Benz was een Duits automerk dat tussen 1885 en 1926 auto's produceerde.
Benz was het merk, waaronder Carl Benz auto's bouwde. Benz was de eerste autoproducent ter wereld en bouwde zijn eerste voertuig al in 1885. Hij patenteerde zijn motorwagen in 1886 en deed zijn eerste officiële proefrit door Mannheim in juli van dat jaar.
Zij waren na hun leertijd in het noorden naar Rome getrokken om hun studie af te ronden met het bestuderen van de daar aanwezige meesterwerken.
Benz eerste driewiel-auto auteur : M.Minderhout CC 3.0
Benz' vrouw Bertha was wellicht de eerste persoon ter wereld die een echt autoritje maakte, toen ze van Mannheim naar Pforzheim (een afstand van 180 km) reed in 1888. Er zijn mensen die beweren dat dit ritje ervoor zorgde dat de auto zich bewees. Vrouw Bertha was een vindingrijke vrouw en dat was nodig ook, want de eerste auto was niet zonder problemen te besturen. Ze moest in het holst van de nacht op zoek naar benzine en vond een apotheek. Het eerste "benzinepompstation" ter wereld.
Benz-velo 1894 Toyota Automobile Museum in Aichi (Japan) auteur : Chris 73 CC 2.5
Na dit initiële succes werd Benz de eerste autoproducent ter wereld, toen hij de min-of-meer gestandaardiseerde Benz Victoria op de markt bracht. Deze auto werd door verschillende andere autofabrikanten in licentie geproduceerd. Een jaar later kwam de Benz Velo uit. Benz bleef te lang teren op zijn succes en uitvinding en tegen 1900 kwam het merk in de problemen. Mede door de ontwikkeling van de Blitzen-Benz, een racewagen, wist men het imago wat op te vijzelen. Ondanks dat werd het in Duitsland moeilijk om het hoofd boven water te houden.
Het merk Benz fuseerde met Mercedes tot Mercedes-Benz in 1929 (Mercedes was de merknaam van Daimler automobielen, het concern fuseerde tot Daimler-Benz en verkocht zijn producten onder de naam Mercedes-Benz).
De Bentvueghels (ook Bentvuegels of Bentvogels) was de naam van een soort broederschap van voornamelijk uit Noord- en Zuid-Nederlandse kunstenaars in Rome. Zij heeft ongeveer van 1620 tot 1720 bestaan.
Bij de Bentvueghels waren kunstschilders, tekenaars, graveurs, beeldhouwers, edelsmeden en ook dichters aangesloten. Zij waren na hun leertijd in het noorden naar Rome getrokken om hun studie af te ronden met het bestuderen van de daar aanwezige meesterwerken.
tekening van de Bentvueghels V.l.n.r.Joost uit Den Haag alias Schotsen trommel, Cornelis (Poelenburgh) van Utrecht alias Satier, Wouter (Crabeth) van der Gou alias Almanack, Tyman (Cracht) van den Emster alias Botterkul en Peter van Leiden alias Ram. Prentenkabinet Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam.
In Rome verbleven ze meestal enkele jaren, veelal in de omgeving van parochies als Santa Maria del Popolo en San Lorenzo in Lucina in het noorden van de stad. De kunstenaarsvereniging had een puur sociale functie.
Om lid te kunnen worden van de Bentvueghels moest men een inwijdingsritueel ondergaan, waarbij de wijn rijkelijk vloeide - op kosten van het nieuwe lid. Als slot van het ritueel liepen de Bentvueghels gezamenlijk de stad uit om op het zogenaamde graf van Bacchus bij de Santa Constanza een wijnoffer te brengen. In één van de zijkapellen van de Santa Constanza zijn nog ingekraste namen van leden van de Bentvueghels te zien.
