NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea


15-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de schoonste boerin van Vlaanderen

Dit is de schoonste boerin van Vlaanderen

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/3/10/20170115012834/media_xll_9454315.jpg

De Schoonste Boerin van Vlaanderen 2017-2018 is Mieke Verniest. De 35-jarige vrouw uit het Oost-Vlaamse Zwalm werd gisterenavond verkozen tijdens een show in het Gentse Flanders Expo op Agriflanders, de grootste land- en tuinbouwbeurs van Vlaanderen.

Er waren negen kandidates voor de titel. De 'Schoonste Boerin' werd gekozen door een vakjury van tien landbouwjournalisten, waarvan de helft mannen en de helft vrouwen. "Zij houden rekening met een hele resem criteria: spontaniteit, uitstraling, mondigheid, assertiviteit, gezond boerinnenverstand... Daarbovenop jureren ze de onderdelen van het gala. Ten slotte tellen ook de punten mee van de praktische proeven die de dames aflegden", zegt de organisatie.

Tijdens Agriflanders waren er opdrachten met onder meer een proef met de kettingzaag en het reanimeren van mensen.

De presentatie van de show, die het badpakkendefilé achterwege liet, was in handen van de uittredende Schoonste Boerin Karen Verplancke. Minister van landbouw Joke Schauvliege reikte de prijs uit en de winnares ging met een tractor van John Deere naar huis. Mieke Verniest, die werkt in de varkensteelt en akkerbouw, is de komende twee jaar de ambassadrice van de Vlaamse land- en tuinbouw. De eerste ereboerin werd Evi Van Camp uit Koningshooikt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we baby's instinctief aan de linkerkant vasthouden

Waarom we baby's instinctief aan de linkerkant vasthouden

http://static1.hln.be/static/photo/2017/11/15/7/20170115092124/media_xll_9454582.jpg

Of het nu om je eigen kind gaat, of om je neefje of nichtje: de kans is groot dat je de baby tegen je linkerschouder aanvlijt. Onderzoek heeft aangetoond dat 70 tot 85 procent van de mensen instinctief voor links kiest, en daar blijkt een goede reden voor te zijn.

Persoonlijk hebben wij nooit echt diep nagedacht over de manier waarop we een baby vasthouden - naast 'niet laten vallen' -, maar de wetenschap deed dat wel. Dat we kleine kindjes meestal op onze linkerarm zetten, was al langer beken, maar niemand wist goed waarom.

Een nieuwe studie in het tijdschrift Nature Ecology and Evolution meent nu echter het antwoord te weten. Ze merkten op dat het gedrag vooral voorkomt bij vrouwen, en bijvoorbeeld ook bij vrouwelijke primaten. De wetenschappers vermoeden nu dat dit te maken heeft met onze hersenhelften.

Diepere band
Zoals je misschien wel weet wordt de rechterkant van ons lichaam gestuurd door de linkerhersenhelft, en vice versa. Als we de baby links vasthouden, zetten we dus de rechterkant van ons brein aan het werk. En dat deel is verantwoordelijk voor het verwerken van emoties, maar ook voor gezichtsherkenning. Als je dus naar de baby op je linkerarm kijkt, koppel je als het ware emoties aan het gezichtje van het kind, met een diepere band als resultaat.

Met andere woorden: een baby aan de linkerkant helpt om de band tussen jou en het kind te versterken. Zet jij de baby op je rechterarm? Dan ben je misschien nog niet klaar voor kinderen. Of was de linker gewoon moe, dat kan ook. (br.hln)


» Reageer (0)
14-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banksy-expo van start in Antwerpen

Banksy-expo van start in Antwerpen

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/9/0/20170113180026/media_xll_9451890.jpg

In de Shopping Stadsfeestzaal aan de Meir in Antwerpen is vandaag de tentoonstelling "The Art of Banksy" officieel geopend. Tot 19 maart kan je er elke dag het werk van 's werelds bekendste maar tevens door mysterie omgeven straatkunstenaar ontdekken, dankzij zijn voormalige manager Steve Lazarides. Die combineerde zijn eigen collectie met stukken uit privécollecties om een blik voor en achter de schermen te werpen op de Britse artiest, van wie de identiteit nog steeds niet officieel bekendgemaakt is.

"The Art of Banksy" presenteert 80 werken van Banksy en foto's die Lazarides nam van de kunstenaar in actie - zij het uiteraard volledig onherkenbaar. De expo staat stil bij Banksy's eerste fratsen, zoals het bewerken van bestaande schilderijen met graffiti of het uitgeven van valse briefjes van tiend pond, en bevat versies van enkele van zijn meest iconische creaties. Onder meer "Girl with Balloon", de door Andy Warhol geïnspireerde "Kate Moss"-reeks, "No Ball Games" en verschillende afbeeldingen van de hem kenmerkende ratten konden niet ontbreken. Ook enkele van zijn meest expliciete maatschappijkritische stukken zoals "Christ with shopping bags" passeren de revue.

