Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
05-05-2012
Viven Imperial IPA - De Proefbrouwerij
Viven Imperial IPA
In 2006 vond ik op
een bierkaart in het Bagerhuis in Brugge een biertje "Kapel van
Viven" genaamd. Een blond bier uit Damme en gebrouwen bij "De
Proefbrouwerij" in Lochristi.
Er bestond toen ook nog een
bruine versie "Klooster van Viven".
Ik had de blonde Viven leren smaken indertijd op een klein bierfestivalletje in
Gent.
Ik was toen dol enthousiast over het bier. Het was een zekere Willy De Lobel
die ooit startte met dit toen lekkere hoge gistingsbier met verwijzing naar de
Damse deelgemeente Vivenkapelle.
Willy stopte echter met zijn bierfirma.
Tony Traen uit Sijsele nam de zaak over en gaf de Viven bieren een nieuw
elan
De Vivenbieren maken
nu deel uit van Beerdevelopment Viven.
Viven Imperial IPA 8.0% Alc.Vol. Bierfirma : Beerdevelopment Viven Sijsele Gebrouwen bij De Proefbrouwerij
Lochristi
Prachtig oranje kleur
Dikke romige gebroken witte schuimkraag
Al bij het uitschenken worden we al bedwelmd
door florale aromas.
Een exotisch geurfestijn van citrus, druiven, pompelmoes enz..
Het aroma zet zich verder in de smaak
Hier weer de tropische vruchten met een tikkeltje karamelmout
In de achtergrond een mooie bitterheid die niet domineert
maar de hoppen Tomahawk en Simcoe laten schitteren in hun rol!
Donderdag 26-04-2012 spoorde ik naar Brugge om de uitreiking van
Het Gulden Hamerken bij te wonen. De ceremonie vond plaats in het estaminet t Hamerken
onder de brouwerij van De Halve Maan.
De weg van het station tot aan de brouwerij is nog altijd een
van mijn lievelingsroutes en de mooiste van West-Vlaanderen
Deze indruk is louter persoonlijk natuurlijk.
Misschien
omdat ik de laatste tijd naar Brugge spoor
als onze
Nationale drank altijd het doel is!
De Poertoren bij de brug over het Minnewater, een oude munitieopslag.
Een van de ingangspoorten van het Begijnhof
Wat is water toch lekker als het in de
brouwerij is gepasseerd
Dit was de laatste zin van Chris Vandewalle
zijn bedankingstoespraak
nadat hij de Trofee Het Gulden Hamerken in
ontvangst mocht nemen.
De heer Paul Vanneste oud brouwer en voorzitter vzw t Hamerken.
De
Verwelkoming gebeurde door de heer Paul Vanneste,
voorzitter
vzw T HAMERKEN
"Het
Gulden Hamerken is de tweejaarlijkse prijs die de vzw t Hamerken uitreikt aan een
persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de brouwerijgeschiedenis.
"Na
Jaak Rau 1998, Kris Herteleer 2000, Jean Martens 2002, Frank Becuwe 2004,
Paul Daeleman 2006 en Professor Raymond van Uytven 2008,
is Ketenier Guido Vandermarliere 2010 is Chris Vandewalle de achtste persoon
die
het Gulden Hamerken in ontvangst mocht nemen".
Frank
Becuwe - Erfgoedonderzoeker industrieel erfgoed en voorzitter
van de v.z.w. Westhoek-Monumenten.
Daarna
werd de Laudatio uitgesproken door
Frank
Becuwe die in 2004 zelf de trofee in ontvangst mocht nemen.
Chris
is voor de vereniging Mout- & Brouwhuis een waardevolle compagnon.
Hij geeft uitstraling aan het museum van de dorst in Alveringem.
Chris
was 19 jaar toen hij toetrad tot de vereniging.
Hij
ontpopte zich al gauw in de groep totpermanente vragensteller.
Hij
was in de ban van St. Arnoldus.Het werd
hem van thuis met de moedermelk en een scheutje bier ingelepeld.
In
1998 werd hij stadsarchivaris in Diksmuide, een plaats die hij nog altijd
inneemt.
Beetje
bij beetje stimuleerde hij de promotie rond het Belgische bier.
In
2000 begon hij aan een bierbedevaart door Vlaanderen
In
hetzelfde jaar schreef hij ook zijn eerst monografie.
De
Brouwersfamilies Comeyne Vandewoude in Pervijze Een korte schets van drie mout- &
brouwbedrijven tijdens de 19de en 20ste eeuw.
Daarna volgden
Brouwerijen in Pervijze 1800-1914 De Teloorgang
van een nijverheid (2003)
De Bierslag van de Zannekin De
mouterij-brouwerij St.-Louis in Lo (19de-20ste eeuw) (2004)
De
Kerels van Nevejan De brouwersfamilie Nevejan in
Diksmuide, Beerst en Krombeke (19de - 20ste eeuw) (2005)
Brouwer kan ik geen bier krijgen
De familie Lievens en hun brouwerijen in Zedelgem
St.-Laurentius en in Wingene de Standaard
(19de - 20ste eeuw) Samen met brouwer Lievens (2006)
De dolle biertocht van Sint-Henricus en zijn
Arabier(en)
De brouwerij St.-Henricus / De Dolle Brouwers in Esen (1835 - heden) (2008)
Als drie hanen kraaien in de roerkuip
De brouwerij Sint-Andries (18de-20ste eeuw) in
Merkem (2010)
Zo gepassioneerd hij was om over bier te schrijven
zo enthousiast hij was om bier zelf te brouwen.
In 2010 wilde hij de finesses van het brouwen zelf
ondervinden en volgde les Brouwerijtechnologie In
het KaHo St. Lieven in Gent.
Zo werd de archivaris bierbrouwer en hoe een brouwerhistoricus brouwer kan
worden.
In
2011 startte hij met zijn eigen brouwerij Seizoensbrouwerij
Vandewalle
Daarom
is deze trofee een terechte erkenning voor Chris!
Familie, Vrienden, vroegere laureaten, leden van de vzw 't Hamerken waren aandachtige toehoorders
Eerste schepen Yves Roose
Daarna
kreeg Chris het Gulden Hamerken uit de handen van Yves Roose - eerste schepen - schepen voor
cultuur en onderwijs.
Hij had
het eerst over de talrijke brouwerijen in Brugge begin 20ste eeuw.
Veel kleine
brouwerijen weken voor de macht van het monopoliekapitalisme.
Bier is
cultureel erfgoed en er is terug een revival bezig naar het artisanale
Het Gulden Hamerken is een prijs die de volkstraditie in eer wil houden.
Een pronkstuk dat voortaan deel zal uitmaken van de huiskamer, bureel of...de brouwerij?
De traditionele groepsfoto met de laureaat.
Chris
bedankte iedereen voor de mooie erkenning.
Wat is er mooier dan bier opvoeden en laten rijpen?
Rijpen met
de natuur.
Ik ben
heel blij met deze erkenning en is een stimulans om verder te doen.
Maar
geschiedenis schrijft ge nooit alleen
daarom bedank
ik alle mensen die er bij betrokken waren.
We hebben een hele weg afgelegd.
Bedankt.
Na
de plechtigheid volgde een aangename receptie.
Voor de genodigden werd er een ongefilterde Brugse Zot getapt.
Chris samen met zijn ouders
Rechts, Dolle brouwer Kris
Herteleer die laureaat was in 2000
Nog altijd de moeite om een foto te nemen van uit het venster van estaminet
t Hamerken
Bernard
Duflou en Francis Duflou (Bestuursleden Mout- & Brouwhuis de Snoek) tussen oud laureaten Paul Daeleman 2006 en Guido
Vandermarliere 2010
Chrismet Ignace Vande Woude van de vroegere brouwerij Van de
Woude uit Pervijze
Chris tusen zijn vrienden vlnr: Karel Dendauw, Chris, Wout
Becuwe en Philippe Proot.
Vanwege Bierblog en de redactie van het HOPnieuws een wekgemeende Proficiat!
En ja... de terugweg is ook een van mijn mooiste routes!
Goliath Blond - Brasserie des Géants (Brasserie des Légendes) Irchonwelz (Ath)
Goliath.
Aat (Ath) is in
België de stad van de reuzen. Tijdens
het vierde weekend van de maand augustus trilt Ath op het ritme van de folklore
en traditie. 's Zaterdags gaat de reus Goliath die liefdevol "Gouyasse"
word genoemd na zijn befaamd huwelijk ter gelegenheid van de vespers, een
gevecht aan tegen de herder David. 's Anderdaags trekt een stoet door de stad,
bestaande uit verschillende dansende reuzen op de muziek
van de fanfares, en schilderachtige wagens en groepen. Een traditie die terug
gaat tot in de middeleeuwen, en door de tijden heen nog steeds zeer levendig
is.
De kasteelbrouwerij Brasserie
des Géants gelegen in Irchonwelz (Een deelgemeent van Aat) noemde haar eerste
biertje Gouyasse.
Maar de naam was iets
te pieterig voor de grote reus.
Ze veranderen onlangs
de naam in Goliath om hun bier meer uitstraling te geven.
Goliath klinkt
krachtiger en ligt Internationaal beter in de mond dan de plaatselijke naam Gouyasse.
De eerste editie van
het Festival Brassicole de Tournai had mij verleden jaar aangenaam
verrast. Een gezellig festival waar u in
een sfeervolle zaal rustig kon genieten van lekkere Belgische brouwsels. Daarom
besloot ik om dit jaar terug een bezoekje te brengen aan de tweede uitgave
van dit Festival. Net zoals verleden
jaar ging het Festival door in de Halle
aux Draps op de Grote markt van Doornik.
De kathedraal van het Bisdom Doornik toont ons de weg. Ze valt op door haar vijf even
hoge torens. Er is een woordspeling over deze kerk.
Men zegt : cinq clochers et quatre sans cloches.
Waarmee men wil zeggen dat de kerk vijf torens heeft waarbij vier zonder
klokken.
Maar door de uitspraak kan men ook verstaan dat de kerk 400 klokken heeft. Deze Romaanse kathedraal werd in 2000 op de
Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.
Ze is aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd.
Ook
op de markt van Doornik deze prachtige Eglise St Quentin.
In deze prachtige
Halle aux draps (Lakenhallen) vond het festival plaats.
De bouw van de allereerste hal gaat terug tot de 13de eeuw.
Opgetrokken in hout, werd ze door een storm weggeblazen.
Vier jaar later werd ze opnieuw opgebouwd (1610-1611) in een mengvorm van
stijlen:
Renaissance op de 1ste etage, barokke puntgevels, een frontispice met Ionische
zuilen,...
De voorgevel van dit prachtgebouw werd gerestaureerd
tijdens de aanleg van de nieuwe Grand-Place, ingehuldigd in 1998.
Initiatiefnemer en inrichter De Hr. Frédéric Liem
verwelkomde iedereen en gaf het woord aan Christian
Deglas en Sven Gatz
Christian Deglas is journalist en voorzitter van de
Belgische Bierpers.