Leden van de Bentvueghels en hun aliassen
Willem van Aelst Vogelverschrikker Dirck van Baburen Biervlieg Jacobus de Baen Gladiator Jan Boeckhorst Lange Jan Paulus Bor Orlando Leonard Bramer Nestelghat Bartholomeus Breenbergh Het Fret Cornelis de Bruijn Adonis Joost Campen Stokkade Tyman Arentsz Cracht Botterkul Wouter (Crabeth) van der Gou Almanack Karel Dujardin Bokkebaard Wybrand de Geest De Friesche Adelaar Pieter Groenewegen Leeuw Reynier van Heuckelom Wolf Samuel van Hoogstraten Batavier Adriaen van der Kabel Geestigheid Pieter van Laer Il Bamboccio en Snuffelaer Jan Linsen Hermafrodiet Reinier van Persijn Narcissis Cornelis van Poelenburgh Satyr één van de oprichters Johann Heinrich Schönfeld Triangel Otto Marseus van Schrieck Snuffelaer Herman van Swanevelt Heremiet Robert du Val La Fortune Jan Baptist Weenix Ratel Matthias Withoos Calzetta bianca
Andere leden waren onder meer Jan Asseleyn, Jan van Bijlert (één van de oprichters), Gottlieb en Johan Glauber, Jacob Jordaens, Willem Molijn (één van de oprichters) en Isaac de Moucheron.
Op een anonieme tekening in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is een aantal van de Bentvueghels met hun bijnaam vastgelegd. De gewoonte om gezamenlijk de wijn aan te spreken komt op deze tekeningen duidelijk naar voren.
Tijdens de inwijdingsplechtigheid kreeg het nieuwe lid ook een bijnaam toegewezen, de bentnaam. Deze naam verwijst vaak naar een opvallende eigenschap of karaktertrek van het lid.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 16 april 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 16 april
556
Pelagius I tot paus gekozen.
1756
Overleden : Jacques Cassini (79), Frans astronoom.
1850
Overleden : Marie Tussaud (88), Frans wassenbeeldenartieste.
1922
Duitsland en de Sovjet-Unie ondertekenen het Verdrag van Rapallo.
1924
De eerste radio-uitzending via de draadomroep. De Matthäus Passion wordt uitgezonden.
1934
De Opperste Sovjet, het parlement van de Sovjet-Unie, stelt de titel Held van de Sovjet-Unie in.
1943
Albert Hofmann neemt voor het eerst de hallucinerende effecten van LSD waar.
1945
Tweede Wereldoorlog: Bevrijding van Groningen.
1945
Tweede Wereldoorlog: Bevrijding van de Joodse gevangenen in Buchenwald.
1947
Tijdens een grote brand op 16 april en 17 april ontploften twee schepen met ammoniumnitraat (en zwavel), de Grand Camp en de High Flyer, in de haven van Texas City. 600 personen komen om.
1962
Bob Dylan zingt Blowin' in the Wind voor het eerst voor publiek in een zaaltje in Greenwich Village, New York.
2003
De definitieve identificatie van het SARS-virus wordt bekend gemaakt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
2007
Op de Virginia Polytechnic Institute and State University in Blacksburg, Virginia vinden bij een schietpartij 33 mensen de dood.
Bentoniet is een in de natuur voorkomende natrium-kleisoort met deeltjes die zo klein zijn dat ze de grond waterdicht kunnen maken.
De klei werd genoemd naar zijn eerste vindplaats, Fort Benton in Wyoming in de Verenigde Staten. In de praktijk wordt ook wel de benaming "zwelklei" gebruikt. De naam vollersaarde komt van het gebruik, in vroeger eeuwen van, bij het vollen van wollen stoffen.
natuurlijke bentonietlaag
Het nut van bentoniet bij het boren en in de civiele techniek, zoals de tunnelbouw, komt door zijn unieke reologische eigenschappen. Water met een relatief kleine suspensie van bentoniet vormt een visceus materiaal.
Bentoniet een veelgebruikte component van boorvloeistof.
