Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 25 december 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 25 december
800
Karel de Grote wordt tot keizer gekroond.
1066
Willem de Veroveraar wordt tot koning van Engeland gekroond.
1492
Christoffel Columbus' vlaggenschip, de Santa María lijdt schipbreuk op Hispaniola. Hij sticht er La Navidad, de eerste Europese nederzetting in Amerika sinds de Vikingen.
1932
Als eerste in de geschiedenis speelt de BBC een magnetische geluidsopname af in een radiouitzending.
1942
De Nederlandse onderzeeboot K XVI werd ten noorden van Kuching getorpedeerd door de Japanse onderzeeboot I 66, alle 36 bemaningsleden kwamen hierbij om het leven.
De blauwe waterereprijs (Veronica anagallis-aquatica) is een eenjarige, tweejarige of overblijvende plant die behoort tot de weegbreefamilie (Plantaginaceae). De plant komt van nature voor in Eurazië en verder in Noord- en Zuid-Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en in Nieuw-Zeeland.
De blauwe waterereprijs kan kruisen met de rode waterereprijs (Veronica catenata), maar deze bastaard is onvruchtbaar.
De plant komt voor in ondiep, stromend water en langs het water op natte, voedselrijke grond.
Engels : Blue Water Speedwell Duits : Blaue Wasser-Ehrenpreis, Gauchheil-Ehrenpreis, Ufer-Ehrenpreis Frans : Véronique mouron d'eau
Blauwe waterereprijs auteur : Denis Barthel CC 3.0
De plant wordt 15-60 cm hoog en heeft een groene of soms roodachtige, meestal iets vierkantige stengel. De 12 cm lange en 4 cm brede, langwerpige tot lancetvormige bladeren zijn meer bovenaan de stengel halfstengelomvattend. De onderste bladeren hebben en korte steel.
De 2,5-4 mm grote vrucht is een opgezwollen, eironde tot rondachtige, zwak ingesneden doosvrucht, die rechtopstaande kelkslippen heeft. De achtergebleven stijl is 1,5-2,5 mm lang. Het zaad is kleiner dan 0,5 mm.
De blauwe waterereprijs bloeit van mei tot de herfst met lila tot blauwe, 4-7 mm grote bloemen. In de keel van de bloem zitten paarse adertjes. De spitse schutbladen zijn lintvormig. De kelkslippen zijn eirond tot lancetvormig. De breder dan hoge kroonbuis is veel korter dan 2 mm.
De steel van de bloem maakt na de bloei een scherpe hoek met de as van de tros, die in de oksels van de bovenste bladeren zitten.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 24 december 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 24 december
1524
Overleden : Vasco da Gama (55), Portugees ontdekkingsreiziger.
1610
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gaat diplomatieke betrekkingen aan met Marokko.
1777
Kirimati ook gekend als Christmas Island wordt ontdekt door James Cook.
1800
Moordaanslag op Napoleon. Een bom ontploft naast zijn rijtuig als hij op weg is naar de opera.
1814
De Vrede van Gent werd op 24 december 1814 gesloten tussen de Verenigde Staten van Amerika en het Verenigd Koninkrijk, na de oorlog van 1812.
1818
Het zeer bekende kerstlied Stille Nacht, gecomponeerd door Franz Gruber, wordt voor het eerst uitgevoerd.
1871
Eerste uitvoering van Aida, opera van Giuseppe Verdi, ter gelegenheid van de opening van het Suezkanaal.
1925
Benito Mussolini krijgt alle macht in Italië.
1944
Tijdens kerstavond wordt het Belgische troepenschip Léopoldville vlakbij Cherbourg getorpedeerd door de U 486. Zo'n 515 Amerikaanse soldaten komen hierbij om het leven, alsook 5 bemanningsleden, waaronder kapitein Charles Limbor.
1979
Eerste lancering van de Europese raket Ariane 1.
1987
Overleden : Joop den Uyl (68), Nederlands politicus en minister-president.
De blauwe vuurvlinder (Lycaena helle) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.
