Bokking is geen aparte vissoort, maar een bewerkte gerookte culinaire variëteit van de haring.
De bokking wordt eerst gepekeld of gezouten dan gedroogd. Hierna worden ze op een tempratuur van ongeveer 20 graden gerookt. Er worden ook haringen heet gerookt / gestoomd (70 graden) deze worden ook wel Branders of Harderwijkers genoemd. De hommen (mannelijke voorttelingswerktuigen der beenige vissen - www.encyclo.nl)die je tegen komt in de bokking zijn voor de kenners een echte lekkernij.
Engels : Kipper Duits : Bückling, Bücking, Pökling Frans : Un kipper, hareng rouge |
bokking auteur : Christopher Bertram CC 3.0 |
Onder de naam "bokking" wordt gerookte en gezouten haring aangeboden. In het Engels wordt bokking ook wel bloater genoemd, maar bloater is ook de naam voor de Coregonus hoyi of ander soort houting die vaak gerookt worden verkocht (en gegeten).
De term bokking wordt enkel gebruikt voor de variëteit gemaakt van haring.
|
kipper |
Bij gebrek aan conserveringsmogelijkheden waren tot het eind van de negentiende eeuw bokkingen in drie soorten verkrijgbaar: laffe bokking, taaie bokking en harde bokking. Laffe bokking was slechts kort gerookt en enkele dagen houdbaar; taaie bokking enkele weken en harde bokking enkele maanden. Vooral de harde bokking werd met miljoenen in aantal geëxporteerd, vooral naar Duitsland.
Tegenwoordig maakt men onderscheid tussen stoombokking (warmgerookt) en spekbokking (koudgerookt). Kipper is ook gerookte haring, maar dan opengeklapt en warm gerookt. Een vierde variant is bakbokking, een gebakken haring.
|
Een stevig Engels ontbijt met kipper (bokking) auteur : Moody751 CC 3.0 |
Bokking is eeuwenlang volksvoedsel nummer één geweest, goedkoop verkrijgbaar en lang houdbaar. Door de verlaging van de vleesprijzen aan het einde van de negentiende eeuw verdween deze positie.
Tegenwoordig wordt bokking nog wel in het buitenland gegeten, maar begint in Nederland een marginaal bestaan te leiden. Culinair zijn er talloze mogelijkheden met bokking.
|
Bron : - Wikipedia CC 3.0 - tinternet |