NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea


17-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifant doodt begeleider en vlucht met toeristen op rug

Olifant doodt begeleider en vlucht met toeristen op rug

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/10/0/20141117085210/media_xll_7282215.jpg

Een olifant heeft in Thailand zijn begeleider gedood en is de jungle in gevlucht terwijl twee toeristen nog op de rug van het dier zaten. Dat meldt de lokale televisie.

Het incident met de mannetjesolifant gebeurde zondag tijdens een routinetocht in de provincie Phang Nga, op 500 kilometer ten zuiden van Bangkok. Het dier was loops en vertrappelde de begeleider. Daarna liep het dier de jungle in, terwijl twee Russische toeristen nog op de rug zaten. Drie kilometer verder zijn de olifant en de toeristen teruggevonden. Het dier werd verdoofd, waarna de toeristen omlaag konden klimmen.

Olifanten in razernij zijn heel gevaarlijk en zouden geen onderdeel van deze attracties mogen zijn, aldus Edwin Wieks, stichter van de Wildlife Friends Foundation of Thailand. Volgens Wieks zijn toeristen op zichzelf aangewezen, gezien resorts zelden gestraft worden voor ongevallen door de lakse ordehandhaving. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laura Pausini - La Solitudine

Laura Pausini - La Solitudine

Klik op de foto om ze te beluisteren


Laura Pausini (Faenza, 16 mei 1974) is een Italiaanse zangeres die zeer populair is in de Italiaans- en Spaanssprekende wereld. Ze heeft ook veel aanhang in België en Nederland. Ze zingt vooral romantische liedjes, niet alleen in het Italiaans maar ook in het Spaans, Portugees (met Gilberto Gil) en Engels. Zij heeft een warme krachtige stem met een groot stembereik. Haar nummers gaan vooral over de liefde, maar Laura zingt ook over vrede, armoede en racisme. Met name in de jaren 90 was Pausini in Nederland erg populair. Na Italië was Nederland het eerste land waar de zangeres succes kreeg met haar muziek.


Reageer (3)
16-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8-jarig meisje schrijft hartverscheurende brief aan agenten die haar verkrachting negeerden

8-jarig meisje schrijft hartverscheurende brief aan agenten die haar verkrachting negeerden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/1/10/5/20141116111728/media_xll_7280345.jpg

Als meisje van vijf jaar zou je je over niks zorgen hoeven te maken en ongestoord met je vrienden moeten spelen. Tijdens een bezoekje aan een van haar mama's vriendinnen overkwam een Amerikaans meisje van vijf iets helemaal anders. Toen ze boven ging spelen met de twaalfjarige zoon des huizes, kreeg het woord 'spelen' een afschuwelijke betekenis. Het meisje werd gedwongen naar seksuele video's te kijken en werd daarna verkracht. Moedig als ze was, vertelde ze het hele verhaal de dag erna in tranen aan haar ouders en vervolgens aan de politie. De agenten beloofden de jongen aan te pakken, maar drie jaar later is er nog niets gebeurd. Om toch gehoord te worden, heeft het meisje, dat ondertussen acht jaar is, een hartverscheurende brief aan de agenten geschreven.

Door heel wat juridische fouten wacht het meisje al drie jaar op nieuws van de politie. Wanneer haar ouders polsen naar de stand van zaken, krijgen zij alleen maar slecht nieuws te horen. Zo werden er geen vingerafdrukken afgenomen en liet een DNA-onderzoek op zich wachten. Door de ontelbare blunders is de jongeman nog altijd niet gestraft. "Neem de volgende keer iemand van je eigen leeftijd" was het enige wat de politie ooit tegen de jongen zei.

Als slachtoffer was het meisje zo bedroefd dat de agenten geen tijd voor haar verhaal hadden. Ze besloot een pijnlijke brief aan elke officier die iets met de zaak te maken had te schrijven. Nu de brief door heel wat media opgepikt wordt, hoopt het meisje eindelijk gehoord te worden. Haar woorden zijn dan ook niet mals.

"Geachte,
Toen ik vijf jaar oud was, heb ik iets verschrikkelijk meegemaakt. Het was uw job om ervoor te zorgen dat alles juist afgehandeld zou worden en de dader een straf zou krijgen. Maar je hebt helemaal je job niet gedaan en hebt met diep teleurgesteld. Dat maakt me boos en verdrietig omdat ik nog maar een klein meisje was. Ik vijf jaar toen het gebeurde en drie jaar later merk ik dat er nog niets veranderd is.

Is het omdat hij 12 jaar oud was? Je had me erbovenop moeten helpen, maar duwde me dieper de put in. Agenten moeten volgens mij slechte mensen oppakken, maar dat deed je niet. Je hebt een grote fout gemaakt en zou beter moeten weten. Ik hoop dat je weet dat ik erg teleurgesteld ben. Ik vind dat je me een brief moet schrijven om je te verontschuldigen, want dat is wat ik doe wanneer ik 'sorry' tegen mijn vrienden wil zeggen.