De blauwe vuurvlinder is een zeldzame soort die echter plaatselijk talrijk kan zijn.
Engels : Violet Copper Duits : Blauschillernde Feuerfalter Frans : Cuivré de la bistorte
Blauwe vuurvlinder mannetje auteur : James K. Lindsey at Ecology of Commanster CC 3.0
De blauwe vuurvlinder komt voor van de Pyreneeën tot Noord-Noorwegen en van België tot diep in Azië.
Hij komt voor in moerassige natte graslanden langs beken en meren in en vliegt van 100 tot 1800 meter in berggebieden.
Blauwe vuurvlinder vrouwtje auteur : James K. Lindsey at Ecology of Commanster CC 3.0
Hij komt voor in moerassige natte graslanden en ruigten langs beken en meren. In Midden-Europa worden de eitjes afgezet op Polygonum bistorta (adderwortel), in het noorden ook op levendbarende duizendknoop (Polygonum viviparum). De eitjes worden tegen de onderkant van de bladeren geplakt.
De jonge rupsen eten de onderste opperhuid waardoor een karakteristiek patroon van doorschijnende "raampjes" ontstaat. De pop overwintert. Er vliegt één generatie per jaar.
De blauwe vinvis (Balaenoptera musculus) is een in zee levend zoogdier dat behoort tot de infraorde der baleinwalvissen (Mysticeti).
Deze grote dieren leven op volle zee maar blijven aan de oppervlakte omdat hun voedsel zich daar ook bevindt. 's Zomers bevinden ze zich aan de rand van het pakijs, 's winters meer in subtropische wateren. De gebieden waar ze zich bevinden zijn onder andere de Indische Oceaan en de open wateren van de Grote Oceaan.
Engels : Blue whale Duits : Blauwal Frans : baleine bleue, rorqual bleu
Blauwe vinvis
De blauwe vinvis is - voor zover nu bekend - het grootste dier dat ooit op aarde leefde. Volwassen exemplaren kunnen een maximale lengte van ongeveer 33 meter en een (bewezen) maximaal gewicht van 170 ton bereiken. Om een idee van de grootte te hebben: de tong van de blauwe vinvis is net zo groot als een olifant en weegt ongeveer 2 ton.
Een blauwe vinvis heeft een longcapaciteit van 5000 liter en een hart dat 500 kilo weegt.
Het dier heeft slechts een kleine rugvin die kort zichtbaar is tijdens het duiken. Tijdens het uitademen ontstaat een spectaculaire waternevel van ± 9 meter hoogte.
Ondanks de reusachtige afmetingen heeft de blauwe vinvis een slank voorkomen en kan het tijdens het zwemmen een snelheid bereiken van 40 tot 50 kilometer per uur.
geraamte van een blauwe vinvis Long Marine Laboratory of the University of California, Santa Cruz. auteur : Bronwen Lea CC 3.0
Het gewicht van een blauwe vinvis kan wel sterk wisselen met het seizoen. In de warme tijd eten ze zich helemaal vol in de koude wateren bij de polen. Vier maanden lang slokken ze enorme hoeveelheden kleine kreeftjes op : soms wel 4000 kilogram per dag. Zo bouwen ze een flinke speklaag op, waar ze de rest van het jaar op kunnen teren. Aan het einde van de zomer trekken ze naar warmere wateren, waar de vrouwtjes eventueel een jong krijgen. Ze eten dan helemaal niets meer, maar voeden wel hun jong. In de zeven maanden durende zoogperiode kan een vrouwtje maar liefst een kwart van haar lichaamsgewicht (ongeveer 25 ton) verliezen. Haar jong weegt bij geboorte zo'n 2 ton.
Een dier van een dergelijke grootte kan uitsluitend in water leven. Op het land zou het dier stikken daar het door zijn borstkas zakt en dus geen adem kan halen.
Tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw werd de blauwe vinvis bijna tot uitsterven gebracht door de intensieve walvisjacht. Beschermende maatregelen in de tweede helft van de eeuw lijken het voortbestaan van de soort te hebben gered. Aantallen worden geschat op 5000 tot 12000, wereldwijd.
