De term bimetaal wordt voor verschillende zaken gebruikt. Het betreft altijd zaken die uit twee verschillende metalen bestaan die zeer vast met elkaar verbonden zijn. De betekenis waarin de term het meest gebruikt wordt, is in metalen met verschillende uitzettingscoëfficiënten, om thermostaten en thermometers te maken. Er zijn echter ook heel andere toepassingen van bimetaal, zo bestaan er cirkelzagen met bimetalen zaagbladen, om bijvoorbeeld veerkrachtigheid met slijtvastheid te combineren.
Engels : Bi-metal Duits : Bimetall, Thermobimetal Frans : Bilame
uitzeten en krimp van een bimetaal auteur : Hustvedt CC 3.0
Een bimetalen strook voor een thermostaat bestaat uit twee verschillende op elkaar gewalste stukken metaal, (vaak Invar en RVS). Deze twee materialen hebben verschillende uitzettingscoëfficiënten, waardoor het bimetaal bij temperatuursverandering zal gaan buigen: het ene gedeelte zet immers sterker uit dan het andere. Om een grotere uitwijking te kunnen realiseren of een grotere verstelkracht te verkrijgen, is een lange strip nodig. Gewoonlijk wordt de strip spiraalvormig gedraaid, zodat die in een kleine behuizing past. Voor allerlei temperatuurbewakingsdoeleinden worden bimetaalconstructies toegepast; zoals bij de thermostaat in een koelkast of bij verwarming. Vooral wordt dan met het bimetaal een schakelaar gestuurd. Om het effect te gebruiken in een thermometer (bimetaalthermometer), wordt de uitwijking overgebracht op een wijzer die langs een schaalverdeling beweegt.
Werking bimetaal. Links koude toestand, rechts warm. In de onderste tekeningen zijn beide strips vastgeklonken. De uitzetting en buiging zijn hier sterk overdreven weergegeven auteur : Bemoeial CC 3.0
Met bimetaal kunnen allerlei temperatuurgevoelige schakelaars gemaakt worden; bimetaalschakelaars worden onder andere toegepast in starters van fluorescentielampen en ook als thermische beveiliging. Deze schakelaars, clixons genaamd, zijn te vinden in onder andere waterkokers, stofzuigers, strijkijzers etc.
euro-munt in bimetaal Europese Commissie
Een legering is iets heel anders dan een bimetaal: bij een legering zijn twee metalen met elkaar gemengd, terwijl een bimetaal bestaat uit twee onderscheidbare stukken verschillend metaal.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 29 september 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 29 september
1567
De Hertog van Alva arresteert tijdens een diner Graaf van Egmont en de Graaf van Hoorn op beschuldiging van verraad. Beiden worden op 5 juni 1568 in Brussel onthoofd.
1623
Kroning van Paus Urbanus VIII in Rome.
1682
Willem Doudijns, Theodorus van der Schuer, Daniël Mijtens, Robert Duval en Augustinus Terwesten richten de 'Haagsche Teeken-Academie' (nu: Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) op in Den Haag, de eerste kunstacademie in Nederland.
1829
Londens georganiseerde politiekorps gaat aan de slag. Zij worden later bekend als Scotland Yard.
1902
Overleden : Émile Zola (62), Frans schrijver en pamflettist.
1916
John D. Rockefeller wordt de eerste $ miljardair.
1925
De Britse regering bepaalt dat er op de wegen witte lijnen aangebracht moeten worden. Deze strepen moeten de rijbanen van elkaar scheiden en het daardoor veiliger op de weg maken.
1943
De Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower en de Italiaanse maarschalk Pietro Badoglio ondertekenen een wapenstilstand op het Brits schip Nelson buiten de kust van Malta.
1954
Het CERN wordt opgericht.
1968
Eerste uitzending van de Fabeltjeskrant op de Nederlandse televisie.
1975
De Amerikaanse zanger Jackie Wilson krijgt tijdens een concert een hartstilstand. Hij valt bij het liedje "Lonely Teardrops" voorover op zijn hoofd en belandt voor negen jaar in coma.
Het Bilzekruid (Hyoscyamus niger) is een één- of tweejarige, 0,3-0,6 m hoge plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae).
De gehele plant is zeer giftig. De belangrijkste gifstoffen zijn de zogenaamde tropane alkaloïden scopolamine, hyoscyamine, atropine. De verschijnselen zijn een opgezwollen buik en hevige krampen. Hierop volgt eerst verlamming en ten slotte de dood.
