De Beskiden (ook: Woudkarpaten) vormen het centrale gedeelte van de Karpaten. Het gebergte behoort grotendeels tot Oekraïne (Transkarpatië) maar ook tot Polen, Slowakije en Roemenië.
Engels : The Beskids Duits : Die Beskiden Frans : Les Beskides
kaart van de Beskiden (Poolse benamingen) auteur : Meichs CC 3.0
De Beskiden zijn onder te verdelen in de Westelijke Beskiden met als hoogste top de Babia Góra (1725 m) in Polen en de Oostelijke Beskiden met als hoogste top de Hoverla (2060 m) in Oekraïne, tevens de hoogste berg in dat land.
Verschillende wintersportcentra bieden de vakantiegangers een aangename sfeer en genoeg ontspanning. Hier beleven sneeuwfanaten veel skiplezier op de pisten. Een gebied voor een gezellige familievakantie.
Hoverla de hoogste top van de Beskiden auteur : Marek Krzysztof Misztal CC 3.0
In de Beskiden ontspringen grote rivieren als de Weichsel, de Tisza, de Dnjestr en de Prut.
Het gebergte vormt aldus de waterscheiding tussen de Oostzee en de Zwarte Zee.
Beschuit met muisjes wordt in Nederland speciaal gegeten wanneer er een baby is geboren.
Beschuiten zijn tweemaal gebakken ronde, platte broodjes die daardoor krokant en enigszins breekbaar zijn geworden. Hierop smeert men boter of margarine en daarop doet men vervolgens de muisjes. Door de beschuit te 'stempelen' in een schaal met muisjes worden deze gelijkmatig verdeeld. Deze 'muisjes' zijn versuikerde anijszaadjes. Tot medio 1990 waren muisjes altijd roze met wit.
Daarna werden muisjes in twee verschillende kleuren op de markt gebracht: blauw met witte muisjes worden gebruikt wanneer er een jongetje is geboren, en roze met witte wanneer het een meisje betreft.
beschuit met witte en roze muisjes
Al in de middeleeuwen was het gebruikelijk dat de moeder en de kraamvisite getrakteerd werden op iets lekkers. De geboorte van een kind werd flink gevierd en daarbij werd de hele buurt betrokken. Het krijgen van een kind kon in die tijd gevaarlijk zijn. Gezien de medische omstandigheden van toen bestond het risico dat zowel moeder als kind het kraambed niet overleefden. Een voorspoedig verlopen geboorte moest dan ook goed gevierd worden (o.a. met het kraameten, het kraamschudden en het doopfeest).
Vrij snel na de geboorte stroomde het kraambezoek binnen. De kinderen uit de buurt werden getrakteerd op lekkernijen die het nieuwe kindje zogenaamd had meegebracht. De kinderen kregen een suikerbol of een boterham met suiker, het kindermanstik.
Het is niet te achterhalen hoe beschuit met muisjes nu precies zijn ontstaan. Vroeger werd beschuit alleen als lekkernij bij feestelijke gelegenheden gegeten. Het was een echte luxe en alleen voor de rijken weggelegd. Een dik besuikerde beschuit werd als een echte traktatie ter viering van de geboorte gegeten. Voor de gewone mensen was er besuikerd wittebrood.
beschuit met muisjes
De basis van de muisjes is de combinatie van anijszaadjes en suiker. Van oudsher wordt aan de anijszaadjes en de anijsolie geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Ook werd anijs gebruikt bij de bereiding van voedsel, drank en geneesmiddelen. Zo vertelde de baker de kraamvrouw dat ze anijs moest eten omdat dat goed zou zijn voor de productie van moedermelk. Rond de 17e eeuw werd direct na de bevalling kraamanijs, ook bekend als anisette, aan de kraamvrouw geschonken. Anijs had indertijd de reputatie dat het de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte kon terugbrengen, bovendien zou het de boze geesten bezweren.
Over de oorsprong van de naam 'muisje' zijn niet alle historici het eens. Sommigen zeggen dat de vorm van het in suiker gehulde anijszaadje, met zijn staartje, tot de naam heeft geleid. Ook kan de naam zijn oorsprong vinden in het zinnebeeld van vruchtbaarheid dat de muis vertegenwoordigt (de muis plant zich namelijk snel voort).
