Inhoud blog
  • In het spoor van Nico Mattan - 't Vertier
  • 35ste Dinsdagnamiddag proeverij - Lazy Panda – Brewpakt - Seaking Zeewierstout - Mijnfiets – Stravius Goe straf Tripel – Stravius Goe straf Quadrupel.
  • 5 bieren 151 All - in Chinook - Gouden Carolus Classic - Hilleveld Wild Pale Ale - Maredsous Brune - Ne Grellige
  • 5 bieren 150 - Antiek Blond Super 5 Ale - Brown Ale Le Chasseur - Straffe Hendrik X-mas Blend - Ter Dolen Winter – Wintermaster
  • In het spoor van Nico Mattan - De Hollemeersch
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!
  • Heel duidelijk
  • donkere Carlsberg

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    06-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6de Brugs Bierfestival - 2013 : Deel 1- De Officiële opening





    6de Brugs Bierfestival - 2013





    Het bierfestival neemt elk jaar plaats in het belfort van Brugge,
    of de Halletoren, op de Grote Markt van Brugge
    Dat belfort is sinds 4 december 1999 opgenomen in
    de werelderfgoedlijst van UNESCO.







    De hallen onder de toren hadden een commerciële functie.
    Ze bestonden uit verschillende zalen waar telkens andere ambachtsproducten
    met stadskeur verhandeld werden.





    Deel 1 : De Officiële opening

    Dank zij mijn bereidwillige dochter en schoonzoon
    die mij van huis naar het station van Kortrijk voerden en s ’avonds
    mij weer kwamen oppikken kon ik mijn smaakpapillen
    een dagje plezier gunnen op het zesde Brugs Bierfestival.
    Het is toch geruststellend om te weten dat ge dan meer of een 
    biertje mag poggen.
    Met poggen bedoel ik : Proeven, Ontdekken en genieten). 
    De nieuwigheden allemaal proeven was onbegonnen werk.
    Het aanbod van de nieuwe biertjes was weer gigantisch?


    En net zoals elk jaar heb ik er een paar vergeten die ik zeker wilde proeven.  
    Zelfs een paar nieuwe bierstanden zijn door de drukte me dit jaar ontglipt.

    Waarvoor mijn verontschuldigingen.







    BAB voorzitter Marc Vandepitte






    Het was BAB voorzitter Marc Vandepitte die zoals elk jaar
    de genodigden en de gastsprekers verwelkomde.
    Hij was bijzonder trots om de zesde editie van het Festival voor te stellen.
    Ook de grote belangstelling van de brouwers en bierfirma’s (een 70-tal)
    en de vele bieren (350) waaronder een
    50-tal nieuwe maakten van hem een gelukkig man.







    vlnr : Mieke Hoste, Sven Gatz, Jean-Marie Bogaert en Bart Naeyaert




    De Gastsprekers






    Mieke Hoste schepen van schepen van leefmilieu, dierenwelzijn,
     sociaal-culturele verenigingen, toeristische organisaties
    en Zeebrugge-bad








    Gedeputeerde West-Vlaanderen Bart Naeyaert







    Sven Gatz Directeur Belgische Brouwers






    Weerom veel belangstelling.







    Onder de genodigden, kersverse Burgemeester van Brugge
    Renaat Landuyt.








    De Genodigden werden ontvangen met 'BAB 401' het huisbiertje van het
    Brugs Bierfestival. Een smaakvol biertje van hoge gisting.








    Via een rondleiding door de Rodenbach & Pickeryzaal waar de 
    brouwerijstanden waren opgesteld (zie deel 2) belanden we beneden in de
    Jan Garemijnzaal aan de stand van de Trappisten
    (een beetje de trots van het BAB bierfestival)
    Want hier kon je alle Belgische trappistenbieren proeven.
    Ook de Westvletren 12!
     








    Vloeibaar goud!






    Burgemeester Renaat Landuyt liet meteen er eentje uitschenken!






    In dezelfde zaal was er ook het kooktheater.
    gedurende de twee dagen werden er demonstraties gehouden van
    gerechten klaar gemaakt of begeleid met bier.
    De organisatie was in de handen van Mariola Farina van 
    Gastro Vita.








    Ook leeftijdsgenoot en legendarische reus Jules van de vzw 't Hamerken
    zag dat het weer een groots festival zou worden.
    Hij deed vroeger zijn intrede als de moderne 'Bacchus'
    hij zorgde vroeger als attractie voor brouwerij 't Hamerken.
    Bij het voorbijgaan heeft hij wel graag dat u hem begroet!








    De plechtige opening van het 6de BAB bierfestival
    Met o.a. een fiere BAB voorzitter Marc Vandepitte ,
    Sven Gatz Directeur Belgische Brouwers,  Schepen Annick Lambrecht,
    Burgemeester Renaat Landuyt, Gedeputeerde WVl
    Bart Naeyaert,
    gewezenSchepen Jean-Marie Bogaert en
    schepen Hilde Decleer.
    Ditmaal geen lintje doorknippen maar met enkele flessen
    heuse Malheur Brut bieren “à la méthode originale” werd het festival
    figuurlijk en letterlijk in gang gespoten!








    Het jaarlijks moment waar iedereen naar uitkijkt!
    Met luide en krachtige stem roept voorzitter Marc
    het zesde Brugs Bierfestival voor geopend.





    Weldra deel 2 - Het festival!





    06-02-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smaakpapillen verwennen op de Horeca VAK dagen 2013 in Waregem - Gulden Draak 9000 Quadruple - Kwaremont van ’t vat - St. Bernardus Tripel - Straffe Hendrik Quadrupel



    Horeca VAK dagen 2013 - Waregem

     

    Met het nu komende 6de Brugs Bierfestival (2en 3 februari) in het verschiet
    gaat het bierseizoen 2013 echt van start.
    Geroen en ik konden zo lang niet wachten en zijn verleden week
    naar de Horeca VAK dagen 2013
    in Waregem getrokken
    om onze smaakpapillen wat te laten wennen!

    Op deze kleine maar gezellige horecabeurs waren
    slechts zes bierstanden aanwezig.  Niet veel,
    maar toch vier waar hun bieren onze harten konden veroveren.
    We proefden er enkele klassiekers.
    Klassiekers die nog altijd het degusteren waard zijn
    en waar we als Belgen terecht fier op mogen zijn. 


    Stand 318 : Brouwerij Van Steenberge







     

     


    Gulden Draak 9000 Quadruple – 10,5%  Alc.Vol.
    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde






    Koperkleurig bier met lichtbeige schuimkraag

    De neus bied ons een zoete geur van karamel

    De smaak is zoet
    Gekarameliseerde bruine suiker
    Moutige en overrijpe fruitige toetsen (pruimpjes)
    Prettige alcoholwarmte die toch redelijk
    gemaskeerd is.
    Flitsen van Mandarin Napoleon
    Warme fruitige afdronk.
    Volle body.
    Een lekker degustatie bier die gerust een jaartje langer
    in de kelder mag staan.





    Stand 207 : Brouwerij Bavik










    Kwaremont van ’t vat -  7,0% Alc.Vol.
    Brouwerij Bavik – Bavikhove






    Goudblond helder bier met dikke romige schuimkraag

    Zoet aroma
    Moutige en licht kruidige neus

    De aanzet is zoet
    Toetsjes van appels
    Prikje citrus
    Gistig
    In de achtergrond een heel klein beetje bitterheid
    De afdronk is licht kruidig en bitter
    Een perfect gebrouwen klassiekertje maar het mocht voor ons
    ietsje meer power gehad hebben.
    Maar voor de vele koersliefhebbers een topper!





    Stand 123 : AB-InBev







    Stand 405 : Brouwerij Sint Bernardus











    St. Bernardus Tripel – 8,0% Alc.Vol.
    Brouwerij St. Bernardus – Watou






    Helder goudblond bier met witte dikke schuimkraag.

    De neus is moutig
    Met toetsen van vers brood.
    Ook fruitige prikkels van banaan.

    Kruidige aanzet
    Licht zoetig
    Gistig
    Met een opkomende lichte bitterheid.
    die het zoete even opzij duwt.
    De kruidigheid (Koriander) blijft zich verder handhaven.
    Kruidige licht bittere afdronk
    Een mooie tripel






    Stand 405 : Kabost - Verdeler Salitos bier - België








    Stand 120 : Brouwerij De Halve Maan












    Straffe Hendrik Quadrupel – 11% Alc.Vol.
    Brouwerij De Halve Maan - Brugge



    Donkerbruin bier met een gebroken witte schuimkraag

    De neus is fruitig
    Sinaas afwisselend met
    Donker fruit

    Der smaak is zoetmoutig
    Donker vruchten
    Overrijp fruit (bananen)
    Warme alcohol
    Zoete espresso
    Stevige body met af en toe
    een lichte bitterheid die de smaak kortstondig wijzigt
    Romige afdronk.
    Aangenaam degustatiebier



    INFO :

    www.Horecavakdagen.be





    30-01-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleveretien - Hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout - gebrouwen bij De Scheldebrouwerij - Meer







    Kleveretien














    sepia
    herinneringen aan vervlogen tijden
    kaarten
    klavertje vier (tien ?)
    zwart en straf (oei, dacht dat de Sint al weg was met zijn Pieten)
    zwart/wit (bier/sneeuw)
    nog even en dan komt de dooi
    byebye winterellende en winterpracht
    hallo zwarte parel

    Caro
    24 januari 2013















    Na ‘Schuppenboer’ en’ Hertenheer’ is ‘Kleveretien’ het derde bier
    dat ik van hobbybrouwerij ‘Het Nest’ uit Turnhout op deze bierblog bespreekt.
    Ook dit bier werd gecreëerd in hun kleine brouwinstallatie.
    Om het uiteindelijk grootschaliger te laten
    brouwen bij De Scheldebrouwerij.
    Evenals de andere biernamen werd ook deze naam gekozen
    enerzijds als verwijzing naar Turnhout, de thuisbasis van brouwerij Het Nest
    maar Turnhout is ook de stad van de speelkaarten.
    . De naam is het dialect voor klaveren tien.
    Die staat dan ook afgebeeld op het etiket.
    Anderzijds verwijst het cijfer 10 ook naar het alcoholpercentage
    van het bier en naar het tienjarig bestaan van de “Orde van de zatte mus”.
    Dit is een club van vrienden-bierproevers die sinds 2000 samenkomen
    om speciaalbieren te proeven en waaruit later brouwerij Het Nest is ontstaan.