Hij is ook auteur van diverse boeken waaronder Gout de La Biere Belge
Sven Gatz directeur van de Belgische Bierbrouwers verklaarde na zijn toespraal het festival voor geopend.
vlnr : Sven Gatz (Directeur van de Blegische brouwers), Christian Deglas (Bierjournalist), José De Tournay (voorzitter van ruilclub Cervesia Tornacum) en Christian Massy (Burgemeester van Doornik)
Maar liefst 19 brouwerijen/bierfirma's waren vertegenwoordigd waaronder 16 Waalse en 3 Vlaamse Dus een goede gelegenheid om kennis te maken met bieren van onze Waalse brouwers
Het Festival wint stilaan aan populariteit. In de loop van de namiddag kwamen veel bierliefhebbers proeven van de diverse streekbiertjes
Brouwer Frédérick Baert van de Brasserie Authentique uit Blaton tapt een Authentique Tripel 9,5% Alc.Vol Een aroma van karamel en fruit. De smaak is zoet met een alcoholwarmte toetsen van sinaas. De smaak van Napoleon Mandarin. Mocht een tikkeltje meer koolzuur bevatten!
Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier van Brasserie Vapeur (Pipaix) Jean-Louis tapt een Vapeur Cochonne 9,0% Alc.Vol Een donker amber biertje met een moutige neus. De aanzet is licht bitter die naar Karamelzoet overgaat. Het bier heeft fruitige toetsen en een droge afdronk.
Gezellig poggen onder studenten!
Initiatiefnemer en inrichter De Hr. Frédéric Liem en Christian Deglas waren tevreden met de opkomst!
.
De Waalse vertegenwoordiger van brouwerij Haacht schenkt het nieuwe bier Ommegang uit. Een blond biertje van 8,0%Alc.Vol
Hoppige neus en een fruitige smaak met een mooie
bitterheid
De afdronk is licht bitter en droog
Ik proefde ook nog eens La Corne
du Bois des Pendus Triple van Brasserie des Géants
De receptuur is van Brouwer Gaëtan Patin Blond
biertje met een lichte waas. Het heeft een moutige neus. De smaak is zoet en
kruidig
Daarna
komt een redelijke bitterheid plaats nemen De
alcohol is goed gemaskeerd maar er is toch
een geringe alcoholwarmte aanwezig.
Nu
en dan fruitige aromatische prikkels. Bittere
droge afdronk.
Ook aanwezig waren Edwin
Ghequire en Guy Osteux van het Poperings Bierproefgenootschap
Van Brasserie De Cazeau uit Tempeleuve proefde ik de Tournay Blonde 6,7 % Alc.Vol. Een fris fruitig biertje met een leuke bitterheid. Mooi in balans met een mooie lichte bittere afdronk
Vrienden van BLES (Zottegem) die we regelmatig tegenkomen.
Bij Brasserie De Bastogne proefde ik een Brune Cuivrée. Een bruin biertje met een typisch Waals aroma en smaak. Kruidig met een overvloed aan Zoethout.
Een kleurrijk dametje zorgde met haar accordeon voor een
typische Waalse gezelligheid!
Als afsluiter een lekkere Goliath Triple van brasserie des Légendes uit Irchonwelz. Een prachtig Goudblond biertje met dikke schuimkraag. Een gistig en fruitig aroma. Mals van smaak met een mooie bitterheid. Fruitig en een tikkeltje kruidig. een biertje mooi in balans.
De duisternis was al ingetreden toen we de Lakenhallen verlieten. Dat bood ons een prachtig zicht op de verlichte kathedraal.
Maar geen afscheid zonder een afsluitmeisje!
Ditmaal geen gewone dame maar een echte beeldmooie Nûtonne.
Nûtonnes zijn een soort bosnimfen die leven in de bossen rond Dinant
Ze hebben iets grotere oren als wij gewone stervelingen.
Nûtonnes zijn lief en betoverend en bewaren het geheim van de bieren van
Forestinne. Deze parel had zich voor de gelegenheid in Westerse kledij gestoken.
Nadat ik enkele woordjes in haar magisch oor had gefluisterd.
nam ze met haar fluweelzachte handen mijn oor vast en fluisterde :
'Tot volgend jaar' + nog enkele lieve zinnetjes die ik niet onthuld. Bij het verlaten van de zaal had ik een kleine tinteling in mijn linker oor. Zou ze ietsje geroeid zijn?
Brouwerij Dilewyns Dendermonde - Voorstelling nieuw bier 5 Quinto
5 Quinto
Met de voortdurende
toename van het verkeer en met de bijhorende alcoholcontroles wordt het als
automobilist raadzamer om zwaar
alcoholische bieren thuis te degusteren en zich buitenshuis te beperken tot één
of twee biertjes met een lichtere % aan alcohol.
Ik heb het dan niet over een gewoon pilsje maar over hoge gistingsbieren met een
hergisting op de fles. Door het gebruik van meerdere mouten hebben ze dat
tikkeltje meer qua body en kunnen ze net als pils uw dorst lessen maar met een veel aangenamer aroma en smaak.
Zo een lekker terrasbiertje voor tijdens de zomer- en natuurlijk ook voor de andere
maanden van het jaar is het nieuw biertje 5 Quinto by Dilewyns uit
Dendermonde.
Brouwerij Dilewyns - Vlassenhout 5 - Dendermonde
In de gang van het degustatielokaal konden we er niet naast kijken. Een levensgrote affiche pronkte al met het nieuwe bier!
De voorstelling vond
onlangs plaats in het leuke degustatielokaal van de brouwerij.
We werden ontvangen door Vincent Dilewyns en
zijn dochters Claire
en Anne-Cathérine.
Claire , Vincent en Anne-Cathérine
In 2005 bracht
Vincent (naar eigen receptuur) i.s.m. brouwerij De Proefbrouwerij de Vicaris Tripel op de markt. Door het succes volgden al vlug de Vicaris
Generaal een Vicaris Kerst (nu Vicaris Winter) en de Vicardin Tripel Geuze (De Vicardin
Tripel gemengd met lambiek van Giradin).
Dit laatste bier wordt voortaan Vicaris Tripel/Geuze genoemd en zal nu worden
gemengd met lambiek van Frank Boon. Tussendoor kwamen nog twee gelegenheidsbieren - een 'Vicaris Generaal Special Edition' en een
'Dilewyns Beer for Life' op de markt.
Mooi verpakte flesjes, flyers, bierviltjes netjes symetrisch gerangschikt en alles in de blauw/beige kleuren van de brouwerij. Hoe kan het anders met vier dochters? Dit is brouwerij Dilewyns!
Claire, die de
marketing voor haar rekening neemt is ook de bedenkster van de naam en de slogan 5 Quinto by
Vicaris
Deze naam verwijst naar het vijfde bier, de alcoholpercentage en de Italiaanse
brouwinstallatie.
Verrassend licht, Denderend lekker is de slogan die natuurlijk verwijst naar het
lage alcohol % en denderend naar de stad Dendermonde.
Verrassen knap gevonden!
'Vicaris' komt van
Vincent + Cariës (gaatjes in tanden : verwijzing naar het vorig beroep van
Vincent.Hij was namelijk tandtechnicus.
'By Vicaris' heeft te
maken dat Vicaris voor kwaliteit staat!
Op het etiket is afbeelding van de vier heemskinderen op het Ros Beiaard (een
knipoog naar zijn eigen vier dochters in rij) verdwenen en maakt plaats voor
een meer trendy look. De eigen kleuren
zijn gebleven en dat kan ik alleen maar toejuichen.
Wat mij al die jaren opvalt bij brouwerij Dilewijns is dat ze altijd streven
naar een stijlvolle publiciteitscampagne. Alles is degelijk uitgekiend met als doelstelling schoonheid en perfectie.
Zo ook is het gekozen glas voor de Quinto een uitnodiging om het nieuwe bier met
veel liefde te degusteren.
Een aangename dorstlesser van slechts 5,0% Alc.Vol.
Brouwster
Anne-Cathérine vertelde ons dat van het nieuwe bier
vroeger nog
proefbrouwsels van 100 L werden gemaakt.
Op de opening van de brouwerij in 2011 werd het gebruikt als openingsbier.
Nu kom het na heraanpassingen nog meer verfijnd uit de brouwketels.
Het bier is van hoge gisting met hergisting op fles en vat.
Het wordt gebrouwen met een Europese en een Belgische hop.
Doordat het gebaseerd is op het recept van Vicaris Tripel (minder mout en
minder suiker)
neemt het de
zachtheid en toegankelijkheid over van de Tripel.
Het heeft een specifieke smaak en een mooie volmondigheid.
De Quinto is 100% natuurlijk gebrouwen, ongefilterd en niet gepasteuriseerd.
Het wordt best geschonken op een temperatuur van 5 tot 7°
Het bier wordt
verkocht aan de bier- en drankenhandelaars.
Ook te verkrijgen in de plaatselijke horeca
Een bak van 24 33cl flesjes
kost 23 euro
Het bier is ook te verkrijgen op 30 liter vaatjes.
Verrassen licht, Denderend lekker! La perle de la Dendre, quelle fraîcheur!
Toosten op het succes !!!
Dat brouwerij Dilwyns goed bezig is bewijzen de verkoopcijfers.
De productie is in één jaar verdrievoudigd. (Van 700 hl naar 2000 hl ) Ook de export naar de
Verenigde Staten en Italië komt volop op dreef. 10% gaat reeds naar
het buitenland. Dus groeigelegenheden genoeg.
Opgelet!!! Op 19 mei gaat vanaf 10u00 een opendeurdag door in de brouwerij
Beste rokers, u moet
niet langer meer aan een herberg buiten staan om uw dagelijkse behoefte aan
nicotine in uw lichaam op te nemen. Tenminste als deze
herberg het bier Jean Nicot in huis heeft! Jean Nicot is het
eerste Belgisch Triple Tabaksbier. Het bevat naast de
gebruikelijke ingrediënten (gerstenmout, hop, water en gist) ook tabaksbladeren
van Java, Havana en Brasilia. Maar volgens goed
ingelichte bron is het bier volledig uitverkocht en het was maar een
eenmalig brouwsel.
Er zou misschien toch
nog een tweede brouwsel komen maar dit is niet helemaal zeker! Dus voorlopig verder roken aan de voordeur!
Het biertje werd in
2011 ontwikkeld door de sigarenclub Aroma de Cuba
De receptuur komt van
Koenraad Capon, Jorg Schelfhout en Bart Notenbaert.
Het wordt gebrouwen in
samenwerking met brouwerij De Graal uit Brakel.
De naam van het bier verwijst naar Jean Nicot die indertijd de Franse koningin Catharina de Medici in 1560 tabak gaf als middel tegen hoofdpijn.
Naar Jean Nicot is de tabaksplant Nicotiana en later de stof nicotine vernoemd.
Jean Nicot 8%.
Alc.Vol.
Brouwerij De Graal
Brakel
Wazig donkerblond
bier met een romige witte schuimkraag
Het schuim is
wandklevig en is de hele tijd stand-by
Mooie
koolzuurpareling.