Ik hoop dat je in de toekomst weet wat je doet." (br.hln)


Reageer (3)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze stam werd 10 jaar geleden 'gered' door tsunami

Deze stam werd 10 jaar geleden 'gered' door tsunami

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/16/14/20141114165752/media_xll_7278209.jpg

Het waren de mangrovebossen die de Irula's in Zuid-India beschermden tegen de tsunami, tien jaar geleden. Deze bossen vormen nu de basis van hun economische bloei.

Tien jaar geleden verwoestte de tsunami hele gemeenschappen langs de kust van India. Maar voor de Irula's, een stam van 25.000 mensen in Zuid-India, betekende de tsunami het begin van een bloeiperiode. Ze laten zien hoe een duurzame vorm van rampbeheersing kan bijdragen aan economische ontwikkeling, met behoud van een traditionele manier van leven.

De Irula's leven in Zuid-India, in de Nilgiribergen in de deelstaten Tamil Nadu en Kerala. Vanouds verdienen ze de kost met het vangen van ratten en slangen op akkers, aangevuld met inkomen uit loonarbeid. Voor 2004 stonden ze vaak bloot aan extreme uitbuiting. Ze verdienden niet meer dan 3.000 roepies (40 euro) per maand.

Maar nadat de tsunami had toegeslagen, werden ze officieel erkend als Geregistreerde Stam. Daardoor konden ze profiteren van overheidsregelingen, zoals de Wet op Bosrechten en initiatieven voor duurzame visserij. Dat heeft geleid tot een ware wederopstanding van de stam. Het inkomen van de Irula's in het Pichavaram Mangrove Forest in Tamil Nadu is gestegen tot ruwweg 21.000 roepies (280 euro). Zo'n 180 families profiteren van trainingsprogramma's en zelfhulpgroepen. De stamleden leren vissen, duurzaam vis kweken en krab vetmesten, waardoor ze ontsnappen aan een leven van dienstbaarheid aan de grote landeigenaren.

Mangrovewoud
En het belangrijkste is misschien nog wel dat bosbescherming steeds meer verweven raakt met hun dagelijks leven, iets wat ze zelf beschouwen als cruciale stap op op termijn te kunnen blijven bestaan. Het was namelijk
mangrovewoud dat de Irula's heeft behoed voor de verwoesting van de tsunami. Het Pichavaram Mangrove Forest, een woud van 1.100 hectare dichtbij Chidambaram in Tamil Nadu, beschermde de 4.500 Irula's die er wonen, met zijn complexe wortelsystemen en een ecosysteem dat een barrière is voor opkomend zeewater, golven en overstromingen. De tsunami eiste de levens van enkele leden, maar die waren op de dag des onheils niet in het mangrovebos.

De gebeurtenis opende de ogen van de leden van de stam voor de eigen kwetsbaarheid en voor het belang van de mangroves. Het leidde tot een grassroots initiatief onder de paraplu van de Wet op Bosrechten.
"Als dit allemaal niet was gebeurd, waren we nog steeds jagers-verzamelaars die ratten eten en op slangen jagen", zegt de 33-jarige Nagamuthu, een Irula. "Nu hebben we bosgrond gekregen voor een mangroveplantage en hebben we visrechten in het beschermde mangrovegebied."

De Irula's hebben zelfs wat opbrengst uit de kweek van pareloesters, waar veel proteïne in zit. "We hebben geleerd hoe we krabben moeten vangen en we hebben hulpmiddelen om ze in vet te mesten, dicht bij huis, in de kreken van het mangrovebos", aldus Nagamuthu.

Kanaalsysteem
De bewoners hebben geleerd hoe ze kanalen moeten graven op de milieuvriendelijke manier die bekendstaat als de "vissengraat", waardoor de getijdekreken tot aan de voordeur komen. Zo kunnen ze verse vis vangen voor het ontbijt. Dit kanaalsysteem, nu officieel door de regering aanbevolen, helpt de verzilting tegen te gaan, beschermt tegen afkalving van het bos en verhoogt de visopbrengst.

Samen met betere hulpmiddelen, zoals netten, boten, motoren en vallen, hebben vissersfamilies hierdoor hun leven volledig kunnen omgooien.
Bovendien hebben een paar dorpen een fonds opgericht waar ze 30 procent van hun inkomsten in storten. Daarmee hebben ze een tempeltje, een school en drinkwatervoorzieningen gebouwd voor negenhonderd families.

Het fonds heeft zelfs bijgedragen aan een waarschuwingssysteem dat per sms de vissers informeert over golfhoogte, windrichting en naderende orkanen. Een gesproken sms informeert vrouwen over gezondheid, hygiëne, ouderschapstoeslagen en minimumlonen. (br.hln)


Reageer (2)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veiling Man Ray brengt 2,7 miljoen euro op

Veiling Man Ray brengt 2,7 miljoen euro op

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/3/5/20141116102253/media_xll_7280270.jpg

Een veiling van verschillende werken van Man Ray, die aangekondigd werd als de belangrijkste van de artiest in 20 jaar, heeft meer dan 2,7 miljoen euro opgebracht. Het duurste stuk, een olieverfschilderij, ging onder de hamer voor drie keer de verwachte prijs. Dat maakte veilinghuis Sotheby's zaterdagavond bekend.

