NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea


19-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Google laat mensen extreem inzoomen op kunst

Google laat mensen extreem inzoomen op kunst

http://static2.hln.be/static/photo/2016/10/5/12/20160517201442/media_xll_8668152.jpg

Google heeft een nieuwe project gelanceerd: de Art Camera. Een speciaal team heeft extreme close-ups gemaakt van bekende schilderijen.

De foto's zijn 1 miljard pixels groot. Daardoor kunnen mensen details zien die anders voor het blote oog verborgen blijven. Tot het kleinste vlekje verf aan toe. De kunstcamera heeft van elk schilderij duizenden scans gemaakt. Die zijn door speciale software aan elkaar geplakt voor het totale plaatje.

Een trip naar het museum is niet meer nodig. "Stel dat je de zes portretten van de familie Roulin door Vincent van Gogh van dichtbij wilt zien. Dat moet je naar Nederland, Los Angeles en New York. De Art Camera reist voor jou", aldus Google.

Van Gogh
Google heeft vandaag de eerste duizend schilderijen gepresenteerd. Het gaat om werken van onder andere Van Gogh, Weissenbruch en Berckheyde, maar ook Monet, Cézanne en Titiaan. Meer dan dertig gescande schilderijen hangen in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Bekijk hier enkele werken uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkouden of allergisch, hoe merk je het verschil?

Verkouden of allergisch, hoe merk je het verschil?

http://static1.hln.be/static/photo/2016/18/12/9/20160519165143/media_xll_8674449.jpg

De soms grote temperatuurschommelingen afgelopen weken hebben hier en daar wat verkoudheden met zich meegebracht. Dat in combinatie met pollen die in de lucht hangen, maakt het soms moeilijk om het onderscheid tussen een allergie en verkoudheid te maken. Lopende neuzen, zere kelen en jeukende ogen, welke symptomen horen bij welk kwaaltje?

Dat je nooit eerder allergisch was, hoeft niet noodzakelijk uit te sluiten dat je nu met een allergie in plaats van een verkoudheid te maken hebt. Allergieën kunnen op eender welke leeftijd nog opduiken. Maar natuurlijk kan je net zo goed te maken hebben met een verkoudheid door de plotse temperatuursdaling.

Bij allergieën heb je geen last van koude rillingen of koorts. Je krijgt geen pijnlijke keel, al kan je wel een kriebelige keel hebben die je vaker moet schrapen dan gewoonlijk. Niezen, een lopende neus en jeukende ogen zijn dan weer eerder typische allergiesymptomen, net zoals oppervlakkig kuchen. Bovendien houden deze symptomen langer aan dan bij een gewone verkoudheid, die na een tiental dagen wel verdwijnt.

Enkele tips bij allergie

Vermoed je dat het pollen of stuifmeelkorrels zijn die roet in het eten strooien? Dan kunnen een paar dingen helpen om de allergiesymptomen te verminderen. Zo mijd je best buitenactiviteit 's ochtends, omdat de pollenconcentratie dan het hoogste is. Was je haren en kledij nadat je buiten bent geweest, zodat je de pollen niet mee naar binnen draagt.

Ook je slaapkamer schoon houden kan helpen, door er geen huisdieren binnen te laten en zo weinig mogelijk kleren mee naar binnen te nemen. Verlucht de slaapkamer bij voorkeur na een regenbui, dan hangen er minder pollen in de lucht. Was ook regelmatig je lakens, maar hang ze niet buiten te drogen.

Wordt de allergie erg hinderlijk? Dan kan een uitstapje naar zee een goed idee zijn, waar de pollenconcentratie lager is. Bij ernstige allergieën kan je een arts raadplegen voor eventuele medicatie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolling Stones - Sympathy for the Devil

Rolling Stones - 'Sympathy for the Devil'

Klik op de foto om ze te beluisteren


The Rolling Stones (vaak aangeduid als de Stones) is een Engelse rock-'n-rollband die actief is sinds 1962. De band speelt, naast rock-'n-roll en rock, ook stijlen als blues, country, hardrock, reggae en punk.

Sinds The Rolling Stones in 1962 werden opgericht, hebben zij vele grote hits gehad, zoals Angie, Paint It Black en (I Can't Get No) Satisfaction. Zij hebben meer dan vijfentwintig studioalbums uitgebracht, waaronder Tattoo You, Goats Head Soup, Some Girls, Let It Bleed en Sticky Fingers. Hun laatst verschenen album was A Bigger Bang uit 2005.

The Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang), Keith Richards (gitaar), Charlie Watts (drums) en Ron Wood (bas/gitaar). De bekendste ex-leden zijn Brian Jones, Mick Taylor, Bill Wyman en, hoewel nooit officieel, toetsenist Ian Stewart.

» Reageer (2)
18-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glutenvrij dieet kan gevaarlijk zijn voor kinderen

Glutenvrij dieet kan gevaarlijk zijn voor kinderen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/16/6/20160518100819/media_xll_8669676.jpg

Glutenvrije producten worden steeds hipper, en dat terwijl ze zeker niet voor iedereen heilzaam zijn. Zeker bij gezonde kinderen heeft het weinig zin om een glutenvrij dieet op te leggen én kan het zelfs gevaarlijk zijn. Kinderarts met specialisatie maag-darmziekten Norelle Reilly geeft 4 redenen waarom je kinderen beter niet onnodig glutenvrij laat eten.