Engels : Henbane, stinking nightshade of black henbane Duits : Schwarze Bilsenkraut of Hexenkraut Frans : jusquiame noire
Aan de kleverige stengel zijn de onderste bladen stengelomvattend en de bovenste gesteeld. De wortel is spoelvormig. De bladeren zijn langwerpig en grof golvend getand. De onderste bladeren zijn stengelomvattend, de bovenste bladeren smal en gesteeld.
De trechtervormige bloem is vuilgeel van kleur en violet geaderd. De bloemen staan in de bladoksels. De vrucht is een circa 1,5 cm lange, klokvormige doosvrucht, die bij rijpheid openspringt. Deze wordt door de kelkbladen omvat. Het zaad is grijsbruin en tot 1 x 1,3 mm groot
bilzekruid - Hyoscyamus niger auteur : Fornax CC 3.0
Het bilzekruid werd vroeger veelvuldig gebruikt vanwege zijn hallucinerende en narcotiserende werking. De psycho-actieve eigenschappen zijn onder andere visuele hallucinaties en een gevoel van vliegen.
Dat is dan ook de historische bron voor de legende dat heksen konden vliegen op hun bezemsteel: niemand heeft ze ooit daadwerkelijk zien vliegen, maar de heks (lees: kruidenvrouwtje) had zelf het gevoel gehad dat ze gevlogen had en toen ze dit aan haar omgeving vertelde vond die haar natuurlijk behoorlijk vreemd.
In die tijd moest alles wat vreemd was met wortel en tak worden uitgeroeid volgens de kerkvaders.
Door hedendaagse heksen wordt de plant niet meer gebruikt voor medische of magische toepassingen, omdat een verkeerde dosering dodelijk kan zijn.
In een grijs verleden werd bilzekruid gebruikt als deel van een kruidenmensel dat aan sommige bieren werd toegevoegd als smaakmaker en om de houdbaarheid te verlengen. Dat kruidenmengsel, gruit genoemd, is later vervangen door het minder giftige hop. Bilzekruid is een oeroud geneeskruid, dat al voor 2000 v.Chr. in gebruik was bij de Sumeriërs.
Gifstoffen uit deze plant werden wel gebruikt als middel om bekentenissen van politieke gevangenen af te dwingen!
De bedwelmende eigenschappen werden ook gebruikt tegen kiespijn.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 28 september 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 28 september
1014
Zuid-west Nederland en Vlaanderen worden getroffen door de Stormvloed van 1014. De kroniek van de abdij van Quedlinburg in Saksen maakt melding van duizenden doden.
1867
Toronto wordt de hoofdstad van Ontario.
1895
Overleden : Louis Pasteur (72), Frans wetenschapper.
1924
Eerste vlucht rond de wereld, door twee vliegtuigen van het Amerikaanse leger.
1944
Duitse troepen verslaan de Britse parachutisten in de Slag om Arnhem.
Een uitslaande brand in hotel het Silveren Seepaerd, Eindhoven, kost 11 hotelgasten het leven.
1978
Overleden : Paus Johannes Paulus I (65), geboren als Albino Luciani, paus van 26 augustus 1978 tot zijn dood.
1987
Op een vuilstort in Goiana (Brazilië) openen enkele sloppenbewoners een daar gedumpte container ziekenhuisafval. Met de inhoud van een ampul hoog radioactief Cesium-137 (fel geel fluoriserend) gaan ze bodypainten. 19 mensen sterven.
1991
Overleden : Miles Davis (65), Amerikaans jazzmusicus.
1994
De veerboot Estonia zinkt in de Oostzee, waarbij slechts 137 van de meer dan duizend opvarenden worden gered.
2003
Italië wordt getroffen door een enorme stroomstoring.
Biltong is de naam voor een versnapering gemaakt van gedroogde reepjes vlees. Het wordt voornamelijk geproduceerd en gegeten in Zuid-Afrika. Het is verboden om Biltong te importeren in het Verenigd Koninkrijk in verband met wetten voor de volksgezondheid. Daarom wordt Biltong tegenwoordig ook veel zelf gemaakt in dit land. Ook is het tegenwoordig verkrijgbaar bij benzinestations en supermarkten naast het aan Biltong verwante Beef jerky.
