De Australische kerkuil of Australische Maskeruil (Tyto novaehollandiae) is in wezen een complex van verschillende onderling zeer verwante en sterk op elkaar lijkende (onder)soorten kerkuilen voorkomend in Oceanië. Deze kerkuil heeft een gem.gewicht van 650g en een lengte tussen 35-47 cm.
Australische Maskeruil
Australische kerkuil
Australische longvis
De Australische longvis (Neoceratodus forsteri) is zoetwatervis uit Australië, met name in het zuidoosten van Queensland, hij kan anderhalve meter lang worden. Het leeft van kleine visjes, kikkers, kikkervisjes en slakken. Door veranderingen in het ecosysteem zijn ze bedreigd. Hij heet longvis omdat hij eerst kieuwen heeft. Als de vis volwassen wordt, dan wordt langzamerhand de functie door een dorsaal gelegen long vervangen.
Australische longvis
Australische pelikaan
De Australische pelikaan of brilpelikaan (Pelecanus conspicillatus) is een grote watervogel. Deze vogel leeft voornamelijk op binnenwatzrs langs de kust van Australië en Nieuw Guinea. Vergeleken met andere pelikaansoorten is de Australische pelikaan van gemiddelde grootte: 160-180 cm in lengte met een vleugelwijdte van 230-250 cm en een gewicht van 4-10 kg. Zelfs voor een pelikaan is de bleekroze snavel van enorme proporties. Het is zelfs relatief de grootste snavel van alle vogels. De grootst bekende snavel van een Australische pelikaan mat maar liefst 49 cm. Australische pelikanen die zich voortplanten leggen in de regel een à twee eieren.
Australische brilpelikaan
Australische brilpelikaan
Australische rotsrat
De Australische rotsrat (Zyzomys pedunculatus) is een knaagdier uit het geslacht Zyzomys dat voorkomt in Australië. Hij leeft alleen in de MacDonnell Ranges in het zuiden van het Noordelijk Territorium. Er werd gedacht dat deze soort uitgestorven was, tot hij in 1996 herontdekt werd. De kop-romplengte bedraagt 110 tot 124 mm, de staartlengte 116 tot 128 mm.
Australische rotsrat
Australische silkyterriër
De Australische silkyterriër is een compacte hond, die een schofthoogte van 23 centimeter en een gewicht van 4,5 kilogram kan bereiken. Het lichaam van terriër moet in verhouding met de schofthoogte lang zijn. De lange vacht van de Australische silkyterriër is glad en ligt vlak tegen het lichaam aan. Het heeft een fijne structuur en is glanzend. De meest gewenste vachtkleur is blauw. De oren van de hond zijn klein en v-vormig en hoog op de schedel ingeplant. Ze worden rechtop gedragen en hebben geen lange haren. Puppy's worden altijd zwart geboren.
De Australische gevlekte makreel (Scomberomorus munroi) is een straalvinnige vis uit de familie van makrelen (Scombridae) en behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De Australische gevlekte makreel is een zoutwatervis. De vis kan een lengte bereiken van 104 cm.
Australische gevlekte makreel
Australische grootoogbaars
De Australische grootoogbaars (Priacanthus macracanthus) is een straalvinnige vis uit de familie van grootoogbaarzen (Priacanthidae) en behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De vis prefereert een subtropisch klimaat en heeft zich verspreid over de Grote en Indische Oceaan. De vis kan een lengte bereiken van 30 cm.
Australische grootoogbaars
Australische heek
De Australische heek (Merluccius australis) is een straalvinnige vis uit de familie van heken (Merlucciidae) en behoort derhalve tot de orde van schelvisachtigen (Gadiformes). De vis kan een lengte bereiken van 126 cm. De hoogst geregistreerde leeftijd is 30 jaar. De vis prefereert een subtropisch klimaat en heeft zich verspreid over de Grote en Atlantische Oceaan.
Australische heek
Australische herder
De Australische herder is een hondenras dat afkomstig is uit de VS. De oorsprong ligt in Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten. Tegelijkertijd werden vanuit Europa Merinoschapen eerst naar Australië en later naar de VS geëxporteerd. De herders kregen dus de verwarrende naam Australian shepherd door de schapen. Het verhaal dat deze honden, net als de Australische veedrijvershond, een kruising met een dingo is, is fout. Pas sinds 1996 is de Australian shepherd een door het Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkend ras. Er is een combinatie van deze kleuren mogelijk door vlekjes en marmering. Schofthoogte 45 tot 52 centimeter, gewicht van 20 tot 30 kilogram. De honden zijn zeer actief en behoren in handen van actieve baasjes. Enkel fysieke inspanningen zijn voor deze honden niet voldoende.
Australische herder
enkele raskleuren
Australische heremietkreeft
De Australische heremietkreeft (Coenobita variabilis) is een op land levende heremietkreeft die voorkomt in Australië. Ze wordt ook verkocht als huisdier, waarbij gelet moet worden dat het diertje tropische condities nodig heeft, zoals een temperatuur van 21°C tot 28°C, en een relatieve luchtvochtigheid van 70% - 80%.
Australische heremietkreeft
Australische jacana
De Australische jacana (Irediparra gallinacea) is een steltloperachtige uit de familie van de Jacana's die voor komt op diverse Indonesische eilanden, de Filipijnen en Australië.
Overleden : Andreas Schelfhout (83), Nederlands kunstschilder.
1881
Overleden : Charles Darwin (73), Brits bioloog.
1906
Overleden : Pierre Curie (46), Frans natuurkundige.
