Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
16-12-2011
1ste BIERMAGIQ-FESTIVAL 2011 - Centraal Station Antwerpen.
1ste BIERMAGIQ-FESTIVAL 2011
Het zomercafé organiseerde i.s.m. Magic Places vzw op zondag 11 december jongstleden
zijn allereerste echt bierfestival!
Het Biermagiq-Festival was geboren.
Het festival vond plaats in het Centraal station van Antwerpen. Hoe veel dichter kunt u als bierliefhebber zo'n locatie wensen?
De trein reed tot aan het Bierfestival Van een NMBS service gesproken!
Organisator en
Zytholoog Koenraad Goddeau nam gebruik
van een vaste spiegeltent die van 2 december t.e.m. 15 januari opgeslagen
staat in het station van Antwerpen Centraal.
Ze werd gebruikt voor allerlei manifestaties
waaronder dit 1ste Magiq Bier Festival!
Een nostalgische legendarische spiegeltent
die beschutting bied aan nachtvlinders, hartendieven, dromenjagers,
sterrenplukkers en bierproevers in de spoorwegkathedraal van Antwerpen.
Moet kunnen!
Om 11u werd het
festival BIERMAGIQ officieel geopend met een aperitiefconcert
door het strijkkwartet 'Donnacorda' De vier
dames zijn niet de eerste de beste. Naast de conservatoria van Antwerpen en Brussel hebben
ze nog gestudeerd aan de gerenommeerde Int. academies als Guildhall
School of Music in Londen. The
Peabody Conservatory aan de Johjn Hopkins University in Baltimore (U.S), the Conservatory of Belgrade (Servië). Weerom een bewijs dat bier niet altijd gekoppeld moet worden aan
hoempamuziek. De
Biercultuur wordt hoe langer hoe meer ernstig genomen!
De deelnemende
brouwerijen en bierfirmas aan het 1ste BIERMAGIQ-festival waren:
De gezellige spiegeltent is in feite een ideale locatie voor een kleinschalig festival. Hier de stand van Corsendonk die hoofdsponsor is van het hele gebeuren in de tent.
De stand van het AmBassadeurbier met rechts bierdeskundige Karel Tack. AmBassadeur is al aan zijn tweede uitgave toe. Het is een green gehopt bier. Dit wil zeggen dat de gebruikte HOP (in dit geval Saazhop) niet gedroogd wordt maar rechtstreeks vers in de kookketel gebracht wordt. Zytholoog Koenraad Goddeau was verantwoordelijk voor deze
opdracht.
Op de terugrit naar huis na een vakantie in Tsjechië bracht hij de
verse saazer hopbellen mee en reed met het groene goud
onmiddellijk richting Proefbrouwerij in Lochristi.
Gedurende de rit moest hij meermaals stoppen om
de hop om te draaien en zo vers te houden. lees ook : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=875415
De mooie hostessen van John Martin schenken een heerlijke fijne Martin's IPA in. (Links Hostess : Nathalie Moriau) Stéphanie Martin liet me via facebook kennis maken met de nieuwe website! finestshop.be
Organisator Zytholoog Koenraad Goddeau bij Claire
Dilewyns en vriend (brouwerij Dilewyns).
Anette en haar echtgenoot Léon vertegenwoordigen al jaren Brasserie Abbaye de Val-Dieu. In Antwerpen was het niet anders.
De bio-bieren van Jessenhofke mochten niet ontbreken. Ook Slaapmutske was te krijgen.
Goedlachse Anneke (Fleur) Rijkers schonk zoals het van een Zythologe verwacht word een Broeder Jacob bruin in.
Jo Van Aert van bierfirma Belgoobeer
Deze fijne biertjes worden door Jo zelf gebrouwen bij Brasserie La Binchoise.
Niet An Van den Wijngaert
baatte de stand van brouwerij Het Anker uit maar een andere sympathieke
dame. Alhoewel Anneke....ze was niet veraf?
De stand van brouwerij Lindemans!
Rasechte Antwerpenaar
en bierlover Eddy liet zich maar al te graag
fotograferen met de mooie Claire Dilewyns.
Jong enthousiasme en Karakter een perfecte match.
Ook
brouwerij Van Den Bossche uit Oost-Vlaanderen was vertegenwoordigd in de
Antwerpse Metropool!.
En zie zoals ik al schreef... An was niet veraf. Eerst nog even poserend met haar vriend om dan haar plaats bij Brouwerij Het Anker in te nemen.
's avonds konden de
geïnteresseerde bierliefhebbers zich inschrijven voor de BIERMAGIQ-MASTERCLASS.
tijdens deze bierdegustatie konden ze het bierbrouwproces
volgens de 4 verschillende gistingswijzen theoretisch (masterclass) en
praktisch (proevers).
De spiegeltent in de
hal van het Centraal Station oogt bijzonder mooi
en is super gezellig.
Alleen moeten de mensen nog de drempelvrees overwinnen
om een kijkje te komen nemen.
Nochtans wachten met een lekker streekbiertje op de trein die nog moet komen,
kan het nog romantischer?
Het was de eerste stap van organisator Koenraad. De organisatie was tiptop in orde waarvoor proficiat!
Jammer genoeg heeft hij maar laat geweten dat zijn festival kon doorgaan.
Met als oorzaak dat er maar bitter weinig publiciteit naar de bierliefhebbers
toe kon gemaakt worden.
Voor ons Bierfanaten kan een festival niet dichter zijn dan in
een station zelf.
Misschien dat deze kleine fotoreportage de
weg zal openen voor volgend jaar?
vooral als onderstaande
dames weer aanwezig zullen zijn
Zoals altijd sluit ik
mijn fotoreportage van een bierfestival af met een mooie dame die wil poseren
voor mijn digitaal fototoestel.
Ditmaal twee Antwerpse beautys Ze fluisterden
met hun sappig Antwerps accent zachtjes in mijn beide oren
En volgend jaar terug komen hé!
plus nog een paar zinnetjes in stereo...
Zij knipoogden nog evenen toasten op het festival
Een magisch moment in een magische spiegeltent ! Maar
meer mag ik niet zeggen.
Kunst in brouwerij Alvinne! - Expressie in beleving, beleving in Expressie
Kunst in brouwerij Alvinne
Expressie in beleving, beleving in Expressie
Kracht overstijgt chaos Leven...dood overstijgend vrijheid in geborgenheid
Op zondag 4 december
vond een kunsttentoonstelling plaats bij brouwerij Alvinne.
Bier en Kunst zijn
scheppingen die mij raken.
Dingen die in mijiets teweeg brengen
Het visuele en het innerlijke.
Zoals artiesten met
kleuren werken Ze creëren, zoeken,
verdelen en brengen het op de juiste plaats. Zo ontstaat een
kunstwerk
Zo werken brouwers
met ingrediënten die de natuur hen bied.
Zij zoeken, proeven,
brengen ze samen tot één geheel
Zo ontstaat een
karakterbier
Allebei kunst!
De kunstwerken waren
van de hand van Hilde Van Hauwaert. De bieren van Alvinne
Kunstenares Hilde Van Hauwaert.
Hilde: Kinderen
leven zich uit alsof het hun van nature ingegeven is. Die creativiteit loopt
als een rode draad door mijn leven De voorbije twee jaar mocht ik opnieuw
ervaren hoe leuk het is vorm te geven aan mijn innerlijke stroming en tegelijk
mocht ik genieten van het schilderen met mijn handen, wat nieuw was voor mij.
Schilderen als expressie middel geeft vorm aan wat er in mij leeft. Dit
resulteerde in een 90 tal werken. Het was dus meer dan tijd om eens te
bundelen en voor te stellen.
Ontdekking
Inner Smile
Een schilderij krijgt
vorm vanuit een stroming die zich wenst vast te leggen. Het is niet mijn hoofd
of denken die sturen in compositie en kleur. Het is vooral mijn hart in
verbinding met mijn handen die vorm geven aan mijn innerlijke beleving. Een
sfeer van licht, liefde en rust krijgen een vertolking op doek met de zuivere,
heldere acrylkleuren. De schilderijen vormen een verademing in onze huidige,
jachtige wereld. Ze zorgen voor een rustpunt in de huiskamer, raken je eigen
creativiteit aan of bieden een houvast voor mensen die verkeren in
moeilijke levensmomenten.
Stille getuige
Waterworld
Beschermde zachtheid Zachtheid raakt het hart Ontdekking
Intuïtieve
schilderijen zijn een schepping vanuit je gevoel, je geeft vorm aan wat er
wezenlijk in je leeft. Hier heb je geen schilder-ervaring voor nodig. Wens je
dit een keertje zelf te ervaren? Dan kan dat binnenkort in kleine groepjes.
Mail gerust je interesse, dan hou ik je op de hoogte van geplande dataHouden Van Wat Er IS,
is houden van wie jij bent en je leven leven in zijn volle rijkdom. Brouwerij Alvinne is
een mooie omgeving die mijn werken tenvolle bestaansrecht geven dank aan de
mensen van Alvinne die dit mogelijk maakten. Enkele werken blijven
permanent te bezichtigen in brouwerij Alvinne. Wens je meer info
over houden van wat er is of intuïtief schilderen?
Freaky - 3,8% Alc.Vol. Brewed
on the Moon 75cl Fles
Amberkleurig
Bier met gebroken witte romige schuimkraag
De neus
is moutig
met een heerlijk hoppig aroma Zoete
toets
De
eerste slok laat je meteen kennis maken met Een
lekkere hopbitterheid Het is
een hopexplosie in de mond Zonder
ergerlijk over te komen.
Toch zijn er zoete karameltoetsen waar te nemen
Dit brengt het biertje in balans
De bitterheid houd aan tot op het einde.
Een
droge afdronk en een nabitterheid geven dit bier dat
tikkeltje meer!
Door
zijn gering alcoholgehalte Is dit
een aperitiefbiertje waarvan je zonder zorgen er meer
dan eentje kunt degusteren Het is
trouwens zeer toegankelijk voor beginnende bitterproevers.
Dit bier werd als eerste gebrouwen in de brouwketels in Moen.
Een ziel wil uitdragen, leven, in beweging
zijn. Onze innerlijke stroming komt tot expressie via schilderen, dans, poëzie,
zang,... Kom in je stilte en luister naar welke expressievorm bij jou past. Hoe
geef jij uiting aan wie jij bent. Lekker jezelf zijn is je beperkingen
overstijgen en jezelf die vrijheid schenken te stralen... Jij komt tot leven.
(Hilde Van Hauwaert)
Hilde Van Hauwaert met echtgenoot Marc De Keukeleire
Spontaan uit het niets begon Lucrèce De Costere van het nabije St. Pietershof (Moen) enkele Griekse liederen te zingen.
Morpheus Dark 10,2% Alc.Vol. Brewed on the Moon 33cl Fles
Zwart
bier met een romige beige schuimkraag.
De neus
is moutig
Geroosterde
mout verwend de neus
Koffietoetsjes
heerlijk
De
eerste slok is heerlijk
De
crèmige textuur is lekker.
Mokka toetsen
De
alcohol is gemaskeerd maar komt
toch naar
boven piepen wanneer het biertje ietsje warmer wordt.
In de achtergrond een heerlijke hopbitterheid die
Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde 20 Nederlandse Bieren
Het
bierproefgenootschap van
Eutropius Proefde
20 Nederlandse bieren
De meeste Belgen
denken dat Nederland nog altijd op biergebied niet veel te bieden heeft.
Dat onze Noorderburen
nog altijd slappe pils drinken in veel te kleine glaasjes. Echte Bierfanaten
weten wel meer.
Zingt kleinkunstenaar
Boudewijn De Groot niet Er komen andere tijden? Dit lied is wel niet op
bier gebaseerd maar in het Nederlands bierwereldje kan deze titel wel tellen.
