Belenos, Belenus of Beli Mawr, was de Keltische god van de zon. Hij was de Keltische god van lucht en genezing, van boogschieten, voorspelling en muziek.
Hij werd op 1 mei geëerd, de oude Kelten hielden dan het feest van Beltane. Ze maakten dan grote vreugdevuren, om de warmte van de zon te bevorderen. Hij ontving ook votiefgaven. Zijn symbool was het paard en wiel, en hij zou met zijn strijdwagen door de zon rijden. Het geloof in Belenos was erg wijd verspreid, van hedendaags Engeland tot Zuid-Gallië en Noord-Italië.
Mogelijk was de god Bel de gemeenschappelijke god van de Keltische stammen in het gebied dat Belgica werd genoemd.
Belenos was het Keltische evenbeeld van Apollo, was de zoon van Jupiter en Latona en de echtgenoot van Belisima.
Belenos is bij het brede publiek bekend geworden als één van de goden die aangeroepen wordt in de stripreeks Asterix.
Oprichting van het Belgisch olympisch comité. In 1978 hernoemd tot Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité.
1913
Pedro Lascuráin is gedurende minder dan een uur president van Mexico.
1930
Clyde Tombaugh ontdekt de planeet Pluto na bestudering van foto's die in januari zijn genomen (vanaf 24 augustus 2006 wordt Pluto niet langer als planeet maar als dwergplaneet bestempeld).
1962
Monseigneur Leo Jozef Suenens wordt kardinaal.
1967
Overleden : Robert Oppenheimer (62), Amerikaans natuurkundige.
1977
De eerste space shuttleEnterprise maakt een vlucht op de bovenkant van een Boeing 747.
1979
De eerste sneeuwval ooit, wordt geregistreerd in de Sahara in zuid Algerije.
1985
Overleden : Willy Alberti (58), Nederlands zanger van het levenslied.
1995
Lancering van Proton, de alom ingeburgerde en veel gebruikte elektronische portemonnee.
2003
Een metrobrand in de stad Taegu, Zuid-Korea eist meer dan 120 levens, de brand werd aangestoken en de vermoedelijke dader is aangehouden.
2005
De dijk die het Deurganckdok en de Schelde van elkaar scheiden wordt doorbroken en het Deurganckdok is vanaf dan officieel getijdendok.
2007
Overleden : Félix Lévitan (95), Frans journalist en sportbestuurder.
Belenois java (synoniem Anaphaeis java, Anaphaeis wordt nu als ondergeslacht gezien) is een dagvlinder uit de familie van de Pieridae, de witjes. Belenois java komt versrpreid voor in Indonesië en het Australaziatisch gebied.
Belenois java teutonia auteur : Peter Shanks CC 2.0
Het imago heeft bij de mannetjes een spanwijdte van ongeveer 5 centimeter, bij de vrouwtjes van ongeveer 6 centimeter. De vlinder staat bekend als trekvlinder.
Belenois creona (syn. Anaphaeis creona, Anaphaeis wordt tegenwoordig gezien als ondergeslacht) is een dagvlinder uit de familie van de Pieridae, de witjes. Belenois creona komt versrpreid voor in het Afrotropisch gebied.
De vlinder heet in het Engels "African Common White", wat er op duidt dat het in Afrika een van de veelvoorkomende witjes is. De spanwijdte bedraagt tussen de 40 en 45 millimeter.
Belenois creona vrouwtje in het nat seizoen auteur : Svdmolen CC 3.0
De waardplanten van Belenois creona komen uit de geslachten Capparis en Maerua.
Belenois aurota (syn. Anaphaeis aurota, Anaphaeis wordt tegenwoordig gezien als ondergeslacht) is een dagvlinder uit de familie van de Pieridae, de witjes. Het imago heeft een spanwijdte van 40 tot 50 millimeter. Het vrouwtje heeft aan de onderkant van de voorvleugel in het natte seizoen een donkerder kleur dan in het droge seizoen. De vlinder is bekend als trekvlinder, die in de zomer en herfst naar het noordoosten trekt.