De neus is fruitig en kruidig
Maar ook een tikkeltje
fris tarwezurig.
De eerste slok is
vrij fruitig.
Onmiddellijk gevolgd
door een heerlijke bitterheid.
Kruidige toetsen
(jeneverbes?) spelen ook met de smaakpapillen.
De samenhang van het
fruitige en de opmerkelijke bitterheid
(afkomstig van de
tabak) is mooi in balans.
De pittige bitterheid
is niet dominerend (alhoewel ?)
De afdronk is vrij
droog met diezelfde doortastende bitterheid tot het einde.
Voorstelling van het nieuwe bier 'Jan van Oudenaarde' in de 'Jan van Gent' - Oudenaarde
Ambachtelijke
suikerbakkerij en brasserie JAN VAN GENT in Kerselare(Oudenaarde) viert200ste verjaardag met lancering
van nieuw degustatiebier
Ik had er al
meermaals voorbij gereden telkens als ik richting Brakel moest, maar nooit
gestopt. En nu kreeg ik een
uitnodiging om de voorstelling van een nieuw bier bij te wonen. Toen ik de
Ambachtelijke suikerbakkerij en brasserie Jan Van Gent betrad dacht ik toen,
verdorie hier moest ik indertijd toch eens halt gehouden hebben!
Jan van Gent : Tearoom, Brasserie, Suikerbakkerij, Snoepwinkel enz... Een plaats om deze zomer zeker eens met een bezoekje te vereren!
Jan Van Oudenaarde. Een heerlijke
nieuwkomer in het Oudenaardse bierpatrimonium
Tekst Marc Honnay
(Oneyenko)
JAN VAN GENT, in de Vlaamse Ardennen alom bekend als artisanale confiserie, tea-room en brasserie, is een pittoresk en origineel icoon dat deel uitmaakt van het gastonomische- en volkspatrimonium van Vlaanderen en van Oudenaarde in het bijzonder.
Dit jaar viert JAN VAN GENT zijn 200ste verjaardag! Twee eeuwen volksgeschiedenis, ambachtelijk vakmanschap en authenticiteit die de aanleiding zijn voor de lancering van een aantal primeurs. Na de Oudenaardse Babbelaar en de Babbelaarsjenever is het nu de beurt aan een fijn brouwsel dat de naam Jan Van Oudenaarde draagt.
De Jan Van Gent is voorzien van een leuke en gezellige terras!
Oud
huis sedert 1812...
Jan Van Gent wasoorspronkelijk een rondreizend kraam
dat sinds 1812 op Vlaamse kermissen en bedevaarten peperkoek en snoepgoed te
koop aanbood. In 1932 vestigde het kraam zich definitief in Kerzelare nabij
Oudenaarde. Mede door de befaamde lekkies
- een babbelaar die vandaag nog door Jan Van Gent volgens het oorspronkelijk
recept wordt gemaakt werd Jan Van
Gentde smulattractie bij uitstek
voor alle bedevaarders die zich elk jaar tijdens de maand mei traditiegetrouw naar
de kapel Onze Lieve Vrouw Maria van
Kerzelare begaven om er de goddelijke diensten en missen bij te wonen.
Voor sommigen misschien een beetje kitscherig,
maar toch aangenaam om er te vertoeven.
De Suikerbakkerij Al het snoep is gemaakt volgens traditionele recepten. Gekookt in koperen pannen en op open vuur..
Max Consael, zelf een afstammeling van de eeuwenoude foorkramersdynastie Max, nam begin de jaren zestig de zaak over. Hij beperkte de uitbating van het kraam niet langer tot de jaarlijkse tijdelijke plechtige novenen, maar bouwde de Jan Van Gent uit tot een heus familiebedrijf dat het hele jaar door het trefpunt is geworden van liefhebbers van authentieke lekkernijen en warme gezelligheid.
Max Consael op zijn werkvloer
Het snoepwinkeltje heeft een uitgebreid aanbod aan suikerwaren. Lekkies, Oudenaardse bierbollen, Gentse kriekspekken, Artisanale torsaden, vlierbollen enz..
Viering
met primeurs
Generaties, jong en
oud, kwamen en komen vandaag nog naar de Jan Van Gent om er een gezellig en
heerlijk moment te beleven. En het verhaal duurt al 200 jaar. Daarom laat Jan
Van Gent de viering van die eeuwenoude traditie niet zomaar aan zich voorbijgaan.
Tweehonderd jaar, dat moet je markant vieren.
Zo besloot de familie Consael om
voor de gelegenheid uit te pakken met een aantal primeurs. In december werd de
Oudenaardse Babbelaar gelanceerd. Het speciaal gecreëerd snoepgoed is een
variante van de legendarische lekkie, maar iets malser en met een zachte
koffiesmaak. De Oudenaardse Babbelaar kent nu al een opmerkelijk succes. Ook de
dienst toerisme van de stad Oudenaarde keurde de snoeperij met overtuiging goed
om deel uit te maken van het representatief assortiment van Oudenaardse
specialiteiten.
In de tearoom kan u op elk uur van de dag genieten van een uitgebreid aanbod van wafels, pannenkoeken, roomijs en andere lekkernijen!
Het unieke aroma van de Oudenaardse Babbelaar vormde meteen ook de basis voor een nieuwkomer in het assortiment jenevers van Graanstokerij Braeckman. Het smeuïg en subtiel drankje werd met enthousiasme onthaald, is vandaag opgenomen in het standaard productengamma van de Oudenaardse Graanstokerij Braeckman en is nationaal verdeeld in de drankenhandel en de horeca.
Een plaatsje waar de kinderen waarschijnlijk dol op zijn
In de Brasserie kun je genieten van een tal van seizoen gerechten.
Jan van Oudenaarde, een (h)eerlijk gehopt biertje voor De Jan van Gent. Receptuur van Dany De Smet, gebrouwen in de Proefbrouwerij;
Amberblond...
Nu is het de beurt
aan een bier om het typisch ambachtelijk karakter van het eeuwenoude huis Jan
Van Gent hoog in het vaandel te dragen. Jan Van Gent? Jawel, er bestaat een
bier dat dezelfde naam draagt. Het werd in de loop van vorige decennia
gelanceerd door brouwerij Liefmans. De welgekende Oudenaardse brouwerij werd
echter in 2008 overgenomen door Duvel Moortgat die besloot om het bier met de
zeevogel op de etiket niet meer te produceren.
Brouwer Dany aan het werk tijdens de persvoorstelling
Bierfirma 'Brouwerij Slaapmutske', die vanaf het begin bij het huidige bierproject betrokken is en het Kerselaars etablissement Jan Van Gent besloten dan maar een compleet nieuw bier te creëeren dat de niet minder gepaste naam Jan Van Oudenaarde zou dragen. Dany De Smet, brouwmeester en productontwikkelaar van Bierfirma 'Brouwerij Slaapmustke' vervaardigde vakkundig een aantal brouwsels die hij tijdens boeiende proeverijen combineerde om zo samen met een aantal geprivilegieerde beslissers tot het finaal product te komen. Jan Van Oudenaarde was geboren: een mooi amberblond bier, met een alcoholgehalte van 8% volume, stevig en fris tegelijk, volmondig en met een zachtbittere afdronk. Een prachtig resultaat! Het bier werd gebrouwen in de Proefbrouwerij.
vlnr : Brouwer Dany De Smet, Eigenaar en uitbater Max Consael en PR man Marc Honney (Oneyenko) toosten op het succes.
Het
recept
Dany De Smet: Jan Van Oudenaarde is gemaakt volgens de trend die er
naar streeft om vernieuwend te zijn met klassieke ingrediënten: terwijl de
meesten nu zweren bij de meest exotische hoppen keren wij terug naar traditie.
Een traditie die past in de cultuur en de geest van het ambachtelijk bedrijf
Jan Van Gent. Daarom wordt er voor het bier Jan Van Oudenaarde gebruik gemaakt
van een traditionele engelse natuurhop (variëteit: Challenger). De vernieuwende
toetst komt van de toepassing van dry-hopping, wat nu bijzonder in is en
eigenlijk als het ware uitgevonden werd door de Trappisten van Orval. Dit
maakt dat de Jan Van Oudenaarde een smaakvol degustatiebier geworden is met een
volle, moutige smaak, een zachtbittere
afdronk en een bloemig en zeer rijk hoparoma
Zonder woorden...
Collega Johny De Vriese (DataPres - Oudenaarde) Geniet van een Jan van Oudenaarde.
Gezondheid en welkom in de Jan van Gent!!
Nog meer op het
programma
Ongetwijfeld wordt de
200ste verjaardag van Jan Van Gent grondig gevierd. Het evenement
verdient immers een ruime weerklank bij de bevolking uit de streek, maar ook in
heel Vlaanderen. Binnenkort verschijnt het boek Een vleugje Vanillesuiker dat
helemaal gewijd is aan de geschiedenis en aan het reilen en zeilen van het
ambachtelijk bedrijf. Klanten zijn uitgenodigd om lid te worden van De
Vrienden van Jan Van Gent en deel te nemen aan verschillende activiteiten en
bijeenkomsten. Ook de stad Oudenaarde verleent haar medewerking om aan het
programma een officieel karakter te geven. Het college van Burgemeester en
Schepenen van de stad staat mede in voor een verjaardagsdagsplechtigheid die op
22 april zal plaatsvinden in de Volkszaal van het stadhuis. Ter plaatse wordt dan
ook een tentoonstelling geopend die terugblikt op de geschiedenis van Jan Van
Gent en zal het boek Een vleugje Vanillesuiker aan het publiek worden
voorgesteld. Tekst : Marc Honnay (Oneyenko), waarvoor dank
Een paasbiertje (Easter Beer) special gebrouwen voor Denemarken Het biertje is een prachtige overgang
tussen de winter en de lente. Forårsbryg betekent Spring Brew of Voorjaarsbrouwsel
Voor een betere verkoop hebben ze gekozen voor voorjaarsbrouwsel i.p.v.
Paasbier.
Net zoals winterbier beter is dan Kerstbier.
De verkoop bestrijkt dan een langere periode.
Het bier is niet zo makkelijk te verkrijgen op de Belgische markt
Uitreiking van de Gouden Glazen 2011 - Zwevegem 2012
Uitreiking van de Gouden Glazen 2011
Ik werd reeds voor de
vijfde maal uitgenodigd om het
Gala van het Gouden glas bij te wonen.
En elke keer is het een eer om aanwezig te zijn
tussen de mensen van Flanders Events, brouwers en
fijne biervrienden.
Tijdens het jaarlijks
Internationaal Streekbierenfestival van Zwevegem 2011
(een organisatie van Flanders Events)
is het een gewoonte dat de bezoekers (zeg maar publieksjury)
via enquêteformulieren de bieren verkiezen die zij het beste vinden in hun
categorie
De categorieën waren net als de voorgaande jaren : Beste Doordrinker, Beste
Zoethouder,
Beste Voorzichtig Degustatiebier en Beste Geprononceerd Degustatiebier
Het jaar daarop worden die bieren dan bekend gemaakt en bekroond met een gouden
glas. De uitreiking van de Gouden
Glazen 2011 vond dit jaar plaats op 17 maart 2012
in de Centrumschool van Zwevegem.
