Aquila is een historisch merk van motorfietsen. Fabr. Italiana Aquila, Bologna (1927-1935). In 1926 bracht de firma Cavani in Bologna (de Italiaanse importeur van DKW) lichte motorfietsen met 132 cc DKW-motor op de markt onder de merknaam Aquila. Later werden 250- en 350 cc Rudge-Python-motoren gebruikt.
Aquila Roma
Aquila is een historisch merk van motorfietsen. Universal Motor, Moto Aquila, Roma (1954-1958). Klein Italiaans motorfietsmerk dat 49-, 124-, 158 en 175 cc tweetakten en 99- en 174 cc viertakten maakte. Er is geen verband met Aquila in Bologna.
Aquila
De aquila (Latijn voor adelaar) was het belangrijkste veldteken van een Romeins legioen. De standaard werd gedragen door de aquilifer, wat letterlijk adelaarsdrager betekent, die zich in het eerste cohort van het legioen bevond.
gereconstrueerde aquila
Aquila Italiana
Aquila Italiana was een Italiaans automerk dat bestond tussen 1905 en 1917. De ingenieur Giulio Cesare Cappa richtte het bedrijf samen met Giulio Pallavicino op in Turijn en hun eerste wagen werd voorgesteld op het autosalon van Turijn in 1906. Het eveneens uit Turijn afkomstige SPA nam in 1917 Aquila Italiana over, nadat in 1916 Cappa naar FIAT verhuisde en even later Vincenzo Marsaglia om kwam in een ongeluk met een experimenteel vliegtuig. In totaal werden er tussen 1909 en 1917 zo'n 1500 Aquila's gebouwd.
logo
Aquilifer
De Aquilifer, (lett. adelaarsdrager) is de belangrijkste standaarddrager in het romeinse leger. De aquilifer draagt de standaard met de adelaar als teken van een legioen.
Aquincum
Aquincum was een Romeinse stad aan de Donau. De nederzetting werd in het jaar 89 gesticht en is een voorganger van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De resten ervan zijn te vinden in Óbuda, in het noorden van het op de rechter Donauoever gelegen stadsdeel Boeda.
resten van Anquincum
Aquixalus
Aquixalus is een geslacht van kikkers uit de familie schuimnestboomkikkers (Rhacophoridae). Er zijn 8 soorten die voorkomen in Azië: Cambodja, China, India, Myanmar en Vietnam.
Aquacultuur is het proces waarbij vissen, schaaldieren en schelpdieren kunstmatig in vijvers en bassins worden gehouden om deze vervolgens te kunnen verhandelen. Ook bepaalde planten worden wel in het water gekweekt en daarmee tot de aquacultuur gerekend.
Aquamarijn
Aquamarijn (Latijn: aqua marina, "zeewater") is een vrij kostbare edelsteen en een variëteit van het mineraal beryl. De kleur is bleek groen, geel groen, bleek blauw of blauwgroen. Aquamarijn is een veel voorkomend mineraal en komt, zoals andere berylliumhoudende mineralen met name voor in pegmatieten. Vindplaatsen zijn in onder andere Brazilië (Minas Gerais), Madagaskar, de Oeral, Nigeria, Pakistan, Mexico, India, Ierland, Zimbabwe, Afghanistan en de Verenigde Staten.
Aquamarine
RGB 7FFFD4
Aquaplaning
Aquaplaning (spreek uit: akwaplening) of watergladheid is het verschijnsel dat een dunne waterfilm ontstaat tussen de band van een rijdend voertuig en het wegdek, waardoor dit voertuig (tijdelijk) onbestuurbaar wordt. Aquaplaning is misschien wel de bekendste vorm van (elasto)hydrodynamische smering. Als gevolg van de snelheid ontstaat er in het wigvormige gebied aan de voorzijde tussen de band en het wegdek een drukopbouw in de waterfilm. Als de drukopbouw voldoende is om een hydrodynamische film tussen de band en het wegdek te vormen gaat de tractie verloren, met soms vervelende gevolgen.
Aquarel
Het woord aquarel verwijst naar zowel een verf op waterbasis, de schildertechniek met dit medium en uiteindelijk ook naar het eindproduct, meestal op speciaal daarvoor vervaardigd papier.
Albrecht Dürer
J.M.W.Turner
Aquarium
Aquarium is een Russische rockband, die in 1972 in Leningrad opgericht werd door Boris Grebenshchikov, destijds wiskundestudent, en Anatoly "George" Gunitsky, destijds toneelspeler en absurdistisch dichter. In de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw was rock & roll verboden in de Sovjet-Unie, met uitzondering van enkele artiesten met speciale toestemming van de overheid. Optredens van Aquarium vonden daarom meestal plaats in privé-appartementen. Meestal unplugged, omdat de buren anders de autoriteiten zouden waarschuwen. Met de komst van Glasnost in 1985 kregen vele ondergrondse Russische rock-musici openbare erkenning. Aquarium werd een van de meest populaire rock-bands.
Aquastop
Een aquastop of waterslot is een beveiligingsklep die de watertoevoer naar een waterverbruikende machine afsluit als er lekkage wordt vastgesteld. Typisch gebruik in het huishouden is als extra afsluiter op een toevoerleiding voor een wasmachine of afwasmachine om waterschade door overstromingen bij een lekkende of losgeschoten slang of kapotte kuip te beperken.
Aquatiel
Aquatiel betekent in het water levend, dus direct afhankelijk zijn van water. Walvis- en dolfijnachtigen zijn de enige aquatiele zoogdieren. Er is wel sprake van longen, maar de dieren beginnen snel uit te drogen zodra ze op het land komen.
Aquifers
Aquifers, van het Latijn voor water en dragen, zijn ondergrondse, verzadigde watervoerende zandafzettingen. Momenteel loopt er een onderzoeksproject die onderzoekt hoe men koolzuurgas kan opslaan in aquafers.Zo hoopt men het broeikaseffect te verminderen.