    Zoals u in een vorige reportage kon lezen ben ik geen voorstander
    van verouderde bieren.
     
    Maar dit bier is gewild verouderd en dit smaakt u (in positieve zin).
    Het knipje die de houdbaarheidsdatum aanduid stond tussen 2012 en 2013.
    Bart Cuypers een van de brouwers liet mij weten dat
    het
     bier al minstens twee jaar oud is. Het is nog een flesje van het
    allereerste brouwsel.
    (
    gelanceerd op 23 oktober 2010)






    Kleveretien - 10% Alc.Vol.






    Donkerbruin tot zwart bier met een romige beige schuimkraag.

    Bij het openen van het flesje komt er
    een zwoel en zoet aroma vrij van donker fruit
    Rozijntjes en oude port.

    De eerste slok laat ons verassen door de alcoholwarmte
    Lekker
    hartstochtelijk zoet
    Moutig (Karamel)
    Ook hier smaken van donker fruit
    Chocolade
    omringd door bittere toetsen
    Kruidig
    Een tikkeltje zoethout (niet overdreven)
    Ook een vleugje kaneel
    Zoete afdronk

    Het bier heeft de veroudering van twee jaar oud goed doorstaan.
    Bewaard in goede omstandigheden kan het bier gerust nog twee jaar bewaren.
    Een winterbier met heel veel warmte!
    Kan met gemak een kersenpitkussentje vervangen
    J

     

    Lees ook :

    Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout
    Hertenheer - Hobbybrouwerij Het Nest - 't Hofbrouwerijke

    INFO :

    Hobbybrouwerij Het Nest vzw

     

    Veldstraat 22

    2300 Turnhout

    tel: 0477-78 02 52

    e-mail: bart.liesbet@pandora.be

    website: www.hbhetnest.be

     

    Scheldebrouwerij, Meer



    Met dank aan Caro voor het label tekstje

    23-01-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winter 13 - Brouwerij Hof ten Dormaal – Tildonk




    Winter 13



    Die nacht  hadden de sneeuwvlokken zich laag bij laag
    horizontaal opgestapeld.
    Een 15 cm dik  sneeuwtapijt was ’s morgens het witte resultaat.

    Om geen gas-boete te moeten betalen en de postbode een perfecte doorgang
    te verlenen heb ik als zoals elke goede burger mijn oprit sneeuwvrij gemaakt.
    Naar het schijnt zou dit werkje in feite ‘verplichte arbeid’ zijn
    en daarmee in strijd zijn met het internationaal recht.

    Om nog meer aflaten te verdienen heb ik mij zelfs
    opgeofferd om ook de besneeuwde opritten van
    twee oudere buren ijsvrij te maken!











    11u00 in de ochtend.
    Tijd dus voor een opkikkertje
    Ik kon kiezen tussen de  complexe smaak met een rijk gevarieerd
    smakenpalet van een Senseo koffiepad
    of mezelf scherp zetten voor de heerlijke smaak van een
    Cup-a-Soup.
    Nee, als fervent bierfanaat
    koos ik ondanks de koude toch voor een streekbiertje.
    En wat voor eentje! Een bier met de toepasselijke
    naam voor deze tijd,
    “Winter 13” van
    Brouwerij Hof ten Dormaal uit Tildonk.












    Winter 13 – 8.0% Alc.Vol
    Brouwerij Hof ten Dormaal – Tildonk






    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Geurige moutige neus
    met toetsen van fruit

    De eerste slok is lekker moutig
    Een elegante bitterheid verwend
    mijn smaakpapillen.
    Hoppige toetsen komen nu en dan boven piepen
    De hopbitterheid laat niet los en speelt een
    lekkere hoofdrol in dit biertje.
    Soms toetsjes van noten?
    Het biertje heeft toch iets aards en grassig
    Droge bittere afdronk

    I love it!!

    NB: De gebruikte hoppen Magnum en Cascade zijn van eigen teelt.

     

    INFO :

    Dormaalhof
    Caubergstraat 2
    3150 Tildonk
    België
    tel: + (32) (477) 51 59 91




    19-01-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verouderde bieren - Regal Christmas - De Podge Belgian Imperial Stout - Speciale Oerbier Reserva 2006 - Stille Nacht 2004 - Westvleteren 12% - Oud Beersel






    Verouderde bieren

     

    Het gebeurt weleens dat we onder de pannen van de Eutropius Proefzolder
    bieren proeven waar de houdbaarheidsdatum al flink is overschreden.
    Vergeten bieren of flessen bewust achtergehouden om aan te tonen
    dat bier evengoed bewaard kan worden dan
    de elite druivendrank die ze wijn noemen.


    Eerlijk!

    Ik hou meer van vers bier.

    Max 2 jaar oud is voor mij de limiet.

    Oxidatiesmaken zijn niet aan mij besteed.




    Regal Christmas (8%Alc.Vol) een Kerstbiertje rond de twintig jaar oud.
    van Brasserie Du Bocq uit Purnode. 
    Bij het uitschenken was er nog een prachtige schuimkraag op het bier.
    Het aroma was muffig en rook naar nat karton. 
    Het bier had een verouderde portosmaak die nog best te degusteren viel.





    Maar bepaalde verouderde bieren kunnen voor verrassingen zorgen. 

    Door ouder te worden gaat ook het rijpingsproces langer duren
    en kan het bier soms een betere (andere) smaak krijgen.

    Ook bieren met een complex smaakprofiel kunnen soms
    door veroudering best aardig uit de hoek komen.

    Ik schrijf ‘soms’!.
    Neem van mij aan dat slechts een heel klein deel van de bieren beteren
    door ouder te worden.
     
    Ook bij wijn is amper 10% van de ganse wijnvoorraad goed
    om een lange tijd bewaard te kunnen worden.








    De Podge Belgian Imperial Stout (10,5%)
    Tweede brouwsel uit 2005 van brouwerij Alvine
    toen nog Picobrouwerij en gehuisvest in Ingelmunster is zo'n bier
    dat lang bewaard en een mooie portosmaak achterlaat.
    Nog een hele mooie schuimkraag bij het uitschenken
    Zoete zwoele geur.
    Ook de smaak is zoet.  Karamel en wat noten.
    De alcohol is duidelijk nog aanwezig.
    De afdronk is zoet en het schuim blijft nog mooi aan het glas kleven.
    Zeven jaar oud en nog lekker.




    Het alcoholpercentage en op welke manier de bieren bewaard
    worden spelen een belangrijke rol.

    Bieren met een alcoholpercentage vanaf 10% hebben meer kans
    dat ze na lange tijd met heel veel smaak nog kunnen gedegusteerd
    worden dan bieren met een lage percentage.
    Een bier met een grote storting aan mout zal later meer smaken voortbrengen
    dan een bier met een kleine moutdosis.
    Daarom bewaard bruin bier ook langer dan een blond biertje

    Maar toch treed er na enige tijd een smaakverandering op. 

    Donkere bieren neigen naar porto te smaken en blonde bieren naar Madeira.
    Hoppige bieren krijgen na lange tijd een kaassmaak.


    Lekker? dat hangt van uw persoonlijke smaak af.
     Met enkele slokken heb ik toch al genoeg.   

    Een 75cl fles wordt moeilijk om volledig uit te degusteren. 

    Want de oude smaak kan algauw beginnen te vervelen?

    Al zijn er hier en daar toch enkele uitzonderingen!







    "Speciale Oerbier Reserva 2006" 13% Alc.Vol van de Dolle Brouwers.
    Ook hier nog een mooie schuimkraag.
    Het aroma is vrij zurig (Rodenbach aroma)
    De smaak is licht zurig met nog kersentoetsen.
    Ook houttoetsen komen naar boven.
    Best lekker!









    "Stille Nacht 2004" 12% Alc.Vol van de Dolle Brouwers.

    Het bier bevat geen schuim meer.
    Het aroma is muffig verouderd
    De smaak is zoet, heel zoet
    smaakt naar een zoete witte port







    Westvleteren 12% - 8 jaar oud.
    Toch nog een kleine schuimkraag. Betekent dat er nog een
    klein beetje koolzuur aanwezig is.
    De neus is niet zo fameus meer.
    Stoffig, oxidatie en een soort leeraroma.
    De smaak daarentegen is formitastisch!!!
    Oude portsmaak, rozijntjes
    stroperig zoet maar verduiveld lekker.
    Maar toch zou ik dit bier niet langer bewaren dan 3 jaar!

     

    Bieren die heel lang bewaard kunnen worden zijn
    bieren van spontane (Geuze) en van gemengde gisting (Oud bruin)
    op voorwaarde dat ze bij de bewaring aan bepaalde eisen voldoen.

    Voor een deskundige uitleg zie : http://www.dma.be/p/bier/0_42.htm



     














    Een meer dan 30 jaar oude Geuze van voormalige brouwerij
    Henri Vandervelden .Nu 'Oud Beersel'.

    Muffig aroma

    Aardse smaak

    Een lichte pompelmoestoets (lees lichtbitter) komt piepen maar wordt
    overweldigd door de
    smaak van citroen
    zacht van smaak met nog wat
    bitterheid

    droge en lichtbittere afdronk

    Uitstekend bewaard

    Ondanks zijn ouderdom is deze geuze
    perfect drinkbaar voor kenners en liefhebbers.






    Hier Bernard met een fles Hoeksh Winterbier (9,0%) uit 2004 -
    Brouwerij de Leckere (Nederland)

    De zoete smaak is verouderd en voor mij niet meer drinkbaar.




