natuurparkje achter 't ziekenhuis. Van daar tot Erwetegem ging ik over natuurlijke en aangelegde wegen, maar er was niets speciaals te zien. In Erwetegem dronk ik een frisdrank en praatte tegen enkele bekenden alvorens de lus van 3 km te stappen. Ook bij mijn tweede halte daar nuttigde ik een frisdrank en praatte tegen enkele bekenden, onder wie twee Sportvrienden. Terug naar Bevegem ging het ook over natuurlijke en aangelegde wegen, maar was er nog niets speciaals te zien tot ik in 't domein Breivelde aankwam. Dat is een leuk en moooi park met een beekje, enkele vijvers en een restaurant, dat gedeeltelijk gerenoveerd wordt. Zo kwam ik opnieuw in de feestzaal die bij het zwembad hoort en trof daar nog een Sportvriend en andere bekenden.
20e Herdenkingstocht A. De Maesschalck, georganiseerd door Wsv Wetteren
25.05.2014: Vooraleer mijn plicht te vervullen en van mijn democratisch recht te genieten (er waren verkiezingen voor de gewestelijke regering, het federaal en het Europees parlement) ging ik hier dus wandelen, en ik koos voor de omloop van 18 km dat er 19 en nog wat achter de komma was. Die toer begon met een lus van iets meer dan 6 km in het centrum met passage langs de markt en het station, waar een pijltje te weinig was aangebracht.
Terug in het Sint-Gertrudiscollege dronk ik een plat watertje alvorens de grotere toer aan te vatten, ook nu weer een pijltje te weinig en ik moest me na een poos omkeren om het pad te vinden, dankzij wandelaars die ik zag inslaan, van daar ging het weer beter en wandelde ik over veld- en aangelegde wegen naar de plantenkwekerij waar de tweede en derde rustpost gelegen was. Beide keren dronk ik een plat water. De lus die ik daar maakte, van iets meer dan 6 km, was 't mooiste van de hele wandeling. Na de tweede passage in die kwekerij ging het terug naar de school.
27e Lentetocht, georganiseerd door WSV Land van Rhode
18.05.2014: Ik parkeerde op het marktplein en schreef me, in Parochiecentrum Sint-Michaël te Sint-Lievens-Houtem, in voor de omloop van 14 km. Deze leidde mij langs vooral bos- en veldwegen naar Oombergen. Daar wierp ik een blik in de Sint-Martinuskerk, maar zonder binnen te gaan of foto's te nemen, want er was juist een kerkdienst bezig. Verder op de terugweg moest ik, zoals andere wandelaars, opnieuw plaats ruimen voor mountainbikers die blijkbaar grotendeels hetzelfde parcours volgden. Konden de betrokken clubs niet eerst overeenkomen in verband met de omlopen?
Hamburger SV: Seizoen 2013-2014 - SpVgg Greuther FĆ¼rth - HSV
18.05.2014: SpVgg Greuther Fürth - HSV: 1-1
Oef, GERED!!!
Ook deze wedstrijd kwam dus bij ARD op de buis, waarvoor dank (maar liever met een meer onpartijdige reporter). na het gelijkspel van donderdag jl. was dit resultaat dus genoeg voor het behoud in eerste klasse. Rond 18.000 toeschouwers in de daarmee uitverkochte Trolli Arena zorgde Lasogga met het hoofd (deed wat denken aan Hrubesch, zo'n 30 jaar geleden) voor de openingstreffer (14'), hij zette zo een corner van Van der Vaart omzette. Fürth reageerde meteen, maar de bal ging naast. HSV had de wedstrijd onder controle en schiep veel kansen die verder echter eindigden op het doelkader of in de handen van de opmerkzame Hesl (ex-HSV-er, ik herinner er nogmaals aan). In de 31ste minuut kwam Djourou slecht, plat op zijn borstkast, neer en leek zelfs even het bewustzijn verloren te hebben, maar tegen dat hij op de brancard lag, met een halskraag om, was hij weer bij zinnen. Mancienne kwam in zijn plaats. Hopelijk is Djourou over een maand weer OK voor het WK.