Er zijn inderdaad
andere tijden aangebroken. Vanaf de jaren 80 nam de belangstelling voor bier en vooral voor
streekbieren weer toe.
Met een heuse sprong in de jaren 90 brengen de Nederlanders hun biercultuur
weer op de kaart. Er komen steeds meer kleinschalige brouwerijen bij die speciaalbieren gaan
brouwen en de vraag naar deze bieren blijkt zo groot, dat deze kleine
brouwerijen ook commercieel een succes blijken. Het aantal brouwerijen stijgt
snel. Waren het er ooit nog onder de 20, inmiddels zijn het er weer meer dan 100 geworden. Hun bieren nemen op Ratebeer al enkele bijzondere plaatsen in. België, u bent gewaarschuwd!
Dankzij de Nederlandse bierdame Fiona De Lange kon het Eutropius
Bierproefgenootschap
maar liefst 20 Nederlandse bieren proeven. Enkele bieren werden echter nog in België gebrouwen.
De kwaliteit van de geproefde bieren lag heel hoog.
1
- Moriaentje 5,2% Brouwerij Vat N°13 Amersfoort
Gebrouwen bij brouwerij De Praght
Dronten Amersfoort
Donkerbruin
met licht bruine schuimkraag
Aroma
: licht gebrand
De smaak is licht zurig met subtiele gebrande toetsen.
Gerookte prikkels
Het biertje mocht iets meer body hebben
De afdronk is lichtbitter.
De
Praght is een brouwerij die werk verschaft aan mensen met een afstand tot de
arbeidersmarkt
Bij
de volgende twee bieren mocht de Nederlandse bevolking kiezen
Hertog Jans meesterbrouwer Gerard van den Broek had twee nieuwe speciaalbieren
gebrouwen op basis van historische recepten.
Hij noemde ze Hertog Jan de proeverij X en Y.
Het voorproeven gebeurde op 19 mei.2011
Vanaf juni en juli kon de consument de keuze maken in de geselecteerde cafés.
Uiteindelijk werd Hertog Jan De Proeverij X gekozen.
Het bier werd omgedoopt tot Hertog Jan Oerblond.
Omdat er nog veel bier over was werd de Y ook op de markt gebracht onder
zijn oorspronkelijke naam Hertog Jan De Proeverij Y
Hertog Jan De Proeverij X en Y
2 - Hertog Jan De Proeverij Y - 5% Brouwerij Hertog Jan Arcense Bierbrouwerij InBEV Arcen
Donker
amber van kleur
Aroma is moutig en
aromatisch
Prikkels van mandarijn
3 - Hertog Jan De Proeverij X of Hertog Jan Oerblond - 6,2%
Blond
biertje
De
neus is fruitig
Licht hoppige toetsen.
De smaak is zacht
Fruitige toetsen (citrus?)
Zachte hoppigheid
licht bitter (ondanks 3 x meer gehopt)
De nasmaak is zachtbitter
Niet slecht maar Ik had er iets meer van verwacht!
De smaak is aangenaam
zoet Met in de achtergrond
een lichte bitterheid Een beetje gebrand Het biertje heeft
iets zurig Nu en dan een beetje alcoholwarmte Zacht en mals Nasmaak is lichtjes
gebrand
lekker.
Is een donker witbier.
Dunkel weisse - De naam heeft het te
danken aan het witte schuim op de donkere golven.
De smaak is lekker
fruitig en hoppig
Zacht en niet agressief
Een lichte bittere IPA
Het biertje is mooi in evenwicht en laat zich vlot
drinken. Mocht nog iets
bitterder zijn.
Fruitige droge afdronk.
Leuk biertje! BV wit klaveren vier gebben een geringe afzet Ze
noemen het een microbrew of nanobrew Ze hopen ooit weer in Zwolle te kunnen
brouwen
Aromatisch begin
ietsje te veel!
Kruidig en bitter
Nu en dan citrus
Complex
Richten zich op de Horeca. Ze brouwen wel degelijk proefbrouwsels in Vleuten
60 liter
9 - Ramses Bier Hop 6,5% Brouwerij De 3Horne Kaatsheuvel (gebrouwen door
Ramses Snoeij).
Goudkleurig
bier met romige schuimkraag
lichte
kaasgeur
verouderde hop?
Bitter
De smaak is vrij
hoppig
Toetsen van citrus grapefruit
Bitter en grassig
Droge afdronk
5 x gehopt De
kookhop levert de bittere basis 90 Continu hoppen nog gehopt tijdens het
koelen en dryhopping achteraf. Slechts een hopsoortNieuw Zeelandse pacific
10 - Eem Bitter
6,8% Bierbrouwerij
De Eem Amersfoort
gebrouwen in de Scheldebrouwerij
Meer (B)
Goudblond met een
romige schuimkraag
Een fruitige neus
(citrus)
Ook de smaak is
fruitig (banaan)
In de achtergrond een mooie bitterheid
Het bier is goed in evenwicht
Redelijk van body
Een droge afdronk
En een bittere
nasmaak
Pittig biertje!
Brouwer
Ruud van Moorst.Gebruikt veel
Amerikaanse hoppen
De bieren bevatten geen kruiden
Koperkleurig biertje
met romige witte schuimkraag.
De neus is moutig
zoet
Met geurige hoppige toetsen.
Het biertje heeft een
fruitige smaak De aanzet is
zoetmoutig Karamel
Mooi in evenwicht met de bittere hoptoetsen
Prikkels van grapefruit
Het kan niet op als een lichte kruidigheid zich komt mengen. Het bier vloeit
bitter uit Een schitterend
biertje
Zilver behaald op de
BrewNZ Beer 2010
(Verkiezing van
private en kleine en onafhankelijke brouwerijen)
Bij
het openen komen hoppige aromas u tegemoet.
Citrus, grapefruit. Ze zijn allen aanwezig
Heerlijk.
Ook
de smaak is een exotische korf
Fruitig (druiven)
afwisselend met mout zoet Een lichtzoete nasmaak
met bittere accenten
Het bier is niet agressief
integendeel het heeft een malse textuur
Een lekkere vlot drinkbare IPA!
(gebrouwen
door Marcel Snater en Kees Bubberman
voor de geboorte van Mikkie van de Arend de dochter van Peter.
Het bier werd geveild
dit jaar op FB voor het goede doel KIKA (Kinderen kanker Vrij)
Bij het uitschenken van het bier ruiken we onmiddellijk Dat we weer met een uitstekend bier te doen hebben.
Een subtiele neus van heerlijke exotic aromas.
Grapefruit, perzik enz Heerlijk snuiven Ook de smaak is raak Hoppig Pompelmoes Moutig Mooi in balans lekker zoete toetsen onmiddellijk gevolgd door een fruitige bitterheid Droge afdronk met een lekkere nabitterheid
De smaak begint met karamel afwisselend met hoppige toetsen Aromatisch biertje likeursmaak met een beetje alcoholwarmte Kruidige nasmaak die blijft hangen
Zoete toetsen Afwisselend met een
hopbitterheid Een tikkeltje
aromatisch Een lekker mals
biertje Met een licht bittere
afdronk.
Elders gebrouwen bij capaciteitsgebrek. Gebrouwen voor slijterij
Wijnhuis Zeewyck.
De naam komt van het natuurgebied De Breesaap
in Velsen
Ramses Bier Shire Stout - 9% Brouwerij De 3Horne Kaatsheuvel (gebrouwen door Ramses Snoeij).
Donkerbruin
biertje met lichtbeige schuimkraag
De
neus bied ons karamel
Met toetsen van noten
De smaak is een tikkeltje
geroosterd
Kruidige toetsen
Zoethout spring er uit
Afwisselend mat de smaak van chocolade
Toffee
Een lichte vanille smaak
Hoppige
Heel smakelijk biertje
Een traditionele Imperial Stout. Ramses Snoeij is een brouwerijhuutrder. Zijn missie is voor het publiek beschikbaar maken van frisse verrassende
bieren
Karamel
eist de aromas op
ook toetsen van hop komen naar boven
De smaak van Karamel
is de aanzet
Zoet
Dan komen hoppige toetsen los
Duidelijk Amerikaanse hoppen die de smaak opeisen
Grapefruit speelt de hoofdrol
Bitterheid in de achtergrond
Een leuk niet agressief biertje
Maar een dubbel IPA is te veel eer!
Op gebied van interessante bijeenkomsten met bier
organiseert HOP altijd dat ietsje meer. Op vrijdagavond 18 november 2011vond in
de Pado in Tielt een kaas-en bieravond plaats. Niet zo maar gewone gepasteuriseerde
kazen. Nee allemaal rauwe melk kazen van de bovenste kaasplank.
Kaasmeester Dirk Van de Walle had weer een prachtige selectie kazen uitgekozen.
Na de meer dan
geslaagde avond Proeven van Scotchbieren en Kaas deden we met onze bierproefverenigingHeerlijk Objectief Proeven (HOP) weer een beroepop het professionalisme van Do en Patrick van bierhuis
De Pado in Tielt en op het vakmanschap van Kaasmeester Dirk
Van de Walle eveneens uit Tielt.
Dirk is tevens voorzitter van de
Belgische Kaasridders-Verbroedering, afdeling Vlaanderen. Hij werd de week na deze proeverij uitgenodigd op het prestigieuze World
Cheese Awards. om als Internationaal jurylid te fungeren. Dit mondiale
evenement ging door tijdens Engelands grootste food exhibition nl. de BBC
Good Food Show. in de NEC te Birmingham
Tinne assisteerde op professionele wijze haar echtgenoot
Dirk.
Bij de kazen bestaan
er zowel rauwe-melk kazen als gepasteuriseerde kazen.
Bij rauwe-melk kazen
blijven de enzymen intact wat de verteerbaarheid en het natuurlijk
rijpingsproces ten goede komt. Deze rijping waarborgt een diepere smaak.
De gepasteuriseerde
kazen hebben als belangrijk voordeel een langere bewaartijd.
Rauwe melk kazen
hebben dus veel meer karakter.
Bij gepasteuriseerde bieren
is dit juist hetzelfde. Door een korte
verwarming tot zon 60 tot 70° C worden bacteriën, maar ook eventueel
overgebleven gisten gedood. Het bier is door die verhitting langer houdbaar en
de smaak zal in de loop der tijd niet snel veranderen.
Wat bij niet
gepasteuriseerde bieren wel gebeurt en zon smaakevolutie teweeg brengt en dat de bieren meer karakter geeft.
Deze keer daagden we
de Kaasmeester uit om kazen te zoeken die pasten bij zes zeer verschillende
bieren.
De bedoeling was om
kazen te vinden die het bier nog meer tot zijn recht lieten komen.
Of deze combinaties
geslaagd waren kun je hierna lezen.
Onderstaande
beoordelingen werden die avond opgetekend door voorzitter Lode Van Biervliet.
In het geel zijn bijkomende
aantekeningen van mezelf.
1. Saison IV 6% van Br. Jandrain-Jandrenouille + Cantal A.O.C.(Auvergne, F)
Deze harde kaas met
zijn boterige, lichtjes zurige en zoutige smaak en zijn bitterige nasmaak was
een goede combinatie met het bittere bier en zijn citrus aroma.
De gemiddelde score
voor de combinatie bier + kaas was 7,82/10
Wat meteen de 2de
beste combinatie bleek.
De bittere nasmaak
van de kaas is omdat de koeien grazen in een vulkanisch gebied waardoor het
gras een bittere smaak heeft. (De kaas
was 4-5 maanden oud)
Saison IV is een blond biertje met een witte fijne volle schuimkraag.
zowel de neus als de smaak zijn bloemig en hoppig
Lychee
Fruitige toetsjes van Citrus.(aanwezigheid van Amerikaanse hop)
Het bier is mals en lichtjes moutig met een evenwichtige hopbitterheid.