Een ander oud gebruik is het geven van kraamflesjes aan de kinderen. In een flesje met smalle hals zaten anijsmuisjes en de kinderen moesten die muisjes eruit peuteren. Dat was symbolisch voor de manier waarop het kindje geboren werd.
beschuit met koninklijke muisjes
De beschuit met muisjes die inmiddels bekend is in heel Nederland, is afkomstig uit de Zaanstreek. In enkele delen van het land, voornamelijk in Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, werden de beschuiten bij de geboorte bestrooid met anijszaadjes, omgeven door een laagje suikerglazuur. In Nederland zijn de muisjes van De Ruijter bekend. De grondslag hiervoor werd al in 1860 gelegd toen Cornelis de Ruijter zijn eigen banketbakkerszaak begon, nadat hij het vak had geleerd bij een banketbakker in Utrecht.
De firma De Ruyter zorgde in 1938 voor een grote publiciteitsstunt door bij de geboorte van prinses Beatrix een groot blik oranje muisjes op Paleis Soestdijk te brengen. Het werd destijds in alle filmjournaals vertoond.
Het aanbieden van oranje muisjes bij de geboorte van een prins of prinses van Oranje is sedertdien een traditie. De oranje muisjes worden dan tijdelijk in de supermarkt verkocht.
beschuit met pauselijke muisjes
De Rooms-katholieke Kerk in Nederland zette de geboorte van de nieuwe paus Benedictus XVI luister bij door te trakteren op beschuit met geel/witte muisjes.
De muisjes in de pauselijke kleuren werden op 23 april 2005 aangeboden op diverse plekken in het land, bijvoorbeeld aan de bezoekers van de Kerkendag in Zwolle en aan het winkelend publiek op het Vredenburg in Utrecht.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 26 juni 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 26 juni
1284
Het verhaal van de rattenvanger van Hamelen zou op deze dag gespeeld hebben.
1321
Eerste steenlegging van de Domtoren te Utrecht.
1810
Overleden : Joseph Michel Montgolfier (69), Frans uitvinder en ballonpionier.
1819
De fiets wordt gepatenteerd. Niet door een Nederlander, maar door de Amerikaan W.K. Clarkson JR..
1917
De eerste Amerikaanse troepen landen in Frankrijk.
1945
Het Handvest van de Verenigde Naties wordt ondertekend in San Francisco.
1949
Belgische vrouwen stemmen voor de eerste maal bij de parlementsverkiezingen.
1963
John F. Kennedy spreekt tijdens een toespraak in West-Berlijn de beroemde woorden: "All free men, wherever they may live, are citizens of Berlin, and, therefore, as a free man, I take pride in the words 'Ich bin ein Berliner!'".
1970
In Rotterdam vindt het eerste grote popfestival van Nederland plaats: Popfestival Kralingen optredens van Pink Floyd, Byrds, Dr. John, Santana, Mungo Jerry en Soft Machine.
1974
Invoering van de Universal Product Code, in de vorm van de bekende barcodes.
1975
Overleden : Josemaría Escrivá (73), Spaans oprichter Opus Dei.
1977
Laatste concert van Elvis Presley, dit vond plaats in Indianapolis.
1986
De laatste schuifdeur van de Oosterscheldekering wordt geplaatst.
2006
Overleden : Tommy Wonder (52), Nederlands goochelaar.
Beschoeiing is een term die gebruikt wordt voor constructies die een oever of waterkant beschermen tegen afkalven, golfkrachten en andere invloeden die de stabiliteit van de waterkant in gevaar brengen. Ook in de bouwsector worden beschoeiingen gebruikt langs wanden van bouwputten, vnl. om droog te kunnen werken.