In de tweede helft, na een zo goed als gemaakt doelpunt (van alweer Lasogga), verhinderd door Hesl, kwamen de gastheren gelijk als uit het niets door Fürstner (59') - en van dan begon het bevend afwachten, maar een zeer sterke Drobny hield verder elke aanval tegen (soms bijgestaan door zijn verdediging) en verzekerde op deze wijze het behoud. In de laatste officiële minuut (er kwamen er nog 3 bij) leek Drobny de bal over doel te duwen, maar vanuit een ander camerastandpunt gezien, raakte hij de bal niet aan (wat hij aangaf), de corner bracht gelukkig niets op. Drie minuten duurden erg lang, en Drobny moest nog alles uit zijn kast halen, tot Kircher eindelijk affloot. Lasogga stormde gelijk zot naar de zijlijn, leek de Fürther bank te provoceren (en ene liet zich vangen, wou hem een pak slaag geven), stoof op de trainer af, duwde Kreuzer weg om Slomka een ferme knuffel te geven.
De opluchting was niet alleen bij de ploeg groot, maar ook bij de 1.800 meegereisde supporters en de 18.500 die in de Imtech Arena de wedstrijd op groot scherm volgden (en bij hen die thuis naar TV keken ). Op de website van HSV worden de supporters bedankt voor de steun (dat deed Slomka op TV ook), en dat dankwoord is wel op zijn plaats, zeker voor zij die er elke (thuis)wedstrijd bij waren, zij die van alles organiseerden en zich vasthielden aan het laatste sprankje hoop.
Dit was het rotste seizoen in de zowat 30 jaar dat ik voor HSV supporter, en ik wil dit niet meer meemaken. We blijven dus in eerste en ik hoop dat Lasogga ook blijft, dat Beister tegen augustus genezen is zodat ze samen de nodige doelpunten maken. Ik hoop ook dat het bestuur slimmer wordt, dat het aan Slomka vraagt welk type spelers hij nodig heeft en dan de juiste uitkiest.
Dit klassebehoud staat zelfs in De Standaard (online): "Lasogga bezorgt Hamburg behoud in eerste klasse", met een foto van Drobny.
Slomka stelde de volgende spelers op: Drobny - Diekmeier, Djourou (31' Mancienne), Westermann, Jiracek - Badelj, Arslan (64' Rincon) - Calhanoglu, Van der Vaart (75' Tesche), Jansen - Lasogga.
Hamburger SV: Seizoen 2013-2014 - HSV - SpVgg Greuther FĆ¼rth
17.05.2014: HSV - SpVgg Greuther Fürth: 0-0
Deze wedstrijd werd rechtstreeks uitgezonden op ARD (vielen Dank dafür!) en voor de match, terwijl de gebruikelijke liedjes gezongen werden met de trouwe en nog hoopvolle supporters in de noordtribune, werd Uli Stein geïnterviewd, de uitmuntende keeper van de jaren '80. Zo 12 dagen na mijn bezoek in 't stadion deed dat wel wat bizar om dat stadion nu weer bomvol te zien en Lotto King Karl op de achtergrond te horen zingen, maar er thuis naar te kijken en luisteren...
Vooraf had ik gehoopt op een paar doelpunten van de thuisploeg, Fürth is per slot van rekening toch nog een tweedeklasser, maar veel kansen waren er niet. De wedstrijd begon met een verrassing: enkele minuten voor affluiten, kreeg Drobny van Slomka te horen dat hij tussen de palen stond, blijkbaar had Adler te veel rugpijn. Wel, Drobny zit al maanden op de bank maar zijn niveau is nog even hoog, dat is ook te zien aan de 0 die hij hield. Niet dat hij alle ballen buiten hield, sommige schoten werden geweerd door verdedigers. Wat mij ook meeviel, was dat hij veelal ver uittrapte, iets wat ik mis bij Adler. Er waren enkele leuke individuele acties, maar over het algemeen speelde HSV nogal verkrampt, terwijl de bezoekers speelden alsof elke uitslag goed was, ze speelden eerder onbekommerd en sommigen toonden een paar leuke balcontroles. In de tweede helft was een fase waar HSV absoluut domineerde, maar helaas, er kwam dus geen doelpunt van, tenzij ene vanuit buitenspel (Lasogga was iets rapper dan Van der Vaarts pas, '67). Calhanoglu was deze wedstrijd niet zo sterk bezig als anders, misschien zat hij wat met zijn gedachten bij de bijna 300 verongelukte mijnwerkers en de meer dan 100 vermisten in die mijn (Calhanoglu droeg in ieder geval een rouwband).