1906
Maurice Brébart en Fernand Oedenkoven stichten de krant La Dernière Heure.
1943
Het twintigste jodentransport vanuit de Dossinkazerne te Mechelen richting Auschwitz wordt op de spoorlijn Mechelen-Leuven (tussen Boortmeerbeek en Haacht) tegengehouden door drie jonge verzetslui waardoor een aantal van de gedeporteerden kon ontsnappen. Nergens in Europa werd er tijdens de Tweede Wereldoorlog een dergelijke bevrijdingsactie uitgevoerd.
1943
De joodse Opstand in het getto van Warschau begint.
1943
Albert Hofmann ontdekt het hallucinogene effect van LSD.
1956
Filmactrice Grace Kelly huwt prins Reinier III van Monaco.
1966
De Amerikaanse chirurg Michael DeBakey voorziet een patiënt van een plastic kunsthart. De patiënt overlijdt enkele dagen later.
De Australische beverrat (Hydromys chrysogaster) is een knaagdier uit het geslacht Hydromys dat voorkomt op Nieuw-Guinea, in Australië en op vele omliggende eilanden. Van alle inheemse knaagdieren van het Australaziatisch gebied heeft hij de grootste verspreiding. Het is een sterk aan het water aangepast dier.
Hydromys chrisogaster
verspreidingsgebied
Australische blauwtongskink
De Australische blauwtongskink (Tiliqua scincoides) is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). De Nederlandse naam is enigszins verwarrend omdat alle blauwtongskinken uit Australië komen. Deze skink wordt maximaal 50 centimeter lang en is te herkennen aan de verhoudingsgewijs enorme kop, grote en brede maar vrij korte staart en de meestal rode ogen. De basiskleur is meestal groenbruin tot grijs, en de meeste exemplaren hebben een duidelijk gebandeerd lichaam van net achter de kop tot de staartpunt met een donkere kleur, meestal donkergrijs tot zwart. De Australische blauwtongskink is levendbarend, en eet met name plantaardig materiaal als fruit en bessen, maar ook ongewervelden als wormen en slakken staan op het menu.
blauwtonglizzard
Tiliqua scincoides
Australische bonito
De Australische bonito (Sarda australis) is een straalvinnige vis uit de familie van makrelen (Scombridae) en behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De vis kan maximaal 1,80 m lang en 9,5 kg zwaar worden.
Australische bonito
Australische boomvalk
De Australische boomvalk (Falco longipennis) is voor het eerst beschreven door Swainson in 1838. Het verspreidings gebied van de Australische boomvalk is Australië, Tasmanië en de Kleine Soenda-eilanden. Hij overwintert ook in Oost-Indonesië en Nieuw-Guinea. Hij is waar te nemen in dorpen, steden en open bosland. De totale lengte bedraagt van 30 tot 36 centimeter.
Falco longipennis.
Australische buidelspringmuis
De Australische buidelspringmuis of kultarr (Antechinomys laniger) is een buidelmuis uit de geslachtengroep Sminthopsini die voorkomt in de droge binnenlanden van Australië in open, droge gebieden. Het is de enige soort van het geslacht Antechinomys, dat soms tot Sminthopsis, zijn nauwste verwant, wordt gerekend. De Australische buidelspringmuis is een elegante, kleine buidelmuis met lange poten. Vaak springt hij slechts op zijn achterpoten. De dunne, lange staart loopt uit in een donkere borstel. De oren en ogen zijn groot, de bek is puntig. De bovenkant is grijsbruin tot zandkleurig, de onderkant wit. Om elk oog zit een donkere ring. Aan de lange, dunne achtervoeten zitten slechts vier tenen. De kop-romplengte bedraagt 140 tot 145 mm, de staartlengte 90 tot 115 mm en het gewicht 40 tot 100 g.
Australische dikstaartgekko
De Australische dikstaartgekko (Underwoodisaurus milii) is een hagedis uit de gekko-familie Gekkonidae. Deze soort wordt ook wel bladstaartgekko genoemd. De Australische dikstaartgekko wordt maximaal 15 centimeter lang en dankt de naam aan de opvallend dikke, maar sterk ingesnoerde staart. De staart dient als vetopslag, maar ook wel om predatoren af te leiden. Als de gekko wordt aangevallen zwaait het dier met de staart en houdt de kop plat op de grond. Omdat ook deze soort autotomie kent laat de staart los; de vijand heeft wat te eten en de hagedis gaat er vandoor; gedurende enkele weken groeit de staart weer aan maar deze blijft kleiner. De gekko is een bodembewoner die leeft in zowel begroeide als meer kale omgevingen, het voedsel bestaat uit insecten en andere kleine dieren.
Het Australisch Antarctisch Territorium (afgekort tot AAT) is een gedeelte van Antarctica dat door Australië wordt opgeëist. Met een oppervlakte van 5.896.500 km² is het het grootste gebied op Antarctica dat door één land geclaimd wordt. Het territorium bestaat uit 2 delen. De westelijke sector heeft een oppervlakte van 5.032.000 km² en ligt tussen Dronning Maud Land (45°OL) en Adélieland (136°OL), respectievelijk opgeëist door Noorwegen en Frankrijk. De kleinere oostelijke sector van 864.500 km² ligt tussen Adélieland (142°OL) en het door Nieuw-Zeeland opgeëiste Ross Dependency (160°OL). De noordgrens ligt op 60°ZB en het zuidelijkste punt is de zuidpool zelf. Australië handhaaft drie wetenschappelijke basissen op het AAT: Mawson, Davis en Casey, alle drie gevestigd op het westelijk deel.