Coeliakie of glutenintolerantie is een aandoening waarbij je darmslijmvlies wordt aangetast als je gluten eet. Die zitten onder meer in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt. Wie coeliakie heeft, eet daarom best zoveel mogelijk glutenvrij. Maar ook bij mensen die geen intolerantie hebben worden dit soort voedingsmiddelen steeds populairder, terwijl zij er geen baat bij hebben om glutenvrij te eten. Zeker bij kinderen is het gevaarlijk om zomaar gluten te schrappen, legt Dr. Norelle Reilly uit, een kinderarts met als specialisatie maag-darmproblemen. Zij stipt 4 dingen aan die je moet weten, voor je gluten zomaar uit het kindermenu weert.

1. Gluten zijn niet giftig

Gluten komen in verschillende dagdagelijkse voedingsmiddelen voor. Niet alleen in graanproducten zoals brood, pasta en koekjes, maar ook "verstopt" in bewerkte voeding waaronder bouillonblokjes, sauzen, bereid vlees en bier. Toch zijn gluten niet van nature giftig. Enkel wie kampt met glutenintolerantie zal last krijgen van maag-darmproblemen, maar in het andere geval heeft het geen zin om gluten te vermijden. Een kind preventief geen gluten geven in de hoop dat het zeker niet intolerant zal worden, is dan ook geen goed idee, aldus Dr. Reilly. Een gebalanceerd voedingspatroon met groenten, fruit, eiwitten en verschillende soorten koolhydraten is nog altijd de beste optie om een kind gezond te houden.

2. Glutenvrij is geen synoniem voor gezond

"Glutenvrij" heeft vaak onterecht een gezond imago, terwijl dat niet altijd het geval is. Fruit en groenten zijn van nature glutenvrij en ook belangrijk in het eetpatroon van een kind. Maar een glutenvrij koekje, blijft nog altijd een ongezond koekje. Daarnaast bevatten veel glutenvrije alternatieven voor bijvoorbeeld brood en koekjes vaak meer vet en calorieën dan de versie met gluten. Je vindt er soms ook minder vitaminen en foliumzuur in terug, wat tot vitaminetekorten kan leiden. Ook is een glutenvrij dieet arm aan vezels, die voor mensen zonder intolerantie belangrijk zijn voor je darmen en vertering. Vaak gebeurt het dat kinderen die beginnen met glutenvrij te eten, geconstipeerd raken, weet Dr. Reilly uit eigen ervaring. Zelf bij je kinderen experimenteren met glutenvrij eten - zonder een diagnose van intolerantie of begeleiding van een dokter - is dus af te raden.

3. Moeilijkere diagnose

Begin je als ouder uit eigen beweging met je kind een glutenvrij eetpatroon op te leggen, dan is het voor dokters achteraf moeilijker om vast te stellen of je kind met een intolerantie kampt. Symptomen alleen zijn niet genoeg om een diagnose te kunnen stellen, en een bloedtest achteraf kan geen onderscheid meer maken tussen een kind met coeliakie dat glutenvrij eet en een kind dat eigenlijk nooit coeliakie heeft gehad, maar glutenvrij eet. Spreek dus altijd eerst met je dokter als je een vermoeden van intolerantie hebt en doe dat voor je op eigen houtje voedingsgroepen begint te schrappen.

4. Duur en sociaal beperkend

Het is al niet makkelijk om een glutenintolerantie te hebben als volwassene, laat staan als kind. Bij veel kinderactiviteiten komt eten kijken, denk maar aan verjaardagsfeestjes, daguitstappen en lunch op school. Kinderen die glutenvrij moeten eten voelen zich vaak afgezonderd van hun leeftijdsgenoten of zijn bang dat hun dieet invloed zal hebben op toekomstige beslissingen zoals verder studeren of een carrière. Daarenboven is glutenvrije voeding erg duur, wat voor vele families een financiële uitdaging kan zijn. (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft van hartaanvallen heeft geen symptomen

Helft van hartaanvallen heeft geen symptomen

http://static3.hln.be/static/photo/2016/13/7/7/20160517112507/media_xll_8666692.jpg

Bij een hartaanval hebben we meestal het beeld van iemand die naar de borst grijpt en in elkaar zakt, maar er bestaat ook zoiets als 'stille' hartaanvallen. En die zijn veel couranter als je zou denken.

Volgens een recent onderzoek van de American Heart Association krijgen mensen met een hartaanval in 45 procent van de gevallen te maken met de 'stille' vorm. In dat geval heeft de patiënt geen symptomen en beseft hij of zij niet dat er een serieus probleem is. De bloedtoevoer naar het hart wordt op dat moment echter wel gehinderd, en het hart loopt ook schade op.

Het onderzoek kon vaststellen dat een stille hartaanval de kans om te sterven aan een hartprobleem met 34 procent doet stijgen. Ze komen vaker voor bij mannen maar zijn dodelijker bij vrouwen. "De gevolgen zijn even erg als bij een hartaanval met symptomen", klinkt het bij de American Heart Association. "Maar omdat ze vaak niet vastgesteld worden als er geen elektrocardiogram genomen wordt, krijgen de patiënten vaak niet de behandeling die nodig is om een nieuwe hartaanval te voorkomen."