Ook in andere landen waar Afrikaners naar toe zijn geëmigreerd, zoals Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Australië, etc. is het zelf maken van Biltong populair.
Het vlees wordt gesneden in stroken van ongeveer 1 centimeter dik. Breedte en lengte hangen af van het beschikbare stuk vlees.
Voordat het vlees te drogen wordt gehangen wordt het eerst in grof zout(keukenzout is te fijn) gelegd. Nadat het een tijdje heeft gelegen wordt het zout met de achterkant van een mes verwijderd. Hoe langer in het zout, hoe zouter de smaak. Tien minuten is vaak genoeg. Nadien wordt het door azijn met een aantal druppels worcestersaus gehaald. Traditioneel wordt appelazijn voor de bereiding gebruikt maar andere smaken zijn ook heel goed bruikbaar.
Het vlees wordt na de zout- en azijnbehandeling ingewreven met een kruidenmengsel. Traditioneel bestaat het mengsel uit bruine suiker, gemalen zwarte peperkorrels en gemalen korianderzaadjes. Soms voegt men wat natriumbicarbonaat (bakpoeder) aan het mengsel toe om het vlees zachter te maken. Na de behandeling wordt het vlees, in een kartonnen doos of droogkast, in de buitenlucht gehangen om te drogen. De droogtijd varieert.
Het Nederlandse klimaat is te vochtig om het vlees buiten te hangen. Daarom kan je het ook te drogen hangen in een zelf gemaakte droogkast met een lamp vanaf 50 Watt. Maar tegenwoordig is een heteluchtoven op plusminus 40 tot 70 graden ook een goede (snellere) oplossing. De Biltong is dan klaar in ongeveer 4 tot 5 uur, en kan meteen geconsumeerd worden alhoewel het afgekoeld beter smaakt. Het is aan te raden de Biltong, na het drogen in een heteluchtoven, op te hangen. Zo kan het nadrogen en gaat het langer mee. Hoe langer de Biltong wordt bewaard hoe harder en droger hij wordt. Het krijgt dan meer de structuur zoals je het kan kopen in Zuid-Afrika.
voorverpakte biltong
Er zijn verschillende geheime familierecepten waar men persoonlijk gekozen ingrediënten toevoegt, waaronder bijvoorbeeld ui, knoflook en diverse kruiden zoals kruidnagel en steranijs.
In de vroege jaren werden de repen vlees gemarineerd in de dicht genaaide huid van het geslachte beest.
- Bij een rugby-wedstrijd in Zuid-Afrika is Biltong een onmisbare snack voor Afrikaners. - Biltong wordt in Zuid-Afrika veel gegeten bij een braai (bbq) of film zoals men in Nederland veel borrelnootjes eet.
De Billungers vormen een adellijk Saksisch geslacht uit de vroege middeleeuwen. Ze worden onderscheiden in oude en jonge Billungers, waarbij de familiebanden tussen beide niet altijd duidelijk zijn.
De oude Billungers zijn afkomstig uit Wetigau en behoorden tot de belangrijkste families van Oost-Saksen ten tijde van Karel de Grote. De eerste met naam bekende Billunger is graaf Wichman Billung (Wychmannus), die in 811 onderhandelingen aan de Eider gevoerd zou hebben. Wichman II was graaf in Hamaland. Zijn zoon graaf Egbert, vermoedelijk de grootvader van Herman Billung (-973), kreeg van koning Arnulf (850-899) gebieden in Bardengouw toegewezen.
Tot de familie behoort ook de "princeps" Billung, die door zijn dochter Oda (-913) de schoonvader van de Saksische graaf Liudolf (-866) werd, de stamvader der Liudolfingers.
In de eerste helft van de 10e eeuw steeg de invloed van de jonge Billungers in het gebied. Machtbasis waren de eigen bezittingen van de familie, evenals de grafelijke rechten op de Elbe, op Lüneburg en op de Boven-Wezer. Herman Billung werd in 936 door koning Otto I belast met de bescherming van de Beneden-Wezer, de naar hem genoemde Billungermark. De regelmatige plaatsvervanging voor de koning werd in 961 vervolledigd met de hertogelijke rechten. Hij werd als hertog opgevolgd door zijn zoon Bernhard (rond 950-1011), die door zijn huwelijk met Hildegard van Stade het land Hadeln verwierf. Uit dit huwelijk stamde hertog Bernhard II. Zijn zoon Ordulf regeerde tot 1072.