    Nee, een vol gestapeld kelder met oude bieren oogt misschien mooi
    en kan bewondering opwekken bij andere biervrienden
    maar ik vind het toch jammer van het vele geld die eraan besteed is geweest
    om dan tot de conclusie komen dat veel bieren het
    degusteren niet meer waard zijn.
    Bieren moeten voor mij nog altijd vers gedegusteerd worden.
    tenzij u die oude smaken verkiest boven het lekker moutige en
    het frisse hoppige die eigen zijn aan goed gebrouwen verse bieren.
    Let op! De houdbaarheidsdatum op de fles is enkel een indicatie die de brouwer
    geeft omtrent de kwaliteitsgarantie. Verouderd bier degusteren is zeker
    niet slecht voor de gezondheid!












    12-01-2013 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.700.000 bezoekers bedankt!!!!







    Ik wil langs deze weg
    de 700.000 mensen bedanken
    die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.

    Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren
    zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels
    op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen
    en beschrijven.

    Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk
    vertoeven is zullen nog altijd de aandacht krijgen

    Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen
    hun uiterste best doen om de
    o zo belangrijke Belgische Biercultuur
    aan de mensen te promoten
    zal ik verder op deze blog blijven verslaan.

    Voske had het ook zo gewild

    Laat ik zeggen…

    op naar de 800.000

    William








    02-01-2013 om 08:05 geschreven door William Roelens


    30-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Gaverhopke Extra Special - brouwerij 't Gaverhopke - Stasegem





    't Gaverhopke Extra Special












    Via facebook kwam ik te weten dat brouwster
    Gudrun
    Vandoorne van brouwerij ’t Gaverhopke
    een nieuw biertje had gecreëerd .
    Sophie Vanrafelghem, Belgische Bierdame Nr 1 had het nieuwe bier ontdekt
    toen ze op prospectie was om nieuwe bieren te vinden voor
    haar voordrachten ‘Vrouwen en bier’.
    Ze had een foto van het nieuwe biertje gepost op FB
    Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en zaterdag laatsleden
    was ik om precies 15u00 in de gelagzaal te Stasegem.



     



















    Na een bezoekje aan de brouwzaal waar er een
    Kerstshopping plaats vond door ‘de Branding’
    (een dienstverlening centrum voor volwassenen met een beperking uit Heule -
    Ze stelden gedurende de Kerstperiode een
    uitgebreide assortiment
    artisanale geschenken aan de stamgasten voor)
    liet ik
    mij het nieuwe biertje uitschenken door Bruno.












    ’t Gaverhopke Extra Special heeft een alcohol percentage van 10%

    Er werd een nieuw bruin bier gecreëerd

    Voor de hoofdgisting werd er porto en voor de
    nagisting Champagnegist gebruikt.

    Het bier heeft gedurende vier maanden op
    Bourbon Whiskey vaten gerijpt.











    ‘t Gaverhopke Extra Special -10% Alc.Vol.








    Donkerbruin biertje met beige schuimkraag

     De neus bied lichte toetsen van Porto

    Ook enkele vanille prikkels laten zich ruiken

    De eerste slok is voor mij een verrassing

    In plaats van zoet is het bier licht zurig.

    Ik verwachtte mij aan meer karamel en vanille in de smaak.
    Het heeft eerder de smaak van oud bruin

    Houttoetsen komen naar boven

    Het bier is fruitig

    Ook de smaak van donker fruit komt eventjes piepen.

    De alcohol laat zich en nu en dan opmerken maar is

    redelijk goed gemaskeerd.

    Het bier heeft een lichtzure droge afdronk.

    Ik had het bier persoonlijk veel langer laten rijpen op de Bourbon vaten!
    Maar wie ben ik?
    Toch een geslaagde poging
    Mijn schoonzoon is alvast fan!

     











    Een koffie preventief tegen de Alcoholcontroles.
    De vier andere nieuwigheden (den Twaalf werd volledig her aangepast)
    heb ik aangekocht en gedegusteerd met de schoonzoon




    INFO :

    Brouwerij 't Gaverhopke Comm. V.

    Steenbrugstraat 187 - 8530 Harelbeke/Stasegem
    0497/76 04 12

    info@tgaverhopke.be






    30-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8ste Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - - Witte - Rare Vos – Hennepin - Three Philosophers - Belle & Forte - Noblesse Extra Ordinaire






    8ste
    Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule












    Op bepaalde maandagen kijken de leden van het Eutropius
    Bierproefgenootschap al uit naar de volgende dag die komen zal.
    Enkele genoten zijn dan onhandelbaar, gespannen
    en worden het liefst met rust gelaten.
    De reden van deze gedragsveranderingen zijn
    omdat het de
    dag daarop proefdinsdag is.
    De dag waarop het Eutropius Bierproefgenootschap af en toe samenkomt
    om verschillende bieren te proeven.
    Het genootschap wijd dan die dag hun volledige vrije tijd en
    zonder tegenzin op aan de bierwetenschap.
    Dan worden alle geproefde bieren op een gepaste en vakkundige wijze
    door de zes genoten op een correcte wijze behandeld.
    Laten we zeggen dat dit soort aromatherapie goed is voor de terugkerende rust
    bij sommige leden van het genootschap.
    Vanaf het uitschenken tot het degusteren van de laatste druppel wordt het gerstenat besproken, beoordeeld en gearchiveerd.

    “Waarom maar zes genoten”?
    is de vraag die sommigen buitenstaanders stellen.
    Het antwoord is eenvoudig.
     
    Sommige bieren zijn moeilijk te vinden en er is soms
    slechts één flesje beschikbaar.
    Ook die van 25cl moeten gedeeld worden door zes.
    Minder dan elk 4.1666666666666 cl per persoon om te proeven is niet mogelijk.
    Onze smaakpapillen moeten tenslotte verwend worden!

    Hieronder de besproken bieren van de 7de proeverij


     

    Witte – 5,1% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA







    Helder blond bier
    met witte schuimkraag

    Mooie koolzuurpareling

    De neus is fruitig en gistig
    Toetsen van tarwe
    Een snuifje vanille

    De aanzet is fruitig
    met een lichte zurigheid
    Fris biertje
    mooie body
    Toetsen van citrus
    Korte afdronk
    Een perfect gebrouwen bier

    Geen wow gevoel maar een mooie starter van de namiddag






    Rare Vos – 6,5% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    Het bier verwijst naar de naam van een van de typische cafés van Brussel.






    Helder amberkleurig biertje
    met witte schuimkraag

    De neus heeft een licht muffig aroma
    toetsen van mout
    gist

    Ook de aanzet is vrij zoetmoutig
    Karamel
    Een mooie bitterheid doet onmiddellijk zijn intrede
    Bitterheid afkomstig van citroenschil
    Kruidige toetsen verwennen de smaakpapillen.
    Het biertje heeft een lichte gloed van alcoholwarmte.
    Een korte zoet bittere afdronk.
    Goed gebrouwen bier!



    Hennepin – 7,7% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    De stijl van dit bier wordt ook Grisette of boerderij genoemd
    en kan de vergelijking met een Belgische Saison doorstaan.

    Goudblond helder bier
    met witte schuimkraag

    Een stevige moutgeur stijgt op bij het uitschenken.
    muffig en gistig

    De aanzet is zoet.
    Het bier heeft het karakter van Duvel maar is zoeter.
    Een mooie bitterheid maakt zich meester
    en brengt evenwicht
    Het bier is fluweel zacht.
    Een zoetbittere afdronk.
    Lekker brouwsel!






     

    Three Philosophers – 9,8% Alc.Vol.
    Brewery Ommegang (Moortgat) – Coperstown New York USA


    Three Philosophers is een biertje verkrijgbaar in
    beperkte oplage (limited edition)

    Brouwerij
    Ommegang brouwde het bier in een reactie op een beschrijving
    van een huis brouwer over zijn droom bier.



    Donker bier met een licht beige schuimkraag.

    De neus ruikt zoete mout.
    Donker fruit
    Rozijntjes.

    Het begin is zoet.
    Een lichte zure kersen prikkel laat zich opmerken.
    Het bier heeft een fruitige body.
    Toetsen van donker fruit geven een lekkere smaak
    aan het bier.
    Het is fluweelachtig en streelt de tong.
    De afdronk heeft de smaak van porto.
    Nog van dat !


    Met dank Chris Bauweraerts aan Chris Bauweraerts
    voor het schenken van de Ommegang bieren





    Belle & Forte – 7,0% Alc.Vol.
    Receptuur :
    Brouwerij La Fontaine – Sas van Gent (Zeeuws-Vlaanderen).
    Gebrouwen bij brouwerij De Graal - Brakel





    Donker bier met beige schuimkraag.

    De neus ruikt bloemig
    (Abrikozen uit dozen)

    De smaak is kruidig
    Een aparte moeilijk definieerbare bitterheid.
    Toetsen van tabak?
    het bier is geparfumeerd.
    Het bier overweldigde ons door zijn diverse uiteenlopende smaken
    maar heeft weinig evenwicht
    Was niet echt ons ding!




    Noblesse Extra Ordinaire – 7,0% Alc.Vol.
    De Dochter van de Korenaar – Baarle Hertog



    Goudblond licht oranje bier met witte schuimkraag

    Mout aroma
    Met fruitige toetsen (appel)

    De aanzet is lekker hoppig.
    Fruitig
    grapefruit
    zoet mals
    Aromatisch maar niet overdreven
    Mooi in balans
    lichte gloed van warm alcohol.
    Lekkere bloemige droge afdronk.
    Smakelijk bier









    Na de proeverij was het tijd om te genieten van enkele paté’s.
    Op de foto van links naar rechts en boven naar onder.
    Kippenleverpaté, Hazenpaté, Perenpaté,
    Boerenpaté, Ouderwetse paté, Calvadospaté,
    Veenbessenpaté en Paté met Omer.



