Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




03-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer Vlamingen laten zich ontdopen sinds affaires in kerk

Steeds meer Vlamingen laten zich ontdopen sinds affaires in kerk





Sinds de affaire-Vangheluwe willen steeds meer Vlamingen zich laten ontdopen. Uit een rondvraag van De Morgen blijkt dat het aantal Antwerpse dossiers verdrievoudigd tot ruim 400, in Brugge steeg het aantal dossiers van 119 in 2009 tot meer dan 250 reeds dit jaar. De kanseliers in de bisdommen kunnen de toestroom niet aan.

De procedure voor ontdoping start met een handgeschreven brief aan het bisdom waar men gedoopt is. Volgens kerkjuristen kan de kerk het doopsel helemaal niet ongedaan maken en is ontdopen louter symbolisch.

Het Humanistisch Verbond ziet een verandering in Vlaanderen. In Kortijk organiseert men al een tiental jaren uittredingsacties, maar sinds kort stromen de aanvragen binnen. Op 6 juni lokte een ontdopingsmoment 75 gegadigden. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hand van dief geamputeerd op bevel van rechter in Iran

Hand van dief geamputeerd op bevel van rechter in Iran



http://img692.imageshack.us/img692/6994/handie.jpg



In het westen van Iran is op bevel van de rechter een dief zijn hand afgezet, zo meldt de Iraanse krant Kayhan vandaaf. De straf werd uitgevoerd in de stad Malayer, in de provincie Hamadan. Het dagblad vermeldt niet of de amputatie in het openbaar of in de gevangenis werd uitgevoerd. Het is evenmin duidelijk of er artsen aanwezig waren bij de uitvoering van het vonnis.

De Iraanse wetgeving, die gebaseerd is op de sharia, aanvaardt het amputeren van handen als straf voor dieven die al meermaals veroordeeld werden. De afgelopen jaren werd de straf evenwel nooit uitgevoerd. Vorig jaar werd aangekondigd dat de praktijk opnieuw hervat zou worden, om de stijgende criminaliteit tegen te gaan.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Clapton - Wonderful Tonight

Eric Clapton - Wonderful Tonight

Klik op de foto om hem te beluisteren





Eric Patrick Clapton (geboren als Eric Patrick Clapp, Ripley(Surrey), 30 maart  1945) is een Britse gitarist, componist  en zanger  van blues-, rock- en popmuziek.

Clapton werd geboren als zoon van de zestienjarige Patricia Molly Clapp en de 25-jarige Canadese militair Edward Walter Fryer die in Engeland was gelegerd. Fryer keerde nog voor Claptons geboorte terug naar zijn echtgenote in Canada. Omdat zijn moeder nog erg jong was, werd Clapton opgevoed door zijn grootmoeder Rose, en haar echtgenoot Jack Clapp, die de stiefvader was van Claptons moeder. Zijn moeder die doorging voor zijn zuster, trouwde met de Canadese militair Frank McDonald, en volgde haar echtgenoot naar Duitsland en later naar Canada. Onterecht wordt soms gemeld dat Eric de achternaam Clapp heeft, van zijn grootvader. Eric kreeg bij zijn geboorte de achternaam van zijn moeder, Clapton. Uiteraard zorgde dat bij Eric in zijn jeugd voor verwarring. Hem werd aanvankelijk verteld dat zijn moeder zijn zus was.

"Ricky", zoals Clapton door zijn grootouders genoemd werd, was een stil kind met kunstzinnige aanleg en een goed verstand. Op negenjarige leeftijd ontdekte hij de waarheid omtrent zijn afstamming. Hij trok zich nog meer terug in zichzelf en begon zijn schoolwerk te verwaarlozen. Toen Clapton eind jaren '50 met de opkomende rock-'n-roll in aanraking kwam, was hij meteen enthousiast. Voor zijn dertiende verjaardag vroeg en kreeg hij een gitaar. Hij ging op zoek naar de oorsprong van de rock-'n-roll en kwam bij de blues terecht. Op zijn 16e liet hij zich inschrijven bij het Kingston College of Art, maar al na een jaar werd hij weggestuurd.