Beschoeiingen kunnen gemaakt worden van hout, beton, kunststof of staal. Van oudsher wordt hout vaak toegepast. De voorkeur gaat dan uit naar hardhout omdat dit minder snel wegrot. Het nadeel van hout is dat de hoogte van een beschoeiing enigszins beperkt is, palen zijn meestal leverbaar tot een lengte van 6 meter. Tegenwoordig wordt ook glasvezel versterkt kunststof toegepast in de vorm van platen die aan houten palen bevestigd worden. Betonnen en stalen beschoeiingen worden in de vorm van damwanden aangelegd en kunnen ook in grotere lengte geleverd worden zodat diepere kanalen met beschoeiing kunnen worden uitgevoerd. Vaak is in dit geval dan ook sprake van een grondkerende constructie.
Houten beschoeiingen worden ook wel aangeduid met de term betuining.
nieuwe houten beschoeiing gebruiker : Titico CC 2.5
De Besanjelier (Cucubalus baccifer) is een plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en sterk afgenomen. De plant komt in Nederland voor in het rivierengebied van Midden- en Zuid-Gelderland.
Engels : berry-bearing catchfly Duits : Taubenkropf ook Hühnerbiss genoemd Frans : Cucubale à baies, Coulichon
besanjelier , bloesem met onrijpe vrucht
De plant wordt 60-120 cm hoog en bloeit in juli tot augustus met groenachtig witte bloemen, die in losse bijschermen bij elkaar zitten. De kort behaarde, klimmende stengel is sterk vertakt. De bladeren zijn eirond tot langwerpig en hebben korte haren. Heeft zwarte, bolvormige bessen.
De besanjelier komt tussen struiken en heggen op vochtige voedselrijke plaatsen voor.
besanjelier met rijpe vrucht auteur : H.Zell CC 3.0
Het mineraal berylloniet is een zeldzaam secundair natrium-beryllium-fosfaat, met de chemische formule NaBePO4 . Beryllonietkristallen zijn kleurloos tot lichtgeel en hebben een monokliene structuur. Het komt voor als massieve eenheden, die meestal op een matrix van pegmatiet zitten.
Het mineraal is noch magnetisch, noch radioactief.
Berylloniet auteur : Strickja
Beryllium is gevaarlijk. In opgeloste vorm is het element als het tweewaardige ion Be2+ aanwezig. Dit ion heeft de configuratie van helium en is zelfs nog kleiner dan een heliumatoom. Het is daardoor in staat vrijwel alle biologische barrières te doorbreken en het is uitzonderlijk giftig.
De toepassing in fluorescentiebuizen is nu verboden omdat personeel dat aan berylliumstof werd blootgesteld longaandoeningen en kanker kreeg. Mits het metaal met de juiste veiligheidsmaatregelen wordt behandeld kan het veilig toegepast worden. Blootstelling aan ofwel de opgeloste vorm ofwel fijnverdeeld stof moet echter strikt vermeden worden.
Bij blootstelling aan berylliumoxide ontstaat bij de mens berylliose. Deze longziekte is dodelijk. Een van de slachtoffers zou de Franse minister Gaston Palewski zijn geweest. Palewski had de politieke leiding over het fabriceren van de Franse kernwapens en kan bij de productie van onderdelen van die wapens besmet zijn.
Beryllium is een scheikundig element met symbool Be en atoomnummer 4. Het is een donkergrijs aardalkalimetaal.
In de natuur komt het in gebonden toestand voor in mineralen als bertrandiet, beril, chrysoberyl, fenakiet, aquamarijn en smaragd. De laatste twee zijn halfedelstenen.
Als eerste herkende Nicolas-Louis Vauquelin het in 1798 in oxidische vorm. In 1828 slaagden zowel Friedrich Wöhler als Antoine Bussy er in het metaal door reductie van berylliumchloride met kalium te bereiden. De naam beryllium is afkomstig van het Grieks βήρυλλος , bērullos , beryl , in het Prakrit veruliya (वॆरुलिय) , in het Pāli veḷuriya (वेलुरिय) ; ] veḷiru (भेलिरु) of , viḷar (भिलर्) , "bleek worden", hetgeen verwijst naar de bleke kleur van de halfedelsteen beril.
Naar verluidt heeft een oplossing van beryllium een zoetige smaak, vandaar dat dit element een tijd de naam 'glucinium' heeft gedragen (van het Griekse glykys wat zoet betekent). De vroege chemici die dit gemeld hebben, deden dat stervend: berylliumverbindingen zijn namelijk zeer giftig.