Dit is een vorm van een visuele agnosie. Een visuele agnosie is de medische benaming voor het onvermogen tot het herkennen van bepaalde afbeeldingen en kleuren. Bij een apperceptieve agnosie kan de persoon die hieraan lijdt wel verschillende onderdelen van een object of afbeelding waarnemen, maar deze niet integreren tot één visueel beeld.
Applause Award
De I.A.A.P.A. Applause Award is een prijs voor attractieparken over de hele wereld. Een internationale jury bekroont 1 maal per twee jaar een attractiepark met deze award. Dit park mag zich dan het beste attractiepark ter wereld noemen. De volgende uitreiking zal plaatsvinden in 2008, op de Convention and Trade Show of the International Association of Amusement Parks & Attractions in Orlando, Florida. 2006 - Liseberg Amusement Park 2004 - Holiday World 2002 - Busch Gardens Europe 2000 - Hersheypark 1998 - Silver Dollar City 1996 - Cedar Point 1994 - Universal Studios Florida 1992 - De Efteling 1990 - Europa-Park
AppleScript
AppleScript is een op het Engels gebaseerde scripttaal waarmee je scripts kunt schrijven om computer- en programmataken te automatiseren. AppleScript is veel meer dan een macrotaal die alleen maar de vastgelegde taken uitvoert. AppleScript kan beslissingen nemen op basis van interactie met de gebruiker of door het parsen en analyseren van gegevens, documenten of gebeurtenissen. Bovendien kun je met Mac OS X Tiger en AppleScript Studio eenvoudig krachtige Mac OS X-programma's maken met een geavanceerde interface, volledig geschreven in AppleScript.
Apple I
De Apple I was een vroege personal computer en de eerste die een toetsenbord combineerde met een microprocessor en een verbinding naar een monitor. Hij werd verkocht als Apples eerste product in het begin van april 1976. De verkoopsprijs bedroeg 666,66 Amerikaanse dollar. Er werden ongeveer 200 stuks geproduceerd.
Apple I
Appoggiatura
Onder appoggiatura wordt in de Barok-muziek verstaan: een lange voorslag, klein genoteerd, die op de tel van de erop volgende hoofdnoot begint en van diens waarde wordt afgetrokken (substraherende voorslag).
Approach
De approach is een term uit de sport golf. Met de approach wordt de slag bedoeld, die gedaan wordt in de richting van de green. Het betreft hier dan een slag van een kleinere afstand dan ongeveer 80 meter van de green af.
Overleden : René Descartes (53), Frans wiskundige en filosoof .
1752
Opening van het Pennsylvania Hospital,1steziekenhuis in de V.S.
1809
Robert Fulton neemt een patent op de stoomboot.
1858
In Lourdes zou in een grot voor de eerste maal de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous zijn verschenen. Dit zou leiden tot het ontstaan van één van de grootste katholieke bedevaartsoorden.
1929
Mussolini en Paus Pius XI sluiten het Verdrag van Lateranen waarbij het Vaticaan als autonome staat wordt erkend.
1939
Lise Meitner en Otto Frisch publiceren in Nature voor het eerst over kernsplitsing.
1973
Eerste Amerikaanse P.O.W's worden vrijgelaten in Vietnam.
1990
Nelson Mandela wordt na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten.
De appelstippelmot (Yponomeuta malinellus) is een nachtvlinder uit de familie Yponomeutidae, de spinselmotten. De voorvleugellengte van de vlinder bedraagt zon 10 millimeter. De appelstippelmot is in Nederland en in België een algemene soort, die verspreid over het hele gebied kan worden gezien. De soort vliegt van juni tot in oktober.
Yponomeuta malinellus
Appeltak
De appeltak is een nachtvlinder uit de familie van de spanners. De vlinder heeft een spanwijdte van 42 tot 55 millimeter en is daarmee een grote vlinder uit deze familie. Het verspreidingsgebied beslaat geheel Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Campaea margaritaria
Appelvink
De appelvink (Coccothraustes coccothraustes) is een zangvogel uit de familie van vinkachtigen (Fringillidae).
Coccothraustes coccothraustes
Appelzuur
Appelzuur C4H6O5 is het zwak organisch zuur dat in appels zit (het zorgt voor de zure smaak van groene appels). Het maakt samen met wijnsteenzuur deel uit van de tweewaardige hydroxycarbonzuren.
Appendectomie
Een Appendectomie is een chirurgische procedure waarbij de appendix (het wormvormig aanhangsel) wordt verwijderd, doorgaans vanwege een appendicitis. In de volksmond staat appendectomie bekend als blindedarmoperatie, hoewel niet de blinde darm maar alleen de ontstoken appendix wordt verwijderd.
Appenzeller
Appenzeller is een kaas die wordt geproduceerd in het Appenzeller land in het noordoosten van Zwitserland. De kaas wordt voornamelijk geproduceerd in de kantons Appenzell Innerrhoden en Appenzell Ausserrhoden en in delen van de kantons Sankt Gallen en Thurgau. De melk waarmee de kaas wordt gemaakt komt voornamelijk uit de streek rond de berg de Säntis. De Appenzeller kaas is veelzijdig, ze kan als tafelkaas gegeten worden, maar ook worden gebruikt bij het maken van warme gerechten. Mildere types kunnen worden gebruikt bij fondue of raclette.
Appenzeller sennenhond
De Appenzeller sennenhond is afkomstig uit het Zwitserse kanton Appenzell. Hij is een nakomeling van de Tibetaanse mastiff die van Azië afkomstig is. Ook Romeinse molosserhonden werden ingekruist. De Appenzeller sennenhond is geschikt voor het drijven van runderen. Hij kent elk dier van 'zijn' kudde en vertoont in deze eigenschap een grote gelijkenis met de Entlebucher sennenhond.