Toen hij van school af was begon hij te werken in de bouwsector, samen met zijn grootvader. Zijn allereerste muzikale invloeden waren Big Bill Broonzy en Robert Johnson, wiens muziek wel eens werd gedraaid tijdens kinderradioprogramma's. Later leerde hij de muziek van B.B. King en andere elektrische gitaristen kennen. Zijn eerste elektrische gitaar kochten zijn grootouders op afbetaling. Deze is zichtbaar op foto's van de Roosters. Clapton ruilde hem al in voor een Fender Telecaster voordat de afbetaling voldaan was.




» Reageer (0)
02-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagtoerist geeft gemiddeld 34 euro uit aan de kust

Dagtoerist geeft gemiddeld 34 euro uit aan de kust



Het aantal dagtoeristen dat naar de kust afzakt, is de jongste dertien jaren gelijk gebleven. Het aantal schommelt tussen zestien en negentien miljoen per jaar. De schommelingen zijn afhankelijk van het weer.



Dat blijkt uit een diepgaand onderzoek van Westtoer. Gemiddeld geeft een dagtoerist 34 euro uit en is hij anderhalf uur onderweg. De belangrijkste motivatie om naar de kust af te zakken is de "unieke zee- en strandbeleving".
 

Op topdagen trekken ongeveer 250.000 mensen voor een dagje naar de kust. Twaalf procent van hen komt met de trein terwijl 85 procent de wagen neemt. De gemiddelde temperatuur op een topdag bedraagt 22 graden Celsius en kent in twee op de drie gevallen een open hemel. Zes op de tien topdagen vallen op een zondag. Acht op de tien liggen in de zomervakantie. In de zomer is het op een topdag warm, in de winter moet er een open hemel zijn.


Ongeveer twee op de drie dagtoeristen komen buiten de zomermaanden. De paasvakantie is altijd een topper met minstens een miljoen dagtoeristen of zes tot zeven procent op jaarbasis. De zomervakantie is goed voor 36 procent van het aantal dagtoeristen. Bijzondere economische conclusie uit het onderzoek van Westtoer is de gelijklopende evolutie van het dag- en verblijfstoerisme.





 

Meer dan twee derde van de dagtoeristen in 2009 was Vlaming. Wallonië en Brussel vertegenwoordigen 21,2 procent van het dagtoerisme. Henegouwen is de belangrijkste provincie. Tien procent van de dagtoeristen komt uit Frankrijk. Drie vierde van hen komt uit het departement du Nord en strandt in De Panne. Nederland is goed voor 2 procent. Nederlanders bezoeken vooral Knokke-Heist.
 

Het drukste moment aan de kust is om 16 uur. Dat komt omdat de meeste dagtoeristen uit West-Vlaanderen na de middag naar zee trekken. Gemiddeld blijft een dagtoerist zeven uur ter plaatse. De gemiddelde reistijd naar de kust bedraagt voor Vlaamse en Franse dagtoeristen anderhalf uur. Voor Walen, Brusselaars en Nederlanders bedraagt de gemiddelde reistijd twee uur.
 

Het strand- en zeegebeuren is met 57 procent de belangrijkste motivatie om naar de kust te trekken. Daarna volgen de wandelmogelijkheden (33 procent), het betere weer (29 procent) en de typische vakantiesfeer (29 procent).




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén Brussels metrostation op drie ruikt naar urine

Eén Brussels metrostation op drie ruikt naar urine





In 23 Brusselse (pre)metrostations hangt een storende urinegeur en is de luchtkwaliteit allesbehalve. Dat blijkt uit een onderzoek van de Brusselse sp.a-fractie die op vraag van parlementslid Jef Van Damme 66 (pre)metrostations onder de loep nam. De resultaten van 'metro-o-net' werden vrijdag voorgesteld. Hankar, de Brouckère, Beurs en Anneessens scoren het slechtst.