Australisch Engels
Australisch Engels of strine is de vorm van het Engels gebruikt in Australië. Strine (bij benadering uitgesproken als straain) is de term die door de Australiërs zelf gebruikt wordt en is de Australisch Engelse uitspraak van het woord 'Australian'. De Australische spelling is algemeen erg gelijk aan de Britse, op enkele uitzonderingen na (bv. program wordt meer gebruikt dan programme). Uitgevers, scholen, universiteiten en de regeringen gebruiken meestal de Macquarie Dictionary als referentie. Zo zijn bijvoorbeeld -ise en -ize aanvaard, zoals in het Brits, maar -ise is de meest gekozen in Australië.
Australisch voetbal
Australisch voetbal (ook wel bekend als Australian rules football, Aussie rules of Footy) is een teamsport die wordt gespeeld door twee teams van 18 spelers op cricketvelden (ovals), of velden van vergelijkbare omvang met een 450-500 gram zware ovale lederen bal van 720-730mm x 545-555mm. Het spel onderscheidt zich van andere vormen van voetbal door de relatief snelle balcirculatie (deels door het ontbreken van buitenspelregels) en het toekennen van een vrije trap voor elke goede vangbal over 15 meter of meer: een mark. De sport lijkt voor een leek op een Rugby variant door de vorm van de bal, maar heeft geheel andere regels, vorm van het veld (ovaal) en spelverloop. Hoewel de sport vooral in Australië veel beoefenaren kent, wordt ook in landen als Nieuw-Zeeland, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Filipijnen en Japan Aussie Rules gespeeld waar het ook wel bekend staat als Rugby Football.
Het speelveld, dimensies: lange as kan 135-185m lang zijn en de korte as kan 110-155m wijd zijn. Geschiedenis: Australisch voetbal ontleent zijn bestaansrecht aan het rugby en aan het Gaëlisch football en werd oorspronkelijk louter 's winters gespeeld als off season training voor cricketspelers. Australisch voetbal ontstond in 1858 met de oprichting van de Melbourne Football Club; de officiële regels werden in 1866 veralgemeend. In 1896 werd de Victorian Football League (nu Australian Football League) opgericht en verspreidde het spel zich over het Australisch continent. De zogenaamde Grand Final markeert het einde van het jaarlijks kampioenschap. Naast de Grand Final strijdt men tevens om de Ansett Cup, het zomerkampioenschap.
Australische Alpen
De Australische Alpen (Engels: Australian Alps) bestaan uit een reeks bergketens in het achterland van Zuidoost-Australië. In de Australische Alpen bevinden zich de hoogste bergtoppen van Australië. De Australische Alpen hebben een belangrijke funktie voor recreatie en de watervoorziening van Australië. In de regio bevinden zich meerdere nationale parken en err bevinden zich ook de enige ski-pistes van het land.
Australische Plaat
De Australische Plaat is één van de grootste tektonische platen op Aarde. Ze bevat het Australische continent, Nieuw-Guinea, een deel van Nieuw-Zeeland en een deel van de Pacifische en Indische Oceanen. Vaak wordt de Australische plaat samen met de Indische Plaat, die het Indisch Subcontinent bevat, als Indo-Australische Plaat aangeduid. De platen bewogen de afgelopen 50 miljoen jaar als een aaneengesloten geheel.
Australische baobab
De Australische baobab (Adansonia gregorii) is een boom uit de familie Malvaceae. In Australië staat hij bekend als boab. Net als andere baobabs heeft deze soort een gezwollen stam, waardoor de vorm van de boom aan een fles doet denken. De plant is endemisch in Australië, waar hij voorkomt in Kimberley in West-Australië en in het oosten tot in het Noordelijk Territorium. Van de acht soorten baobab is het de enige soort die van oorsprong in Australië voorkomt. Zes soorten zijn endemisch in Madagaskar en één soort komt van oorsprong voor op het vaste land van Afrika. De Australische baobab wordt 912 m hoog. Het onderste gedeelte van de stam kan enorm dik zijn. Er zijn voorbeelden van bomen met een stam van meer dan 5 m dik. De boom is bladverliezend tijdens de droge wintermaanden en krijgt weer nieuwe bladeren en grote, witte bloemen laat in de lente. De naam "boab" is een verkorte vorm van "baobab". De boom heeft in Australië nog een aantal andere namen: baobab, de algemene naam van het geslacht Adansonia, maar wordt in Australië vaak gebruikt om de Australische soort mee aan te duiden; bottle tree ("flessenboom"); dead rat tree ("doderattenboom"); gadawon, één van de namen die door de Aborigines wordt gebruikt. Andere namen zijn larrgadi of larrgadiy, die worden gebruikt in de Nyulnyulan-talen in West-Kimberley. De Aborigines gebruikten water dat ze uit gaten in de boom haalden en gebruikten het witte poeder van de zaaddoppen als voedsel. Decoratieve schilderingen of houtsnijwerk werden soms gemaakt op de buitenkant van de vruchten.
Australidelphia is een voorgestelde groep (magnorde) binnen de buideldieren die de monito del monte en de Australische buideldieren (klimbuideldieren, roofbuideldieren, buideldassen, buidelmollen en de fossiele Yalkaparidontia) zou omvatten.