De onofficiële - want zonder zijn eigen goedkeuring - Banksy-expo deed wereldwijd nog maar enkele steden aan en is volgens de stad Antwerpen dan ook een erg welgekomen evenement om nog wat meer toeristen te lokken. "We merken dat mensen die een stad bezoeken steeds meer op zoek zijn naar een totaalbeleving: shoppen, lekker eten, cultuur, ... het moet allemaal dicht bij elkaar beschikbaar zijn", zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). "Initiatieven zoals hier in de Shopping Stadsfeestzaal zijn daar het perfecte antwoord op." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond redt leven baasje met gebroken nek door 20 uur op hem te liggen in vrieskou

Hond redt leven baasje met gebroken nek door 20 uur op hem te liggen in vrieskou

http://static3.hln.be/static/photo/2017/13/5/13/20170114084207/media_xll_9453178.jpg

Bob, een man uit de Amerikaanse staat Michigan, ging op oudejaarsavond buiten brandhout halen. Omdat hij maar even buiten zou zijn, droeg hij enkel zijn lange onderbroek, een hemd en pantoffels. Het vroor toen 4 graden. Bob gleed uit en brak zijn nek. Gelukkig was Kelsey bij hem, zijn Golden Retriever. Die ging op haar baasje liggen om hem warm te houden. 24 uur lang. "Hij heeft veel geluk gehad dat zijn hond bij hem was en hem hielp", oordeelt de dokter die Bob behandelde.

"Ik riep om hulp, maar mijn naaste buur woont bijna een kilometer verderop en het was toen al halfelf. Maar gelukkig kwam Kelsey", verklaart de man.

Warm en alert
De vijfjarige hond hield Bob warm door op hem te gaan liggen. Ze hield haar baasje wakker door aan zijn gezicht en handen te likken.

"Ze bleef blaffen om hulp, maar week niet van mijn zijde. Ze hield me warm en alert. Ik wist dat ik moest volhouden om in leven te blijven. Tegen de ochtend had ik geen stem meer en kon ik niet meer om hulp roepen, maar Kelsey bleef blaffen".

"Haar gehuil alarmeerde uiteindelijk mijn buur. Die vond me om halfzeven 's avonds op nieuwjaarsdag".

Zwaar onderkoeld
De buur belde de hulpdiensten. Toen Bob in het ziekenhuis aankwam, bedroeg zijn lichaamstemperatuur slechts 21 graden. De normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden, onderkoeling treedt op wanneer de lichaamstemperatuur onder de 35 graden gaat.

"Ik was verbaasd dat ik geen vrieswonden had. Ik ben zeker dat ik dat te danken heb aan Kelsey's vastberadenheid om me warm te houden".

Tot grote verrassing van de dokters herstelde Bob snel. "Na de operatie begon hij als bij wonder zijn ledematen met grote kracht te bewegen", stelt de neurochirurg Chaim Colen van het McLaren Northern Michigan ziekenhuis.

"De meeste mensen met verwondingen aan de ruggengraat, kunnen niet bewegen. Was het de koude of het feit dat hij in de sneeuw lag dat hem heeft geholpen, ik weet het niet. Maar het was zeker zijn hond die hem in leven hield, Bob heeft echt geluk gehad".

Bob heeft nog een lange revalidatie voor de boeg maar verwacht wordt dat hij volledig zal herstellen. "Ik ben mijn twee helden eeuwig dankbaar." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op dit moment loop je de grootste kans op griep

Op dit moment loop je de grootste kans op griep

http://static2.hln.be/static/photo/2017/7/1/11/20170114091854/media_xll_9453191.jpg

Dames en heren, haal die zakdoeken en warmwaterkruiken maar al boven, want het ziet ernaar uit dat we vanaf volgende week veel kans hebben om griep op te lopen. Een nieuwe studie in het Journal of Clinical Virology heeft immers ontdekt wanneer de kans op de ziekte het grootst is.

Dat we in de winter meer kans hebben op griep dan in de zomer, dat is nogal logisch. Maar Zweedse wetenschappers hebben nu ook het precieze tijdsstip ontdekt waarop de kans op een griepepidemie het grootst is. De uitbraak van de griep vindt immers plaats ongeveer een week na de eerste winterprik. Zo eentje als wij nu meemaken, zeg maar.

De wetenschappers namen meer dan 20.000 stalen bij zieke mensen in Göteborg en analyseerden die om te kijken met welk virus ze precies te maken hadden. Daarna vergeleken ze die data met de gegevens van het meteorologische instituut. En zo ontdekten ze een patroon: elk jaar brak de griep uit na de eerste echt koude week van het jaar, waarbij de temperaturen een paar dagen onder nul duiken.

Droog en koud
Researcher Nicklas Sundell weet ook de reden daarvoor: "We geloven dat de plotse val in temperatuur de epidemie een duw in de rug geeft. En eens de griep uitgebroken is, maakt het niet echt meer uit wat voor weer we hebben. Ook al wordt het opnieuw warmer, de zieke mensen zullen anderen blijven besmetten."

Het griepvirus wordt immers overgedragen via druppeltjes van bijvoorbeeld een nies- of hoestbui. Die verpreiden zich gemakkelijker als het koud is en als de lucht heel droog is. De droge lucht absorbeert dan de vloeistof in de druppeltjes, waardoor die langer en verder kunnen 'reizen'.

