B b B b 5 e (13) |
Beemster (kaas) |
|
Beemster, traditionele kaasmakers sinds 1901
De Beemster heeft een rijke traditie. Al meer dan een eeuw geleden besloten boeren om hun traditionele streekkaas voortaan samen te maken. We hebben sindsdien veel veranderd aan het bedrijf, maar Beemster kaas maken we nog steeds op traditionele wijze. |
1901
Vroeger maakten boeren zelf kaas. De boerin ontroomde de melk, waarna ze van de room boter maakte en van de melk kaas. Tot ergens rond de vorige eeuwwisseling, toen boeren besloten samen te gaan werken. Ze bouwden kleine fabriekjes, waar ze hun afgeroomde melk naartoe brachten om kaas van te laten maken. Een van deze fabriekjes is De Wilhelmina, in een zeker schilderachtig poldergebied in Noord-Holland
|
1928
Na jaren de afgeroomde melk naar de kaasmakerijen te brengen, vatten de boeren het plan op om voortaan ook de boter in de fabriekjes te laten maken. Ook De Wilhelmina werd omgebouwd tot 'zoetfabriek', waar volle ('zoete') melk werd verwerkt tot kaas en boter. 1930
De coöperaties waren samenwerkingsverbanden van maar een paar boeren, maar vanaf 1930 voegden verschillende coöperaties zich samen. Zo ook De Wilhelmina, die verder gaat met De Unie, eveneens uit de Beemster. De nieuwe coöperatieve vereniging gaat De Tijd heten. Aan de Rijperweg in Middenbeemster wordt in het eerste boekjaar van De Tijd al ruim 3,5 miljoen kilo melk verwerkt tot 40+ kazen. Al snel zou de melkproductie bijna verdubbelen. |
'40-'45
In de oorlogsjaren was het moeilijk om aan kaas te komen. Er was minder melk, want de boeren hadden minder krachtvoer voor hun koeien. De melk die er werd geproduceerd, verkochten boeren bovendien vaak vanaf de boerderij. De weinige melk, en dus kaas, die overbleef, was 'op de bon', en kon je dus alleen kopen met voedselbonnen die de overheid uitgaf. 1947
De Tijd besloot om samen te gaan met een aantal andere coöperaties, namelijk Concordia in Oudendijk en Ons Belang in Middelie. De coöperatie werd, heel treffend, De Combinatie genoemd. Later zou ook Neerlandia uit Stompetoren bij De Combinatie komen. Rond deze tijd kwam ook de export van kaas op gang, zodat men ook in België, Frankrijk en Duitsland kon gaan genieten van kaas uit de Beemster. |
voor alle info over Beemster : recepten, acties, weetjes Beemster |
1971
Er braken zware tijden aan voor kaasmakers. Een aantal kaasmakerijen van De Combinatie moesten zelfs sluiten. De concurrentie wordt steeds heviger, dus de coöperatie moest zich gaan onderscheiden van de andere kaasmakerijen. Vanaf deze tijd werd de naam Beemster kaas dan ook steeds meer een begrip. Jaren '70
Tot dit moment werd de melk opgehaald in de bekende ijzeren melkbussen. In de zeventiger jaren ging De Combinatie over op Rijdende Melk Ontvangsten (RMO's), grote vrachtwagens met een koeltank die de melk direct uit de koeltank van de boerderij halen. Een wijze investering, zo bleek, want de kwaliteit van de melk ging er flink op vooruit. |
1991
De Combinatie ging opnieuw een samenwerkingsverband aan, ditmaal met De Vechtstreek, een coöperatie uit het Overijsselse Ommen. Deze twee bedrijven samen gingen CONO Kaasmakers heten. Dit is nu nog de naam van het moederbedrijf van Beemster. Nu
Inmiddels genieten mensen al meer dan 100 jaar elke dag van de bijzondere, volle smaak van onze kaas. Zo'n 550 veehouders in onze coöperatie leveren jaarlijks 260 miljoen liter melk, waar onze kaasmakerij ongeveer 30.000 ton Beemster van maakt. We hebben de kaasmakerij weliswaar gemoderniseerd, maar toch kiezen we er nog steeds voor om de kaas op ambachtelijke wijze te maken. De kaasmeester roert bijvoorbeeld de wrongel, waar we kaas van maken, nog steeds handmatig. En de kaas mag bij Beemster nog op eigen tempo rijpen. |
Juist dankzij die traditionele werkwijze kunnen we nog steeds Beemster kaas maken met die pure, zuivere smaak, die het zo goed doet op jouw boterham. Of door de salade, over de pasta óf bij een goed glas wijn of port. Authentieke Beemster dus. Nog net zo vol van smaak als vroeger. |
Met dank aan Beemster |
|