Een vierhonderdtal werken waren te koop uit de nalatenschap van dadaïst en surrealist Man Ray: foto's, schilderijen, objecten, juwelen en films. De verkoop bracht 2,716 miljoen euro op, een "succes", zegt Sotheby's in een persbericht.

Een Europese privé-verzamelaar betaalde maar liefst 187.500 euro voor het schilderij "Much ado about nothing" (1949) uit de serie "Shakespearean Equations". Het schilderij was geschat op 60 à 80.000 euro. Een surrealistisch object, "Ce que manque à nous tous", een op een kleien pijp gemonteerde glazen luchtbel, ging de deur uit voor 133.500 euro. Een foto, het protret "Lee Miller au collier d'éponges", werd dan weer voor 79.500 euro verkocht (geschatte waarde 40 à 60.000 euro).

Een andere foto, "A l'heure de l'observatoire, les amoureux", steeg ver boven de geschatte waarde van 20.000 euro uit en ging voor 51.900 euro onder de hamer. De foto toont een van de bekendste werken van Man Ray, de lippen van Lee Miller tussen de wolken. De Amerikaanse fotografe was de muze en vriendin van Man Ray tussen 1929 en 1932.

Man Ray, die als Emmanuel Rudzitsky geboren werd in 1890 in Philadelphia, overleed in 1976 in Parijs. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monty: de bijzondere kater met 60.000 likes op Facebook

Monty: de bijzondere kater met 60.000 likes op Facebook

http://static3.hln.be/static/photo/2014/14/11/9/20141116090359/media_xll_7280244.jpg

Monty werd vorig jaar in huis gehaald door Mikala en Michael toen de kater drie jaar was en in een asiel verbleef. Het is een bijzonder beestje: het werd geboren zonder neusbeen en -brug. Maar dat belet het huisdier niet om 60.000 likes binnen te halen op zijn Facebookpagina.

De handicap van Monty zorgt ervoor dat hij vaak moet niezen, maar verder is het dier gezond en kan het vlot ademen.

Monty's baasjes richtten de pagina op omdat ze de poes zien als "ambassadeur" voor al wie er niet helemaal perfect uitziet in ieders ogen maar die toch fantastisch is.

En die boodschap slaat duidelijk aan. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britten vinden kind alleen thuis laten een strafbaar feit

Britten vinden kind alleen thuis laten een strafbaar feit

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/16/4/20141115155504/media_xll_7279654.jpg

Ouders die een kind onder de twaalf jaar alleen thuis laten, zouden moeten worden vervolgd. Een meerderheid van de Britse ouders is die mening toegedaan, blijkt uit een vandaag gepubliceerde peiling in opdracht van The Times.

Uit de enquête, die is uitgevoerd door onderzoeksbureau YouGov, blijkt dat twaalf jaar de jongste leeftijd is waarop 61 procent van de ouders denkt dat hun kind wel een uurtje alleen kan blijven. Slechts een kwart van de ouders denkt dat over een tienjarige, en een achtjarige durft maar 7 procent alleen te laten.

Er is geen wet die bepaalt hoe oud kinderen moeten zijn voordat ze alleen kunnen blijven. Evenmin is wettelijk vastgelegd hoe oud een oppas minstens moet zijn. De meeste ouders denken dat een verantwoorde babysitter wel ouder dan veertien moet zijn.

De peiling is uitgevoerd nadat bekend was geworden dat een moeder die haar zesjarige zoontje drie kwartier alleen had gelaten, een waarschuwing van de politie had gekregen. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pat Benatar - Promises In The Dark

Pat Benatar - Promises In The Dark

Klik op de foto om haar te beluisteren


Pat Benatar (oorspronkelijke naam Patricia Mae Andrzejewski, 10 januari 1953) is een Amerikaanse zangeres die verschillende hits scoorde in de jaren '80.

Pat Benatar, die geboren werd in Brooklyn, New York, studeerde aanvankelijk opera-muziek. In 1971 trouwde ze met Dennis T. Benatar, waardoor ze de achternaam kreeg waarmee ze beroemd werd. In 1977 werd haar zangtalent ontdekt tijdens een talentenjacht in een New Yorkse club.

Ze scheidde van Benatar en trouwde later met de gitarist van haar band, Neil Giraldo. Samen kregen ze twee dochters.

In de jaren '80 scoorde ze enkele grote hits, waarvan Love is a battlefield de bekendste is. Dit nummer uit 1983 werd in onder meer Nederland een nummer 1-hit. Tussen 1980 en 1983 won ze vier jaar achtereen een Grammy Award voor beste vrouwelijke rockact. Later werd ze nog vier keer genomineerd voor deze categorie.

Benatar werd later in haar muziekcarrière woordvoerder van de batterijenfabrikant Energizer.