Het heeft een mooie droge afdronk.
2.
St. Feuillien triple van 't vat (8,5%) van Br. St. Feuillien + Saint-Marcellin Daupiné, F)
Dit
bier was het enige bier van t vat en was met zijn brood-gistachtig karakter en
de lichte droge bitterheid een goeie combinatie met de romige, smeuïge en
lopende kaas die een lichte notengeur en een wat fruitig en gistachtige smaak
had.
De gemiddelde score
voor de combinatie bier + kaas was 7,55/10 Een geslaagde
combinatie dus.
Saint-Marcellin kazen dateren al van 1460 Het is een geitenkaasje met een vetgehalte van 60%
Saint
Feuillien Triple heeft een Zoet en fruitig aroma, met een mooie
uitgebalanceerde bitterheid.
Van t vat had hij een ietsje meer droge en stoffige smaak.
Kruidig
en een tikkeltje honing. Dominiek had het toch voor mekaar gekregen om dit bier van 't vat te brengen. Speciaal van de Horecabeurs uit Gent werd een vat over gebracht naar de Pado in Tielt!
3. Piratensop (PIPA)
8% van Br. Gulden Spoor + Don Carlo (uit
de hiel van Italië)
Hier was ik echt
benieuwd. Wat zou passen bij dit sterk bier met zijn vele kruiden en 9
hopsoorten?
De kaas was een 1
jaar oude kaas die lijkt op een pecorinomaar wel gemaakt is van 100%
rauwe koemelk i.p.v. schapenmelk.
De koffie, kruiden en
bitterheid van het bier pasten als koffie met suiker bij de zeer krachtige
pittige kaas met zoete nasmaak. Ongelooflijk dat het bier deze pittige kaas de
baas kon en dan nog zo harmonieus samen paste! De kaas lifte het bier naar
hogere waarden en vice versa.
De gemiddelde score
voor de combinatie bier + kaas was 7,79/10
Wat meteen de 3de
beste combinatie bleek.
Hoewel het bier naar
mijn mening niet echt in balans is
vond ik het veel
beter dan toen ik het voor de eerste keer proefde in Zwevegem.
Zeer complex.Nog even aan sleutelen en het is een
toppertje! Alhoewel 9 hopsoorten is niet niks! Dit was voor mij toch de perfecte match. Het bier verzachte de kaas en de kaas helpte het bier op een hoger niveau!
4. Hercule 8,5% van Br. Ellezeloise
+ Mimolette(F)
De
koffie gebrande stout met zijn bitterheid in combinatie met de zoutheid van
deze Franse (Edammer) kaas kreeg een gemiddelde score van 7,5/10.
Het verschil tussen
Mimolette en Edammer zit hem in de korst, nl. natuurlijke korst met kaasmijt
i.p.v. plastiek.
De kaas is afkomstig van het Noorden van Frankrijk De kaas was een jaar oud dan is hij het lekkerst. De rode kleur komt door toevoeging van caroteen in de melk. Caroteen is ook aanwezig in het gras vandaar dat de melk altijd iets geelachtig is.
Hercule
is eenzwart bier
De neus
bied ons een koffie aroma
Ook de
smaak is die van bittere koffie met zoete toetsen
Chocoladeprikkels
en ook iets kruidig (zoethout)
Het
bier wordt vernoemd naar de beroemde Belgische detective Hercule Poirrot uit de
verhalen van Agatha Christie en
wordt beschouwd als een Wereld Klassieker
5.
Oud Zottegemse Kriek 6% van Br. Crombe (gebrouwen
door Br. Strubbe en verdeeld door dranken Geers) + Sainte-Maure
de Touraine
(Indre-et-Loire, (Tours)
F)
Het
geitenkaasje had een gesandreerd en gezouten korstje en was doorprikt met een
strootje om het vocht door te laten en zo te laten rijpen van zowel van buiten
als van binnenuit.
Fruit past altijd bij
de pittige smaak van geitenkaas, deze zurig, zoetige kriek dus ook.
De gemiddelde score
voor de combinatie bier + kaas was 7,19/10.
Het zwarte korstje is afkomstig van de verpoederde houtskool die gedurende
het productieproces op de buitenkant van de kaas gestrooid wordt. De kaas kan
inclusief met de korst gegeten worden, de korst draagt bij aan het eigen
karakter van de kaas.
De kaas is gekruist met een rietje in het midden , dit rietje bevat de naam kaas en identificatienummer van de
producent kaas. Het rietje is een garantie voor kwaliteit en traceerbaarheid
voor de consument. Om gecertificeerd te worden door de Beschermde
Oorsprongsbenaming, de Sainte Maure de Touraine moet de kaas een rijping in een
minimum tijd van 10 dagen ondergaan.
Het
bier heeft een rode kleur
Aroma
van zure kersen
De
smaak is zuur met toetsen van kersen
ook prikkels van gebak
Een
kleine bitterheid is aanwezig
Droge
afdronk.
6.
Duchesse de Bourgogne 6,2% van Br. Verhaeghe + Erborinata(Venetië,
I)
De
zoet-zurige fruitigheid van het bier paste perfect bij deze pittige
blauwaderkaas met zijn lichte champignon geur. Het kaasje wordt ingewreven met
kruiden en rijpt dan in een vat met hooi.
De gemiddelde score
voor de combinatie bier + kaas was 8,22/10
Wat meteen de beste
combinatie bleek.
Het bier heeft een
mooie diepe rode kleur
Een licht zwoel zurig
aroma
De smaak is zoet en
licht zurig
Mals en zacht bier
Fruitige toesen
Tikkeltje hout
Complex biertje
Algemeen genomen
mogen we stellen dat de kazen de bieren naar een hoger niveau tilden. Maar ook de bieren lieten bepaalde kazen op de voorgrond treden
Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde 'Caractère Rouge' van brouwerij Rodenbach - Roeselare (W-Vl)
Het bierproefgenootschap
van
Eutropius
Proefde
Rodenbach Caractère Rouge
van
brouwerij Rodenbach (Palm Breweries) - Roeselare
Als brouwerij Rodenbach iets nieuws op de markt brengt dan is de
belangstelling bij de bierliefhebbers en vooral de aanhangers van gemengde gisting
bieren bijzonder groot.
Onlangs verwende de brouwerij uit Roeselare de bierfanaat met twee nieuwe
Limited Editions.
Naast de
reeds gerenommeerde Rodenbach Vintage die dit jaar voor de derde maal gebrouwen
werd (Vintage 2009) introduceerde
Rodenbach in samenwerking met topchef Viki Geunes (twee sterrenrestaurant 't Zilte op het dak van het MAS Antwerpen) 900 unieke flessen Rodenbach Caractère
Rouge. Door zijn buitengewone smaakcapaciteiten en creativiteitsgeest verleende
Viki Geunes op vraag van Palm Breweries zijn medewerking aan de productontplooiing.
Met dank aan De Hr. Rudi Ghequire Site
manager en Brewmaster bij Rodenbach kon ik zon fles complex bier
meenemen naar de proefzolder van het Eutropius Bierproefgenootschap.
waar we dit heerlijke bier aan onze
smaakpapillen voorstelden.
Roodbruin bier met witte schuimkraag met licht
roze tint
Bij het uitschenken kwam het aroma al ons reukepitheel verwennen.
Subtiele fruitige en zurige aromas
met mooie toetsen van rode wijn.
Heerlijk!!!
Het
eerste slokje is zurig.
zuurder dan de vintage.
maar mooi in balans met smaken van
fruit en hout.
Nee we
vonden geen overeenkomsten met de Alexander van vroeger.
Dit
bier is puurder.
De
afdronk is droog en zurig
De nasmaak
proef men een tikkeltje Vin de Céréale en toch
komt er nog wat zoet opzetten.
Rodenbach
Caractère Rouge is een bier met heel veel karakter. Lekker
als aperitief.
Het bier ontstaat door een 6 maand durende gistende maceratie van vers fruit (krieken, frambozen en veenbessen) op bier dat zelf reeds een rijping heeft ondergaan van twee jaar op eiken foeders. Nadien volgt een hergisting op fles.
Préaris Quadrupel van Vliegende Paard Brouwer
Andy Dewilde uit
Oedelem is
dit jaar verkozen tot het beste hobbybier van België.
Het kwam als beste bier uit de finale die gestreden werd door 7 teams die
eerder in de regionale selecties als besten uitkwamen. In de voorselectie deden
maar liefst meer dan honderd inzendingen mee.
De wedstrijd werd ingericht door Brouwland Biercompetitie, leverancier
van bierbenodigdheden.
De jury bestond uit o.a. filmregisseur en bierliefhebber Julien Vrebos en
professionele brouwers zoals jurylid Paul
Arnott van Dubuisson (Bush, Cuvée des Trolls). Van het
bier Préaris Quadruple werd als prijs 500 liter professioneel gebrouwen door 't Hofbrouwerijke in Beerzel. Het bier werd nadien in een grotere hoeveelheid gebrouwen bij de proefbrouwerij
Het
bier (versie Proefbrouwerij) kwam dankzij Andy op de proeftafels van het Eutropius Bierproefgezelschap
terecht.
Waarvoor onze oprechte dank.
'Quadrupel' of 'quad' verwijzen naar een bijzonder
sterke stijl van donker bier, met een karakteristiek kruidig, rijp fruit aroma. Een Quadrupel is bedoeld om sterker zijn dan
een tripel. Het alcoholpercentage is hoofdzakelijk 10% of meer.
Buiten dat, is er weinig overeenstemming over de status van Quadrupel als een
stijl.
Bier schrijver Tim Webb wijst erop dat soortgelijke bieren in België en
Nederland ook wel 'Grand Cru' genoemd worden.
Préaris Quadrupel 10% Alc.Vol. de Proefbrouwerij Lochristi
Donkerbruin/zwart bier met een romige beige schuimkraag
De neus bied ons een moutig aroma Met geroosterde prikkels Koffiesmaak is niet veraf
Het eerste slokje is zwoel en mals
Een vleugje Koffietint met een melksmaak Geroosterde toetsen Een mooie alcoholwarmte geef het bier dat tikkeltje meer Ook nu en dan een lichte fruitinjectie waardeer het bier nog hoger op Op het einde een beetje hopbitterheid. Een bier met een mooie diepgang en leuk in balans
Een heel warm degustatiebier te proeven met op de achtergrond Marisa Monte met het nummer Velha Infâcia AO Vivo
Trappistenabdij Westvleteren - Voorstelling van de bouwsteenboxen en het bouwproject - Deel 2 : de brouwerij
Trappistenabdij Westvleteren
Voorstelling van de bouwsteenboxen en het
bouwproject.
Deel 2 De brouwerij
Vooraleer de huidige
Trappistenabdij in 1831 werd gesticht, waren er in de loop der eeuwen drie
kloosters gevestigd, op dezelfde plaats of in de nabije omgeving. De oudste
vermelding van deze religieuze plaats gaat terug tot het jaar 806: de cella
Beborna, afhankelijk van de Sint-Bertinusabdij te Sithiu (Sint-Omaars),
situeerde zich wellicht in Vleteren. In 1260 stichtten een aantal zusters,
waaronder Gertrude, het huis Sint-Sixtus en het convent te Westvleteren, maar
in 1355 verhuisden zij naar Noord-Frankrijk. In 1610 vestigden drie kluizenaars
zich bij de Capelle Sint-Seicx, om zich in 1615 aan te sluiten bij de Orde
van de Birgittijnen in het klooster van Sint-Sixtus, dat zou bestaan tot in
1784.
Op weg naar de brouwerij. Ik neem nog vlug een kiekje van een idyllisch doorkijkje!
