De bemoste boomkikker (Rhacophorus everetti) is een kikker uit de familie schuimnestboomkikkers (Rhacophoridae).
Er zijn twee ondersoorten; (R. e. mascroscelis) en (R. e. everetti), waarvan de laatste alleen in de Filipijnen leeft en de eerste juist alleen op Borneo voorkomt.
Bemoste boomkikker
Deze soort komt voor op de Filipijnen en het eiland Borneo; Maleisië en Brunei. Het biotoop bestaat uit hoge bomen van het tropisch regenwoud in bergachtige en vochtige omgevingen meestal bij water. Voor de voortplanting wordt een schuimnest gemaakt in een boom of tussen de bladeren. De kikkervisjes die hier uit komen hebben echter wel oppervlaktewater nodig voor de verdere ontwikkeling, anders drogen ze uit en daarom hangen schuimnesten altijd boven oppervlaktewater. Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden, vooral vliegen en muggen. Deze kikker is nachtactief en verschuilt zich overdag in bomen en tussen struiken.
Rhacophorus everetti auteur : Alexander Haas
De bemoste boomkikker wordt maximaal 5 centimeter lang en heeft zeer grote ogen en de huid van deze soort is zo grof dat het lijkt of er een pluk mos op groeit, maar dit zijn onregelmatige wratten in combinatie met kleine uitsteekseltjes op de huid. Ook de tekening is zeer onregelmatig; een zwarte en bruine vlektekening op een olijf- tot meestal donkergroene rug, de buik is geel tot witgeel. De tenen zijn erg lang, de hechtschijven sterk vergroot en de pupil is horizontaal.
Eerste burgeroorlog tussen Licinius en Constantijn de Grote eindigt met een overwinning voor Constantijn. Licinius blijft keizer, maar moet zijn medekeizer Aurelius Valerius Valens executeren.
965
Overleden : Paus Leo VIII Het is onduidelijk of het gaat om een echte dan wel om een tegenpaus.
1562
De Franse religieuze oorlog begint met een bloedbad, waarbij 1000 Hugenoten in Vassy worden vermoord.
1565
Rio de Janeiro wordt door de Portugees Estácio de Sá gesticht onder de naam Saõ Sebastião do Rio de Janeiro.
1803
Op 1 maart 1803 wordt Ohio, als 17e, formeel een staat van de Verenigde Staten.
1815
Napoleon keert terug naar Frankrijk na zijn ballingschap op Elba.
1855
In Mexico begint de Revolutie van Ayutla.
1896
Antoine Henri Becquerel ontdekt het fenomeen radioactiviteit.
1912
Albert Berry maakt de eerste parachuttesprong uit een bewegend vliegtuig, van op 1500 voet (457m).
1932
Charles Lindberghs zoon wordt gekidnapt.
1936
De bouw van de Hoover Dam wordt afgerond.
1983
De cent wordt afgeschaft in Nederland. Het muntje wordt amper gebruikt en is te duur: 1 cent maken kost 3 cent.
1994
In Groot-Brittannië komt aan het licht dat de beroemde foto van het monster van Loch Ness uit 1934 een vervalsing is.
1996
Overleden : Leen Valkenier (71), Nederlands schrijver, geestelijk vader van De Fabeltjeskrant .
2005
Lancering van het eerste ruimteschip met zonnezeilen: de Cosmos 1.
De Bemmelse Dweildag is een festival voor dweilorkesten, dat sinds 1986 jaarlijks wordt gehouden in Bemmel (gemeente Lingewaard) op de tweede zondag in juni. Het festival test ongeveer 110 dweilorkesten die op 14 podia kunnen optreden. Dit festival trekt ongeveer 2000 muzikanten en 40.000 bezoekers.
De Bemmelse Dweildag is het grootste dweilevenement in Nederland met een groeiend aantal buitenlandse acts.
