NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea


23-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de modder spelen (en 3 andere vieze dingen die ieder kind zou moeten doen)

In de modder spelen (en 3 andere vieze dingen die ieder kind zou moeten doen)

http://static3.hln.be/static/photo/2016/5/0/12/20160921194628/media_xll_9092892.jpg

"Niet in de modder spelen!"of "Niet te dicht bij de hond komen!' De kans is groot dat je liefste moeder je iets gelijkaardigs heeft toegeroepen. Maar is het wel goed om onze kinderen zo te beschermen? Sommige vieze gewoontes zijn namelijk veel beter voor hun gezondheid dan we zouden denken.

We willen absoluut niet dat onze spruit vuil wordt. Want dat betekent bacteriën, en die staan zo goed als zeker garant voor een ziek kroost. Maar is dat wel zo? Jarenlang speelden onze kinderen buiten, en kwamen ze constant in aanraking met allerlei microben.

Immuunsysteem
Van kleins af aan zitten baby'tjes met hun handen overal op en aan, die ze dan vervolgens verlekkerd in hun kleine mondje stoppen (samen met nog een heleboel andere rare voorwerpen). Wanneer ze wat ouder worden, houden ze ervan om te ravotten in de tuin of het bos, rollen ze door het zand en spelen ze met insecten. Dat is natuurlijk gedrag, waardoor ze in aanraking komen met bacteriën en zo hun immuunsysteem versterken.

Chronische aandoeningen
De laatste jaren is er echter iets veranderd. We houden er niet van als onze kinderen vies worden, en kinderen spelen steeds minder buiten. En dat is geen goed nieuws voor hun gezondheid. Recente onderzoeken wijzen er zelfs op dat chronische aandoeningen zoals astma, allergieën, obesitas en diabetes wel eens te maken zouden kunnen hebben met het feit dat kinderen niet aan voldoende microben werden blootgesteld.

Hier zijn vijf vieze gewoontes die we in onze kinderen zouden moeten aanmoedigen, opdat ze met diverse bacteriën in contact komen en zo weerbaarder zijn:

 1. In de modder spelen
Als ze dan eens buiten spelen, laat de kinderen dan naar hartenlust ravotten. Dus ook in de modder spelen, in bomen klimmen, op insectenjacht gaan, ... Neem een emmer mee, wat water en een schop en de moddertaarten en insectenziekenhuizen duiken vanzelf wel op. Krijgen ze modder in hun mond? Geen paniek, ze zullen snel ontdekken dat een pannenkoek of warme chocolademelk veel beter smaakt, en het niet snel opnieuw proberen.

2. De hond laten likken
Niets zo schattig als een kind en viervoeter die samen spelen. Totdat die hond je kleine spruit een lebber van formaat geeft. Geen nood: af en toe wat speeksel van de hond is net goed voor je kind. Uit onderzoek is namelijk gebleken spelen met de hond goed is voor hun risico op allergieën en astma. En natuurlijk is het ook mooi meegenomen dat je kind met dieren leert omgaan. Al is het natuurlijk wel geen slecht idee om regelmatig met de hond naar de dierenarts te gaan zodat je zeker bent dat hij in goede gezondheid verkeert.

3. Niet met zeep wassen
Ja, ook na het buitenspelen hoeft die koter niet meteen zijn handjes te wassen. Door zeep te gebruiken, doe je die blootstelling aan microben die ze zo hard nodig hebben weer teniet. Laat je kroost net zo lang vuil blijven als ze zelf willen. Of toch zeker tot aan het avondeten of bedtijd.

4. Geen antibiotica nemen
Of toch niet te vaak. Ze zijn een wondermiddeltje tegen bacteriële infecties en hebben al vele kinderen gered, maar ze zijn niet zo onschuldig als we eerst dachten. Ze trekken namelijk niet alleen ten strijde tegen de slechte bacteriën, ook de goede worden gedood. En dat heeft een invloed op aandoeningen zoals astma, allergieën maar ook obesitas en diabetes. Gebruik antibiotica dus spaarzaam. (br.hln)


» Reageer (6)
22-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tot 169 euro prijsverschil voor hetzelfde kraantjeswater

Tot 169 euro prijsverschil voor hetzelfde kraantjeswater

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/11/14/20160922055944/media_xll_9093974.jpg

De prijs voor het kraantjeswater is tot 169 goedkoper in bepaalde regio's. "En dat terwijl je niet kunt kiezen welke maatschappij je drinkwater levert", zegt Vlaams Parlementslid Rob Been­ders (sp.a) vandaag in Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

De Antwerpse watermaatschappij Pidpa is de goedkoopste, de Vlaams­-Brabantse intercommunale IWVB de duurste, zo blijkt uit een analyse van Rob Beenders. "De hervorming van de waterfactuur onder Vlaams minister Schauvliege (CD&V) heeft de verschillen alleen maar aangescherpt. De samen­stelling van de waterfactuur is gewoon niet eerlijk", zegt Beenders.

Grote verschillen
Sinds dit jaar werd het gratis drinkwater afgeschaft en de factuur bestaat nu uit een forfaitair bedrag plus verbruikskosten. "De watermaatschappijen bepalen de tarieven voor het verbruik zelf op basis van onder andere de investeringen die ze moeten doen. Dat leidt tot grote verschillen", klinkt het.

Daarnaast klaagt sp.a aan dat het systeem van het forfaitaire bedrag niet eerlijk is voor alleenstaanden en kleine gezinnen, en pleit de partij voor een grotere sociale correctie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom het stiekem goed voelt als je ex gedumpt wordt

Waarom het stiekem goed voelt als je ex gedumpt wordt

http://static3.hln.be/static/photo/2016/1/14/13/20160921162456/media_xll_9092413.jpg

Na de breuk van Brangelina liet Jennifer Aniston zich al ontvallen dat de scheiding van het koppel "karma" is. Zij lijkt duidelijk niet rouwig te zijn om de breuk van haar ex-man en Angelina Jolie. Waarom scheppen we stiekem wat leedvermaak uit het feit dat ons vorig lief het ook met een ander niet lijkt vol te houden? De psychologie geeft het antwoord.