Belenois aurota komt voor in het Afrotropisch gebied, en van het Arabisch schiereiland en het oosten van Turkije tot en met het Indisch subcontinent en het gebied ten noorden daarvan.
Een belegeringswapen is een wapen dat, zoals de naam al aangeeft, voornamelijk wordt gebruikt bij een belegering. Deze wapens zijn vaak gemaakt om te proberen stadsmuren of andere vestigingen open te breken, dan wel ernstig te verzwakken.
Belegeringswapens worden al eeuwen gebruikt in oorlogen. Een van de oudste belegeringswapens is de stormram, gevolgd door de katapult. Een van de eerste Mediterrane volkeren dat gebruik maakte van belegeringswapens waren de Carthagen, die belegeringstorens en stormrammen gebruikten tegen de Griekse kolonie op Sicilië.
Replica stormram bij Château des Baux, Frankrijk foto : ChrisO CC 3.0
De trebuchet is een laat middeleeuws belegeringswapen. In die tijd waren ze doorgaans heel groot en waren er veel mannen voor nodig om hem te bedienen.
Wanneer de trebuchet voor de muren van een belegerde stad verscheen gaf men zich vaak al snel over. Men was bang dat er b.v. kadavers met enge ziektes de stad in zouden worden geschoten.
De ballista is eigenlijk het beste te vergelijken met een enorme kruisboog. Het laden ging langzaam maar de ballista behoord wel tot 1 van de nauwkeurigste belegerings wapens.
Ontworpen rond ongeveer dezelfde tijd als de onager.
oude Romeinse ballista auteur : caiozip
De ontwikkeling van belegeringswapens ging tot ver in de 20e eeuw door. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd bijvoorbeeld de Dikke Bertha ontwikkeld om door moderne verdedigingswerken te breken. Belegeringswapens worden vandaag de dag echter veelal gezien als overbodig door het gebruik van onder andere bombardementen met vliegtuigen.
In Rome worden tot afgrijzen van de Paus de Lupercalia gehouden.
1775
Kardinaal Giovanni Angelo Braschi wordt gekozen tot Paus Pius VI.
1825
Overleden : Rutger Jan Schimmelpenninck (63), Nederlands jurist, ambassadeur en politicus.
1864
Gerard Adriaan Heineken richt de firma Heineken & Co op.
1898
Het slagschip Maine wordt tot zinken gebracht in de haven van Havana. Begin van de Spaans-Amerikaanse Oorlog.
1906
In Londen wordt de Labour partij opgericht.
1933
De Amerikaanse president Roosevelt overleeft in Miami een moordaanslag gepleegd door Giuseppe Zangara. De burgemeester van Chicago Anton Cernak raakt echter dodelijk gewond.
1961
In België stort Sabena vlucht 548 neer. 73 mensen komen om, waaronder het kunstschaatsteam van de Verenigde Staten en verschillende coaches.
1965
Overleden : Nat King Cole (45), Amerikaans jazzmusicus.
1970
Een Dominicaanse DC9 stort neer tijdens de start van Santo Domingo, er vallen 102 slachtoffers.
1971
Groot-Brittannië schakelt over op het decimale muntstelsel.
1976
De Cubaanse grondwet wordt goedgekeurd bij nationaal referendum.
1982
Tijdens een zware storm kapseist het boorplatform Ocean Ranger, op dat moment zo'n 315 kilometer zuidoost van St. John's, waarbij alle 82 bemanningsleden omkomen.
2003
Miljoenen mensen protesteren wereldwijd tegen een eventuele oorlog tegen Irak.
2005
Boeing presenteert een nieuw 777-model. Met de 777-200LR Worldliner zouden non-stopvluchten tot 17.446 kilometer mogelijk zijn.
2008
Overleden : Steve Fossett (64), Amerikaans zakenman en avonturier, doodverklaard na vermissing sinds 3 september 2007.