Slomka probeerde de redding met deze spelers: Drobny - Diekmeier, Djourou, Mancienne, Jiracek - Badelj, Tesche (60' Jansen) - Rincón (90' Westermann), Van der Vaart, Calhanoglu, Lasogga. Bij de bezoekers stond een ex-HSV-er in doel: Hesl, die ook enkele reddingen uitvoerde.
Overmorgen, zondag, om 17.00 uur moet HSV "het" dan maar op verplaatsing doen, anders... Ik hoop dat Lasogga dan wat rapper loopt, met zijn 22 jaar jonge benen moet dat lukken, dan kan hij mee oprukken tijdens een tegenaanval zodat hij kan binnen knallen, al is het dan een weergekaatste bal. Overigens komt ook die wedstrijd live bij ARD op TV.
14.05.2014: Jansen was als enige HSV-er opgeroepen om mee te gaan naar Brazilië, maar nu heeft Löw zich bedacht, hij verstopt zich achter de blessure die Jansen opgelopen had net ten behoeve van de nationale ploeg, tijdens een oefenpotje tegen Chili... Awel, merci... Casteels, een der nationale keepers van de Rode Duivels, heeft zijn scheenbeen gebroken, en hij mag wel mee van Wilmots (en ik gun het hem). Van der Vaart is nog niet 100% zeker dat hij mee mag, Djourou wel. Volgens De Standaard zijn Badelj en Ilicevic er eveneens bij, ik hoop voor hen van wel en dat ze de openingsmatch binnen de lijnen op de groene sprietjes mogen meemaken, want 't is juist tegen de gastheren.
11.05.2014: Vandaag zijn de laatste reguliere wedstrijden in de Duitse tweede klasse gespeeld en we kennen dus de tegenstander voor donderdag (de wedstrijd begint om 20.30 uur) en zondag. SpVgg Greuther Fürth heeft eens een seizoen van eerste klasse geproefd, maar ik durf te hopen dat HSV op uitgesproken wijze van een tweedeklasser kan winnen, zeker thuis.
Overigens speelde Adler gisteren zijn 200ste Bundesligawedstrijd.
Bruxelles en mai, georganiseerd door La Bruegelienne (BBW 048)
11.05.2014: Ik parkeerde in de buurt van het Nederlandstalige Sint-Lutgardis College in Oudergem en schreef me daar in voor 15 km. Ik vond een splitsingsbord en even later het bord dat bevestigde dat ik op de goede weg was, en toen ... geen pijlen meer. Ik was niet de enige die zocht maar niet vond, er werd in alle straten gekeken, maar geen pijlen meer. We gingen tot aan Hertoginnendal (waar politici van alles afspreken) maar verder waren ook geen wandelwegwijzers te zien. We keerden op onze stappen terug, de groep zoekende wandelaars werd groter (toevallig allemaal Nederlandstaligen) en werden tegemoet gestapt door een medewerker met een emmer lijm en een borstel. Hij zou dus enkele piijlen aanbrengen. Maar ik had geen zin om achter hem te stappen, daarvoor zijn er de tochten van Euraudax België. Gezien ik betaald had, wou en verkreeg ik een stempel in het wandelboekje en de spaarkaart. Jammer eigenlijk want ik had me zo verheugd te wandelen in enkele parken die Brussel rijk is.
Het weer was ook al niet veelbelovend (maart en april hadden beter weer dan mei tot nog toe) en gezien de korte afstand die ik aflegde heb ik maar twee foto's genomen.
Zelfs de laatste wedstrijd kon dus niet gewonnen worden... Een geluk, dus, dat ook Eintracht Braunschweig en 1. FC Nürnberg verloren, zo heeft HSV zich toch verzekerd van de barragewedstriijd (donderdag 15 mei thuis en op ARD vanaf 20.15, terugwedstrijd op zondag 18 mei om ... 17 uur). Heuglijk is dat Adler wat minder doelpunten moest slikken en dat HSV meer dan 1 doelpunt scoorde.