De Appalachen (Engels: Appalachian Mountains) zijn een middelgebergte in het oosten van Noord-Amerika met afgeronde topzones. Het gebergte is hercynisch (300 miljoen jaar oud) van oorsprong en bevat vele steenkoolvelden. De Appalachian Trail is een lange-afstands-wandelpad dat zich over bijna de volle lengte van de Appalachen uitstrekt (3500km - 2175mijl ).
Appalachiosaurus
Appalachiosaurus montgomeriensis is een theropode dinosauriër, basaal geplaatst in de groep van de Tyrannosauroïden, 78 miljoen jaar geleden, tijdens het late Krijt, levend in de huidige staat Alabama. De soort is in maart 2005 beschreven door Carr. De naam is een verwijzing naar de Appalachen en de hoofdstad van Alabama, Montgomery. Het fossiel werd gevonden in de Demopolis formatie en bestaat uit fragmentarisch materiaal van de schedel en andere skeletdelen.
Appaloosa
De Appaloosa-pony is een paardenras. Het heeft een gevlekte huid. De Appaloosa-pony is een heel oud ras. Op grotschilderingen van meer dan 20.000 jaar geleden staan al gevlekte paarden. De oude Chinese keizers noemden ze Hemelse paarden. In de 18e en 19e eeuw waren ze erg geliefd bij de aristocratie in Europa. In de Verenigde Staten hadden ze alles te maken met de Indianen, vooral met de Nez Percé-stam . Dat was de enige stam die doelgericht en selectief fokte en de Nez Percé stonden bekend als zeer goede paardenkenners.
P.apollo-apollo
P.apollo-testoutensis
Apparentering
Een Belgische politieke term voor het toewijzen van restzetels door een systeem van lijstgroepering bij parlementsverkiezingen. De in Nederland gebruikte term is lijstverbinding.
Appelbanaan
De naam appelbanaan is een synoniem van het bananenras Silk (genoom AAB) dat kleinere vruchten geeft dan de groepsrassen Cavendish en Gros Michel (de gewone verse banaan). De vruchten meten ongeveer 9 cm en hebben een dunne schil die moeilijk loslaat.
Appelboor
Een appelboor is een keukenhulp waarmee het klokhuis van een (hele) appel kan worden verwijderd.
X
Appelpop
Appelpop is een popfestival dat jaarlijks in Tiel, in de Nederlandse provincie Gelderland, georganiseerd wordt. Het is het grootste overdekte gratis tweedaagse popfestival van Nederland.
Appelrussula
De appelrussula (Russula paludosa) is een paddenstoel uit het geslacht Russula dat behoort tot de Basidiomycetes. De hoed heeft een doorsnede van 5 tot 15 (<20) cm en is gewelfd tot vlak. De kleur is appelroze of -rood tot oranjebruin of bleek oranje. De appelrussula is eetbaar.
Apollo 440 (ook bekend als Apollo Four Forty, A440 en @440) is een Britse band die in 1990 in Liverpool werd opgericht. De band bestaat uit de broers Trevor en Howard Gray, Noko en James Gardner. Laatstgenoemde verliet de band al tijdens de opnames van het eerste album. Alle bandleden zingen en houden zich bezig met samplen, elektronica en door de computer gegenereerde geluiden. De band is genoemd naar de Griekse god Apollo en naar de standaardfrequentie van de a (de zogenaamde kamertoon), 440 Hz.
Apollovlinder
De apollovlinder (Parnassius apollo) is een dagvlinder uit de familie Papilionidae, de grote pages. De vleugel varieert in lengte tussen de 3,4 en 4,0 cm. Deze vlinder is bijzonder variabel in uiterlijk.
P.apollo-apollo
P.apollo-testoutensis
Apoproegmena
Een uit het Grieks afkomstige filosofische term die vooral in het stoïcisme gebruikt wordt. De term betekent letterlijk "niet gewenst" en wordt gebruikt om zaken te benoemen die in de stoïcijnse leer verwerpelijk zijn en vermeden moeten worden, zoals ziekte en lelijkheid.
Aposiopese
Een aposiopese of reticentie is een stijlfiguur dit ishet bewust afbreken van een zin, nog voordat deze voltooid is. Dit doet de auteur om de hevigheid van de gevoelens te suggereren. De tactische voordelen zijn vergelijkbaar met die van de retorische vraag : er wordt wel geïnsinueerd, maar er wordt niets expliciet beweerd.
Apostasia
Het geslacht Apostasia is een geslacht met zeven soorten primitieve orchideeën uit India, Zuidoost-Azië en Australië. Het zijn terrestrische orchideeën en die voornamelijk in regenwouden voorkomen.
Apostasia-stylidioides
Apostel
Een apostel is iemand die uit naam van een ander die hem heeft gestuurd een boodschap overbrengt. De term wordt vooral gebruikt in de Bijbelse betekenis, voor iemand die gezonden is door Jezus om het evangelie te verspreiden.
Apostelbalk
De apostelbalk is een verbindingsbalk tussen de koorwanden op de plaats en in plaats van het doksaal. De apostelen zijn er op afgebeeld. Ook staat op de balk wel een triomfkruis (kruisbeeld) met aan weerszijden een beeld van Maria en Johannes. Soms zijn daaraan nog twee beelden toegevoegd: twee vrouwen die verwijzen naar de kerk en de synagoge.
Apostelhoeve
De Apostelhoeve is een van de bekendste wijngaarden van Nederland, gelegen in het uiterste zuiden van het land, ten zuiden van de stad Maastricht. De Apostelhoeve ligt op de Louwberg, in het verlengde van de Cannerberg aan de westkant van het Jekerdal.