Verontreinigde locaties kunnen met een diepwand van bentoniet geïsoleerd worden.
Bentoniet is verder de kleisoort die gebruikt wordt om wijnen te klaren, waardoor onder andere eiwitten neerslaan.
natuurlijke bentoniet rotsformatie Axel Heiberg Island, Canada (Arctisch gebied)
Een andere toepassing van bentoniet is het gebruik als vulling voor de kattenbak. Het materiaal absorbeert de urine en vormt een harde klont, die uit de bak kan worden geschept.
Bentoniet wordt ook gebruikt in de landbouw om zandgronden te verbeteren.
1kg bentoniet kan 10 kg water vasthouden. Door bentoniet toe te voegen aan de grond wordt de vochthuishouding verbeterd en spoelen er minder voedingstoffen uit.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 15 april 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 15 april
1246
Delft krijgt stadsrechten.
1450
Slag van Formigny. Het Franse leger maakt een einde aan de overheersing van het noorden van Frankrijk. Dit luidt het einde van de Honderdjarige Oorlog in.
1632
Slag bij Rain. Zweedse troepen verslaan het Heilige Roomse Rijk tijdens de Dertigjarige Oorlog.
1866
Ontdekking van het decreet van Canopus.
1888
Overleden : Joseph Dietzgen (59), Duits filosoof en leerlooier.
1889
Overleden : Pater Damiaan (49), Belgisch missionaris.
1896
Einde van de eerste moderne Olympische Spelen.
1900
In Parijs opent de Exposition Universelle, de grootste wereldtentoonstelling ooit in Europa, haar deuren. Vooral nieuwigheden zoals elektriciteit en film trekken veel belangstelling. De eerste Parijse metro is nog een blijvende herinnering aan deze grote tentoonstelling.
1912
Het passagiersschip Titanic zinkt op haar eerste overtocht. 1500 mensen komen bij die ramp om.
1923
Insuline wordt voor de eerste keer algemeen beschikbaar voor lijders aan suikerziekte.
1940
De Geallieerden beginnen hun aanval op de Noorse stad Narvik.
1945
Bevrijding van het concentratiekamp Bergen-Belsen.
1945
Friesland wordt bevrijd.
1947
Oprichting van de Nederlandse Wereldomroep.
1955
De fastfood-keten McDonald's wordt opgericht door de twee broers McDonald.
1956
Ingebruikneming van de radiotelescoop bij Dwingeloo.
1977
Roman Polanski verschijnt voor de rechter in Los Angeles op verdenking van verkrachting van een dertienjarig meisje.
1980
Overleden : Jean-Paul Sartre (74), Frans filosoof en schrijver.
1984
Overleden : Tommy Cooper (63), Brits komiek.
1989
Op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking begint een studentenopstand.
1989
In het stadion van Sheffield (Groot-Brittannië) komen 96 toeschouwers om het leven als 4000 voetbalfans zonder kaartje de overvolle tribunes opkomen.
1990
Overleden : Greta Garbo (84), Zweeds-Amerikaans actrice.
2003
Volkert van der Graaf wordt veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op Pim Fortuyn.
2005
De bouw aan de Burj Dubai is begonnen, wat uiteindelijk het hoogste gebouw ter wereld moet gaan worden.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 14 april 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 14 april
1574
Slag op de Mookerheide tussen het Spaanse leger en huurtroepen onder Lodewijk en Hendrik van Nassau, die beiden sneuvelen.
1611
Federico Cesi bedenkt een nieuw woord: "telescoop".
1828
Eerste editie van Noah Webster's woordenboek.
1868
President Abraham Lincoln neergeschoten door John Wilkes Booth, zijn minister van Buitenlandse Zaken Seward wordt neergestoken door mede-samenzweerder Lewis Paine.
1894
Thomas Edison geeft een demonstratie met de kinetoscoop, een soort voorloper van de filmprojector.
1912
De Titanic loopt tijdens haar eerste reis op een ijsberg en zinkt.