Van Damme stelde vast dat er slechts in 11 van de 66 stations een openbaar toilet aanwezig is. "Drukbezochte stations als Kunst-Wet of Schuman hebben geen toilet", aldus het parlementslid. "Bovendien laat de signalisatie te wensen over en iemand met een handicap kan slechts in drie toiletten terecht. Nauwelijks vijf toiletten hebben een goede beoordeling gekregen."


Hoewel de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB volgens de sp.a-fractie inspanningen doet om de stations net te houden, zijn Anneessens, Beekkant, Beurs, Bockstael, Hankar, Herman-Debroux, Lemonnier en Zwarte Vijvers ronduit smerig. Klein zwerfvuil, kauwgum, graffiti, versleten vloeren en overvolle vuilnisbakken vormen de top vijf van netheidsproblemen.


Daarnaast kampen 19 van de 66 stations met hangjongeren of bedelaars die voor geluidsoverlast zorgen en de doorgang bemoeilijken. Ten slotte werd vastgesteld dat in 52 van de 66 stations geen steward aanwezig was. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 op 10 Belgen willen deze zomer klussen

6 op 10 Belgen willen deze zomer klussen




Zes op de tien Belgen zijn van plan om deze zomer te klussen in huis. Bijna de helft neemt hiervoor een of meerdere dagen vrijaf. Dat blijkt uit een online enquête bij duizend Belgen.


De rondvraag, in opdracht van zoekertjessite Kapaza! en klusmagazine Dobbit Magazine, toont aan dat er in Wallonië meer geklust wordt dan in Vlaanderen, waar 55 procent van de ondervraagden van plan is om de handen uit de mouwen te steken. Tweeënzestig procent van de Waalse klussers blijft hiervoor een dagje weg van het werk. Aan Vlaamse zijde neemt slechts 37 procent verlof.
 

Zevendertig procent van de ondervraagde Belgen beschouwt zichzelf als een echte klusser. Vijfenzestig procent van de mannen klust iedere maand. Mannen klussen hiermee meer dan vrouwen, maar toch 15 procent van de Belgische vrouwen zegt ook minstens een keer per maand karweien op te knappen.
 

Vier op de tien Belgen voeren de geplande werken helemaal zelf uit. De Belg waagt zich voornamelijk aan decoratiewerken, schilderen en elektriciteitswerken.


Het werkmateriaal dat Vlamingen en Walen voor hun klusjes nodig hebben, kopen ze regelmatig tweedehands aan. "Klein materiaal en handgereedschap scoren hier het hoogst met 72 procent, gevolgd door vervangstukken en bouwmaterialen", aldus Perry Koorvaar, algemeen directeur van Kapaza! Belgium.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vader wurgt Belgisch meisje in India wegens fout vriendje

Vader wurgt Belgisch meisje in India wegens 'fout vriendje'



Een 17-jarig meisje uit Gingelom is in India vermoord door haar 55-jarige stiefvader. Het gaat om een eremoord. Amritpal Kaur wilde met een 24-jarige man uit Schakkebroek trouwen, die tot een lagere kaste behoorde, melden verschillende kranten.



Het meisje werd naar India gelokt door haar ouders met de belofte dat ze nadien toch mocht trouwen met haar geliefde. Toen ze daar toekwam, wou men meteen een gearrangeerd huwelijk voor het meisje regelen.


De tiener verzette zich hiertegen, en dat werd haar dood. Amritpals stiefvader Methab Singh vergiftigde haar en wurgde haar in het huis van haar moeder op 26 juni, de dag na haar aankomst.