Apostelhoeve
De apostelvogel (Struthidea cinerea) is een snelle, grijze of zwarte vogel van de familie van de slijknestkraaien (Corcoracidae). De vogel is ongeveer 30 cm lang. De apostelvogel komt voor in de bosgebieden van Australië en eet insecten en zaden.
Apostilb
Dit is een verouderde eenheid voor luminantie. Het eenheidssymbool is asb. 1 asb = (1/π) cd/m² Apostilb is geen SI-eenheid. Officieel gebruik is vanaf 1978 niet meer toegestaan.
Apotemnofilie
Of amputatiefetisj is een psychische aandoening, een sterk overheersend verlangen om een of meer gezonde ledematen te laten amputeren. Vaak geeft een patiënt aan het lichaamsdeel als 'niet van zichzelf' te ervaren.
Apotemnofobie
Apotemnofobie is een pathologische angst voor mensen met een amputatie of om zelf te worden geamputeerd. De naam is afkomstig van het Griekse apotemnein (afsnijden) en fobos (angst).
Apothekersskink
De apothekersskink (Scincus scincus) is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). De lengte is maximaal 25 centimeter en deze skink kan als een vis door het zand 'zwemmen' door de poten langs het lichaam te houden en slang-achtige bewegingen te maken. De apothekersskink leeft in het grootste deel van Noord-Afrika, in zeer droge en warme maar vooral zanderige gebieden in en rond de Saharawoestijn.
Apothema
Het apothema (Gr.) is een meetkundige term die zowel op een cirkel als een regelmatige veelhoek kan worden toegepast. Gegeven een cirkel is het apothema de loodrechte afstand r van het middelpunt van een koorde tot het centrum van een cirkel. Bij een regelmatige veelhoek is het apothema de afstand van het middelpunt van de veelhoek tot het centrum van een zijde. Deze afstand is gelijk aan de straal van een ingeschreven cirkel in de veelhoek.
De Apodemia mormo (Engels: Mormon Metalmark) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. De spanwijdte bedraagt tussen de 22 en 33 millimeter. Het verspreidingsgebied beslaat het westelijk deel van Noord-Amerika.
Apodemia mormo
Apophylliet
Het mineraal apofylliet is een gehydrateerd fluor-houdend kalium-calcium-silicaat met de chemische formule KCa4(Si4O10)2F·8H2O. Het behoort tot de fylosilicaten. Het doorzichtige tot doorschijnende paarse, witte, gele, groene of roze apofylliet heeft een glas- tot parelglans en een witte streepkleur. Apofylliet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,34 en de hardheid is 4 tot 5. Het kristalstelsel is tetragonaal en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De naam van het mineraal apofylliet is afgeleid van het Griekse woord apophyllisoo, dat "schilferen" betekent.
Apogeum
Het apogeum (spreek uit: apogee-um) is het punt in een baan rond de Aarde dat het verst van het zwaartepunt van de Aarde is.
Apogon
Apogon is een groot geslacht van vissen uit de familie van Kardinaalbaarzen (Apogonidae). Veel soorten uit dit geslacht leven op dieptes van 200 meter en meer en zijn daarom vrij onbekend.
A.aureus
A.cyanosoma
Apolair
Een apolaire verbinding is een chemische verbinding waarin de elektronen zodanig verdeeld zijn, dat het zwaartepunt van hun negatieve lading samenvalt met het zwaartepunt van de positieve lading. Als gevolg daarvan zal een positief deeltje niet worden aangetrokken of afgestoten door een apolaire verbinding.
Apollo
Apollo was een Duitse fabrikant van auto's en vrachtauto's uit Apolda, dat tussen 1904 en 1927 bestond. De firma Ruppe und Sohn maakten auto's onder de merknamen "Piccolo" en "Apollo". De auto's waren relatief goedkoop en snel, iets wat de verkoop hielp. Vooral Hugo Ruppe was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de auto's, die verkocht werden onder de naam Piccolo. Toen hij uit het bedrijf stapte, ging het bedrijf verder als "Apollo-Werke AG". Hierna werd het vooral coureur en ingenieur Carl Slevogt, die de auto's ontwikkelde. Bijna alles wat nodig was voor de auto's, zoals banden, lampen e.d. werd binnenshuis gemaakt. Doordat het bedrijf zijn eigen gieterij had, kon men snel nieuwe modellen ontwikkelen en het aanpassen aan de wensen van de klanten. Tegenwoordig zijn er weinig auto's van Apollo overgebleven, er is in ieder geval één te zien in "Das Museum Apolda", een Piccolo Mobbel uit 1909.
Apollo
Apollo is een historisch Zweeds merk van brom- en motorfietsen en scooters. Apollo: M. Berlin & Co., A.B, Värnamo. Zweeds merk dat in 1951 begon met de productie van motorfietsen met 123 cc Villiers- en 198 cc Zündapp-motoren. In 1955 bouwde men een 128 cc scooter met twee koplampen aan weerszijden van het voorspatbord. De motorfietsen kregen ILO-motoren. Later ging men zich concentreren op bromfietsen met Sachs- en Zündapp-motoren. Apollo hoort nu bij MCB (Volvo).
Apollotempel
De Apollotempel van Korinthe bevindt zich op de zogenaamde "tempelheuvel". De overblijfselen op deze heuvel duiden op een lange en actieve bewoning door de mens.
Apollo- truck
Apollo is een Nederlands vrachtwagenmerk. In 1958 presenteert Gazelle een vierwielige bedrijfsauto die in vrij grote aantallen door De Gruyter en bakkerij Vermaat besteld worden. Aandrijving werd of door een elektrisch motortje gedaan of door een Sachs-motorblokje.
De term apocalyps werd geïntroduceerd door Gottfried Lücke in 1832 als beschrijving van het boek Openbaringen uit het Nieuwe Testament. Tegenwoordig wordt vooral een situatie lijkend op het einde van de wereld bedoeld met deze term.