Onbekende symptomen
Soms heeft de patiënt echter wél symptomen, maar die worden niet altijd herkend als een hartprobleem. Mensen met een hartaanval kunnen lasthebben van een drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de kaak, de armen of de rug. Ook kunnen er maagklachten zijn of zweten, of een licht gevoel in het hoofd. Als er pijn is, is die hevig maar vrij constant. Bij scherpe steken is de kans klein dat het om een hartaanval gaat. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gary moore - Still Got The Blues

Gary moore - Still Got The Blues


Klik op de foto om hem te beluisterenRobert William Gary Moore (Robert William) (Belfast, 4 april 1952 - Estepona, 6 februari 2011  was een Noord-Ierse gitarist.


» Reageer (1)
17-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verklaard: waarom vrouwen met elkaar naar bed willen

Verklaard: waarom vrouwen met elkaar naar bed willen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/9/14/14/20160517122816/media_xll_8666954.jpg

Vrouwen zijn vaak 'seksueel flexibel', zo bleek al uit voorgaand onderzoek. Dat wil zeggen dat dames meer interesse hebben in een seksueel avontuurtje met iemand van hetzelfde geslacht dan mannen, ook als ze heteroseksueel zijn. Het wetenschappelijk magazine Biological Reviews geeft nu ook een mogelijke biologische verklaring voor dit fenomeen.

Veel heteroseksuele vrouwen zijn een tikje bi-curious oftewel bi-schierig, wat betekent dat ze wel eens graag experimenteren met iemand van hetzelfde geslacht. Volgens een grootschalige enquête van het Amerikaanse Centers for Disease Control is de kans bij vrouwen tot drie keer groter dat ze met een geslachtsgenote in bed belanden, in vergelijking met mannen. Dat vrouwen seksueel 'flexibeler' zijn werd al eerder geconcludeerd, en ook de hypothese dat geen enkele vrouw 100% hetero zou zijn werd al meermaals geopperd.

Polygamie als oorzaak

Het wetenschappelijk tijdschrift Biological Reviews geeft nu een mogelijke verklaring voor die seksuele interesse in andere vrouwen. Volgens evolutionair psycholoog Dr. Satoshi Kanazawa, hoofdauteur van de studie, is er een evolutionaire reden waarom de seksuele voorkeur van vrouwen kan schommelen tussen heteroseksueel, lesbisch of biseksueel. Hij veronderstelt dat polygamie vroeger er evolutionair toe geleid heeft dat vrouwen ook openstonden voor seksuele betrekkingen met andere vrouwen.

Experimenteren in naam van de voortplanting

Zo klinkt zijn verklaring: als je één van de pakweg zeven vrouwen was die elke week haar beurt moest afwachten om het bed te delen met haar echtgenoot, dan gingen vrouwen zich eenzaam voelen. Het werd dus interessant om in tussentijd je pleziertjes ook bij andere vrouwen te zoeken, aldus Kanazawa. Dat kwam niet alleen je eigen plezier ten goede, het bevorderde ook de sfeer binnen de polygamie en je vermeed op die manier spanningen en conflicten in zo'n huwelijk met meerdere vrouwen. En zo'n harmonieuze polygamie, daar kwamen gemakkelijker veel en gezonde kindjes van, wat evolutionair dan weer interessant is. Dat Katy Perry een meisje kuste en het nog leuk vond ook, zou dus allemaal met voortplanting te maken hebben, volgens deze studie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen nagebouwd met 177.000 koekjes

Antwerpen nagebouwd met 177.000 koekjes

http://static3.hln.be/static/photo/2016/9/8/11/20160515205053/media_xll_8663021.jpg

In het Antwerpse MAS, het Museum aan de Stroom, bouwen vrijwilligers een stad met 177.000 koekjes. Antwerpen wordt namelijk weleens de 'koekenstad' genoemd. Een Chinese kunstenaar heeft het ontwerp gemaakt.

Met het project willen ze de vijfde verjaardag van het MAS vieren. Maandagnamiddag moet het klaar zijn, waarna de bezoekers de koekenstad mogen opeten.   (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suïcidale Sinéad O'Connor wordt vermist na fietstocht

Suïcidale Sinéad O'Connor wordt vermist na fietstocht

http://static2.hln.be/static/photo/2016/2/9/0/20160516183454/media_xll_8664705.jpg

De politie in Chicago is op zoek naar Sinéad O'Connor. De 49-jarige zangeres wordt vermist en de politie is bezorgd dat ze zelfmoord wil plegen, meldt showbizzsite TMZ.

De Ierse zangeres was zondagochtend niet teruggekeerd van een fietstochtje. De politie heeft mensen in Chicago gevraagd uit te kijken naar O'Connor. Sinead reed, aldus het signalement, op een roze fiets met mandje voorop en droeg een zwarte jas, zwarte leren broek en een shirtje met Ierland als opdruk.

In november kwam O'Connor in het nieuws nadat er een afscheidsbrief van haar opdook. Vervolgens werd ze door een psycholoog behandeld. O'Connor werd in die maand gevonden door de politie in Dublin, nadat ze op Facebook had gemeld een overdosis te hebben genomen. De zangeres, die niet in levensgevaar was, scheef na het incident op Facebook: "Jullie zijn in het ziekenhuis geweest om me te bezoeken. Maar jullie gingen weer weg voordat ik bijkwam en zijn niet teruggekeerd. Alsjeblieft waarom doen jullie dit met mij? Ik heb jullie nodig, ik heb jullie liefde nodig.''