In 1831, ten slotte,
werd een nieuw Cisterciënzerkloooster opgericht: de priorij van de Trappisten,
die in 1871 tot de huidige Sint-Sixtusabdij werd verheven. Reeds in 1836 werd
een oude brouwerij aangekocht en ingericht binnen de kloostergebouwen, in 1838
begon men met het brouwen van het Trappistenbier Westvleteren.
De brouwerij bevind zich rechts, helemaal op het einde van dit gebouwencomplex.
In de loop van de 19e
eeuw groeide de gemeenschap geleidelijk aan, maar tweemaal verliet een aantal
broeders de abdij om nieuwe kloosters te stichten. De eerste helft van de 20ste
eeuw was een moeilijke periode vanwege de Wereldoorlogen. Na de Tweede
Wereldoorlog besliste de toenmalige abt om de productie van het trappistenbier
te verminderen en de brouwerij kleinschalig te houden. In 1964 werd het
gastenhuis gebouwd.
In 1996 werd Manu Van
Hecke tot zevende abt verkozen; in 2008 begon de abdij met een grondige en
noodzakelijke verbouwing. De verkoop van de cd Triduum Paschale, geproduceerd
door zes broeders en uitgegeven bij het Davidsfonds, moet onder andere dienen
om fondsen te werven voor de bouwwerken. Bron : Vleteren
We werden opgewacht door broeder Joris.
Ik heb het geluk gehad
om reeds vijf trappistenbrouwerijen te mogen bezoeken.
Enkel Chimay en
Westvleteren stonden nog op mijn verlanglijstje.
De moeilijkste die ik
dacht te kunnen bezoeken kwam onverwachts uit een trappistenhoek.
De Trappisten van
Westvleteren kondigden aan dat ze een speciale box op de markt zouden brengen.
De bouwsteenbox bevat
zes 33cl flesjes Westvleteren 12 en twee unieke proefglaasjes.
De opbrengst van deze
actie zou ten goede komen aan de vervangende nieuwbouw van de abdij. En kijk ik werd samen
met enkele mensen van de pers ontboden om het werk van architect bOb Van Reeth te
gaan bekijken en er stond ook een bezoek aan de brouwerij op het programma.
Mijn grootste wens
werd dus op 24 oktober ingelost.
Eigenlijk is een brouwzaal bij de trappisten net zoals bij andere brouwerijen.
Ook hier staan de brouwketels netjes op een rij. Ook hier wordt bier geproduceerd.
En toch Het betreden van een trappistenbrouwerij is voor elke bierliefhebber een magisch moment.
Hier leid de brouwer een bescheidener leven en maakt hij deel uit van een religieuze gemeenschap.
Een brouwzaal bij de Trappisten is als een Elysium voor de bezoeker.
Hier hangt er een sfeer van soberheid met heel veel respect voor het product
Je bent pas echt een monnik als je leeft van het werk van uw handen.
Het modern besturingssysteem
Fysiek is het brouwvolume
beperkt door de brouwketelomvang, de stockage en rijpingsruimte. Uiteraard ook door de beschikbare arbeidstijd
van de broedergemeenschap zelf.
Er is bewust gekozene
om deze beperkte capaciteit intact te laten.
De gemeenschap heeft
geen commerciële groeiambities. Permanent maar
brouwen zou nieuwe investeringen vergen en meer arbeidskrachten die niet in de
gemeenschap voorradig zijn.
Het zou ook deels de
stilte vernietigen die erg centraal staat in de basisfilosofie.
Er werken denk ik een
vijftal monniken in de brouwerij. Broeder Joris is belast met de
leiding in de brouwerij. Hun vaardigheden zijn autodidact en worden doorgegeven van
de ene generatie naar de volgende. Ze brouwen tussen de 62 en 73 dagen per jaar
De broeders brouwen
jaar in, jaar uit 4750 hectoliter als brouwvolume.
Het roerwerk
Twee brouwketels met een Inhoud van 2 x 72hl
Drie bieren worden hier geproduceerd:
Blond (5,8%), Acht (8%) en de Twaalf (10,2%).
Sixtus is de enige trappistenbrouwerij die dezelfde mouten gebruikt voor
zowel de blonde als de twee donkere bieren.
Bij de donkere bieren wordt donker suiker bijgevoegd
Alle drie de bieren
zijn gefermenteerd in zes open gistkuipen
(deze mochten we niet bezoeken om infectie te voorkomen)
en gaan dan vervolgens naar de lagertanks om te rijpen:
Vier weken voor Blond, zes voor acht en zeven weken voor de Twaalf.
De hoofdgisting duurt zes tot acht dagen.
De 12 speciaal gebrouwen voor de bouwsteenboxen voor het buitenland in 2012 staan nu al netjes gestapeld in de warme kamer.
Broeder Joris in het Walhalla van elke bierliefhebber
Een abdij bouwen kun
je niet alleen en moet je niet alleen kunnen. Dat is onze ervaring. Zovelen zetten zich in om de bouw te
verwezenlijken.
Waarom?Wellicht zijn er vele
antwoorden, maar mij lijkt het te maken hebben met het verlangen van de mens :
Verlangen naar
gemeenschap, verlangen naar stilte, verlangen naar de Onnoembare
En wij, wij weten ons
gedragen, verbonden met velen.
En het stemt ons tot
grote dankbaarheid."
Broeder Manu, abt Sint-Sixtusabdij
Sofie en ik verlaten als heel gelukkige bierfanaten de abdij en genieten nog van de mooie en de panoranische uitzichten van de hoppestreek.
Een droom die zo veraf was is op 24 oktober 2011 voor mij werkelijkheid geworden. Bedankt Vader Abt.
Nu nog een bezoek brengen
aan Brasserie de lAbbaye
N.D. de Scourmont
in Forges-Lez-Chimay en dan zijn alle trappistenbrouwerijen voor mijn digitaal fototoestel gekomen.
Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde 'De Hopbloem Primeur' van brouwerij De Drie Koningen - Groede (NL)
Het
bierproefgenootschap van
Eutropius
Proefde
De Hopbloem Primeur
van brouwerij De Drie Koningen (NL)
Dit bier werd speciaal gebrouwen door Jan Montenarie ter
gelegenheid
van de presentatie (4 augustus 2011) van het boek Hop en gerst veredeld,
geschreven door Eric Hageman en Toon Franken, over twee eeuwen bierbrouwerijen,
bierhandel en biercultuur in en rond Middelburg. Jan Montenarie was
brouwer/eigenaar van brouwerij De Hopbloem die van 1989 tot 1993 gevestigd was
op de Noordweg in Middelburg. In het
Nederlands Bierboek (1991) werd dit bier door Dave Vlam als volgt getypeerd. Zijn
eerste bier, Primeur, was een daverende verrassing. In tegenstelling tot vele andere brouwerijen
produceerde hij nu eens niet de zoveelste variant op een herkend schema, maar
introduceerde hij een smaak die in ons land nog niet gemaakt werd.
Ronny Clyncke van brouwerij De Drie Koningen te Groede stelde
zijn brouwketels aan Jan ter beschikking om
dit unieke bier opnieuw te laten brouwen.
Het aroma is moutig
met een lichte aangename broodgeur.
De eerste slok is zoet
Daarna kom er een charmante fruitigheid opzetten
Die goed in evenwicht is met de lichte hopbitterheid in de achtergrond
Het bier is zacht en is aangenaam om te degusteren.
De aromatische toetsjes die nu en dan naar boven komen laten onze smaakpapillen genieten
Een lekker biertje die goddank weer word gebrouwen. Hopelijk blijft het niet op een enkele Keer.
Wat Dave Vlam toen schreef kan ik enkel maar beamen. Nu zoveel jaar later kan het bier (ondanks zijn lagere alcohol gehalte) gerust wedijveren met een goede tripel.
Jan Montenarie heeft 300 liter gebrouwen en deze vervolgens met de hand gebotteld in 320 flessen.
Dank zij mijn Nederlandse Biervriend Ariël Meeusen kwam een van die flessen op de proefzolder terecht. Waarvoor dank van het Bierproefgenootschap van Eutropius
Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde 'Tempus Fugit' van microbrouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos
Het bierproefgenootschap van
Eutropius
Proefde
Tempus Fugit van brouwerij Den Triest
Tempus Fugit (De tijd vliegt snel)
Niet alleen politici
maar ook brouwers gebruiken eens een Latijnse uitdrukking.
Het bier heeft niets met politiek te maken alhoewel de uitdrukking
momenteel gerust kan toegepast worden voor ons land..
Nee de naam verwijst naar het 33 jaar bestaan van
De Gambrinusclub van België,
een ruilkring voor publiciteitsmateriaal van brouwerijen.
Het bier werd gebrouwen door Marc Struyf zelf een verwoed verzamelaar,
Ik heb het al geschreven op deze bierblog.
Marc zijn brouwsels zijn altijd smaakvol met heel veel karakter en body.
Ook met dit bier bewijst hij weer welk een
talentvolle brouwer hij is.
Tempus Fugit - 6,5% Alc.Vol. Brouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos
Goud blond
bier met een mooie dikke fijne witte schuimkraag
Het aroma is heerlijk en bied de neus een
boeket van lichte citrus en hoppige prikkels
De
smaak is licht zoet Vooral
fruitig door de gebruikte hop
de Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin hop. De
smaak komt echter niet overweldigend over. Integendeel
ze is mals en zacht hoppig. Heel
diep kom er een lichte bitterheid naar boven. Een
beetje aards. Een
mooie lekkere lichtdroge afdronk. Een lekker bier die het bierproefgenootschap overtuigend kon bekoren
Officiêle opening van brouwerij Eutropius - Heule - 28-40-2011
Officiêle opening van brouwerij Eutropius 28-40-2011
Heule is geen brouwerij rijker, maar ook geen brouwerij armer sprak Bernard Vandamme tijdens zijn welkomstwoord bij de opening van brouwerij Eutropius. Wat hij daarmee bedoelde was dat brouwerij Eutropius van nu af aan de plaats van brouwerij Alvinne in de Mellestraat te Heule inneemt. Dezelfde plaats met dezelfde brouwinstallatie en dezelfde inzet. Picobrouwerij Alvinne werd te groot voor Heule en verhuisde naar Moen waar het in de oude fabrieksgebouwen van Bekaert een nieuwe brouwerij heeft geplaatst.
Geen Alvinne meer maar Brouwerij Eutropius heeft zich voortaan gevestigd in de Mellestraat.
De nieuwe brouwerij dankt zijn naam aan de Heulse patroonheilige Eutropius. De brouwerij met proefzolder wordt van af nu uitgebaat door het vennootschap BAG. BAG staat voor Bernard Vandamme, Alain Debusschere en Gudrun Vandoorne.
Bernard Vandamme, brouwer Gudrun Vandoorne en Alain Debusschere klinken op het succes.
Voor bierliefhebbers is Gudrun geen onbekende meer. Ze runt in Stasegem samen met haar echtgenoot Bruno de brouwerij en bierherberg t Gaverhopke uit enwerd vorig jaar nog verkozen tot 'nieuwe onderneemster van het jaar'.
Gudrun en Bruno bij het uitschenken van het 'Openingsbier'.
Als we vragen of ze de twee brouwerijen kan combineren volgt resoluut een antwoord. Ik was al lang bezig met te zoeken naar een nieuwe uitdaging. In t Gaverhopke was er geen plaats meer voor bijkomende volumes, dus kwam de vraag van Bernard Vandamme om bij hem te komen brouwen als geroepen In beide brouwerijen zal ik me verder kunnen uitleven met het ontwerpen van nieuwe artisanale bieren.
Want dit is de bedoeling van Brouwerij Eutropius.
Bernard Vandamme : We willen kleinschalig starten en op de eerste plaats lokale bieren brouwen die de bevolking van Heule aanspreekt. Daarna stapvoets bekend worden in België om later eventueel aan export te denken.