Apocalyptica
Apocalyptica is een instrumentale metalband uit Finland. Apocalyptica is begonnen met vier cello's, bespeeld door Paavo Lötjönen, Eicca Toppinen, Antero Manninen en Max Lilja.
Apocope
Apocope of abissio is een stijlfiguur waarbij de laatste lettergreep van een woord wordt weggelaten. Dit wordt vooral in de poëzie toegepast, om een goed ritme of rijm te krijgen. Het weggelaten deel wordt aangegeven met een apostrof (') of een circumflex (^). (...), meer hebt ge niet noô, (noô = nodig) (J. Nolet de Brauwere van Steeland)
Apocrief
Apocrief is een term waarmee bepaalde boeken worden aangeduid die aanspraak maakten om als onderdeel van de Bijbel te worden beschouwd, maar niet in de canon van de Bijbel zijn opgenomen. Er bestaat echter ook een alledaagse betekenis. Het woord 'apocrief' komt van het Griekse apokruphos dat "geheim", "verborgen" betekent.
Apocrita
De Apocrita vormt een onderorde van de vliesvleugeligen (Hymenoptera). Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk is de 'wespentaille' of het propodeum, gevormd uit een of twee van de achterlijfssegmenten. Het achterlijf van de Apocrita is in tweeën verdeeld, het voorste deel bij de kop wordt mesosoma genoemd, het achterste deel heet metasoma. Dit is een groot verschil met het abdomen van de meeste insecten dat uit één stuk bestaat. Bij andere geleedpotigen komt een tweeledig achterlijf ook voor, zoals alle schorpioenen. De enige andere onderorde van de vliesvleugeligen is de Symphyta of zaagwespen. Deze soorten missen een taille en worden in veel talen zaagvliegen genoemd, maar aan vliegen (Diptera) zijn zaagwespen niet verwant.
Apollo 1 is de naam die aan het ruimtevaartuig Apollo/Saturnus 204 werd gegeven nadat het tijdens een opleidingsoefening op 27 januari 1967 door brand werd verwoest. Dit gebeurde bij Pad 34 boven op de raket Saturnus IB. De bemanning bestond uit drie astronauten die voor het aanvankelijke Apollo-programma waren geselecteerd: hoofdpiloot Virgil Grissom, senior-piloot Ed White en piloot Roger Chaffee.
Apollo 5 launch: 22 jan.1968
De Amerikaanse Apollo 5 ruimtemissie was de eerste onbemande Apollo vlucht waarbij de LM Maanlander voor het eerst getest werd in een baan om de aarde. Tijdens deze test zouden de raketmotoren van de maanlander getest worden en zou een maanlanding voor het eerst gesimuleerd worden zodat men alle functies en mogelijkheden van deze lander uitvoerig kon testen.
Apollo 6 launch: 4 april.1968
Apollo 6, gelanceerd in april 1968, was de tweede en laatste onbemande de testvlucht van de Saturnus V raket in het Apollo programma. Dit was de definitieve testvlucht van de Saturnus V vóór zijn eerste bemande vlucht (Apollo 8). Het was ook de eerste keer dat de High Bay 3 in het Vertical Assembly Building (VAB) gebruikt werd. Een andere doelstelling was het testen van het terugkeersysteem dat van de commandomodule door het simuleren van terugkeer van de maan onder extreme omstandigheden. Deze doelstelling werd niet gehaald aan wegens falen van de J-2 raketmotor.
Apollo 7 launch: 11 okt.1968
De Apollo 7 was de eerste bemande missie in het Project Apollo. Het was een elfdaagse missie die met behulp van een Saturn IB in een baan om de aarde werd gebracht. Het was de eerste Amerikaanse missie waarbij drie personen tegelijk in de ruimte werden gebracht.
Apollo 8 launch: 21 dec.1968
Apollo 8 was de eerste bemande missie die in een baan om de maan werd gebracht. Voor deze missie werd de Saturnus V als draagraket gebruikt. Dit was pas de derde keer dat een Saturnus V werd gelanceerd en de tweede keer met bemanning. Alle volgende Apollo-missies zouden ook worden gelanceerd met behulp van een Saturnus V.
Apollo 9 was een testmissie met alle modules die nodig waren voor een maanlanding. De maanlander (LM, Lunar Module) en de besturingmodule (CSM, Command Service Module) werden in een baan om de aarde gebracht door een Saturnus V raket. In de ruimte werd de koppeling tussen de LM en de CSM geoefend. Ook voerden de astronauten nog ruimtewandelingen uit en testten ze een nieuw ruimtepak.
Apollo 10 launch: 18 mei 1969
Apollo 10 was de vierde bemande vlucht uit het Project Apollo. Het doel van de missie was het testen van de modules en het koppelen van de modules in een baan om de maan. Het was zogezegd de generale repetitie voor de echte maanlanding van Apollo 11. De maanlander daalde, met 2 astronauten aan boord, af tot slechts 15 kilometer boven het maanoppervlak. Tijdens deze vlucht was er voor het eerst een live televisie-uitzending in kleur vanuit de ruimte.
Apollo 11 launch: 16 juli 1969
Apollo 11 was de missie van het Project Apollo die het doel had als eerste op de maan te landen. De bemanning van Apollo 11 bestond uit de astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. Op 20 juli 1969 om 22:56 uur(UTC) zette Armstrong als eerste mens een voet op de maan met de legendarische woorden It's one small step for (a) man, one giant leap for mankind.
Apollo 12 launch: 14 nov. 1969
Apollo 12 was de 2e missie van het Project Apollo waarbij op de maan werd geland. De bemanning bestond uit Charles Conrad, Jr. (commandant), Alan L. Bean (piloot maanlander) en Richard F. Gordon (piloot commando-module).