1914
Mexicaanse Revolutie - voor het eerst in de geschiedenis wordt er een luchtbombardement uitgevoerd. Gustavo Salinas werpt enkele bommen op de Cañonero Guerero van generaal Huerta.
1915
De Duitsers torpederen het Nederlandse stoomschip Katwijk.
1950
De DAF-fabriek in Eindhoven wordt geopend.
1961
Eerste tv-uitzending in de Sovjet-Unie.
1969
Voor het eerst kunnen ook kijkers buiten de Verenigde Staten kijken naar de jaarlijkse Oscaruitreiking.
1999
Berlijn wordt opnieuw de hoofdstad van Duitsland.
1999
Een zware hagelstorm treft Sidney, de duurste natuurramp in de Australische geschiedenis.
1992
Het menselijk genoomproject.In een persbericht werd aankondigd dat het project met succes was afgerond, en dat nu 99% van het genoom met een nauwkeurigheid van 99.99% bekend was.
2008
Overleden : Ollie Johnston (96), langst levende lid van Disney's Nine Old Men.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 13 april 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 13 april
1598
Koning Hendrik IV van Frankrijk geeft het Edict van Nantes uit. Hierdoor krijgen de hugenoten vrijheid van religie.
1635
Johannes Faber bedenkt een nieuw woord: "microscoop".
1695
Overleden : Jean de La Fontaine (73), Frans schrijver.
1849
Hongarije wordt een republiek.
1883
Alfred Packer, Amerikaanse oud-militair en berggids, wordt schuldig bevonden aan kannibalisme.
1934
Uitgifte van het eerste nummer van het damestijdschrift Libelle.
1941
Neutraliteitsovereenkomst wordt getekend tussen de Sovjet-Unie en Japan.
1943
De nazi's treffen massagraven aan van duizenden Poolse officieren, vermoord door de NKVD in 1940, bij Katyn.
1945
Bevrijding van Assen.
1959
Overleden : Rigardus Rijnhout (36), langste mens ( 2,37m) die ooit in Nederland leefde.
1970
Een zuurstoftank aan boord van Apollo 13 explodeert waardoor de missie voortijding moet worden beëindigd. Jim Lovell, Fred Haise en Jack Swigert, de bemanning van Apollo 13, landen door de ontploffing dan wel niet op de maan, maar ze zijn wel recordhouders: ze zijn degenen die het verst van de aarde verwijderd zijn geweest. Op 13 april 1970 waren ze 401.056 km van huis.
1983
Harold Washington wordt gekozen als de eerste Afrikaans-Amerikaanse burgemeester van Chicago.
1987
Portugal en China tekenen een overeenkomst waarbij het eiland Macau in 1999 wordt teruggegeven aan China.
1992
Aardbeving bij Roermond met een magnitude van 5,8 op de schaal van Richter.
2007
Overleden : Marc Galle (76), Vlaams politicus en letterkundige.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 12 april 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 12 april
65
Overleden : Lucius Annaeus Seneca (68), Romeins filosoof van het stoïcisme, staatsman en toneelschrijver.
238
Slag bij Carthago tussen de troepen van Capellianus, gouverneur van Numidië, en die van keizers Gordianus I en II waarbij de keizers het onderspit delven.
352
Overleden : Paus Julius I , paus van 337 tot 352.
467
Anthemius wordt Romeins keizer.
1462
Ondertekening van het Verdrag van Olite door Johan II van Aragón en Gaston IV van Foix.
1606
De Union Flag (Union Jack) wordt aangenomen als nationale vlag van het Groot-Brittannië.
1779
Spanje neemt deel aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog met het Verdrag van Aranjuez.
1817
Overleden : Charles Messier (86), Frans astronoom, opsteller van een astronomische catalogus.
1833
Charles Gayler krijgt een patent op de brandkast.
1919
In Engeland wordt de 48-urige werkweek ingevoerd.
