Balsamico is een azijnsoort die, in tegenstelling tot andere azijnen, niet op basis van alcohol wordt gemaakt. Balsamico wordt van Trebbiano-druiven gemaakt, die groeien in Modena, Noord-Italië en vrij laat geplukt worden. Balsamico die de naam aceto balsamico tradizionale verdient moet minstens 12 jaar oud zijn, maar sommige zijn meer dan 100 jaar oud. Voor zeer oude Balsamico betaalt men soms honderden euro's voor een half kopje.
Balsamico is sowieso prijzig, omdat er maar 3000 liter per jaar op de markt verschijnt. Daar staat tegenover dat er slechts zeer weinig Balsamico nodig is om smaak te geven aan een gerecht. Ook kan men Balsamico kopen die jonger is dan 12 jaar, en daarmee veel goedkoper.
Traditioneel verwarmt men de geperste druiven boven een zacht vuur. 30% tot 70% van het vocht laat men hierbij verdampen. Het afgekoelde vocht wordt aangevuld met Balsamico uit het oudste vat. Vervolgens begint het in houten vaten te fermenteren. De suikers worden hierbij omgezet in alcohol en vervolgens in azijnzuur. Er worden geen kruiden of andere smaakstoffen toegevoegd aan de Balsamico.
De houten vaten waarin de Balsamico ligt opgeslagen, verschillen onderling in grootte. De oudste en meest kostbare azijn ligt opgeslagen in het kleinste vat (ca. 15 liter). Het vocht verdampt langzaam; daarom worden oudere vaten regelmatig aangevuld met vocht uit het jongere vat daarnaast. De vaten liggen niet opgeslagen in kelders maar op zogenaamde acetaia, zolders. Hierdoor staan ze bloot aan natuurlijke temperatuurwisselingen, wat ten goede komt aan de kwaliteit. De houtsoort waarin het vocht ligt opgeslagen bepaalt mede het uiteindelijke aroma. Onder andere kastanjehout, kersenhout en hout van de moerbeiboom worden hiervoor gebruikt.
De kwaliteit van de Balsamico wordt door twee zogenaamde Conzorzi gecontroleerd. Daarna wordt het in een flesje van 100 ml overgeheveld. De vorm van de fles is voor elke producent gelijk, en zo ook het wettelijk beschermde kwaliteitszegel van het Consorzio. De opdruk van het etiket mag de producent wel naar eigen wens bepalen.
Denominazione di origine protetta, kortaf DOP genaamd, de Europese beschermende aanduiding van oorsprong.
Voor de oorsprong van de Aceto Balsamico Tradizionale uit de provincies Modena en Reggio in de streek Emilia moet men tot de renaissance en de middeleeuwen teruggaan. De balsamico-azijn uit Modena is sedert 1508 bekend en die uit Reggio dateert uit de twaalfde eeuw.
Voor Aceto Balsamico Tradizionale moet je toch zeker rekenen op zon 50 euro per flesje van 100 ml. De Aceto Balsamico Tradizionale waarbij op het etiket extravecchio vermeld wordt, moet minstens 25 jaar oud zijn en is natuurlijk wel ietsje duurder. Interessant om weten: Aceto Balsamico Tradizionale is onbeperkt houdbaar !
Een handige truc om te ontdekken of je een goede aceto te pakken hebt, is door een laagje azijn in een diep bord te gieten. Wanneer er een goede weerspiegeling in het bruine goedje te zien is, weet je zeker dat jouw Aceto Balsamico van topkwaliteit is.
Bron :Wikipedia www.dolcevia.com/ www.bartstaes.be/
Reacties op bericht (9)
23-06-2009
hi Waaroemni
Het is misschien prijzig, maar ik vind de smaak beslist de moeite waard en daarom gebruik ik het ook in mijn keuken. Vriendelijke groeten uit Henegouwen van Loewiesa
23-06-2009 om 18:23
geschreven door Loewiesa
Zonnige dinsdagnamiddag Nele
Balsamicoazijn. Ik hou er echt niet van omdat ik dat een hel rare smaak vind hebben maar mijn man eet het wel graag.
Vrolijke bloemen wiegen
in de zuidenwind.
Gelukkig speelt
het vlinderkind.
Zoete madeliefjes
vertoeven tussen groen.
De zon geeft de aarde
een warme zoen.
Een zanglijster
fluit een mooie wijs.
Zomerpracht
een paradijs
Groetjes in juni Kat
http://www.bloggen.be/romancedesign
23-06-2009 om 16:11
geschreven door Kat.
dikke knuff
Ben even komen een knuffel geven, is weer zolang
geleden, maar met het goede weer, en de vakanties
periode inzicht, heb ik weinig tijd, om blog ronde
te doen.
Dikke knuff en tot later, is niet omdat ik alle dagen
niet langs kom, dat je daarvoor uit me hartje bent
Molly
23-06-2009 om 11:55
geschreven door molly
Dag Waaroemni, Hartelijk dank voor de wensen, ja een jaartje wijzer ben ik geworden,hihihihi!
Fijne dag,
Vriendelijke groetjes van ons bendeke.
23-06-2009 om 01:38
geschreven door Anita
22-06-2009
Interessant om te lezen en te weten
Ik kom jullie een gezellige avond wensen
Lekker alle zorgen aan de kant
Voor straks wel te rusten
Een avondgroetje van Dion
22-06-2009 om 23:49
geschreven door Dion
De groetjes van ons truckertje John
Met het stuur in de hand rij ik Trucker John op maandag
dwars door bloggenland
22-06-2009 om 18:18
geschreven door Trucker_john
Heel prijzig maar lekker goedje !
Amor Fati wenst je een aangename week toe!
Weet dat een onbedachtzaam woord anderen soms pijnlijk stoort.
Wie echt van het leven geniet, stoort zich aan kleinigheden niet.
22-06-2009 om 13:55
geschreven door Amor Fati
Lieve maandaggroetjes
Het leven is geen snelweg maar een landweg waar je af en toe stil moet staan om van het uitzicht te genieten
Een ongelofelijke mooie start van een nieuwe week wens ik je toe maak er iets moois van Dikke knuff,liefs xxx
22-06-2009 om 09:49
geschreven door José
Daar staat men niet bij stil als men de prijs ziet
Kiekeboe
de maandag heeft zich aangemeld,
een nieuwe werkweek voor de boeg.
Het weekje zal voorbij zijn voor we het weten,genieten is de boodschap
fijne maandag wens ik je toe , lieve groetjes en knuff van ons voor jou