    INFO :

    Brouwerij Eutropius
    Mellestraat 138
    8501 Heule


    e-mail : info@brouwerij-eutropius.be








    27-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tempus Fugit MMXII - Brouwerij Den Triest




    Tempus Fugit MMXII












    Tempus Fugit (De tijd vliegt snel)

    Niet alleen politici maar ook brouwers gebruiken eens een Latijnse uitdrukking.
    Het bier heeft niets met politiek te maken alhoewel de uitdrukking
    momenteel gerust kan toegepast worden voor ons land..
    Nee de naam verwijst naar het 33 jaar bestaan van
    De Gambrinusclub van België,
    een ruilkring voor publiciteitsmateriaal van brouwerijen.
    Het bier werd gebrouwen door Marc Struyf zelf een verwoed verzamelaar,

    Ik heb het al geschreven op deze bierblog.
    Marc zijn brouwsels zijn altijd smaakvol met heel veel karakter en body.
    Ook met dit bier bewijst hij weer welk een
    talentvolle brouwer hij is.





    Tempus Fugit - 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos







    Goud blond bier met een mooie dikke fijne witte schuimkraag
    Het aroma is heerlijk en bied de neus een
    boeket van lichte citrus en hoppige prikkels

    De smaak is licht zoet
    Vooral fruitig door de gebruikte hop

    de Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin hop.
    De smaak komt echter niet overweldigend over.
    Integendeel ze is mals en zacht hoppig.
    Heel diep kom er een lichte bitterheid naar boven.
    Een beetje aards.
    Een mooie lekkere lichtdroge afdronk.
    Prachtig bier










    Info :

    Brouwerij Den Triest
    Trieststraat 24
    1880 Kapelle o/d Bos
    Tel. 015-71 43 86

    info@dentriest.be




    17-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    06-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Brouwketel – Lille - Tipsy






    De Brouwketel – Lille




    Op een van onze vele biertrips belanden Geroen en ik op een dag
    in ‘De Brouwketel’ te Lille, een gemeente in de Antwerpse Kempen.
    Alleen de naam al wekte onze nieuwsgierigheid.













    De brouwketel is in handen van de familie Van Loock.

    Torsten Van Loock de uitbater is al van de vierde generatie.

    De Brouwketel dateert uit 1800 en was toen in
    de handen van de familie Vloemans.

    Vroeger was dit etablissement een echt volksstaminee
    waar iedereen elkaar kende.
    Van heinde en verre kwamen de mensen om een babbeltje te slaan
    en een kaartje te leggen.

    Er zou ook nog een voedingswinkeltje in het café aanwezig geweest zijn
    en zelfs een klein brouwerijtje.
     
    Vandaar de naam!





     
    Van buiten ziet De Brouwketel er uit als een gewone herberg
    met een mooi terras.






    In 2002 werd het café door de uitbaters volledig in een nieuw jasje gestoken.
    De verlichting werd zelf ontworpen, er werd gekozen
    voor verrassend kleurrijk behangpapier,
    en zelfs schommels aan de toog!

    De zaakvoerders wilden een interieur creëren die je niet
    vlug aantreft in België.

    En zie, het is hen goed gelukt want bij het betreden komt
    men in een leuke trendy horecazaak!














    Bij het binnenkomen vallen de felle kleurenaccenten onmiddellijk in het oog.
    Eigentijds met oog voor detail!














    Vooral de blitse toog vestigt onze aandacht.
    Door de vele prullaria die er hangt te zweven.






    Ook het behangpapier laat zich opmerken!







    Een gezellig hoekje met mooie kleurcombinaties
    die jammer ontsiert is door een banale affiche aan de muur.







    Stijlvolle kroonluchters omringd door glazen paarse lichtballen
    zorgen voor de nodige sfeer














    De uitbaters hebben oog voor detail.







    Er zijn ook enkele minder opvallende hoeken.
    Maar daarom niet minder gezellig.







    Het is niet mijn gewoonte dat ik de toiletruimte fotografeert.
    Maar dit is toch opvallend.
    Het kraantje om de handen te wassen is een kleine tapinstallatie














    Geroen at er het huisgemaakt Brouwketel vispannetje.







    Ik nam de knapperige dubbele Lilse kippenfilet.











    We degusteerden er een Tipsybiertje (8,1% Alc.Vol) gebrouwen
    bij Brasserie Du Bocq.
     

    Omstreeks 1925 startte August Verlinden een brouwerij in de ‘Latijnse school’.

    In 1929 nam zijn zoon Jozef het bedrijfje over. 
    Den Tipsy werd een begrip in Gierle en omstreken en
    maakte Jozef zo populair dat hij er de
    (bij)naam ‘Den Tipsy’ aan overhield.
    Dit bier werd tot 1955 in Gierle gebotteld en nog tot 1970
    verdeeld door brouwerij Hermans.
     
    Op initiatief van het Gemeentebestuur van Lille
    werd Den Tipsy in 2007 terug ingevoerd.







    Het is een kastanjebruin biertje met aroma’s van karamel,
    een beetje geroosterde mout en soms een parfum van pruimpjes
    Zoet van smaak, karamel licht plakkerig met een beetje alcoholwarmte.


     

    INFO : 

    Cafe De Brouwketel
    Wechelsebaan 164
    2275 LILLE

    Tel. + Fax : 014 43 48 81
    GSM : 0475 36 51 82

    Email :

    Info@brouwketel.be


    06-12-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tumulus 800 - De Kale Ridders - De Proefbrouwerij






    Tumulus 800











    De naam van het bier gaat terug naar het rijke Haspengouw
    waar betekenisvolle burgers gedurende duizenden jaren werden vereerd
    met indrukwekkende graftomben of tumuli.
    Die tumuli zijn vandaag nog steeds opvallend aanwezig
    in het Landense landschap met onder meer de Borntombe te Walsbets,
    de Middelwinde tombe van Neerwinden,
    de Plattetombe te Waasmont en uiteraard de Tombe van Pepijn in Landen.

    De kracht en het mysterie dat rond deze tumuli hangt,
    weerspiegelt zich in het bier dat de Kale Ridders gebrouwen hebben.
    De naam is dus niet enkel en alleen een verwijzing
    naar de streek van herkomst maar eveneens een verwoording
    van de kenmerken van dit bier dat volgens aloude basisrecepten
    werd gebrouwen zonder kunstmatige toevoegingen.

    De Kale Ridders maken bij het brouwen van hun bieren
    gebruik van de meest recente uitvindingen op het vlak van brouwtechniek,
    door intens samen te werken met diverse laboratoria van
    de
    K.U.Leuven, de KaHo St-Lieven
    en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).
    (Bron ;
    De Kale Ridders)





    Tumulus 800 – 6,0% Alc.Vol.
    Naar een recept van De Kale Ridders
    De Proefbrouwerij - Lochristi





    Blond wazig bier met een witte schuimkraag

     Een moutige neus

    Iets gistig

    De aanzet gaat gepaard met een redelijke bitterheid

    Hoppige toetsen

    Een lichte kruidigheid komt naar boven.

    Deze is juist gedoseerd en aangenaam

    Soms zijn er prikkels van citrus

    De bitterheid blijft over de ganse lijn standhouden

    Een droge afdronk.

    Een aangenaam fris biertje!










    INFO

     De Kale Ridders BVBA
    Walshoutemstraat 6
    3401 Landen

    info@tumulus.biz
    of
    0485 06 06 61





    28-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen en bier-dag - Moen







    Vrouwen en bier-dag


    Zaterdag 17 november was het eindelijk zover. 
    Vrouwen en bier-dag!

    Een 80-tal dames zouden in brouwerij Alvinne te Moen samen komen
    om te bewijzen dat ook vrouwen een biertje lusten
    en vooral om komaf te maken met het vooroordeel
    dat vrouwen
    alleen maar van zoete biertjes houden.

    Initiatiefneemster van dit gebeuren was Sophie Vanrafelghem,
    een straffe madam die zich als bierdame meer en meer manifesteert
    in de mannelijke bierwereld.

    Om al in de stemming te komen plaatste ik in mijn cd houder
    een CD van de Leuvense Sellah Sue, ook een straffe jonge dame!.
    En op de tonen van ‘"
    This World’ reed ik naar het West-Vlaamse Moen

    “I fear real danger
    This world ain't simple
    But I'm strong, I know how to get out
    And I'll find my way 'cause
    'Cause it's love, real simple
    And that's how it works….
    “



    Doorheen de geschiedenis heeft de vrouw trouwens
    een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan en de
    ontwikkeling van bier en brouwerijen.’

    In het oude Mesopotamië mochten alleen de priesteressen bier brouwen
    en drinken ter ere van hun godin. Ook in de middeleeuwen was brouwen
    een pure vrouwenzaak.
    ‘Het beleven van bier, de smaken en de aroma’s, dat is op en top vrouw!’

    Bier was een volksdrank en kwam op de eerste plaats

    Het waren de vrouwen die vroeger thuis het bier brouwden.

    Dit was heel normaal. Het was een taak net als eten koken.

    Pas later namen de mannen de taak over toen ze ondervonden
    dat er met brouwen wat te verdienen viel.
    Beste lezer, is het u nog nooit opgevallen dat nergens het woord ‘brouwster’
    weer te vinden is in het brouwerslexicon?





    Vrouwen brouwen Eva


    Speciaal voor de Vrouwen en bier-dag werd enkele
    maanden eerder al in brouwerij Alvinne te Moen
    een biertje gebrouwen door brouwster Sofie en
    vier van haar beste vriendinnen








    Sofie Vanrafelghem



    Flore Penninck



    Lynn Castelein



    Lotte Vermeulen,





    Saskia Faelens









    De brouwinstallatie waarover de vijf brouwsters konden beschikken.


    De dames overliepen alle stappen van het brouwproces.

    Van het schroten van de mout tot het bottelen en etiketteren.

    Een bier gebrouwen voor en door vrouwen dus.












































    Dat het een typische vrouwelijke naam moest krijgen sprak voor zich.

    De dames hebben niet te ver in het alfabet gebladerd
    want aan de letter E stond de naam al vast.

    Er werd gekozen voor EVA.
    De bedoeling van het EVA bier was om een blond biertje te brouwen
    met een stevige hoppetoets.

    Niet te hoog in alcohol, zodat het dorstlessend zou zijn en
    aangenaam om te degusteren.

    Dat ze daarin goed gelukt zijn bewezen de positieve commentaren
    op de vrouwen en bier-dag (zie hieronder)

    Van het EVA bier werd er 2000 liter gebrouwen.