Ook al ben je al lang verder met je eigen leven en zou je voor geen geld van de wereld terug naar je ex willen, stiekem voelt het een klein beetje fijn aan als die ex op zijn of haar beurt gedumpt wordt. Je hoeft daarom geen slecht mens te zijn, de psychologie heeft drie heel plausibele redenen klaar voor dat stiekeme leedvermaak.

1. Je wordt bevestigd in je beslissing

Sociaal psycholoog Wilco Van Dijk van Universiteit Leiden gaat er al langer van uit dat we plezier kunnen scheppen uit iemand anders zijn ongeluk. Al is de voorwaarde daarvoor wel dat we er zelf op één of andere manier voordeel uit halen. In het geval van een ex die gedumpt wordt door een nieuw lief, word je zelf bevestigd in je keuze om je oude lief te verlaten. Je bent niet langer de enige die van mening was dat het tijd was om hem of haar te verlaten. Dat is natuurlijk vooral het geval als het initiatief om de relatie te beëindigen bij jou lag. 

2. "Eindelijk rechtvaardigheid"

Werd je zelf gedumpt door je ex? Dan kan zijn relatiebreuk jou het gevoel geven dat karma eindelijk zijn werk heeft gedaan, zoals ook Jennifer zou gezegd hebben. Van Dijk en zijn collega's ontdekten in 2009 dat we ook blij kunnen worden van iemand anders zijn ongeluk, als we vinden dat die persoon dat verdiend heeft. Heeft jouw ex een punt achter de relatie gezet of jou bedrogen, dan kan je het gevoel krijgen dat hij het nu verdient om zelf de pijn en het verdriet te voelen die jij toen voelde.
Heeft je ex een breuk niet 'verdiend', volgens jou? Dan kan het natuurlijk wél dat je empathie voelt voor zijn of haar hartzeer.

3. De vergelijking maken

Wij mensen hebben altijd de neiging ons met anderen te vergelijken. Komt onze eigenwaarde in het gedrang, dan kiezen we voor vergelijkingen waar we zelf positiever uitkomen dan de ander. Dat doet ons beter voelen over onszelf. Een voorbeeld daarvan is je huidige relatie vergelijken met die van je ex-partner. Loopt die laatste op de klippen, dan geeft ons dat een extra goed gevoel over hoe we zelf bezig zijn. Psychologisch onderzoek toonde al aan dat mensen die zelf negatieve feedback krijgen, geneigd zijn om zelf een goed gevoel over te houden aan de negatieve ervaringen van anderen. (br.hln)


» Reageer (0)
21-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alzheimer versus dementie, wat is eigenlijk het verschil?

Alzheimer versus dementie, wat is eigenlijk het verschil?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/2/4/10/20160921115719/media_xll_9091825.jpg

Vandaag is het Wereld Dementie Dag. Of moeten we zeggen: Wereld Alzheimer Dag? De twee termen worden vaak te pas en te onpas door elkaar gebruikt, maar wat is eigenlijk het verschil tussen de twee? Jan Steyaert van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen licht toe.

"Het verschil tussen Alzheimer en dementie is eigenlijk heel simpel," legt Jan Steyaert uit. "Dementie is een verzamelnaam voor een heleboel aandoeningen die te maken hebben met geheugenverlies en een verminderde hersenwerking. Binnen die groep heb je verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld vasculaire dementie of frontotemporale dementie. Alzheimer is daar ook een voorbeeld van. De ziekte van Alzheimer behoort tot de bekendste vormen, omdat ongeveer 60% van de gevallen van dementie tot deze groep behoren."

Wat onderscheidt Alzheimer dan van andere vormen van dementie? "Er zijn geen opvallende symptomen die erop wijzen dat een patiënt Alzheimer heeft in plaats van een andere vorm van dementie. Alle vormen van dementie hebben te maken met een verminderde hersenwerking en geheugenverlies, en de symptomen zijn individueel heel verschillend. Maar die onderverdeling maakt vooral binnen de medische wereld een groot verschil. Daarom dat wetenschappers nu ook spreken van de ontwikkeling van een vaccin voor Alzheimer. Dat zal dus niet voor alle types van dementie van toepassing zijn."

Volgens een schatting van het Expertisecentrum Dementie kampten in 2015 in België zo'n 201.762 personen met dementie. Het centrum spreekt van een schatting, omdat er geen centraal register bestaat waarin informatie verzameld wordt over personen die de diagnose dementie krijgen. (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NASA heeft ons wat te zeggen over bewijs van verrassende activiteit op Europa

NASA heeft ons wat te zeggen over "bewijs van verrassende activiteit op Europa"

http://static3.hln.be/static/photo/2016/16/4/11/20160921105913/media_xll_9091706.jpg

NASA geeft maandag aanstaande een telefonische persconferentie over nieuwe bevindingen die voortspruiten uit beelden van Europa, geschoten door ruimtetelescoop Hubble. Europa is in dit geval niet het werelddeel waarin wij leven, maar een van de manen van de planeet Jupiter.

De ruimtevaartorganisatie heeft het over "bewijs van verrassende activiteit die mogelijk verband houdt met de aanwezigheid van een oceaan onder de oppervlakte van Europa". De oppervlakte van de maan Europa bestaat uit een dikke laag ijs, waaronder al langer een vloeibare oceaan werd vermoed, maar nu zou de NASA daar dus bewijzen van hebben. Meteen wordt dan ook gedacht aan de mogelijkheid van buitenaards leven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders smeken dieven om hanger met as baby terug te brengen: Als je hart hebt, breng dat kettinkje terug

Ouders smeken dieven om hanger met as baby terug te brengen: "Als je hart hebt, breng dat kettinkje terug"

http://static2.hln.be/static/photo/2016/13/15/12/20160921061526/media_xll_9090867.jpg

"Inbrekers hebben de hanger met de as van mijn overleden dochtertje ­gestolen." De noodkreet van Cindy Stevenhaagen op haar Facebook­pagina wordt massaal gedeeld. ­Dieven gingen dit weekend aan de haal met haar meest dierbare herinnering aan dochtertje Niki, die in 2011 overleed. "Laat het desnoods achter in de brievenbus."