Vervolgens hing de man het meisje op aan een ventilator, om het te doen lijken alsof ze zichzelf van het leven had beroofd. De volgende ochtend werd het stoffelijk overschot van het meisje gecremeerd om alle mogelijke sporen uit te wissen. De stiefvader werd inmiddels gearresteerd en heeft bekend dat hij het meisje vermoordde.
 

Woensdag kreeg Amritpal postuum haar diploma Economie-Talen aan het Koninklijk Atheneum van Sint-Truiden. Ze was met glans geslaagd. In een hoekje werd een rouwregister opgesteld en medeleerlingen werden door Slachtofferhulp opgevangen.
 
Haar vriend Lakhwinder Singh heeft klacht ingediend bij de politie en hoopt dat België erop toeziet dat de dader gestraft wordt.




» Reageer (0)
01-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haarlok van Napoleon voor 13.000 dollar geveild

Haarlok van Napoleon voor 13.000 dollar geveild


http://img43.imageshack.us/img43/2207/haarlokvannapoleon.jpg


Op een veiling in Nieuw-Zeeland is een haarlok van Napoleon I afgehamerd op 13.000 dollar (ruim 10.400 euro). De koper is een anonieme verzamelaar uit Londen, zo maakte het Aucklandse veilinghuis Art+Object bekend.


De haarlok werd geknipt de ochtend dat de Franse keizer in 1821 stierf op het eiland Sint-Helena. Het curiosum lokte biedingen uit Nieuw-Zeeland, Litouwen, Groot-Brittannië, de VS en Frankrijk. De topstukken waren een litografie en een aquarel van Napoleon op zijn sterfbed. Zij werden verkocht voor 14.600 dollar.
 

De keizerlijke haarpluk maakte deel uit van een lot van 40 stukken die aan Napoleon gelinkt zijn en voor 100.000 dollar werden verkocht.
De collectie werd aangeboden door nakomelingen van Denzil Ibbetson, een Britse officier die diende op Sint-Helena en ook actief was als schilder. Na zijn nederlaag in Waterloo in 1815 werd Napoleon door de Britten op het eiland gevangen gehouden, tot zijn dood op 51-jarige leeftijd.
 

Het dagboek van Ibbetson werd verkocht voor 6.600 dollar. Daarin verhaalt de officier de gesprekken met Napoleon die nog steeds ambities koesterde om Groot-Brittannië binnen te vallen, ondanks zijn nederlaag in Waterloo.
 
De collectie arriveerde met een zoon van Ibbetson in 1864 in Nieuw-Zeeland en bleef zo lang in de familie.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mens sterft over 100 jaar uit

"Mens sterft over 100 jaar uit"



Binnen 100 jaar is de mens uitgestorven. Dat denkt althans een belangrijke Australische wetenschapper. "De situatie is onomkeerbaar, wat we ook doen."


De uitspraak komt van Frank Fenner, professor microbiologie aan de Nationale Universiteit van Australië en lid van de Royal Society of London, die eveneens veel prestige geniet. Fenner zorgde voor de uitroeiing van het pokkenvirus en hij hielp de konijnenplaag in zijn land onder de knie te krijgen.


"De homo sapiens zal uitsterven, mogelijk al binnen honderd jaar", vertelde hij aan The Australian. Volgens Fenner zit de Aarde nu in het Antropoceen. Dat is geen officieel geologisch tijdperk, maar toch lijkt het zijn intrede te doen in de wetenschap. Fenner denkt dat we het slachtoffer zullen worden van de groeiende wereldbevolking en onze drang naar consumptie.


Dit jaar zal het aantal mensen op deze planeet volgens de VN voorbij de kaap van 6,9 miljard uitstijgen. "De klimaatverandering is pas begonnen, maar we zien nu al grote veranderingen in het weer", zegt Fenner. "De menselijke soort zal uitsterven, misschien al over honderd jaar. Ook vele andere diersoorten zullen mee verdwijnen. Het valt niet meer om te keren."