    Vrouwen en bier-dag 










    *Officiële opening door Rosa Merckx

    *Culinaire workshops door Chef-Kok Achim Vandenbussche
    van het Brugse en gerenommeerde bierrestaurant
    Den Dyver

    *Biercocktails door cocktailmeester Andy De Mulder.

    *Voordracht ‘Vrouwen in de biergeschiedenis’

    *Bier en chocolade door chocolatier Kristof Bastiaens
    van brouwerij
    Dilewyns.

    *Brouwdemonstratie

    *Rondleidingen in brouwerij Alvinne

     
     



    Initiatiefneemster Sofie Vanrafelghem verwelkomt
    Mevrouw Rosa Merckx (eerste vrouwelijke brouwmeester van België)
    die op haar beurt de Vrouwen en bier-dag voor geopend verklaart.


    Op de flessen van Liefmans, bruin bier en kriek, staat een handtekening.
    Voor de kenners, het is die van Rosa Merckx.
    Ze is de eerste brouwmeesteres van België en, bij uitbreiding, de rest van
    de wereld. Madame Rose is een begrip onder brouwers






    Alle dames werden verwelkomt met het nieuwe EVA biertje












    Chef-Kok Achim Vandenbussche
    van het Brugse en gerenommeerde bierrestaurant
    Den Dyver
    aan het werk.





    Met heel veel belangstelling voor het gerecht en de Chef

    *






    Mosseltjes klaargemaakt met het EVA bier







    Zalm bereid met Morpheus Tripel







    Mevrouw Rosa Merckx geflankeerd door Sofie Vanrafelghem en
    Mariola Farina
    (Gastro Vita - Brugge).








    Ook Focus - WTV was aanwezig.

    Video : http://www.focus-wtv.tv/video/eerste-bierdag-voor-vrouwen














    Cocktailmeester Andy De Mulder bereide vier biercocktails

     

    Black Gigolo (met Morpheus Dark- Alvinne)
    White Mist (met Gruut Wit - Gruut)
    Blue Queen (met 5 Quinto - Dilewyns)

    Golden Tiara (met Morpheus Extra - Alvinne)


     




    .

    De zussen Julie en Claire Dilewyns (brouwerij Dilewyns) waren tevreden
    met het resultaat!







    De dames konden ook proeven van een lekkere biersoep
    met het knapperige EVA brood














    Er was ook een demonstratie brouwen door
    Yannick de Cocquéau en Alex Gaethofs
    Ann Frankie van de Leuvense Biertherapeuten was vol aandacht








    Initiatiefneemster Sofie Vanrafelghem samen
    met Lut Buyck (communicatiespecialiste)














    Ook veel belangstelling voor de proeverij van bier met chocolade
    gegeven  door  Kristof Bastiaens van brouwerij Dilewyns.








    De dames proefden

    Praliné bij het 5 quinto bier,
    Fondant met cointreau bij de Vicaris tripel
    en
    Karamel bij de Vicaris generaal.








    Sofie samen met brouwster Gudrun Vandoorne
    van brouwerij
    't Gaverhopke (Stasegem)








    Sofie bracht ook nog een voordracht over
    'Vrouwen in de biergeschiedenis'






    Het pittige EVA bier zal later uitvoerig
    besproken worden op deze bierblog







    Gezondheid!
    en denk er aan mannen!
    Ultiem vrouwenbier bestaat niet
    Tot een volgende Vrouwen en bier-dag


    INFO

    Alles over vrouwen en bier

    http://vrouwenenbier.wordpress.com/startpagina/







    23-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saison de Blaton - Brasserie Authentique - Blaton






    Saison de Blaton













    Brasserie Authentique is een microbrouwerij gehuisvest
    in Blaton (Henegouwen)
    Brouwer Frédéric Baert startte de brouwerij in 2004.
    Bescheiden begon hij met 20 liter. Nu zijn de brouwsels al opgedreven tot 500 liter
    De bieren worden ter plaatse gebrouwen en gebotteld volgens de inkomsten.
    De naam van de brouwerij verwijst naar het authentieke.
    Hij wil het vakmanschap van vroeger respecteren.
    Frédéric brouwt enkel met lokale producten.









    Saison de Blaton – 7,8% Alc.Vol.
    Authentique Brasserie - Blaton







    Roodbruin bier met beige schuimkraag
    die jammer genoeg vlug verdwijnt.

    Het aroma is zoet
    Karamel
    Ook rozijntjes komen soms naar boven

    De smaak is zoet
    Karamelzoet

    Moutig
    Ook ontdekken de smaakpapillen enige kruidigheid.(Kruidnagel?)

    Jammer genoeg geen toetsen van hop

    Dus ook geen hopbitterheid.

    Pruimpjes komen nu en dan piepen

    Maar eigenlijk is er niet zo veel variatie in de smaak.
    Voor zoetemondjes is dit een waarschijnlijk lekker biertje.

    Maar het komt voor mij iets te plakkerig over

    en is het iets te zoet.

    Mijn schoonzoon daarentegen vond het een lekker biertje.

    Zo zie je maar hoe smaken verschillen.
    Ik noem het een zoete herfstsaison.








     

     


    INFO

    Brasserie Authentique
    Rue de Conde 5
    7321 Blaton



    15-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.150 jaar Chimay - Een bezoekje





    Ora et Labora













    In de loop van mijn vele bierjaren heb ik het genoegen gehad om
    bijna alle Trappistenbrouwerijen van België te bezoeken.
     
    Er ontbrak echter nog één op mijn lijstje, namelijk Chimay.

    En kijk, dit jaar vierde deze grootste Trappistenbrouwerij
    van België haar 150-jarig bestaan.

    Ter gelegenheid van die gebeurtenis opende Abbaye de Scourmont
    (zo wordt officieel de abdij van Chimay genoemd) eventjes haar deuren.

    Een honderdtal bezoekers konden zich via hun website inschrijven.

    Geroen en ik hebben niet lang getwijfeld om in te gaan op dit uitzonderlijk aanbod. 
    Mijn lijstje was na al die jaren eindelijk compleet!











    De Abdij van Scourmont ligt in de terroir van de Oise

    De streek bestaat uit gevarieerde landschappen, bossen
    met hun vele wandelpaden.

    Het zijn authentieke plaatsen voor natuurliefhebbers en wandelaars.





    Tijdens de zomer van 1850 vestigt een kleine groep monniken
    zich op het wilde hoogland van Scourmont bij Chimay.
    Rond het klooster worden een boerderij,
    een brouwerij en een kaasmakerij gebouwd.

    De Abdij van Scourmont stond aan de wieg van verschillende
    economische activiteiten, waardoor de regionale ontwikkeling op gang kwam.













    De monniken van de Abdij van Scourmont in Chimay behoren tot de
    Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie,
    in de volksmond "Trappisten" genoemd.
    Deze monniken volgen de Regel van Benedictus
    (die teruggaat tot de zesde eeuw)
    en danken hun naam Cisterciënzers aan het klooster van Cîteaux
    dat in de twaalfde eeuw in Bourgogne werd gesticht.









    De Toegangspoort tot de abdij







    De inkomhal





    De cisterciënzerkloosters zijn gegroepeerd in twee grote Ordes.
    Eén Orde wordt geschiedkundig in verband gebracht
    met de Abdij Notre-Dame de la Grande Trappe, in Normandië,
    vandaar de benaming "Trappisten"
    zoals we die in de volksmond gebruiken.















    De privé vertrekken gezien van uit de binnentuin.




    De monniken wijden hun leven aan het eren van God in gebed en meditatie.
    Zij leggen de gelofte van het celibaat af en leven in een kloostergemeenschap,
    onder de leiding van een Abt.
    Zij zien af van elk persoonlijk bezit.
    Zij leggen zich met hart en ziel toe op hun werk, waarmee ze zelf bedruipend zijn,
    en zetten zich daarbij ook in om de allerarmsten te helpen.







    De kapel van Abbaye Notre Dame de Scourmont





















    Enkele foto's van de binnenkant van de kapel





    Jarenlang bewerkten de monniken het veld.
    Toen modernere tijden aanbraken, breidden zij hun activiteiten uit naar
    kleine industrieën, vooral naar de voedingsmiddelenindustrie.
    En zo komt het dat sinds enkele eeuwen deze monniken bier
    brouwen en kaas maken in de westelijke landen.








    Het geordend kerkhof







    Een prachtige groene wandeling van de poort tot abdij tot de brouwerij













    De abdij en brouwerij zijn, behalve de binnentuin en de kerk,
    niet toegankelijk voor het publiek.
    Wie toch meer te weten wil komen over de werking van de abdij
    en de brouwerij kan terecht in de Auberge de Poteaupré daar niet ver vandaan.

    Daar is het nieuwe museum ’Espace Chimay’ geopend.

    In deze nieuwe tentoonstellingsruimte kunnen de liefhebbers
    van het gerstenat meer vernemen over de abdij, haar bieren en kazen.
    Het is een didactische en interactieve museum geworden
    waar u er kennis kan maken met de geschiedenis
    en de producten van Chimay.






    Vooraleer we de brouwerij betraden werden we ontvangen
    in hun nieuw degustatielokaal.







    Dit nieuwe degustatielokaal zou kunnen betekenen

    dat in de toekomst de Trappisten meer hun deuren open zouden zetten voor

    brouwerijbezoeken.






    Maar zoals gezegd in het begin van de reportage waren een
    honderdtal gelukkigen bevoorrecht om de brouwerij
    te bezoeken.
    Na verzamelen trokken wij met een ervaren gids
    in de brouwwereld van de Chimay bieren .
















    Tot onze grote verbazing werden we via het laboratorium geleid naar de brouwerij.

    Waar in vele brouwerijen het lab volstrekt taboe is voor het grote publiek,

    Mochten wij hier zo maar vrij rondlopen en foto’s nemen.
    Opmerkelijk is de kleine brouwinstallatie van amper 10 liter



    In 1850 werd Abdij Notre-Dame de Scourmont gesticht
    door de Trappisten van Westvleteren.
    Vanaf 1861 waren de voorbereidingen gestart om te mogen
    en vooral te kunnen brouwen.
     