We zijn maar al te blij dat Gudrun zich bij ons komt vervoegen, want de nodige kennis hebben Alain en ik nog niet. We zijn al jaren bezig met champagne maar ik persoonlijk droomde al jaren van een eigen brouwerijtje en kijk mijn droom is bij deze werkelijkheid geworden.
Met de officiële opening beschikte brouwerij Eutropius over vijf bieren. Openingsbier, First Angel, Stout bruintje, Vinkenier en Winterse Heerlijkheid.
Sommige bieren staan nog niet volledig op punt en er moet nog wat aan gesleuteld worden.
Maar met deze eerste biertjes bewijst Eutropius dat ze door noeste arbeid een volwaardige nieuwe West-Vlaamse brouwerij geworden is.
Het was gouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne in gezelschap van Vlaams Parlementslid Carl Decaluwé die de brouwerij officieel voor open verklaarde
De talrijke opkomst bevolkte al vlug de brouwerij.
Er kon gekozen worden uit vijf biertjes. Openingsbier, First Angel, Stout bruintje, Vinkenier en Winterse Heerlijkheid.
Naast kaas en belegde broodjes kon er ook geproefd worden van lekkere Gandaham.
Gespot op de opening
Mevr. Monique Decrop, manager van het Ringshoppingcenter Kuurne laat zich een Openingsbiertje bedienen.
Gilberte Vandenbroeke en echtgenoot Pierre Step (Heerlijk Objectief Proeven - HOP) geflankeerd door twee genodigden.
vlnr : Kristian Tavenier en Yvan Devlaeminck (Flanders Events) met rechts Germain Demeyere.
Ook Hilde Deweer (auteur van het onlangs verschenen bierboek 'Alle Belgische Bieren') was aanwezig op de opening.
Jean-Paul Robijns, Admiraal bij de Belgische zeemacht en Vleugeladjudant van Koning Albert II met zijn echtgenote. Hij verbaasde de aanwezigen met zijn bierkennis.
Bernard Vandamme in gesprek met Dhr. Paul Breyne gouverneur van West-Vlaanderen en Vlaams Parlementslid Carl Decaluwé.
Uit Brugge : Tom Allewaert (Restaurant Erasmus) en de sympathieke mooie bierfanate Ann Van den Berghe.
Na het officiële gedeelte verzamelde iedereen op de gezellige proefzolder.
Daar werden ze bediend door Gudrun en Martine Meeuws (echtgenote van medevennoot Alain Debusschere)
Enkele weken voor de officiële opening stond brouwerij Eutropius met hun bieren op de Tinnekes feesten. Hun bruin bier had nog geen naam. Heule kon zelf een naam kiezen voor het bier. Uiteindelijk werd het een 'Stout Bruintje'. De naam werd bedacht door Peter De Vos. Hij mocht dan ook zijn eigen gewicht in bier ontvangen uit de handen van
Brouwer Gudrun.
Bernard Vandamme tussen bierfanaten Thierry Van Mullem en Jean-Claude Vermeersch.
Het bier 'First Angel' inspireerde deze Amerikaanse dame om als een Goddelijke engel uit de lucht te vallen.
Tenslotte kwam zij in mijn armen terecht. Als dat geen mooie afsluiter is! Oh wat is het leven van een bierreporter mooi!
Het is de bedoeling van brouwerij Eutropius om in de toekomst op donderdag en zaterdag tweewekelijkse thema-avonden en bierdegustaties in te richten. Groepen zijn op afspraak welkom voor een bezoek aan de brouwerij. Naast de brouwerij en proefzolder komt op termijn ook een biershop, met speciale en vooral lokale bieren?
Trappistenabdij Westvleteren - Voorstelling van de bouwsteenboxen en het bouwproject - Deel 1 : de abdij
Trappistenabdij Westvleteren Voorstelling van de bouwsteenboxen en het bouwproject.
Deel 1 De vernieuwde abdij
Trappistenabdij Sint-Sixtus - Westvleteren
Zoals iedereen ondertussen
wel weet was donderdag laatst (3/11/2011) een memorabele
dag voor bierliefhebbers, verzamelaars en sympathisanten van het donkere trappistenbier
Westvleteren XII. Die
dag startte een uitzonderlijke verkoop van dit
trappistenbier in alle Belgische Colruyt-winkels. Elke klant die een aankoop
bon uit de Knack, Le Vif of De Standaard indiende kon een bouwsteenbox Westvleteren kopen.
Elke box kostte 25 euro en bevatte 6 flessen Trappist Westvleteren 12 en 2
unieke degustatieglazen.
De opbrengst gaat integraal
naar de heropbouw van de trappistenabdij.
De abdij doet dergelijke
verkoop van Trappist Westvleteren buiten deabdij voor de eerste keer. De actie loopt tot alle 93.000 bouwsteenboxen
verkocht zijn. (en dit vond waarschijnlijk al dezelfde dag plaats)
Om ook de buitenlandse
bierliefhebbers mee te laten genieten van deze uitzonderlijke actie worden
volgend jaar nog eens 76.000 boxen op de markt gebracht speciaal gericht op het
buitenland.
Om iedereen een kans te geven die geen bouwsteenbox kon bemachtigen zullen de broeders elk jaar nog eens extra 4000hl brouwen. De boxen zullen wel moeten afgehaald worden in de abdij te Westvleteren. De actie gaat integraal naar de heropbouw van de trappistenabdij. De architect van deze nieuwbouw is BoB Van Reeth.
Samen met enkele persmensen en
Sofie Vanrafelghem (Zythos) had ik het voorrecht om deze vervangende nieuwbouw in het
bijzijn van architect bOb Van Reeth te
gaan bezichtigen.
Via de oude poort komt men in de tuin van de abdij.
vlnr : Krishan Maudgal, Piet Jaspaert, Vader Abt en bOb Van Reeth.
We werden eerst ontvangen in de gastenzaal. Vader Abt verwelkomde ons en gaf uitleg over de noodzaak van het bouwen. Een tiental jaren geleden werd de broedergemeenschap van de abdij geconfronteerd met onherstelbare verzakkingen aan het kloostergebouw. Waarom niet verhuizen naar een ander onderkomen? De broedergemeenschap is nauw verbonden met de omgeving. Deze verankering is een authentiek aspect van hun bestaan. Westvleteren is een uitzonderlijke omgeving om stilte, bezinning en gebed een plaats te geven in een voortdurend evoluerende wereld. Vasthouden aan deze plek betekent doorzetten en volhouden. Verhuizen zou niet alleen opgeven betekenen maar ook iets laten verdwijnen van een traditie.
Krishan Maudgal, Piet Jaspaert en Vader Abt. Vooraan, de prachtige bouwsteenbox!
Krishan Maudgal (Export ManagerAlken Maes (Heineken) Brussel - België) en Piet Jaspaert (voorzitter Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame) bespraken daarna de verschillende facetten van het project. Zowel het binnenlandse luik als het buitenlandse luik werden onder de aandacht gebracht (zie tekst bovenaan)
bOb Van Reeth gaf tenslotte tekst en uitleg over het bouwproject. De Bouwheer en zijn traditie en een hedendaagse vormtaal. Hij nam om ons daarna mee om zijn project toe te lichten.
Architectuur vereeuwigt en verheerlijkt, zonder dat is architectuur onmogelijk.
(Ludwig Wittgenstein)
bOb Van Reeth en vader Abt gidsten ons door de nieuwbouw.
Waarom werd gekozen om met
bOb Van Reeth te bouwen?
bOb Van Reeth was de eerste Vlaamse bouwmeester en daarom belangrijk om aan te
geven dat dit nieuwe abdijgebouw niet alleen religieus van belang wil zijn maar
dat men er zich van bewust is dat het ook een onderdeel vormt van het
samenlevingspatrimonium.
Architect Van Reeth toonde ook meteen een zeer sterke persoonlijke interesse in
het project omdat de middeleeuwse bouwtraditie erg aanwezig is in Vlaanderen.
Zijn ontwerp geeft gestalte aan waarden als: duurzaamheid, soberheid, eenvoud,
tijdloosheid, verinnerlijking en schrijft zich zo volledig in deze
Cisterciënzertraditie is. Hieronder kunt op verschillende plaatsen zijn
eigen motivatie lezen :
De nieuwe kerk
Cisterciënzers bouwen sinds de 12de
eeuw,
ze verheerlijkten het bestaan
Het kerkhof waar de overleden broeders een individueel graf en herdenkingssteen hebben. Achteraan de oude kerk.
Vereeuwigen is naast lange duur ook
portretteren, afbeelden.
Interieur nieuwe kerk
Cisterciënzer architectuur is in
essentie
een vereeuwigd portret.
De Pandgang. Licht en ruimte.
De Pandtuin met rondom lindebomen.
Elk project, altijd
autobiografisch,
is een zelfportret in steen van de maker
(autoritratto di pietra.)
Een van de moderne maar nog altijd sobere cellen
De cellen
Vader Abt bij de cellen van de ziekenboeg
Deze abdij is ons affectief
groepsportret.
(ritratto di gruppo)
bOb 03.09.2011
De Pandtuin met het torentje van de oude kerk.
Hoe wordt deze nieuwbouw gefinancierd?
De hoofdmoot van de financiering komt uit eigen middelen, van donaties van andere kloostergemeenschappen, van familie en vrienden van de abdij en van een ruime kring van weldoeners. Het laatste kwart van de nodige gelden willen de broeders samenbrengen door eigen extra werk. Zo werd er sinds eind 2010 en gedurende gans 2011 elke maand een extra brouwbatch geproduceerd. Door de belangstellende de kans te geven dit uniek project te kopen kan de ganse bevolking helpen een abdij te bouwen. Het speciale glas vermeld dan ook : Ad aedificandam abbatiam adiuvi (Ik hielp een abdij bouwen)
Zicht op de toegang tot refter beneden en bibliotheek boven.
De refter met uitzicht op de groentenserres.
De nieuwe gebouwen rondom de pandtuin. Achteraan de nieuwe kerk.
Vader Abt in de prachtige bibliotheek.
Een mooiere bibliotheek kun je niet indenken!
Oud en nieuw gebouwen lopen ineen Gezien van uit de tuin.
Een kleine kapel in de tuin. Hoe eenvoudig mooi kan zijn!
Na de rondleiding was er een kleine bierreceptie en werd ook belegde boterhammen aangeboden.
Sofie geniet van een blonde Trappist en toost op het succes van de bouwsteenboxen.
Iedereen van de pers kreeg een bouwsteenbox mee naar huis. Bedankt Vader Abt!
Roosenberg Cuvée Prestige - Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde
Roosenberg Cuvée Prestige
Op
zaterdag 18 juni 2011 werd door burgemeester burgemeester Rik Daelman het nieuwe
Roosenbergbier Cuvée prestige boven de doopvont gehouden. Dankzij
de medewerking van de leden van VVV/Toerisme Waasmunster
en de Waasmunsterse biervereniging De Bierminners
koos het College van Burgemeester en Schepenen dit maal
voor een bier van hoge gisting met nagisting op de
fles die zou moeten zorgen voor een jarenlange houdbaarheid met een
positieve smaakevolutie!
De neus is welriekend Fruitige toetsen Ook het eerste slokje is vrij aromatisch.
De smaak is zoet.
Toetsen van sinaasappel en abrikoos Abricot brandy?
Ook kruidige prikkels zijn te smaken Een alcoholwarmte dwarrelt nu en dan naar boven Heel diep komt er een lichte hopbitterheid door. De afdronk is zoet
Een biertje die zeker in de smaak zal vallen Volgens de burgemeester zeker als aperitiefbier
voor de dames? Waarom zoet altijd associëren met dames? Of het echte een aperitiefbier is heb ik mijn
twijfels. Het bier is ietsje te zoet en te hoog in
alcoholvolume. ik zou het eerder verkiezen als digestief.