Maak je borst dus maar al nat, want het is niet alleen de griep die dit patroon volgt. "Ook bepaalde infecties op de luchtwegen en bijvoorbeeld het coronavirus breken uit na de eerste koude week." Sundell geeft gelukkig wel nog wat tips mee om de epidemie in te perken en jezelf en anderen te beschermen. "Hou je hand voor je mond als je hoest of niest, was regelmatig je handen en probeer elk jaar de griepprik te halen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straks betalen voor zakje voor groenten en fruit

Straks betalen voor zakje voor groenten en fruit

http://static1.hln.be/static/photo/2017/0/8/13/20170113085229/media_xll_9450733.jpg

De zeven grootste supermarktketens van ons land starten in maart met een proefproject aan de afdelingen groenten en fruit. Wie daar nog een plastic zakje wil, moet voortaan betálen voor een duurzaam exemplaar. Intussen schrapt ook Delhaize de herbruikbare kassa-tas van tien cent.

De herbruikbare tasjes aan de versafdelingen zijn een idee van Comeos, de koepelorganisatie van de Belgische handel en diensten. In totaal zeven supermarktketens, waaronder Delhaize, Colruyt en Carrefour, doen mee. In maart gaat het project van start. Elke keten beslist zelf in hoeveel winkels en welke winkels precies. Na drie maanden wordt het project afgerond en de bevindingen overgemaakt aan de overheid. Overal zal het basisprincipe hetzelfde zijn. Verse tomaatjes, wat witloof uit volle grond, of een kilo appels? U zal er een tasje voor moeten kópen, in plaats van er eentje gratis te nemen. Dat zal dan wél een degelijk exemplaar zijn: herbruikbaar, wasbaar, semitransparant en compact opvouwbaar.

Dat of papier

Comeos wil met het proefproject inspelen op toekomstige wetgeving. Om komaf te maken met de veelheid aan verpakkingsmateriaal bijten de gewesten al geruime tijd hun tanden stuk op nieuwe regels. Eén van de pistes die de wetgever oppert, is de invoering van papieren tassen in plaats van plastic, maar dat vindt het gros van de supermarkten geen goed idee. "We hebben dat onderzocht en stellen vast dat de milieu-impact van papier zes keer zwaarder is", zegt Hans Cardyn van Comeos. "Voor één pallet plastic zakken heb je zeventien palletten papieren zakken nodig. Het is 3,5 keer duurder en niet gebruiksvriendelijk: steek er twee kilo koude tomaten in die recht uit een koelafdeling komen en de condens zal ervoor zorgen dat het zakje vochtig wordt en scheurt." Ook aan de kassa's vrezen supermarkten problemen. Elk papieren zakje zou er moeten worden opengemaakt en dat kost tijd. Een grote keten becijferde wat dat zou kosten. Het kwam neer op een meerkost van 3,8 miljoen euro aan personeel op jaarbasis.

4.560 ton bespaard

Met de herbruikbare tasjes wil Comeos de overheid een alternatief aanreiken. Want dat er iéts moet veranderen, staat vast. Sinds de sector in 2004 stelselmatig de eenmalige plastic kassazakken schrapte, werd al 4.560 ton plastic uitgespaard. Hoeveel de tasjes kosten, zal elke supermarktketen zelf beslissen. Sommige ketens zullen tegelijkertijd óók nog gratis tasjes aanbieden.

Intussen gaat Delhaize nog een stap verder. De keten maakt komaf met de herbruikbare kassazakken van tien cent. De bestaande voorraden worden opgebruikt, maar er worden géén nieuwe plastic zakken meer gemaakt. De duurderde, veel sterkere geweven zakken van tachtig cent, blijven wél bestaan. "Een maatregel, in afwachting van nieuwe wetgeving", zegt Delhaize. (br.hln)


» Reageer (4)
13-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elbphilharmonie in Hamburg feestelijk geopend

Elbphilharmonie in Hamburg feestelijk geopend

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/2/7/20170111210333/media_xll_9447157.jpg

Duitsland heeft er een nieuw cultureel icoon bij: de Elphilharmonie in Hamburg. Het concertgebouw werd feestelijk ingehuldigd, in aanwezigheid van onder meer bondskanselier Angela Merkel en de Duitse president Joachim Gauck.

Zon 2.100 gasten waren uitgenodigd voor de officiële opening van "Elfie", zoals het gebouw in de volksmond wordt genoemd. De veiligheidsmaatregelen waren erg streng, na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn.

Aan het spectaculaire gebouw, op de rechteroever van de Elbe, is zowat tien jaar gewerkt. Het project liep herhaaldelijk vertraging op en ook de kosten rezen de pan uit. De constructie in staal en glas, ontworpen door de architecten Herzog en de Meuron, kostte uiteindelijk 789 miljoen euro, tien keer meer dan begroot.

Maar dat kon de pret woensdag niet drukken. De burgemeester van Hamburg had het over een "historische dag" voor de stad. Het Elbphilharmonie Orchestra onder leiding van Thomas Hengelbrock stond in voor de muziek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helpt vitamine C verkoudheid en griep voorkomen?

