Ik ben Staf De Raeymaeker
Ik ben een man en woon in Heverlee () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 30/07/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: groententuin, koken, digitale foto en film en reizen..
dagelijkse roddels van alles van de laatste dagen.
interessant boek lezen? Ga eens kijken op
http://www.wwaow.com/wwaow/site/bookdetail/?bookid=2935
23-01-2016
Doen wat je wil
Doen wat je wil, vergeet het maar. Natuurlijk ben ik bij deze woorden enige uitleg verschuldigd. Op aanraden van een triumviraat van dokters. specialisten, was het aangewezen voor mijn vrouw om naar een home te gaan. Uit een ruime keuze, maar met de nodige wachttijd, kan je wel ergens terecht. Men heeft haar hier met open armen ontvangen en omdat ik wist dat ze me nodig heeft liet ik mij op diezelfde lijst plaatsen. Als echtgenoot had ik voorrang en kwam ik boven op de lijst met zoekenden. De uitleg die ik kreeg de dag van aankomst was zeer goed. Dan leggen ze je een stapel papier voor ter ondertekening. Eigenlijk zou je dat moeten doen, maar niemand doet dit, je moet dit eerst allemaal eens lezen en grondig doornemen voor je dit ondertekent. Ik stel vast dat er hier controle is tot en met. De kuisvrouw is het ankerpunt. Ze vindt iets in je vuilbak of zelfs in het toilet en ze gaat dat aan de directie vertellen. Laat nergens iets in een kast of op je tafel achter, wat beter niet gezien wordt, want de dag nadien wordt je hier over aangesproken. Het volgende vond ik zelfs te ver gaan. De kuisvrouw was aan de hoofdverpleegster gaan zeggen dat mijn urine nogal donker van kleur was. Die hoofdverpleegster kwam daarop naar mij om te vragen of er iets scheelde. Doe niks of leg niks ergens, of de kuisvrouw staat bij de directie. Natuurlijk ben ik de documenten gaan nakijken die ik getekend heb en ze dekken zich goed in. Het woordje privacy staat er wel degelijk in, maar echt niet benadrukt. Nergens kan je lezen dat men niet in je kasten mag komen snuffelen en ergelijke. Ik voel me daar niet goed bij. Niks in een kast waar men absoluut niet bij kan of mag. Ik weet weeral naar wie en wat ik moet schrijven.
Misschien schreef ik het al, ik weet het niet, maar de meeste van de mensen die hier werken zijn degelijk en ze doen hun job niet alleen naar behoren, nee, ze steken dikwijls nog een tandje bij. Natuurlijk, tussen alle koren zit er kaf. Waarom kiest een zuurpruim een beroep in de sociale sector? Ik besef maar al te goed dat er tussen de bewoners ook vervelende klieren rond lopen. Een van de verzorgenden hier zegde me een tijd geleden, dat, zelfs al heeft hij een rotnacht gehad en 's morgens nog een flinke ruzie bovenop, dat er niemand hier is die dat aan hem mag merken. Hij trekt zijn lachmasker aan en hij is vertrokken voor de ganse dag. Ik kan een ander voorbeeld geven van het tegenovergestelde. Die is volgens mij geboren met een zeer zware handicap, ze heeft namelijk geen lachspieren en dan hebben de ouders nog de fout gemaakt van haar te laten dopen in azijn. Je hebt ook mensen die permanent hun verantwoordelijkheid proberen te ontlopen door te zeggen dat ze het niet weten of er niets kunnen aan doen. Je hebt er met een dikke nek. Zo van veel blaten en weinig wol en er bestaan nog gehandicapten, namelijk mensen die geboren werden met twee linker handen. Niet klagen hier, het valt best mee. Ik denk dat het niet overal zo is.
in theorie ga en sta je hier waar en wanneer je wil. Dat is zo, maar.... Als ik in de voor- of namiddag zeg dat ik een wandeling ga maken of naar de winkel ga, is dat geen enkel probleem, maar heb je gelezen wat ik schreef? Als ik zeg !!! Met andere woorden er word van jou gevraagd om verantwoording af te leggen bij een afwezigheid. Indien ik 's middags geen zin heb om te komen eten, moet ik ook verwittigen. De maaltijden worden op reguliere uren verstrekt en niet tussen dan en dan, neen een bepaald uur klokslag staat je eten op tafel. Ik kan begrijpen, als je in een gemeenschap leeft er bepaalde regels moeten gevolgd worden. Het is geen hotel, al denken sommigen dat wel. Nog een laatste opmerking. ik neem graag elke morgen een douche, maar dat moet voor een bepaald uur, want dan steken ze de mensen in bad. Heb ik dat vroege ochtenduur gemist moet ik wachten tot ongeveer 9,30 a 10 uur. Ik weet dat nu en ik hou me daaraan. Ik ben hier niet op mijn plaats, maar ik volgde de vrouw. Daarmee is alles gezegd.
Een zaak is zeker, meer en meer toestellen die we gebruiken werken op batterijen. Bijna alles is oplaadbaar. Wat ik me eigenlijk afvroeg is het volgende: Is het goed om die dingen dagelijks aan de stroom te hangen, of is het beter om dat maar te doen als werkelijk alle energie er uit is? Ik weet het niet en van iedereen die ik het vraag, krijg ik een ander antwoord. Wat ik wel al ondervonden heb is dat een neuwe batterij langer mee gaat dan een opgeladen exemplaar of is het een gedacht van mij? Goed, ondertussen hangen er hier weer vier in hun bakje energie op te doen. Morgen doen ze weer dienst voor enkele dagen. As je eens goed nadenkt zijn er heel wat toestellen waar batterijen in moeten: Gsm, afstandsbedieningen allerlei, scheerapparaat, draadloze telefoon, mijn wekker, auto open maken enfin je kan het zo gek niet bedenken. Deze morgen hoor ik een gesprek tussen twee bewoners en blijkbaar zijn er ergens in België enkele tientallen bewoners die al dagen zonder stroom zitten. Ik kan het me niet voorsellen. Wat kan je en wat doe je nog zonder electriciteit? Niets zou dan nog draaien zoals het moet, zelfs de verwarming niet, behalve als je kolen stookt. Denk maar eens na voor wat we allemaal stroom nodig hebben in ons dagelijks leven.