Tijdens de wedstrijd gaf de webreporter ook de tussenstanden van Braunschweig en Nürnberg, zo viel te melden dat Schalke na 5' al op voorsprong kwam. Maar twee minuten later maakte Westermann zich weer ontzettend "populair" (dat hij de HSV-gerelateerde fansites op Facebook maar eens nakijkt)... Pospech paste van op de rechter kant, Westermann wou met de borst op Adler terugspelen, maar Soto kwam ertussen en scoorde... Vijf minuten later stonden de bordjes gelijk, raad eens door wie? Juist, Lasogga. Van der Vaart werd van links door Calhanoglu (man van 't seizoen, voor mijn part) bediend en trapte de bal van op 14 m, Karius weerde de bal af, maar direct op het hoofd van Lasogga, die koelbloedig tussen de benen van de thuiskeeper scoorde. Hij wist met zijn vreugde nauwelijks blijf en deelde die met de meegereisde (ongeveer 5000) supporters, van wie hij vocale ondersteuning vroeg en kreeg. Twee minuten later kwam Braunschweig ook op achterstand en dat zou zo blijven (zoals dat het geval was voor Nürnberg). In Mainz bleef de gelijke stand staan tot de pauze, al waren beide ploegen op zoek naar een doelpunt, ook Adler moest dus aan het werk.
De tweede helft was zo'n 20 minuten bezig toen Malli de bal van op 16 m in de linkse benedenhoek stuurde. Uit voorzorg (we hebben hem nodig voor de barragewedstrijden!) verving de trainer Lasogga door Ilicevic, even later moest Tesche baan ruimen voor Arslan. Met nog 8 officiële minuten te spelen, verhoogde de thuisploeg zijn voorsprong, Okazaki hield Mancienne en Jiracek(het verbaast mij dat Slomka in Jiracek een verdediger ziet, volgens mij past die veel beter op het middenveld, maar ja, wie ben ik? ) in de penaltyrechthoek voor de zot en liet Adler ook geen kans. Even later bedankte Ilicevic voor de kans die hij van Slomka kreeg: na een pas van Jiracek kwam de bal voor Ilicevic' voet en hij trof raak van op 10 m in de rechter benedenhoek. Mocht ik nationaaltrainer van Kroatië zijn, ik zou die opstellen voor de openingswedstrijd van het WK.
Slomka liet de volgende spelers meedoen: Adler - Diekmeier, Westermann, Mancienne, Jiracek - Badelj, Tesche (74' Arslan) - Rincón, Van der Vaart (83' Jansen), Calhanoglu, Lasogga (67' Ilicevic).
08.05.2014: HSV zit in de kelder van de 1. Liga maar Löw heeft tochMarcell Jansen uitgenodigd om mee te gaan naar Brazilië. Westermann, Adler en Lasogga mogen dus niet mee.
Hamburger SV: Seizoen 2013-2014 - HSV - Bayern MĆ¼nchen
03.04.2014: HSV - Bayern München: 1-4
Na mijn uitgebreid stads- en Volksparkbezoek was het nu tijd om te zien of er nog mirakels bestaan. Aan de uitslag te zien, niet... Het begon er al mee dat Lasogga wel rondjes kon lopen (in het gezelschap van o.a. Arslan, de geelgeschorste middenvelder), maar meedoen, dat zat er dus nog niet in. Calhanoglu mocht weer voor twee werken.
Ik was vroeg genoeg om nog wat te wachten eer de poortjes open gingen, en zag dat er nog tickets aan de kassa verkocht werden, ik was blij dat HSV toch besloot, zo'n anderhalve week voor de wedstrijd, om een voorverkoop via het internet voor gewone supporters (= geen leden met stemrecht) te organiseren. Ik zat dan niet op mijn gewone plaats in vak 2A maar wel in 1A, dichter bij de noordtribune. Eerst ging ik nog wat geld opdoen aan een snack en aan wat shopping.