Helpt vitamine C verkoudheid en griep voorkomen?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/11/12/20170105094319/media_xll_9432852.jpg

Wie alweer terug aan het werk is, heeft waarschijnlijk ook al opgemerkt dat heel wat collega's ziek zijn. Het is dan ook "de tijd van het jaar", zoals ze weleens zeggen in de volksmond. Slik dus snel maar wat extra vitamine C en hoe meer citroensap in je thee hoe beter. Of toch niet?

Vitamine C is op multivitamines na, althans in de Verenigde Staten, het populairste voedingssupplement. En dat is geen slecht nieuws, want vitamine C geeft meer energie, het verhoogt de opname van ijzer, is goed voor de huid, spieren, botten en bloedvaten, en het zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed werkt. En vooral om die laatste reden slikken mensen massaal supplementen van de vitamine, om toch maar niet ziek te worden.

Alleen werd uit een Amerikaanse studie van 50 jaar vastgesteld dat vitamine C bij gezonde mensen helemaal niet helpt om verkoudheid en griep te voorkomen. Dat lees je goed ja. Alleen bij wie door omstandigheden een erg verzwakt immuunsysteem heeft, kan een dosis van 200 mg vitamine C per dag de kans op een verkoudheid halveren. Wél zouden verkoudenheden en griepjes iets minder lang duren bij mensen die lange tijd supplementen slikken, maar heel groot is het verschil niet.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen vitamine C nodig hebt, alleen moet je er ook geen wonderen van verwachten. Het menselijk lichaam neemt de vitamine trouwens veel makkelijker op uit voeding. Regelmatig rode paprika, kiwi, en citrusvruchten eten is dus aangeraden. (br.hln)


» Reageer (1)
12-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griepepidemie in aantocht

Griepepidemie in aantocht

http://static3.hln.be/static/photo/2017/6/1/5/20170111124242/media_xll_9446255.jpg

De afgelopen week hebben opvallend veel meer Belgen een huisarts geraadpleegd met symptomen van griep. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) vandaag. Tussen 2 en 8 januari stapten er per 100.000 inwoners 133 naar de huisarts met griepsymtomen. Vanaf 140 raadplegingen per 100.000 inwoners, is er sprake van een griepepidemie.

Volgens het WIV wordt de drempel van 140 consultaties "hoogstwaarschijnlijk" in de komende week bereikt of overschreden.

Inenting

Uit analyse van het WIV blijkt dat enkel het griepvirus van het type A in omloop is. Het gaat dan vooral om de stam A(H3N2). Dat is goed nieuws voor wie de voorbije maanden een inenting tegen griep heeft gekregen, want dat is ook de stam die in de vaccins die in ons land beschikbaar zijn, aanwezig is.

Frankrijk
Ook in onze buurlanden is de griep aan een opmars bezig. Frankrijk kampt al drie weken op rij met een hevige griepepidemie, waarbij in sommige regio's sprake is van 738 zieken per 100.000 inwoners.

Contact
Om een verdere verspreiding van de ziekte bij ons te voorkomen, beveelt het WIV patiënten aan om meteen een huisarts te contacteren bij griepsymptomen, en om in dat geval thuis te blijven en overbodig contact met andere mensen zoveel mogelijk te vermijden. Ook de handen vaak en grondig wassen, met water en zeep, kan helpen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Jethro Tull - Bourée

Jethro Tull - Bourée

Klik op de foto om ze te beluisterenJethro Tull is een Britse progressieve-rockband en Grammy Award-winnaar uit Blackpool, opgericht in 1968 rond de Schotse voorman Ian Anderson. Hun muziek is herkenbaar aan de opmerkelijke zangstijl en het unieke dwarsfluitwerk van Anderson, aan de ongewone en vaak complexe liedconstructies en aan de intelligente teksten.

Hun muziek, gestart als blues met een experimentele inslag, heeft onomstotelijk invloeden van klassieke muziek, hardrock en alternatieve rock, alsmede Aziatische en Keltische folkmuziek. Hierdoor is het zeer moeilijk andere muzikanten aan te wijzen die soortgelijke muziek maken. Meer dan andere rockbands staat hun muziek apart van de overige rockmuziek.


» Reageer (0)
11-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de tien meest opgezochte taalkwesties. Maak jij fouten?

Dit zijn de tien meest opgezochte taalkwesties. Maak jij fouten?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/4/4/20170111103739/media_xll_9445969.jpg

Is het 'je vindt' of 'je vind'? Is 'geüpdatet' of 'geüpdate' correct? Schrijf je 'ervoor' of 'er voor'? De pagina's waarop die taalkwesties uitgelegd staan, waren vorig jaar de vaakst geraadpleegde van de website van de Taaltelefoon.

In zijn nieuwsbrief geeft de Taaltelefoon, de taaladviesdienst van de Vlaamse overheid, wat cijfers en feiten over 2016. De dienst ontving 1 procent meer taalvragen via telefoon, e-mail en sociale media dan in het jaar ervoor: 6.506 om precies te zijn. De website taaltelefoon.be registreerde 1,8 miljoen bezoekers, goed voor 3,4 miljoen geraadpleegde pagina's. En sinds eind september lokte de nieuwe rubriek "Spellingtests" 164.000 bezoeken.

Hieronder vind je de top tien van de meest opgezochte taalkwesties. Waar heb jij moeite mee?