Reageer (2)
15-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn gespierde vriend was vroeger een vrouw

Mijn gespierde vriend was vroeger een vrouw

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/8/2/20141115171431/media_xll_7279697.jpg

Veel koppels hebben wel een geheim voor elkaar, maar Charlotte Urie (20) had het geheim van haar vriend Kieran Moloney niet zien aankomen. De knappe spierbundel bleek vroeger immers een meisje te zijn.

Met zijn sterk ontwikkelde biceps, wasbordje en stoppelbaardje zou Kieran Moloney (23) zo aan de slag kunnen bij de Chippendales. Charlotte was dan ook stomverbaasd toen hij haar vertelde dat hij geboren werd als Ciara, een meisje. "Ik had dat nooit verwacht", vertelt de 20-jarige vrouw. "We waren een maand samen toen hij vertelde dat hij iets belangrijks te zeggen had. Ik was zo verbaasd, ik had helemaal niets gemerkt."

Kieran was dan ook bang dat Charlotte hem meteen zou verlaten. "Mijn vorige vriendinnen waren telkens beschaamd toen ik het hen vertelde, maar Charlotte reageerde geweldig. Ik was enorm opgelucht; eindelijk iemand die me graag ziet voor mijn persoonlijkheid, niet voor mijn lichaam."

Charlotte maakt er inderdaad geen drama van. "Ik was verbaasd, maar wist dat ik hem nog steeds graag zag. Het maakt me niet uit dat hij geboren werd als een vrouw." Kieran was in zijn kinderjaren nooit gelukkig met zijn gender. "Ik had geen interesse in vrouwenzaken. Ik huilde als mijn moeder mij een jurk aantrok, en haatte het dat ik borsten kreeg terwijl andere jongens een baard ontwikkelden. Toen ik 16 was, werd ik gediagnosticeerd als transgender.

Kieran onderging hormoonkuren en een borstamputatie, en trok naar de fitness om een mannelijker figuur te ontwikkelen. Met succes, want vandaag ziet hij er zo mannelijk uit als maar kan zijn.

Het koppel plant intussen ook al een familie. "Kieran moet zijn definitieve geslachtsverandering nog ondergaan, maar we zouden graag al aan kinderen beginnen", aldus Charlotte. "Kierans beste vriend wil onze spermadonor zijn, en ik weet zeker dat wij geweldige ouders zullen zijn." (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste manier om je medicijnen in te nemen

De beste manier om je medicijnen in te nemen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/10/10/20141114134709/media_xll_7277710.jpg

Als het over medicijnen gaat, verkiezen veel mensen oplosbare tabletten. Hoe slecht de drankjes ook mogen smaken, ze zijn gemakkelijker voor wie er elke keer vijf minuten over doet om zijn pillen in te slikken. Gelukkig hebben wetenschappers nu de ideale manier ontdekt om je medicijnen in te nemen.

De universiteit van Heidelberg in Duitsland boog zich over dit specifieke probleem. Wie vaak zit te kokhalsen bij het innemen van medicatie en de rest van de dag een slechte smaak in zijn mond heeft, zal met de resultaten misschien geholpen zijn.

Volgens dokter Walter Haefeli neemt zo'n 10 procent van de patiënten zijn medicatie niet of allerminst correct omdat ze het moeilijk vinden om deze in te slikken. Hij ontwikkelde een methode hiervoor, die afhangt van de vorm van de capsules en tabletten.

Iedere pil neem je het best in met minstens 20 milliliter water. Voor poederige tabletten pas je best de 'flessenmethode' toe. Leg de pil op je tong en drink van een flesje met je lippen rond de opening. Slik de pil in tijdens de 'snelle zuigende bewegingen'.

Wie capsules moet innemen, gaat echter beter in een andere positie zitten. Ga rechtop zitten en neem een slok water in je mond. Kantel je hoofd naar voor en slik. Zo slik je als het ware naar boven. 88 procent van de deelnemers aan het onderzoek vond dit een gemakkelijkere manier om capsules in te slikken. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te koop: originele Batmobile

Te koop: originele Batmobile

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/4/12/20141115072329/media_xll_7279302.jpg

De allereerste officiële 'Batmobile' staat te koop. Dat is niet de beroemdste tv-versie van George Barris maar die van ene Forrest Robinson. Hij begon in 1960 een Oldsmobile 88 uit 1956 samen met zijn vriend Len Perham te verbouwen tot Batmobile. In 1963 werd het resultaat officieel erkend door DC Comics.

De striplezers zullen ongetwijfeld in de Batmobile van Robinson een authentieker model zien dan de iconische Lincoln Futura uit de tv-serie eind jaren 60. De bijzondere wagen werd gebouwd in een schuur in New Hampshire en had kenmerken uit de stripverhalen van DC Comics uit de jaren 40-50, zoals de vleermuisneus vooraan en de enkele vin achteraan. Oorspronkelijk werd hij in blinkend zilver gespoten en reed Robinson er zelf mee rond.