"Ik hoop dat die inbrekers toch een hart hebben", zucht Cindy Stevenhaagen (40) uit Rekem bij Lanaken. Toen ze er afge­lopen weekend met haar man Brian ­Peeters (39) even tussenuit kneep in Luxemburg, kreeg ze 's nachts een ­telefoontje van haar 19-jarige zoon. Om te zeggen dat er was ingebroken. "Dat ene kettinkje was het eerste en enige waar ik aan dacht. Daar hangt een hartje aan met daarin de as van ons overleden dochtertje Niki. Zo heb ik haar altijd bij me. Onze dochter werd geboren op 22 november 2011. Twee dagen later stierf ze. Hoe en waarom, dat weten we nog altijd niet."

"Om dat verdriet een plaats te geven en als eerbetoon voor Niki, richtten we in onze slaapkamer een herdenkingsplekje in. Er staat een kistje met babyspulletjes, een geboortekaartje en er ligt zelfs een lokje haar. En dat werd allemaal gewoon harteloos overhoop ­gegooid door inbrekers. En de ketting: die was verdwenen." (br.hln)


» Reageer (2)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angelina dumpte Brad nadat detective zijn affaire met Marion Cotillard ontdekte

Angelina dumpte Brad nadat detective zijn affaire met Marion Cotillard ontdekte

http://static2.hln.be/static/photo/2016/12/6/11/20160921081355/media_xll_9091436.jpg

Angelina Jolie heeft na twee jaar huwelijk de scheiding aangevraagd omdat ze er was achtergekomen dat Brad Pitt haar bedroog met zijn tegenspeelster Marion Cotillard. Dat stelt "een goedgeplaatste bron" in The New York Post.

"Ze huurde een privédetective in omdat ze het gevoel had dat hij op de filmset rotzooide met Marion en ze bleek gelijk te hebben. Dat was de druppel die de emmer liet overlopen", aldus die bron.

Al maanden
Brad Pitt (52) zou het volgens de geruchten op de Londense set van het oorlogsdrama 'Allied' al maandenlang heel gezellig gehad hebben met zijn tegenspeelster Marion Cotillard (40). Nog volgens diezelfde bron zou de privédetective erachter gekomen zijn dat Brad zijn vrouw bedroog met Cotillard en dat hij bovendien als een vrijgezel de bloemetjes buiten zette.

Drugs en prostituees
"Naast de set deden harddrugs en Russische prostituees de ronde en Angie kreeg te horen dat Brad zich op dat vlak niet onbetuigd liet", aldus de bron. "Hij zit middenin een waanzinnige midlifecrisis en Angie heeft er genoeg van".

Een bron uit de omgeving van Cotillard ontkent dat de actrice en Pitt een affaire hebben en benadrukt dat de actrice nog altijd met haar partner is, de Franse acteur en regisseur Guillaume Canet.

"Ze zijn al sinds 2007 samen en hebben samen een kind maar zijn nooit getrouwd", stelt de bron. Die kon de Franse geruchten niet bevestigen als zou Cotillard zwanger zijn van haar tweede kind met Canet.

Uiteenlopende levensstijlen
Los van zijn vermeende affaire zou Jolie (41) het ook gehad hebben met de aanhoudende ruzies over hun uiteenlopende levensstijlen, zo meldde een andere bron aan The Post.

Zij zou Hollywood de rug willen toekeren en zich voltijds op haar humanitaire werk storten, hij zou verknocht zijn aan het feestgedruis in Hollywood.

Vorige week sprak Jolie nog voor de VN, waar ze de landenorganisatie opriep de miljoenen Syrische vluchtelingen te helpen. "Hoe ouder ze wordt, hoe ernstiger ze wordt en ze heeft genoeg van Hollywood", aldus die bron. "Hij wil films maken, zij niet. Dat is een fundamenteel verschil in levensstijl".

Drank en wiet
Wat het er ook niet makkelijker op maakte, is volgens The Post dat Pitt meer contact heeft met Jolie's vader, acteur Jon Voight, dan zijzelf. "Jon is een echte Hollywoodkerel maar Angelina heeft amper contact met hem. Brad brengt meer tijd door met Jon dan zij doet", aldus de bron.

Tegenover TMZ getuigde een bron dicht bij het koppel dat Jolie vindt dat haar man met zijn drank- en wietgebruik een slechte invloed heeft op de kinderen. "Voeg daarbij zijn opvliegende aard en je begrijpt dat voor Angelina de maat vol was", stelt die bron.

Maandag vroeg Jolie na twee jaar huwelijk de scheiding aan op grond van 'onverzoenbare verschillen". Ze wil het hoederecht over de kinderen, hij zou enkel bezoekrecht krijgen. Pitt wil echter co-ouderschap.

Het Franse kasteel waar het koppel in augustus 2014 trouwde staat al enkele maanden te koop, omwonenden kregen te horen dat ze het verkopen omdat ze gaan scheiden. (br.hln)


» Reageer (0)
20-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeet boeketten: deze bruid ging met puppy's naar het altaar

Vergeet boeketten: deze bruid ging met puppy's naar het altaar

http://static1.hln.be/static/photo/2016/3/4/1/20160920120709/media_xll_9089071.jpg

Op 10 september huwde Sarah de liefde van haar leven Matt Crain in Pennsylvania. Het werd een prachtige, traditionele bruiloft, met één grote uitzondering: de bruid en haar gevolg lieten hun boeketten links liggen en stapten met puppy's in hun armen naar het altaar.

Sarah, een grote dierenliefhebber, is een van de spilfiguren van Pitties Love Peace, een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor honden. Ze houden zich specifiek bezig met het redden van pit bulls, of die nu raszuiver zijn of niet. De honden worden vaak gezien als agressieve dieren, maar zijn eigenlijk gewoon misbegrepen, meent Sarah.

Als een van de hoofdtrainers adopteerden zij en haar kersverse man al drie honden, en ze wilde haar gasten graag overtuigen om hetzelfde te doen. Daarom verving ze het traditionele bruidsboeket voor de trouwfoto's door een schattige pup, en deed hetzelfde voor haar bruidsmeisjes. Ook de bruidsjonkers kregen trouwens een dier in de handen gedrukt.