1. je vindt / jij vindt / je vind* / jij vind*
Voor de twijfelaars: 'je vindt' of 'jij vindt' is correct. Staat je/jij als onderwerp achter de persoonsvorm, dan valt de 't' weg: 'Vind jij dat boek goed?'. Kan je 'je/jij' vervangen door 'jou(w)', dan is het geen onderwerp en moet de 't' blijven staan.

2. geüpdatet / geüpdatete / geüpdate* / geüpdated*
Het correct gespelde voltooid deelwoord van updaten is geüpdatet. Bijvoorbeeld: 'Ik heb mijn computer geüpdatet'. Als update gebruikt wordt als een bijvoeglijk naamwoord, is het gek uitziende 'geüpdatete' correct. Vb: de geüpdatete computer.

3. ervoor / er voor
Dit is een ingewikkelde. Taalkundig gezien moet je 'ervoor' aan elkaar schrijven als het om een voornaamwoordelijk bijwoord gaat, of als er een dat-zin of een beknopte bijzin volgt. Bijvoorbeeld: 'Ze zorgt ervoor'.

Om het simpel te houden, onthou je best gewoon dat 'ervoor' meestal aan elkaar geschreven wordt TENZIJ 'voor' bij een ander zinsdeel hoort. In vb 'Wie gaat er voor het eten zorgen' hoort 'voor' bij 'het eten'.

4. goedemorgen / goeiemorgen / goede morgen / goeie morgen / goedenmorgen*
Nog eentje die moeilijker is dan het lijkt. In de meestegevallen schrijf je 'goedemorgen' of 'goeiemorgen' aan elkaar. Maar: als je iemand groet en je doet dat met het lidwoord 'een', dan schrijf je ze los van elkaar. Vb: 'Een goede morgen, tante Rita'. Wil je ook benadrukken dat het om een gunstige ochtend gaat, of een bepaalde ochtend, dan schrijf je ze ook van elkaar. 'Het was een goede morgen voor de winkelier' bijvoorbeeld.

5. mezelf/mijzelf
Beide vormen zijn correct. Met 'mijzelf' leg je gewoon iets meer klemtoon. Vb: 'Ik ken mezelf' en 'Ik ken mijzelf'.

6. Aanspreking in brieven en e-mails
In een informele brief of mail hoef je je hier niet al te veel zorgen over te maken. 'Beste Piet', 'Dag Anja' of 'Goedemorgen Els', het mag allemaal. Gaat het om een formele situatie, dan is 'geachte' het woord dat je zoekt, gevolgd door 'heer' en/of 'mevrouw'. Spreek je iemand aan met zijn functie, dan komt 'mijnheer' wel eens voor: 'geachte mijnheer de minister'.

7. ideeën / ideëen* / ideën*
Ligt de klemtoon op de laatste 'e'? Dan voeg je er nog een 'e' aan toe en gebruik je een trema om het leesbaar te houden. Die 'dubbele puntjes' komen dan op de laatste 'e'. Met andere woorden: 'ideeën' is correct.

8. Schrijfwijze gsm-nummers
Vergeet schuine strepen of liggende streepjes. Gsm-nummers schrijf je als volgt (enkel met spaties: vb: 0482 45 56 42 of + 32 482 45 56 42.

9. mijns inziens / mijn inziens* / naar mijns inziens*
De correcte vorm is 'mijns inziens' (met twee keer 's'). Maar je kan ook gewoon 'naar mijn mening' gebruiken om het vlot en simpel te houden.

10. Standaardtaal in België en Nederland
Ten slotte zoeken ook heel wat mensen informatie over de verschillen tussen correct taalgebruik in België en Nederland. Voor een heleboel voorbeelden en een overzicht van de taalevolutie op dit vlak verwijzen we je graag door naar de website van de taaltelefoon.

Wie worstelt met een taalvraag, krijgt gratis advies van de Taaltelefoon. Die is elke werkdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur bereikbaar op het telefoonnummer 078/152025. Op woensdagen is de dienst ook telefonisch bereikbaar tussen 14.00 en 16.00 uur, behalve tijdens schoolvakanties. Vragen kunnen ook via een formulier op de websites taaltelefoon.be en taaladvies.net gesteld worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monopoly krijgt nieuwe pionnen (en jij kan stemmen)

Monopoly krijgt nieuwe pionnen (en jij kan stemmen)

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/11/0/20170111110559/media_xll_9446010.jpg

Speelgoedfabrikant Hasbro heeft beslist om het populaire bordspel Monopoly wat te vernieuwen. Dat zullen ze doen door acht nieuwe pionnen te introduceren. De liefhebbers van het spel kunnen zelf bepalen welke nieuwe pionnen straks op het speelbord verschijnen.

Monopoly werd bij de introductie in het jaar 1935 voorzien van acht pionnen: de kat, de hond, de laars, de hoge hoed, de auto, het schip, de kruiwagen en de vingerhoed. Later kwamen er variaties en toevoegingen, zoals het oude strijkijzer, de handtas en het kanon. Deze wil Hasbro nu vervangen door acht nieuwe. Uit 56 mogelijkheden op de website www.votemonopoly.com kunnen liefhebbers hun favoriete acht pionnen kiezen. Op de acht huidige pionnen kan overigens ook gestemd worden.