Bennettwallabie(Macropus rufogriseus)
Bilby (Macrotis lagotis)
Australië
Het Gemenebest Australië verwierf zijn onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 1901. Het land is nu een constitutionele monarchie met als staatshoofd koningin Elizabeth II, vertegenwoordigd in Australië door de Gouverneur-Generaal. Australië bestaat uit 6 staten, 2 territoria en 1 federaal territorium (het Australisch Hoofdstedelijk Territorium) De zes staten zijn:
Nieuw-Zuid-Wales met de hoofdstad Sydney
Queensland met de hoofdstad Brisbane
Tasmanië met de hoofdstad Hobart
Victoria met de hoofdstad Melbourne
West-Australië met de hoofdstad Perth
Zuid-Australië met de hoofdstad Adelaide
De twee territoria zijn:
Noordelijk Territorium met de hoofdstad Darwin
Jervis Bay Territorium (heeft geen vlag)
Het federaal territorium is:
Australisch Hoofdstedelijk Territorium met de hoofdstad Canberra
Australië, het kleinste continent en door sommigen ook beschouwd als het grootste eiland, bestaat grotendeels (ongeveer 3/4) uit woestijn. Enkel in het noordoosten zijn er regenwouden, die verder naar het zuiden vaak meer subtropisch dan tropisch zijn. Daar komen de meeste diersoorten voor. De meeste dieren van Australië, en dat geldt vooral voor de buideldieren, zijn uniek. Aan de oostkust liggen bergketens inclusief de hoogste berg, de Mount Kosciuszko, met een hoogte van 2228 meter.
Mount Kosciuszko
Andere bekende bergen en rotsen zijn: Uluru (Ayers Rock), Kata Tjuta (de Olga's), Mount Augustus, de Devils Marbles en Wave Rock.
Ayers Rock
Kata Tjuta
Devils Marbles
Waverock
Australië is het laagste en vlakste continent. Een groot deel van het woestijngebied ligt net boven de zeespiegel met in het westen het Centrale Laagland en het Westelijk Plateau. Ondanks het droge klimaat kent Australië rivieren waarvan vele een deel van het jaar helemaal droog staan. Het land heeft 2 belangrijke rivieren die het hele jaar door water bevatten: de Murray en de Darling.
Darling River
Murray River
Er bevinden zich in het land ook meren zoals het Eyremeer, het Torrensmeer en het Gairdnermeer die meestal droog liggen. De seizoenen in Australië zijn tegengesteld aan die van het Noordelijk Halfrond. De lente duurt van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus. Australië heeft voor het grootste gedeelte een subtropisch klimaat, in het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat. Van oktober tot eind november is het 'vroege stormseizoen'. December en januari is de 'vroege moesson', soms heel nat. De 'late moesson' valt in februari en maart, met zeer zware regenval. Het 'late stormseizoen' van april en mei heeft zware stormen. In juni en juli is het klimaat zeer aangenaam. Heet en droog is het in augustus. In de regentijd komen er regelmatig cyclonen voor, gemiddeld circa vijf per jaar. Gemiddeld valt hier circa 1470 mm neerslag. Midden-Australië heeft een echt woestijnklimaat. In de zomer kunnen de temperaturen zeer hoog oplopen. In de winterperiode kan het 's nachts flink afkoelen. Hier valt minder dan 250 mm neerslag per jaar en het droge seizoen duurt meer dan acht maanden. Het noorden van Nieuw-Zuid-Wales en het zuiden van Queensland hebben een subtropisch klimaat met het hele jaar door aangenaam weer, hoewel het in de zomer behoorlijk warm kan worden. Grote steden als Sydney, Perth en Adelaide hebben een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Victoria en Tasmanië in het zuiden hebben een gematigd klimaat. In de winter kan het vrij koud worden met sneeuwval in de hogere gebieden. De rest van het jaar is het zonnig en warm met kans op hittegolven in Victoria. Australië wordt regelmatig geteisterd door bosbranden. Het blad van de Eucalyptusboom vergaat niet, en wacht op vuur om te worden verast. Droogte en harde wind zorgen voor een snelle verbreiding van het vuur. Hoewel gevaarlijk voor de bewoonde wereld, zijn de bosbranden een noodzakelijk onderdeel van de vernieuwing der bossen. De zaaddozen van de Eucalyptus hebben grote hitte nodig om open te springen. Ook de geblakerde moederboom loopt meestal weer uit.
Tasmanië-----><-----Tasmanië satelietfoto van bosbrand ten oosten van Melbourne
Bonnie Prince Charlie verslagen bij de Slag bij Culloden.
1853
Eerste passagierstrein in India.
1917
Vladimir Lenin keert terug naar Sint-Petersburg na jaren ballingschap.
1925
In Sofia vinden bij een bomaanslag in de Sveta Nedeliakathedraal 150 mensen de dood.
1945
Tweede Wereldoorlog: Sovjet-Unie start groot eindoffensief tegen Duitsland met als doel de verovering van Berlijn.
1945
Tweede Wereldoorlog: Bevrijding van Groningen.
1945
Tweede Wereldoorlog: Bevrijding van de Joodse gevangenen in Buchenwald.
1947
Tijdens een grote brand op 16 april en 17 april ontploften twee schepen met ammoniumnitraat (en zwavel), de Grand Camp en de High Flyer, in de haven van Texas City. 600 personen komen om.
1962
Bob Dylan zingt Blowin' in the Wind voor het eerst voor publiek in een zaaltje in Greenwich Village, New York.
1972
De Apollo 16 wordt gelanceerd voor een reis naar de maan.
2003
De definitieve identificatie van het SARS-virus wordt bekend gemaakt door de Wereldgezondheidsorganisatie.