De laatste Billunger, Ordulfs zoon hertog Magnus, stond in 1073-1075 in oppositie met de Saliërs, wat de vermindering van de invloed van de familie op het einde van de 11e eeuw met zich meebracht. Na zijn dood werden zijn bezittingen verdeeld. Het hertogdom was voor Lotharius van Supplinburg, de latere keizer, de familiegoederen kwamen door de huwelijken van de dochters van de hertog aan de Ascaniërs en de Welfen, die hierop hun overheersende positie in Saksen en Thüringen baseerden.
Billenkoek is de ietwat schertsende benaming voor een lijfstraf die bestaat in het met de open hand of met een voorwerp slaan op de (blote) billen van kinderen.
De herkomst is waarschijnlijk te vinden in een variatie op het gebruik van het woord koek. Wanneer kinderen zich goed gedragen, krijgen ze als beloning koek. Wanneer ze zich misdragen, krijgen ze 'andere koek', namelijk voor hun billen, zoals Zwarte Piet zowel lekkers als de roe meebrengt. Een andere verwante term is koeken uitdelen, dat 'een pak slaag geven' betekent.
Billenkoek spotprent politieke cartoon uit 1860 van Stephen Douglas
Billenkoek varieërt van (een) corrigerende tik(ken) op - of 'een pak voor' de broek tot een pijnlijker pak slaag, vaak met een voorwerp (liniaal, (tucht)roede enz.); het kan zowel pijnlijker als vernederender zijn door toediening op de blote billen, wat in principe slechts in de meest extreme gevallen gebeurde en naar huidige pedagogische inzichten een vorm van kindermishandeling wordt geacht door de wet en/of de overwegende publieke opinie in vele landen, vooral in het Westen. Met name in de VS loopt de situatie sterk uiteen van plaats tot plaats (meer in het Zuiden en rurale streken) en verandert geregeld, zowel in de wetgeving (op federaal, staats- of lokaal niveau) als in de schoolreglementen.
Billenkoek spotprent
In landen waar lijfstraffen nog gerechtelijk worden opgelegd is dat, zoals elders in het verleden, ook voor volwassenen vaak niet op de rug, zoals het meestal wordt voorgesteld in fictie, maar op het -veelal naakt- achterwerk, bvb. de geduchte rotan-stokslagen in Zuid-Oost-Aziatische landen zoals Maleisië, Singapore en Thailand.
Het slaan op de billen kan ook seksuele passie opwekken. Voor sommigen vormt "billenkoek" geven en/of krijgen (als 'top' resp. 'bottom') dan ook een seksuele beleving, al dan niet in het kader van BDSM rollenspel. Men spreekt dan ook ook wel van flagellatie (met een 'zwepend' strafwerktuig) of met de algemene Engelse term spanking.
Billbergia is een geslacht van bloeiende planten die deel uit maakt van de bromeliafamilie en behoort toe tot de onderfamilie Bromelioideae. Het geslacht is vernoemd naar de Zweedse bioloog Gustaf Johan Billberg (1772-1844). Er zijn meer dan 60 Billbergia-soorten en zijn inheems in de tropische oerwouden van Mexico tot Zuid-Brazilië en Noord-Argentinië.
Billbergia pyramidalis auteur : Xiangying Wen
De soorten leven epifytisch (op planten groeiend) op bomen. Indien zij uit hun boom vallen, zullen ze gewoon wortel schieten en op de grond verder groeien. De planten hebben vaak stugge bladeren die groeien in rozetten. De bladeren zijn vaak getand en zijn omgebogen tot gootjes die het water opvangen. Aan de basis van het blad bevindt zich een schede, waardoor een waterhoudende bladkoker wordt gevormd. De bladeren kunnen gevlekt, gestreept, bont, of gewoon groen zijn.
Billbergia's bloeien vaak maar kort, maar de bloemen zijn meestal vrij spectaculair. De meeste Billbergia-soorten hebben een hangende bloeiwijze, maar bij sommige soorten staan de bloemen rechtop. De bloemen hebben vaak een variëteit aan kleuren zoals paars, roze, blauw, geel, groen of wit.
De bloemen groeien uit het hart van de rozet.