"Jullie zijn eindelijk van me af", had Sinéad eerder op Facebook geschreven. In een lange post verklaarde ze 'gebroken' te zijn door de manier waarop ze door haar familie wordt behandeld. Ook ging ze in op een juridische strijd om het ouderlijk gezag over haar jongste kinderen, Shane van 11 en Yeshua van 8. Hun vaders zouden haar niet toestaan de kinderen te zien.

Sinéad heeft in het verleden openlijk over haar gezondheid gesproken. De ster lijdt aan een bipolaire stoornis en is daar enkele keren voor opgenomen. In 2011 dreigde de 48-jarige Nothing Compares 2 U-zangeres al eens met zelfmoord via Twitter. (br.hln)


» Reageer (1)
16-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveel stijfheid is normaal na een sportsessie?

Hoeveel stijfheid is normaal na een sportsessie?

http://static3.hln.be/static/photo/2016/11/1/8/20160516122025/media_xll_8664068.jpg

Heb je na een lange pauze opnieuw de sportschoenen aangetrokken, dan is de kans groot dat je met stijve spieren kampt. Dat "auw-ik-raak-de-trap-niet-op"-gevoel kan vervelend zijn, maar is in vele gevallen een positief teken. Hoeveel stijfheid is oké en wat kan je er aan doen? 5 veelvoorkomende vragen en hun antwoord.

Pijn na het sporten? Dan is het belangrijk om even na te gaan met wat voor soort pijn je kampt. Voel je tijdens of meteen na het sporten veel pijn, dan is er mogelijk iets ernstiger aan de hand. Maar de stijfheid die enkele uren na je workout opduikt, is meestal goed nieuws. Vraag jezelf af of je echt pijn voelt, of eerder het gevoel hebt dat je spieren hebben gewerkt. Dat is een belangrijke nuance. Pijn is een waarschuwingssignaal dat er iets niet klopt aan je lichaam, vermoeidheid en stijfheid zijn tekenen dat je een spier tot op zijn maximum capaciteit gebruikt hebt.

1. Waarom word ik stijf?

Als je bij het sporten je spieren uitdaagt, dan beschadig je de spiercellen en de verbindende weefsels op microscopisch niveau. Die schade kan echter geen kwaad, want het zet een reeks biochemische processen in gang die ervoor zorgen dat je spiercellen zich herstellen en groter en sterker worden. Vandaar dat je van licht te sporten niet sterker wordt of grotere spieren krijgt.

Sporten aan een hoge intensiteit zal je meer stijfheid bezorgen, maar brengt ook meer voordelen met zich mee. Je zal je normaal gezien het minst comfortabel voelen in de 24 tot 48 uren na je sportsessie, waarbij je naast stijfheid ook vermoeidheid kan ervaren. Niks om je zorgen over te maken, en het zou 3 à 4 dagen na het sporten moeten verdwijnen.

Bepaalde trainingen zullen je stijver maken dan anderen. Sporten waarbij je veel springt, squats en lunges uitvoert of andere oefeningen doet die je spieren verlengen, brengen het meeste stijfheid met zich mee. Je zal het gevoel krijgen dat je spieren hebt gebruikt waarvan je niet wist dat je ze had. De trap oplopen of op een stoel gaan zitten kan dan al pijnlijk zijn.

2. Wanneer zou de stijfheid moeten verdwijnen?

Gemiddeld verdwijnt het stijve gevoel na 3 dagen, maar het kan ook een tijdje langer aanhouden, afhankelijk van hoe hard jij jezelf hebt uitgedaagd. Probeerde je een totaal nieuwe sport uit? Dan kan je 5 tot 7 dagen kampen met stijve spieren.

3. Wat kan ik doen om de pijn te verzachten?

Jammer genoeg niet al te veel. Veel wetenschappers hebben onderzocht hoe ze spierpijn kunnen verminderen en er heerst nog veel discussie rond het onderwerp. Sommige mensen zweren bij een heet bad, een ijspak of bepaalde crèmes, maar van geen van die methodes is zwart op wit bewezen dat het helpt. Wel hoor je vaker dat mensen zich beter voelen door een gematigde fysieke activiteit uit te voeren, zoals zwemmen of een eindje wandelen, wat de circulatie bevordert en spierherstel stimuleert.

4. Hoe weet ik of er iets ernstiger aan de hand is?

Heb je last van extreme spierpijn, zwellingen, heel moeilijk bewegen en/of donkere urine, dan zou je te kampen kunnen hebben met rhabdomyolyse, een gevaarlijke aandoening. Dit komt zeer zelden voor, maar kan gebeuren als je aan een hoge intensiteit traint, meer specifiek in hete en vochtige omgevingen. Bij rhabdomyolyse breken je spiercellen af en komen er toxische stoffen in je bloedstroom terecht, wat tot nierschade kan leiden. Het is een erg zeldzame aandoening, maar bij twijfel raadpleeg je best een arts.