2007
Op de Virginia Polytechnic Institute and State University in Blacksburg, Virginia vinden bij een schietpartij 33 mensen de dood.
Australian Kit Car, kortweg AKC, is een klein, lokaal Australisch merk van hot rods, ook wel street rods genoemd. Op dit moment zijn er van deze producent circa 11 modellen.
logo AKC
Chev Tourer pickup
Ford Roadster
Chev Woody
Chev Roadster pickup
Ford 4-deurs Sedan
Ford Coupé
Chev pickup
Chev Roadster
Chev 4-deurs Tourer
Ford 2-deurs Sedan
Chev 2-deurs Tourer
Australian Stumpy Tail Cattle Dog
De Australian Stumpy Tail Cattle Dog is een hondenras dat afkomstig is uit Australië. Het ras is verwant aan de Australische veedrijvershond. Verschillen zijn dat de Australian Stumpy Tail Cattle Dog van nature een heel korte staart heeft, wat langere benen heeft en wat lichter is dan de Australische veedrijvershond. Beide rassen zijn geschikt voor het hoeden van vee. Een volwassen reu is ongeveer 46-51 centimeter hoog, een volwassen teef ongeveer 43-48 centimeter.
Slag van Formigny. Het Franse leger maakt een einde aan de overheersing van het noorden van Frankrijk. Dit luidt het einde van de Honderdjarige Oorlog in..
1607
Overleden : Cornelius Kiliaan (77), Vlaams historicus.
1632
Slag van regen. Zweedse troepen verslaan het Heilige Roomse Rijk tijdens de Dertigjarige Oorlog.
1729
Eerste uitvoering van de Matthäus Passion in de Thomaskirche in Leipzig op 15 april 1729, Goede Vrijdag.
1738
Serse opera vanGeorg Friedrich Händel, voor het eerst opgevoerd in het King's Theatre aan de Londense Haymarket.
1828
Overleden : Francisco Goya (82), Spaans kunstschilder.
1865
Abraham Lincoln sterft aan zijn de vorige dag opgelopen verwondingen.
1866
Ontdekking van het decreet van Canopus.
1889
Overleden : Pater Damiaan (49), Belgisch missionaris.
1900
Opening van de vijfde wereldtentoonstelling in Parijs.
1912
Het passagiersschip Titanic zinkt op haar eerste overtocht; 1500 mensen komen bij die ramp om.
1920
De anarchisten Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti vermoorden naar verluidt twee bewakers wanneer zij een schoenwinkel beroven.
1923
Insuline wordt voor de eerste keer algemeen beschikbaar voor lijders aan suikerziekte.
1940
De Geallieerden beginnen hun aanval op de Noorse stad Narvik.
1945
Bevrijding van het concentratiekamp Bergen-Belsen.
1945
Encycliek Communium Interpretes Dolorum van Paus Pius XII met een oproep tot gebed voor de vrede in de maand mei.
1945
Friesland wordt bevrijd.
1947
Jackie Robinson maakt zijn debuut voor het honkbalteam van de Los Angeles Dodgers, en doorbreekt daarmee de rassensegregatie in die sport.
1947
Oprichting van de Nederlandse Wereldomroep.
1955
De fastfood-keten McDonald's wordt opgericht door de twee broers McDonald.Ray Kroc opent het franchise filliaal in Des Plaines, Illinois.
1977
Roman Polanski verschijnt voor de rechter in Los Angeles op verdenking van verkrachting van een dertienjarig meisje.
1980
Overleden : Jean-Paul Sartre (74), Frans filosoof en schrijver.
1984
Tommy Cooper bezwijkt aan een zware hartaanval tijdens een live optreden op ITV.
1989
Op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking begint een studentenopstand.
1989
In het stadion van Sheffield (Groot-Brittannië) komen 96 toeschouwers om het leven als 4000 voetbalfans zonder kaartje de overvolle tribunes opkomen.
1990
Overleden : Greta Garbo (84), Zweeds-Amerikaans actrice.
1990
De Hubble ruimtetelescoop wordt ontplooid vanuit de Space Shuttle Discovery.
1998
Overleden : Pol Pot (72), dictator van Cambodja.
1999
De Nederlandse publieke en commerciële omroepen voeren gezamenlijk actie voor de vluchtelingen uit Kosovo. In een drie uur durende programma wordt ruim dertig miljoen gulden ingezameld.
2003
Volkert van der Graaf wordt veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op Pim Fortuyn.
2005
De bouw aan de Burj Dubai is begonnen, wat uiteindelijk het hoogste gebouw ter wereld moet gaan worden.
Auscultatie is het afluisteren van lichaamsgeluiden met behulp van een stethoscoop of een hoorbuis. Het is een van de belangrijkste onderzoeksmethoden in de geneeskunde. Auscultatie wordt voornamelijk gebruikt om hart- en ademgeluiden te versterken om eventuele afwijkingen vast te stellen. Ook is het mogelijk darmgeluiden, vaatgeluiden en geluiden van een ongeboren kind te beluisteren.
Ausgleich
De Ausgleich (compromis) was een overeenkomst die in 1867 in het keizerrijk Oostenrijk de staatsrechtelijke verhouding tussen Oostenrijk en Hongarije regelde en leidde tot de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Voor 1867 bestond Oostenrijk uit kroonlanden met weinig autonomie. Het keizerrijk was een veelvolkenstaat met als hoofdgroepen de Duitsers, Hongaren en Slaven (West- en Zuid-Slaven). In de nieuwe - federale - staatsvorm werd het land in twee delen gesplitst Cisleithanië (Oostenrijk) en Transleithanië (Hongarije). Alleen financiën, defensie en buitenlandse zaken zouden gemeenschappelijk worden geregeld.