1945
Overleden : Franklin Delano Roosevelt (63), 32ste president van de Verenigde Staten.
1945
Canadese militairen bevrijden kamp Westerbork.
1945
Franklin D. Roosevelt overlijdt, Harry S. Truman wordt ingezworen als president van de VS.
1946
Syrië wordt onafhankelijk van Frankrijk.
1954
Bill Haley en zijn Comets nemen Rock Around the Clock op.
1961
Lancering van de Vostok 1 met aan boord Yuri Gagarin. Hiermee was de eerste mens in de ruimte een feit. De Vostok 1 vloog in 1 uur en 48 minuten één keer rond de aarde.
1975
Overleden : Josephine Baker (68), Amerikaans danseres, zangeres en actrice.
1981
De Spaceshuttle Columbia is de eerste Spaceshuttle die in een baan rond de aarde vliegt.
1981
Overleden : Joe Louis (67), Amerikaans bokskampioen in het zwaargewicht.
1992
EuroDisney(nu Disneyland Resort Paris) wordt geopend.
1999
Een wagon van de Wuppertaler Schwebebahn stort neer in de rivier de Wupper, voor het Robert-Daum-Platz.
2003
Huwelijk Prins Laurent en Claire Coombs in België voltrokken.
2006
In Brussel wordt Joe Van Holsbeeck neergestoken omdat hij weigert zijn mp3-speler af te staan.
De Bentley Mulsanne Turbo werd voorgesteld op de Geneva Motor Show in maart 1982 en werd geproducceerd tot 1985.
Er was een toename van 50% aan kracht en dit zonder verhoging van het toerental dankzij de Garrett AiResearch turbocompressor. De bestuurder kon hierdoor genieten van een grote acceleratiekracht.
Bentley Mulsanne TurboR(1986)
In 1986 werd de turbo vervangen door een de Turbo R deze had dezelfde motor maar met brandstofinjectie.
De bestuurder en passagiers konden genieten van een uniek interieur. Er was de gebruikelijke gepolijst notenhouten dashboard, onberispelijk leder en tapijten van zuivere wol voor het interieur.
Bentley Mulsanne Turbo (1983) ontwerp : Andy Saunders
Naast de Turbo badges, aangebracht achteraan en opzij en de frontgrille in de kleur van het koetswerk was er weinig onderscheid met een standaard uitelijk.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 11 april 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 11 april
1689
Willem III en Maria II worden tot koning en koningin gekroond van Engeland, Schotland en Ierland.
1934
In de nacht van 10 op 11 april worden uit de Sint-Baafskathedraal twee panelen van Het Lam Gods gestolen.
1713
De Vrede van Utrecht wordt getekend.
1945
Bevrijding van het concentratiekamp Buchenwald.
1945
Kamp Erika nabij Ommen wordt bevrijd.
1814
Napoleon treedt af en wordt verbannen naar Elba.
1990
Om gezondheidsredenen legt Moeder Teresa de leiding van haar orde neer.
1970
Lancering van Apollo 13, de bemande ruimtevlucht naar de maan, zonder maanlanding omwille van een technisch probleem bij de lancering ("Houston, we have a problem").
2006
De Venus Express, eerste missie van ESA, is in een baan om de planeet Venus gebracht.
Het was opgevallen dat Bentleys inspannigen om de "door de wol geverfde" Bentley klanten terug te winnen maar halfslachtig waren. Velen waren dan ook verrast met dit nieuwe model.
Dit nieuwe model belichaamde de geest van Bentley met een combinatie van sportief autorijden en comfort.
De Bentley Mulsane was een luxe auto geproduceerd van 1980 tot 1992 maar afgeleide wagens zoals de Continental T en de Azure werden geproduceerd tot in de 21ste eeuw. De naam was afgeleid van Bentleys vroege race-verleden op het circuit van LeMans in de periode 1924 - 1930. Het stuk waarop de hoogste snelheden werden behaald heette "Mulsanne straight".