Nochtans kregen de thuissupporters wat moed in de 13de minuut, wanneer Neuer mis greep op een terugspelen naar Boateng, Ilicevic sprong ertussen en kwam van op 12 meter tot schot maar hij trof enkel het zijnet. Twee minuten later zette Calhanoglu zich tegen Dante door maar de bal ruisde een meter naast de verste paal voorbij. Wat later miste Neuer opnieuw op een terugspeelbal en opnieuw was HSV wakker, deze keer herkende Calhanoglu de situatie het eerst en kwam bijna bij de bal op 5 m, gleed echter uit en Neuer had de bal. Maar beloond werd hij niet, integendeel, vier minuten later scoorde Bayern... Götze kwam op 20 meter voor het doel aan de bal, hield de zot met de verdediging en speelde een 1-2 met Robben, waardoor Götze vrij voor Adler opdook en de bal binnenschoof. Vrije trap voor Bayern van op 25 m, maar Robben schoot niet direkt, doch stuurde een pas naar de verste paal waar Schweinsteiger stond, diens kopbal ging centimeters naast. HSV reageerde met een aanval via de rechterkant, Tesche lepelde in de 16 naar Van der Vaart, die zich snel draaide en een volley trapt, maar Neuer redde sterk. En nogmaals HSV, deze keer via de linkerkant, waar Calhanoglu van de lijn terug paste naar Ilicevic, die de bal met rechts net naast de verste paal mikte. Even later floot de arbiter voor de rust.
In de tweede helft probeerde HSV het tij te keren, op links kon Ilicevic lang bal aan de voet marcheren, werd niet echt aangevallen, maar zijn schot van op 15 m landde in Neuers armen. Robben schoot van rechts met zijn linker recht naar 't midden van het doel, maar Mancienne (die mij aangenaam verraste) en Adler stopten hem met vereende krachten. Bij een hoekschop van Robben stond Götze in de 16 zodanig vrij dat hij van op de hoek meteen kon aangespeeld worden - bal aannemen, draaien, schot, en Müller strafte de defensieve knoeier af (55'). HSV gaf niet op (mocht dat ook niet) en schiep zich twee kansen op rij: eerst dwong Calhanoglu Neuer met een typisch kanonschot tot een super redding, de aansluitende hoekschop kopte Mancienne slechts zeer nipt naast het doel. Beloond werd HSV niet voor de strijdlust, integendeel: HSV viel verder aan en probeerde alles, liep daarbij echter op een counter - tegen Robben kon Adler nog stoppen, maar de rebound kwam bij Müller en dan Götze terecht, die van op korte afstand raak trof. Dan mochten de thuissupporters toch eindelijk ook eens juichen: Demirbay marcheerde door het middenveld, paste dan naar Calhanoglu, die van op 20 m de bal vlak met volle kracht binnen schoot. Maar het bleef niet duren: Pizarro, pas ingevallen voor Robben, werd vrijgespeeld, trapte de bal eerst tegen Adler, maar kon de rebound met de rug naar doel over zijn eigen hoofd in doel trappen. Om af te sluiten nog de mooiste aanval van de hele wedstrijd: Bayern toverde zich door de HSV-verdediging, dat zou Real Madrid nog niet verhinderd hebben - maar op het einde schoot Lahm de bal van op 5 m over doel. Meteen daarop raakten Demirbay en ex-HSV Boateng in de clinch, onze Turk kreeg de gele kaart maar de bezoeker moest met rood 't veld verlaten.
Een geluk bij dit ongeluk is dat alle staartploegen verloren, maar nu is de barragematch wel het beste wat HSV nog kan halen. Daarvoor moet het stunten bij FC Mainz (dat graag Europees zou spelen, volgend seizoen), in alle geval mogen Braunschweig (tegen Schalke, die mogen zich herinneren dat HSV, al in nood, toch nog van hun erfvijand, Dortmund, gewonnen heeft) en Nürnberg het niet beter doen (tegen Hoffenheim). Die barragewedstrijden, jawel: heen en terug, zouden eerst op het terrein van de eersteklasser (HSV dus) en de terugwedstrijd bij de tweedeklasser gespeeld worden, op 15 en 18 mei. In de tribune hoorde ik St.-Pauli zeggen, maar dat kan om te lachen geweest zijn, dan gaat het twee keer om een stadsderby.