winaars 2009 Menaemer Feintsjes uit Menaemer auteur : Henri Visser CC 3.0
Voor alle dweilorkesten die naar Bemmel komen, staat plezier maken voorop. Veel orkesten willen daarnaast in een vriendschappelijke sfeer een wedstrijd met elkaar aangaan, op het gebied van repertoirekeuze, muzikaliteit en show. Om aan beide behoeften tegemoet te komen heeft de Stichting Bemmelse Dweildag gekozen voor een tweepotige opzet: leut- en wedstrijdklasse, met daarin de volgende categorieën:
Leutklasse De orkesten in deze klasse trekken puur voor de gezelligheid musicerend rond over het fesitval. Niemand speelt voor een prijs, hoewel er vele prijzen worden weggegeven. Wedstrijdklasse Orkesten die zich graag willen presenteren voor een deskundige jury en zich willen meten aan collega-orkesten, dingen mee naar de titel "Algemeen Nederlands Kampioen Dweilorkesten". Meidenklasse Als zich minimaal vijf vrouwenorkesten hebben ingeschreven, strijden zij om de titel "Nederlands Kampioen Meidendweilorkesten". Jeugdklasse Deelnemers van 16 jaar of jonger strijden, bij voldoende aanmelding van minimaal vijf, om de titel "Nederlands Kampioen Jeugddweilorkesten".
Stadse Bloazers (zesvoudig winaars) uit Willemstad
Overleden : Paus Hilarius de 46e paus van de rooms-katholieke Kerk.
1873
Armauer Hansen ontdekt de bacil die verantwoordelijk is voor de ziekte lepra.
1928
Totstandkoming eerste radiotelefonische verbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië via Radio Kootwijk.
1935
Tijdens zijn werkzaamheden bij DuPont vindt Wallace Carothers het nylon uit.Toen gelabeld als polyamide 6-6.
1957
Guust Flater verschijnt voor het eerst in het weekblad Robbedoes.
1966
De Cavern Club in Liverpool, waar de Beatles hun carrière begonnen, gaat failliet.
1986
Moord op de Zweedse premier Olof Palme.
1997
In het noordwesten van Iran vallen duizend doden bij een aardbeving met een kracht van 5,5 op de schaal van Richter.
1999
Tijdens de bloemententoonstelling 'De Westfriese Flora' in het Nederlandse Bovenkarspel worden 200 mensen ernstig ziek. Minstens 32 mensen sterven aan de gevolgen van wat later blijkt legionellabesmetting door een sproei-installatie.
2006
Fehriye Erdal, activiste van de Turkse extreem-linkse partij DHKP-C die wegens vermeend terrorisme in voorhechtenis zat in afwachting van haar proces, blijkt verdwenen vanuit haar bewaakte schuilplaats.
Belonefobie (Grieks: belone = naald), ook wel naaldenfobie, aichmofobie genoemd, wordt omschreven als een angst voor scherpe objecten zoals pinnen en naalden. Een belonefobie hangt vaak nauw samen met een bloedfobie oftewel hematofobie.
Personen met een angst voor naalden ervaren een vorm van angst en emotionele beroering die compleet ontwrichtend werkt in hun dagelijkse bezigheden.
Ongeveer 10% van de bevolking heeft last van een naaldenfobie. Het komt heel vaak voor dat kinderen een angst voor naalden hebben. De meeste kinderen groeien hier volledig overheen naarmate ze ouder worden. Wanneer hier geen serieuze aandacht aan besteed wordt, ontstaat er mogelijk op latere leeftijd een zeer ernstige vorm van een naaldenfobie waardoor vaak medische zorg vermeden zal worden.
geen last van belonefobie
Een herinnering van wanneer de fobie is ontstaan is vaak alleen de eerste herinnering van een fobische reactie. De traumatische gebeurtenis zelf is meestal een routineprocedure die zonder al te veel problemen is verlopen.
Sommige personen voelen in geringe mate een oncomfortabel gevoel wanneer ze blootgesteld worden aan hun angst voor naalden terwijl anderen door hun angst voor naalden medische behandelingen totaal vermijden. Het vermijden van medische hulp als gevolg van een naaldenfobie heeft tot gevolg dat duizenden personen vroegtijdig overlijden.
De Dominicaanse Republiek wordt onafhankelijk van Haïti.
1887
Overleden : Aleksander Borodin (53), Russisch componist.
1932
James Chadwick verifieert experimenteel het bestaan van het neutron, dat hij al eerder vermoedde.
1933
Het Duitse parlementsgebouw, de Rijksdag in Berlijn, wordt in brand gestoken.
1940
Ontdekking van 14C, Koolstof C-14.
1971
De eerste abortuskliniek van Nederland (het Mildredhuis in Arnhem) start met het uitvoeren van abortus provocatus.
1991
Nexus, de eerste webbrowser en WYSIWYG HTML-editor, wordt gepresenteerd door Tim Berners-Lee.