De
Roosenberg Cuvée Prestige werd gebrouwen door de Brouwerij
Van Steenberge te Ertvelde met goedkeuring van de Abdij van
Roosenberg en mede in opdracht van VVV/Toerisme Waasmunster
en drankenhandel Vercammen in Hamme. Het is
trouwens bij deze drankenhandel dat wij het bier aangekocht hebben. Bron : http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=1V3BJDV7
In de gerenommeerde
biershopwinkel 2.be in de wollestraat te Brugge werd op maandag 17 oktober jl het
nieuwe bierboekAlle Belgische Bieren
van auteur Hilde Deweer aan de pers voorgesteld. Ik werd persoonlijk uitgenodigd en ging maar al te graag op het aanbod in!
Ik nam de trein een uurtje vroeger om toch even te genieten van het natuurschoon van Brugge. De wandeling langs het minnewater roept nog altijd mooie herinneringen op aan de vele wandelingen die Voske en ik hier jaarlijks deden.
2.be in de wollestraat 53 - Brugge
2 Be is misschien wel de meeste speciale winkel van Brugge. In dit prachtig
pand kom je alleen maar Belgische producten tegen.
Ze beschikken over een heel groot aanbod Belgische bieren
Die staan in de winkel en in hun historische kelder netjes gerangschikt volgens
alfabet.
Naast bier is er ook Belgische chocolade te verkrijgen.
Ook de moeite waard om te bekijken is de Beerwall.
Honderden Belgische bieren staan hier te pronken achter het glas.
2 Be beschikt ook over een sfeervolle bar met het mooiste terras van
Brugge die uitkijkt op de Reien.
Een gedeelte van de Belgische Beerwall. Honderden Belgische bieren die momenteel op de markt zijn kun je hier bewonderen.
De gezellige bar van 2 Be met achteraan de mooiste terras van Brugge die uitkijkt op de Reien
De lijvige 1215 bladzijden tellende bierbijbel. 'Alle Belgische Bieren'
Alle Belgische Bieren is een update van haar eerder verschenen werk die vier jaar geleden onder dezelfde naam op de markt kwam..
In de vernieuwde uitgave is het aantal bieren opgeklommen van 750 naar maar liefst 1.132.
Hilde Deweer tijdens de voorstelling van haar boek.
Zijn alle bieren vermeld? Nee want zoiets is bijna onmogelijk. Het zijn ook enkel de traditionele bieren van grote industriële concerns als die van artisanale micro- of huisbrouwerijen die opgenomen zijn. Etiketbieren, gelegenheidsbieren en bieren gebrouwen in opdracht van supermarktenzal u hier niet in terug vinden. Ondanks het gigantische monnikenwerk van Hilde kan het boek nooit af zijn.
Het boek is pas gedrukt of er komen weer nieuwe brouwerijen- en bieren bij.
Het werk mag als een soort bierbijbel
beschouwd worden
Elke bierliefhebber die graag een Belgisch biertje lust zou dit boek in huis
moeten hebben al was het maar om nu en dan zijn bierkennis wat op te krikken.
Voor de mensen die nog de
Belgische biercultuur moeten ontdekken bevat het boek een schat aan informatie.
Zo zijn er de kleine rubriekjes
Uit het brouwerjargon en Definities & Belgische bierstijlen die een
eenvoudig beeld geven hoe bier gebrouwen wordt en welkebierstijlen te krijgen zijn in Belgenland.
Verder maakt Hilde nu in
tegenstelling tot haar vorig boek onderscheid tussen Brouwerijen, brouwerijhuurders,
bierfirmas en Geuzestekers wat ik persoonlijk goed vind maar anderen dan weer
niet.
Alles staat mooi alfabetisch
gerangschikt.
Helemaal achteraan is er nog een
handige index om verwarring in de biernamen te voorkomen.
Maar het deel dat bij iedereen de
interesse opwekt is natuurlijk het deel met de beschrijving van de bieren.
De bieren staan netjes
alfabetisch gerangschikt en zijn voorzien van een foto
van een volle fles en een uitgeschonken versie van het bier in het originele
bierglas.
Heel mooi. Alle bieren zijn op
dezelfde wijze gefotografeerd en voorgesteld.
Via pictogrammen
naast de foto onthullen de brouwers de objectieve facts en figures van elk
bier: gisting, bierstijl, samenstelling, alcoholpercentage, kleur, helderheid,
schenkmethode en -temperatuur. Ook het karakter en de smaak van de bieren
worden kort omschreven.
Het boek is
uitgegeven in drie talen, broederlijk naast elkaar: Nederlands Frans en Engels
Voor, tijdens en na de voorstelling kon men proeven van verschillende bieren van 't vat.
Het prachtige interieur van de bar van 2 Be. De Beerwall loopt door tot in de gelagzaal.
Nog even een interview voor Focus - WTV
Gespot tijdens de voorstelling
Commercieel directeur Gust Simoens van brouwerij Dupont (Tourpes) in gesprek met Benny van Hecke
vertegenwoordiger van brouwerij Malheur (Buggenhout)
Brouwers Luc Vermeersch (brouwerij De Leite Ruddervoorde) en Thijs Maenhout van de gelijknamige brouwerij uit Meulebeke, vergezeld van hun echtgenotes.
Uit Oosteeklo, Stefan Dedecker en echtegenote Ria van brouwerij Den Tseut.
Andy Dewilde winnaar van het beste hobbybier van
België toont fier zijn
Préaris Quadruppel
Gert Jordens van brouwerij Jessenhofke (Kuringen) en Dany De Smet van bierfirma Slaapmutske (Melle)
Vaccas van bierherberg De Zytholoog (Adegem)
Weerom is het Hilde
gelukt om het beste van de
Belgische bierwereld samen te bundelen.
En dat dit juist een dame is die
dit huzarenstukje voor mekaar gekregen heeft
maakt het alleen maar mooier.
Een dikke proficiat aan Hilde
Deweer
en De Group Vandamme uit Oostkamp voor de fotografie
en allen die hun medewerking verleend hebben.
Uitgegeven bij de Stichting
Kunstboek, "Alle Belgische Bieren"
Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel.
Bij het terug sporen naar Kortrijk was de bierbijbel uiteraard leuke lectuur om te doorbladeren. Vertraging? Niks van gemerkt
INFO :
Alle Belgische Bieren
17 x 12 cm
1216 p.
1200 illustraties
isbn 978-90-5856-377-4
Op zaterdag
16 en zondag 17 oktober 2011 vond in Moen de officiële opening plaats van de nieuwe brouwerij
Alvinne. Familie,
biervrienden en brouwers kwamen massaal als genodigden naar Moen om er de
nieuwe brouwerij te bewonderen. Op zondag stond
de brouwerij open voor het grote publiek Begonnen in
Ingelmunster (2004) als hobbybrouwerij in een tuinhuis en via Heule (2007) onder
de naam picobrouwerij naar Moen om er dit jaar een heuse brouwerij (aangekocht
in China) neer te zetten die jaarlijks
zon 100.000 liter zal brouwen. Dit is
eigenlijk de korte geschiedenis van Alvinne.
In een oud aangekocht pand van de
firma Bekaert hebben Davy Spiesens (Brouwer) en zijn twee vennoten Glenn
Castelein en Marc De Keukeleire in Moen hun droom kunnen realiseren. Ze gaan er
op hun zelfde elan door. Hun
traditionele bieren (gebrouwen met de uitzonderlijke Morpheusgist) die ze
zullen brouwen moeten de mensen van Moen aanspreken. Ook zullen ze verder experimenteren met
bittere en zuurdere bieren (volgens David Spiesens is dit de toekomt). Ook hun eigen bieren laten rijpen op oude
wijn, porto en whisky vaten zoals ze al in Heule deden en waar ze ondertussen
een deel van hun naambekendheid aan te danken hebben behoort tot hun dagelijks programma.
HunbierenkenneneengroteafzetmarktinAmerika
en het was noodzakelijk om een capaciteitsverhoging
door te voeren om aan de groeiende vraag te voldoen.
Hun
open geest wordt zeer gewaardeerd. Ze kunnen rekenen op heel wat internationale
erkenning. Reeds twee opeenvolgende jaren werden ze verkozen tot "best te
bezoeken brouwerij ter wereld" en prijken ze op de 9de plaats in de beste
bierlocaties ter wereld
Naast
de brouwerij is er ook een biershop te vinden met honderden speciale bieren
uitbinnen- en buiteland.
De
komst van brouwerij Alvinne is een meerwaarde voor groot Zwevegem sprak een
trotse burgemeester Claude Vanwelden. We zullen in de toekomst
zien hoe we tot een optimale samenwerking kunnen komen.
Na het
(moeilijk) doorknippen van het lint werd er voor de genodigden een drinkaangeboden. Voor de geïnteresseerden werd er doorlopend uitleg gegeven over de
brouwinstallatie. In de gang waren er
kunstfotos onder de naam De
Brouwwereld in zwart/wit te bekijken van William Roelens en op de loft
kunstwerken van mevrouw De Keukeleire.
Foto's zeggen zo veel meer dan woorden Daarom kijk en geniet mee van de brouwerij en de genodigden.
De brouwerij
De Schrootmolen
Een kijk op de brouwerij van op de loft De brouwerij is nieuw aangekocht bij de firma Zhonge in
China.
Rechts de Maischketel en filterkuip (Inhoud 25 hl) Links de kookketel (inhoud 25 hl)
Warmwater tank (Inhoud 20 hl)
IJswater tank (Inhoud 20 hl)
De lager-en gistingstanksstraat
Voorlopig 6 stuks met elk een inhoud van 25 hl
Op de voorgrond de bottelinstallatie 1200 fles/uur of 400 liter/uur
De proefloft en de biershop
De naakte dame aan het knusse salon verwijst naar het bier Naked Ladies een laag in alcohol biertje (4,4 alc vol %) ontstaan in
samenwerking met Twickenham Fine Ales uit de UK.
De loft met uitzicht op de brouwinstallatie
De gigantische toog
De biershop met honderden speciale bieren uitbinnen- en buitenland.
In de gang naar de brouwzaal prijken ter versiering een 20-tal zwart-wit kunstfoto's foto's van William Roelens (ikke) onder de naam De Brouwwereld in zwart/wit
De officiële opening en de genodigden.
Alle drie de venoten verwoorden op een luidieke manier de toekomst van Alvinne. Voor een trotse burgemeester Claude Vanwelden is de komst van brouwerij Alvinne een meerwaarde voor groot Zwevegem We zullen in de toekomst zien hoe we tot een optimale samenwerking kunnen komen sprak hij fier.
Na het doorknippen (moeilijkheidsgraad 8) van het lint verklaarde de burgemeester de brouwerij officieel voor geopend.
Voor de tapinstallatie bediend door Sofie Vanrafelghem en David Le Roy stonden Patrick en Dominiek van bierhuis "De Pado" uit Tielt. Achteraan de echtgenote van Glenn Ine Laenen.
Rechts brouwer David Spiessens in gesprek met twee vrienden.
vlnr : Bernard Vandamme (Brouwerij Eutropius - Heule), Myriam Tillon, Lynn Castelein (echtgenote van brouwer Davy) en Marc Dekeukeleire (Brouwerij Alvinne).
André
Janssens en zoon Dries van brouwerij Hof Ten Dormaal
Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge in gezelschap van professor Denis De keukeleire
Bernard en Myriam in gesprek met Patrick Dewael, brouwer bij brouwerij Huyghe (Melle).
Vlnr : Yannick de Cocquéau (Brouwer bij De Verhuisbrouwerij) Guillaume Duré (secretaris Zythos), Youri Skoeri Desmedt en Carl Kins (secretaris HOP - Heerlijk Objectief Proeven).