ALL STAR Dairies (in dienst van DC Comics) huurde daarna de auto, liet hem herspuiten en nam hem als 'Batman's Batmobile' mee op promocampagne. Eind 1966 kreeg Robinson hem terug en hij verkocht hem voor nog geen 200 dollar.

De authentieke Batmobile werd dan 50 jaar lang verwaarloosd achtergelaten ergens in een veld in New Hampshire en werd pas in 2008 weer ontdekt. Begin 2013 kwam hij terecht bij Toy Car Exchange die de Batmobile in oorspronkelijke staat herstelde. Het voertuig kreeg het label 'de eerste officieel erkende voor zover geweten' mee.

En op sinterklaasdag dit jaar wordt de Batmobile uit 1963 geveild in Dallas door Heritage Auctions. Het openingsbod is vastgelegd op 90.000 dollar (72.000 euro). Een bedrag tot nog ver ligt van de 4,62 miljoen dollar die vorig jaar in januari werd neergeteld voor de originele Batmobile uit de tv-serie van 1966. Bieden kan vanaf maandag. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Hiatt - Have A Little Faith In Me

John Hiatt - Have A Little Faith In Me

Klik op de foto om hem te beluisteren


John Hiatt (Indianapolis, 20 augustus 1952) is een Amerikaanse singer-songwriter.


John Hiatt begon zijn solocarrière in 1974. Hij beoefende een groot aantal stijlen, van rock and roll tot New Wave en folk. Hij schreef veel songs voor andere artiesten.

In 1989  scoort hij met een grote hit  'Have A Little Faith In Me'. Naast Rosanne Cash hebben veel andere country-muzikanten nummers van John Hiatt gecoverd. Hun succes heeft ook artiesten uit andere genres verleid om Hiatt te coveren, en niet de minste: onder anderen Iggy Pop en Paula Abdul hebben Hiatt-songs op hun repertoire.


Het duurt wel jaren voor John Hiatt ook onder het publiek begint te scoren.Reageer (2)
14-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.400 kinderen per jaar hebben dringend de warmte van een pleeggezin nodig

"400 kinderen per jaar hebben dringend de warmte van een pleeggezin nodig"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/6/9/20141113224353/media_xll_7276329.jpg

Jaarlijks worden er zo'n 6.000 kinderen opgevangen in een pleeggezin. Maar elk jaar zijn er ook 400 kinderen die geen gezin vinden. Zij komen dan in een jeugdinstelling terecht. "Wat loopt er mis?" Dat vraagt onderzoeksprogramma 'Panorama' zich af.

Het grote probleem van de pleegzorg blijkt de grote onbekendheid van het systeem. Doordat het statuut van 'pleegouder' veel te onduidelijk is, worden veel potentiële ouders afgeschrikt. Terwijl er in Vlaanderen wel genoeg kandidaat adoptie-ouders zijn, is er aan pleegouders een groot gebrek.

Onbekend is onbemind

Ongeveer 2.700 Belgische pleegkinderen zijn momenteel op zoek naar een gezin. Dat aantal is zorgwekkend groot. Dat vindt ook Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). Volgens hem wordt pleegzorg in onze samenleving nog veel te stiefmoederlijk behandeld en daar moet dringend verandering in komen. Hij schreef de problematiek dan ook neer in zijn boek 'De Vergeetput'. De vele pleegkinderen in ons land die nog steeds op zoek zijn naar de warme omgeving van een gezin, hebben dringend een stem nodig, want, zo zegt hij, "onbekend is onbemind." 

Parys is ervan overtuigd dat een kind zo lang mogelijk thuis moet blijven, maar als de thuissituatie te gevaarlijk is of het kind er te kwetsbaar wordt, dan is het gebaat bij plaatsing in een pleeggezin. Die situatie is veel beter dan een opname in een instelling. "De goede zorgen van professionals, hoe hoognodig ook, zijn nooit te vergelijken met de warmte van een gezin." Kinderen hebben die stabiliteit en zekerheid echt nodig voor een normale persoonlijke ontwikkeling.

Statuut

Een extra moeilijkheid voor kinderen in een pleeggezin, is het paradoxale statuut dat zij en hun pleegouders hebben. Doordat pleegkinderen niet door het opvangende gezin geadopteerd worden, blijven de ouderlijke rechten bij de biologische ouders liggen. Daardoor ontstaan soms lastige situaties.

Zo mogen de kinderen bijvoorbeeld geen plaats innemen op klasfoto's, want pleegkinderen onder de 18 jaar moeten anoniem blijven. Daarnaast mogen pleegouders wel met hun kind naar de dokter gaan, maar een operatie toestaan, mogen ze dan weer niet. Ook het haar van hun pleegkind laten knippen mag, het volledig 'van stijl veranderen' dan weer niet.

Eenzaamheid

Die vreemde situaties zorgt er, samen met de gezinssituatie voor dat pleegkinderen zich vaak eenzaam voelen. "Mijn pleegdochter wordt vaak gezien als een curiosum", getuigt een pleegmoeder." Op die manier groeien pleegkinderen niet alleen op zonder specifieke peers die in dezelfde situatie zitten, maar worden ze ook vaak expliciet speciaal behandeld.