Een belegeringstoren, evenhoge, wandeltoren of stormtoren is een middeleeuws werktuig om bij een belegering een stad of vesting te kunnen innemen via de muren.
De belegeringstoren werd meestal gebouwd met wielen. De hoogte van de toren varieerde per stad, omdat de hoogte van de toren gekozen werd naar aanleiding van de hoogte van de stadsmuur. Een belegeringstoren was net zo groot of iets groter dan de stadsmuur. In de toren kon je naar boven klimmen door middel van ladders en de vorm van de torens was meestal rechthoekig. De toren was soms bekleed met doeken of dierenhuiden die nat gehouden konden worden. Dit ter bescherming tegen brand.
tekening van een belegeringstoren auteur : Eugène Viollet-le-Duc
Wanneer de torens hoger waren dan de stadsmuur, was dit om over de stadsmuur heen te kunnen schieten met boogschutters. Deze werden geplaatst op de top van de toren. Een toren was doorgaans 5 tot 15 meter hoog, maar werden soms wel 30 meter hoog gebouwd. Om de toren te verplaatsen gebruikte men meestal duwteams, welke de toren op de juiste plek neerzette.
Belegeringstoren werden in de geschiedenis zowel in het Verre Oosten als in Europa gebruikt. De torens waren bijna niet te verplaatsen en werden daarom vooral op het terrein zelf gebouwd. Aangezien het bouwen van dergelijke torens veel tijd in beslag nam werd dit vooral gedaan als de fortificatie niet overmeesterd kon worden met ladders, door de muren te ondergraven of door de muren of poorten te slopen.
aanval met een belegeringstoren auteur : Eugène Viollet-le-Duc
In een belegeringstoren zaten soms ridders of kruisboogschutters die pijlen op de verdedigers schoten. Vanwege de grootte van de toren en het gevaar dat zo'n werktuig kon betekenen voor een belegerde fortificatie was deze vaak het eerste doelwit van kanonnen of andere grote projectielen.
Belegeringstorens werden gebruikt om troepen de fortificatie binnen te laten dringen; als de belegeringstoren dicht bij een muur was werd een loopplank neergelaten tussen de toren en de muur. Soldaten konden hierdoor via de muren het kasteel of de stad binnendringen.
Lodewijk de Duitser en Karel de Kale vergeten hun geschillen en zweren plechtig de Eed van Straatsburg.
1621
Kroning van Paus Gregorius XV in Rome.
1779
Overleden : James Cook (50), Engels zeeman en ontdekkingsreiziger.
1876
Alexander Graham Bell vraagt patent aan op de telefoon; twee uur later doet Elisha Gray hetzelfde.
1912
Arizona wordt de achtenveertigste staat van de Verenigde Staten.
1859
Oregon wordt de drieëndertigste staat van de Verenigde Staten.
1914
Verenigd Koninkrijk - De Britannic wordt ter water gelaten in Belfast.
1929
In Chicago worden zes gangsters door een rivaliserende bende doodgeschoten tijdens het St. Valentine's Day Massacre.
1945
Het Duitse concentratiekamp Groß-Rosen wordt door de Russen bevrijd.
1946
De tweede elektronische computer ENIAC "Electronic Numerical Integrator And Computer", wordt aan de University of Pennsylvania voor het eerst opgestart.
1966
De laatste interlokale tram van Nederland tussen Hellevoetsluis en Spijkenisse is door de directie van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij opgeheven.
In Amsterdam, Leiden (Leidens ontzet) en Groningen (Groningens Ontzet) zijn vroeger belegeringsmunten geslagen om onder andere de soldij te betalen aan het verzet.
Belegeringsmunt, Antwerpen, 1814 auteur : CNG CC 3.0
Belegeringsmunten van volwaardig materiaal zijn vaak souvenirs voor de belegeraars of de belegerden.
Spanje erkend Portugal als een onafhankelijke natie.