Bentley Mulsanne
Door de "Badge-engineering" werd de Bentley Mulsanne gescheiden van de Rolls-Royce Silver Spirit. Het meest opvallende kenmerk was de radiator.
Bentley Mulsanne (1980)
Bosch brandstof injectie op de uitvoer modellen voor Noord-Amerika en Japan, van 1986 Bosch brandstofinjectie standaard op alle wagens. 3-versnelling automatische versnellingsbak, onafhankelijke wielophanging met schroefveren voor en achter, hydraulische zelfnivellerende hoogteregeling achteraan. Geventileerde schijfremmen voor, gewone schijven achter. Wielbasis van 3.061 mm of 3.161 mm.
Bentley Mulsanne LWB (1981)
Er werden twee Bentley Mulsanne L limousine gebouwd van 1984 tot 1988.
Vermoedelijk was de stuwende kracht achter dit idee om een Rolls Royce "incognito" in het verkeer te brengen.
Door hun opvallende lengte hadden ze wel een heel apparte plaats in het verkeer.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 9 april 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 9 april
193
Septimius Severus door zijn legioenen uitgeroepen tot keizer van Rome.
715
Overleden : Paus Constantinus I , paus van 708-715.
1024
Overleden : Paus Benedictus VIII , paus van 1012-1024.
1217
Peter II van Courtenay wordt door Paus Honorius III gekroond tot keizer van het Latijnse Keizerrijk van Constantinopel.
1555
Marcello Cervini wordt gekozen tot Paus Marcellus II.
1609
Begin van het Twaalfjarig Bestand tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tijdens de Tachtigjarige oorlog.
1770
James Cook ontdekt Botany Bay, Australië.
1940
Tweede Wereldoorlog: Duitsland valt Denemarken en Noorwegen binnen.
1989
Sovjettroepen maken een bloedig einde aan een demonstratie in de Georgische hoofdstad Tbilisi.
1991
Georgië roept de onafhankelijkheid uit.
2003
De kerncentrale in Dodewaard is definitief gesloten.
2005
Prins Charles van Groot-Brittannië treedt in het huwelijk met Camilla Parker Bowles, een dag later dan de bedoeling was vanwege de uitvaart van Paus Johannes Paulus II in Vaticaanstad.
2007
Apple maakt bekend dat er wereldwijd 100 miljoen iPod's verkocht zijn.
De Bentley Camargue was eigenlijk een RR-Camargue maar er werd er slechts één van gebouwd.
De Rolls-Royce Camargue wordt door velen beschouwd als de meest unieke Rolls-Royce ooit. Deze 2-deurs coupé werd in maart 1975 geïntroduceerd en bleef tot 1986 in productie. Het koetswerk was getekend door de Italiaanse ontwerper Sergio Pininfarina en voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog niet binnen het bedrijf. De Camargue was tevens de eerste Rolls-Royce die ontworpen werd gebruik makend van het metrisch stelsel. 525 Exemplaren werden gebouwd, plus een speciaal bestelde Bentley Camargue.
Bentley Camargue
De Camargue was de eerste auto ooit die een volledig automatische airconditioning met verschillende niveaus had. Naar verluidt werd 8 jaar aan dat systeem gewerkt. De auto had ook als eerste Rolls-Royce een hellend radiatorrooster dat in een hoek van 7° stond. Het ontwerp van de Camargue is uniek binnen Rolls-Royce. De lijnen zijn hoekig en glad wat typisch is voor Italiaanse luxewagens. De auto is ook lang en breed en onmiskenbaar een coupe. Die breedte wordt nog benadrukt door een breed radiatorrooster, en gerekte voor- en achterlichten.