Overigens was het stadion uitverkocht en was er in de loop van de tweede helft ambras tussen supporters en politie. Er was een spandoek met daarop de afkorting ACAB (All Cops Are Bastards, waar ik het niet mee eens ben), die moest weg, maar later op TV zag ik dat de supporters (allez ja...) hun spandoek toch in bezit konden houden. Toen ik, na wat foto's nemen van Diekmeier en Adler, terug ging en bij Stellingen uit de pendelbus gestapt was, stond een groep "robocob"-agenten (tot en met de helm op) in het halletje naar de perrons.
Slomka moest met deze "riemen roeien": Adler - Diekmeier (liep een blessure op, 60' John), Westermann (67' Tah), Mancienne, Jiracek - Tesche, Badelj - Rincón, Van der Vaart (68' Demirbay), Calhanoglu, Ilicevic.
01.05.2014: Om zowat zeven uur 's morgens verliet ik mijn thuisbasis en kwam, na twee stops (een langere en een korte) voorspoedig aan bij hotel Mercure aan de Kieler Str. in Hamburg, want van hier begin ik mijn weg naar 't stadion (Imtech Arena) wat te kennen. Nadat ik mij aanmeldde bij de receptie en mijn intrek nam in de kamer, ging ik 't stad in, gewapend met een groot stratenplan met twee uitgepijlde wandelingen, maar die zijn voor 's anderendaags. De receptioniste raadde mij aan om naar station Dammtor te sporen om van daar het park Planten un Blomen te bezoeken. Maar vanaf Langenfelde zou ik moeten overstappen, terwijl ik in een ruk naar de Landungsbrücke kan, en vandaar door enkele andere parken Planten un Blomen te bereiken. Aan het havengebouw, vooral voor rondvaarten, keek ik eerst wat rond en toog dan naar het dichtstbijzijnde park, het Elbpark, waarin een groot monument voor Otto Bismarck staat. Helaas zijn de wanden van zijn sokkel ontsierd door graffiti, als ze dan hun spuitbussen willen legen, willen ze dat dan wat kunstzinniger doen? Tussen dit parkje en Planten un Blomen liggen nog de Große Wallanlagen en, voorbij het gerechtsgebouw de Kleine Wallanlagen. Ik was al eens in Planten un Blomen geweest, maar nu liep ik er wel enkele uurtjes in. Het is, zoals de naam het zegt, rijk aan planten en bloemen, er is ook de botanische tuin, eigendom van de universiteit. De toegang is gratis, een schenking is welkom. In die kruidtuin staan talrijke exotische planten, zoals de "flessenborstel", de natuurkundige naam ken ik niet, maar die zijn allicht inheems voor Madeira, want daar heb ik ze het eerst gezien. Er is ook een verzameling cactussen, groot en klein, met of zonder bloemen. Van daar ging ik terug naar 't hotel, at er smakelijk en plande 's anderendaags eerst wandeling 2 te doen, want de aankomst ligt dicht bij de start.
02.05.2014: Na een lekker ontbijt nam ik het stadsvervoer naar het stadhuisplein, Radhausplatz, ging eerst het stadshuis eens van binnen bekijken, alsook de koer alvorens de wandeling aan te vatten. Die leidde mij langs de Trostbrücke, de oudste verbinding tussen de oude en de nieuwe stad. De restanten van de St.-Nikolaikerk had ik ook al eens gezien, en de toren beklommen met de lift, maar het was nu wat bewolkt, dus liet ik de toren, overigens in de steigers, links liggen en ging verder naar de Deichstraße en de Speicherstadt. Hier staan opslaghuizen die intussen erg verfraaid zijn (speichern is Duits voor bewaren, zoals een document op je PC). Daar is ook het miniatuurmuseum, ik had dat al op TV gezien en wou dat ook met eigen ogen zien. Helaas, als je niet tot een speciale categorie behoort (gereserveerd, in groep, via 't internet geboekt) moest je een gewoon ticket kopen en een lange wachttijd trotseren, tot wel twee uur. Toen hield ik het voor bekeken (of ook niet, natuurlijk) en wandelde verder. Aan Hamburg Dongeon stond de file tot buiten, maar dat was ik toch niet van plan te bezoeken en ik ging verder langs de HafenCity, de traditionele scheepshaven, de Elbphilarmonie. Deze nieuwe concdertzaal is nog in opbouw, het zou tegen 2017 moeten af zijn. Verder ging het naar het Magelaanterras, het Hamburg Cruise Center en, uiteindelijk, het mooie Chilehaus. Ik geraakte zo terug op het stadhuisplein waar ik in een koffiehuis een belegd broodje doorspoelde met warme chocomelk.