Het Gouden glas 2011.
Met als opschrift Beregoedbier.
Voor wie het misschien nog niet wist maar beregoed of bèregoe
is het West-Vlaams voor "heel lekker".
De beren zijn ondertussen een begrip geworden en zijn zeer geliefd bij de
brouwers.
Maar de beren zijn niet zomaar knuffels.
Ze hebben nog een ander betekenis.
In de jaren 1950 was Zwevegem bekend om zijn berenstoet.
Zwevegem was toen een bekende berengemeente..
Naar jaarlijkse
gewoonte werden de genodigden verwelkomt
met een glaasje bubbels of fruitsap.
Wie bier wenste, kon als aperitief een fris getapte
Bavik van 't vat krijgen.
Maar na de bekendmaking van de prijswinnaars stond het bier
zoals elk jaar centraal.
Vital Claes en Marie-Rose Kelchtermans vertegenwoordigers Jessenhofke (Kuringen - Hasselt).
Jurgen Declercq vertegenwoordiger van brouwerij Haacht (Boortmeerbeek) met vriendin.
Ronny De Wolfen Hilde van Brouwerij Wieze (Wieze),
De meer dan honderd
genodigden konden proeven
van de lekkere hapjes bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini,
t Baguetje, CVO 3 hofsteden en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW
Flanders Events,
Een altijd knappe verschijning is Cindy Vandamme, vertegenwoordigster van brouwerij Bockor (Bellegem).
Johan Potargent en echtgenote vertegenwoordiger van Brasserie des Légendes. (Irchonwelz en Ellezelle)
Brouwer Wim Saeyens en echtgenote Geertrui van brouwerij De Graal
(Brakel)
De mensen van bierfirma 'Giesbaargs
Muurken' met rechts Hein Delabie
Uit Nederland Danielle Duits en Marco Lauret van Bierfirma 'Duits & Lauret' (Vleuten)
Elk jaar aanwezig Stijn De Neve (vertegenwoordiger brouwerij Bosteels - Buggenhout) met zoon en vriendin.
Claude Huys vertegenwoordiger van Brasserie Dubuisson (Pipaix)
Brouwer Hans Dijkwaert en Echtgenote Carine van brouwerij Dijkwaert uit
Herentals.
Ronald Thulie vertegenwoordiger Trappistenbrouwerij Westmalle en Sybille, vertegenwoordigster Trappistenbrouwerij Orval
Rudi Ghequire (Site manager bij Rodenbach Palm Breweries met echtgenote.
Hendrik Vandendriessche van bierfirma Druïde (Deerlijk)
Nicolas Tjoen en vriendin van brouwerij De Bie (Wakken)
Rik Knockaert
Technische dienst brouwerij Bavik (Bavikhove) met echtgenote.
Voorzitter Yvan
Devlaminck verwelkomde de genodigden en vertelde
kort hoe de avond zou verlopen.
Deze avond was het sluitstuk van het Internationaal Streekbierenfestival 2011
Hij deelde ook al enkele gegevens mee over de editie 2012
Daarna werden de prijswinnaars bekend gemaakt en de Gouden Glazen uitgereikt
Het Gouden Glas voor
de beste Zoethouder ging naar Lindemans Kriek van brouwerij Lindemans.
De beste Doordrinker was Rodenbach van Palm Breweries. Brouwerij Bosteels kreeg de
trofee voor het beste Voorzichtige Degustatiebier voor hun Tripel Karmeliet.
Brasserie de lAbbaye de Notre Dame, ten slotte, nam het Gouden Glas voor het
beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis dankzij hun Orval. Behalve
een mooie trofee kregen de winnaars ook een felbegeerde pluche beer mee naar
huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de
Gouden Glazen.
De Winnaars samen met het bestuur van Flanders Event
De winnende bieren konden gedegusteerd worden tijdens de walking diner.
Mousse van ham met siroop van bier (Lindemans Kriek)
Slaatje met Forel en biersausje (Tripel Karmeliet)
Pakketje van zalm en Biersaus (Rodenbach)
De muzikale noot werd
verzorgd door De Gestemde Snaren, heerlijke no-nonsens muziek voor ieders
oor.
Een mooie taart werd later in de avond aangesneden
Zoals steeds was de
Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten, en heerlijk proeven
van de winnende bieren.
Voor meer informatie over de Gouden Glazen en het Internationaal
Streekbierenfestival verwijzen wij u graag door naar de websites www.goudenglas.comen www.flanderseventsvzw.be
Flanders Events vzw is de organisator van het jaarlijkse Internationaal Streekbierenfestival
in Zwevegem en de Uitreiking van de Gouden Glazen.
Beezeke is een
aardbeienbier dat de Proefbrouwerij van Lochristi brouwde in opdracht van Rudy
De Groote en Nadine Kint, de aardbeienkwekers uit de Denen in Lochristi.
Water, mout, hop, en 10 procent aardbeien zitten er in het brouwsel van zo'n 1.500
liter,
Licht roze bier met witte schuimkraag.
Fijne koolzuurpareling
Niet al te zoet fruitig aroma
Aardbeien
De eerste smaak is duidelijk van aardbeien en doet
zijn naam eer aan!
Niet overdreven zoet.Maar smakelijk
lekker
Mals en zacht
Een ietsje pietsje bitterheid in de achtergrond zorgt voor stabiliteit
Het degusteert vlot en is helemaal niet vervelend wat niet gezegd
kan worden van sommige mierzoete fruitbieren.
Het is redelijk droog en absoluut niet plakkerig.
Ik denk dat dit de verdienste is van de receptuur van brouwer Dirk Naudts.
Geschikt voor Aperitief?Ik denk van
wel.
Die echt geen bitter lust zal dit biertje wel kunnen appreciëren.
Ondanks dat ik niet zo een zoetebek ben kan Beezeke mij wel bekoren.
De voorstelling vond plaats in het Stadhuis van Antwerpen. Het stadhuis is een renaissancegebouw, ontworpen door de architect Cornelis
Floris De Vriendt. Het is gebouwd tussen 1561 en 1564.
We werden onthaald op
het Schoon Verdiep.
Een architectonische
parel in het stadhuis
Johan Van Dyck doet het Seefbier in Antwerpen weer herleven!
Johan Van Dyck
In 2010 werd hij nog (voor het opwaarderen van Vedett bij Duvel Moortgat)
uitgeroepen tot Marketeer van het jaar. En 2 jaar later lanceert Johan Van Dyck zijn eigen Seefbier.
Hoe succesrijk hij ook was als marketeer hoe verbeten hij was om zelf te
brouwen en als brouwer door het leven te gaan.
Het plan rijpte al enkele jaren door zijn hersenen om een eigen bier te brouwen. Het moest en zou een
nieuw bier, een vergeten bier zijn dat naast De Koninck een begrip zou worden voor Antwerpen.
Hij zocht en vond in oude boeken over Antwerpse bieren een recept van een bier genoemd naar
een bekende wijk in zijn Antwerpen. De Seefhoek.
Het Seefbier of Seef kun je vergelijken met namen als bock, Prima, Sterk
enz Bieren indertijd met dezelfde naam maar gebrouwen door de lokale brouwers.
Volgens Johan waren de recepten bijna gelijkaardig, maar elke brouwer
had zo z'n eigen 'brouwgeheimpje', o.a. om de juiste toets aan het bier te
geven, juiste troebel enz. Een van de
hypothesen rond de oorsprong van de naam SEEF is dat een van de eerste brouwers
die dit bier maakte , brouwerij Severans was, later afgekort tot Seef... Maar
de herkomst kan ook zijn van het kruid Salie. Het woord Seef of selve zou namelijk
Oudnederlands zijn voor deze plant.
Samen met Brewing
innovatie adviseur van de K.U. LeuvenFilip Delvaux probeerden ze het oud recept zo dicht mogelijk te benaderen. Ook werd een speciaal
proefpanel opgericht om regelmatig de proefbrouwsels te beoordeelden. Om
de bekendheid van het nieuwe bier nog uit ts stellen vonden de proefavonden
plaatsop de sluitingsdag van het 't Antwaerps Bierhuiske in de Hoogstraat.
De experimentele brouwsels werden
in kleine hoeveelheid gebrouwen in de testbrouwerij van K.U. Leuven.
Marketeer Johan liet zijn mooie
job staan bij Duvel Moortgat en n am het besluit om samen met zijn echtgenote Karen
(die trouwens zijn passie deelde) de brouwerij Antwerpse Brouw Compagnie op te richten. Daar het budget nog niet toelaat
om een brouwerij te installeren wordt het bier voorlopig nog gebrouwen bij
brouwerij Roman in Mater.
En kijk op de populaire sociaalnetwerksiteFacebook verschenen de eerste geruchten over het Seefbier. We werden op 9 maart 2012 uitgenodigd op het schoonverdiep van het Antwerps Stadhuis om samen met een tal van
genodigden en Burgemeester Patrick Janssens de
lancering mee te maken van het nieuwe Antwerpse bier.
Na 100 jaar kom het
Seefbier weer tot leven!
Burgemeester Patrick Janssens was bijzonder trots en had het over een
legende die weer tot leven wordt gewekt", Het Seefbier, het tweede bier
van stad. Een bier genoemd naar de Antwerpse Seefhoek!
In zijn eigen vermakelijke stijl
schetste bierkenner en voorzitter van het Antwerps Bier College Hans Bombeke op welke wijze stap voor stap ruchtbaarheid werd gegeven aan
de herlancering van het Seefbier.
Tenslotte schetste Johan op een
boeiende wijze zijn ontdekkingstocht naar het oude recept en de ontwikkeling van het bier.
Door middel van digitale projectie werden
we verwend met mooie beelden van de geboorte en de toekomstplannen van het Seefbier.
Zoals op deze afbeelding waar de toekomstige
nieuwe brouwerij
De Antwerpse Brouw Compagnie wordt voorgesteld. Hij bedankte ook iedereen die hem geholpen heeft om zijn droom waar te maken.
Een honderdtal genodigden volgden aandachtig de plechtigheid
Dan werden de eerste biertjes aangeboden. De robuuste mooi bedrukte glazen sprongen meteen in het oog.
Johan en Burgemeester Janssens klinken op het succes!
Even poseren voor de persmensen. Op de foto, Johan Van Dijck , schepen Robert Voorhamme
en Burgemeester Patrick
Janssens.
Een woordje uitleg voor de Regionale zender ATV mocht niet ontbreken!
En dan maar uitschenken. Het lekkere Seefbier vloeide rijkelijk
Het Seefbier is gebaseerd op de dubbele Seef, d.w.z. 6,5%.Alc.Vol. Fris en dorstlessend. Een aroma van citroen Smaak van tarwe, fruitig (sinaas), taart (Boekweit) Droge fruitige afdronk.