    Het was pas 12 jaar later dat alles klaar was om van start te kunnen gaan
    met het eerste brouwproces.
    De eerste brouwsels toonden natuurlijk
    veel gelijkenis met die van Westvleteren.
    Het bier werd in de brouwerij gebrouwen maar om de rust van de abdij te bewaren
    gebeurde het bottelen in Baileux iets verderop.
    Dat ik Chimay de grootste Trappistenbrouwerij noemt
    heeft alles met de hoeveelheid van het brouwen te maken.
     
    Liefst 125.000 hectoliter word er gebrouwen op jaarbasis.
    Ook de export is aan het groeien.
     
    Naast België, Nederland en Frankrijk verdelen
    ook de overzeese gebieden al het Trappistenbier. 














    De indrukwekkende platenfilter













    De twee ketels produceren dagelijks elk 250 hectoliter.














    De Gistingtanks














    Afvulgedeelte voor Tankwagens.














    Via deze twee tankwagens wordt het bier vervoerd naar de bottelarij in
    Baileux iets verderop.











    Na de rondleiding werden we in het degustatielokaal
    getrakteerd met het nieuwe feest bier
    'Spéciale Cent Cinquante'
    begeleid door de lekkere Chimaykaas.
    Ook kreeg iedereen een speciaal degustatieglaasje cadeau




















    Trappistenbrouwerij Chimay bied normaal drie type bieren aan

    Chimay Rood (7,0%)
    Chimay Blauw (9,0%)
    Chimay Triple (8,0%)

    en

    Chimay Dorée (4,8%) - tafelbier (enkel te verkrijgen in de nabijgelegen 
    Trappistenherberg 'Auberge de Poteaupré'

    Chimay Spéciale Cent Cinquante (10,0%) - eenmalig gebrouwen




    Spéciale cent cinquante
    het feestbier







    In speciale 75 cl flessen werden er 4 brouwsels gemaakt van
    de ‘Spéciale cent cinquante’,
    dit zijn een 150.000 stuks 75 cl flessen.
    Met zijn 10 % is dit momenteel het zwaarste bier in het Chimay gamma.
    Hopelijk nog te koop in de betere drankenhandels.






    Spéciale Cent Cinquante - 10,0% Alc.Vol.





    Goudblond bier met witte schuimkraag.

    De neus is lekker kruidig

    De eerste slok is moutig en iets gistig
    Ook een fijne kruidigheid laat zich smaken
     en verwijst niet meteen naar
    de vertrouwde Trappistensmaak.
    Toetsen van citrus.en banaan

    Ook de aanwezigheid van koriander laat zich opmerken
    Lichte warme alcohol maar verdorie goed gemaskeerd.

    De kruidigheid blijft aanhouden

    Weinig bitterheid.

    Droge kruidige afdronk.

     

    Een verrassend lekker Trappistenbier die je met zijn 10% Alc.

    liefst in je zetel op het gemakje met vrienden degusteert.











    INFO :

    Brasserie de l’Abbaye N.D. de Scourmont

    Rue du rond-point 294

    6464 Forges (Chimay)

    tel: 060-21 40 18

    fax: 060-21 40 18

    e-mail: info@chimay.be

    website: www.chimay.be

    Bières de Chimay s.a. Route Charlemagne 8 6464 Baileux

    060-21 03 27
    060-21 34 22

    Bronnen : www.chimay.be



    03-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Affligem Cuvéé 950 - Alken-Maes/Heineken





    Affligem Cuvéé 950


    950 jaar abdij Affligem! Dat moet gevierd worden dachten ze bij Alken Maes!
    En om het feestgebeuren extra glans te geven werd er een tijdelijk abdijbier
    op de markt gebracht.
    De Affligem Cuvéé 950.

    Het was eigenlijk abt Rik die vroeg om voor de viering iets speciaals te doen.
    U moet weten Affligem is een van de premium merken van Alken-Maes/Heineken.
    Het abdijbier zit er als onderdeel in hun portefeuille.
    Het bier profileert zich vooral in landen als Frankrijk, Italië en Spanje.
    Natuurlijk is het in eigen land fel gesmaakt en over het water zijn
    er de groeimarkten
    van
    Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
    De Cuvee 950 kwam tot stand door een proefpanel van monniken
    en van mensen werkzaam bij Alken-Maes.
     
    Volgens brouwmeester Ellen Mertens moest het
    bier een lente- en zomergevoel opwekken.
    Na enig beraad werd het bier gebrouwen met citroenkruid.
    Het is hoppig, bitter en licht kruidig.
    Met zijn 6,8% Alc.Vol is het een lekkere dorstlesser.












    Het eenmalige feestbier wordt, op een klein deel na, enkel in eigen land
    verdeeld in flessen van 33 en 75 cl,
    de laatste verpakt in een stijlvol houten kistje.











    Alken-Maes topman Gilet wil ook bekijken om het jaartal 1074
     op het bestaande etiket van Affligem toch te wijzigen in 1062.
    Nieuwe geschiedschrijving uit 2002 legt het stichtingsjaar
    van de abdij immers in 1062. (bron : Het Nieuwsblad)













    Affligem Cuvée 950 - 6,8% Alc.Vo
    Brouwerij Affligem – Alken-Maes - Heineken






    Goudblond tot oranje bier met witte schuimkraag


    Moutig aroma

    Frisse neus van fruit

    kruidige prikkels

    Zoete aanzet

    Moutig

    Licht kruidige toetsen

    Ietsje hoppig.
    Fris in de mond

    Een mooie bitterheid komt opzetten

    Zoete smaakjes van banaan

    Tikkeltje Kruidnagel?

    Kruidige afdronk

    Een niet onaardig biertje!

    dat vlotjes degusteert.

      

    INFO :

     

    Brouwerij Affligem

    Vestiging Opwijk,Ringlaan 18,1745 Opwijk,

    tel: 052-35 99 11,fax: 052-35 83 57,

    e-mail: info@affligembry.com,website

    http://www.affligembeer.be/






    02-11-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    24-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de wolken - Kortrijk : Geuze Tilquin - Taras Boulba







    In de wolken













    In de schaduw van de
    Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk
    kunt u in de wolken verblijven.
    Niet tussen de waterdruppels of ijskristallen in de aardse atmosfeer.
    Nee, “In De Wolken” is een gezellig cafeetje in
    de historische binnenstad van de Groeningestede.







    Onze-Lieve-Vrouwekerk.

    Deze kerk kent een lange bouwgeschiedenis die begint in de 13de eeuw.
    Graaf Lodewijk van Maele liet er in 1370 de Gravenkapel bouwen
    als mausoleum voor zichzelf en ter ere van de Heilige Catharina.
    Het
    interieur van de kerk is in rijke barokstijl uitgevoerd in de 17de eeuw.
    De kerk bevat een aantal belangrijke kunstschatten
    met o.a. de Kruisoprichting van Antoon Van Dijck





    Onze-Lieve-Vrouwekerk met restanten van de Franse dwangburcht
    De Fransen bouwden hier in 1300  en 1301 een dwangburcht
    bovenop de grafelijke burcht.
    Ze werd voorzien van een verdedigingsgracht
    Op de voorgrond het
    standbeeld van "De Jeugd"
    gemaakt door Stefaan en Livia Depuydt-Canestraro.









    Het café is er toch al een paar jaar gevestigd en ik heb het nu pas ontdekt
    op mijn pas gestarte wekelijkse ochtendwandelingen door de binnenstad.
     
    Het gebouw ligt een beetje genesteld tussen de andere huizen
    en met zijn witte gevel waar drie gotische bogen zijn in verwerkt
    gaat u er niet meteen een herberg achter zoeken.












    Ik was meteen verkocht toen ik aan het venster de bierkaart las.

    Een paar oude geuzen w.o. de oude Geuze van Tilquin,
    een paar biertjes van de Zennebrouwerij uit Brussel,
    Cuvée des Jacobins
    van Bockor, brouwsels van Brasserie Ellezelle enz...
    Bieren die je niet zomaar op een bierlijst aantreft in een en dezelfde café in Kortrijk.

    Hier kom ik zeker terug dacht ik!








    De houten toog waar bovenaan witte wolken voor het nodige licht zorgen





    En zie een week later zat ik al met enkele biervrienden in de wolken.

    Ondanks de prachtige bierkaart kun je het niet echt een streekbiercafé noemen.

    Het is eerder een praatcafé met in de achtergrond lichte jazzy.

    Het is niet zo groot maar het strakke interieur met felle kleurcombinaties
    geef u toch een sfeervol gevoel.

    Hier kan rustig gepraat worden. Hier wil je niet meteen weg. 

    In de wolken degusteert u meer dan een biertje.






    De platenhoezen van het soort muziek dat hier gespeeld wordt
    versieren de muren.





























    Naast het invallend licht via de grote vensters krijgt het
    interieur ook hulp van kleine spotjes die schijnen op de prachtige
    zw/w jazzfoto's







    Eigenaars Stefaan en Yvette hielden vroeger het gekende restaurant ‘
    Het Vliegend tapijt”op de pottelberg in Marke open.
    De zaak hebben ze over gelaten aan hun kinderen
    en hebben zich hier komen nestelen om rustig uit te bollen..








    Geuze Tilquin (de eerste Waalse geuze) is
    een van de verscheidene oude geuzen die op hun
    bierkaart prijkt.
    Wazig goudblond met wit schuim die snel verdwijnt.
    Het heeft een kruidig aroma met toetsen van taart.

    De smaak
    heeft een lichte frisse zuurheid.
    afwisselend met een fruitige zoetheid.
    Het is mals en zacht.
    Heerlijk!














    Ook deze Taras Boulba van de Zennebrouwerij is een toppertje
    Wazig goudblond bier met een grote witte schuimkraag die langzaam verdwijnt

    maar een mooi spoor van schuimringen nalaat op het glas.

    De neus ruikt hoppig

    Fruitig (perzikken)

    De smaak is in het begin zoet

    Fruitig

    Met toetsen van kruidnagel

    Een mooie bitterheid komt nadien opzetten

    Lekker fris biertje

    En het bijhorende Italiaans assortiment van charcuterie smaakt heerlijk








    Gezondheid!