Fotografe Caroline Logan kon uiteindelijk een unieke fotoshoot inblikken, waarin de knappe honden de hoofdrol spelen. De aandoenlijke beestjes gingen al snel de wereld rond, en daarmee bereikte Sarah precies wat ze wilde. Ze twijfelt dan ook niet dat de dieren, die allemaal geadopteerd kunnen worden, snel een goede thuis zullen vinden. (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het duurste huis van Nederland staat te koop

Het duurste huis van Nederland staat te koop

http://static3.hln.be/static/photo/2016/3/5/12/20160919190615/media_xll_9087627.jpg

Landgoed De Wielewaal is het duurste huis van Nederland, en voor het eerst sinds 1934 staat het te koop. Het huis in Eindhoven dat 40 kamers en 8 badkamers telt en een tuin heeft die 142 hectare groot is, wordt verkocht voor meer dan twintig miljoen euro. Verkoopmakelaar Honders & Alting plaatsten het huis dan ook niet zomaar online, ze huurden een cameraploeg in om een commercial te maken die zo uit een Hollywood-blockbuster lijkt te komen.

In de video komen we bijvoorbeeld te weten dat de koper er onder andere een zwembad, 5 bijgebouwen, wijnkelder en tennisbaan bij krijgt. Of de vraagprijs van ruim 20 miljoen euro voor het landgoed ook daadwerkelijk betaald gaat worden, is niet zeker. "Maar we zijn nú al door geïnteresseerden uit het Midden-Oosten en Engeland benaderd met een verzoek tot bezichtiging", klinkt Honders hoopvol. "Voordat we bezichtigingen arrangeren, vindt eerst wel een screening plaats: is men wel serieus geïnteresseerd? De Wielewaal moet geen toeristische attractie worden." (br.hln)


» Reageer (3)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sound of Music-ster overleden: wat gebeurde er met de rest?

Sound of Music-ster overleden: wat gebeurde er met de rest?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/8/6/20160919231508/media_xll_9087936.jpg

Ze speelde de 16-jarige Liesl, was de oudste van zeven kinderen in de film 'The Sound of Music' en zong daar hopeloos verliefd 'Sixteen going on Seventeen'. Maar behalve de jaarlijkse kerstvertoning van de musicalfilm, zullen we Charmian Carr niet meer zien verschijnen. Als eerste van de von Trapp-kinderen bezweek de 73-jarige leeftijd actrice gisteren aan de complicaties van een zeldzame vorm van dementie. Twee boeken over haar ervaringen schreef ze nog, dook af en toe wel eens op in een bijrolletje op het scherm, en startte haar eigen interieurbedrijf. Het imago van Liesl kreeg ze echter nooit van zich afgeschud. Nét zoals de zes andere bengels die Julie Andrews 51 jaar geleden op het witte doek in haar armen sloot - ook al sloegen ze volledig andere wegen in, van bloemschikken tot geologie

Nicholas Hammond, 66 (Friedrich von Trapp)

De oudste zoon van de von Trapps, en na kapitein en vader Georg «de man van de familie». Hammond is zowat de enige die er nog een serieuze acteercarrière op nahield: tot heel recent speelde hij nog in films, tv-shows en miniseries. Woont intussen in het Australische Sydney, waar hij scenarist en regisseur is. «De beste vrienden ter wereld», noemt hij zijn filmbroers en -zussen.

Heather Menzies, 66 (Louisa von Trapp)

Menzies schreef nog een paar rolletjes in tv-series, reclamecampagnes én een passage in Playboy op haar naam, maar focust zich momenteel volledig op haar functie als kankeronderzoekster aan de universiteit van Michigan. Haar man - Amerikaans acteur Robert Urich - overleed aan in 2002 aan kanker, zelf overwon ze eierstokkanker.

Duane Chase, 65 (Kurt von Trapp)

De vreemde eend in de bijt. Vier jaar na de film trad Chase toe tot het Amerikaanse federaal bosbeheeragentschap, waarna hij in Alabama geologie studeerde. Momenteel ontwikkelt hij computersoftware voor geologen en geofysici uit de olie- en mijnindustrie.

Angela Cartwright, 64 (Brigitta von Trapp)

Keerde de filmindustrie zo goed als de rug toe om zich volledig op tv, later op haar fotografie te richten. Zo speelde ze onder meer nog mee in de series 'Lost in Space' en het populaire 'The Love Boat'. Fotografeert al zowat heel haar leven en heeft een studio in Los Angeles waar ze haar zwart-wit-werken tentoonstelt.

Debbie Turner, 60 (Marta vonTrapp)

Ze was pas negen jaar oud toen ze de op een na jongste von Trapp-telg moest vertolken, dus na de film stonden haar studies weer op de eerste plaats. Ze keerde nooit meer naar de filmwereld en volgde net zoals «oude zus» Carr interieurontwerp. Momenteel staat ze aan het hoofd van haar eigen bedrijf in de 'bloemendesign' - oftewel bloemschikken op evenementen.

Kym Karath, 58 (Gretl von Trapp)

Ooit de schattige blonde kleuter, nu opgegroeid in wat Julie Andrews «een prachtige jongedame à la Marilyn Monroe» noemt. Dook enkel nog op in Amerikaanse televisieseries zoals 'Lost in Space' en 'Family Affair', maar zou intussen haar acteercarrière alweer opgenomen hebben. Is recentelijk hertrouwd met een Amerikaanse tv- en filmproducent en heeft een zoon met een beperking, een problematiek waar ze op sociale media vurig de aandacht voor vraagt. (br.hln)


» Reageer (0)
19-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knuffelbeestje helpt koala verlies van zijn overreden mama te verwerken

Knuffelbeestje helpt koala verlies van zijn overreden mama te verwerken

http://static1.hln.be/static/photo/2016/10/0/2/20160919155228/media_xll_9087197.jpg

Een Australische koala probeert het overlijden van zijn moeder te verwerken met een pluchen replica. De moeder van de negen maanden oude koala werd onlangs overreden in de staat Queensland.

Op het moment van het dodelijke ongeval zat de babykoala, Shayne, op de rug van de moeder. Het dier overleefde de aanrijding hoewel het ook nog een aanval van kraaien te verduren kreeg.

Shayne werd overgebracht naar een gespecialiseerde dierenkliniek van de Zoo van Australië. Daar oordeelden de dierenartsen dat de babykoala het verlies van zijn moeder zou kunnen overleven met behulp van een koalaknuffelbeest.