Hans Bombeke in gesprek met Carlo Roman (brouwerij Roman)
Charles Van Dyck, voorzitter van het wijkcomité van de
Seefhoek aan de micro van ATV.
Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier) en Nina Van de Brande toosten met Johan!
Vlnr : Burgemeester Patrick Janssens, Bernard Moortgat (Duvel Moortgat), Dominique en Bernard Van
Den Bogaert (De Koninck),
Ook Michel Moortgat (CEO Duvel Moortgat) was aanwezig. Hier in gesprek met Burgemeester Patrick Janssens, en Dominique Van Den Bogaert (De Koninck),
Paul Meeussen(uitbater van t AntwaerpsBierhuiske) samen met een biervriendin geniet van het Seefbiertje
Johan Van Dijck en
echtgenote Karen Follens
Antwerpse Brouw Compagnie N.V. toosten op het succes van hun bier!
Opgelet!
Binnengelopen bericht op 30 maart.
Wie het Seefbier
het verdwenen Antwerpse bier dat op 9 maart terug gelanceerd werd wil proeven
zal zich moeten haasten. Het bier is na twee weken bijna volledig uitverkocht.
Een bijzonder positieve ontvangst in de horecazaken en eenware stormloop op de supermarkten van
Delhaize en drinkscenters maken dat de volledige voorraad nu reeds uitgeput is.
De Antwerpse Brouw Compagnie heeft ondertussen het brouwen opgevoerd. Seefbier
zal terug beschikbaar zijn vanaf eind april.
Zeg nu zelf, bier om om dorst van te krijgen!
Het
brouwen van Seefbier heeft echter tijd nodig: brouwen, gisten en hergisting in
de fles, lagering, rijping, dit alles neemt minimum 6 weken in beslag om tot
de perfect smaak te komen. Hoewel we dus snel gereageerd hebben, is het effect
hiervan pas merkbaar einde april. Brouwen blijft een natuurlijk proces, dat je
onmogelijk kan versnellen.
Wie dus nog Seefbier
wil drinken voor begin mei zal zich naar de winkel of café moeten haasten,
voordat de laatste flesjes daar verdwenen zijn.
Niemand
had verwacht dat het zon vaart zou nemen. De Delhaizes in heel Vlaanderen
werden overrompeld met de vraag naar Seefbier. In de horecazaken moest er zelfs
tijdens de weekends bijgeleverd worden. Er is daarom wel het nodige begrip voor
de situatie, maar iedereen hoopt natuurlijk zo snel mogelijk opnieuw over
Seefbier te kunnen beschikken..
Bij de Antwerpse
Brouw Compagnie heeft me een dubbel gevoel:
Enerzijds zijn we uiteraard bijzonder blij dat mensen het bier zo
lekker vinden. We zijn heel dankbaar vooralle steun en alle leuke reacties die we kregen. Maar we vinden het ook
lastig dat we nu tijdelijk niet aan de vraag kunnen voldoen, voor de horecazaken
en winkels en bierliefhebbers is dit uiteraard niet leuk. We blijven een kleine
brouwerij, maar hebben er nu alles op ingesteld om tekort vanaf begin mei
weggewerkt te hebben. Het is zeker niet onze bedoeling om een tweede
Westvleteren te worden !
Alvinne Craft
Beer Festival 2012 Tekst : Ariël Meeusen Foto's : William Roelens
De bezoekers waren vanuit de hele
wereld toegestroomd. Hi, where are you from?, is volgens mij de meest
gehoorde vraag tijdens het festival der zwaar-bier-brouwers. Of zoals ze het
bij Alvinne zelf zeggen: 'Een jaarlijkse ontdekkingstocht langs enkele van s
werelds meest innovatieve microbrouwerijen. ' Het was een hele puzzelrit om er
te geraken, want u kent dat, als er ergens in Vlaanderen het bordje omleiding staat,
word je constant om de tuin geleid en kun je de weg niet heen, maar vaak ook
niet meer terug vinden. Vandaar dat er routeplanners en dergelijke zijn
uitgevonden, die trouwens ook verdwaalden. De borden vanaf Kortrijk richting
Moen kunnen wat mij betreft weg!
Nog voor het aanvangsuur dropten de eerste bussen de vele festvalgangers uit alle windstreken van Europa en de USA
Eindelijk aangekomen
worden we ondergedompeld in een warme sfeer en dranken die het midden houden
tussen bier en wijn, distillaten en andere overweldigend spul. Vaak zwaar spul,
dat wel. Hier en daar is er al eens een ander woord voor uitgevonden als Barley
Wine, en de mannen van Alvinne noemen het Craft Beer maar voor mij moet er een
nieuw woord voor worden uitgevonden, maar dit terzijde.
Aanwezige brouwerijen
België
Alvinne Moen
www.alvinne.be Het Alvinne team achter de Loftbar.
Stepahn Smedtje Desmaedt, MarkVan Pee en Marc De Keukeleire
We zijn hier om
craftbieren te proeven en kennis te maken met hun brouwers.
In tegenstelling tot vorig jaar, dit keer geen
Italiaanse brouwers, noch Zwitsers. Wel veel Engelsen een maffe Deen, gezellige
Noren, een verdwaalde Duitser de bekende Nederlanders en Belgen en een
Amerikaan. Een mooi setje goede en vaak zelfs fameuze bierbrouwers bijeen in
één brouwerij; de nieuwe site van Brouwerij Alvinne
De bierstanden stonden verdeeld in de brouwerij.
Kan het mooier?, en
vooral veel volk, van over de hele wereld, soms met busladingen vol tot voor de
deur gebracht. Bierliefhebbers, bierkenners, zythologen, bierjournalisten en
publicisten, bierkeurders en bierwetenschappers. Ja, zelfs de beroemde
bierconnaisseur Sylvia Kopp is er helemaal vanuit Duitsland voor overgekomen.
Bij binnenkomst liep ik zelfs al een paar Vlaamse en Franse brouwers tegen het
lijf. Dat belooft!
De collega-brouwers van De Molen en Emelisse uit Nederland zijn dikke vrienden. Dat zie je zo. Ze stonden aan hun respectievelijke togen elkaars bieren te proeven en enkele toegestroomde Hollanders begonnen die te vergelijken, want als je uit Nederland komt en je kent elkaar wie in de Nederlandse bierwereld kent elkaar daar trouwens niet? moeten de bieren wel heel erg op elkaar lijken; zo denkt men. Niets is minder waar. Elk van de brouwerijen heeft een duidelijke identiteit met elk een heel eigen keuze voor craft- en/of speciaalbier. Ook al zijn ze beiden slechts zes jaar actief. Als je de bierlijst bekijkt lijkt het er op dat er veel overeenkomsten zijn, maar als je wat beter kijkt zie de enorme verschillen ook. Waar brouwmeester Kees Bubberman van Emelisse het vaak zoekt in aparte bierstijlen (of het opvijzelen of interpreteren ervan), lijkt het er bij De Molen toch meer op dat alles vooral veel alcohol moet hebben. Hoe dan ook, bij deze brouwers waren maar liefst zestien hele aparte craftbieren te proeven. Van zeer complex tot (toch) redelijk commercieel.
Volgens de officiële
bierlijst zijn er vijftien craft beer brouwers aanwezig met een kleine 110
bieren van hun craftbieren. Dan is het natuurlijk sowieso al heel verrassend
dat er hier en daar ook nog wel eens iets bijzonders van onder de toog getoverd
werd. 'Zomaar eentje om te proeven, om te proberen, we hebben die meegenomen
als extraatje,' werd me hier en daar toegefluisterd. Veel Amarillo uit Amerika
en Nelson Sauvin uit Nieuw Zeeland is wat we ruiken. Veel hopbitterheid en dito
fruitigheid. Ach ja, die hopsoorten zijn nu eenmaal in de mode en je kunt er
niet omheen, al zou je willen. Toch eerst maar even naar onze Duitse biervriend
Ulrich Kremer die er als h.ertie met
een eigen presentatie van zijn Lambik en Geuzes staat. Ulrich is een bekende
verschijning in Vlaanderen. Iedereen kent hem, je komt hem overal tegen, maar
hoeveel mensen kennen zijn bier? Dit is de kans! De Gouden Blend wordt al snel
uitgeschonken, vijf verschillende Lambiks, van Armand de Belders 3 Fonteinen
uit wel twintig verschillende vaten en dan ook nog eens uit de periode
2006-2010. Ooit een Geuze gedronken met zoveel diepgang? Die Duitse Ulrich kan
er wat van. Naast Ulrichs Gouden Blend waren vooral de blends met daarin Orval
heel bijzonder en opmerkelijk. Ook vanwege het feit dat Orval de enige Trappist
is, waar ook een beetje wilde gist, de fameuze Brettanomyces, in wordt
verwerkt.
Duitsland
Ulrich Kremer
h.ertie Duisburg
Beginnersfout
Waar je vooral op
moet letten als je een festival als het Alvine Craft Beer Festival bezoekt, is
de opbouw. Start nooit met de zwaarste en meest complexe bieren. Alles wat je
daarna drinkt kan tegenvallen. Toch maakte ik deze beginners fout door op een
bepaald moment even 'tussendoor' de Hackney Red IPA van Brodies Beers te
degusteren. Al heeft die 6,1% vol. alc. en een EBU van 50, ze viel me tegen,
kwam waterig over en proefde enkel naar Amarillo. Brodies Beers had vooral
India Pale Ales uit de kast getrokken. Plus hun zware (12% vol.alc.) Romanov
Empress Stout gerijpt op Rioja vat. Bij De Struise Brouwers maakte ik bijna
opnieuw dezelfde fout door eerst zwaar en daarna licht te drinken. In een
compleet proeflokaal werden de bezoekers door De Struise verrast met speciale
festivalbieren die werden geafficheerd als Surprise-bieren en een aantal
klassiekers. Hier was de vijf vierkante meter ofwel de 5² met 25% vol.alc. de
zwaarste jongen. Van deze speciale editie 5² werden bovendien honderd flessen
verkocht voor het goede doel.
Alvinne zelf had een
mooie presentatie van hun bieren, met als uitschieter de quadrupel van 13,9%
vol.alc. Land van Mortagne. Het hele assortiment blonk uit vanwege een
evenwichtige keuze en als extra verrassing de Alvinne Cider. Wie weet, nog even
en we drinken Alvinne sapjes
Het rondje Verenigd Koninkrijk begon bij de ThornbridgeBrewery. Vorig jaar was hun Bracia een revelatie. Dit jaar viel die
wat tegen, de smaak is verandert. Het was trouwens jammer dat ze niet hun
Kipling bij hadden, want die is onlangs nog als één van de beste bieren van de
Britse Eilanden beoordeeld. Maar verder was er keus genoeg. In Londen beginnen
ze de craftbieren ook te ontdekken, want naast de eerder genoemde Brodies is
daar ook de Brew Wharf. Londen ligt
vol met werven, dus een brouwwerf meer of minder, daar kijkt men niet van op.