Wonderlijk genoeg voedt dit reusachtige dier zich met minuscule diertjes die als verzamelnaam plankton hebben en een maximale grootte hebben van 1 à 2 centimeter. Per dag eet een volwassen dier zo'n 3500 kg krill.
Een blauwe vinvis kan 80 tot 100 jaar oud worden. Ze leven alleen of in groepjes van twee of drie dieren. De blauwe vinvis staat, evenals de bultrug, bekend om zijn gezang.
Bij de blauwe vinvis kan het gezang wel 180 decibel zijn.
De blauwe trekkervis (Pseudobalistes fuscus) is een helderblauw gekleurde grote vis uit de familie van de trekkervissen (Balistidae), van het geslacht balistoides. Jonge exemplaren zijn geelachtig van kleur en gestreept. De vis is schuw en moeilijk te benaderen en komt voor in de Rode Zee en in de Indische Oceaan. Hij is te vinden boven zandbodems naast koraalbrokken en ondiepe lagunes. De vis kan een lengte van 55 cm bereiken.
Engels : Great northern tilefish Duits : Blauer Ziegelbarsch Frans : Tile chameau
Blauwe tegelvis
De Lopholatilus chamaeleonticeps is een zoutwatervis. In brak water is de soort nog nooit aangetroffen.
De vis prefereert een subtropisch klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Atlantische Oceaan. De diepteverspreiding is 80 tot 540 m onder het wateroppervlak.
Blauwe tegelvis
De blauwe tegelvis is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang.
In de hengelsport wordt er weinig op de vis gejaagd.
De blauwe tegelvis is een langlevende vis en bevat daardoor veel kwik! .
De blauwe tegelvissen vangen kreeftachtigen, maar ook visges, koppotige, slakken en zeekomkommers (tripangs).
De dieren zijn gevoelig voor koud water. In het jaar 1882 vond er waarschijnlijk ten gevolge van buitengewone kou een massale sterfte plaats, en nog tientallen jaren konden er nauwelijks vertegenwoordigers van deze soort worden waargenomen.
Blauwe tegelvissen worden vaak door vissers en hengelaars gevangen.
Het vlees is vers of diepgevroren verkrijgbaar en wordt gestoofd, gegrild of gebakken gegeten.
Walt Disney brengt Sneeuwwitje en de zeven dwergen uit, de eerst tekenfilm van speelfilmlengte.
1945
Overleden : George Patton (60), Amerikaans generaal in de Tweede Wereldoorlog.
1964
In Groot-Brittannië wordt de doodstraf afgeschaft.
1968
De Apollo 8 wordt gelanceerd, het eerste bemande ruimtevaartuig dat rond de maan zal cirkelen.
1970
Ontmoeting tussen Elvis Presley en Richard Nixon in het Witte Huis.
1988
270 mensen komen om als een vliegtuig tijdens Pan Am vlucht 103 explodeert en neerstort op Lockerbie (Schotland). De aanslag leidt tot een jarenlange boycot van Libië.
1992
Op het vliegveld van Faro (Portugal) stort een DC-10 van Martinair afkomstig van Schiphol neer. 56 mensen overlijden.
De blauwe spat of driestipgoerami maar ook blauwe goerami (Trichogaster trichopterus sumatranus) is een vis uit de familie echte goerami's of Osphronemidae, maar werd vroeger tot de familie Anabantidae gerekend.
De blauwe spat is endemisch in de Mekong Delta in Cambodja, Laoqs, Thailand en Vietnam.