Zijn collega, professor Stephen Boyden, is iets minder pessimistisch. Hij denkt dat Fenner gelijk heeft om zich zorgen te maken, maar Boyden hoopt dat we ons op tijd bewust zullen worden van de situatie, zodat we er nog iets aan kunnen veranderen.  (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte markt in afgehakte berenpoten floreert

Zwarte markt in afgehakte berenpoten floreert



Russen die dichtbij de Chinese grens leven, verdienen grof geld met de verkoop van berenpoten. Dat meldt de New York Times. Lakse grenscontroles en grote vraag werken de zwarte markt in de hand, die ook andere dieren bedreigt.


De relatief open grenzen tussen Rusland en China zijn een bewuste keuze om het reizen en de handel tussen beide naties te vergemakkelijken, maar tegelijk ontwikkelt zich een crimineel circuit voor lichaamsdelen van dieren, die in China vaak geneeskundige krachten worden toegedicht.


Kikkers, tijgerbeenderen, genitaliën van herten, galblazen en vooral de klauwen van beren worden massaal naar China gesmokkeld, waar handelaars de koopwaar als grondstof voor medicijnen of rituele voeding gebruiken.


Hoewel de Russische bruine beer, het voornaamste slachtoffer van de smokkelaars, frequent voorkomt in onder meer Siberië, vrezen dierenbeschermers dat ook bedreigde soorten steeds vaker worden gedood: onder meer tijgers en luipaarden vinden makkelijk kopers in China.

Pogingen om deze praktijken te stoppen worden fel gehinderd door een simpele economische realiteit. Voor de vaak werkloze Siberische jagers, die zo'n 1.500 roebels of 40 euro per kilo opstrijken, is een middagje berenjagen een welgekomen bijverdienste.

"Veel mannen hebben niks te doen in de dorpjes hier", legt een Siberische handelaar uit. "Ze trekken er met hun honden op uit, op zoek naar beren. Ze schieten de dieren dood en hakken de poten af. Daarna keren ze terug naar het dorp voor een drankje, tot de volgende berenjacht."




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen wordt het 37 graden

Morgen wordt het 37 graden



De zomervakantie begint vandaag en morgen met temperaturen die ver boven de 30 graden uitstijgen. Morgen kan het kwik in de Kempen zelfs tot 37 graden stijgen.

Vanmiddag blijft het droog met flinke zonnige perioden. Er waait een zwakke tot matige zuidelijke wind. Maximumtemperaturen gaan van 31 graden in het binnenland tot 33 graden in de Kempen. Aan de kust haalt het kwik 27 graden, maar de zeebries zorgt in de loop van de namiddag voor enige verkoeling. Ook vanavond blijft het zonnig en zeer warm.

37 graden!
Morgen wordt het zonnig en landinwaarts bloedheet. De wind waait zwak uit zuidelijke richtingen. In de kustgebieden ruimt hij naar het westen waardoor het daar met zowat 28 graden wat minder warm zal zijn. In het binnenland wordt het 31 tot 34 graden warm met een uitschieter tot plaatselijk 37 graden in de Kempen. Vrijdagavond wordt zeer zwoel met rond 20 uur in het binnenland nog steeds temperaturen van ongeveer 30 graden. In de loop van de avond en nacht kan het aan de kust en in het westen van het land tot onweer komen.

Zaterdag is er geregeld zon, maar zijn er ook enkele regen- of onweersbuien en zondag blijft het droog en overwegend zonnig.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Burdon - House of the Rising Sun

Eric Burdon - House of the Rising Sun

Klik op de foto om hem te beluisteren






Eric Burton is een legendarische zanger. Zijn carrière bestaat al bijna 50 jaar. De grootste bekendheid verwierf Burdon als leadzanger van The Animals. 'House of the Rising Sun' werd hun grootste hit

Hij speelde in films, scoorde wereldhits met o.a. 'House of the Rising Sun' en 'Spill the Wine', speelde over de hele wereld van de kleinste podia tot stadions als Wembley...