5. Ik ben nooit stijf, boek ik wel vooruitgang?

Sommige sporttypes zullen je niet stijf maken, maar dat wil niet zeggen dat je geen vooruitgang boekt. Uithoudingssporten zoals langeafstandlopen zullen je minder snel stijf maken, maar je beenspieren zullen wel sterker worden. Iets van fysieke activiteit uitvoeren blijft daarenboven nog altijd beter dan niks doen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes fouten die we vaak maken als we de was doen

Zes fouten die we vaak maken als we de was doen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/12/5/11/20160516103136/media_xll_8663936.jpg

Kleren in de wasmachine stoppen, wasmiddel erbij en op start duwen. Moeilijker moeten we dat toch niet maken? Blijkbaar wel. "We hebben vaak van onze ouders geleerd hoe we moeten wassen, maar sinds toen is er heel wat veranderd," weet Jenifir Provateare, die al 20 jaar wasproducten ontwikkelt. Zij somt 6 dingen op die we beter anders doen in het washok.

De kunst van het sorteren

Kleur bij kleur, dat is het sorteersysteem van de meeste mensen. Maar volgens Provateare is het verstandiger om kleren te ordenen op wastemperatuur, zoals je kan zien op het label binnenin. Zorg voor een onderverdeling in koud, warm en heet (opgelet: dat laatste komt slechts zelden voor, en hoge temperaturen doen vaak meer kwaad dan goed). Daarna kan je eventueel nog een onderverdeling maken in kleur, wat zeker bij warmere temperaturen belangrijk is.

Te lui zijn om kleren een eerste keer te wassen

Ergens in ons achterhoofd weten we dat nieuwe kleren eerst een wasbeurt kunnen gebruiken. Maar vaak winnen onze luiheid en het enthousiasme om ze meteen aan te trekken van dat plichtsbesef. Door nieuwe kleren eerst te wassen voor je ze aantrekt, verwijder je resten van chemische stoffen die gebruikt werden bij het productieproces. Doe je dit niet, dan kunnen die resten tot huidirritatie leiden. Provateare adviseert om nieuwe items in je wasmachine eerst koud te wassen. Dit helpt ook om de kleuren beter vast te houden, waardoor de kleur niet afgaat als je ze later met andere kleren samen wast.

Te veel of te weinig wasmiddel gebruiken

Wasmiddel is niet goedkoop, dus gebruiken we er liefst niet te veel van. Toch baseer je je beter op de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Als je te weinig gebruikt, blijven restjes vuil circuleren bij het uitspoelen en komen die op je kleren terecht. Maar ook te veel wasmiddel kan delicate stoffen beschadigen. Overdrijf dus ook niet, in de hoop dat je kledij zo extra proper raakt. Gebruik je waspoeder, dan kan een overdaad zorgen voor schuimvorming, waardoor je minder wrijving krijgt en je kleren minder proper worden.

Te vaak koud wassen

Kiezen voor een wasje met koud water doen mensen vaak uit veiligheid: je jeans zal niet krimpen of je streepjestrui niet vervagen. Toch is koud niet altijd de beste optie, omdat je geurtjes of vlekken niet helemaal verwijderd krijgt. Lees altijd de instructies op het etiket. Gebruik zoveel mogelijk de warmste temperatuur die je kledingstukken kunnen verdragen.

Bleekmiddel gebruiken

Gebruik je soms bleekmiddel op sokken of ondergoed om ze extra wit te krijgen? Dat kan je maar beter afleveren. Bleekmiddel vreet aan elastiek, waardoor de rek uit je ondergoed en sokken verdwijnt. Los nog van het feit dat bleekmiddelen erg milieuonvriendelijk zijn.

Vlekken te laat behandelen

Tot op het laatste momentje wachten om een vlek te verwijderen heeft zo zijn gevolgen. Eenmaal een vlek door warm water en een hete droogkast gaat, zal ze waarschijnlijk blijven zitten. Pak ze dus onmiddellijk aan, voor je het kledingstuk mee in de wasmachine stopt. Een bloedvlek verwijder je door onmiddellijk te spoelen met koud water, rode wijn kan je op verschillende manieren verwijderen en voor foundation is er ook een handig trucje.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeristen niet meer welkom op Thaise eilanden

Toeristen niet meer welkom op Thaise eilanden

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/14/3/20160516063732/media_xll_8663673.jpg

De Thaise overheid heeft bekendgemaakt dat de zuidelijke Similaneilanden, een eilandengroep in de Andamanse Zee, gedurende vijf maanden niet meer toegankelijk zullen zijn voor toeristen. Eén eiland, Koh Tachai, zal ook na die periode afgesloten blijven.

Thanya Netithammakun, directeur-generaal van het Thaise departement van Nationale Parken, Dieren en Planten, deelde gisteren mee dat de eilanden afgesloten worden van 15 mei tot 15 oktober, zodat de natuur de tijd krijgt om zich te herstellen.

Koh Tachai zal volgens Thanya ook nadien gesloten blijven: toeristen hebben het eiland zware schade toegebracht. Dagelijks krijgt het eiland bijna duizend bezoekers over de vloer, hoewel het er in feite slechts 70 aankan. Dat vormt een ernstige bedreiging voor de natuur en omgeving.

"We hebben touroperators drie maanden op voorhand op de hoogte gebracht van de sluiting van onbepaalde duur van Koh Tachai. Maar toch kwam ik erachter dat er nog steeds veertien reisagentschappen zijn die het pakket van het eiland Koh Tachai blijven aanbieden toen ik vandaag een lezing gaf voor het ministerie van Toerisme in Thailand," aldus Thanya.