2002
Overleden : Karel Verleye (81), Belgisch filosoof.
2002
In de Indiase stad Godhra komen 58 hindoeïstische pelgrims om bij een treinbrand veroorzaakt door een woedende menigte moslims.
2004
In de Filipijnen komen 116 mensen om bij een bomaanslag op de veerboot Superferry 14. De aanslag wordt opgeëist door Abu Sayyaf en is de ergste terroristische aanslag in de Filipijnen ooit.
De belladonnalelie (Amaryllis belladonna) is een plant uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). In het algemene taalgebruik en ook in de plantenhandel worden ook nog andere soorten als Amaryllis aangeduid, in het bijzonder de uit Zuid-Amerika stammende soorten uit het geslacht Hippeastrum.
De belladonnalelie is een bolgewas, waarvan de bol een diameter van 5-10 cm heeft. De plant heeft tongvormige, dof groene, 30-50 x 2-3 cm grote bladeren, die zijn gerangschikt in twee rijen. De bladeren worden in de herfst aangelegd en sterven uiteindelijk laat in de lente af. De bol slaapt vervolgens tot laat in de zomer. Bij de belladonnalelie worden in tegenstelling tot bij Hippeastrum eerst de bladeren aangelegd en pas na het verwelken van de bladeren gaat de belladonnalelie bloeien.
belladonnalelie in de San Francisco Botanical Garden auteur : Stan Shebs CC 3.0
Laat in de zomer produceert de bol een of twee kale, 30-60 cm lange stengels, die elk een cluster van twee tot twaalf trechtervormige bloemen aan hun top dragen. Elke bloem heeft een diameter van 6-10 cm met zes bloembladeren (drie buitenste kelkbladeren en drie binnenste kroonbladeren, die hetzelfde uiterlijk hebben). De kleur van de bloemen is wit, roze of paars. De botanische naam Amaryllis is afkomstig van een herderin uit een pastorale van Vergilius en slaat op elk jong plattelandsmeisje.
De belladonnalelie is een bolgewas, dat in tegenstelling tot Hippeastrum, in de Benelux ook in de tuin kan groeien. De plant moet dan echter in de winter wel goed met bladeren worden bedekt om hem tegen vrieskou te beschermen. De plant kan ook worden opgepot om in de schuur of in de koude kas te overwinteren. Tevens kan de plant in een koel vertrek worden gehouden. De soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is in de achttiende eeuw vanuit de zuidwestelijke Kaapprovincie ingevoerd.
De belladonnalelie bevat net als Hippeastrum het alkaloïde lycorine.
In België en Nederland is deze plant niet algemeen verkrijgbaar, de bollen kunnen echter wel bij gespecialiseerde bol- en zaadhandelaren worden gekocht.
De bevolking is zodanig vermengd dat een onderscheid naar herkomst zeer moeilijk te maken is. De belangrijkste etnische groepen vormen de mestiezen (44%), de creolen (30%), de indianen (vooral Maya's; 11%) en zwarte Cariben (7%); er zijn slechts kleine groepen Europeanen en Aziaten (onder andere Chinezen en Taiwanezen). Benadrukt moet worden dat al deze verschillende groepen en culturen relatief vreedzaam met elkaar samenleven.
Meer dan 50% van de bevolking leeft op het platteland.
lokale markt in Belmopan
De belangrijkste rivieren van Belize zijn de Río Hondo, die een groot deel van de grens tussen Belize en Mexico vormt en door de Mexicaanse grensstad Chetumal stroomt, de Belize die langs Belmopan en door Belize City, en de Sarstoon, die de zuidgrens van Belize vormt.
Het enige gebergte van belang het de Mayagebergte, in zuidelijk centraal Belize. Hier ligt ook de hoogste berg van Belize, de 1122 meter hoge Victoria Peak.
Naast het Mayagebergte bestaat het land uit heuvels met tropische wouden in het binnenland en moerasvlakten aan de kust, waar de plantengroei wordt overheerst door mangrovebossen. Langs de kust ligt het op een na grootste koraalrif ter wereld, het Barrièrerif van Belize en er heerst een tropisch klimaat. Tussen september en november is het seizoen van de orkanen.
Landbouw is de belangrijkste economische sector. Er worden suikerriet, citrusvruchten en bananen geteeld, vooral voor de uitvoer. Industrie en infrastructuur zijn slechts beperkt ontwikkeld.