Met een zeer bescheiden assortiment van vier speciaalbieren was te merken dat deze
mensen nog aan het begin van hun carrière staan en dit ACBF meer zien als
internationaal opstapje om ervaring op te doen en vooral veel te leren.
Hetzelfde geldt voor plaatsgenoot Redemption Brewing Company, die een zelfde aantal speciaalbieren presenteerde maar wel bijna tien keer zoveel brouwen. Het was trouwens toch opvallend dat de meeste Engelse brouwers het vooral houden op traditionele ales en specifieke speciaalbieren die men op de Britse Eilanden lekker vindt. Variërend van old, red en dark ale tot bitters, porters en stouts. Bij de Marble Brewery uit Manchester was dat niet veel anders of het moeten de klonen van Europese speciaalbieren als hun Weizen en Saison zijn. Daar steekt Thorn-bridge met kop en schouders bovenuit. Ook wat de uitstraling van hun zeer verzorgde etiketten en flessen betreft. Elk detail telt bij dit soort professionals en stuwt de verkoop op. Bij Twickenham Fine Ales en Hawkshead Brewery zijn de speciaal- en craftbieren wat uitgesprokener. Met veel meer variatie in de smaak en bierstijl en de toegepaste ingrediënten in hun bieren zorgen voor een extra bite of aroma. Heel knap.
De Scandinaviërs gaven me
les in hun landelijke alcoholwetgeving. Die in Denemarken toch net wat simpeler
in elkaar steekt dan in Noorwegen. De maffe Deen van Fanø Bryghus & Evil Twin Brewing wat een mond vol had ter
gelegenheid van de geboorte van zijn dochter Edison die hij trots op zn buik
droeg tijdens de proefsessie een tripel Belgische stijl naar haar vernoemd.
Hij wist me te vertellen dat hij hier als een uitstapje zijn bieren wilde laten
proeven, maar dat het zonder commercieel oogpunt was, want de vraag naar zijn
bieren is in Denemarken honderd keer groter dan hij aankan. Al is hij geen
fijnzinnig mens, zijn bieraanbod is zeer vernuftig in opbouw. Met bijzondere
rijping of smaaktoevoegingen. Evenals de bieren uit het land iets noordelijker,
van Haandbryggeriet uit Noorwegen.
Bovendien stonden hier toch wel de meest sympathieke Noren die je kunt
tegenkomen achter de toog. Hier kwam nog iets van onder de toog dat ruim twee
jaar op vat was gerijpt, de Bryggeriet van 8% vol.alc. Heel speciaal. Veel van
de bieren van de Scandinavisch brouwers zijn trouwens geïnspireerd op de
bekende Belgische bierstijlen.
De woorden Amerikaans
en hop zijn al in het begin van dit verhaaltje gevallen. De vreemde niet
Europese eend in de bijt was een harige hond uit de staat Oregon; Hair of the Dog Brewing Company. Een
kleine zeer specialistische brouwerij die op dit ACBF met slechts drie
craftbieren vertegenwoordigd was. Mn kaken trokken samen van de fruitige
bitterheid van de Amarillo hop die ze gebruikt hadden in hun IPA.
Ariël Meeusen voor BIERBLOG Waarvoor dank
Gespot!
James
Ritchhart (USA)
Amerikaanse
vriend en Bierfanaat
Tevens een grote verzamelaar van de Belgische Trappisten.
Welk is uw beste geuze?
Uit Nederland - Kitty en Ger Hendrix, brouwerij De 7de Hemel
Ole Svenningsen met vriendin Birgitte uit Denemarken
In het midden toekomstige brouwer Yorre
Vanhemmens met
vriendin Amber Decavele en Ryan Witter-Merithew, Deense brouwer
bij Fanø Bryghus & Evil Twin Brewing.
Yorre heeft daar een
stage gevolgd
Brouwmeester Menno van brouwerij De Molen (NL)
José en Sabrina, vroegere uitbaters van het biercafé Dickies - Brugge
Andy Dewilde met vriendin uit Oedelem van hobbybrouwerij Vliegende Paard Zijn Préaris Quadrupel is verleden jaar verkozen geweest tot het beste hobbybier van België.
Duitslands bekendste
Bierjournaliste en biersommelier
Sylvia Kopp was ook op het Festval aanwezig. Hier laat ze zich
graag door mij fotograferen met een zakje Belgische Friet!
Marnik Rommelaere
I.T./Communications Officer op de Cruisse Holland America Line.met zijn echtgenote Oxana kwamen een bezoekje brengen. Ze zijn trouwe lezers van mijn HOPnieuws!
Auteur "Alle Belgische Bieren" Hilde Deweer (links) kwam in gezelshap van haar echtgenoot en vrienden zelfs met de boot naar het Festival Eerst tot in Bossuite n daarna met de fiets tot in Moen
Wereld bierburger Carl Kins samen met
Marie Josee Lefebvre
Coordonnatrice Generale /
Algemeen directeur van de Mondial de la Bière
Drie leden van de Gentse biervereniging w.o. links Klaas
Dellaert en uiterst rechts voorzitter Tim De Roeck.
Jens uit Zweden, is eigenaar van een Duvel Café in Stockholm.
Engelse biergoeroe en reisorganisator Chris Podge Pollard
met Steven Lintermans, lid van de Lambiekstoempers
Ook veel bierfanaten boven op de loft!
Eric Hageman, schrijver Ariël Meeusen (columnist HOPnieuws) beiden uit Zeeland (NL) en bierfanaat Herman Roelens
Gabriel Bocanegra
(Zombier) Spanje in gezelschap met Bernard Vandamme en Alain Debusschere (brouwerij Eutropius)
Jonge bierproevers uit Parijs
Gabrielle Iskandar wordt omhoog getild door Robert Hamilton, Tim Rowe en
Rich Andres
Gabrielle Iskandar en Janine Shorrock uit
Engeland
Lekker poggen
Het Poperings Bierproefgenootschap
Rechts : Jef Hiq Pirens (proefbrouwerij 'De Oude Maalderij' met Franse vrienden
De Afsluitmeisjes!
Ditmaal drie Franse
stijlvolle dames die me met een zwoel accent en een exotische rollende Franse r in het oor
fluisterden et ..sensuels.......William..... etjusqu' à 2014.
Brouwerij Bockor draagt authenticiteit hoog in het vaandel en herlanceert hun Oud Bruin!
Vroeger benaming.
Op 6 maart 2012 vond
in brouwerij Bockor de herlancering van het Bockor Bellegems Bruin plaats.
Voortaan verschijnt het bier ontworpen in1892 als Oud Bruin Vander
Ghinste op de biermarkt. Dezelfde naam als indertijd. Het had toen
ook nog de naam Vander Ghinstes Ouden Tripel. Tripel betekende in die tijd dan
een grotere storting van granen.
Jef van den steen schetste in het kort de geschiedenis van de Bruine West-Vlaamse bieren.
Nicolas De Grijse gaf het woord aan Jef van den steen die in het kort de
geschiedenis van de Bruine West-Vlaamse bieren schetste.
De Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren zijn bieren van gemengde gisting die
geheel of gedeeltelijk rijpen op rechtopstaande houten vaten, foeders genoemd.
Ze hebben een roodbruine kleur door het gebruik van gekleurde
gerstemouten. Ze zijn bekend onder de namen Zuid-West-Vlaams roodbruin
bier, West-Vlaams roodbruin bier of Vlaams roodbruin bier.
Oude benaming
Omer-Jean Vander Ghinste, Ceo Brouwerij Bockor
Daarna nam Omer-Jean
Vander Ghinste, ceo Brouwerij Bockor het woord. Hij schetste in het
kort de geschiedenis van de brouwerij.
In 1892 begon Omer VanderGhinste met het brouwen van bier. Het eerste
bier was VanderGhinste Ouden Tripel. In de authentieke brandglazen van
weleer vind men nog steeds deze Tripel terug.
Omdat brouwerij Bockor authenticiteit hoog in het vaandel draagt wordt dit bier
op vandaag hergelanceerd. Brouwerij Bockor wil dit bier positioneren als
een uniek streekproduct en ze hebben daar ook de erkenning door.
Voor de look en feel zijn ze teruggekeerd naar de beginjaren en de originele
affiche en huisstijl hebben ze overgenomen in het etiket en het POS materiaal
van vandaag.
Op die manier wil brouwerij Bockor 120 jaar vakmanschap overbrengen op de
bierliefhebber.
Tenslotte gaf brouwer Sam Quartier enige uitleg over het brouw- en
rijpingsproces.
Ook Ben Vinken (Bierpassiemagazine) en zijn echtgenote waren aanwezig op de presentatie
De nieuwe look
Natuurlijk werd er ook geproefd van dit lekkere Rood-Bruintje. Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier) kijkt vol bewondering naar de prachtige snor van de uitstekende kelner
Voor niet bierkenners is Aaipiejee een verbastering van de afkorting IPA
die op zijn beurt afkomstig is van het woord Indian Pale Ale IPA is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale.
De bieren werden vroeger gebrouwen in Engeland (18de
eeuw) en waren
extreem bitter. Ze werden verscheept naar Engelse
koloniën in India.
Om ze te bewaren gedurende de lange reis (soms vier maanden) werden ze extra
gehopt.
En het zijn precies die hopsoorten met een uitgesproken bitterheid en
body die deze bieren de dag van vandaag kenmerken.
Na Engeland en later Amerika beginnen veel andere Europese brouwers deze stijl
te gebruiken.
Ze experimenteren met allerlei soorten bitter hop en drijven zo de bitterheid
op tot soms het extreme. Het
onderstaande besproken biertje heeft een bitterheid van 72 EBU (European
Bitterness Unit). Wetende dat bv. het Trappistenbier Orval maar een
bitterheid heeft van rond de 40 EBU en dit bier al voor sommigen mensen heel bitter is. Let op !! de EBU waarde geld alleen voor de
toegevoegde bitterhoppen! Bittere bieren zijn voorlopig hot. U moet ze
leren ontdekken en dit kunt u enkel door ze te degusteren!
Brussel - Voorstelling van het boek "Fietsen rond ambachtelijke brouwerijen".
Fietsen
rond ambachtelijke brouwerijen.
Nu dinsdag 20 maart
2012 vindt op zon 220 plekken in Vlaanderen de tiende Nacht van de
Geschiedenis plaats, een van de grootste geschiedenisevenementen van het
Vlaamse land ingericht door het Davidsfonds.
En wat kunnen wij bierfanaten blij zijn! Want deze luxe-editie staat in het
teken van drank! Whisky, likeur, wijn, bier, koffie enz.. alle dranken die de
Vlaamse drankcultuur zo rijk maakt komt naar voren op deze uitzonderlijke nacht.
Het Belgische bier is (hoe kan het anders) een van de voornaamste onderwerpen.
Fietsen rond ambachtelijke brouwerijen.
De Nacht van de
Geschiedenis is dan ook het ideale moment om een nieuw boek voor te
stellen. 'Fietsen rond ambachtelijke brouwerijen'. Een werk waarin bier, geschiedenis
en toerisme centraal staan.