"Shayne raakte niet gewond bij het ongeval. Maar hij zal het verlies van zijn moeder moeten overwinnen en ook de belangrijke lessen leren die ervoor zorgen dat hij later onafhankelijk kan leven in het wild", zei ziekenhuisdirectrice Rosie Booth.

Koala's moeten door de klimaatverandering steeds vaker hun natuurlijke habitat verlaten, waardoor ze meer en meer betrokken geraken bij verkeersongevallen. Het Australische ziekenhuis voor wildlife verzorgt maandelijks zo'n 70 tot 80 koala's.

Toen de eerste Britse kolonisten voet op Australische bodem zetten in 1788, leefden er 10 miljoen koala's op het eiland. Hun aantal werd in 2012 geschat op 330.000. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van elke dag een koude douche word je minder ziek

Van elke dag een koude douche word je minder ziek

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/4/10/20160918102528/media_xll_9081370.jpg

Waar we de voorbije dagen maar al te graag onder een koude waterstraal sprongen, kiezen we nu eerder voor een behaaglijk warme douche. Al is het niet zo'n slecht idee om de temperatuurknop soms helemaal dicht te draaien: van een koude douche blijf je immers gezonder.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam bij ruim 3.000 mensen. Volgens de studie zou wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig én minder lang ziek zijn.

Koud douchen is gezond
Onderzoeker Geert Buijze legt uit: "Dagelijks koud douchen is gezond. Dat geldt voor de vitale groep mensen die we hebben onderzocht. Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem, maar we weten nog niet precies wat." Met verder onderzoek hopen ze het biologisch effect van koud douchen op het lichaam te meten in de hersenactiviteit. Over mensen die al worstelen met een ernstige ziekte zijn er evenewel geen resultaten, die werden namelijk niet mee opgenomen in het onderzoek.

Minder vaak ziek melden
Het onderzoek werd opzettelijk uitgevoerd tussen januari en april van vorig jaar, omdat er in die winterse periode relatief meer mensen zich ziek melden. De deelnemers werden tot negentig dagen na het experiment gevolgd. Wat bleek? Het was niet zo dat er minder mensen ziek werden, maar wél dat de ziekte minder ernstig was en sneller weer over was. Daardoor waren ze ook als werknemer minder dagen afwezig op het werk. In harde cijfers: koude douchers meldden zich maar liefst 29 procent minder vaak ziek, ongeacht hoe lang die koude douche duurde. Heel even die koude waterstraal laten lopen, klinkt dus zo slecht nog niet! (br.hln)


» Reageer (3)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode Neuzen Dag: helft van jongeren met psychische problemen praat met niemand

Rode Neuzen Dag: helft van jongeren met psychische problemen praat met niemand

http://static2.hln.be/static/photo/2016/15/15/10/20160919082420/media_xll_9086005.jpg

Vandaag gaven Evi Hanssen, Jonas Van Geel, Koen Wauters, Sam De Bruyn en Heidi Van Tielen in het Centraal Station van Antwerpen het startschot voor Rode Neuzen Dag editie 2016, die in het teken staat van jongeren met psychische problemen. Eén op vijf jongeren krijgt daar namelijk mee te maken . Uit nieuw recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Medialaan, blijkt bovendien dat meer dan de helft van de jongeren met psychische problemen hier met niemand  over praat en slechts drie op tien de stap zet naar professionele hulp.

Om psychische problemen bij jongeren bespreekbaar te maken en het taboe verder te doorbreken organiseren VTM, Qmusic en Belfius de tweede editie van Rode Neuzen Dag. Ze willen met gekke acties en de verkoop van rode neuzen aandacht vragen voor het probleem en geld inzamelen om jongeren te helpen. Evi Hanssen is dit jaar de ambassadrice van Rode Neuzen Dag: "We liken, sharen en chatten er op los, maar praten over onze echte gevoelens en problemen doen we niet. Tijd om het taboe te doorbreken! We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat we gericht hulp kunnen bieden aan deze jongeren, met meer middelen en meer initiatieven om hen op te vangen. Allemaal samen kunnen we écht het verschil maken."

De vijf verschillende neuzen, die voor 5 euro per stuk te koop zijn, werden vanmorgen voor het eerst getoond op het speciale Rode Neuzen Dag Nieuws met Birgit Van Mol dat rechtstreeks werd uitgezonden bij VTM vanuit het Centraal Station van Antwerpen in volle ochtendspits. De Qmusic-ochtendshow van Sam en Heidi, vanop dezelfde locatie, stond vanmorgen ook helemaal in het thema van Rode Neuzen Dag. De actie start vandaag en zal tot 3 december lopen, wanneer de grote slotshow van het benefiet zal plaatsvinden. (br.hln)


» Reageer (0)
18-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen en wandelen troef op autovrije zondag

Fietsen en wandelen troef op autovrije zondag

http://static2.hln.be/static/photo/2016/15/3/3/20160914175211/media_xll_9067803.jpg

Laat die auto vandaag maar netjes geparkeerd staan in de straat of garage, want in heel wat steden in Vlaanderen wordt een autovrije zondag ingelast. Van een tweedehands fietsenmarkt tot een namiddagje volksspelen: in alle provincies worden leuke activiteiten georganiseerd.

Wie vandaag het centrum van pakweg Gent of Brussel in wil met de auto, is eraan voor de moeite. Als kers op de taart van de Week van de Mobiliteit wordt in heel wat grote en kleinere steden een autovrije zondag ingelast. Die wil mensen niet alleen aansporen om je vaker te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te verplaatsen, maar zorgt daarnaast ook voor een heleboel leuke activiteiten op deze zondagmiddag zonder ronkende motoren en stinkende uitlaatgassen.

In Gent kan je bijvoorbeeld een tweedehands fiets scoren of een elektrische fiets uitproberen. Kinderen kunnen zich dan weer uitleven op springkastelen of met allerlei kinderspelen.

Brusselaars kunnen onder meer de sfeer van de braderie gaan opsnuiven op de Grasmarkt of een kijkje gaan nemen op het fiets-, skate-, bmx- en stepparcours op het Muntplein.