Bentley Camargue (1985)
RR Camargue
De Camargue deelt haar platform met de Silver Shadow en de Corniche. Ook de 6750 cc 90° V8 werd hiervan overgenomen hoewel hij iets krachtiger werd. Ook de automatische Turbo-Hydramatic 3-versnellingsbak van General Motors-origine werd overgenomen. In 1977 kreeg de Camargue het stuursysteem van de Silver Shadow II en in 1979 de onafhankelijke wielophanging van de Silver Spirit. De Camargue had een wielbasis van 3048 mm, vanaf 1979 3061 mm, en een topsnelheid van 192 km/u.
Bentley Camargue (1985)
De enige echte Bentley Camargue heeft chassisnummer SCBYJ000XFCH10150 Een uniek Pininfarina design. Dezelfde wieldeksels als de Corniche. Geen identificatieplaatje.
Later werden door RR-Camargue eigenaars meerdere wagens voorzien van een Bentley radiatorrooster, maar ze behielden allemaal hun RR-chassisnummer.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 8 april 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 8 april
1513
Ontdekkingsreiziger Juan Ponce de León verklaart Florida een deel van Spanje.
1820
De Venus van Milo wordt ontdekt. Het beeld werd door een boer in een veld gevonden op het Egeïsche eiland Melos (Ital.:Milo) in de Cycladen.
1874
In Duitsland wordt inenten tegen het pokkenvirus verplicht.
1940
Duitse troepen bezetten zonder waarschuwing het neutrale Denemarken
1973
Overleden : Pablo Picasso (91), Spaans kunstschilder.
1995
Snackfabrikant Smith introduceert in zijn zakken chips Flippo's, ronde kartonnen schijfjes met afbeeldingen van stripfiguren. Het wordt een rage onder scholieren.
2009
Een zilveren microscoop van Antoni van Leeuwenhoek wordt geveild voor 347.708 euro.
De Bentley Corniche was technisch gelijk aan de RR-Corniche.
Voor de echt rijken gold deze Bentley badge wagen als "niet echt onze klasse".
Zowat het enige verschil met de RR was echter de front grille.
Bentley Corniche
In 1977 werd de Corniche lichtjes herwerkt tot de Corniche II. De verchroomde bumpers werden vervangen door legering met rubber, het radiatorrooster door een exemplaar van aluminium en er werd oliekoeling toegevoegd. De exemplaren voor Noord-Amerika kregen een airbag voor de bestuurder terwijl die voor Europa en het Midden-Oosten ABS kregen. Vanaf 1982 verdween de coupéversie en was de Corniche enkel als cabriolet te verkrijgen.
Een 6750cc V8 RR motor met dubbele SU carburator (vanaf 1975 een enkele Solex carburator voor de Europese modellen).
In 1939 had een prototype van Rolls-Royce, gebaseerd op de Bentley Mark V, reeds de naam Corniche gedragen maar door de Tweede Wereldoorlog kwam die nooit in produktie.
Bentley Corniche (1976) auteur : niet gekend
Aantal gebouwd van 1971 tot 1984 : Bentley Cornice coupé (1971-1982) : 63 (wielbasis 3041,6mm vanaf 1974 3048mm en vanaf 1979 3061mm) Bentley Corniche Cabriolet (1971-1984) : 77
Bentley CornicheII (1980) auteur : niet gekend
Enkele foto's tijdens de bouw van de Corniche in de werkplaats in Crewe
produktielijn
de koetswerken werden gemaakt door H.J Mulliner Park Ward in London maar meestal geassembleerd bij RR in Ctewe
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 6 april 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 6 april
1127
Brugge krijgt stadsrechten.
1528
Overleden : Albrecht Dürer (56), Duits schilder, tekenaar en graveur uit de Renaissance.
1572
Alva verliest Vlissingen aan de Watergeuzen.
1577
Filips II ondertekent de Unie van Brussel.
1652
Jan van Riebeeck sticht een verversingsstation bij Kaap de Goede Hoop. Begin van de Europese kolonisatie van Zuid-Afrika.