1692
Massacre of Glencoe (Schotland): 78 leden van de Macdonalds-clan worden gedood omdat ze niet onmidellijk trouw zweren aan de nieuwe koning WillemIII van Oranje.
1883
Overleden : Richard Wagner (69), Duits componist.
1893
De gebroeders Lumière nemen het octrooi op een uitvinding van hen, de cinématographe.
1917
De Nederlandse danseres Margaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari wordt in Parijs op verdenking van spionage aangehouden. Daar wordt ze ter dood veroordeeld op 25 juni van hetzelfde jaar.
1933
Vondst van een bronzen wijnemmer (situla) (met inhoud) in het Vorstengraf in Oss.
Een bombardement door de geallieerden verwoest de Duitse stad Dresden.
1974
De schrijver en Nobelprijswinnaar Aleksandr Solzjenitsyn wordt uit zijn vaderland, de Sovjet-Unie, verbannen.
1980
Overleden : Marian Rejewski (73), Pools cryptoloog die als eerste de Enigma-code brak.
1981
De Australische krantenmagnaat Rupert Murdoch neemt het Engelse blad The Times over.
1991
Het Amerikaanse leger schiet twee precisiebommen af op een bunker in Bagdad die als schuilplek tijdens de Golfoorlog wordt gebruikt. Meer dan 400 burgers komen om het leven.
2000
"Peanuts" een van de populairste en invloedrijkste strips aller tijden, verschijnt voor de laatste keer, één dag na het overlijden van zijn geestelijke vader striptekenaar Charles M. Schulz.
2006
Overleden : Peter Frederick Strawson (86), Brits filosoof.
De belbus is een vorm van vraagafhankelijk openbaar vervoer. Deze busdienst rijdt alleen als er is gereserveerd. De naam bel-bus verwijst naar de veelal telefonische reserveringsmogelijkheden.
Belbussen zijn ingevoerd om dunbevolkte gebieden te bedienen, waar een regelmatige busdienst onrendabel zou zijn omdat de bussen meestal leeg zouden rijden.
Een belbus heeft een aantal vastgestelde haltes maar rijdt niet volgens een vaste route of een vaste dienstregeling. De bus stopt enkel aan de haltes die vooraf zijn aangevraagd. Om van de belbus gebruik te maken moet men vooraf reserveren bij de vervoermaatschappij (bijvoorbeeld De Lijn in Vlaanderen of Arriva in Nederland) en aangeven aan welke haltes waar men wil op- en afstappen en op welk tijdstip men wil aankomen. De maatschappij deelt dan het uur van vertrek mee.
Een rit met de belbus kost evenveel als een rit op een normale buslijn.
Belbussen zijn in de regel kleiner dan normale bussen ("minibussen" met een capaciteit van ca. 10-15 passagiers). Over het algemeen zijn belbussen ook geschikt om een autonoom reizende rolstoelgebruiker te vervoeren.
Het vervoer van de belbus kan worden uitgevoerd door de openbaar vervoerder zelf of door een onderaannemer (bijvoorbeeld een lokaal taxibedrijf).
De eerste belbus in België was deze van Veurne-Alveringem-Roesbrugge (nu belbus 59 Veurne Zuid-West genoemd) in de Westhoek. Die ging van start eind 1991. Ondertussen bestaan er in Vlaanderen al 123 belbusgebieden (12 in de provincie Antwerpen, 35 in Limburg, 31 in Oost-Vlaanderen, 15 in Vlaams-Brabant en 30 in West-Vlaanderen).
Ook in de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek rijdt een Belbus. Het betreft een vrijwilligersproject van de Stichting Wijkvervoer Hillegersberg-Schiebroek.
In 1958 werd het merk Belaz opgericht in de machinefabriek Djormasj, waar al eerder landbouwvoertuigen en bouwmachines werden gemaakt. Het bedrijf gebruikte de letters MAZ in het bedrijfslogo, wat stond voor Minsk Auto Zadov.