Het belang van het toerisme neemt echter in snel tempo toe. Belize heeft vele Maya-ruïnes, waarvan die bij Caracol en Xunantunich de bekendste zijn. Het land trekt ook veel belangstelling vanwege de regenwouden en koraalriffen. Aan de kust zijn Ambergris Caye, Caye Caulker en Placencia de belangrijkste toeristencentra; in het binnenland ziet vooral San Ignacio veel bezoekers.
Het parlementsgebouw in Belmopan. auteur : Haakon S. Krohn CC 1.0 en hoger
Belize is een Constitutioneel Koninkrijk en een parlementaire democratie. Het land is lid van het Gemenebest van Naties, waardoor Koningin Elizabeth II het staatshoofd is, zij draagt dan ook de titel 'Koningin van Belize'. De Koning(in) wordt vertegenwoordigd door een Gouverneur-Generaal die aangewezen wordt door het staatshoofd, op advies van de minister-President.
De gouverneur-generaal vertegenwoordigt het staatshoofd in Belize. Hij voert de taken van de Koning uit en vertegenwoordigt de Kroon binnen de overheid. Hij wordt op advies van de Minister-President voor een termijn van 5 jaar aangesteld. De gouverneur-generaal ontslaat en stelt ministers aan, ondertekent de wetten en corrigeert overheidsinstellingen. De minister-president is regeringsleider.
muntstukken van 1$cent tot 1BZD auteur : Don's World Coin Gallery CC 3.0
Belize is onderverdeeld in zes districten (districts).
Hoofdstad: Belmopan (+7500 inwoners). Grootste stad: Belize City (+70.000 inwoners).
De munteenheid is de Belizaanse dollar (BZD). De waarde is sinds de invoering aan de Amerikaanse dollar gekoppeld. 1 US-$ is 1,97 BZD.
De nationale feestdag is 21 september.
Volkslied : Land of the Free
O, land of the free by the carib Sea, our manhood we pledge to thy liberty! No tyrants here linger, despots must flee This tranquil haven of democracy The blood of our sires which hallows the sod, Brought freedom from slavery oppression's rod, By the might of truth and the grace of God. No longer shall we be hewers of wood.
Arise! ye sons of the Baymen's clan, put on your armour, clear the land! Drive back the tyrants, let despots flee- Land of the Free by the Carib Sea!
Nature has blessed thee with wealth untold, O'er mountains and valleys where praries roll; Our fathers, the Baymen, valiant and bold Drove back the invader; this heritage hold From proud Rio Hondo to old Sarstoon' Through coral isle, over blue lagoon; Keep watch with the angels, the stars and moon; For freedom comes tomorrow's noon.
Het werd geschreven door Samuel Alfred Haynes en gecomponeerd door Selwyn Walford Young in 1963. Het werd officieel als volkslied aanvaard in 1981.
Belize (vroeger Brits-Honduras) is een Centraal-Amerikaans land, en grenst aan Mexico in het noordwesten en Guatemala in het zuiden en westen. Aan het oosten grenst het aan de Caribische Zee. Staatshoofd is Koningin Elizabeth II en het land is lid van het Britse Gemenebest.
kaart van Belize CIA World Factbook
Het land heeft weinig hoogteverschillen. De Philip Goldson International Airport ligt ongeveer 15 km ten noorden van Belize-stad. In het land worden Engels (officieel), Spaans, Q'eqchi', Mopan, Yucateeks Maya, Plautdietsch en Garifuna gesproken. Het land ligt aan de Caraïbische Zee, en heeft daar een aantal eilanden, waaronder Ambergris Caye, Caye Caulker en de Turneffe-eilanden. De meeste eilanden (doch niet het grootste eiland Ambergris Caye) zijn koraaleilanden.
Maya-ruines van Caracol auteur : Charlemagne CC 3.0
Het land werd voor de komst van de Spanjaarden bewoond door Maya's. In de 17e eeuw werd het gebied door Britse houthandelaren en piraten gekoloniseerd.
Het werd als Brits-Honduras in 1840 formeel een Britse kolonie, ook al werd er aanspraak op gemaakt door Mexico en Guatemala. De orkaan Hattie bracht in 1961 veel schade in Belize. De regering besloot daarop dat het hebben van een hoofdstad onder zeeniveau te riskant was. Na enkele jaren was de nieuwe hoofdstad Belmopan ontworpen, in het precieze geografische centrum van het land. In de jaren zeventig werd met de verhuizing van regeringsgebouwen begonnen.