Daardoor worden pleegkinderen vaak nog onzekerder dan ze al zijn. "Ik voel me door alle speciale regelingen en reacties altijd een beetje buitengeduwd", geeft een jongen aan. "En dat terwijl we toch niets misdaan hebben."

Sensibiliseren

Daarbij komt nog eens dat veel mensen niet weten waarom pleegkinderen uit hun gezin worden weggehaald. Veel mensen blijken te denken dat de schuld daarvoor bij de kinderen zelf te zoeken is, maar dat is helemaal niet zo: pleegkinderen gaan naar een opvanggezin omdat het bij hun eigen ouders niet veilig is.

In de benarde situatie van het Vlaamse pleegkind moet duidelijk dringend verandering worden gebracht. Daarom wil 'Panorama' in samenwerking met kinderpsychiater Peter Adriaenssens en Pleegzorg Vlaanderen meer kandidaat-ouders sensibiliseren over de problematiek. Zo hopen ze meer mensen te mobiliseren tot het in huis nemen van een pleegkind. (br.hln)


Reageer (3)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw (91) ontwaakt in lijkenhuisje, elf uur nadat ze dood was verklaard

Vrouw (91) ontwaakt in lijkenhuisje, elf uur nadat ze dood was verklaard

http://static0.hln.be/static/photo/2014/8/14/5/20141114105142/media_xll_7277255.jpg

Een 91-jarige vrouw die al elf uur in het lijkenhuisje lag, bezorgde de staf van het mortuarium de schrik van hun leven toen ze plots begon te bewegen in de lijkzak.

De Poolse Janina Kolkiewicz was elf uur eerder dood verklaard door haar huisarts. Na haar miraculeuze herstel, kloeg ze tegen haar familieleden dat ze het koud had.

De ziekenhuisdirectie onderzoekt hoe het kan dat de bejaarde vrouw naar het mortuarium werd gestuurd. Eens terug thuis, slikte de vrouw haar wedervaren door met een kom warme soep en pannenkoeken, zo meldt de Poolse krant Dziennik Wschodni.

De nicht van de vrouw had de dokter gebeld toen haar tante op een ochtend niet meer leek te ademen en geen polsslag meer leek te hebben. Na een kort onderzoek werd de vrouw dood verklaard en overgebracht naar het mortuarium. De familie van de vrouw begon meteen aan de voorbereidingen van haar begrafenis. "Ik was zeker dat ze dood was", verklaarde dokter Wieslawa Czys tegenover tv-zender TVP. "Ik sta versteld, ik begrijp niet wat er gebeurd is. Haar hart klopte niet meer, ze ademde niet meer". (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werelddiabetesdag legt focus op gezond ontbijten

Werelddiabetesdag legt focus op gezond ontbijten

http://static0.hln.be/static/photo/2014/0/10/5/20141114110116/media_xll_7277285.jpg

Start de dag met een gezond ontbijt. Dat is de boodschap van Werelddiabetesdag vrijdag. In het Gentse UZ kregen alle patiënten vrijdag, naast hun dagelijks evenwichtig ontbijt, een folder met handige tips.

Ter herinnering: een evenwichtig ontbijt bestaat onder meer bruin- of volkorenbrood of ter afwisseling ontbijtgranen zonder toegevoegde suikers, een mespuntje vetstof per snede brood (dat de nodige vetoplosbare vitaminen levert), zoet en mager beleg volgens het half-en-half principe, een (mager of halfvol) melkproduct of een calciumverrijkt sojaproduct, een stuk vers fruit en tot slot water, koffie of thee.  

"Veel mensen schenken weinig aandacht aan een gezond ontbijt, terwijl het een eerste stap is in een gezonde voeding en elementair in zowel de preventie als de behandeling van diabetes", zegt professor Guy T'Sjoen (Endocrinologie en Stofwisselingsziekten UZ Gent). "Het systematisch overslaan van een ontbijt geeft een veel grotere kans op de ontwikkeling van diabetes op latere leeftijd."

Professor T'Sjoen wijst erop dat obesitas voor tachtig pct aan de oorzaak ligt van ouderdomsdiabetes (type 2), terwijl 70 procent ervan kan vermeden worden door een gezonde voeding, levensstijl en meer beweging. Ook bij type 1 patiënten, de auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen insuline aanmaakt, is een gezonde voeding een essentieel onderdeel van de behandeling, naast de medicatie. Bovendien kan het ook complicaties vermijden aan nieren, ogen of zenuwen.

Ook omwille van de kostprijs kan diabetes beter vermeden worden, een jonge patiënt kost de maatschappij jaarlijks 1.600 euro, bij oudere patiënten kan dat oplopen tot 5.600 euro. "Tien tot vijftien procent van het totale gezondheidsbudget gaat naar de behandeling van diabetes. De cijfers lopen uiteen, maar 1 op de 12 tot 1 op de 20 Belgen lijdt eronder en tegen 2030 wordt verwacht dat het cijfer stijgt naar één op de tien."