Belaz 320ton
Belaz produceerde vanaf het begin zware voertuigen voor speciaal vervoer. In 1961 kwam het eerste type uit, de MAZ-525. Dit was een kiepwagen met een laadvermogen van 25 ton. Vanaf 1975 verdween de afkorting MAZ en werd gewoon Belaz gebruikt om de voertuigen van deze fabrikant aan te duiden.
Belaz MOAZ 75296 betonmixer
In 1990 stopte Belaz met het maken van vrachtwagens. Het bedrijf heeft zich vanaf dat moment gespecialiseerd in luchthavenvoertuigen. Tegenwoordig produceert Belaz alleen nog luchthaventrekkers met een laadvermogen van 32, 45 of 55 ton.
Belaz truck-standbeeld buiten de fabriek in Zhodino auteur : Wafulz CC 3.0
Belarus, opgericht in mei 1946, is een trekkermerk uit de Minski traktorny zavod in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, dat niet alleen tractoren, maar ook andere landbouwmachines, toebehoren en stationaire (diesel)motoren levert. Nog niet zo lang geleden produceerde Belarus 100.000 trekkers per jaar. Een groot deel daarvan werd uitgevoerd naar de toenmalige Oostbloklanden.
Belarus 8345
De Belarus tractoren worden uitgevoerd naar 60 landen, waaronder ook de VS en Nederland. Er werkten ooit meer dan 30.000 arbeiders. Belarus produceerd nog steeds 8% van alle tractoren wereldwijd.
Belarus 570
Belarus DT75 Crawler geproduceerd in Volgograd Tractor factory.
Santiago in Chili wordt gesticht door Pedro de Valdivia.
1719
De Onderlinge van 1719 u.a werdt opgericht, een kleine Haarlemse levensverzekeringmaatschappij en de oudste nog zelfstandig bestaande algemene levensverzekeringmaatschappij in Nederland.
1832
Ecuador annexeert de Galápagoseilanden.
1904
In Amsterdam wordt de eerste tentoonstelling van de Rijwiel- en Automobielindustrie (RAI) geopend.
1912
China gaat over op de Gregoriaanse kalender.
1912
Er komt een eind aan de Mantsjoe Qing-dynastie met de abdicatie van de 12-jarige keizer van China Pu-Yi.
1922
Kroning van Paus Pius XI in Rome.
1931
Ingebruikneming van Radio Vaticana door Paus Pius XI. De zendinstallatie is ontworpen door Guglielmo Marconi.
1962
De Deense overheid legt beslag op één van de zendschepen van zeezender Radio Mercur.
1985
Minister Elco Brinkman weigert de P.C. Hooft-prijs uit te reiken aan Hugo Brandt Corstius.
1993
Gruwelijke moord op James Bulger. Twee jongens van 10 jaar oud ontvoeren, martelen en vermoorden een peuter van drie jaar oud.
2009
Het DNA-profiel van de Neanderthaler is in kaart gebracht.
2009
Continental Airlines vlucht 3407 verongelukt in Clarence Center (New York). Bij de crash kwamen alle 49 inzittenden (44 passagiers, 4 bemanningsleden en 1 meevliegende piloot) van het vliegtuig om, alsmede één persoon op de grond.
De beklierde ogentroost (Euphrasia rostkoviana) is een plant uit de bremraapfamilie (Orobanchaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen. De soort komt in Frankrijk met uitzondering van het Middellandse Zeegebied overal voor. De plant komt ook elders in Europa voor zoals in Duitsland en Oostenrijk.
Frans : Euphraise glanduleuse Duits : Wiesen-Augentrost
Beklierde ogentroost is een halfparasiet op grassen en cypergrassen. De wortels van de plant onttrekken water en zouten aan de wortels van andere planten, maar de plant is zelf in staat tot fotosynthese.
De plant komt voor in grasland op kalkhoudende grond.