In Antwerpen kan je onder andere een Gezinsrally doen, van een fietstaxi gebruik maken en de mobiliteitsmarkt bezoeken.

Brugge laat je experimenteren met oude volksspelen zoals gaaibollen, wildepasbaanbollen en het struifvogelspel of je kan er naar de reuzenpicknick op de Markt.

Benieuwd naar de activiteiten in jouw buurt? Op Uit In Vlaanderen kan je gericht zoeken naar wat er in jouw omgeving georganiseerd wordt. (br.hln)


» Reageer (5)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ze noemde haar een "Canadese bitch", maar gisteren zetten Marieke Vervoort en haar rivale hun bloedvete even opzij

Ze noemde haar een "Canadese bitch", maar gisteren zetten Marieke Vervoort en haar rivale hun bloedvete even opzij

http://static3.hln.be/static/photo/2016/12/13/5/20160918090200/media_xll_9081005.jpg

Hartsvriendinnen die bij elkaar op de koffie komen voor een gezellige babbel zullen Marieke Vervoort en Michelle Stilwell wel nooit worden. De voorbije jaren en weken vielen er harde woorden, maar gisteren toonden beide rivales zich toch grootmoedig genoeg om elkaar te feliciteren. Of hoe topsport en de nodige emoties na een wedstrijd ervoor zorgen dat de strijdbijl even begraven wordt.

Met een zilveren en een bronzen plak op respectievelijk de 400 en de 100 meter heeft onze 'Wielemie' uit Diest er weer een geslaagde editie van de Paralympics opzitten. Haar laatste grote exploot trouwens want het lichaam van de 37-jarige rolstoelatlete wil niet meer mee. Ze moest in Rio de Janeiro vaak door de pijngrens en had pijnstillers nodig om te kunnen presteren, om nog één keer alles uit haar lijf te kunnen persen. Op haar weg kwam ze natuurlijk ook de Canadese Michelle Stilwell tegen, haar aartsrivale sinds jaren en uitgerekend die opponente wist haar twee keer te vloeren. Dubbel goud voor "that Canadian bitch", zoals Vervoort haar smalend noemde. Maar zie, gisteren was er dan toch een momentje van groot wederzijds respect. Een sportieve handshake, met een mooier gebaar kon Marieke haar carrière niet afsluiten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar komen die hoge looneisen van jongeren toch vandaan?

Waar komen die hoge looneisen van jongeren toch vandaan?

http://static1.hln.be/static/photo/2016/6/15/10/20160914203532/media_xll_9068155.jpg

Het is een klacht die je tegenwoordig wel vaker hoort bij werkgevers: sommige schoolverlaters hebben veel te onrealistische en hoge verwachtingen van hun startloon. Onderzoek bewijst dat starters tot 300 euro meer wensen dan wat de realiteit biedt.

Ook al heeft de voorbije economische crisis hun verwachtingen ietwat getemperd, jongeren zijn best optimistisch als het over hun eerste maandloon gaat. Vier op de tien laatstejaarsstudenten en schoolverlaters verwachten minstens 2.500 euro bruto (onderzoek Attentia, 2015), wat zo'n 300 euro meer is dan het werkelijke gemiddelde startloon. Damien Van Der Stichele, lead consultant strategic reward bij Attentia: "Een master zit eerder tegen de 2.450 euro bruto aan en een bachelor rond de 2.150 euro bruto. Een eerste job is vaak een reality check; starters stellen hun verwachtingen snel bij."

Onwetendheid troef

Is het jeugdig enthousiasme of pure overmoed? Nastassia Van Hove van uitzendkantoor Synergie schat dat er vooral onwetendheid speelt. "Dagelijks zie ik schoolverlaters aan mijn bureau passeren. Velen hebben hoegenaamd geen idee hebben welk loon ze mogen verwachten. Het is ook niet hun eerste bekommernis. Zeker wanneer ze uit een brede richting, zoals economie, komen, stellen ze zich heel open en flexibel op." 

Toch zijn er jongeren die wél al bij de eerste loononderhandeling op tafel durven te slaan. "Zij die weten dat ze gegeerd zijn, zoals burgerlijk ingenieurs of bachelors logistiek management, leggen de lat echt wel hoog. Ze hebben op internet gezocht of naar het salaris van hun leeftijdsgenoten gevraagd en aarzelen niet om hetzelfde bedrag te eisen."

Bij het Vlaams Centrum Schuldenlast zien ze nog een andere verklaring voor de soms hoge, onrealistische verwachtingen van jongeren: de vakantiejob. Isolde Vandevelde, stafmedewerker preventie: "Omdat jobstudenten geen belastingen en heel lage sociale bijdragen moeten betalen, kan het nettoloon van een jobstudent flink hoger liggen dan dat van gewone werknemers. Dat geeft een vertekend beeld."

Ouders, leg je loon op tafel

Volgens Damien Van Der Stichele van Attentia doen veel bedrijven intussen wel inspanningen om transparanter over hun loonbeleid te communiceren. "Ze schakelen externe expertise in om hun salarissen te evalueren ten opzichte van de concullega's, stellen duidelijke loonschalen op en investeren in communicatie erover. Dat zou jongeren moeten helpen om een realistischer eerste loon voorop te stellen."

Verder lijkt een belangrijke rol voor de ouders weggelegd. Die zouden vaker hun loon op de keukentafel moeten leggen, want zo kunnen ze jongeren helpen een correcter beeld van de werkelijkheid te vormen. Een rondvraag van financiële waakhond FSMA leert dat zeven op de tien kinderen niet weten hoeveel hun ouders maandelijks verdienen. En dat zet natuurlijk aan tot dromen. 

Wat is een realistisch startloon?

De meeste starters ontvangen een loon tussen de 2.000 en 2.500 euro bruto. Ingenieurs, apothekers en artsen mogen op enkele honderden euro's extra rekenen, binnenhuisarchitecten en reisagenten zitten daar enkele honderden euro's onder. (br.hln)


» Reageer (0)
17-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen wil op dit gouden toilet zitten

Iedereen wil op dit gouden toilet zitten

http://static0.hln.be/static/photo/2016/0/2/0/20160917081756/media_xll_9076965.jpg

Bezoekers van het Guggenheim-museum in New York staan sinds dit weekend graag in de rij voor die ene wc op de vierde verdieping: de gouden toiletpot van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan (55).