Auslaut- verhärtung
Auslautverhärtung (Duits), final devoicing (Engels) of finale verscherping is het fonologische proces waarbij stemhebbende medeklinkers aan het einde van een woord stemloos worden. Een voorbeeld aan de hand waarvan het bestaan van Auslautverhärtung in het Nederlands aannemelijk gemaakt kan worden: het woord dat wordt geschreven als wand ("muur"), wordt uitgesproken als /wɑnt/ met een stemloze /t/. Het meervoud ervan wordt echter uitgesproken als /wɑndən/ met een stemhebbende /d/. Daarvoor zijn in beginsel twee verklaringen denkbaar:
1.Het woord is 'eigenlijk' (onderliggend in het taalkundige jargon) /wɑnt/ en het Nederlands heeft een regel voor meervoudsvorming die een /t/ voor de meervoudsuitgang /ən/ in een /d/ verandert. Probleem is dan alleen dat bijvoorbeeld het meervoud van het woord dat we als want schrijven ("handschoen"), namelijk /wɑntən/ met een /t/, niet te verantwoorden is. Daarom gaan taalkundigen uit van de tweede verklaring, namelijk:
2.Het woord heeft de onderliggende vorm /wɑnd/, waarvan het meervoud /wɑndən/ kan worden afgeleid door er de uitgang /ən/ aan toe te voegen, en ondergaat bovendien Auslautverhärtung. De Auslautverhärtung zorgt ervoor dat het onderliggende /wɑnd/ in het enkelvoud wordt omgezet in /wɑnt/. Deze regel geldt eveneens voor /wɑnt/ en zijn meervoud /wɑntən/.
Auster V
De Taylorcraft Auster was een Brits militair vliegtuig dat gebruikt werd voor verbindings- en waarnemingstaken. Het toestel werd geproduceerd door het bedrijf Auster Aircraft Limited, Rearsby, Leicester, GB. Voordien stond het bedrijf bekend als the Taylorcraft Aeroplanes (England) Limited. Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog is dit toestel ingezet voor onder andere artilleriewaarneming, evacuatie en licht transport.
Auster MK V
Austral- eilanden
De Australeilanden (Frans: Îles Australes of Archipel des Australes), soms ook Australische eilanden genoemd, vormen een eilandengroep binnen Frans-Polynesië, ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Deze bestaat uit zeven eilanden. Het hoofdeiland heet Tubuai. De Australeilanden bestaan uit twee administratieve regios, de Tubuai-eilanden en de Bass-eilanden. De naam Australeilanden moet niet worden geassocieerd met Australië, hoewel beide namen etymologisch afgeleid zijn van het woord australis, dat zuiders betekent. De eilanden werden waarschijnlijk zo rond 900 na Chr. bevolkt vanuit de Genootschapseilanden.
Australia Day
26 januari 1788 eiste kapitein Arthur Phillip formeel de kolonie Nieuw-Zuid-Wales op voor Groot-Brittannië. Australia Day is een Australische feestdag. Er wordt gevierd dat in 1788 de Eerste Vloot Sydney (Australië) bereikte. Het wordt gevierd op 26 januari en is vergelijkbaar met Koninginnedag in Nederland en Canada Day in Canada. Onder de Aborigines staat deze dag bekend als invasion day.
Australia Zoo
Australia Zoo is een dierentuin in Beerwah, een plaatsje gelegen in de staat Queensland te Australië. Het is opgericht door Bob en Lynn Irwin in 1970 toen zijn verhuisden van een dorpje nabij Melbourne toen hun reptielen collectie te groot was geworden voor hun huis, naar Beerwah in de buurt van Brisbane en daar een bescheiden wildlife park begonnen. In de eerste jaren heette de dierentuin "the Beerwah Reptile Park", vervolgens "Queensland Reptile and Fauna Park". In 1992 nam zoon, Steve Irwin, de dierentuin over van zijn vader over en hernoemde het park tot "Australia Zoo". Sindsdien is het uitgegroeid tot de populairste toeristenbestemming in Queensland. De dierentuin werkt mee aan 'breedingprograms' van verschillende bedreigde diersoorten en heeft een Koala en Wildlife Ziekenhuis.
Slag op de Mookerheide tussen het Spaanse leger en huurtroepen onder Lodewijk en Hendrik van Nassau, die beiden sneuvelen.
1611
Frederico Cesi bedenkt een nieuw woord: "telescoop".
1759
Overleden : Georg Friedrich Händel (74), Duits-Engels componist en dirigent.
1828
Eerste editie van Noah Webster's woordenboek.
1865
President Abraham Lincoln neergeschoten door John Wilkes Booth, zijn minister van Buitenlandse Zaken Seward wordt neergestoken door mede-samenzweerder Lewis Paine.
1894
Thomas Edison geeft een demonstratie met de kinetoscoop, een soort voorloper van de filmprojector.
1912
De Titanic loopt op zijn maidentrip op een ijsberg.
1914
Mexicaanse Revolutie - voor het eerst in de geschiedenis wordt er een luchtbombardement uitgevoerd. Gustavo Salinas werpt enkele bommen op de Cañonero Guerero van generaal Huerta.
1915
De Duitsers torpederen het Nederlandse stoomschip Katwijk.
1927
De eerste Volvo wordt voorgesteld in Gotheborg, Zweden.
1931
Koning Alfonso XIII van Spanje afgezet.De republiek wordt uitgeroepen.