Sinds 1964 heeft Brits-Honduras intern zelfbestuur en in juni 1973 kreeg het de naam Belize. Het effectieve gezag bleef echter in handen van de gouverneur uit Groot-Brittannië. De People's United Party, onder leiding van George Price, was leider van de onafhankelijkheidsbeweging. Op 21 september 1981, na vertragingen vanwege territoriale geschillen met Guatemala, werd Belize onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe staat bleef grensconflicten kennen. Er bleef zelfs, ter bescherming, een Brits garnizoen achter. Het duurde tot 1991 voordat Guatemala Belize erkende. Tot heden is er echter een grensdispuut tussen beide landen. Op veel Guatemalteekse kaarten is Belize (of een deel ervan) als departement van Guatemala afgebeeld.
Het Great Blue Hole is een onderwatergrot voor de kust van Belize. U.S. Geological Survey (USGS)
De Belgische vlag (Abutilon megapotamicum) is een plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Het is een tot 2 m hoge struik met dunne, overhangende twijgen. De plant heeft afwisselend geplaatste bladeren, die 5-10 x 2-3,5 cm groot zijn. De bladeren zijn vanuit de hartvormige basis smal driehoekig toegespitst of soms zwak drielobbig en hebben een grofgezaagde rand. De steunblaadjes zijn tot 1 cm lang en tot 0,4 cm breed.
De bloemen groeien solitair of in paren in de bladoksels. Ze hangen aan 2,5-6 cm lage stelen. De rode, tot 3 cm lange kelk is in het knopstadium hartvormig en heeft later gevleugelde uiteinden. De kroonbladeren zijn lichtgeel tot oranje en steken 1,5 cm ver uit de kelk. Midden in de bloem bevindt zich een 1,5 cm lange zuil met daarop vele, donkerpaarse meeldraden met gele helmknoppen. De vruchten zijn vijfdelige doosvruchten, waarvan de delen elk apart opengaan en twee tot zes zaden bevatten
De Belgische vlag is afkomstig uit het zuiden van Brazilië. De soort wordt veel als sierplant aangeplant, ook in België en Nederland.
Abutilon megapotamicum en hun variëteiten worden van begin tot midden voorjaar gesnoeid. De struik bloeit namelijk op hout van het lopende jaar. De struik reageert goed op snoeien. Verwijder altijd uitgebloeide bloemen.
België was een van de weinige landen in West-Europa die in 1900 nog geen koloniën hadden. Dit kwam doordat België in de tijd van de vroege kolonisatie geen onafhankelijk land was, maar een deel van Nederland of Frankrijk, ofwel geregeerd werd door Oostenrijkse of Spaanse vorsten. Toch was er ook in de Oostenrijkse tijd rond 1720 gedurende korte tijd een Oostendse Compagnie, vergelijkbaar met de voor het Nederlandse kolonialisme zo belangrijke VOC. Deze compagnie stond ook bekend als de Zuid-Nederlandse Oost-Indische compagnie en stichtte wel enkele nederzettingen en factorijen in India en China. België werd pas een zelfstandig land in 1830. De Belgen hadden echter wel verschillende grote rollen in de Nederlandse kolonies.
Congo, de enige (ware) kolonie van België.
Koning Leopold II richtte zich op Afrika, zoals Duitsland (ook een late kolonisator) ook deed. Vrijwel heel Afrika was verdeeld tussen de Europese landen, Frankrijk en Groot-Brittannië hadden de meeste gebieden. Maar er was nog een gigantisch gebied over in Midden-Afrika, de Congo-Vrijstaat. In 1908 werd dit Belgisch Congo. Het gebied was echter vanaf 1885 een privé-eigendom van koning Leopold II. De kolonie was een ware winstgever, Leopold kreeg verschillende kritieken over hoe de Congolezen werden behandeld. Er waren zowel Walen als Vlamingen actief in de kolonie, vooral dan als missionaris die het hele land doorkruisten om de gemeenschappen in Belgisch Congo bij te staan en ze het Frans op te leggen als officiële taal.
Andere koloniën en pogingen tot kolonisatie.
In 1924 kreeg België Ruanda-Urundi toegewezen als mandaatgebied. Tot dan was dit een Duitse kolonie. Op 1 juli 1962 werd het gebied onafhankelijk als de staten Rwanda en Burundi.