Apollo 13 launch: 11 april 1970
Apollo 13 was een "mislukte" vlucht naar de maan, in het kader van het Project Apollo in april 1970. Door de vlucht van de Apollo 13 werden de verantwoordelijken in de Verenigde Staten met de neus op de feiten gedrukt: ruimtereizen waren allerminst routine. De bemanning van de Apollo 13-missie bestond uit Jim Lovell (commandant), Jack Swigert (piloot van commando-module) en Fred Haise (piloot van maanlander).
Apollo 14 was de derde missie van het Project Apollo waarbij op de maan werd geland. De landingsplaats was Fra Mauro, een locatie die eerst gepland stond voor de Apollo 13 maanlanding. De bemanning van deze Apollo missie bestond uit Alan Shepard (gezagvoerder), Ed Mitchell (maanlander piloot) en Stu Roosa (commandomodule piloot).
Apollo 15 launch: 26 juli 1971
Apollo 15 was de 4e missie van het Apolloprogramma van de NASA, waarbij in de jaren '70 astronauten op de maan landden en deze verkenden. De landingsplek van de Apollo 15 op de maan heet Hadley Rille. De bemanning bestond uit David Scott (commandant), James Irwin (piloot van de maanlander) en Alfred Worden (piloot van de commando-module). Bij deze missie werd voor het eerst een maanwagen meegenomen. Door dit voertuig kon een groter oppervlak worden verkend dan bij eerder missies. Met de wagen is ruim 27 km afgelegd met een maximumsnelheid van rond de 13 km/u. Apollo 15 kreeg nog een vervelend staartje. De astronauten hadden 400 enveloppen met postzegels meegenomen, 100 voor Duitse postzegelverzamelaars en 300 voor eigen verkoop. NASA nam deze in beslag en het voorval leidde tot strengere controle m.b.t. eigen bagage. De drie astronauten werden vanwege het voorval gedegradeerd in hun rang.
Apollo 16 launch: 16 april 1972
Apollo 16 was de vijfde missie van het Project Apollo waarbij op de maan werd geland. De landingsplaats was in Descartes Highlands. De bemanning bestond uit John W. Young (commandant), Charles Moss Duke (piloot maanlander) en Thomas K. Mattingly (piloot commando-module). De maanwagen werd ook bij deze missie gebruikt en uitvoerig getest, er werd een maximumsnelheid van 17,7 kilometer per uur mee gehaald.
Apollo 17 launch: 7 dec. 1972
Apollo 17 was de laatste missie van het Project Apollo waarbij op 11 december 1972 op de maan werd geland. Sindsdien zijn er geen bemande missies meer uitgevoerd naar de maan. De landingsplaats was bij de maankrater "Littrow" in het Taurusgebergte. De bemanning bestond uit Eugene Cernan (commandant), Harrison H. Schmitt (piloot maanlander) en Ronald Ellwin Evans (piloot commandomodule). Oorspronkelijk zou astronaut Joe Engle deel uitmaken van de bemanning maar omdat de NASA het maximale wetenschappelijke resultaat uit dit laatste bezoek aan de maan wilde halen werd Engle vervangen door Schmitt. Schmitt was van opleiding geoloog. De maanwagen werd ook bij deze missie gebruikt. In totaal hebben de astronauten Schmitt en Cernan in 4 uur en 26 minuten 35,9 kilometer afgelegd met de wagen.
Aplastodiscus is een geslacht van kikkers uit de familie boomkikkers. Er zijn 15 soorten die voorkomen in Zuid-Amerika; Brazilië en Argentinië.
A.leucopigius
Apliet
Een apliet is een stollingsgesteente dat vrijwel geheel bestaat uit de mineralen kwarts en kaliveldspaat. Aplieten zijn doorgaans zeer fijnkristallijn, wit, grijs of vleeskleurig en de gesteentevormende mineralen zijn slechts zichtbaar met behulp van een loep.
Aplomado
De Aplomado-valk (Falco femoralis) is een roofvogel uit de familie Falconidae. Deze soort bewoont de open of half-open gebieden, zoals prairies en savannes van het Amerikaanse continent. Oorspronkelijk leefde de soort van de zuidelijke Verenigde Staten tot de zuidpunt van Argentinië, maar uit verschillende gebieden (waaronder de Verenigde Staten) is de valk nu verdwenen.
Falco femoralis
Apneu
Apneu of ademstistand is de medische term voor een onderbreking van de ademhaling van langer dan 10 seconden. Tijdens een apneu is er geen beweging van de spieren betrokken bij de ademhaling en de longinhoud blijft in eerste instantie onveranderd. Een apneu kan vrijwillig worden verkregen (de adem inhouden), opgewekt worden door alcohol- of drugsgebruik, door fysieke factoren van buitenaf (bijvoorbeeld wurging) of lichamelijke verwonding, of het gevolg zijn van een neurologische aandoening. De meest bekende vorm van apneu is de slaapapneu. Dit is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden voorkomen van ademstilstand. Men spreekt van een slaapapneusyndroom (SAS), als iemand per nacht minstens 30 apneus van tenminste 10 seconden heeft.
De Apiales zijn een orde van bloeiende planten. De orde bevat ongeveer 440 geslachten en 3500 soorten.
Daucus carota
Apidae
Apidae is een familie van de bij-achtigen (onderorde Apocrita) waaronder een aantal soorten bijen en alle hommels vallen.
Amegilla cingulata
Apina callisto
Een nachtvlinder uit de familie Noctuidae, de uilen. De vlinder is overdag actief en heeft een spanwijdte van rond de 50 millimeter. De soort komt voor in het zuiden van Australië en is daar endemisch.
A.callisto
Apinae
De Apinae vormen een onderfamilie van de Apidae waaronder de meeste bijen en hommels vallen.