Engels : Three spot gourami, Blue gourami, Cosby gourami, Gold gourami, Opaline gourami Duits : Gepunktete Fadenfisch Frans : Gourami bleu
Blauwe spat (vrouw)
De kleuren en patronen zijn zeer veelzijdig; groene tot blauwe exemplaren komen voor, met dwarsstrepen, vlekken of stippen. De maximale lengte is ongeveer 15 centimeter en de vis heeft vanaf de zijkant gezien een eivormig silhouet, met name door de lange, naar achter breder wordende buikvin. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat deze laatsten een ronde rugvin hebben, die van mannetjes is spits. Kenmerkend zijn de twee lange, sliertige baarddraden onder de buik, iets achter de kop. Veel exemplaren, maar niet allemaal, hebben drie stippen die ongeveer even ver van elkaar afstaan, een op de staartbasis, een op het midden van de flank en de derde stip bestaat uit het oog.
Blauwe spat (man)
Voor de voortplanting wordt een schuimnest gemaakt, het waterpeil verlagen doet de vis denken dat de voortplantingperiode is aangebroken. De blauwe spat geniet grote bekendheid in de aquariumwereld vanwege het rustige karakter, acceptatie van allerlei soorten voedsel en een met name de grote tolerantie van soorten habitat en weinig eisen stelt aan de waterkwaliteit. Als de watertemperatuur tussen de 22 en de 28 graden ligt dan is dat optimaal. Het zijn erg rustige vissen.
Trichogaster trichopterus auteur : Peter Jung CC 3.0
In een aquarium met te drukke en opdringerige vissen hoort hij zeker niet thuis, ook het gezelschap van sumatranen moet vermeden worden omdat deze de lange voelsprieten afknabbelen.
De vissen kunnen het beste per paar worden gehouden, omdat ze onderling nog wel eens onverdraagzaam zijn.
De blauwe rotslijster (Monticola solitarius) is een zangvogel uit de familie Muscicapidae (Vliegenvangers). De blauwe rotslijster komt wijdverspreid voor, rondom het Middelands Zeegebied in bergachtige gebieden, echter zijn ze nooit talrijk in één gebied.
Sommige vogels trekken weg na het broedseizoen.
De blauwe rotslijster is de nationale vogel van Malta en stond afgebeeld op het muntstuk van 1 pond.
Engels : Blue Rock Thrush Duits : Blaumerle Frans : Monticole merle-bleu of Monticole bleu, Merle blue
Blauwe rotslijster auteur : Ricardo Van Dijk CC 2.5
De blauwe rotslijster wordt ongeveer 20 cm groot.
Het is een volledig lei-blauwe vogel met zwarte vleugels en lange zwarte staart. Snavel, ogen en poten zijn ook zwart.
De blauwe rotslijster is een erg schuwe vogel, erg moeilijk te fotograferen, ze zitten vaak hoog op rotsen waar ze tevens broeden.
Blauwe rotslijster auteur : Dave van der Spoel CC 2.5
De blauwe rotslijster leeft en broed op rotsen en kliffen op steil terrein. Dit kan ook onder de boomgrens zijn in tegenstelling tot de rode rotslijster.
Hij wordt ook gezien in groeves, ruines, en zelfs bewoonde oude gebouwen op vlak terrein.
Ze foerageren vanaf een zitplaats op de rotsen, en bejagen zo hun prooi. Dit is tevens een goede tip om ze te zien, zoek op bergachtige terreinen de hoge pieken af, zoals uitstekende rotsen en bergkammen. Vaak worden ze op deze manier waargenomen.
Roep tsjak, wiet wiet en tsie. Zang eenvoudig, herinnert aan zang van de Grote Lijster, met korte fluitende strofen.
De blauwe reiger (Ardea cinerea) is een vogel uit de reigerfamilie. De blauwe reiger is tevens de bekendste vertegenwoordiger van de familie in België en Nederland. De vogel komt daarnaast voor in de gematigde streken van Europa en Azië.
De blauwe reiger is een vlees- en viseter die vissen en amfibieën eet maar ook andere dieren als insecten en kleine zoogdieren worden wel buitgemaakt. De vogel is een veel geziene soort in ondiepe plekken van stadssingels en poldersloten en in weilanden; de reiger wordt vliegend gezien langs grachten en bij meren; de broedkolonies bevinden zich midden in de stad in hoge bomen of juist in volstrekt afgelegen bospercelen.