Tussen de mogelijkheden staan er onder meer een schildpad, een fototoestel, verscheidene emoji's, een badeendje, een hashtag en een trompet. Stemmen kan nog tot eind deze maand. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Walker - Phoenix

John Walker - Phoenix

Klik op de foto om hem te beluisteren


John Walker( 1943-2011) is een van de oprichters van de Amerikaanse popgroep The Walker Brothers.

De zanger en gitarist richtte de groep in 1964 samen met Scott Engel, John Maus en Al Schneider op.
De groep scoorde in het Verenigd Koninkrijk een reeks top 10-albums, en een nummer 1-hit met "Make It Easy on Yourself" en "The Sun Ain't Gonna Shine (Anymore)", die beide ook de Amerikaanse top 20 bereikten.Vooral in Engeland was de groep erg populair. In 1978 viel de band uiteen. Walker werd gitaarbouwer en vestigde in Californië zijn eigen opnamestudio. In 2004 ging hij weer optreden.


» Reageer (0)
10-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit de zachtste kat die je ooit hebt gezien?

Is dit de zachtste kat die je ooit hebt gezien?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/9/13/9/20170107134918/media_xll_9437784.jpg

Toegegeven, er circuleren regelmatig hilarische katten op het internet. Maar Cezar wint nu al met stip de hoofdprijs van het jaar 2017. De pels van de Perzische poes lijkt eerder op die van een schaap, en ziet er heerlijk zacht uit. Mogen wij hem adopteren?

Cezar de kat woont in Servië, maar dankzij zijn baasje die graag foto's neemt van het fotogenieke beest, kunnen wij er ook hier van meegenieten. Zijn lange haren maken dat hij lijkt op een miniatuur-schaapje, wat de aaibaarheidsfactor nog eens drie keer zo groot maakt. Ondanks de grumpy blik die Cezar wel eens durft bovenhalen, maar die hem alleen nog maar hilarischer maakt.

Jaloers op deze kat? Troost je, qua pelsverzorging is dit huisdiertje net iets minder interessant. Getuige ook de foto waarop Cezar met een kortgeschoren pels poseert. Al blijft hij zelfs dan ook schattig. (br.hln)


» Reageer (2)
09-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Collega's in de bres voor Robbe De Hert: al 15.000 euro ingezameld

Collega's in de bres voor Robbe De Hert: al 15.000 euro ingezameld

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/13/3/20170105043207/media_xll_9432123.jpg

Robbe De Hert (74) beleeft zijn 'Warmste Week'. Sinds de regisseur in deze krant getuigde over de armtierige omstandigheden waarin hij leeft, regent het steunbetuigingen. Nu is er ook een financiële hulpactie en volgt waarschijnlijk ook nog een benefiet. "Robbe verdient dit. Hij is een icoon."

Van Guido De Craene en An Swartenbroekx tot Clouseau-bassist Vincent Pierins en komiek Bert Gabriëls. Allemaal doneerden ze gisteren gul via de crowdfundingactie die voor De Hert werd opgezet. In één dag steeg het bedrag vlot boven de 15.000 euro. Geld dat integraal naar de filmmaker gaat en waarmee hij niet enkel zijn project 'Hollywood Aan De Schelde' kan vervolledigen, maar zich in één beweging ook wat comfortabeler kan settelen. Na de horrorverhalen over zijn morfineverslaving en de muizen in zijn appartement lijkt nu de redding nabij. Acteurs, regisseurs, komieken en artiesten: allemaal vormen ze één blok in de hoop de vooropgestelde 100.000 euro binnen te halen. "Hartverwarmend dat er zoveel reacties uit artistieke middens komen", aldus acteur en regisseur Guido De Craene. "Robbe heeft - net als velen onder ons - veel geld in een project gestopt. 100.000 euro, naar eigen zeggen. Dan kan het misgaan, maar die risico's neem je nu eenmaal uit gedrevenheid. Al hoop ik dat hij het geld niet integraal in 'Hollywood Aan de Schelde' pompt, maar misschien ook op zoek gaat naar een ander appartementje. Zodat hij van een rustige oude dag kan genieten. Ook hoop ik dat er misschien eens iemand als pakweg Erik Van Looy voor zijn project gaat pleiten bij het Vlaams Audiovisueel Fonds."

Wie Robbe wil steunen, kan dat doen via www.gofundme.com/ help-robbe-de-hert.  (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pintjes worden duurder

Pintjes worden duurder

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/12/6/20170106200351/media_xll_9436491.jpg

Marktleider AB InBev verhoogt volgende maand de prijs van zijn pilsbier. Ook Alken Maes en Brouwerij Haacht (Primus) gaan de pilsprijs optrekken, zo bevestigen ze vandaag.

Wat AB InBev betreft: concreet wordt een bak bier zo'n 37 eurocent duurder, de prijs van een pint stijgt met zo'n 1,4 cent.

Alken Maes, de nummer twee op de markt, bevestigt dat het in januari een prijsverhoging doorvoert voor de retail, en in februari voor de horeca. Maar met hoeveel is niet duidelijk.

Idem bij de derde brouwer van het land, Brouwerij Haacht. Hier gaan de prijzen in maart de hoogte in voor de horeca. In principe volgt de distributiesector, de supermarkten, dan enkele maanden later. Hoeveel de bierprijs omhooggaat, is eveneens nog niet duidelijk.