» Reageer (0)
30-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planckendael verwelkomt 66 ooievaarskuikens

Planckendael verwelkomt 66 ooievaarskuikens





De ooievaarskolonie in dierenpark Planckendael heeft de voorbije broedperiode een nieuw record gebroken. Na de bouw van 44 nesten deze lente, hebben de ooievaars maar liefst 66 kuikens voortgebracht. "Nooit eerder gezien in de geschiedenis van Planckendael", aldus woordvoerster Ilse Segers.
 

Jaarlijks worden alle pasgeboren kuikens geringd. Omdat het aantal nesten zo groot was, gebeurde het ringen dit jaar in twee beurten. Met behulp van een kraan gingen de verzorgers op ontdekkingstocht naar de nesten om er de jongen te identificeren, te wegen en te ringen.
 

De enorme stijging is te wijten aan de komst van nieuwe koppels die bijkomende nesten hebben gebouwd in het park. Bovendien ligt het dierenpark in Muizen op een natuurlijke trekroute van ooievaars. Mogelijk zijn er nog meer kuikens geboren, want twee nesten zijn buiten het bereik van de kraan gebouwd.
 

Sinds 1999 neemt Planckendael deel aan het project 'Ooievaars zonder grenzen' in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap, het Zwin en Natuurpunt. Met behulp van satellietzenders volgen ze de trek van de Vlaamse ooievaars. Twee ooievaars van Planckendael, die zich op de natuurlijke migratieroute bewegen, nemen nog altijd deel aan het project: Kobe en Tia, een mannetje en vrouwtje geboren in mei 2003 in Planckendael. De winter brengen ze door in de omgeving van Madrid. Eind februari keerden ze terug naar hun vertrouwde nest.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.75-jarige vervoert drugs om katten te onderhouden

75-jarige vervoert drugs om katten te onderhouden





De Nederlandse politie heeft in Maastricht een 75-jarige vrouw opgepakt die als drugskoerier rondreed. De vrouw kreeg naar eigen zeggen een kleine vergoeding voor haar diensten waarmee ze haar katten kon onderhouden.

De vrouw viel door de mand toen de politie haar een stopteken gaf omdat ze geen gordel droeg. De agenten zagen dat ze snel iets uit de auto gooide. Het bleek om een kleine hoeveelheid cocaïne te gaan. De bejaarde dame gaf snel toe ook wiet te vervoeren.

Na verhoor kwam de vrouw er met een laatste waarschuwing vanaf. Ze beloofde het nooit meer te zullen doen.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het blijft zomeren tijdens eerste helft volgende week

Het blijft zomeren tijdens eerste helft volgende week

Zondag en tijdens de eerste helft van de volgende week blijft het aangenaam zomerweer met flinke zonnige perioden. De middagtemperatuur schommelt rond 27 graden. Vlak aan zee is het enkele graden koeler.





 

Donderdag is het hoogzomer. Het blijft droog en de zon schijnt volop. Een zwakke tot matige zuidelijke wind voert zeer warme lucht aan. De maxima bedragen 27 graden op het strand en in de Ardennen, en 30 tot 33 graden in het binnenland.
 

Vrijdag is het zonnig en bloedheet. De maxima variëren tussen 29 graden vlak aan zee, en 31 tot 36 graden elders. 's Avonds wordt het onweerachtig over het westen van het land.
 