Uit Brugge : Tom Allewaert (Restaurant Erasmus) en gekende bierdame Ann Van den Berghe.
vlnr : Ann Frankie (Leuvense Biertherapeuten), Jozef Maes (oud brouwermeester bij Van Honsebrouck) en Glenn Castelein (Brouwerij Alvinne)
Kris Langouche en hoppeboer Joris Cambi (brouwerij De Plukker - Poperinge).
Geert Vertenten met echtgenote (Brouwerij Donum Ignis - Sinaai)
Rechts : Kris Langouche (brouwerij De Plukker - Poperinge) in gesprek met Piet Salomez (Bierfirma Het Alternatief)
Brouwer An De Ryck (Brouwerrij De Ryck - Herzele) toost met Sofie Vanrafelghem (co-auteur boek 100 straffe streekbieren)
Brouwer Xavier Vanneste (brouwerij De Halve Maan - Brugge en Professor Denis De Keukeleire.
Vader Vincent en dochter Anne-Cathérine Dilewyns (Brouwerij Vicaris - Dendermonde).
Links Johan Brand (Brouwerij Smisje - Mater) in gesprek met Bernard Vandamme (Brouwerij Eutropius - Heule)
Om af te sluiten : Drie vrolijke nichtjes die voor de gelegenheid de bar op de loft bedienden. Voor mij mogen ze dit gerust blijven verder doen
Abbaye de Forest - Brasserie Silly - Silly (Henegouwen)
Abbaye de Forest
Abbaye de Forest is een blond abdijbier die vrijwel onmiddellijk succes kende
sinds zijn lancering in 2005. Het won
reeds tweemaal een bronzen medaille op de Australian International Beer Award!
Abbaye de Forest is wel geen erkend abdijbier. Dit bier heeft enkel zijn
naam gelieerd aan een voormalige abdij, maar heeft er in feite geen enkele
officiële binding mee in tegenstelling met erkende abdijbieren.
Abdijbier is geen beschermde titel en mag dus door elke brouwerij op elke
biermerk gebruikt worden.
Meestal zijn het Tripels of Dubbels die onder de naam abdijbier verkocht worden.
de smaak is fruitig en aromatisch
Citroenprikkels
heel diep gewaar je een aangename broodsmaak
Het bier heeft een mooie lichte bitterheid die blijft aanhouden.
mooi in evenwicht.
Een biertje die
aangenaam drinken is.
waar fruitigheid en bitter elkaar goed aanvullen.
Antwerpen is een bierfestival rijker! En wat voor een?
Het Modeste Bier Festival, genoemd naar de man die decennialang brouwerij
De Koninck heeft geleid, die het Antwerps Bolleke met succes heeft gelanceerd en
al die jaren zich heeft vastgehouden aan de originele receptuur van dit bier.
Toen iedereen naar pils verlangde heeft Modeste verder bier van hoge
gisting blijven brouwen. En met zijn koppigheid, traditiegetrouwheid en Antwerpse
vastberadenheid heeft hij deze Speciale Belge op de wereldkaart geplaatst.
De 88-jarige Modeste Van den Bogaert overleed op 1oktober 2010 en nu precies
een jaar later richtte de bierproefvereniging het Antwerps Bier College als ode
aan hun geroemd erelid dit tweedaags bierfestival in.
Met dit Modeste Bier festival willen we de herinnering aan een moedig
brouwer in het leven houden. Maar de naam Modeste betekent ook bescheiden
en daarom willen we met dit festival een forum zijn van en voor de kleine,
bescheiden brouwer!
schreef voorzitter Hans Bombeke op hun website.
In de verte wuifde het handje al ter verwelkoming!
Het tweedaags bierfestival vond plaats (hoe kan het ook anders) in een van grote
opslagplaatsen van brouwerij De Koninck.
Naast de kleine brouwerijen die verspreid waren over twee dagen (zo moesten
de brouwers niet overnachten) waren ook de Belgian Family Brewers aanwezig waarvan brouwerij De Koninck lid van uitmaakt en natuurlijk ook de
groep Moortgat die verleden jaar brouwerij De Koninck heeft overgenomen.
Naast het proeven van de
Belgische biercultuur vonden er voor de bezoekers ook talrijke interessante randactiviteiten
plaats. Van brouwerijbezoek , allerhande
leerrijke voordrachten tot het bijwonen van kaas-en bier degustaties.
Met de bierfanaten, Pierre, Gilberte en Geroen bezochten we het festival op zaterdag. Jammer genoeg konden wij niet te lang blijven doordat er 's avonds nog een Soirée Dupont op het menu stond. En dit wilden we niet missen. Druk druk maar gezellig druk!
ABC - Het Antwerps BierCollege
Voor de officiële opening van start kon gaan briefde een gelukkige en
trotse voorzitter Hans Bombeke op een leuke manier de brouwers.
Even
uitkijken of al de prominenten aanwezig waren. Vlnr : Hans Bombeke
(voorzitter ABC) , Dominique Van Den Bogaert (zoon van Modeste) en Paul
Meeussen (uitbater van t Antwaerps
Bierhuiske)
Eindelijk is het zover, Ere-genodigde Mevrouw Modeste Van den Bogaert mocht het eerste Modeste Bierfestival voor geopend verklaren.
Aan de inkom was er
een ruimte voorzien om bierboeken te kopen.
Op de foto : Professor Denis De Keukeleire bekijkt het nieuwe boek. Antwerpen Bierstad, acht eeuwen biercultuur. Het lijvig boek was te verkrijgen aan een
speciaal festivaltarief + een extra ledenkorting voor alle Zythosleden.
Ook kon men aan een speciale stand via internet inschrijven voor een speciale editie van een nieuw bier "Cuvéé Modeste".
Als
hommage aan Modeste Van den Bogaert brouwt De Koninck een speciaal bier,
geïnspireerd op het bekende De Koninck bier. Brouwmeester Dennis de Potter zal
de karakteristieken van de klassieke De Koninck nog sterker uit vergroten.
Iedereen kan het vanaf het eerste moment het hele proces volgen na inschrijving
op de website. Snel zijn is de boodschap want er worden maar 13.000
flessen van 75cl gebrouwen. Cuvée Modeste zal kunnen uitgeleverd worden
in maart 2012.
Prijs 6 euro/ fles. Bestellen via www.cuveemodeste.be
De mooie stand van Moortgat!
Spiksplinternieuwe Brouwerij Dilewyns (Vicaris) uit Dendermonde kon niet ontbreken. Ze werd op zaterdag vertegenwoordigd door de sympathieke en mooie Claire Dilewyns.
Commercieel directeur Gust Simoens van brouwerij Dupont (Tourpes) Op de middag stand-by in Antwerpen en in de vooravond aanwezig in
Waregem voor een soiree Dupont.Over liefde voor het vak gesproken!
Vertegenwoordiger Brouwerij Huyghe, Martin de Keulenaere en echtgenote toosten op het succes van het festival.
Een ludieke bedoening aan de stand van
Brasserie Inter-Pol
uit Mont-Houffalize. De bieren Witte- en Zwarte Pol
worden via een aflopende tekstrol om het half uur bezongen en bejubeld door Tine
en Pol tot groot jolijt van de bezoekers.
"Witte Pol, zwarte Pol mijn pint is leeg Doe ze nog eens vol Witte Pol Zwarte Pol Godendrank 't is genen brol"
Gust Hermans van De Scheldebrouwerij uit Meer (Hoogstraten)
tapt hier een heerlijke Hopruiter van t vat.
Bart Desaeger van Bio-brouwerij Den Hopperd laat ons genieten van een Kameleon Ginseng.
Brasserie Les 3 Fourquets (Courtil-Gouvy)
bracht zijn Humulus Lupulus mee naar Antwerpen.
De Latijnse naam van hop is Humulus Lupulus wat letterkundig ook Kleine Nederige
Wolf betekent.
Hilde en Ronny van brouwerij Wieze uit de gelijknamige gemeente pakten uit met hun Wieze Tripel, bruin en een Toreken.
Het Festival vond plaats in een grote opslagplaats van brouwerij De Koninck.
Als u op een bierfestival kabouters tegen komt dan weet u dat Brasserie Achouffe (Wibrin- Achouffe) in de buurt is! In Antwerpen was het niet anders
Altijd met een spontane lach op de mond.
De vriendelijke goedlachse mooie An Van den Wijngaert vertegenwoordigster van brouwerij Het Anker (Mechelen).
Uit het Oost-Vlaamse Erpe-Mere Dirk De Pauw van brouwerij De Glazen Toren.
Sandrino Desender vertegenwoordiger van brouwerij Van Eecke (Watou) en Leroy (Boezinge) in mooi gezelschap van Claire Dilewyns!
Uit Vaux-sur-Sûre Brasserie de Bastogne. Gemakkelijk te herkennen aan hun oranje T-shirts. Hier tapt men een heerlijke Bastogne Pale Ale in het proefglaasje!
Grégory Verhelst van Brasserie Artisanale de Rulles (Rulles) tapt een Rulles Estvale, een lekker bittertje!
Proefglaasje met fles! Stilleven op het Modeste Bierfestival
Brouwerij Donun Ignis (Geschenk van het vuur) uit Sinaai-Waas. Naast hun Noorderbierke en Zuiderbierke had Geert Vertenten ook een originele bieropener bij!
Dominique Van Den Bogaert (r) op bezoek bij
Brasserie De Silly (Silly).
De stand werd open gehouden door Lionel Van der
Haegen.
vlnr : Wim Van Der Steen, PR directeur voor brouwerij De Koninck, Sven Gatz,
Directeur van de Unie
van de Belgische Brouwers en Hans Bombeke voorzitter ABC genieten van een Bolleke.
Ook buiten viel er heel wat te beleven! Naast de talrijke eetkraampjes en feesttent gaven Alex Gaethofs en Yannick de
Coucquéau van de verhuisbrouwerij een demonstratie bierbrouwen.
Een leuke dixielandband zorgde voor de gezellige sfeer!
Bij het verlaten van
het festival kwam ik nog de echtgenote van Modeste van Den Bogaert tegen. Ze was zo vriendelijk te poseren tussen de twee handjes en
dat leverde deze mooie foto op!
Zoals altijd sluit ik mijn
fotoreportage altijd af met een mooie dame die wil poseren
voor mijn digitaalke.
Ditmaal een Hollandse schone Ze
fluisterde met dat prachtige Nederlands accent zachtjes in mijn oor
En volgend jaar voor twee dagen komen hé!
plus nog een klein zinnetje...
Ze gaf er nog klein knipoogje bij en toaste op het festival Maar meer
mag ik niet zeggen.
Zonnegem is een deelgemeente van
Sint-Lievens-Houtem, Zuid-Oost-Vlaanderen.
In de dorpskern ligt de voormalige Brouwerij
Rubbens, ooit als florissante landelijke bierproducent het bruisend hart van
het dorp, nu een beschermd monument bestaande uit een groep karaktervolle
gebouwen rond een indrukwekkende gekasseide binnenkoer. Centraal staat de
imposante brouwzaal, geflankeerd door de schouwtoren en de mouteest, een kader
dat zich prachtig leent voor kleinschalige culturele evenementen.
De VZW Oude Brouwerij van Zonnegem is een
initiatief om de speciale uitstraling van dit complex weer tot leven te wekken.
De VZW stelt zich tot doel de vroegere brouwzaal te restaureren. Een échte
brouwzaal zal het wel nooit meer worden - de euromiljonairs onder u mogen zich
spontaan aanmelden! ;-) - maar de grandeur van toen zal natuurlijk zoveel
mogelijk behouden worden.
Ondertussen organiseert de VZW af en toe een
gezellig evement op de binnenkoer - zoals de ambachtenmarkt en de Open Monumenten Dag.
Om de restauratie te bekostigen verkoopt de VZW hun
eigen biertje Zonnegemse Zot. Het biertje werd speciaal ontworpen en gebrouwen
bij De Proefbrouwerij en wordt afgevuld in oude flesjes van brouwerij Rubens.