Anthophora acervorum
Apintie
De apintie is een slaginstrument dat door de Surinaamse marrons gebruikt werd om berichten door te seinen naar naburige dorpen en/of stammen. Deze manier van berichtenverkeer is door de Marrons tot in het recente verleden gebruikt. Dit communicatiemiddel is vanuit de tijd van de slavernij uit West-Afrika meegebracht. Tegenwoordig, wordt de apintie (naast de agida, mandron, pudja en kawina) nagenoeg uitsluitend als slaginstrument gebruikt bij religieuze dansen en muziek.
Apitherapie
Apitherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij men gebruik maakt van producten die door bijen geproduceerd worden, zoals honing, bijenwas, bijengif en propolis. Deze producten kunnen zowel toegepast worden ter voorkóming van klachten of ter genezing ervan. Bij inwendig gebruik spreekt men van voedingssupplementen, bij uitwendig gebruik van (cosmetische) verzorgingsproducten. De werking van apitherapie bij welke aandoening of ziekte dan ook is nooit onomstotelijk wetenschappelijk bewezen.
Een aperitief is een (meestal alcoholische) drank die men nuttigt voor het eten. Dit kan bijvoorbeeld een sherry of een martini zijn, maar ook een cocktail wordt regelmatig gebruikt als aperitief. Deze traditie is waarschijnlijk ontstaan om de spijsvertering en de speekselaanmaak op voorhand te stimuleren; wetenschappelijke studies schijnen dit te ondersteunen. Het woord komt van het Latijnse werkwoord aperire dat openen betekent. Een aperitief werkt meestal eetlust opwekkend, met name die met een hoog alcoholpercentage en weinig suiker. Een aperitief kan vergezeld zijn van een aperitiefhapje.
Apex
Apex is een historisch Duits motorfietsmerk. Apex Motoren GmbH, Köln (1925-1926). Duits merk dat sportieve 247- en 348 cc motorfietsen maakte met Blackburne-kopklepblokken.
Apgar-score
De Apgar-score is een test, waarmee een snelle indruk van de algemene toestand van een pasgeboren baby (neonaat) verkregen kan worden. De test wordt door de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts gescoord één minuut, vijf minuten en tien minuten na de geboorte en geeft inzicht in de conditie van de baby op vijf vitale criteria: Ademhaling Pols- en hartslag Spiertonus Kleur van de huid Reactie op prikkels.
Aphareus
Aphareus furca is een straalvinnige vis uit de familie van snappers (Lutjanidae) en behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De vis kan maximaal 70 centimeter lang en 900 gram zwaar worden. Voor de mens is Aphareus furca potentieel gevaarlijk, omdat er vermeldingen van ciguatera-vergiftiging zijn geweest.
Aphareus rutilans is een straalvinnige vis uit de familie van snappers (Lutjanidae) en behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De vis kan een lengte bereiken van 110 centimeter.
Aphelandra
Aphelandra is een geslacht van bloeiende planten. De soorten stammen uit tropisch en subtropisch Amerika, voornamelijk uit Mexico, Brazilië en Colombia, waar ze in de wouden groeien.
A.scuarrosa
A.sinclairiana
Aphelia
Deze zijn nachtvlinders uit de familie Tortricidae, de bladrollers. De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 18 en 22 millimeter. De soort komt verspreid over Europa voor.
A.paleana
A.viburna
Aphelium
Het aphelium (uitgesproken: ap-helium) is het punt in de baan van een planeet of ander object dat in een elliptische baan om de zon draait en dat het verst van de zon gelegen is. Sommige objecten, met name kometen, beschrijven parabolische of zelfs hyperbolische banen en hebben geen aphelium.
Aphra Behn- Johnson
Zij was een Britse auteur en de eerst bekende vrouw in de Engelse literatuurgeschiedenis die met schrijven in haar levensonderhoud voorzag.
Aphrodite
Is een godin van zeer grote betekenis in de Griekse mythologie. Ze is de godin van onder andere de liefde, de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Sommigen beschouwen haar ook als de godin van het evenwicht.
Aphyllanthaceae
Dit is een botanische naam van een familie van eenzaadlobbige planten. Een familie onder deze naam wordt door slechts weinig systemen van plantentaxonomie erkend.
Het apenstaartje, at-teken [@] (ook wel: amfora, amfoor, ad-teken, slinger-a, alfa, adres of per adres) is een symbolische afkorting van "at" of "at the cost of" (uit het Engels). Oorspronkelijk werd het gebruikt voor rekeningen, bijvoorbeeld: "7 widgets @ £2 ea. = £14". Het staat dus eigenlijk voor het Latijnse ad of het Franse à.
Afrikaans: Aapstert Deens: grishale ("varkensstaart") of snabel-a ("slurf-a") Duits: Klammeraffe ("vastklampende aap": scheldwoord voor 'kantoormannetje', 'pennenlikker') Engels: commercial at, at symbol, at sign of gewoon at Esperanto : ĉe, heliko Fins: kissanhäntä ("staart van een kat") of miukumauku ("miauw" zoals het geluid van een kat) Frans: arobase en soms escargot ("slak") Hebreeuws: shtrudel (Jiddisch leenwoord, dat weer is afgeleid van het Oostenrijkse strudel, vanwege een in Israël populaire vorm van kaneelgebak) Italiaans: chiocciola ("slakkenhuisje") Mandarijns Chinees: xiao laoshu ("kleine muis"), of laoshu hao ("muis-teken"). Noors: Alfakrøll en krøllalfa Perzisch: at, uitgesproken als in het Engels. Pools: małpka ("kleine aap"). Russisch: sobaka (собака) ("hond"). Sloveens: afna ("kleine aap") In Spanje en Portugal wordt dit symbool gebruikt voor de "arroba", een gewicht van 25 pond (11,34kg). Het symbool zelf heet ook arroba. Tsjechisch: nek ("slak") Zweeds: snabel-a ('slurf-a') of kanelbulle Morse: · · · , het at-teken in Morse is een combinatie van de letter 'a' en de letter 'c'. In DOS wordt @ ook gebruikt in batchbestanden. Een @ aan het begin van een regel betekent dat tijdens de uitvoer de regel zelf niet getoond wordt. Het commando «echo off» zorgt voor het niet tonen van de broncode tijdens de verdere uitvoering van het programma. Vandaar dat veel batch-programma's beginnen met «@echo off», wat ervoor zorgt dat zowel de eerste regel als de rest van de broncode niet getoond wordt. Dit leidt tot een nettere gebruikersinterface.