Volgens AB InBev is het van september 2015 geleden dat het bedrijf de bierprijs verhoogde. "Dat is nodig om langetermijninvesteringen in de Belgische markt te financieren", luidt het.

Horeca Vlaanderen raadt cafébazen aan om de prijsverhoging zo snel mogelijk door te rekenen aan de klant. (br.hln)


» Reageer (0)
08-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiener loopt dubbelganger tegen het lijf. En het wordt nog vreemder

Tiener loopt dubbelganger tegen het lijf. En het wordt nog vreemder

http://static0.hln.be/static/photo/2017/17/12/12/20170108084645/media_xll_9438837.jpg

Toen de Amerikaanse Santana Gutierrez (17) in een winkelcentrum in San Diego werd aangesproken door een meisje dat aan de slag was voor een goed doel, kon ze maar aan één ding denken: ze lijkt als twee druppels water op mij. De jonge vrouwen namen een foto en die ging meteen viraal op Twitter. Deze week kwamen daar enkele reacties op die zo mogelijk nog ongelofelijker waren.

Santana is eigenlijk van Las Vegas, maar ze studeert in La Jolla, vlakbij San Diego. "Het was echt een ongelofelijk toeval dat ik dat meisje ontmoette", vertelt ze. "Ik ga normaal gezien naar een ander winkelcentrum dichterbij, maar ik moest in een Applestore zijn. En daarom reed ik toch naar de Fashion Valley Mall verderop. Toen ik daar rondliep met een vriendin, sprak Isobel me plots aan."

Liefdadigheidsorganisatie
Het meisje was er aan de slag voor de liefdadigheidsorganisatie 'Save the Children'. "Ik voelde me er wel een beetje schuldig over, maar ik luisterde totaal niet naar wat ze zei", aldus Santana. "Ik kon maar aan één ding denken: wat lijkt ze toch op mij. En Isobel bleek blijkbaar van hetzelfde gedacht."

Foto
Bij wijze van grap gingen de meisjes samen op de foto en ze wisselden contactgegevens uit. Santana zette de foto op Twitter en sinds september werd die al meer dan 36.000 keer geliket en 20.000 keer gedeeld. Deze week werd het verhaal zo mogelijk nog vreemder.

Want iemand antwoordde dat ze een vriendin had die er net zo uitzag als de twee meisjes. "Ik wist niet waar ik het had", aldus Santana. "Ik toonde de foto zelfs aan mijn ouders, voor het geval er iets was dat ik moest weten. Maar ze zeiden dat we geen enkele familieband hadden. Het was zo vreemd."

Kort daarna dook er nóg een foto op van een meisje dat op de andere drie leek. En enkele Twitteraars deelden ook foto's van de actrices Samantha Boscarino en Auli'i Cravalho, die ook een buitengewone gelijkenis vertonen met de jonge vrouwen.

"Het zou geweldig zijn mochten we eens allemaal samen kunnen afspreken", aldus Samantha. "Met Isobel heb ik al contact, maar het zou leuk zijn mocht ik de anderen ook kunnen spreken. Zou het niet geweldig zijn mochten we dan ook allemaal dezelfde outfit aantrekken?" (br.hln)


» Reageer (2)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feesten in het Witte Huis tot in de vroege uurtjes voor afscheid van Obama's

Feesten in het Witte Huis tot in de vroege uurtjes voor afscheid van Obama's

http://static2.hln.be/static/photo/2017/4/13/4/20170108020332/media_xll_9438634.jpg

In december maakte Barack Obama bekend dat hij en zijn vrouw Michelle een grote fuif zouden geven vooraleer ze het Witte Huis zouden verlaten. En het presidentskoppel hield woord. Vrijdagavond zakten Hollywoodsterren, topmuzikanten, bedrijfsleiders en filantropen in groten getale af naar het presidentiële verblijf in Washington DC. Onder andere George en Amal Clooney, Stevie Wonder, Meryl Streep, Bruce Springsteen, Gwyneth Paltrow, Usher, Robert DeNiro en George Lucas waren van de partij.

De gasten mochten geen foto's of videobeelden nemen tijdens het feest, maar dat weerhield velen er niet van om hun aanwezigheid op het event toch via sociale media kenbaar te maken.

Chance the Rapper postte zaterdagochtend om 4:33 uur een video die hij had opgenomen buiten aan het Witte Huis en noemde het feestje "geweldig". "Ze lieten ons hier geen camera's binnenbrengen, maar weet dat het historisch was, het was zwart, het was mooi, er werd gedanst, er werd gelachen, er was liefde en er waren knuffels," zei de rapper. De video werd ondertussen weer van Instagram verwijderd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse jongeman (20) is vier maanden zwanger:

Britse jongeman (20) is vier maanden zwanger: "Het is wel een beetje verwarrend"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/18/9/5/20170108080916/media_xll_9438800.jpg

Hij voelt zich er naar eigen zeggen zelf wat vreemd bij, maar Hayden Cross uit het Britse Gloucester is vier maanden zwanger. De man - die 20 jaar geleden geboren werd als vrouw - zit volop in zijn transformatie, maar koos ervoor om die op pauze te zetten en eerst een kind te baren. Omdat hij het zich niet kan permitteren om eicellen te laten invriezen en later een kind te krijgen.