    In de wolken is een charmant en gezellig cafeetje die u beslist eens
    moet aandoen als u in Kortrijk vertoeft.
    Misschien raakt u zonder dat u het weet in gesprek met
    de graven van Vlaanderen
    uit de naburige Onze-Lieve-Vrouwekerk





    INFO :


    In de wolken

    Begijnhofstraat 17
    8500 Kortrijk

    0476 73 88 14

    yvette.vandyck@skynet.be





    24-10-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule - Ölmork Lage - Ölljus Lager - Leireken Bio Wilde Vruchten - Jihlavský Radniční Speciál 10° - La Salamandre Blonde - Bastogne Pale Ale - Cuvée Jeun’homme – Norman - Ommegang Abbey Ale







    7de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule










    Dinsdag (dingestag, dinstedach, dinstig en dingstag) verwijst naar
    de Germaanse God van de gerechtigheid en Oorlogsgod Ziu.
    De oorsprong van dinsdag als naamgever ligt in Nederland en
    is later in het Duitse taalgebied overgenomen waar
    het de onderstaande Middeleeuwse namen verdrongen heeft.
    In het oude Romeinse Rijk is deze dag genoemd de God van de oorlog "Martis".

    Bij het Eutropius Bierproefgenootschap staat de dinsdag voor

    “de dag waarop het Eutropius Bierproefgenootschap af en toe samenkomt om

    gefermenteerde drank gemaakt met water, mout en hop te proeven”

    Het genootschap wijd dan die dag hun volledige vrije tijd en
    zonder tegenzin op aan de bierwetenschap.

    Dan worden alle geproefde bieren op een gepaste en vakkundige wijze
    door de zes genoten op een correcte wijze behandeld.

    Vanaf het uitschenken tot het degusteren van de laatste druppel wordt het gerstenat

    besproken, beoordeeld en gearchiveerd.


    Kort geformuleerd :
    we degusteren graag eens een biertje.
    J 

    Hieronder de besproken bieren van de 7de proeverij






    Ölmork Lager – 4,7% Alc.Vol.

    Krönleins Bryggeri - Halmstad – Sweden – 33cl

    (bier voor Ikea)








    Licht goudblond helder bier met witte schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling 

    Het bier heeft een fris aroma

    Bloemachtig

    Vanille

     De smaak is flauw (waterig)

    Het bier heeft weinig body

    Toets van citrus

    Lichte bitterheid

    Bittere afdronk.

    Speciaal gebrouwen voor de Ikea bezoeker.







    Ölljus Lager - 4,7% Alc.Vol.

    Krönleins Bryggeri - Halmstad – Sweden – 33cl
    (bier voor Ikea)







    Donker biertje met witte schuimkraag


    De neus is moutig

    Karamel

    Ietwat fruitig

    Minieme moutsmaak

    Hoofdzakelijk karamel in de mond.

    Chocoladetoets of wat het er voor moet doorgaan?

    Een tikkeltje bitterheid brengt evenwicht

    Droge afdronk.

    Niet veel biersoeps!
    Speciaal gebrouwen voor de Ikea bezoeker.






    Leireken Bio Wilde Vruchten – 5,2% Alc.Vol.

    Gulden boot – brouwerij Strubbe  – 75 cl








    Mooi donker roze bier met een dikke witte schuimkraag


    Het aroma is zoet en kunstmatig

    Stoffig

    Ook de smaak is stoffig

    Mout komt effentjes naar boven

    Toetsen van ananas, aardbei, bessen

    Zoet en toch een tikkeltje

    licht zurig

    De bessen spelen de hoofdrol

    Ondanks het zoete is het niet plakkerig

    met een lichtzurige afdronk.

    Een Bio bier met gegarandeerd voor- en tegenstanders







    Jihlavský Radniční Speciál 10° JISKRA – 4,1%Alc.Vol

    Jihlavský Radniční Právovárečný Pivovar







    Donkerblond bier met witte schuimkraag

    Wazig


    Geurig aroma van hop

    Cascade – chinook

    Citrus toetsen

    De eerste slok is pittig hoppig

    Citrus – Pompelmoes

    Lekkere hopbitterheid

    Mooie body ondanks het lage alcoholgehalte

    Hoppige droge afdronk

    Heel lekker biertje gebotteld in hardplastiekenfles met schroefdop

    De Tsjechische kleine brouwers zijn verdorie best mee met hun tijd!







    La Salamandre Blonde – 6,0% Alc.Vol
    Brasserie St. Feuillien – 75 cl








    Helder blond bier met witte dikke schuimkop

    Sterke koolzuurpareling

     Aroma is bijna reukloos

    Na enige tijd kom er een licht moutaroma naar boven.

    Moutzoete aanzet

    Licht zurig toetsje

    waterachtig

    met weinig body.

    Moutige afdronk
    Teleurstellend !

     

     

     



    Bastogne Pale Ale – 6,0% Alc.Vol.

    Brasserie de Bastogne – 75cl







    Blond biertje met romige witte schuimkraag


    Het aroma is lekker moutig

    Met geurige fruitige toetsen

    De smaak is die van vers brood

    Vanille

    Deegachtig

    Wanneer de eerst smaken verdwijnen kom

    Er een lichte bitterheid opzetten

    Ook fruitige toetsen van ananas

    Droge bittere afdronk

    Mocht ietsje meer body hebben

    Maar al bij al een heel lekker geslaagd biertje!





    Cuvée Jeun’homme – 6% Alc.Vol
    Brouwerij De Leite – 2 liter







    Amberkleurig (oranje) biertje uit een prachtig 2 liter fles

    Weinig schuim

    Lichtzurige aangename neus

    Houttoetsen

    Fruitige prikkels

    Fruitige aanzet

    met citrussmaakje

    Ook hier een heel lichte smaak van hout

    die het bier ietsje bitter maakt.

    Fris en zacht

    De zuur-bittere combinatie is geslaagd

    Het bier is goed in balans

    Prachtig aangenaam en lekker biertje
    voor wie wat afwisseling zoekt!

    Dit is in feite het biertje "Ma Mère Speciale" gerijpt op een houten vat.







    Norman - 7% Alc.Vol.
    Brouwerij De Vlier – 75cl






    Goudblond bier met witte schuimkraag

    Aroma van tabak

    Appel

    Zwoel en muffig

    Zoete moutige aanzet

    Gevolgd door een lichte bitterheid

    Fruitige toetsen aardbei

    Goed gedoseerd van hop

    Prikjes van honing?

    Een complex biertje!

    De meningen waren erover verdeeld





    Ommegang Abbey Ale – 8,5% Alc.Vol

    Ommegang Brewery - Cooperstown, New York – USA (Moortgat) - 75cl







    Roodbruin bier met romige beige schuimkraag


    Het aroma is zoetmoutig

    Karamel

    Zoete karamelmoutige aanzet

    Ietsje kruidigheid afwisselend

    met zoete toffee

    Het bier is zacht, romig

    en diep van smaak

    Geen bitterheid

    nu en dan heel miniem een prikje rozijnensmaak

    Het bier degusteert lekker.

    Toch een kwaliteitsbier

    met veel Belgische invloeden! Hoe zou dat komen?







    Ceci n’est  pas un Barley Wine – 10% Alc.Vol
    Brasserie Saint-Helene – 37,5 cl








    Donkeramber bier

    Wit schuim die vlug verdwijnt 

    De neus is zoet

    Moutig

    Zweempje Alcohol

    Likeur – Armagnac – brandy

    De smaak is zoet

    Heel zacht

    Koffie
    Licht geroosterd.

    De bitterheid komt opzetten

    Ook een vleugje warme alcohol is waarneembaar

    en tilt het bier naar omhoog.
    Zoete afdronk

    Lekker biertje!






    Hollands Goud Noorderblond – 11,0% Alc.Vol
    Brouwerij Florindia – Bierbrouwerij Praght  – Nederland - 75 cl








    Helder blond bier met een mooie witte dikke schuimkraag

     De neus is moutig

    Suiker

    Streepje honing

    De eerste slok is aardig lekker

    Moutig zoet

    Met toetsen van honing

    Abrikoos?

    Een vleughe alcoholwarmte

    Na een tijdje begin de smaak een beetje te vervelen.

    Is ook ietsje plakkerig

    Zoete afdronk.

    Het echt Alkmaars bier is aardig maar voor het genootschap iets te zoet.

    Maar zal zeker een groot publiek aantrekken!











    Een rommelig kaasbuffet zoals enkel mannen dit kunnen
    presenteren. Maar daarom niet minder lekker!


    Op de plank

    Chimay Le Poteaupré – Chimay Grand Classique

    Oude Brokkelkaas – iberico - vieux pane – Munster –

    19-10-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blondine IPA – De Graal





    Blondine IPA – De Graal











    Brouwerij De Graal is een nog jonge, ambachtelijke,
     maar toch geautomatiseerde, brouwerij gelegen in
    Brakel, in het hartje van de Vlaamse Ardennen.
    De brouwerij van gediplomeerd brouwer Wim Saeyens
    is actief sinds 2002, en heeft in die tijd een gestage groei gekend.
    Mede dankzij voortdurende investeringen in nieuwe technologieën
    is brouwerij De Graal erin geslaagd om de stijgende vraag
    naar kwalitatief hoogwaardige bieren, te blijven volgen.
    Vooral de exportmarkt naar landen als de VS, Japan,
    Italië en Denemarken zit erg in de lift.
    Naast de hoofdactiviteit, het brouwen van zeven verschillende bieren
    onder de eigen merknaam De Graal, is de brouwerij ook gespecialiseerd
    in het produceren van speciaalbieren op vraag. (Bron : Website de Graal)
    Blondine IPA is gebrouwen op vraag van Drankenhandel
    De Hopduvel uit Gent













    Blondine I.P.A. – 8% Alc.Vol
    Brouwerij De Graal – Brakel





    Blond biertje met een lichte waas
    Mooie witte romige schuimkraag
    vlotte koolzuur pareling

     Het aroma laat ons genieten van hoppige geuren

    Boeketje floraal met toetsen van Citrus – Lychee?