Nog enkele minder succesvolle Belgische kolonisatiepogingen vonden plaats in Santo Tomas (Guatemala) en Tianjin in China. Ook het Isola Comacina hoorde van 1919 tot 1920 bij België. De Oostendse Compagnie richtte een aantal nederzettingen op in India. Enkele andere kolonisatiepogingen van de Belgen gebeurden in Santa Catarina (Brazilië), in het Argentijnse Villaguay, op de Canarische Eilanden (Vlaamse Canarische Natie). Er gingen ook vele Belgen wonen in Nieuw-Nederland. Grote delen hiervan waren geen echte koloniën maar handelsposten. De enige echte grote kolonie die België had was Congo.
Het Belgisch hof is de hofhouding van de koning van België. Belangrijkste onderdeel van het hof is het Huis van de Koning, dat de Koning der Belgen bijstaat in het uitoefenen van zijn taak als staatshoofd.
Het Huis van de Koning bestaat uit zeven autonome Departementen onder leiding van het Directiecomité van het Hof. Dit comité is belast met het algemeen beleid van het Paleis en het bevorderen van de communicatie en de coördinatie tussen de departementen en met de Huizen van de Prinsen en Prinsessen. Het Directiecomité bestaat uit de hoofden van de zeven Departementen van de hofhouding.
Tot 2006 was er ook een Grootmaarschalk van het Hof, wiens ambt vergelijkbaar was met dat van een grootmeester. Tegelijk met het vertrek van grootmaarschalk Franck De Coninck in oktober 2006 werd ook het ambt zelf afgeschaft en werden zijn taken verdeeld over de hoofden van het Departement Economische, Sociale en Culturele zaken en het Departement Protocol van het Huis van de Koning, aangevuld met een nieuw opgericht Departement Buitenlandse Betrekkingen.
Het werkpaleis van de koning in Brussel foto : Santi Oliveri CC 2.5
De zeven Departementen van het Huis van de Koning zijn:
- Het Kabinet van de Koning. Dit wordt geleid door de Kabinetschef, die belast is met politieke en administratieve zaken en onderhoudt de contacten met de regering, de politieke en andere maatschappelijke organisaties. De Kabinetschef wordt bijgestaan door een Adjunct, de Juridische Adviseur, de Persadviseur en de Archivaris. De huidige kabinetschef is sinds 1983 Jacques van Ypersele de Strihou.
- Het Militair Huis van de Koning. De Chef van dit Huis adviseert de koning over militaire zaken, zowel binnenlands als buitenlands. De chef van het Militair Huis is een opperofficier, die wordt bijgestaan door adviseur met de rang van hoofdofficier. Tot het Militaire Huis behoren ook de ordonnansofficier en de vleugeladjudanten. De ordonnansofficieren verblijven in de nabijheid van de koning, terwijl de vleugeladjudanten hem vertegenwoordigen bij activiteiten waarbij hij niet zelf aanwezig kan zijn. Tenslotte is het Militair Huis verantwoordelijk voor het informaticasysteem van het Paleis.
- De Civiele Lijst van de Koning. De intendant hiervan heeft de leiding over het personeel en de financiën van de hofhouding. Hij wordt daarin bijgestaan door de Directeur van de Logistiek der Koninklijke Paleizen, de Commandant van de Koninklijke Paleizen en de Schatbewaarder van de Civiele Lijst van de Koning.
- Het Departement Buitenlandse Betrekkingen. Het hoofd van dit departement houdt de koning op de hoogte van de internationale politiek en adviseert op diplomatiek vlak tijdens zijn officiële bezoeken aan het buitenland. Ook onderhoudt hij de contacten met buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigers.
- Het Departement Protocol. Dit staat onder leiding van de Protocolchef van het Hof, die verantwoordelijk is voor de organisatie van alle openbare activiteiten van de koning en de koningin, zowel audiënties, recepties e.d. ten paleize, als officiële optredens en bezoeken elders.
- Het Departement Rekwesten. Het hoofd hiervan is verantwoordelijk voor de behandeling van verzoeken en vragen om sociale hulp die gericht zijn aan de koning of andere leden van de Koninklijke Familie.
- Het Departement Economische, Sociale en Culturele zaken. Het hoofd hiervan treedt op als adviseur voor activiteiten van economische, sociale en culturele aard.
Naast deze departementen is er het Veiligheidsdetachement, onder leiding van een Hoofdcommissaris, dat verantwoordelijk is voor de bescherming van de koning en zijn familie, alsmede voor de bewaking van de koninklijke domeinen.