Het teken apenstaartje werd al gebruikt in de zestiende eeuw in Italië. Het is aangetroffen in economische documenten van Venetiaanse kooplieden. Het oudste bekende document waarin een apenstaartje is gebruikt dateert van 1536. Het wordt bewaard in het Instituut voor de Economische Geschiedenis in Prato, Italië. In de zestiende-eeuwse context werd het apenstaartje gebruikt als afkorting voor "amphora" (Grieks voor kruik). Het was in die tijd een maateenheid.
Apathie is het gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme. Apathie kan voorkomen bij verschillende psychische stoornissen zoals anorexia nervosa, autisme en depressies of bij uitputtingsverschijnselen en dementie. Apathie is een psychologische term voor een vorm van ziekelijke onverschilligheid, wanneer een persoon niet de kracht op kan brengen te reageren op zijn emotionele, sociale en zijn geestelijk leven. Apathie wordt ook wel eens gezien als een extreme vorm van luiheid.
Apatiet
Apatiet is een mineraal, of eigenlijk de naam voor een mineraalgroep, want de samenstelling van apatiet kan verschillen. De algemene chemische formule van het chloor en fluor-houdende calcium-fosfaat is Ca5(PO4)3(F,Cl,OH). Onderverdeling: Fluorapatiet Ca5(PO4)3F Chloorapatiet Ca5(PO4)3Cl Hydroxyapatiet Ca5(PO4)3OH Kristalvorm is hexagonaal, kleuren zijn groen, wit, geel blauw, purper, bruin, kleurloos, streepkleur ,wit tot geelachtig grijs De hardheid 5 (per definitie) Gemiddelde dichtheid 3,17 - 3,23 kg/dm3 In apatiet kan ook wat CO32- voorkomen. Verder bevat apatiet doorgaans kleine hoeveelheden IJzer (Fe), Mangaan (Mn), Magnesium (Mg) en Uranium (U). In de VS komen apatieten voor in Maine (Violetkleurige tot 25 cm grote kristallen; de daaruit geslepen stenen wegen tot 170 kt).
apatiet in enkele vormen
Apatotheria
Een suborde van de Cimolesta waartoe verschillende insectivore zoogdieren behoren. Alle apatotheriën zijn inmiddels uitgestorven. Ze leefden tijdens het Paleoceen, Eoceen en begin Oligoceen in Noord-Amerika en Europa.
Apeiron
Een wijsgerige term uit de presocratische filosofie. De term werd voor het eerst gebruikt door Anaximander van Milete (Anaximandros, ca. 610-546 v.Chr.) als zíjn aanduiding van de archè, het oerelement vanwaaruit alles geschiedt. Apeiron betekent "het onbepaalde". Voor Anaximander was apeiron het oneindige, het allesomvattende waarbinnen ontstaan en vergaan geschiedt vanuit een grenzeloos tijdsgebeuren ("ex apeirou aiônos") Een van de weinige, moeilijk interpreteerbare fragmenten die van Anaximander zijn overgeleverd, gaat juist over dit begrip.
Het begin van de wezens is het Onbegrensde; en van waaruit het leven van de wezens voortkomt, daarin voltrekt zich ook hun vernietiging, volgens noodzakelijkheid, aangezien ze allemaal, de een aan de ander, de straf en boete van de ongerechtigheid betalen, naar de regel van de tijd.
Apek
Apek is een Russische modelautofabrikant, die vrachtwagens in de schaal 1:43 produceert. Apek is een vrij jong bedrijf (opgericht in de jaren '70), dat voornamelijk in opdracht van het Russische vrachtwagenmerk Kamaz werkt. Ze maken in principe alle trucks die Kamaz ook maakt. Men gebruikt ook de naam Elekon.
Apenboom
De apenboomfamilie (Araucariaceae) is een zeer oude familie van coniferen. Zij bereikten hun maximumdiversiteit tijdens de Jura en het Krijt, toen zij bijna wereldwijd voorkwamen. Aan het eind van het Krijt, toen de dinosaurussen uitgestorven waren, verdwenen de Araucariaceae uit het noordelijk halfrond. Er zijn 41 vandaag levende soorten, in drie geslachten: Agathis (21 soorten), Araucaria (19 soorten) en Wollemia (1 soort).
A.araucana
Apenkop- vleermuizen
Apenkopvleermuizen (Pteralopex) zijn een geslacht van vleermuizen uit de familie der vleerhonden (Pteropodidae) dat voorkomt in de Salomonseilanden, inclusief de Papoea-Nieuw-Guinese eilanden Bougainville en Buka.
Pteropotidae nyctimene rabori
Apenijnen
De Apennijnen (Italiaans: Appennini) zijn een gebergte in Italië. De Apennijnen strekken zich uit over vrijwel het gehele schiereiland, beginnend in Ligurië in het noordwesten van Italië tot in Calabrië, 1350 kilometer zuidelijker, in het zuidwesten. De hoogste top is de Corno Grande met 2912 meter. Hier ligt bovendien de zuidelijkste gletsjer van Europa.