Elke touroperator die de regels overtreedt zal zijn licentie verliezen en aangeklaagd worden.   (br.hln)


» Reageer (1)
15-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterren onthullen moment waarop 2600 jaar oud gedicht precies werd geschreven

Sterren onthullen moment waarop 2600 jaar oud gedicht precies werd geschreven

http://static2.hln.be/static/photo/2016/11/8/7/20160515112711/media_xll_8661712.jpg

Aan de hand van de sterren hebben wetenschappers weten uit te rekenen wanneer een gedicht van bijna 2.600 jaar geleden precies is geschreven. Ze keken naar een vers van de Oud-Griekse dichteres Sappho, die in de zesde eeuw voor Christus leefde.

In het gedicht schreef Sappho over de Plejaden, een groep sterren die dicht bij elkaar staan aan de sterrenhemel. Ze zijn bij ons met het blote oog te zien in het sterrenbeeld Stier. Sappho schreef: "De maan is ondergegaan en de Plejaden ook. Het is middernacht, de tijd verstrijkt en ik slaap alleen".

Aan de hand daarvan zochten Amerikaanse wetenschappers uit hoe de sterren stonden in de tijd van Sappho op de plek waar ze woonde. Er bleek een korte periode te zijn waarin ze de Plejaden al voor middernacht achter de horizon kon hebben zien verdwijnen: tussen 25 januari en 31 maart in het jaar 570 voor Christus.

Dichteres Sappho schreef veel over haar liefde voor vrouwen. Ze kwam van het eiland Lesbos en daar is het woord lesbisch van afgeleid.

Sterren en andere hemellichamen, maar ook schaduwen op de achtergrond, worden vaker gebruikt om kunst te dateren. Zo zochten wetenschappers uit wanneer en waar Monet, Van Gogh en Munch hun bekende schilderijen precies hebben gemaakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2,5 miljoen extra gezocht voor restauratie Lam Gods

2,5 miljoen extra gezocht voor restauratie Lam Gods

http://static0.hln.be/static/photo/2016/16/1/5/20160513205049/media_xll_8658050.jpg

De tweede en derde fase van de restauratie van het "Lam Gods" zal 2,5 miljoen meer kosten dan voorzien. Dat meldt deredactie.be en bevestigt kannunik Ludo Collin, rector van de Sint-Baafskathedraal.

Rector Collin zegt wel dat de besprekingen nog volop bezig zijn en betreurt dat er een lek was, maar hij zegt dat het extra budget "in die grootteorde zal liggen". Er worden nu nog meer verfijnde berekeningen gedaan, aldus nog Collin.

De eerste fase van de restauratie van het Lam Gods startte in oktober 2012 en zit er ondertussen bijna op. Dat is bijna twee jaar langer dan aanvankelijk gepland en de restauratie kostte ook bijna dubbel zoveel als voorzien.

In die eerste fase werden de acht buitenpanelen van het retabel aangepakt. Het weghalen van vergeelde vernislagen nam veel tijd in beslag, er werd extra budget voorzien voor het weghalen van oude overschilderingen en de restauratie van de acht houten kaders. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom de zus van Prince zijn begrafenis enkele maanden heeft uitgesteld

Waarom de zus van Prince zijn begrafenis enkele maanden heeft uitgesteld

http://static2.hln.be/static/photo/2016/9/0/0/20160515070231/media_xll_8661330.jpg

Tyka Nelson, de zus van de overleden artiest Prince, heeft op Facebook een tirade afgestoken over de begrafenis van haar broer. Die heeft ze uitgesteld naar augustus.

Op social media legde Tyka uit dat de kerk van Jehova's Getuigen, waar Prince een aanhanger van was, een dienst houdt voor de zanger. Die 'begrafenis' heeft niets te maken met de familie van Prince of Tyka zelf, haar familie of die van haar broer zal niet aanwezig zijn op deze dienst. "Ik wil één ding duidelijk stellen. Ik of niemand van de familie zal naar geen enkele herdenkingsdienst gaan tot we ons eigen eerbetoon hebben gehouden. Begrijp me niet verkeerd, het rouwproces is uniek voor iedereen. Daarom steun ik alle begrafenissen die al hebben plaatsgevonden of die gepland zijn. Maar voor mij is één keer genoeg."

Tyka legt uit dat ze op 23 april een begrafenis voor de zanger had gepland, maar ze gaf niet de reden waarom die uitgesteld werd. Ook nam ze de tijd om de geruchten over familieruzies te ontkrachten. "Tot zover ik weet, heeft niemand in mijn familie ruzie gemaakt over iets. En ik al zeker niet."

Vandaag vindt de dienst plaats in de kerk van Jehova's Getuigen, maar in gesloten kring. De grote herdenkingsdienst die de familie plant, is pas voor binnen enkele maanden. Manuela Testolini en Mayte Garcia, de ex-vrouwen van Prince, hielden een geheime dienst waar heel wat sterren aanwezig waren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oekraïne wint Eurovisiesongfestival, Laura tiende

Oekraïne wint Eurovisiesongfestival, Laura tiende

Klik op haar foto om de winares te beluisteren


Oekraïne heeft zich in de Zweedse hoofdstad Stockholm tot winnaar gekroond van het 61e Eurovisiesongfestival. Jamala haalde het met haar lied '1944'. Laura Tesoro mocht de finale voor ons land openen met 'What's The Pressure?', deed dat foutloos en eindigde op een mooie tiende plaats. Australië werd tweede, Rusland derde. Die expliciete overwinning van Oekraïne op Rusland liet zelfs de politieke top in beide landen niet onberoerd.