Louis Nicolas Vauquelin
Het is een goed materiaal om röntgenvensters van te maken omdat deze straling gezien de lage massadichtheid van beryllium niet sterk wordt geabsorbeerd en het metaal aan de andere kant sterk genoeg is om een vacuümsysteem te kunnen afsluiten.
Wanneer het blootgesteld wordt aan a-straling, heeft het de eigenschap neutronen vrij te geven. Het wordt dus wel als een zwakke neutronenbron gebruikt.
Vooral in legeringen met koper wordt het element veel toegepast omdat deze materialen goede eigenschappen vertonen. Ze zijn goede geleiders van zowel elektriciteit als warmte, ze zijn licht, sterk, stijf en hard en weerstaan corrosie en vermoeiing. Ze worden toegepast in puntlaselektroden, veren en elektrische contacten. Ze worden veel in de luchtvaart-, ruimte- en defensie-industrie toegepast.
Ook in de nucleaire industrie vindt het element toepassing, het heeft een lage doorsnede voor het invangen van thermische neutronen.
Berylliumoxide wordt wel toegepast vanwege zijn goede warmtegeleiding, sterkte, hardheid en zijn bijzonder hoge smeltpunt. Het is in tegenstelling tot het metaal een isolator.
Berylliumoxide wordt steeds vaker als materiaal voor luidsprekerconussen toegepast.
beryllium
Beryllium heeft van de lichte metalen een van de hoogste smeltpunten. De elasticiteitsmodulus is ongeveer een derde van die van staal, het is een goede warmtegeleider, niet-magnetisch en vrij stabiel. Bij kamertemperatuur en normale druk wordt het niet door de atmosfeer aangetast, waarschijnlijk omdat het een beschermend oxidelaagje vormt.
Daarom is het ook in staat een kras in glas achter te laten.
Het wordt zelfs door geconcentreerd salpeterzuur niet aangetast. Echter in de Buell-motorfietsen, waar het toegepast wordt in de legering van het oliepomptandwiel, heeft het regelmatig giftige reacties uitgelokt.
Beryllium, >99% zuiver auteur : Alchemist-hp CC 3.0
Beryllium is gevaarlijk. In opgeloste vorm is het element als het tweewaardige ion Be2+ aanwezig. Dit ion heeft de configuratie van helium en is zelfs nog kleiner dan een heliumatoom. Het is daardoor in staat vrijwel alle biologische barrières te doorbreken en het is uitzonderlijk giftig.
De toepassing in fluorescentiebuizen is nu verboden omdat personeel dat aan berylliumstof werd blootgesteld longaandoeningen en kanker kreeg. Mits het metaal met de juiste veiligheidsmaatregelen wordt behandeld kan het veilig toegepast worden. Blootstelling aan ofwel de opgeloste vorm ofwel fijnverdeeld stof moet echter strikt vermeden worden.
Bij blootstelling aan berylliumoxide ontstaat bij de mens berylliose. Deze longziekte is dodelijk. Een van de slachtoffers zou de Franse minister Gaston Palewski zijn geweest. Palewski had de politieke leiding over het fabriceren van de Franse kernwapens en kan bij de productie van onderdelen van die wapens besmet zijn.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 24 juni 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 24 juni
217V.chr
Slag bij het Trasimeense meer: Hannibal vernietigt in Umbrië het Romeinse leger onder bevel van Gaius Flaminius. De Romeinen worden in een hinderlaag gelokt, 15.000 legionairs sneuvelen in de strijd. De Gallische cavalerie neemt Gaius Flaminius gevangen en hij wordt onthoofd.
1509
Hendrik VIII wordt tot koning van Engeland gekroond.
1597
De eerste Nederlandse expeditie naar Oost-Indië bereikt Bantam (op Java).
1662
Nederland probeert Macao te veroveren, maar dat lukt niet.
1880
Eerste uitvoering van O Canada , het lied dat later het volkslied van Canada zou worden , tijdens het banket ter ere van het Fete nationale du Québec Saint-Jean-Baptiste Day.