Het is een handige fietsgids, speciaal ontworpen om hem op uw stuur ergens vast te
klikken en dat u op een gemakkelijke en overzichtelijke manier een van de de 12 beschreven fietsroutes langs kleine
brouwerijen in België en enkele in Nederland kunt fietsen.
Het Brouwershuis op de Grote markt van Brussel.
Op maandag 5 maart
was ik uitgenodigd op de voorstelling van dit boek.
De persconferentie vond plaats in het prachtige Brouwershuisop de Grote Markt van
Brussel.
Voor de gelegenheid hadden de weergoden juist die dag het slechtste weer voorzien.
Hevige sneeuwbuien verhinderen het verkeer en zorgden voor lange files. Het deed mij nog meer smachten naar het zonnige boek!
En kijk voor de zoveelste maal bracht het spoor mij zonder 1 minuutje vertraging
naar Brussel. Proficiat NMBS!
John Verbraeken (rechts) auteur van het boek en fotograaf Danny Van Tricht waren maar al te trots op hun werk.
John Verbraeken is gebeten door de wielermicrobe en houdt van een frisse
pint.
Dat maakt van hem de geknipte gids op deze verrassende fietstochten. Eerder maakte hij al de fietsgids Fietsen
rond abdijen.
Ook nu zorgt fotograaf en Trappistenkenner Danny Van Tricht voor de mooie
beelden
12 fietsroutes langs ambachtelijke brouwerijen Ontdek kleine brouwerijen in België en Nederland Handige fietsgids, past perfect in de fietstas
Verspreid over Vlaanderen en Nederland liggen tal van kleine brouwerijen
waar nog op ambachtelijke manier bier gebrouwen wordt. Je kan er proeven van
pittige streekbieren. Een leuk verhaal krijg je er gratis bij. Het is de ideale
plek om even halt te houden tijdens een heerlijke fietstocht en dan is het
genieten...
Deze praktische gids bevat 12 fietsroutes langs ambachtelijke brouwerijen.
Fiets langs de Struise Brouwers in Oostvleteren, stap binnen in brouwerij
Wilderen in Sint-Truiden, De Dry Fonteinen in Beersel of proef van de bieren
van de Halve Maan in Hulst. Per fietstocht vind je een korte historiek van de
brouwerij en een voorstelling van de bieren die ze ter plaatse brouwen. En
natuurlijk leidt de gids je ook langs gezellige cafés, musea, abdijen,
historische gebouwen en andere bezienswaardigheden uit de streek.
Elke fietstocht is ongeveer 50 kilometer lang. Ideaal voor een daguitstap!
De fietsgids bevat duidelijke kaarten, heldere routebeschrijvingen en geeft de
moeilijkheidsgraaf van de route aan. En dankzij zijn handig formaat, kan je hem
zo meenemen op je tocht.
De mooie sympathieke
tv-presentatrice Cath Luyten stelde iedereen voor aan de genodigden.
Het welkomswoord kwam van De Hr. Sven Gatz directeur unie van Belgische Brouwers
Cath Luyten fungeerde als moderator
vlnr : Bert De Smet
(coördinator De Nacht van de Geschiedenis) had het over de whiskyreis en het
exclusieve Nacht van de Geschiedenis-bier. Hij maakte ook de namen van de Shortlist 'Davidsfonds Geschiedenisprijs 2012'
bekend. Auteur John Verbraeken en fotograaf Danny Van Tricht hadden over
het nieuwe boekFietsen langs ambachtelijke brouwerijen En tenslotte Jeroen
Sleurs (algemeen directeur Davidsfonds) had het voornamelijk over de tiende
editie van De Nacht van de Geschiedenis en de gloednieuwe Davidsfonds
Geschiedenisprijs.
Een aandachtig publiek!
Ter gelegenheid van de Nacht werd het nieuwe Nacht van de
Geschiedenis-bier (7,5% Alc.Vol) voorgesteld.
Het bier werd gebrouwen bij Brouwerij Sint-Canarus (Gottem) door brouwer Piet Meirhaeghe. Van het blonde bier werd 800 liter gebrouwen.
Wie
weet zal dit boek ooit nog van pas komen in Vlaanderen Vakantieland sprak een enthousiaste Cath en ze nipte fijntjes van haar biertje!
Ter Dolen Tripel - De Dool - Houthalen - Helchteren
Ter Dolen Tripel
De Dool
NV is een kasteelbrouwerij die met een moderne brouwerij op ambachtelijke wijze
haar fluweelzachte abdijbieren Ter Dolen brouwt met de passie eigen aan
kleinschalige projecten en waar de patron zijn bieren dagelijks proeft om optimale
producten te kunnen garanderen.
Ze brouwen er de Abdijbieren Ter Dolen Blond (6.1%), Donker (7.1%), Tripel
(8.1%) en Kriek (4.5%) alsook het hoppige sterk blond bier Armand Ter Dolen
(7%). Dit unieke
bier wordt ook nog besproken.
Het Pakhuis Gent - Voorstelling van het het Huisbier Principale - Brouwerij Van Steenberge
GENT
Dinsdag
28 februari laatst was ik als genodigde te gast in Gent.
Nee ik werd niet uitgenodigd om naar het Lam Gods te gaan kijken in de Sint-Baafskathedraal (alhoewel
als kunstliefhebber het best had gekund) ook niet naar het Gravensteen en voor
de Gentse Feesten was het veel te vroeg.
Nee,
ik was uitgenodigd in brasserie Het
Pakhuis waar de voorstelling plaats vond van een nieuwe bier Principale
genaamd, en wees maar zeker dit zijn ook aangename uitnodigingen voor een
dinsdagmorgen!
Het voordeel van iets te vroeg te zijn is dat je nog kon genieten van het Historische Gent. Of hoe mooi de Arteveldestad kan zijn op een gewone dinsdagmorgen.
HET PAKHUIS
Brasserie 'Het Pakhuis' is gelegen in de kleine Schuurkenstraat 4 niet ver van de Korenmarkt
De
ontstaangeschiedenis van brasserie als hedendaagse eetgelegenheid brengt ons
immers terug naar de Beierse brouwerijen in de zestiende eeuw. Daar kon letterlijk ter plaatse aan de bron
een biertje gedronken worden. Bier bewaarde immers slecht
tijdens het transport en vandaar dat bierliefhebbers zich naar een Brauhaus
begaven om aldaar van één of meerdere biertjes
te genieten. Die glaasjes wekten in die
tijd ook reeds de appetijt op. Om de innerlijke mens te versterken, serveerde men er ook
al eens meer een hapje bij wat voor extra
inkomsten zorgde. In de loop der tijden
vond men soortgelijke brouwerijen eveneens in de rest van het grondgebied dat later als
Duitsland werd één gemaakt.
De metalen constructie is overweldigend.
Ondanks de enorme ruimte ademt de voormalige
opslagplaats een sfeer van rust en gezelligheid uit. De Portugese architect Pinto bezorgde het pand die warme gloed.
Een unieke combinatie van een 600 m2 grote opslagruimte en speciaal ontworpen
interieurelementen: dat is wat het pakhuis onderscheidt van de rest.
Ook in de
Elzas was inmiddels dit fenomeen bekend. Tijdens en na de Duits‐Franse oorlog
van 1870 tot 1871 vluchtten nogal wat mensen uit die regio naar Parijs. Ze zorgden
zo dat ook de Franse hoofdstad kennismaakte met de succesvolle brasserieformule
waar al snel de restauratie activiteiten die van het bierbrouwen gingen overvleugelen.
Brasseries waren nog wel trots op het feit dat ze een eigen bier
brouwden
maar gaandeweg verdween dat typische aspect uit hun DNA. Vandaag zijn brasseries
laagdrempelige, informele eetgelegenheden waar men in tegenstelling met restaurants
ook kan binnen stappen voor één gerecht. P uristen verwachten in een brasserie
eveneens een toog met bier van het vat. En als het kan ook van eigen makelij.
De ruimte werd
omgebouwd tot twee niveaus en een aparte bar waar men de hele dag door Oesters
en kleine hapjes kan eten
DE VOORSTELLING VAN HET HUISBIER PRINCIPALE
Eigenaar Pakhuis Dimitri De Cuyper met Daniël Termont Burgemeester van Gent.
"Het idee om een eigen huisbier op de markt te
brengen rijpt al twee jaar" zegt Dimitri De Cuyper in zijn openingstoespraak. Met het Pakhuis, Docks Café en La Quincaillerie hebben we steeds
diverse biersoorten geschonken
naast pils van het vat,. Daarnaast besteden we veel
aandacht aan een ruim maar streng geselecteerd assortiment aan authentieke
wijnen
waarvan er een groot aantal per glas verkrijgbaar zijn. Twee jaar geleden is echter de
idee ontstaan om nog een stap verder te gaan en om samen met een brouwerij
een eigen
bier exclusief te ontwikkelen. Uiteindelijk zijn we na rijp beraad bij
Brouwerij
Van
Steenberge in het Oostvlaamse Ertvelde terecht gekomen.
Huidige Manager Brouwerij Van Steenberge Jef Versele, hier in gezelschap van de Canadese Leanne Skrenka van Bravo Beer Co. Importers of fine beers
Het is Burgemeester Daniël Termont die de eerst pint mag tappen!
Het bier is ook te verkrijgen in 75cl flessen.
Principale is een blonde levende tripel van
hoge gisting met nagisting.
Het bier van 8,3% Alc.Vol. is verkrijgbaar in een stijlvolle 75cl fles en ook
van t vat.
Met het creëren van een eigen bier neemt brasseriegroep Pakhuis (Gent), Docks
Café (Antwerpen) en La Quincaillerie (Brussel) de draad op met het verleden.
De perfecte match met het bier was de Franse Kaas Comté. Dit is een kaas op basis van rauwe melk, met gekookte en geperste korst. Er is 450 liter melk nodig om een Comté te produceren!
Ook streekproducten uit Gent ontbraken niet op de degustatie!
Jef Versele in gezelschap van Burgervader Daniël Termont
Gert Brouns vertegenwoordiger bij brouwerij Van Steenberge geniet van het nieuwe biertje!
Culinair recensent en foodwriter Willem Asaert kon het nieuwe bier 'Principal' ook smaken
De sympathieke Mireille Schepers (Media Texture) genoot van haar biertje
Burgemeester Daniël Termont in gesprek met Koen Lefever Chef Kok van het Pakhuis!
AAN TAFEL!
Ook in de
keuken leent Principale zich uitermate tot fijne smaakverweving. In de Antwerpse
brasserie Docks Café verwerkt chef Yannick Frooninckx het fijn gehopte bier in een
zachte uiensaus bij gegrilde varkensrib Le Devant, gebakken buikspek en
zachte puree van
zoete aardappel.
Koen Lefever, chef in de Gentse brasserie Pakhuis,
combineert
het bier met gestoofde bio ajuinen bij licht gepekelde en gebraiseerde ham.