Naast de sensibiliseringsactie vindt aan het UZ Gent nog een praatcafé plaats, waarbij artsen, diëtisten en patiënten ervaringen uitwisselen over de haat-liefdeverhouding tussen voeding en diabetes. Amper 57 procent van de patiënten ziet echter een diëtiste, terwijl de kosten in principe terugbetaalbaar zijn. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En kaart voor trein en bus

Eén kaart voor trein en bus

http://static2.hln.be/static/photo/2014/11/1/6/20141114081819/media_xll_7277106.jpg

Vlaamse reizigers kunnen binnenkort eindelijk met één chipkaart zowel bus als trein nemen. "Vanaf eind volgend jaar kan je een Vlaams busabonnement combineren met één voor de NMBS, op één zogeheten Mobib-kaart", luidt het bij De Lijn.

Pendelaars zijn al jaren vragende partij voor een kaart die je op elk openbaar vervoersmiddel kan gebruiken. Het vergt immers minder rompslomp en de kans is kleiner dat je één van je abonnementen vergeet en een boete moet betalen. In 2006 sloten de gewesten al een akkoord om werk te maken van één uniek ticket. De projecten liepen jaren vertraging op, maar nu komt er eindelijk schot in de zaak. In februari volgend jaar kunnen Waalse reizigers al een bus- en treinabonnement combineren op één chipkaart. Eind 2015 is dat ook mogelijk bij De Lijn.

"De Mobib-kaart is zo groot als een bankkaart en blijft vijf jaar geldig, wat overeenkomt met de gemiddelde levensduur van een chip", zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. "Reizigers betalen 5 euro om er eentje te laten aanmaken." Volgens Van de Vreken wil de Vlaamse busmaatschappij het ook snel mogelijk maken om tienritten-kaarten van De Lijn en de Brusselse MIVB op de kaart te zetten. "Daarvoor lopen nu al testen."

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) laat nog weten dat de migratie van NMBS-biljetten naar Mobib-kaarten alvast gepland staat in de loop van 2016. (br.hln)


Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chi Coltrane - You Were my Friend

Chi Coltrane  -  You Were my Friend

Klik op de foto om haar te beluisteren


Chi Coltrane (16 november 1948, Racine, Wisconsin) is een Amerikaans zangeres en songwriter.

Chi (spreek uit als het Engelse 'Shy') was één van de zeven kinderen van een Canadese moeder en een Duitse vader, een violist. Ze had al vroeg interesse in muziek en kon op haar twaalfde al acht instrumenten bespelen. Haar favoriete instrument is de piano. In 1970 speelde ze in diverse clubs in Chicago. Een jaar later vertegenwoordigde ze haar land op het International Rock Festival in Rio de Janeiro. Niet veel later tekende ze een platencontract van CBS/Columbia Records.

Haar debuutalbum 'Chi Coltrane' komt in 1972 uit en wordt dankzij haar eerste single 'Thunder and Lightning' een wereldwijde topper. Van de single werden er meer dan een miljoen verkocht. Na een succesvolle tour trekt ze twee jaar de studio in om haar tweede album 'Let it Ride' (1974) op te nemen. Chi schrijft al haar nummers zelf en ook dit album wordt weer een groot succes. Daarna geeft ze in één jaar 300 concerten over de hele wereld. Ook in Europa scoort ze hits, waaronder top tien hits in Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland. Met 'Go like Elijah' staat ze in 1973 dertien weken in de Nederlandse Top 40, waarvan twee weken op nummer 1. Tussen 1973 en 1975 ging ze naar de 'Salter School of Music' in Los Angeles. In 1975 verschijnen twee verzamelalbums: 'Greatest Hits' en 'Best of Chi Coltrane'. Twee jaar later verschijnt haar derde plaat 'Road To Tomorrow' (1977). Daarna verhuisde ze naar Europa, waar ze haar volgende albums maakte: 'Silk and Steel' (1981), 'Live!' (1982), 'Ready to Roll' (1983) en 'The Message' (1986). Vanaf 1991 woonde ze in Zürich, waarna ze in 1993 terugkeerde naar haar geboorteland, waar ze in Los Angeles een opnamestudio begon. In 1996 verscheen haar verzamelalbum 'Chi Coltrane's Golden Classics'. In 2009 keerde Chi Coltrane terug op de bühne met het album 'Yesterday, Today and Forever', dat een compilatie is van haar werk vanaf 1982 en ook enkele gloednieuwe nummers bevat. Het album is vooralsnog alleen te verkrijgen via haar eigen website 'www.chicoltrane.com'. Ook staat er voor september en oktober een theatertour door Nederland gepland.
Reageer (3)
13-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaak last van blaren? Wat je beter niet doet

Vaak last van blaren? Wat je beter niet doet

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/12/12/20141113112046/media_xll_7274652.jpg

Heel wat lopers en liefhebbers van ballerina's of stileto's krijgen ermee te maken: blaren. Het goede nieuws is dat ze al na enkele dagen verdwijnen, het slechte nieuws is dat ze irritant of zelfs pijnlijk zijn. Toch zit er niet veel meer op dan te wachten tot de vochtige bulten vanzelf verdwijnen.