1782
Rama I wordt koning van Thailand. Begin van de thans regerende Chakri-dynastie.
1814
Napoleon doet afstand van de troon.
1869
Eerste octrooi op een plastic: celluloid.
1909
Robert Peary bereikt (vermoedelijk) de Noordpool, samen met Matthew Henson en vier Inuit: Ooqueh, Ootah, Egingwah en Seeglo.
1917
De Verenigde Staten verklaren Duitsland de oorlog.
1964
De Piëta van Michelangelo verlaat voor het eerst sinds 1499 de Sint-Pietersbasiliek in Rome om te worden verscheept naar de Wereldtentoonstelling in New York.
1965
Vanaf Cape Kennedy wordt Early Bird gelanceerd, de eerste commerciële communicatie-satelliet.
1971
Overleden : Igor Stravinsky (88), Russisch-Frans-Amerikaans componist.
1971
Platenmaatschappij Rolling Stones Records gaat van start.
1974
In Brighton, Engeland, wint ABBA het 19e Eurovisiesongfestival, met het liedje Waterloo.
1990
In het Amsterdamse Rijksmuseum spuit een 31-jarige geesteszieke inwoner van Den Haag zwavelzuur op Rembrandts beroemde schilderij De Nachtwacht.
1992
Overleden : Isaac Asimov (72), Amerikaans schrijver en biochemicus.
1994
Het vliegtuig van president Habyarimana (Rwanda) en president Ntaryamira (Burundi) wordt neergeschoten. Belgische para's worden door een woedende menigte, die hen verantwoordelijk achtten, vermoord.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 5 april 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 5 april
1614
In Virginia trouwt Pocahontas met de Engelse kolonist John Rolfe.
1722
De Nederlandse zeevaarder Jacob Roggeveen ontdekt Paaseiland.
1896
opening van de eerste moderne Olympische Spelen in Athene, Griekenland.
1923
Firestone Tire and Rubber Company in Ohio begint met de productie van luchtbanden.
1930
In een gebaar van burgerlijke ongehoorzaamheid breekt Mahatma Gandhi de Britse wet door naar de zee te lopen en zout te maken.
1942
Japanse strijdkrachten voeren een bombardement op Colombo en de marinebasis daar uit, maar de geallieerde schepen hadden al op 30 maart de haven verlaten.
1943
Bij een geallieerd bombardement vallen in Mortsel meer dan 900 doden en 1300 gewonden bij de burgerbevolking. De aanval was gericht tegen de Minerva-fabriek maar de bommen vallen meer dan een kilometer daarvandaan.
1959
Eerste uitzending van het programma Sport in Beeld op de Nederlandse televisie, de voorloper van Studio Sport.
1962
Na bijna vier jaar boren ontmoeten Zwitserse en Italiaanse arbeiders elkaar onder de St.-Bernhard. In maart 1964 wordt de Grote Sint-Bernhardtunnel voor auto's geopend.
1973
Lancering van Pioneer 11, het eerste ruimtetuig dat langs Saturnus vliegt.
1976
In China leiden hevige protesten op het Tiananmen-plein tot een incident waarbij tenminste zestig demonstranten omkomen.
1982
Engeland stuurt een vloot naar de Falklandeilanden die eerder in de maand door Argentinië zijn bezet.
1985
Honderden radiostations over de hele wereld draaien op hetzelfde moment dezelfde plaat: We Are The World. Met de verkoop van de plaat worden mensen geholpen in hongerend Afrika.
1990
De Belgische koning Boudewijn treedt 48 uur af. Hij doet dat om een abortuswet niet te hoeven tekenen, waar hij niet achter kan staan.
1994
Overleden : Kurt Cobain (27), Amerikaans zanger en gitarist (Nirvana).
1998
In Japan wordt de Akashi-Kaikyo brug geopend. De brug verbindt Shikoku met Honshu en kostte ongeveer US$3.8 miljard. Het is de langste suspensiebrug ter wereld.