1939
Eerste editie van The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) door John Steinbeck.
1944
Zware explosie in de haven van Bombay, India. Zeker 300 doden.
1950
De DAF-fabriek in Eindhoven wordt geopend.
1953
Invasie van de Vietminh in Laos.
1956
De videotape gedemonstreerd op de 1956 NARTB conventie in Chicago.
1961
Eerste tv-uitzending in de Sovjet-Unie.
1969
Voor het eerst kunnen ook kijkers buiten de Verenigde Staten kijken naar de jaarlijkse Oscaruitreiking.
1979
Jan Raas wint voor de derde opeenvolgende keer Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.
1981
Landing van de eerste operationele space shutlle de Columbia op Edwards Air Force Base.
1983
Overleden : Pete Farndon (31), Brits muzikant, bassist van The Pretenders.
1984
Doe Maar geeft afscheidsconcert in Maaspoort Sports en Events te 's-Hertogenbosch.
1986
Hagelstenen van meer dan 1kg treffen district Gopalganj, Bangladesh en doden 92 mensen.
1988
Einde van de Russische bezetting van Afghanistan.
1994
Overleden : Harry Touw (70), Haags moppentapper, bekend als Fred Haché.
1999
Een zware hagelstorm treft Sidney, Australië en veroorzaakt enorme schade.
In 1917 kwam dit toestel tot stand in samenwerking met flying ace Captain Albert Ball. Er werd slechts één vliegtuig van dit type gebouwd. Omdat Austin ook hoofd contractor was van de SE.5a een vliegtuig gemaakt door meerdere bedrijven, werd besloten om geen produktie van de AFB1 te starten. Dit prototype had een Hispano-Suiza 8 V8 motor,200 pk. en haalde een max. snelheid van 220 km/h. Het was voorzien van een vast voorwaarts gerichte .303 Lewis machinegeweer en een beweegbare .303 Lewis op de bovenvleugel. Dit vliegtuig haalde goeie test-resultaten.Capt. Albert Ball was reeds gedood in aktie voor de eerste testvlucht.
Austin-Ball AFB1
Austin AFT3 Osprey
Dit vliegtuig moest in 1918 de konkurrent worden van de Sopwith Snipe. Aangedreven door een Bentley B.R.2 9-cilinder roterende motor goed voor 230 pk. Het vliegtuig was voorzien van twee gesynchroniseerde Vickers 7.7 machinegeweren vooraan en een enkele 7.7 Lewis half vrij bewegend, gemonteerd op het achterste gedeelte van de midden vleugel. De eerste testvlucht was in februari 1918, maar de resultaten waren slecht en twee andere prototypes werden niet afgewerkt.
Austin AFT3 Osprey
Austin Greyhound
Dit type vliegtuig was een tandem-tweezitter ontworpen door J Kenworthy. Door problemen met de motor, een ABC Dragonfly I 9-cilinder (radiaal) goed voor 320 pk. was het eerste prototype slechts klaar in 1918 na de wapenstilstand. De testvluchten begonnen in mei 1919, er werden drie prototypes gebouwd, maar geen verdere produktie. Het vliegtuig was voorzien van twee gesynchroniseerde Vickers 7.7 machinegeweren vooraan en een enkele 7.7 Lewis gemonteerd op een Scarff ring bij de tweede zitplaats achteraan.
Austin Greyhound
Austin Whipett
Dit vliegtuig was ontworpen door de Austin Motor Co. Ltd, (Aero Division). Een éénzitter dubbeldekker die was gebouwd voor privé gebruik, zo waren de vleugels vouwbaar naar achter zodat er slechts een relatief kleine bergplaats nodig was. Voorzien van een luchtgekoelde Anzani 6-cilinder motor (45 pk). De eerste testvluchten vonden plaats in 1919. De lage prijs (500£) moest voor klanten zorgen maar die bleven weg en bij zeven verkochte toestellen werd de produktie gestopt.
Austin Whipett
Austin Kestrel
De Austin Kestrel was de volgende, dit toestel werd ontworpen door J Kenworthy die eerder nog had samengewerkt met Geofrey de Havilland in de Royal Aircraft Factory. Een prototype werd gebouwd in de eerste helft van 1919. Deze tweezitter werd gebouwd rond een stalen buizen skelet en had opvouwbare vleugels en werd aangedreven door een 200 pk Beardmore motor. In 1920 organisseerde het Britse Ministerie van Luchtvaart een wedstrijd nabij Ipswitch en de Kestrel won de derde prijs in haar klasse. Er kwamen slechts weinig orders en Austin besloot te stoppen met de luchtvaart business.
Austin Kestrel
Austin bleef nog wel betrokken bij de bouw en assemblage van vele andere millitaire toestellen. Zo draaide de East Works afdeling van Austin op volle toeren in Longbridge tijdens WOII. Zoals de bouw van 1229 Fairey Battle toestellen, 300 Hurricane's (IIB versie),Stirling Bombers, Lancasters en nog andere evenals vele onderdelen voor andere bedrijven.
Koning Hendrik IV van Frankrijk geeft het Edict van Nantes uit. Hierdoor krijgen de hugenoten vrijheid van religie.
1625
Johannes Faber bedenkt een nieuw woord: "microscoop".
1695
Overleden : Jean de la Fontaine (73), Frans schrijver, bekend om zijn fabels.
1849
Hongarije wordt een republiek.
1883
Alfred Packer(Amerikaans berggids) wordt schuldig bevonden aan kannibalisme.