Zaterdag zijn er perioden met zon en plaatselijk valt er een regen- of onweersbui. De maxima zijn 24 graden op de stranden, en 27 tot 32 graden verder landinwaarts.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 5.000 slachtoffers van misbruik door geestelijken in België

"Meer dan 5.000 slachtoffers van misbruik door geestelijken in België"





Leden van de Vlaamse Werkgroep Mensenrechten in de Kerk demonstreerden gisteren aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Priester Rik Devillé hield deze map vast.
Meer dan 5.000 mensen zijn in ons land seksueel misbruikt door geestelijken, zegt professor Karlijn Demasure in Knack. Demasure zetelde in de intussen opgestapte commissie-Adriaenssens, de commissie onder leiding van psychiater Peter Adriaenssens die de klachten tegen geestelijken bundelde.

Bij Operatie Kelk namen de speurders vorige week de 475 dossiers van de commissie-Adriaenssens in beslag. Volgens Demasure, die veel over kindermisbruik gepubliceerd heeft, gaat het om een groot, structureel probleem. "Zonder de inval hadden we nu al 500 zaken. Ik heb met daders gesproken, en sommigen noemden zelf spontaan nog tien slachtoffers. Als we die vermenigvuldiging maken, komen we al aan 5.000. Ik ben er zelf van overtuigd dat er zeker méér dan 5.000 slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken in België zijn", aldus nog Demasure in Knack.

Volgens haar was het probleem al vanaf 1990 voldoende bekend.



» Reageer (0)
29-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook dieren lijden onder tropische temperaturen

Ook dieren lijden onder tropische temperaturen



De dierenwelzijnsinspecteurs van de federale overheidsdienst Volksgezondheid kregen de afgelopen warme dagen een groot aantal klachten te verwerken over dieren die in de hitte in de weide staan. Deze stijging van het aantal oproepen is een jaarlijks terugkerend fenomeen bij extreme weersomstandigheden, zoals grote hitte en felle kou, laat de overheidsdienst in een persmededeling weten.

Net als mensen kunnen ook dieren die bij zeer hoge temperaturen buitenstaan, last krijgen van de warmte. Het is belangrijk dat deze dieren over schaduw kunnen beschikken, zegt de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid.
 
Een aangepast schuilhok in de weide of natuurlijke bescherming van bomen, hagen of struiken kan voldoen. Een nadeel van natuurlijke beschutting is echter dat deze vaak stekende insecten huisvesten en de dieren zo voor een dilemma plaatsen. Dieren die in een weide zonder schaduw staan, worden best binnengehaald of verplaatst naar een andere locatie. "Het is bovendien heel belangrijk dat de dieren beschikken over vers drinkwater, want ook zij moeten voldoende drinken bij warm weer", aldus de dienst.
 
Ook huisdieren kunnen last hebben van de warmte. De dienst Dierenwelzijn vraagt om ook voor hen een beschutte plaats en voldoende drinkwater te voorzien. "Het opsluiten van een hond in een ongeventileerde auto is helemaal uit den boze."
 
Specifiek voor paarden werkt de Raad voor Dierenwelzijn in opdracht van minister Onkelinx aan voorschriften voor het houden ervan op weiden, precies omdat voor deze diersoort de meeste klachten ingediend worden. De voorschriften worden dit najaar gepubliceerd.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie mensen onder puin na gasontploffing in Soumagne

Drie mensen onder puin na gasontploffing in Soumagne


http://static1.hln.be/static/FOTO/pe/2/7/14/media_xl_3773174.jpg?20100629190513



In de provincie Luik heeft rond 16 uur een zware ontploffing plaatsgevonden in Soumagne. Het gaat om een gasexplosie in een huis in de straat Célestin Demblon. Het huis is volledig vernield en er liggen wellicht drie personen mogelijks zelfs vier slachtoffers onder het puin: twee bewoners en een verwarmingsinstallateur en mogelijk ook zijn assistent. Eén van hen werd gevonden door speciale speurhonden, de twee anderen zijn nog vermist. Twee kinderen ontsnapten op het nippertje aan de ramp.