"Het voelt raar omdat mijn lichaam in de overgang zit", zegt Hayden, die drie jaar geleden startte met zijn transitie en mannelijke hormonen neemt. "Het gaat eigenlijk in tegen alles wat er binnenin mij aan de gang is, maar ik had geen andere keuze."

De jongeman wilde immers heel graag vader worden. Maar het invriezen van zijn eicellen zou minstens 4.600 euro kosten en zo veel kon de werkloze man niet op de tafel leggen. En daarom zette hij zijn transitie op pauze om eerst een kind te kunnen krijgen. Op de natuurlijke manier.

Gevaar

En daarvoor schuwde hij geen gevaar. Hij zocht een anonieme spermadonor via een speciale groep op Facebook en bracht het zaad van de man zelf in met een spuit. "Het kostte me op deze manier niets", zegt hij. "En ik had geluk, want het lukte van de eerste keer. De donor zelf wilde verder geen contact. Hij zei dat het voor hem gewoon een manier was om mensen te helpen."

Hayden geeft toe dat het een moeilijke periode is. "Enerzijds ben ik blij dat ik een kind krijg, maar anderzijds moet ik nu nog langer een vrouw blijven", klinkt het. "Ik stond op het punt om mijn transitie af te ronden en mijn borsten en eierstokken te laten wegnemen, maar dat moet nu wachten. Zwanger zijn is ook het vrouwelijkste wat er bestaat en ik voel me echt al een man. Het zou een leuke tijd moeten zijn, maar dat is het eigenlijk niet."

Single
De jongeman - die zichzelf omschrijft als biseksueel en single is - worstelde lang met zijn gevoelens vooraleer hij besefte wat hij eigenlijk écht wilde: man worden. Een vriend van hem die transgender is - Shane Hope (26) - hielp hem. "Toen ik hoorde hoe Shane zich voelde en wat hij had meegemaakt, herkende ik het meteen. Zo voelde ik me ook. In 2013 besloot ik alles in gang te zetten om man te worden, niet alleen biologisch maar ook administratief, door onder meer mijn naam te veranderen."

En nu halfweg zijn transitie is hij dus zwanger. "Ik hoop dat het een jongen wordt", zegt de Manchester United-fan. "Dan kan ik met hem naar het voetbal en de rugby. Ik zal hem dan ook makkelijker kleren kunnen vinden. Maar een meisje is ook prima, zolang het kindje maar gezond is."

Geen borstvoeding
Borstvoeding zit er niet in. "Ik haat mijn borsten", klinkt het. "Trouwens, zodra het kindje geboren is, wil ik weer testosteron nemen om mijn transitie verder te zetten en ik ben bang dat het schadelijk kan zijn als ik borstvoeding geef." (br.hln)


» Reageer (0)
07-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dood gewaande berggorilla opnieuw opgedoken

Dood gewaande berggorilla opnieuw opgedoken

http://static0.hln.be/static/photo/2017/14/7/3/20170107102353/media_xll_9437523.jpg

In het nationaal park der vulkanen in Rwanda is een dominante berggorilla weer opgedoken nadat hij in oktober spoorloos verdwenen was. De zilverrug, Cantsbee genaamd, is een van de twee nog levende berggorilla's die werden bestudeerd door de vermoorde Amerikaanse primatologe Dian Fossey, die bekend werd door (de verfilming van) haar boek 'Gorillas in the Mist'. Dat meldt National Geographic op zijn website.

Cantsbee is ondertussen al 38 jaar oud, daarmee is hij de langst levende zilverrug die ooit in het wild is geregistreerd. Al meer dan twee decennia is hij de dominante leider van een groep berggorilla's die in haar hoogdagen uit wel 65 gorilla's bestond, terwijl de gemiddelde groep uit ongeveer 10 leden bestaat. De groep wordt al jarenlang opgevolgd door het Dian Fossey Gorilla Fund.

In oktober meldde dat fonds dat Cantsbee spoorloos verdwenen was en dat vermoed werd dat hij was overleden aan ouderdom. Donderdag stelden de spoorzoekers die Cantsbee's groep opvolgen echter vast dat de dominante zilverrug was teruggekeerd. Waar hij al die tijd geweest is en wat hij precies heeft uitgespookt, is niet duidelijk. Hij bleef dan ook drie maanden lang onopgemerkt door de 73 spoorzoekers van het gorillafonds die dagelijks in het gebied op zoek gaan naar de twaalf gorillagroepen die er worden opgevolgd.

"Cantsbee zou ziek geweest kunnen zijn en daardoor achterop zijn geraakt, of hij zou gewoon vertrokken kunnen zijn", zegt Tara Stoinski, voorzitter van het gorillafonds. "We weten het antwoord niet en we zullen het nooit weten."

In Cantsbee's afwezigheid nam zijn zoon Gicurasi, die zich al geruime tijd dominanter opstelde, de positie van leider van de groep op zich. Het gorillafonds is dan ook benieuwd of Cantsbee zal terugkomen in een secundaire rol, of zijn zoon zal uitdagen voor het leiderschap. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!