1919
Britse en Gurkha troepen vermoorden in Amritsar, India tenminste 379 ongewapende deelnemers aan demonstratie in het kader van de geweldloos-verzet-campagne van Gandhi.
1923
Kurt Schwitters houdt in de bovenzaal van Hotel Phoenix te Drachten de laatste DaDa-bijeenkomst(Dadaïsme) ter wereld.
1934
Uitgifte van het eerste nummer van het damestijdschrift Libelle.
1941
Neutraliteitsovereenkomst wordt getekend tussen de Sovjet-Unie en Japan.
1943
De nazi's treffen massagraven aan van duizenden Poolse officieren, vermoord door de NKVD in 1940, bij Katyn.
1970
Een zuurstoftank aan boord van Apollo 13 explodeert waardoor de missie voortijding moet worden beëindigd. Jim Lovell, Fred Haise en Jack Swigert, de bemanning van Apollo 13, landen door de ontploffing dan wel niet op de maan, maar ze zijn wel recordhouders: ze zijn degenen die het verst van de aarde verwijderd zijn geweest. Op 13 april 1970 waren ze 401.056 km van huis.
1987
Portugal en China tekenen een overeenkomst waarbij het eiland Macau in 1999 wordt teruggegeven aan China.
1992
Aardbeving bij Roermond met een magnitude van 5,8 op de schaal van Richter.
1997
Tiger Woods wordt de jongste golfer die het Masters Toernooi wint.
2007
Overleden : Marc Galle (76), Vlaams politicus en letterkundige.
Gebeurtenissen VANDAAG 13 april
2029
De planetoïde Apophis zal op een afstand van minder dan 65.000 km langs de aarde vliegen.
Ook tijdens de tweede wereldoorlog bouwde Austin millitaire voertuigen. Zoals de Austin Ten Light Utility Truck en de Austin K2.
Austin Tilly
Dit is zowat de millitaire variant van de Austin Ten. Er werd een geperste stalen plaat gelast op het chassis van de Austin Ten Saloon om deze meer stijfheid te geven. De motor werd een 4 cilinder SY zijklep in lijn (1237cc) met Zenith VM4 carburators en had een vermogen van 26 pk. De motor was water gekoeld, had een grotere benzinetank en was voorzien van "cross country" banden. Van deze wagen werden er ongeveer 30.000 stuks gebouwd.
Austin Ten Tilly
Austin Tilly RAF
Austin K2
De K2/Y meestal "Katie" genoemd was het meest gebruikte zware ambulance voertuig door de Britten tijdens WOII. Hij had een 6-cilinder, 3462cc motor (60pk) 4 versnellingen en hydraulische remmen. Een eenvoudig houten frame bekleed met leder, ingericht voor vier liggende of acht zittende patienten. Van 1939 tot 1945 werden er ongeveer 13.000 gebouwd.
Austin K2 ambulance
Austin K2/Y ambulance
Austin Champ
Champ was eigenlijk de burgerbenaming voor dit voertuig. De WN1 was de militaire versie en deze had een B40 Rolls-Royce motor,2.838cc 75 pk. De waterproof motor had een snorkel voor luchttoevoer. Er werden 11.731 millitaire voertuigen gebouwd vanaf 1952.
Overleden : Lucius Annaeus Seneca (68), Romeinse filosoof van het stoïcisme, staatsman en toneelschrijver.
238
Slag bij Carthago tussen de troepen van Capellianus, gouverneur van Numidië, en die van keizers Gordianus I en II waarbij de keizers het onderspit delven.
352
Overleden : Paus Julius I .
467
Anthemius wordt keizer van Rome.
1606
De Union Flag (Union Jack) wordt aangenomen als nationale vlag van het Groot-Brittannië.
1633
Formele ondervraging van Galileo door de inquisitie gaat van start.
1779
Spanje neemt deel aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog met het Verdrag van Aranjuez.
1817
Overleden : Charles Messier (86), Frans astronoom, opsteller van een astronomische catalogus.
1833
Charles Gayler krijgt een patent op de brandkast.
1919
In Engeland wordt de 48-urige werkweek ingevoerd.
1937
De eerste geslaagde test van een turbofan motor in de British Thomson-Houston fabriek in Rugby, England.
1945
Canadese militairen bevrijden kamp Westerbork.
1945
Franklin D. Roosevelt overlijdt in zijn kantoor, Harry S. Truman wordt ingezworen als president van de VS.
1946
Syrië wordt onafhankelijk van Frankrijk.
1954
Bill Haley en zijn Comets nemen Rock Around the Clock op.
1961
Lancering van de Vostok 1 met aan boord Yuri Gagarin. Hiermee was de eerste mens in de ruimte een feit. De Vostok 1 vloog in 1 uur en 48 minuten één keer rond de aarde.
1975
Overleden : Josephine Baker (68), Amerikaans danseres, zangeres en actrice.
1981
De Space Shuttle Columbia is de eerste Space Shuttle die in een baan rond de aarde vliegt.
1981
Overleden : Joe Louis (67), Amerikaans bokskampioen in het zwaargewicht.
1992
EuroDisney (nu Disneyland Resort Paris) wordt geopend.
1994
Canter & Siegel posten de eerste commerciële Usenet spam.
1999
Een wagon van de Wuppertaler Schwebebahn stort neer in de rivier de Wupper, voor het Robert-Daum-Platz.
2003
Huwelijk Prins Laurent en Claire Coombs.
2006
In Brussel wordt Joe Van Holsbeeck neergestoken omdat hij weigert zijn mp3-speler af te staan.