De blauwe reiger zoekt in stedelijke gebieden regelmatig de rand van tuinvijvers op waarin vissen rondzwemmen. Door liefhebbers van goud- of koivissen wordt de reiger dan ook beschouwd als een plaagsoort en wordt zoveel mogelijk geweerd. In strenge winters hebben de blauwe reigers het zichtbaar moeilijk. Een blauwe reiger wordt gemiddeld 25 jaar oud.
De blauwe reiger komt voor in delen van Europa; in Engeland, Noord-Frankrijk, Duitsland, Scandinavië, Portugal, Noord-Italië, delen van het voormalige Joegoslavië en Griekenland; ook in Zuid-Azië (behalve Iran) en in Thailand. Daarnaast wordt de reiger gevonden in meer geïsoleerde gebieden als Zuid-Afrika en Madagaskar. De broeddichtheid is nergens in Europa zo groot als in Nederland.
De habitat bestaat uit vochtige weiden, sloten, meren, rivieren en van de (Wadden-)zeekust. De blauwe reiger broedt in bomen, soms in rietvelden en is tegenwoordig ook te vinden in stedelijke gebieden.
Blauwe reigers op het nest auteur : Neil Phillips CC 2.0
De blauwe reiger is een grote vogel met een lengte van ongeveer 90 centimeter en kan een lichaamsgewicht bereiken van zo'n 2 kilogram. Er is geen seksuele dimorfie; het mannetje en het vrouwtje zien er ongeveer hetzelfde uit. Beide geslachten hebben een grijze bovenzijde, vleugels en staart en de vleugeleinden zijn zwart. De kop is wit met een zwarte band door het oog, die doorloopt in een kuif. Ook de hals heeft een witte kleur maar is voorzien van lengtestrepen aan de voorzijde. De buikzijde is grotendeels licht grijs van kleur. De kop draagt een gele, dolkvormige snavel, in de broedtijd kleurt deze soms roodachtig. De poten zijn lang en bruin van kleur en kleur en net als de snavel roodachtig.
De reiger heeft een matig snelle vlucht met langzame, zware en diepe vleugelslagen, maar soms wordt ook een kleine zweefvlucht uitgevoerd. De nek is hierbij s-vormig ingetrokken en de poten steken achter het lichaam uit. De vleugels zijn rond, met zwarte uiteinden en een zwarte band over de achtervleugel.
De blauwe reiger verschilt van andere soorten reigers door de relatief grote lichaamslengte, de grijze bovenzijde, de witte kop en hals met brede, zwarte streep van het oog naar de zwarte, sierlijk afhangende kuif.
Blauwe reiger auteur : Björn Kreis German Wikipedia user Fernando21 CC 3.0
Vissen van 10 16 cm lengte vormen de hoofdschotel van het menu van de blauwe reiger, zoals voorn in rietvelden, forellen in stromend water, maar ook stekelbaars, paling, baars, snoek, grondel, zeelt, alver, karper en brasem. Verder eet hij amfibieën (kikkers), reptielen (ringslangen), insecten, wormen, rivierkreeften, slakken, steurgarnalen, jonge vogels. Ook wel kleine zoogdieren als mollen, (water-)ratten, veldmuizen, waterspitsmuizen en konijnen.
De blauwe reiger is een waadvogel, die voorzichtig door ondiep water schrijdt of doodstil wacht op een naderende prooi. Hij heeft een voorkeur voor een waterdiepte van 20 tot 40 cm. Als hij een prooi waarneemt schiet de kop met de lange snavel razendsnel vooruit. Bijzonder is dat hij daarbij blijkbaar precies met de breking van het licht op het grensvlak van lucht en water rekening houdt.
In grasland jaagt hij op muizen, kikkers en sprinkhanen, kleine vogels en wormen. In de grassteppen van Midden-Azië op ziesels (grondeekhoorns, sprinkhanen en slangen).