1894
Het IOC besluit elke vier jaar Olympische Spelen te organiseren.
1947
De eerste bekende rapportage van een UFO: Kenneth Arnold, vliegend over de staat Washington, ziet negen lichtgevende ronde objecten.
1952
In Duitsland verschijnt de eerste Bild Zeitung.
1963
Demonstratie van de eerste videorecorder, in de studio's van de BBC.
1964
De talentenjacht van het AVRO-programma 'Nieuwe Oogst' wordt gewonnen door een bandparodist: André van Duin. Zijn prijs is een optreden in het programma 'Willy & Willeke'.
2004
Overleden : Robert William Bemer (84), Amerikaans computerwetenschapper en bedenker van de ASCII-code.
2004
In de Amerikaanse staat New York wordt de doodstraf afgeschaft.
Berwick Motor Co., Riverside Works, Tweedmouth, later Berwick Mfg. Co., Banbury, Oxon (1929-1930)
Berwick maakte cardanmotorfietsen met 246- en 346 cc Villiers-tweetaktmotoren in beperkte aantallen. Zolang het merk bestond had men financiële problemen.
Het mineraal bertrandiet is een berylliumhoudend sorosilicaat met de chemische formule Be4Si2O7(OH)2. Het werd voor het eerst ontdekt nabij Nantes (Frankrijk) in 1883 en werd genoemd naar de Franse mineraloog Emile Bertrand.
Engels : Bertrandite Duits : Bertrandit ook Hessenbergit Frans : Bertrandite
bertrandiet verwerkt tot boompje créatie : Louise Barabé
Vindplaatsen in Noord- en zuid-Amerika, Europa en Azië.
Bertrandiet is een kleurloos tot lichtgeel orthorhombisch mineraal met een hardheid op de schaal van Mohs van 6-7.
bertrandiet vindplaats Brazilië auteur : Dave Dyet
Het wordt vaak teruggevonden in berylliumrijke pegmatieten. Bertrandiet komt vaak voor als een pseudomorfe vervanging van beryl. Dit mineraal is net zoals beryl een berylliumerts.
De Bertone Birusa is een conceptauto gebouwd door het Italiaanse designbureau Bertone. De auto werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de Autosalon van Genève in 2003.
Bertone Birusa auteur : Späth Chr.
De Birusa is gebaseerd op de BMW Z8 en deelt de motor met deze auto. Bijna alle verlichting in de Birusa bestaat uit leds welke compacter en energiezuiniger zijn dan conventionele verlichtingsmethoden. De buitenspiegels zijn in de Birusa achterwege gelaten en vervangen door camera's die beelden naar het scherm in het dashboard sturen.
Bertone Birusa auteur : Späth Chr.
Birusa heeft productie overwogen maar de auto bestond uit complexe en dure onderdelen waardoor het financieel niet rendabel zou zijn om tot massaproductie over te gaan.
Het mineraal berthieriet is een ijzer-antimoon-sulfide met als chemische formule FeSb2S4. Het wordt vaak verward met stibniet.
Het mineraal werd genoemd naar de Franse scheikundige Pierre Berthier (1782 - 1861).
Engels : Berthierite Duits : Berthierit ook Eisenantimonglanz, Martourit, Anglarit of Chazellit Frans : Berthierite
berthieriet auteur : United States Geological Survey
Het donkerbruingrijze mineraal is opaak en heeft een grijsbruine streepkleur. Het kristalstelsel is orthorhombisch en berthieriet heeft een goede splijting volgens het kristalvlak [010]. De gemiddelde dichtheid is 4,3 en de hardheid is 2 tot 2,5.
Berthieriet is niet radioactief.
berthieriet auteur : GMineral
Berthieriet komt vooral voor in hydrothermale antimoonaders, onder andere in Frankrijk. De typelocatie bevindt zich dan ook in dat land, nabij Pontgibaud in de Puy-de-Dôme.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 21 juni 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 21 juni
1527
Overleden : Niccolò Machiavelli (58), Italiaans politicus en filosoof.