Ook de tweede wandeling, of de eerste op het plan, begon bij het stadhuis, stak de Alsterleet over via de Jungfernstieg, langs het Hamburg Museum en de St.-Michaelskerk die ik nogmaals bezocht (maar niet de toren), omdat hij zo mooi is. Verder ging ik langs de Landungsbrücke, nog eens, en dan nam ik de oude tunnel onder de Elbe. Die is breed genoeg voor twee trottoirs, de fietsers moeten uit de weg als er dan al eens een auto passeert. Van aan de overkant is het zicht op de skyline van Hamburg mooi, met de Landungsbrücke en markante torens. Ik keerde terug naar de overkant van 't water, de andere kant van de Elbe, en bekeek nog wat schepen, die er als museum liggen. Het was nog tijd genoeg dus ik ging nog even naar Blankenese. Tussen het station en de oever staan grote villa's, het is er erg rustig en ik wandel een eind stroomopwaarts. Aan de overkant van de Elbe is een vliegveld, er staan enkele vliegtuigen, maar er stijgt noch landt geen enkel, het is misschien een vrachtluchthaven. Ik wandelde zo ver dat ik een station eerder de S-Bahn terug neem en in Altonastation twee volkorenbroden kocht.
03.05.2014: Ik genoot lang van het ontbijt en spoorde dan naar Stellingen, 't is maar een station verder, maar als 't gratis is, met mijn tribunekaart, waarom niet? Daar wandelde ik een drietal uurtjes in het Volkspark, bezocht het kerkhof van Altona (met een zone voor HSV-supporters, die zich de laatste weken wellicht zat gedraaid hebben in hun graf...), volgde de gele driehoekjes, bezocht zo een parkje dat vroeger door scholieren werd aangelegd en onderhouden. Ik keerde dan terug naar 't stadion, en wat daar gebeurde, staat in het verslag over de wedstrijd. Nadien ging ik terug naar 't hotel voor 't avondmaal, een TV-avond en een zalig, langere nachtrust.
2e Vlaanderens Mooiste Wandeltocht, georganiseerd door Everbeekse Wandeltochten vzw
27.04.2014: Ik parkeerde me nabij de kerk en stapte van daar een eindje tot de Lagere School Sint-Augustinus, waar ik me inschreef voor 12 km. Deze leidde me naar de Rijdtmeersen, een vijf ha groot recreatiedomein in het centrum van Nederbrakel. Daar was ik rap door en dus ging ik verder naar het Hayebos, waar ik geen boshyacinthen zag. Zo kwam ik in Opbrakel, waar de rustpost was, en waar ik enkele Chatons trof, zoals Luc en José. Met hen ging ik een eind mee terug naar Nederbrakel over verharde en natuurlijke wegen en paden, onderweg liet ik hen achter en naderde de startplaats langs de andere kant van de Rijdtmeersen, met deze keer zicht op de vijver waar gevist wordt.
SC Eendracht Aalst: Seizoen 2013-2014 - KFC Dessel Sport - Eendracht Aalst
27.04.2014: KFC Dessel Sport - Eendracht Aalst: 2-0
Spijtig dat ze de trainer geen geschenkje gaven in de vorm van een zege, maar voor Eendracht stond er niets op het spel, voor Dessel wel. Meer dan het resultaat weet ik nog niet over de wedstrijd, maar het seizoen in de tweede klasse zit er dus op, tot groot jolijt van Westerlo dat kampioen werd en dus rechtstreeks promoveert.
22.04.2014: Daar krijg ik grote kijkers van! Op de website van Eendracht staat dat er geen contractverlenging komt voor trainer René Desaeyere. Hij kreeg vanmorgen een telefoontje van de voorzitter. Er wordt nu uitgekeken naar een nieuwe trainer. Het bestuur wenst Desaeyere te bedanken voor zijn bewezen diensten. Toch niet omdat de laatste paar wedstrijden verloren werden? Er is toch niets aan verloren, Eendracht is niet in gevaar wat betreft het volgend seizoen in tweede klasse.