Er is al veel geschreven over de gespannen verhouding tussen de blauwe reiger en de mens. Over de rivaliteit tussen de vogel en de beroepsvisser; over de vervelende gewoonte van de vogel om met zijn uitwerpselen de bomen wit te kalken, bladerloos te maken en de grond te besmeuren; over de stank van over de nestrand gevallen visresten et cetera.
In vroeger tijden werden de kolonies makkelijk het doelwit van verstoring en stroperij. Reigers werden gegeten en vormden de koninklijke prooien van de valkenjacht. Voous (1992) verhaalt van een reigerkolonie bij Burg Morstein in Württemberg, die in 1586 het voorwerp was van een oorlog tussen de Freiherr van Crailsheim en de Markgraaf van Amsbach. Hij beschrijft ook een feestmaal dat Hendrik VIII van Engeland in 1532 aanrichtte, waar 440 reigers werden geserveerd.
De blauwe pijlgifkikker (Dendrobates tinctorius var. azureus) is een bekende variatie van de soort Dendrobates tinctorius en is een giftige kikker uit de familie pijlgifkikkers (Dendrobatidae). Lange tijd werd de blauwe pijlgifkikker als een aparte soort gezien maar dit is achterhaald.
Het is een van de weinige soorten kikkers die in één oogopslag te herkennen is; een knalblauwe kleur met over het hele lijf kleine zwarte vlekjes die op het midden van de rug groter zijn.
Vele andere soorten pijlgifkikkers hebben wel felle kleuren maar vele variaties, de blauwe pijlgifkikker is altijd helemaal blauw. Het patroon van kleine vlekjes kent wel wat variatie; sommige exemplaren hebben slechts een paar kleine vlekjes bij de oksels of zeer kleine stipjes over het hele lijf. De buik is lichtblauw en zoals alle pijlgifkikkers heeft deze soort een gedrongen, pad-achtig lijf en wordt ongeveer 4,5 centimeter lang.
Blauwe pijlgifkikker auteur : Michael Gäbler CC 3.0
De blauwe pijlgifkikker is een typische bewoner van regenwouden die het hele leven op een enkele plaats kan verblijven.
Het betreft vaak een laag mos en half verteerde bladeren. De kikker houdt van zeer warme en vochtige gebieden die dicht begroeid zijn en een regenseizoen kennen waarin de voortplanting plaatsvindt.
De soort is endemisch in Suriname, in een gebied genaamd de Sipaliwinisavanne; een bergachtige streek in het stroomgebied van de uiterste zuidelijke rivier Sipaliwini.
Dendrobates tinctorius auteur : Lonnie Huffman CC 3.0
Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden zoals insecten, slakjes en Mijten die ze overdag vangen.
Ze zijn voor de mens niet levensbedreigend, maar voor veel dieren betekent een aanraking met deze kikker een snelle dood. Hierdoor wordt de pijlgifkikker door de meeste diersoorten met rust gelaten.
Een blauwe kleur is in de natuur zeer uitzonderlijk en de kikker wordt door vijanden direct herkend als vies of giftig, vooral vogels hebben een hekel aan de kleur blauw.
Deze soort is dan ook niet schuw en dat maakt de kikker erg populair in terraria omdat ze zich weinig aantrekken van andere diersoorten of mensen.
De vrouwtjes zetten de eitjes af in het territorium van de mannetjes, die ze agressief verdedigen.
Zowel de vrouw als met name de man bewaken, bevochtigen en verschonen de eitjes tot ze uitkomen; daarna brengt de man ze naar een beschutte watervoorraad. Oppervlaktewater mag het niet genoemd worden want het betreft meestal met water gevulde holtes in bromelia-achtigen, bladoksels of kleine holletjes in de grond of tak waar ze op leven.
Door bosbranden word het natuurlijke leefgebied van de blauwe pijlgifkikker steeds kleiner. Ook wordt de pijlgifkikker bedreigd door de illegale handel.
Hierdoor is de blauwe pijlgifkikker één van de meest bedreigde gifkikkers.