1874
Overleden : Anders Jonas Ångström (59), Zweeds natuurkundige.
1908
In Londen demonstreren duizenden vrouwen voor vrouwenkiesrecht.
1919
In Scapa Flow wordt de Hochseeflotte tot zinken gebracht. Hierbij vallen de laatste slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
1940
Overleden : Hendrik Marsman (40), Nederlands dichter.
1948
Introductie van de lp in New York.
1952
In het Mathematisch Centrum Amsterdam wordt de ARRA I, de eerste in Nederland gebouwde computer in gebruik genomen.
1955
Het eerste Nijntje boekje komt uit.
1963
Kardinaal Giovanni Battista Montini wordt gekozen tot Paus Paulus VI.
1980
Overleden : Bert Kaempfert (56), Duits componist, arrangeur en orkestleider.
1999
Twee gratis kranten, Metro en Sp!ts, verschijnen voor het eerst in Nederland.
2001
Overleden : John Lee Hooker (83), Amerikaans bluesgitarist.
2004
Verenigde Staten - Rond 15:30 GMT vertrekt de eerste particuliere ruimtevlucht ooit. Het ruimtevaartuig, de SpaceShipOne wordt door Michael Melvill bestuurd, en stijgt op tot 100 km hoogte waarna het terug keert op aarde.
De Berner sennenhond is een middelgrote, krachtig gebouwde berghond van Zwitserse afkomst. De hond heeft een schofthoogte van 64-70 cm (reu)/ 58-66 cm (teef) en is overwegend zwart met bruinwitte aftekeningen op kop, borst en poten. De vacht is lang en golvend. De naam van het ras verwijst naar kanton Bern waar deze hond gefokt werd. 'Sennen' betekent zoveel als 'boeren in de Alpen'.
Engels : Bernese Mountain Dog Duits : Berner Sennenhund Frans : Bouvier bernois
Beweerd wordt dat het ras afstamt van zwarte dogachtige honden die de Romeinen in Zwitserland importeerden. Hieruit ontwikkelden zich verschillende typen sennenhonden ('boerenhonden'). Deze rassen verdwenen echter geleidelijk totdat een aantal Zwitserse kynologen in het Dürrbachgebied in de buurt van Bern zich gingen toeleggen op het fokken van de huidige Berner sennenhond. De hond die eerst 'Dürrbächler' werd genoemd kreeg zijn huidige naam een jaar na de oprichting van de eerste vereniging voor dit ras in 1908.
De Berner sennenhond is gefokt als hoeder van vee, als trekdier en als waakhond. De hond is in staat om vee te hoeden zonder menselijk toezicht. In sommige Zwitserse dorpen worden Berner sennenhonden nog steeds gebruikt om karren met melkbussen te trekken.
De Berner sennenhond hoort een waakzaam maar beheerst karakter te hebben. De waakzaamheid van de Berner beperkt zich tot het terrein en de leden van het eigen gezin. De hond is niet overmatig fel en grijpt alleen in wanneer het echt nodig is. Tegenover eigen mensen is de Berner sennenhond zeer aanhankelijk. De zelfstandigheid die de Berner sennenhond heeft ontwikkeld vanwege de taken waarvoor hij is gefokt, kan leiden tot eigenwijs gedrag. Dit maakt dat het ras een zeer consequente training nodig heeft. De hond kan goed overweg met kinderen.
één nest berner sennen 16 pups Op 20 juni 2001 geboren bij Kennel De Hoge Veluwe
Het ras heeft weinig genetische variatie waardoor erfelijke ziektes veel voorkomen. Verschillende vormen van kanker treffen de Berner. Ook heupdysplasie, elleboogdysplasie, artritis, autoimmuunziektes en nierproblemen vormen gezondheidsproblemen voor het ras. Nierproblemen kunnen grotendeels worden voorkomen door het continu - de hele dag door - beschikbaar stellen van vers drinkwater.
Ook ligt het gevaar van een maagtorsie op de loer, dit is meestal dodelijk en kan alleen door direct ingrijpen worden opgelost, de eerste tekenen zijn opzwelling van de buik door gasvorming. Het ras heeft geen hoge levensverwachting.