Het bier is ter plaatse verkrijgbaar. Let wel: buiten de evenementen wordt het enkel per bak verkocht! U steunt bovendien de vereniging telkens u een flesje ontkurkt.
U doet er dus niet alleen uzelf een plezier mee...
Het derde weekend van september dit jaar stond bier centraal in de Hoofdstad
van het Goede Leven. Drie dagen lang waren er in Poperinge de Bier-& Hoppefeesten. Met twee dagen Tournée Générale op
de grote markt, de verkiezing van de nieuwe Hopkoningin en de 22ste
Hoppestoet waren er voldoende elementen aanwezig om de duizenden bezoekers te
behagen. De TV reclame voor Tournée Générale op radio en televisie had weerklank gevonden
bij de vele Poperingenaars, Toeristen, en bierliefhebbers. Velen waren dan ook naar de Hoppestad afgezakt.
Als bierfanaat die regelmatig bierfestijnen bezoekt bleef ik zaterdag een beetje op mijn honger (in dit geval
dorst) zitten. Met het idee dat er ook kleine Belgische brouwerijen aanwezig zouden zijn (ik had vooral uitgekeken naar de Poperingse
brouwerij De Plukker) werd de markt echteringenomen door enkel grote brouwerijen die het dure standgeld konden en
wilden betalen. En dit was jammer. Want de Belgische Biercultuur is zoveel rijker als ze aangevuld word met kleine
zelfstandige brouwerijen. Jammer dit was de kans voor Poperinge om als centrum
van de hoppeteelt uit te pakken met een ruimer pakket van grote en kleine Belgische
brouwerijen.
Ondanks de dreigende regenwolken was het toch best
gezellig op de markt. Ik proefde er het heerlijke foederbier Jacobins Cuvée en de smakelijke
Omer van Bockor, (Cindy en Elise zijn echte schatjes!) Antoine Bosteels liet
ons zijn Karmeliet van t vat en eentje uit de fles proeven om het verschil van bitterheid
aan te tonen.
Ook de bijhorende discussie over de smaak van Belgische bieren was best leerzaam.
Een Malheur Dark Bruteingeschonken door
de nieuwe vertegenwoordiger Benny van Hecke en ontslagnemende Dirk Van damme smaakte heerlijk. Ook een Tripel Broeder Jacob kon mij bekoren. Quintine Blond, een van de eerste sterk
gehopte bieren in België was terug een streling op de tong en een Achouffe
Houblon Dobbelen IPA Tripel was een volwaardige afsluiter.
Ook de Trappisten waren aanwezig en de plaatselijke brouwerijen Vanheecke
Leroy met vertegenwoordiger Sandrino konden natuurlijk niet ontbreken.
Hieronder een kleine foto
impressie van de zaterdagnamiddag.
Op de vernieuwde markt van Poperinge niet ver van de Sint-Johannes Kerk
moest Meester Ghybe van op zijn ezel toekijken hoe de open ruimte gevuld werd
met bierstanden.
Deze figuur komt uit de Middeleeuwen en stond voor drie steden d ie
lakengrootheden waren: Gent, Ieper en Brugge.
Meester Ghybe was een spotfiguur die werd uitgevonden door de Gilde van de
Keikoppen (= bijnaam van de inwoners uit Poperinge)
De ezel stond symbool voor Vlaanderen, de kei verwijst naar het hardnekkige
Poperinge. Doordat de persoon achterstevoren zat, wou men tonen dat Vlaanderen
verkeerd werd bestuurd. (Een beetje toepasselijk voor deze tijd)? Het beeld is
een werk van Het is een werk van Lucien De Gheus.
Het vernieuwde marktplein onder een dreigende lucht met de diverse bierstandjes.
Een oude brouwerijwagen
van Palm Breweries met echte Brabantse
trekpaarden reed met de bierliefhebbers rondjes in de stad.
Veel volk verzameld rond het podium voor het optreden van de presentatoren van Tournée Générale, Ray Cokes en Jean Blaute. Hier geflankeerd door hoppeboer Eric Lagache en Burgemeester van Poperinge Kristof Dejaegere.
Ook hun busje waarmee ze het land doorkruisten mocht in Poperinge niet ontbreken.
Eric Lagache
voorzitter van vzw HOP in zijn hoppestandje.
Hij roept de Belgische brouwerijen op om hun bier met
Belgische hop te brouwen
en die te kopen aan aanvaardbare prijzen.
Jammer genoeg verkopen de hoptelers hun product onder de kostprijs.
Midden de hopkrans de
nieuwe folder van de Belgische hop.
Om de Belgische hop nog beter te promoten is er nu de lancering van
het logo "Belgische hop".
De Belgische brouwerijen kunnen dit logo aanvragen
Vijf brouwerijen hebben dit reeds gedaan,
wat betekent dat hun bier gebrouwen wordt met minstens
vijftig procent Belgische hop.
Ook heel veel
randanimatie was er te beleven.
De techniek van hoelahoepende meisjes hebben mij altijd gefascineerd.
Ik kon dus niet laten om deze uiterst moeilijke discipline in beeld te brengen.
Waren ze de zaterdag
niet aanwezig met hun bier, toch bevolkten ze samen
met de aftredende Hopkoningin en haar eredame de grote markt.
vlnr : Kris Langouche
(Brouwerij De Plukker), uittredende Hopkoningin Charlotte
Vallaeys en haar eredame Karen Delvoy en Bio- hoppeboer Joris
Cambie (Brouwerij De Plukker)
Ook op de markt
aanwezig was Daniël, de vader van bio hoppeboer Joris Cambi.
Dank zij de uitzending van Tournée Générale is Daniël een echte BHB
(bekende Hoppe Boer) geworden.
Bier proeven met een strikje alia Di Rupo kan ook lekker zijn!
Stefaan Couttenye eigenaar en chef-kok van het populaire
gerenommeerde bierrestaurant t Hommelhof (Watou) in gesprek met Jean Blaute
Vlaams gitarist, producer en televisiepersoonlijkheid.
De dansers "Moris Men" uit Kent (GB) vertegenwoordigden
de Britse Hopregio.
Een leuke dame op het einde betekent
inderdaad het einde van de fotoreportage! Het niet uit Poperinge afkomstig afsluitblogmeisje
fluisterde mij, na eerst een slokje van haar
kriekje genomen te hebben vier woorden in mijn oor waarvan ik er slechts deze drie op mijn Bierblog
mocht vermelden :
"Tot volgende keer"?
Info :
De
Stad Poperinge
Toeristische dienst
Tournée Générale
De opnames van de derde reeks van Tournée générale starten in het voorjaar van 2012. De brouwerijen of bierbedrijven die in het derde seizoen van 'Tournée générale' aan bod komen, zullen daar niet voor betaald hebben in tegenstelling tot verleden jaar.
Met het brouwen van een
biologisch bier heeft Brouwerij des Legendes een stap verder gezet.
Het bier werd gebrouwen in de traditie van de Weizenbieren uit Duitsland. Zijn uniciteit ligt in de ingrediënten
(gemoute gerst, tarwe en hop), die uitsluitend afkomstig zijn uit de
biologische sector. Het bier is van hoge gisting en gefermenteerd in de fles.
Quintine Blanche Bio 5,9% Alc.Vol. Brasserie Ellezelle (Brasserie
des Légendes) Ellezelle
Blond bier met witte schuimkraag
De neus is vrij moutig. met kruidige toetsjes
De eerste slok is moutig gevolgd door een geringe bitterheid
Zoete toetsen van fruit (citrus) dwarrelen op.
Het bier heeft een mooie body en een
aangename smaak. Vooral de kruidige prikkels spelen een rol De afdronk is droog met een geringe bitterheid.
Niet de typische smaak van een witbier.
Leuke dorstlesser!
Naast Brasserie Ellezelloise
wordt ook de naam Brasserie des Légendes vernoemd.
Dit heeft met het volgende te maken :
Het jonge brouwerskoppel Pierre Delcoigne en Vinciane Wergifosse van
Brasserie des Géants uit Irchonwelz hebben
indertijd brouwerij Ellezelloise overgenomen.
Daar Brasserie des Géants (Brouwerij van de Reuzen) ook de folklore in hun
bieren handhaaft
hebben ze besloten de twee brouwerijen gezamenlijk Brasseries des Légendes
te noemen.
Vanaf nu dus Reuzen in Irchonwelz bij Ath en Heksen in Ellezelle.
Om het zomerseizoen 2011 af te sluiten hieronder nog een fotoreportage van het grootste streekbierenfestival van Europa! Zwevegem 2011
Op 14 en 15 augustus
2011 vond al voor de elfde keer het Internationaal Streekbierenfestival van
Zwevegem plaats. Het festival is al jaren het mekka voor de bierliefhebber:
meer dan 30 bekende en minder bekende brouwerijen uit binnen- en buitenland
stelden er aan het publiek het beste uit hun gamma voor, goed voor meer dan 130
verschillende bieren.
Een
streekbierenfestival en VZW Flanders Events kunnen ondertussen rekenen op de
onvoorwaardelijke steun van tal van mensen uit de brouwerijwereld, de vele
bierliefhebbers en de talrijke bezoekers elk jaar.
Dit jaar waren er maar
liefst 10 brouwerijen voor het eerst aanwezig op het festival enopnieuw een groot aantal primeurs : volgende
brouwerijen waren er voor het eerst bij Bios-Van
Steenberge uit Ertvelde, Brouwers Verzet uit Anzegem, Strubbe uit Ichtegem en
Stadsbrouwerij Gruut uit Gent maar ook brouwerijen Dijkwaert, Wieze,
Cluysenaer, Zeven Zonden en Gulden Spoor.
Behalve één van de
grootste openluchtbierfestivals in Europa, is het Internationaal
Streekbierenfestival een op en top gezinsfestival, met voor elk wat wils.
Muziekliefhebbers konden dit jaar genieten van live optredens van onder meer
Beercan, Frituur Paula, Fiesta, Sebi Lee, ManWhore, Captain Wolf, Tristar,
Coolblue Band en ABC Combo.
Voor de kinderen was
er weer een heus kinderdorp met kermisattracties en gratis animatie onder het
toezicht van de professionele monitoren van de Funbus. Wie tussendoor graag een
hapje at kon terecht bij de vele hapjesstanden.
De bezoekers konden ook weer deelnemen
aan de Beregoed-Bierwedstrijd, door hun favoriete bier aan te kruisen in elk
van de vier categorieën Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige
Degustatiebieren en Geprononceerde Degustatiebieren. De bieren die de meeste
stemmen krijgen, levert hun brouwer een Gouden Glas op. De Gouden Glazen
worden zoals altijd uitgereikt tijdens een gala-avond in maart 2012
Fiona De Lange, de First Lady van de Nederlandse biercultuur kwam voor
het eerst naar Zwevegem en was onder de indruk. Samen met de genodigden kreeg
ze van Voorzitter Yvan Devlaminck een rondleiding voor en achter de schermen van het
Festival.
Niet veel tekst onder de fotos want ze spreken voor zichzelf
Geniet nogmaals van
dit fantastisch festival ingericht door Flanders Events!
Fiona De Lange op
bezoek bij de bierstand van brouwerij Van Steenberge,
in gesprek met de jonge bierproevers van de vereniging Nadorst
en gekiekt door Guido De Vos (brouwerij De Ranke) met uw verslaggever.
En ja als u een mooie dame op het einde
van de fotoreeks ziet weet U als trouwe bezoeker wat dit
betekent. Inderdaad het einde van de fotoreportage!
Het
afsluitblogmeisje fluisterde mij, na eerst haar flashy zonnebril afgezet te
hebben
vier woorden in mijn oor waarvan ik slechts enkel deze drie op mijn Bierblog
mocht vermelden