Jamala, die tijdens de finaleshow een blauwe Yomanda-jurk droeg, werd geboren in Osj, een stad in het huidige Kirgizië. Haar Krim-Tataarse voorouders werden tijdens de jaren veertig door Jozef Stalin gedeporteerd naar Centraal-Azië. Haar grootmoeder was begin twintig toen ze met haar vier zoons en dochter het land uit moest. Eén van die kinderen overleefde dat niet. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie keerde de toen nog jonge zangeres met haar familie terug naar de Krim, dat deel was gaan uitmaken van Oekraïne.

In het winnende liedje 1944, dat op sociale media wisselende reacties kreeg variënd van gekrijs tot prachtig, zingt ze over de deportatie van 240.000 Krim-Tataren naar Centraal-Azië waaronder dus ook haar eigen familie te lijden had. Indirect gaat het nummer echter ook over de annexatie van de Krim door Rusland. Dat het in de eindstrijd net Rusland en Oekraïne waren die nog met de overwinning aan de haal konden gaan, gaf aan het geheel een extra politieke lading, die zelfs de politieke top in beide landen niet onberoerd liet.

"De waarheid wint altijd, net zoals Oekraïne en Jamala deden. Veel dank en vergeet niet: de Krim behoort tot Oekraïne", tweette Oekraïens minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin. Met dat statement lijkt de Oekraïense Buitenlandminister er alvast van overtuigd dat de overwinning van Jamala als een politieke stem van het Europese publiek vóór Oekraïene gezien kan worden in de strijd om de Krim.

Persoonlijke geschiedenis

Al van jongs af aan was Jamala gefascineerd door muziek en volgde verschillende opleidingen in die richting. Haar passie ging in eerste instantie vooral uit naar operamuziek. Later zou ze zich ook gaan toeleggen op jazz en soul. Haar grote doorbraak kwam in 2009, toen ze het muziekfestival New Wave in Letland won. In 2011 nam Jamala deel aan de Oekraïense voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Ze haalde de finale, waarin ze als derde zou eindigen, met Smile. Na geruchten over fraude besloot de openbare omroep een nieuwe finale te organiseren, waarvoor Jamala vriendelijk bedankte. In 2016 deed ze een nieuwe, zeer geslaagde poging. Ze mocht naar Stockholm.


» Reageer (0)
14-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze vruchten kunnen de strijd tegen obesitas keren

Deze vruchten kunnen de strijd tegen obesitas keren

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/11/13/20160514101731/media_xll_8659573.jpg

Blauwe druiven en appelsienen: apart zijn ze lekker en gezond, maar combineer ze en ze zouden wel eens het tij tegen obesitas kunnen keren. Dat heeft recent onderzoek uitgewezen.

Een team wetenschappers van Warwick University voerde een onderzoek uit naar twee bestanddelen in de vruchten. Enerzijds keken ze naar trans-resveratrol, wat zich in de schil van blauwe druiven bevindt, en anderzijds ging het om hesperetine, wat gevonden kan worden in sinaasappelen.

De onderzoekers combineerden deze twee bestanddelen in een pil en gaven deze acht weken lang aan mensen met overgewicht tussen de 18 en de 80 jaar. Er waren twee groepen: een die de echte pil kreeg, en een controlegroep die enkel placebo's ontving. Alle proefpersonen moesten de pil innemen, maar mochten voor de rest niets veranderen aan hun dieet.

De effecten waren niet min: na acht weken vertoonde de groep met de echte pil lagere glucoseniveaus, een betere insulinewerking, betere aders en minder irritatie van de bloedvaten. Het resultaat was ongeveer hetzelfde als zes maanden na een maagverkleining. In de studie bleek de combo zelfs meer effectief dan bepaalde medicijnen die gebruikt worden om diabetes type 2 te behandelen.

Maar voor je een grote voorraad appelsienen en druiven inslaat: de wetenschappers benadrukken dat het belangrijk is om voorlopig de gangbare behandelingen te volgen. "Het is een enorm positief en indrukwekkend resultaat, maar er is meer onderzoek nodig om te kijken hoe we deze combo kunnen inpassen in het dagelijkse leven." (br.hln)


» Reageer (2)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toparts die dakloos ronddoolde, redt weer levens als brandwondenchirurg

Toparts die dakloos ronddoolde, redt weer levens als brandwondenchirurg

http://static0.hln.be/static/photo/2016/17/11/14/20160514103133/media_xll_8658944.jpg

Vraag aan de Indiase stewardess Nidhi Chaphekar wie haar leven redde na de terreuraanslagen op Zaventem en ze zal zeggen: dokter Raymond Peeters. Que? De ooit zo bejubelde brandwondenspecialist die tien jaar geleden aan lager wal geraakte en zelfs maanden als clochard door de Antwerpse straten doolde? Díe Raymond Peeters (64)? "Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog als brandwondenchirurg aan de slag kon", zegt de verrezen arts. "Sterker: ik heb in mijn dakloze periode zelfs dikwijls gehoopt dat mijn leven voorbij zou zijn." Maar de chirurg vocht toch terug. En hoe.