De moeder van twee kindjes in het getroffen huis had een verdachte gasgeur waargenomen. Ze besloot voor alle zekerheid de kinderen naar de buren te brengen en de hulpdiensten te verwittigen. Ze was nog maar net terug binnen of de enorme ontploffing deed zich voor. De klap was zo hevig dat het huis helemaal vernield is en dat zelfs hoogspanningskabels zijn afgerukt. Honderden gezinnen zitten daardoor zonder stroom.

Gasfles ontploft
De brandweer, politie en werknemers van de gasmaatschappij zijn ter plaatse en moesten versterking inroepen. De grote middelen werden ingezet om het puin te ruimen. Volgens de buren waren twee bewoners en een installateur van verwarmingsketels aanwezig toen het huis ontplofte. Er zou om een propaangasexplosie gaan. De nieuwbouwwoning had gasvoorziening via een grote propaangasciterne in de tuin. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 1 op 10 kinderen geboren in kansarm gezin

Bijna 1 op 10 kinderen geboren in kansarm gezin


http://img202.imageshack.us/img202/2933/kansarmoede.jpg


8,3 procent van de kinderen die in 2009 in Vlaanderen geboren werden, leeft in een kansarm gezin. Dit percentage nam de jongste jaren licht toe, zegt Kind en Gezin.

Daarnaast blijkt volgens de laatst beschikbare SILC (Statistics on Income and Living Condition) van de EU dat in Vlaanderen 11,2 procent van de kinderen leeft in een gezin met een verhoogd armoederisico. Dat staat te lezen in het dertiende rapport 'Het kind in Vlaanderen', dat vandaag werd voorgesteld.

Tewerkstelling is belangrijk in de bestrijding van armoede. In eenoudergezinnen zonder werkende ouder loopt het armoederisico op tot 72,6 procent, en in het geheel van gezinnen zonder arbeidsparticipatie zelfs tot 85 procent.

Kiezen voor kinderen

Volgens de registratie van Kind en Gezin werden vorig jaar 69.692 kinderen geboren in het Vlaamse gewest. Dat is een lichte daling met 0,9 procent vergeleken met 2008. In de eerste maanden van 2010 is er weer een toename met 0,6 procent. Het gevolg is dat de groep onder de drie jaar groter wordt.

"We voorspellen een verdere toename van het aantal zeer jonge kinderen", verduidelijkt Bea Buysse, wetenschappelijk adviseur van Kind en Gezin. Verder wordt vastgesteld dat de maatschappelijke context om te kiezen voor kinderen gunstig evolueert. Ook is er een flinke toename van de kinderopvang. 63,3 procent van de kinderen onder de drie jaar maakt gebruik van formele opvangregelingen of de kleuterschool. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Holbewoners gingen al naar de cinema

Holbewoners gingen al naar de cinema



Het lijkt erop dat onze prehistorische voorouders al, in een zeer primitieve versie, naar de cinema gingen. Dat melden Britse en Oostenrijkse onderzoekers. De wetenschappers hopen deze "films" nu te kunnen reconstrueren.


Rotsgraveringen daterend uit het koperen tijdperk, die in heel Europa op moeilijk bereikbare plaatsen werden aangetroffen, tonen aan dat deze afbeeldingen meer zijn dan eenvoudige illustraties. Zo melden onderzoekers van Britse universiteit Cambridge en Sankt Pölten, in het noorden van Oostenrijk.

"De graveringen zijn volgens ons geen eenvoudige afbeeldingen maar ze vormen een element van een audiovisuele voorstelling. De afbeeldingen volgen elkaar op zoals een animatie", aldus Frederick Baker van de universiteit van Cambridge in een persbericht. "Daarnaast zijn de graveringen vaak teruggevonden op plaatsen met een uitzonderlijke echo, dus er was ook sprake van geluid."





 
De universiteiten van Cambridge en Sankt Pölten hebben in samenwerking met de universiteit van Bauhaus in Weimar (Duitsland) een project opgestart om met behulp van computers de afbeeldingen achter elkaar af te spelen.




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!