Trivia De software-applicatie Azureus draagt niet alleen de soortnaam; de blauwe pijlgifkikker is ook het logo van dit programma.
De blauwe pauw (Pavo cristatus) is een vogel uit de orde van de Hoendervogels. Net als de andere pauwrassen, is ook de blauwe pauw een kleurrijke vogel.
De pauw is waarschijnlijk de oudst bekende siervogel. De blauwe pauw behoort tot de familie van Phasanidae (fazantvogels).
Engels : Indian Peafowl, Blue Peafowl Duits : Blaue Pfau Frans : Paon bleu
Blauwe pauw man Blauwe pauw vrouwtje auteur : Julia CC 2.0 auteur : Ebyabe CC 3.0
De blauwe pauw komt van oorsprong voor in India en op Sri Lanka, maar wordt vrijwel over de hele wereld succesvol gehouden en gefokt.
Het zijn alleseters die zich voeden met zowel insecten, slakken en wormen als bessen en zaden. Hoewel ze de grootste tijd op de grond doorbrengen, kunnen ze als het nodig is vliegen. Ze overnachten meestal op een boomtak of in een struik.
Het verschil tussen de geslachten is erg duidelijk; de mannelijke dieren hebben pronkveren (sleep), die ze uitzetten tijdens de balts. Daarnaast is hun voorlichaam felblauw van kleur. De vrouwtjes zijn bruinachtig.
Pauwenmannetjes verzamelen doorgaans meerdere vrouwtjes om zich heen, die worden aangetrokken door hun baltsgedrag en roep.
Nadat de vrouwtjes bevrucht zijn, gaan ze weer hun eigen weg. Het mannetje bemoeit zich verder niet met eieren of jongen. Het nest bevat ongeveer 5 eieren, die door het vrouwtje in circa 28 dagen worden uitgebroed.
Volwasssen manlijke dieren kunnen, inclusief hun staart, ruim 2 meter lang worden. Vrouwtjes zijn kleiner dan 1 meter.
De blauwe pauw is een siervogel welke al 4000 jaar door mensen wordt gehouden.
Het zijn forse loopvogels en eten wat ze op de grond vinden: bessen wormen insecten en zaden of graankorrels.
Een pauw valt een slang aan wanneer deze het pad van de pauw kruist.
Het gedrag van pauwen wordt door het weer beinvloedt , bij naderende storm zoeken ze een beschutte plek op. Pauwen dienen gekortwiekt te worden bij aanschaf ,ze kunnen goed en ver vliegen. Maar ze wennen snel en dan is het niet meer nodig om ze gekortwiekt te houden.
De sleep bestaat kan 1, 50 meter lang worden , en net zo hoog in de lucht steken. Pas op 6 jarige leeftjd is de sleep op lengte.
Een pauw gaat een keer per jaar in de rui, en dat duurt maar twee weken, en gebeurd midden in de zomer. De pauw verliest dan zijn sleep, deze groeit dan in het najaar en winter weer aan.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 16 december 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 16 december
1631
Grote uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.
1707
Laatst geregistreerde uitbarsting van Mount Fuji in Japan.
1811
De eerste in een reeks zware aardbevingen in de Verenigde Staten, bij New Madrid (Missouri).
1859
Overleden : Wilhelm Grimm (73), Duits folklorist.
1863
De 22-jarige Gerard Adriaan Heineken koopt de brouwerij 'De Hooiberg' in Amsterdam.
1893
Wereldpremière van Antonín Dvoráks symfonie "Uit de Nieuwe Wereld" (Symfonie no. 9 in e-klein, Op. 95).
1899
Engelse immigranten richten de Italiaanse voetbalclub AC Milan op.
1910
Henri Coanda maakt de eerste vlucht in een vliegtuig met straalmotor.
1920
Een aardbeving in Kansu in China (8,5 op de schaal van Richter) kost 180.000 doden.
1944
Begin van het Ardennenoffensief. Een V-2 raket treft de Rex-bioscoop in Antwerpen waarbij 567 mensen omkomen.