Dauphine
aardappelen met mimolette kaas en gebakken witloof versterken daarbij
nog extra
het hartig palet.
Chef Minoru Seino van de Brusselse brasserie La Quincaillerie
gebruikt
het Principale bier om lamsfilet van boerderij Le Devant kort te marineren.
Jonge
geglaceerde marktgroenten en gegratineerde aardappelen maken de compositie
compleet.- Bron : Perrsmap
Sofie Vanrafelghem (redactrice De Zytholoog, De Standaard, bierreporter, vrouwen en bier met een joge stagaire van het tijdschrift 'Smaak'
De Genodigden aan tafel
Vooraleer te dresseren en op te dienen werd de Gebraiseerde Ham 'Le Devant" eerst even aan tafel voorgesteld
Licht gepekelde en gebraiseerde ham "Le Devant" Bio Ajuinen met het huisbier "Principale", "Dauphine" aardappelen met Minolette en gebakken witloof.
Chocoladebrownie, IJs van Bio Advokaat en gepocheerde Conférencepeer.
Een biertje degusteren zonder calorieën is toch
een droom van elke bierliefhebber! Maar toch heb je suiker nodig om bier te brouwen.
De vergisting van suikers speelt een belangrijke rol bij het produceren van
bier. Gisten zijn eencellige organismen die suikers
omzetten in koolzuur en alcohol Omdat graan van nature weinig suikers bevat moet
gerst tot een suikerrijke wort worden verwerkt. Bier
met suiker is op zich niet gezond of ongezond: alles hangt af van de
hoeveelheid bier plus de hoeveelheid suiker die geconsumeerd wordt naast en
onafhankelijk van het bier.
Nu is er Stevia een
meerjarige kruidachtige plant. Omstreeks 1908 werd melding gemaakt van de
aanwezigheid van verscheidene zoetstoffen in Stevia en pas in 1931 was men in
staat het stevioside te kristalliseren. Stevia is een 100 % natuurlijk producten bevat geen
calorieën
en is tot 300 keer zoeter dan suiker (lees : http://www.stepa.be/drupal/?q=nl/node/26)
Stepaja, een bedrijf gespecialiseerd
in voeding voordiabetici, besloot om eenspeciaal bierte brouwenzonder suiker door gebruik te maken van de Stevia plant.
DeProefbrouwerij uit Lochristi ontwikkeldehet bier metminder dan 0,3%restsuiker.
Specialemoutenwerden geselecteerdom de smaak te optimaliseren eneen gecontroleerdehergisting op de fles werd gebruikt omhet suikergehaltete verminderentot onder de0,3%
Stepa 6% Alc.Vol De
Proefbrouwerij Lochristi
Wazig blond bier met een dikke witte schuimkraag
Zoete moutgeur
De aanzet is vreselijk zoet
En toch heel diep een lichte bitterheid
Ietsje kruidig toetsen
Suikerzoet over de ganse lijn
Weinig andere smaken te bespeuren
Zoete afdronk
Opgelet het bier is niet plakkerig in tegensstelling tot
andere zoet bieren
Ik
wil langs deze weg de 600.000 mensen bedanken die mijn bierblog met een
bezoekje vereerden.
Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en
hun bieren zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels op
dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen en beschrijven.
Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk vertoeven is zullen nog altijd de aandacht krijgen
Fotoverslagen
van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen hun uiterste best
doen om de o zo belangrijke Belgische Biercultuur aan de mensen te
promoten zal ik verder op deze blog blijven verslaan.
Officiële opening van de vernieuwde degustatielokalen Brasserie Ellezelloise
Officiële opening van de vernieuwde degustatielokalen Brasserie
Ellezelloise
Op vrijdag 10 februari 2012 nam biervriend Geroen me mee naar Brasserie
Ellezelloise om er de officiële opening bij te wonen van hun vernieuwde taverne
en degustatielokalen.
Ik was dolgelukkig dat ik weer het Henegouws Heuvelland mocht
doorkruisen en een bezoekje mocht brengen aan een van mijn
lievelingsbrouwerijtjes.
Voske en ik hadden indertijd menige uurtjes doorgebracht op het
uitzonderlijk terras van deze heksenbrouwerij met een zicht op het Pays des
Collines.
Het wondermooie 'Pays des Collines' met hier en daar nog wat sneeuw wat het gebied nog mooier maakt.
Niet enkel in Laarne of Beselare ziet men vaak snachts een heks op een
bezemsteel voorbij vliegen. Ook in Ellezelle zijn heksen schering en inslag.
Naast de titel van "Village élu du Floklore" is het woord
"Heksen"
ook eigen geworden aan Ellezelles (Elzele).
In 1972 heeft de schilder van de Folk-Art, Jacques Vandewattyne, de Sabbat in
het leven geroepen. Zo heeft hij aan een hardnekkige legende gestalte gegeven. In 1610 werden op het gehucht Place à l'Aulnoit 5 heksen verbrand.
Sindsdien draagt de plaats van executie de naam van "Mareû à Chorchîles"
(Heksenmoeras). De laatste zaterdag van juni, brengt de gemeente Ellezelle een levendige
herinnering aan deze heksenjacht.
En kijk! we hadden net onze auto geparkeerd en werden al geconfronteerd met twee plaatselijke heksen.
Wie een tijdje
brasserie Ellezelloise niet bezocht heeft kan zijn ogen niet geloven welke
veranderingen deze brouwerij het laatste jaar ondergaan heeft.
Een gedeelte van het
terras is verdwenen.
Maar in de plaats verrijst er een spiksplinternieuw gebouw
met onderaan een degustatielokaal en boven een zaal
voor seminaries Rechts is er nog altijd de toegang tot de brouwerij.
De achterkant van de
vernieuwde lokalen.
Door het gebruik van hoge ramen krijgt de natuur rondom de brouwerij de nodige
aandacht die het verdiend!
Vooraleer
het officiële gedeelte van start gaat schiet ik nog vlug enkele
foto's van de brouwerij en aanpalende gelagzaal.
Hier is er in feite weinig verandert.
Enkel de opstelling van de tafels is gewijzigd en het geheel
heeft een nieuwe en frissere look gekregen.
Er zijn twee brouwers werkzaam in de brouwerij. Sebastien Brocquet (foto) en Jean-Louis Lison
De site Ellezelles is gestegen van 1000 hl naar 3000
hl
En daar zijn ze, de heksen van Ellezelle. Overal aanwezig en u maar pesten. In uw haar krabben. De hand voor uw fototoestel houden enz..
Het bovenste degustatielokaal Volledig vernieuwd.
Ook hier waren ze aanwezig. Vroeger was er de heksenkring, maar de nieuwe heks gaat met zijn tijd mee en vergadert aan tafel. weliswaar zonder gerstenat! Tenzij ze wachten op de kelner?
In de nieuws grote zaal boven werden we ontvangen door Eigenaar Pierre Delcoigne. Geroen maakte volgende nota's
Eigenaar Pierre Delcoigne was bijzonder trots ons te ontvangen en wist te
vertellen dat hij maar liefst 6 miljoen euro had geïnvesteerd in 2011 !
De bouw van deze taverne (met keuken, enz. ...) heeft in totaal 15 maanden
geduurd
de funderingen zijn gestart in oktober 2010. (de duurtijd had voornamelijk te maken met de keuze
van materialen en uitvoering om het geheel te laten passen in deze omgeving en
degelijk afwerking is belangrijk)
In de 5 jaar dat hij beide brouwerijen leid is het personeel van 5 naar 15
gegroeid.
Het aantal bieren omvat nu 11 stuks waarvan 4 in
Ellezelles. Quintine Blond, de zachtere Quintine Ambrée, de Quintine Blanche
Bio en tot slot de stout Hercule.
Eigenaar Pierre Delcoigne aan jet woord.
Evolutie in de
laatste 5 jaar:
De site Ellezelles is gestegen van 1000 hl naar 3000 hl
Ook de site in Irchonwelz is opgelopen van +/- 500 hl naar 3500 hl
80 % eigen land en de rest is export (naar 10 landen momenteel) Hij voorziet 50 % zelf voor eigen stroom (zonnepanelen)
in 2011 verbruikte hij maar liefst 148 ton mout
(gekweekte gerst door eigen familie)
Tal van genodigden vulden de seminariezaal.
In de nieuwe taverne (beneden) is plaats voor alle
streekproducten
confituren, kazen (er is een eigen Quintine kaas) en de bieren van beide
sites.De kaart omvat ook diverse snacks. De nieuwe zaal boven kan gebruikt worden voor
conferenties, seminaries enz..
Serge Hustache de gedeputeerde van Henegouwen (woont zelf ook in
Ellezelles) had het voornamelijk ook het temperament en
dynamisme
van eigenaar Pierre Delcoigne,
die hiermee bewijst dat het beeld van 'de Walen' niet klopt
Er zitten hier ook goede ondernemers !
Burgemeester Ides Cauchie (cdH) had het over de troeven van zijn gemeente
vroeger was Ellezelles gekend als Heksengemeente en de Heksensabbat
(begin juli) alsook van de heksenbeelden (Jacques Vandewattyne,
de vader van de folkore hier)in de gemeente verspreid de laatste jaren komt men
al evenveel voor onze
Quintine bieren...
Pierre et Vinciane Delcoigne eigenaars van Brasserie Ellezelloise en Brasserie des Géants) of samen Brasserie des
Légendes zijn dolgelukkig met de metamorfose die de brouwerij
heeft ondergaan.
Ze kon het niet laten om telkens op neer te reizen met de plaatselijke lift!
Daarna volgde een receptie voor de genodigden. Zowel de bieren van Ellezelloise of Des Géants kon men degusteren. Ze waren vergezeld van broodjes besmeerd met plaatselijke specialiteiten
Het nieuwe degustatie lokaal beneden
Een Quintinebiertje was het bier bij uitstek!
Ook de nieuwe Goliath mag gesmaakt worden! Weldra een bespreking op dit bierblog!
Genieten maar!
De verbindingsgang etaleert enkele
kasten
met plaatselijke specialiteiten en souvenirs.
Een afsluitheks?
Met bezem en punthoed
zelfs met wrat op de neus
komt hij aangevlogen
de zwarte heksenstoet
schaduwen vliegen glijdend over
het verkleurende heksenbos
landen midden van de heksenkring
onder het beschermend lover
nachtelijk druk heksenverkeer
verhandelen zwamrecepten
alle zwammen zijn eetbaar
sommige eet je maar één keer
ach, de mystiek is opgebrand
echte heksen bestaan niet meer
zij die ze nu zien vliegen
zijn in t gekkenhuis beland
maar wat zie ik deze nacht?
daarboven in de volle maan schijf
is het een wolk of een heks?
k zou het niet weten, slaap zacht
Het wondermooie 'Pays des Collines' mag je deze zomer niet links laten liggen. Geniet van de plaatselijke streekbieren van brouwerij Ellezelloise en geniet van de natuur rondom u. Zeker doen! anders stuur ik enkele heksen op;u af!