Aan het Belgische Hof zijn daarnaast, sinds de dood van Koning Boudewijn in 1993, ook nog twee andere Huizen verbonden, namelijk:
- het Huis van Koningin Fabiola - het Huis van de Hertogen van Brabant
Andere leden van de Koninklijke Familie beschikken over een eigen Dienst.
Aan het Belgische Hof zijn er ongeveer een vijftigtal hofdignitarissen ("dienaren van de Kroon") in dienst voor de Koninklijke Familie. Onder de hofdignitarisen werken dan nog eens ongeveer 170 personen: een zeventigtal bedienden, een vijftigtal arbeiders en een vijftigtal dienaren uit de Koninklijke Huishouding. Allen moeten aan strenge criteria voldoen: ze moeten tweetalig zijn, geen politieke kleur bezitten, maar vooral een strikte discretie garanderen.
De hofdignitarissen zijn:
het hoofd van het Departement Economische, Sociale en Culturele Zaken
de Kabinetschef van de Koning
de Chef van het Militair Huis van de Koning
de intendant van de Civiele Lijst van de Koning
het hoofd van het Departement Buitenlandse Betrekkingen
het hoofd van het Departement Protocol
het hoofd van het Departement Rekwesten
de vleugeladjudanten van de Koning
de grootmeester van het Huis van Koningin Fabiola
het hoofd van het Huis van de Hertogen van Brabant
de adjunct-kabinetschef van de Koning
de commandant van de Koninklijke Paleizen
de adviseurs en attachés
bij het Kabinet van de Koning,
bij het Militair Huis van de Koning,
bij de Civiele Lijst van de Koning,
bij het Kasteel Belvédère,
bij het Huis van Koningin Fabiola,
bij Prins Filip,
bij Prinses Mathilde,
bij Prinses Astrid en bij Prins Laurent
de ordonnansofficieren van de Koning en van Prins Filip
de secretarissen van Koningin Paola en Koningin Fabiola
de archivarissen van de Koning
de schatbewaarder van de Koning
de notaris van de Koning
de architect van de Koning
de lijfarts van de Koning
de eredames van Koningin Paola en Koningin Fabiola
De Belgische herder is een hondenras in vier verschillende varianten:
- Groenendaeler - Laekense herder - Mechelse herder - Tervuerense herder
Belgische herders waren tot het einde van de 19e eeuw enkel als werkhonden van boeren en schaapherders bekend en vormden geen alleenstaand ras. Als stichters van de ras staan de dierenarts Prof. Dr. Reul, L. Van der Snickt en L. Huyghebaert bekend.
De Club du Chien de Berger Belge werd op 29 september 1891 in Brussel door Prof. Dr. Reul opgericht. Op 8 mei 1892 werd te Kuregem de eerste tentoonstelling voor Belgische Herders gehouden. In 1898 richtten L. Huyghebaert en Dr. G. Geudens in Mechelen een tweede club op, de Berger Belge Club. Na enkele ruzies over kleur, vacht en andere belangrijke eigenschappen van het ras, bleef de laatste club over.
De naam veranderde later in Societè Royal Canine St. Hubert, de Belgische overkoepelende organisatie. Enkele jaren later werd ook de Koninklijke Groenendael Club opgericht en erkend. Op 30 maart 1990 fuseerden beide clubs.
In 1901 werd voor het eerst een Belgische Herder in het fokboek ingeschreven. De eerste geregistreerde hond was een Mechelse herder Vos de Polders.
De Belgische herder heeft een licht skelet en een elegant uiterlijk. Hij draagt zijn kop hoog in een hoek van 90° (de Duitse herder bijvoorbeeld in een hoek van 45°), wat hem een edele uitdrukking geeft. Waar de Duitse herder rechthoekig is, dus langer dan hoog, is de Belgische herder meer vierkant gebouwd. Zijn schofthoogte is voor teven gemiddeld 58 centimeter (tolerantie 56 tot 62 centimeter) reuen gemiddeld 62 centimeter (tolerantie 60 tot 66 centimeter), zijn gewicht van 20 tot 30 kilogram.
Laekense herder auteur : Christoffer Magnerholt CC 1.2
De Belgische herder heeft over het algemeen geen last van de typische aandoeningen van middelgrote rassen, zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Dit komt door zijn lichte skelet en zijn compacte bouw. Soms treedt wel epilepsie op. De meeste Belgische herders zijn tot 14 jaar actief en fit.