1954
Productie van de eerste, synthetische diamant, door Tracy Hall.
1960
Een DC-8 van United Airlines en een Super-Constellation van TWA komen met elkaar in botsing boven New York waarbij 134 mensen omkomen.
1970
Het Russische ruimteschip Venera is het eerste ruimteschip dat afdaalt in de atmosfeer van Venus.
1971
Pakistan capituleert; waarna de volgende dag Bangladesh wordt opgericht.
1985
In New York, worden de maffialeiders Paul Castellano en Thomas Bilotti doodgeschoten; opdrachtgever John Gotti wordt de leider van de machtige Gambino familie.
1989
Overleden : Lee Van Cleef (64), Amerikaans acteur.
1990
De eerste genetisch gemanipuleerde stier, stier Herman, komt ter wereld in Lelystad.
1999
Door modderstromen in Venezuela komen duizenden mensen om.
2000
NASA meldt dat er een oceaan ligt onder het ijs van Ganymedes, de maan van Jupiter.
2006
Overleden : Rik Poot (82), Vlaams beeldhouwer.
2006
Talpa, de zender van John de Mol, verandert van naam. De nieuwe zendernaam is nu Tien.
2009
Overleden : Roy Edward Disney (79), Amerikaans zakenman (CEO The Walt Disney Company).
De blauwe passiebloem (Passiflora caerulea) is de passiebloem die het meest wordt aangeboden door plantenwinkels. Hij wordt aangeboden als kamerplant in een pot met een hoepeltje en als tuinplant.
De plant is redelijk winterhard, maar zal een winter waarin de Elfstedentocht wordt gehouden niet overleven.
De plant kan in de winter met bladeren worden afgedekt om hem tegen de vrieskou te beschermen. De grond moet goed waterdoorlatend zijn en de plant gedijt het beste op een plek op het zuiden, waar hij overvloedig zal bloeien.
Het natuurlijke verspreidingsgebied ligt in Argentinië, Brazilië en Paraguay.
Engels : Blue Passion Flower, Common Passion Flower Duits : Blaue Passionsblume Frans : Passiflora caerulea, passiflore bleue
Blauwe passiebloem auteur : Jonathan McIntosh CC 2.5
Passiebloemenfamilie met ongeveer 500 soorten. Afkomstig van de tropische streken in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Australië.
De plant is een heester. Groene, meestal diep ingesneden vijflobbige bladeren.
De bloeimaanden zijn juni, juli, augustus, september en oktober.
De plant heeft een hoogte van 2 - 10 m, kan op een jaar ranken tot 6 meter lang vormen.
Passiflora zijn klimplanten. Met hun hechtranken kunnen ze zich rond alles wentelen. Daarom plant je ze best beschut tegen een zonnige muur of schutting uit de wind.
Omdat ze in de vrije natuur bomen en andere planten als steun gebruiken, hebben ze geen stevige stam. Toch kunnen ze in één zomerseizoen tot 6 meter groeien. Als je met tuindraad, gaas of ander klimmateriaal werkt, kunnen de planten zich gemakkelijk vasthechten. Laat ze echter zelf hun weg zoeken.
De bloemen bloeien maar één dag, maar er komen zoveel bloemen aan dat je er elke dag wel een aantal ziet bloeien.
Eenmaal een passiebloem het naar zijn zin heeft in de volle grond kan die stevig groeien.
Om de groei in te perken kun je in de lente, na de laatste vorst snoeien. Hierbij knip je met een takkenschaar en snoeischaar in eerste instantie de bevroren, dode en zwakke takken af. Dun alle takken die te dicht op of door elkaar groeien en snoei de zijstengels terug tot op enkele knoppen van de gesteltakken. De bloemen verschijnen op de takken die in het jaar zelf worden gevormd.
Passiebloem en vrucht
De vruchten van deze variëteit zijn zeker eetbaar, maar niet iedereen vindt ze even lekker!
De vruchten zijn eerst groen worden rijp als ze oranje-rood en zacht zijn.