Dokter Raymond Peeters heeft er zware weken op zitten in het Grand Hôpital de Charleroi in Loverval. De terreuraanslagen in Brussel brachten vier zwaargewonde slachtoffers naar het Henegouwse brandwondencentrum, waar hij al tweeëneenhalf jaar aan het werk is. Brandwondenpatiënten opereren: het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn voor een brandwondenchirurg. Maar niemand - hijzelf nog het minst van al - had voor mogelijk gehouden dat hij ooit nog als chirurg aan de bak zou komen. Zelfs een fictieschrijver zou de levensloop van de dokter niet kunnen verzinnen. Het is zelfs een wonder dat hij vandaag nog leeft.

In de zomer van 2006 verspreidde de politie ineens het opsporingsbericht dat dokter Peeters vermist was. Meteen had heel België weet van zijn ondergang. Het nieuws kwam aan als een schok. Want tot dan gold Peeters als één van onze meest gelauwerde en baanbrekende chirurgen. Hij had in 1980 niet alleen het brandwondencentrum in het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis gesticht én uitgebouwd tot één van de beste centra van België, maar nadien ook het Greet Rouffaerhuis mee opgericht. Noem een ramp met brandwondenpatiënten - van de aanslagen van de CCC over de Switel-brand tot de gasexplosie in Gellingen - en dokter Peeters stond hen bij in Stuivenberg. Zijn roem als brandwondenchirurg reikte tot ver over de landsgrenzen.

Waarom het vanaf de beginjaren van 2000 zo fout kon lopen en hoe diep de chirurg heeft gezeten, weten weinigen. Omdat hij er publiekelijk ook nooit in detail over heeft verteld wegens te beschaamd. Tot nu. "Het is niet zo dat het licht ineens is uitgegaan, dat de neergang er van vandaag op morgen was", begint hij te vertellen. "Het ging om een combinatie van dingen die zich in de loop der jaren hadden opgehoopt." (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee tijgers ontsnapt uit opvang in Friesland

Twee tijgers ontsnapt uit opvang in Friesland

http://static2.hln.be/static/photo/2016/2/4/1/20160514111243/media_xll_8659651.jpg

In Oldeberkoop, een dorp in de Nederlandse provincie Friesland, zijn zaterdag twee tijgers ontsnapt uit een binnengedeelte van tijgeropvang Felida. Een van de twee tijgers is ondertussen geraakt door een verdovingsschot. Maar dat heeft nog niet de uitwerking die de dierenarts had gehoopt, laat de politie Fryslân weten.

De dierenarts probeert nog steeds om beide dieren te verdoven, zodat ze naar hun verblijf kunnen worden teruggebracht. Ze wisten daaruit te ontsnappen, maar bleken in tegenstelling tot wat eerder werd gemeld niet zomaar in openbaar gebied los te lopen. De roofdieren lopen in het omheinde buitenterrein van roofdierenopvang Felida. Wel is het zo dat de omheining volgens de politie "ondeugdelijk" is en dat de tijgers daar in het ergste geval nog doorheen zouden kunnen kruipen.

Hoe de dieren konden ontsnappen, is nog niet duidelijk. Volgens de politie heeft er mogelijk een hek opengestaan. In de opvang voor grote katachtigen Felidia worden dieren opgevangen die afkomstig zijn uit dierentuinen, circussen en van particulieren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Game of Thrones-auteur deelt hoofdstuk nieuw boek

Game of Thrones-auteur deelt hoofdstuk nieuw boek

http://static0.hln.be/static/photo/2016/7/6/4/20160512205617/media_xll_8654944.jpg

George R.R. Martin heeft een nieuw hoofdstuk uit zijn langverwachte boek 'The Winds of Winter' online gezet. "Een voorsmaakje", schreef de auteur, op wiens boekenreeks de enorm populaire tv-reeks Game of Thrones gebaseerd is. "Maar op de rest zullen jullie moeten wachten."

Het hoofdstuk 'Arianne II', dat u kan lezen op de website van de 67-jarige schrijver, speelt zich af rond een nieuw personage, Arianne Martell, de dochter van de prins van Dorne. Dat is een populair personage in de boekenreeks, maar is voorlopig nog niet opgedoken in de tv-reeks.

Dat Martin nu precies een hoofdstuk deelt over dat personage dat eigenlijk alleen interessant is voor fans van de boeken, vinden sommige media opvallend. Vanity Fair vraagt zich af of dit de zet is van een gefrustreerde auteur, die de tv-makers wat duidelijk wil maken. Volgens Vanity Fair volgen de tv-makers het originele plot van de boekenreeks steeds minder en minder, en wil Martin zijn verhaal daarom terug opeisen.

Bovendien is het verdacht dat Martin nu net dit hoofdstuk publiceert, omdat het technisch gezien niet nieuw zou zijn. "Martin heeft het hoofdstuk al luidop zitten voorlezen aan fans op verschillende conventies sinds 2011."

Uitgestelde datum

Martin heeft ook nog een boodschap voor de fans: "Benieuwd wat er gebeurt met de Sand Snakes, prins Doran, Arco Hotah, Ellaria Sand, Darkstar en de anderen in The Winds of Winter? Redelijk veel eigenlijk. Dit geeft jullie een voorsmaakje, op de rest zullen jullie moeten wachten."

Hoelang fans nog moeten wachten is onduidelijk. De opleverdatum van het boek is al verschillende keren uitgesteld.

The Winds of Winter wordt het voorlaatste deel uit de fantasyreeks van Martin. A Dream of Spring moet het slotstuk worden. (br.hln)


» Reageer (2)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!