    De eerste slok is meteen genieten van een lekkere fruitigheid.

    Goed afgerond met een aangename bitterheid

    Citrus treed naar voor en laat zich gelden

    zonder zich op te dringen.

    Ook ananastoetsen raken soms uw smaakpapillen

    In de achtergrond is er een miniem kruidigheid waar te nemen.

    Het biertje degusteert fris en is niet extreem

    De afdronk is bitter en droog

    Opletten met het 8% alcohol gehalte!
    Lekker zonder meer!





    INFO :

    Brouwerij De Graal

    Warande 15

    9660 Brakel

    tel: 055-42 47 90

    fax: 055-42 47 90

    e-mail: info@degraal.be

    gsm: 0495-64 25 25








    15-10-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    11-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdersem - Drankenhandel Surprise - Zwijntjescafé en Varkensmuseum






    Herdersem
    Drankenhandel Surprise,
    Zwijntjescafé en varkensmuseum




    Volgens het laatste tweemaandelijks tijdschrift 'Café Revue'
    zijn er op één jaar tijd maar liefst 1.800 cafés dichtgegaan.
    Dit is heel verontrustend in Belgenland!

    Vooral als er tussen die 1.800 etablissementen,
    typische volkscafeetjes zaten die in hun bestaan een belangrijke sociale functie
    hebben gepeeld voor de talrijke stamgasten die over de vloer kwamen.
    Dat er streekbiercafés in zaten die de rijke Belgische Biercultuur
    letterlijk en figuurlijk op hun bierkaart plaatsten.
    Zo verdwijnen gezellige ontmoetingsplaatsen waar
    jongere horecabezoekers samen met oudere tussen pot en pint
    konden praten en discussiëren in een gezellig kader.
    Ook het verenigingsleven zal er onder lijden.
    Jammer, heel jammer.











    Gelukkig blijven er toch nog gezellige tavernes overeind.

    Op onze vele bierzwerftochten belanden Geroen en ik een paar maanden
    geleden in het landelijke Herdersem. Een dorp in de provincie Oost-Vlaanderen
    en een deelgemeente van Aalst.  Hier noemt men de bewoners
    Meiviskoppen.
    De naam is ontstaan omdat er in mei in het dorp altijd kermis was.
    Dan kwamen er veel visleurders van Baasrode, Mariekerke
    en omstreken met meivis, die rond die tijd veel gegeten werd.
    Dit feit was voldoende om de inwoners van Herdersem
    Meiviskoppen te noemen.











    Hier is nog een typisch volkscafé gevestigd waar het enthousiasme
    van de eigenaars nog altijd aanstekelijk werkt op de klanten
    en hun persoonlijke sfeer ervoor zorgt dat u zich er al snel thuis voelt.

    Vis is hier uitgesloten want de varkens spelen hier de hoofdrol!

    ‘Suprise’ (zo noemt de zaak) is in feite zo maar geen café. 
    Nee het is een drankenhandel, waarin een zwijntjescafé is gevestigd
    en waar een varkensmuseum aan gekoppeld is.




    De drankenhandel



    De uitbaters zijn Alda Van de Velde en Marc van Landuyt.
    Een koppel hartelijke mensen die ons op een warme manier onthaalden.
    Zowel de drankenhandel als het café zijn het walhalla van Marc.
    Zijn biergeestdrift straalt van hem af.
    Hij is een spraakwaterval vooral als het over de vroegere brouwerij Wieze’gaat.
    Hoe kan het ook anders?

    Zijn vader was vroeger brouwingenieur bij brouwerij Van Roy (Wieze)
    en als kleine pagadder was hij al te vinden tussen de brouwketels.

    Hij heeft er zelf ook nog gewerkt en ook bij
    brouwerij Zeeberg in Aalst was hij vier jaar werkzaam.






















    De gezellige drankenhandel die sterk aanleunt bij een museum!





    Het Zwijntjescafé




    De gelagzaal is in feite een ode aan Wieze.
    hier snuift u de sfeer op van de Wieze Oktoberfeesten*
    en ontdekt u een verzameling bierattributen
    van de voormalige brouwerij Van Roy.

    Er staat ook een eiken Gotische biechtstoel uit de 19de eeuw. 
    Nu en dan zijn er speciale biechtvieringen op vrijgezellenavonden
    en andere feesten.

    Er heeft indertijd hier nog een echte
    huwelijksverbintenis plaats gevonden.
    Naast plezier maken, vormen de acht soorten Petrus van brouwerij Bavik
    een echte specialiteit van het Zwijntjescafé.
     
    De uitbaters waren maar al te blij dat de pils van Bavik als beste van België
    werd verkozen in de laatste proeverij van de krant Het Nieuwsblad.
    Proef zeker ook hun speciale bieren van het vat,
    zoals de Sint Bernardus Tripel en het Sint Bernardus Witbier.
    Zij tappen enkel Belgische bieren en daar zijn
    Alda en Marc bijzonder fier op.
    Spring eens gerust binnen en laat u overdonderen
    door spraakwaterval en bierkenner Marc.




























    De gelagzaal in het teken van de Oktoberfeesten van Wieze*





    *Vanaf 1956  tot 1986 werd door de Brouwerij Van Roy
    de Wieze Oktoberfeesten georganiseerd,
    een zestiendaags feest dat geschoeid was op Duits model.








    Toch eentje dat u moet proeven
    Sint Bernardus Wit van 't vat.









































    Het  varkensmuseum





    Bent u meer geïnteresseerd in varkens  
    Dan is het Varkensmuseum de oplossing
    Dit is het domein van Alda.
    Vanuit het café stapt u via het terras naar het Varkensmuseum.
    Hier vertoeven maar liefst 4.000 varkentjes.
    U kan het zo gek niet bedenken of hier staat het.
    Deze unieke collectie is te bezichtigen tijdens de normale openingsuren
    van het café tussen 1 mei tot 1 november.
    Als u met een groep bent, openen ze speciaal voor u ook op andere momenten.
    Een boeiende en plezante ervaring voor jong en oud!







    Tijdens de zomer is het lekker vertoeven op het terras.
    Van hier uit komt u in het varkensmuseum..







    Welkom, welkom bij de drie biggetjes!











    Deze persoon wijkt geen meter af van zijn plaats.
    Hij ontfermd zich over de 4000 biggetjes





















    Na het bezoek aan de varkentjes degusteren wij nog de laatste
    nieuwe creatie van brouwerij Affligem.
    Affligem Brouwerij Alken-Maes geeft de viering van 950 jaar abdij Affligem
    extra smaak met de lancering van een tijdelijk abdijbier:
    de Affligem Cuvee 950. Een uitgebreide bespreking
    van dit bier volgt later op deze blog







    Vooraleer we vertrekken laat patron Marc van Landuyt nog een uniek
    exemplaar van een boek zien. Het enige die nog volgens hem overblijft!


    Pee Klak is een boek geschreven door Ben Putteman.
    Het boek gaat over de dorpsfiguur Domien Camiel De Rop
    (07 april 1860 – 30 april 1929)
    Hij werd geboren op de wijk Steven in Moorsel
    (een dorp in de provincie Oost-Vlaanderen en deelgemeente Aalst)
    zie :
    http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=1174350

    'Pee Klak' is ook een biertje en de samensteller van dit recept is
    inderdaad Marc van Landuyt de eigenaar van dit Zwijntjescafé.
    Het biertje wordt nu gebrouwen bij brouwerij Strubbe in Ichtegem.







    Vooraleer we wilden opstappen (het was al over de middag)
    gaf Marc de opdracht aan zijn oudste dochter om vers brood te gaan halen
    en aan Alda zijn echtgenote om verse scharreleitjes te bakken voor ons.
    En geloof het of niet.
     
    Het waren de beste eitjes die ik in mijn hele leven al gegeten had.


    Dit beste lezers, mag niet verloren gaan!
    Volkscafés moeten springlevend zijn en nog plaats en toekomst hebben
    in onze drukke maatschappij
    Niet alleen hun interieurs, hun geschiedenis, de verhalen en anekdotes,
    maar ze zijn ook dragers van onze rijke volkscultuur. Ze zijn te belangrijk

    Bedankt Alda en Marc voor de warme ontvangst!



    INFO :

     Drankenhandel Surprise

    Aartstraat 18
    9310 Herdersem (Aalst)

    info@drankenhandelsurprise.be

    Drankenhandel.surprise@telenet.be


    11-10-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mort Subite Witte Lambic Zomer – 2012 – Eté - Mort Subite Kobegem






    Mort Subite Witte Lambic













    Bij Delhaize stond er deze zomer een nieuw bier in de schappen.
    Mort Subite Witte Lambic Zomer- Eté. 
    Een
    Limited Edition
    Enkel gebrouwen voor de zomer 2012.
    en gebotteld In 37,5 cl flessen





    Mort Subite Witte Lambic Zomer – 2012 – Eté
    Mort Subite (Alken-Maes – Heineken) - Kobegem








    Wazig blond biertje met lichte groene schijn
    Witte romige schuimkraag


    Het aroma ruikt kruidig
    Zoete geuren van taart – Vanille

    Het eerste slokje komt overeen met het aroma
    ook hier lichtjes kruidig
    Vanille in de verte
    Fris, een toets van abrikoos
    Citroenprikkels
    Zoete afdronk

    Dit biertje komt te kunstmatig over en toch heeft het iets.
    Een Lambic zou ik het eigenlijk niet durven noemen,
    Maar bepaalde mensen zullen het bier zeker waarderen
    en als een fris zomerbiertje ervaren.








    INFO

    Brouwerij Alken-Maes - Brasserie Alken-Maes(Heineken Holding)
    Blarenberglaan 3, Stephenson Plaza blok C
    2800 Mechelen

    tel: 015-30 90 11

    fax: 015-31 41 91

    e-mail: info@alken-maes.com

    website: www.alken-maes.be

    http://www.mort-subite.be/

    Vestiging Kobbegem,Lierput 1,1730 Kobbegem (Asse)





    05-10-2012 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!