Beklierde ogentroost - bloem auteur : Michael H. Lemmer CC 3.0
Beklierde ogentroost is een eenjarige plant, die 10-25 cm hoog wordt en bezet is met veel lange klierharen. De plant bloeit van mei tot september met witte bloemen die vaak een lichtpaarse bovenlip en een gele vlek op de onderlip hebben.
De beklierde ogentroost wordt bij oogontstekingen, maar ook bij hoofdpijn en maagpijn gebruikt.
Overleden : Paus Paschalis I (?), hij was de zoon van een man genaamd Bonosus.
1650
Overleden : René Descartes (53), Frans wiskundige en filosoof.
1808
Antraciet wordt voor het eerst experimenteel gebruikt door Jesse Fell in Wilkes-Barre, Pennsylvania.
1840
De opera La Fille du Régiment van Gaetano Donizetti wordt voor de eerste keer opgevoerd in Parijs.
1843
De opera I Lombardi van Giuseppe Verdi wordt voor de eerste keer opgevoerd in Milaan.
1858
In Lourdes zou in een grot voor de eerste maal de Maagd Maria aan Bernadette Soubirous zijn verschenen. Dit leidde tot het ontstaan van één van de grootste katholieke bedevaartsoorden.
1889
De Grondwet van het Keizerrijk Japan wordt afgekondigd (tot 2 mei 1947 van kracht).
1929
Mussolini en Paus Pius XI sluiten het Verdrag van Lateranen waarbij het Vaticaan als autonome staat wordt erkend.
1939
Lise Meitner en Otto Frisch publiceren in Nature voor het eerst over kernsplitsing.
1941
De eerste gouden plaat wordt uitgereikt aan Glenn Miller voor zijn song "Chattanooga Choo Choo".
1964
The Beatles houden hun eerste concert in de VS in het Washington Coliseum in Washington, D.C..
1975
Margaret Thatcher wordt gekozen tot de eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservative Party
1990
Nelson Mandela wordt na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten.
1992
Een F-16 op weg naar vliegbasis Twente stort neer op de Hengelose wijk Hasseler Es.
De beklierde duizendknoop (Persicaria lapathifolia, basioniem: Polygonum lapathifolium) of knopige duizendknoop is een algemeen voorkomende, eenjarige plant uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). De plant komt van nature voor in Eurazië.
Engels : Pale Persicaria, Kellogg's Knotweed, Curly-top knotweed, Dock-leaved smartweed, Dock-leaf Smartweed, Heart's-ease, Water smartweed, Nodding smartweed Frans : renouée à feuilles d'oseille of renouée à feuilles de patience Duits : Ampferknöterich, Ampfer-Knöterich
Beklierde duizendknoop auteur : Olaf Leillinger CC 2.5
De plant wordt 0,1-1,2 m hoog en wortelt vaak aan de onderste knopen. De bladeren zijn 2,5-9 cm lang, groen, lancetvormig en gaafrandig met soms in het midden een donkere vlek. Op de onderkant van het blad zitten ronde, gele kliertjes, waaraan de plant haar naam te danken heeft. Op de stelen van de bloeiwijze zitten geen klieren. De stengelomvattende, vliezige steunblaadjes zijn vergroeid tot een tuitje.
Er wordt soms onderscheid gemaakt tussen ondersoorten, de beklierde Persicaria lapathifolia subsp. lapathifolia en de viltige Persicaria lapathifolia subp. pallida. Bij deze laatste zijn de onderste vijf tot zeven bladeren behaard.
De witte, groenachtige of roze bloemhoofdjes zijn in schijnaren gerangschikt en bloeien van juni tot in oktober.
Beklierde duizendknoop lijkt veel op perzikkruid (Persicaria maculosa), maar onderscheidt zich door de hangende schijnaren en kliertjes op de onderkant van de bladeren.
De vrucht is een nootje.
Beklierde duizendknoop foto : Kristian Peters CC 3.0
De plant komt in West-Europa algemeen voor op akkerland, braakliggende gronden, in bermen langs wegen en oevers en in plantsoenen.