Het publiek maakte gisteren (lokale tijd) voor het eerst kennis met het buitenissige toiletbezoek op de pot en bril van 18-karaats goud. Iedereen die dat wil mag zich even koning of president wanen op de gouden plee.

Het toilet biedt volgens de beschrijving die hangt naast de toegangsdeur "een nog nooit eerder ervaren beleving van intimiteit met een kunstwerk''. Het is ook niet de bedoeling de bril omhoog te zetten: het blijft een kunstobject in zijn originele vorm.

Cattelan zegt dat het gevaar aanwezig is dat de bezoekers zijn gouden toilet als een grap beschouwen. "Het is niet mijn taak om mensen te vertellen wat een kunstwerk precies betekent. Maar ik denk dat mensen er een betekenis in zien.'' De Italiaan zegt verheugd te zijn dat het gouden toilet echt gebruikt wordt in het kleinste kamertje, in plaats van mooi uitgelicht op een podium in een galerie.

En ja, hij werkt, bewijzen de talrijke selfies die gepost worden. Verslaggevers van The New York Post en The Guardian beschreven alvast dat de wc hemels zit en echt werkt.

Volgens het museum in Manhattan is het kunstwerk een knipoog "naar de excessen van de kunstwereld, maar ook naar de Verenigde Staten als land van onbegrensde mogelijkheden''. Niet voor niets heet het sanitaire kunstwerk 'America'.

Het toilet wordt elk kwartier gereinigd. En er staat permanent een bewaker voor de deur die controleert of er niets wordt meegenomen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plots 10 graden kouder: het gesnotter begint weer (en hoe dat komt)

Plots 10 graden kouder: het gesnotter begint weer (en hoe dat komt)

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/11/11/20160916124737/media_xll_9072911.jpg

Vandaag is de temperatuur drastisch gedaald, wat betekent dat dokters zich aan volle wachtzalen mogen verwachten. De start van de herfst gaat traditioneel gepaard met snotneuzen en hoestbuien. Maar waarom zijn we zo kwetsbaar voor virussen als het weer omslaat?

Onderzoek uit 2015 aan de Cleveland Clinic heeft aangetoond dat het weer niet de rechtstreekse oorzaak is van jouw gesnotter. Maar virussen vermenigvuldigen zich wel makkelijker in koele, maar niet té koude temperaturen. 

"Heel wat virussen die aan de basis van een verkoudheid liggen veroorzaken vaker een epidemie in de lente en in de herfst", legt specialiste in interne geneeskunde Kittu Jindal Garg uit. Het is dus niet de koude lucht die je ziek maakt, maar wel het virus. De structuur van het griepvirus maakt dat zich beter voortplant wanneer de lucht koud en droog is.

Maar niet alleen virussen zijn de boosdoeners. Seizoensgebonden allergieën kunnen ook verklaren waarom je plots snottert, zeker in de lente en de herfst. Als je ooit al met een allergie kampte, dan kan dit ook een verklaring voor je symptomen zijn.

Tips om een verkoudheid te voorkomen
Dus wat kan je nu doen om een verkoudheid te voorkomen? De belangrijkste tip: je handen nauwgezet en regelmatig wassen. Zorg er ook voor dat je een gezonde levensstijl hoog in het vaandel draagt. "Sport voldoende, zorg dat je genoeg slaapt en dat je je stressniveau onder controle houdt", geeft Garg nog mee.   

Hoewel bovenstaande tips kunnen helpen bij de symptomen van allergieën is het toch ook belangrijk om naar de dokter te gaan voor de juiste medicatie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drink alléén als je dorst hebt

Drink alléén als je dorst hebt

http://static2.hln.be/static/photo/2016/7/6/12/20160917042921/media_xll_9076782.jpg

"De hele dag door water drinken? Onnodig." Dat stelt sportosteopaat Thomas D'havé, die voor voetbalclubs als AA Gent en West Ham United werkt. "Schaf die richtlijn af. We moeten weer leren luisteren naar ons dorstgevoel."

Zowat alle ziekenfondsen en gezondheidsinstanties raden hetzelfde aan: drink 1,5 tot 2 liter water per dag. "Ik heb geen idee waarom dat advies nu al een jaar of 30 gemeengoed is", klaagt D'havé aan. "Ik weet ook niet waarop het gebaseerd is. Onlangs vroeg de Amerikaanse emeritus hoogleraar Sportgeneeskunde Tim Noakes nog om hem een wetenschappelijke onderbouwing te sturen voor die richtlijn. Zelf kon hij die namelijk nergens vinden." Noakes wacht nog steeds op afdoend bewijs, beweert D'havé. "En toch volgt iedereen die richtlijn klakkeloos op. Onze voorouders hadden helemaal geen officieel drinkadvies, en die waren heus niet allemaal chronisch uitgedroogd."

Ziekteverwekkers

Dat zeker sporters voortdurend aangeraden wordt om 'voldoende' te drinken, gaat er bij de osteopaat niet in. "Wij hebben onszelf aangeleerd om nog vóór we in beweging komen een sloot water te drinken. Om toekomstig vochtverlies te compenseren. Huh? Een zuigeling drinkt toch ook niet omdat zijn moeder er de dag erna mogelijk niet is? Mijn stelling is dat je uitsluitend moet drinken als je dorst hebt, en dan tot je helemaal verzadigd bent. Dat kan betekenen dat je soms 3 liter in een dag drinkt en soms amper iets." D'havé ontkent niet dat vocht nodig is om de huid te hydrateren, afvalstoffen af te voeren en de lichaamstemperatuur te regelen. "Maar dan nog is er een verschil tussen de hele dag door drinken of pas als je écht dorst hebt. Als je continu water drinkt, overbelast je steeds je maag, wat stress veroorzaakt in het lichaam."