De eerste dieren in deze kleurslag zijn spontaan uit de oorspronkelijke Haaskleur gekomen. Vanaf 1887 werkte men in Engeland aan de opbouw van het tankonijn. Cox, de eerste fokker uit Brailsford fokte samen met Birch uit Wrexhamhall mooie dieren. Het probleem was de wat zwakke kleur tankleur. Een groep uit Cheltenham ging toen de tankleur verbeteren door te kruisen met Belgische Hazen met een warme kleur.
Belgische haas tanvarieteit E.V.K.V.P.
In de zeventiger jaren zijn deze erfelijkheidsfactoren, die tientallen jaren sluimerend aanwezig waren, naar voren gekomen. Deze kleurvariëteit wordt door een kleine kern van bekwame fokkers gehouden.
Belgische haas in tankleuren E.V.K.V.P.
Dankzij een kleine kern van bekwame fokkers werd na een moeizame periode van tentoonstellingen en briefwisseling op 15 oktober 1978 de Belgische Haas met tan- uitmonstering (tanpatroon) officieel erkend en opgenomen in de Standaard der in Nederland bekende Konijnenrassen.
Calvin Coolidge houdt als eerste president van de Verenigde Staten een radiotoespraak vanuit het Witte Huis.
1944
Het centrum van Nijmegen lijdt grote schade door een bombardement door Amerikanen die denken dat het de Duitse stad Kleef is. Er vallen ongeveer 800 doden.
1956
Elvis Presley haalt met het nummer Heartbreak Hotel voor het eerst de hitlijsten.Het wordt tevens zijn eerste gouden plaat.
Overleden : Andy Warhol (58), Amerikaans kunstschilder.
1996
In Eindhoven maakt Merien ten Houten officieel melding van de eerste Nederlandse zoekmachine: ilse.nl.
1997
In de Schotse plaats Roslin melden wetenschappers dat zij een schaap hebben gekloond, en dat het lam Dolly in juli 1996 is geboren.
2001
In Nederland krijgen films en televisieprogramma's pictogrammen waarmee aangegeven wordt voor welke leeftijd het geschikt is en in feite gewaarschuwd wordt voor seks, geweld en gegriezel.
2007
Overleden : Fons Rademakers (86), Nederlands filmregisseur, -producent en -acteur.
Als er één konijnenras is waar vele fabels de ronde over doen dan is dat wel de Belgische haas. Zo werd vroeger beweerd dat het hier ging om een kruising tussen een haas en een konijn, of dat de Belgische haas van Engelse oorsprong zou zijn.
De Belgische haas is wel degelijk een Belgisch konijnenras. Slank gebouwde konijnen bestonden reeds in de 18de eeuw in de Zuidelijke Nederlanden. Wat wel zeker is is dat het Belgisch haaskonijn vooral "veredeld" is in Engeland. De eerste 'Belgian Hare' op Engelse bodem werd tentoongesteld door een zekere Mr. Lumb in 1874. Hij selecteerde het ras uit dieren die hij vanuit Antwerpen ingevoerd had.
Het oudste bericht over de Belgian Hare is te vinden bij Bonnington Monbray, die in zijn Pratical Treatise for poultry and rabbits (1822), waarin hij duidelijk het prototype van de Belgian Hare bedoeld. Daar toont hij ook aan dat de Belgian Hare geen kruising is van een Haas met een konijn.
Het Belgisch haaskonijn is het meest opvallende typedier onder de Belgische konijnenrassen. Het is een middelgroot konijn dat qua uiterlijk sterk op een haas gelijkt maar is er dus niet aan verwant.
Het ras is erkend in de kleuren haaskleur, zwart, tanpatroon en wit. De Belgische haas is het sierstuk onder de konijnenrassen.
Belgische haas E.V.K.V.P.
Het zijn bijzonder elegante dieren, fijn van gestel. Alles wat nog maar in de buurt komt van plompheid of grofheid wordt niet getolereerd. De slanke kop harmonieert bij een lang en gestrekt lichaam waarbij de gespierde rug opvalt. Het heeft lange, slanke, gespierde poten en billen. De ogen zijn groot en komen bijzonder tot hun recht wat deze dieren nog meer uitstraling geeft. De oren staan rechtop en zijn tussen 12 en 15 cm lang.