Bladgoud is goud dat tot een dikte van 0,0001 mm is geplet waarbij het hameren grotendeels nog steeds handmatig gebeurt. Bladgoud wordt gebruikt om allerhande voorwerpen van een gouden uiterlijk te voorzien, zoals meubilair, schilderijlijsten, beelden en ook deurposten, raamkozijnen, ornamenten en daken.
Tegenwoordig mag de techniek zich weer in een groeiende populariteit verheugen.
werken met bladgoud auteur : Juangonzalez64
Om een metalen blad van eentiende micrometer dik te produceren is een legering met een hoge vervormbaarheid nodig.
Bladgoud bestaat meestal uit een legering met een of meer andere metalen zoals titanium, zilver en koper. Een stuk goud wordt net zo lang gewalst, of in sommige gevallen handmatig gehamerd, dat een dun blad overblijft. Dit blad wordt vervolgens in stukken gesneden. Daarna worden goudvelletjes van ongeveer 10 x 10 cm afwisselend met zijdepapier gestapeld tot een pakket en uitgehamerd tot er een zekere, vastgestelde hoeveelheid uitsteekt, die wordt weggenomen. Dit stapelen en hameren gaat door tot de gewenste dikte is verkregen, die bepaald wordt door weging.
Één kilogram goud kan zo dun worden gewalst dat het een oppervlakte krijgt van twee tennisvelden (500 m2).
werken met bladgoud auteur : Juangonzalez64
Veel oude beschavingen zoals de Romeinen en Vikingen maakten al gebruik van deze techniek. Zo waren Vikingschepen vaak met bladgoud bedekt. Dit was een dure techniek aangezien het bladgoud toen nog minstens een millimeter dik was. Dunner lukte in die tijd gewoon nog niet.
Ook in middeleeuwse boeken zijn met bladgoud bewerkte afbeeldingen te vinden. De Kyaiktiyo Pagode in Myanmar, die zo rond de 12e eeuw werd geplaatst, staat zelfs op een verguld rotsblok.
Veel oude voorwerpen zijn in de loop van de eeuwen van hun gouden jasje ontdaan door rovers die het goud goed konden gebruiken.
Bladgoud wordt ook in de keuken gebruikt. Zo kunnen taarten en toetjes met bladgoud worden bedekt.
Danziger Goldwasser is een likeur met stukjes bladgoud erin.
werken met bladgoud auteur : Juangonzalez64
Om het bladgoud goed te hanteren (zorgen dat het niet scheurt), is een zeer verfijnde techniek vereist met behulp van een zogenaamd goudkussen (liefst met kap), een goudmes, een goudaanlegger (om het goud mee op te pakken) en een goudstoffer om het goud goed aan te drukken en overtollig goud te verwijderen.