"Eeuwenlang was water één van de redenen om te bewegen. Tegenwoordig drinken we water voor we bewegen. Daar begrijpt ons lijf helemaal niets van - dat begrijpt alleen dorst. De maag bereidt zich erop voor dat er vocht aankomt. Ons immuunsysteem wordt geactiveerd, omdat dat water mogelijk ziekteverwekkers bevat. Dorst mobiliseert ook energie naar de hersenen. Als we vier dagen niet drinken, onttrekt ons brein vocht aan andere delen van het lichaam, om te blijven functioneren. We moeten immers blíjven nadenken over waar er schoon drinkwater te vinden is." Maar dat doen we niet meer, met al die flesjes om ons heen. "Omdat we de hele dag door drinken, raakt het deel van de hersenen dat de dorst reguleert, verstoord. We klagen al over hoofdpijn als we een uurtje geen slok hebben genomen. We zijn het verleerd om goed naar ons lichaam te luisteren. Mensen die veel groenten en fruit eten, krijgen op die manier al heel wat vocht binnen. Die hoeven niet óók nog eens net zoveel te drinken als iemand die verzot is op bruin brood of pasta. Leer je eigen dorst kennen. Schaf die waterrichtlijn af en drink gewoon eens een uur of 8 à 10 helemaal niks. De mens van de toekomst moet meer leven als een oermens." (AD) (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambtenaar van 37 al met pensioen gestuurd

Ambtenaar van 37 al met pensioen gestuurd

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/8/6/20160917081324/media_xll_9076971.jpg

In tijden waarin iedereen langer moet werken op je 37ste al verplicht met ­pensioen worden gestuurd: het kan. Een cipier uit Landen is door de pensioencommissie ongeschikt verklaard voor élke functie. Dat lijkt bijzonder onwaarschijnlijk - zeker omdat de ambtenaar aangeeft dat hij écht wil werken.

Bart De Blaes uit Landen is pijnpatiënt. Als we hem vragen waar hij precies pijn heeft, somt hij bijna alle delen van zijn lichaam op: handen, armen, linkerelleboog, schouders, nek, rug, onderrug, enkels, voeten, sinussen... De pijn is het gevolg van een hele reeks verkeers-, arbeids- en sportongevallen. "Het zijn stuk voor stuk kleine dingen. Maar als het allemaal samenvalt, is het best zwaar. Ik kan perfect voorspellen welk weer het wordt. Al naargelang het warm, koud of wisselvallig wordt, heb ik ergens anders last. Om de pijn te verzachten, neem ik thuis twee soorten medicinale cannabis, Bediol en Bedrocan. Maar als ik aan het werk ben, kan ik dat natuurlijk niet gebruiken. Dan slik ik zware pijnstillers, Zaldiar en Contramal. Probleem is dat je ervan in slaap valt. Je krijgt dubbel zicht en kan je aandacht er niet meer bijhouden."

Stikkapot

Zulke bijwerkingen zijn verre van ideaal als je cipier bent in de Leuvense hulpgevangenis. En dus vroeg De Blaes een aangepaste functie: een parttime job in de administratie. In afwachting zat hij ziek thuis. Maanden aan een stuk. Tot hij na een ware calvarietocht een functie kreeg aangeboden in de gevangenis van Sint-Gillis. "Ideaal was dat niet", geeft hij aan. "Ik was drie keer zo lang onderweg. Van Landen naar Leuven sporen deed ik in een halfuurtje. Om in Brussel te geraken, moest ik twee treinen én de metro nemen. 's Ochtends vertrok ik om al 7 uur om van 9 tot 13 uur te werken. Pas om vier uur in de namiddag kwam ik thuis. Stikkapot."

"Ik heb die job een tijdje gedaan. Telkens een paar dagen wel en een paar dagen niet. Want op maandag, woensdag en donderdag kon ik niet gaan werken omdat ik naar de kinesist moet. Ook op de dagen dat ik een afspraak had in het ziekenhuis, kon ik niet naar Brussel. Een aangepaste functie kon je die job in Sint-Gillis dus allerminst noemen." Gevolg: sinds mei zat De Blaes wéér thuis met ziekteverlof. Maar ambtenaren worden niet bijgeschreven op de lijst van langdurig zieken. Zij moeten zodra al hun 21 ziektedagen opgebruikt zijn voor de pensioencommissie verschijnen.

720 euro/maand

De beslissing van de commissie viel deze week in de bus: De Blaes is ongeschikt is voor élke functie. Concreet: 37 of niet, de ambtenaar moet vanaf 1 oktober met pensioen. "Maar ik bén niet ongeschikt voor elke functie. Ik doe het huishouden en de administratie, ik werk in de tuin. Ik ga zeker beroep aantekenen tegen de beslissing van de commissie. Als ik op rust ga, zal ik nog 720,11 euro per maand krijgen. Toegegeven: als ik zou scheiden van mijn vrouw, zou ik direct 500 euro per maand méér krijgen." Kinderen heeft De Blaes niet.

Geen cadeau

Filip Dudal van de christelijke vakbond ACV-Gevangenissen bevestigt dat een medisch pensioen 'geen cadeau' is. "Ik ben de persoon die ervoor gezorgd heeft dat De Blaes aangepast werk kreeg. Dankzij mijn tussenkomst bij de personeelsdienst heeft hij een andere functie gekregen in de gevangenis van Sint-Gillis. Daarna heb ik hem niet meer gehoord. Of toch: één keer. Om me te melden dat er een taalprobleem was. Maar in Leuven zijn er toch ook Franstalige gevangenen? En 1,5 uur pendelen is toch ook niet het einde van de wereld? Als hij aan het werk wil blijven, kan hij me altijd contacteren. Als vakbondsman zoek ik via de personeelsdienst wel opnieuw een oplossing. En hij kan ook altijd veranderen van werkgever."

De Blaes: "Veranderen van werkgever? In de privé moet ik het al zeker niet zoeken. Bij een sollicitatie zou ik direct moeten zeggen dat ik alleen maar een aangepaste, halftijdse job wil. Bovendien kan ik niet beloven dat ik alle dagen zal kunnen komen werken." Volgens vakbondsman Dudal volstaat het om voor de pensioencommissie te verklaren dat je als ambtenaar bereid bent om aangepast werk uit te voeren om niét op rust gestuurd te worden. "De voorbije twee jaar probeert men langdurig zieken aangepast werk te geven via het reïntegratieproject. Zo'n verplicht, definitief pensioen komt steeds minder voor en is uitzonderlijk. 37 jaar is écht wel vroeg." (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!