Blaren worden veroorzaakt door herhaaldelijk trauma aan de huid, dat legt dermatoloog Lauren Ploch uit. "Wrijving zet de huid onder druk, wat leidt tot de scheiding van de huidcellen. Vaak begint het met een klein roze plekje dat brandt of tintelt en dat witter wordt als de toestand verergert. Dan komt er vocht in de holte die veroorzaakt wordt door de aanhoudende wrijving. Uiteindelijk krijg je de bekende bult."

Het vocht moet helder zijn of er kan wat bloed in zitten. Als de vloeistof geel of groen wordt of de zone rond de blaar is rood en pijnlijk, dan heb je mogelijk een infectie en stap je best zo snel mogelijk naar een dermatoloog. Ook een bloedblaar laat je best nakijken als die donker van kleur is. Dan kan dat namelijk een teken van iets anders zijn, bijvoorbeeld gordelroos.

Als het om een doorsnee blaar gaat door lang te lopen of te wandelen, dan is je grootste zorg hoe deze zo snel mogelijk kwijt te raken. De beste behandeling is gewoon geduldig te zijn. Als het echt niet anders kan, dan kun je het vocht vrijlaten wanneer je druk ervaart. Dit doe je best door aan de zijkant te prikken met een steriele naald. Zo kan het vocht weg en neemt de bult af. Probeer de huid zo intact mogelijk te houden. Dit doet namelijk dienst als een natuurlijk verband. Als de blaar uit zichelf gesprongen is, dan kun je het best reinigen met zeep en water. Maak een barrière met de overgebleven hoeveelheid huid en plak er dan een pleister op.

Als je vaak last hebt van blaren, zal je er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. Een vochtige, warme huid is gevoeliger voor dit probleem. Vermijd slecht passende schoenen en draag nieuwe exemplaren niet te lang aan een stuk, maar bouw de lengte langzaam op. Dikke antizweetsokken zijn efficiënt om blaren te voorkomen, maar ook versleten paren die hun vorm verloren zijn, kunnen het risico verhogen. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigen kippen? Eet niet meer dan drie eieren per week

Eigen kippen? Eet niet meer dan drie eieren per week

http://static1.hln.be/static/photo/2014/15/5/0/20141113143735/media_xll_7275495.jpg

Er zit meer dioxine in eieren van kippen die mensen thuis houden, dan in eieren die in de winkel worden gekocht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag op basis van onderzoek dat ze heeft laten uitvoeren. Maar als mensen niet meer dan drie eieren per week eten, sowieso al het advies van het Voedingscentrum, is het gezondheidsrisico volgens de NVWA "verwaarloosbaar klein".

Dat er dioxine in de eieren zit, komt doordat hobbykippen hun voer van de grond pikken. Daarbij krijgen ze ook grond binnen, met daarin de dioxines. Uit het onderzoek, dat gedaan is op verschillende plekken in Nederland, blijkt dat er geen regionale verschillen zijn wat betreft dioxinegehaltes in eieren. "Het gaat dus niet om sterk vervuilde grond maar om de milieuverontreiniging die in heel Nederland aanwezig is", aldus de NVWA.

Mensen die wat willen doen aan de dioxine in hun eieren, kunnen de dieren voeren vanuit een bak, tegels aanleggen of de grond in en rond de ren vervangen door schone grond of zand. De NVWA wijst erop dat dioxines onder andere afkomstig zijn van verbrandingsovens of as. Als er dus verbrandingsovens zijn in de buurt van de ren, raadt de NVWA aan die weg te halen. (br.hln)


Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Net geen twee meter verschil: grootste en kleinste man op aarde samen op de foto

Net geen twee meter verschil: grootste en kleinste man op aarde samen op de foto

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/1/8/20141113153828/media_xll_7275593.jpg

Indrukwekkende beelden uit Londen. Daar poseerden Sultan Kösen (rechts) en Chandra Bahadur Dangi (links) samen op de foto ter gelegenheid van Guinness World Record Day. De eerste wordt met zijn 251 cm gezien als de grootste man op aarde. De andere met zijn 54,6 cm is dan weer de kleinste. Het verschil: 196,4 cm!

Het was de eerste keer dat beide heren elkaar ontmoetten. Hun trip naar Londen is er een om de zestigste verjaardag van het Guinness World Record Book in de verf te zetten. De Turk Kösen (31) mag zich sinds 2009 's werelds grootste man noemen en 'sleept' ook het record van de grootste handen ter wereld met zich mee. De 63-jarige Nepalees Dangi is dan weer de kleinste man die ooit door Guinness werd opgemeten. Van zijn vijf broers zijn er drie kleiner dan 1,20 m. (br.hln)


Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!