Billbergia Hoelschler-L auteur : bromsandpalms
Twee Billbergia-soorten treffen we regelmatig aan als kamerplant: Billbergia nutans en Billbergia ×windii. Vooral de eerste is een onverwoestbare kamerplant. De bloeitijd is afhankelijk van de temperatuur tijdens de overwintering: staat de plant 's winters koud, dan valt de bloei in de nazomer;
overwintert hij in de huiskamer, dan bloeit hij al in de lente.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 25 september 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 25 september
275
Marcus Claudius Tacitus wordt door de senaat gekozen tot Romeins keizer.
1506
Overleden : Filips de Schone (28), vorst van de Bourgondische Nederlanden.
1680
Overleden : Samuel Butler (68), Engels dichter.
1792
Overleden : Jacques Cazotte (72), Frans schrijver en filosoof.
1944
De bevrijding van Helmond tijdens de tweede wereldoorlog.
1956
De TAT-1 wordt in gebruik genomen. De eerste onderzeese Trans-Atlantische telefoonlijn. Er waren 36 lijnen en behandelde zowat 2000 telefoontjes per JAAR.
1972
De bevolking van Noorwegen stemt tegen lidmaatschap van de EEG.
1974
Voor het eerst wordt bekend dat freon (destijds het voornaamste drijfgas in spuitbussen) de ozonlaag aantast.
1978
Een Boeing 727 van PSA botst op een klein privévliegtuigje en stort neer in San Diego, Californië. 144 mensen komen om.
1983
Overleden : Leopold III (81), koning der Belgen.
1992
In Zolder wordt de laatste steenkolenmijn van België gesloten.
1996
Een 53 jaar oude Dakota DC3 stort neer bij Den Helder met aan boord 26 brugwachters uit Noord-Holland op een personeelsuitje. 32 mensen sterven.
Een biljoen is tien tot de 12e macht, dus 1.000.000.000.000 of 1012. Het is een miljoen tot de tweede macht, hetgeen de naam met het voorvoegsel bi- verklaart.
Het SI-voorvoegsel voor een biljoen is tera, afgekort T.
5 biljoen Reichsmark (1923) auteur : Reichsbank
Het Engelse woord billion is een zogenaamde valse vriend. Het Engelse billion is wat in het Nederlands een miljard genoemd wordt, dus 1000 miljoen of 1.000.000.000 (109).
Deze betekenis was oorspronkelijk tot het Amerikaans-Engels beperkt, maar is thans ook in het Brits-Engels de norm.
Een biljoen heet in het Engels trillion (1000 × 10003). Hetzelfde geldt overigens voor het Turks: het Turkse woord voor biljoen is trilyon.
enkele van deze briefjes zijn nodig om het Amerikaans begrotingstekort te regelen auteur : drukwerkindemarge.org CC 3.0
De ontbinding van 1 biljoen in priemfactoren is: 1.000.000.000.000 = 212 × 512
Biljetletters werden gebruikt bij het vervaardigen van affiches in hoogdruk. Ze waren doorgaans gemaakt van kops hardhout, bijvoorbeeld kersenhout. Aanvankelijk werden biljetletters met de hand gesneden. Vanaf de negentiende eeuw werden ze gefreesd met behulp van een mal en een pantograaf. De vroege, rijk versierde biljetletters waren metalen plaatjes, op hout gemonteerd: de zogenaamde opgeslagen letters.
Het corps (grootte van de letters in de typografie) wordt niet in punten maar in cicero of augustijn aangeduid. Bijna alle biljetletters meten 8 augustijn (ca 3,6 cm) of groter, hoewel kleinere corpsen voorkomen.
biljetletters uit de periode 1880 - 1940 auteur : drukwerkindemarge.org CC 3.0
Na de tweede wereldoorlog is het gebruik van biljetletters afgenomen door de opkomst van offset en printen. In Nederland en België zijn nu nauwelijks nog drukkerijen die biljetletters commercieel toepassen.
In grafische musea en werkplaatsen en bij contribuanten van de Stichting Drukwerk in de Marge worden ze wel nog kleinschalig toegepast.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 23 september 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 23 september
1641
De Merchant Royal, met aan boord een schat van meer dan 1 miljard , vergaat nabij Land's End.
1738
Overleden : Herman Boerhaave (59), Nederlands geneeskundige en geleerde.
1846
Ontdekking van Neptunus door de Franse astronoom Urbain Le Verrier en de Britse astronoom John Couch Adams. De vinding werd geverifieerd door Duits astronoom Johann Gottfried Galle.
1875
William Bonney ("Billy the Kid") wordt voor de eerste keer gearresteerd.
1884
Herman Hollerith patenteert zijn mechanische optelmachine.
1886
Overleden : Thomas Webster (86), Engels kunstschilder.
1889
Nintendo Koppai, het latere Nintendo Company Ltd, wordt opgericht door Fusajiro Yamauchi en produceerd het kaartspel Hanafuda.
1909
The Phantom of the Opera (originele titel: Le Fantôme de l'Opéra), een novelle van Gaston Leroux, wordt eerst gepubliceerd als vervolgverhaal in Le Gaulois.
1939
Overleden : Sigmund Freud (83), Oostenrijks psycholoog en psychiater.
1941
Eerste gasexperimenten in Auschwitz.
1970
Overleden : Bourvil alias André Raimbourg (53), Frans acteur en zanger.
1990
Golfoorlog - Irak haalt de munteenheid van Koeweit, de Koeweitse dinar, uit omloop.
2002
Release van de eerste versie van Mozilla Firefox ("Phoenix 0.1").
2004
Overleden : André Hazes (53), Nederlands volkszanger.
Een biljard is 1000 biljoen, dus 1.000.000.000.000.000 of 1015. Het SI-voorvoegsel is peta (P).
In het 'Amerikaans' wordt een biljard aangeduid als quadrillion (1000 × 10004).
De ontbinding van 1 biljard in priemfactoren is: 1.000.000.000.000.000 = 215 × 515
NASA bouwt een supercomputer die uiteindelijk tien biljard handelingen per seconden kan verrichten. Dat is twintig keer krachtiger dan de snelste computer nu. Voor de bouw werkt de ruimtevaartorganisatie samen met Intel en SGI.
Op dit moment haalt de snelste supercomputer, de Blue Gene/L computer van IBM, een halve petaflop per seconde. Dat is één twintigste van de rekenkracht van het systeem dat NASA nu bouwt.
Bilinga - in België ook bekend onder de naam Opepe - is een houtsoort, met een bijna gouden kleur. Het hout is kruisdradig. Het is geneigd tot haarscheurtjes.
Geel, oranjegeel tot oker kernhout. Lichtgeel tot grijsachtig spinthout.
Bilinga, klaar voor transport auteur : Tomomarusan CC 3.0
Het kernhout is zeer duurzaam en het spinthout is niet duurzaam.
moeilijk bewerkbaar. Bilinga is hard en stompt de werktuigen af.Voorboren is dan ook aangewezen. Drogen gaat traag met kans op barstjes en scheuren.
Het wordt soms nog gebruikt voor zware constructie's in molens en voor constructies die weer en wind moeten doorstaan zoals sluisdeuren en palen waar schepen tegenaan kunnen varen (dukdalven, remmingwerken e.d.). Ook wordt het in lichtere constructies, zoals pergola's en in binnenwerk toegepast. Tevens is het geschikt voor parket.
afwerking in bilinga
Het wordt geleverd door bomen in tropisch West-Afrika van het geslacht Nauclea, in de Sterbladigenfamilie (Rubiaceae). De latijnse naam is Nauclea diderrichii Meril.
Enkele handelsnamen zijn bilingi, bandui, badi, akondoc, aloma, engolo, n'gula-maza, kusian, kilingi, opepe.
Een bilboquet is een behendigheidsspel dat bestaat uit een hamer of vangbekertje waaraan met een koordje een balletje of bal met één of meer gaatjes is vastgemaakt.
Het spel wordt met slechts één hand gespeeld. Het werd in Frankrijk gelanceerd in de 16e eeuw en door Hendrik III van Frankrijk in Frankrijk verspreid.
kendama - Japanse bilboquet auteur : Tomomarusan CC 3.0
Volgens bronnen zou het spel reeds teruggaan tot omstreeks 1340.
In Japan wordt een variant gespeeld met de naam Kendama.
De Inuit spelen het spel ook maar ze gebruiken een stok met een touw eraan, en aan de andere uiteinde van de stok een beker.
reproduktie van een bilboquet van de Inuit
In Mexico is het een zeer oude traditie, gekend als Balero en in Colombia als Coca.
- Balero Players ' Association - InternationalVerenigde Staten - Federación InternationalBalero Asoceichon, Mexico - Franse federatie van Bilboquet Freestyle - Federation Internationale de Bilboquet , Frankrijk - Japan Association Kendama, Japan